Pilvi Torsti elämänkatsomustiedosta

Anonyymi-ap

Lukiolain käsittelyn yhteydessä eduskunta käsitteli kesäkuussa 2018 lausumaa, joka tarkoitti elämänkatsomustiedon avaamista kaikille valittavissa olevaksi katsomusaineeksi. Lausumaehdotus oli SDP:n, Vasemmistoliiton ja Vihreiden eduskuntaryhmien yhteinen ja sai niiden lisäksi kahden RKP:n kansanedustajan tuen. Kristilliset ja Perussuomalaiset tukivat hallitusrintaman kantaa, jonka mukaan ev.-lut. uskonto on yhä pakollinen ev.-lut. kirkkoon liitetyille lapsille ja nuorille peruskoulussa ja lukiossa.

Kansanedustajien keskustelupuheenvuoroissa nousi esille myös kysymys ns. yhteisestä katsomusaineesta tai kaikille pakollisesta uskontotiedosta. Siksi kannattaa noteerata huomionarvoisena SDP:n helsinkiläisen kansanedustajan Pilvi Torstin puheenvuorosta seuraavan kohdan:

” Tähän meidän kolmen oppositiopuolueen yhteiseen vastalauseeseen liittyen lukiolakiin lausumaehdotuksena olemme kirjanneet näistä kahdesta tavoitteesta siis vain ensimmäisen eli tämän elämänkatsomustiedon vapaan valinnan mutta emme yhteistä katsomusainetta. Tässä tapauksessa perustelu oli ennen muuta se, että laissa ei nyt muutenkaan puututa oppiaineiden sisältöihin tai oppiainejakoon.

Haluan kuitenkin, arvoisa puhemies, omasta puolestani tässä yhteydessä nostaa tähän yhteiseen katsomusaineeseen liittyvään keskusteluun asian, joka on vaikuttanut nimenomaan omaan henkilökohtaiseen kantaani, joka on jossain määrin vuosien mittaan muuttunut. Se muuttui kaikkein voimakkaimmin siinä kohtaa, kun Filosofian ja elämänkatsomustiedon opettajat ottivat asiaan kantaa viime vuoden keväällä, ja siitä asti olen nähnyt, että on erittäin tärkeää, että me vahvistamme nimenomaan ET:tä omana oppiaineenaan, joka on kaikkien valittavissa.

Tässä lausunnossa, jonka Filosofian ja elämänkatsomustiedon opettajat silloin antoivat, sanotaan muun muassa:
”Katsomme, että yhteiseen katsomusaineeseen liittyy vaikeita ongelmia. Jos käyttöön otettaisiin yhteinen katsomusaine, on vaarana, että elämänkatsomustiedon opetus kärsii eniten. Tähän viittaa esimerkiksi Helsingin Eurooppa-koulun esimerkki. Kun katsomusopetus yhdistettiin, siitä tuli ’uskontotietoa’. Näin on käynyt myös monissa muissa Euroopan maissa, muun muassa Ruotsissa.
Hyvä katsomusopetus ei kuitenkaan ole ensisijaisesti uskontojen esittelyä, vaan se lähtee opiskelijoiden omasta ilmiö- ja elämismaailmasta. Valtaosa nuorille tärkeistä etiikkaan ja arvoihin liittyvistä kysymyksistä ei liity uskontoon. Ylipäätään uskonnot ovat vain pieni osa katsomusten kirjoa, eikä eettistä kasvatusta ja arvokeskustelua ole syytä lähtökohtaisesti ankkuroida uskontoihin.
Hyvä yhteinen katsomusaine voisi teoriassa syntyä paljolti nykyisen elämänkatsomustiedon opetussuunnitelmien pohjalta, mutta Feto katsoo, että vallitsevassa poliittisessa ilmastossa se ei ole mahdollista. Tämän osoittaa jo se, ettei elämänkatsomustietoa ole voitu avata kaikille opiskelijoille.”

Eli lausumassa tulemme esittämään nimenomaan tätä avaamista kaikille opiskelijoille ikään kuin askeleena eteenpäin.”

27

207

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Anonyymi

      Ylikoski lähtee väärästä päästä eduskuntabyrokratiasta, mitä ne ETstä tietää tai tieteestä?

      Mistä pitäisi lähteä on sisällöstä

      Kukaan ei halua koluun uustaistolaisfemakkojen epätiedesontaa jota amatööri Ylikoski kehittelee

      Tiedämme että hänen kommunismissaan Sirola- opistossa Hämeenlinnassa opetettiin lysenkolaista ja engelsiläistä luonnonoppihuu haata sodanjälkeen eikä evoluutiota

      • Anonyymi

        ET:n sisältö on säädetty opetussuunnitelman perusteissa. Sitä ei tarvitse muuttaa, kun valinnan vapaus sallitaan.


    • Anonyymi

      Valiiton kyky arvioida ETä on noin nolla

      Tiedetaso aivan nollaa ja biologia Valiitossa ja Venäjällä samoin

      Ja vasliiton palvomassa Venäjässä ei vieläkään osata tehdä lääkkeitä eikä siellä osata viljellä mitään eikä lääkärit osaa mitään, leuhkittiin ilmaisella puoskarilääkehoidolla käärmesalvaa vedettiin

      Onko kukaan nähnyt koskaan kaupassa venäläisiä tomaatteja tai mansikoita tai uusia perunoita, pian alkaa tulla Egyptistä ja Marokosta, osaajamaista

    • Anonyymi
    • Anonyymi

      Jos vapaa-ajattelijat onnistuvat joskus uskonnonopetuksen kieltämään kouluissa, niin silloin on kyllä parempi, ettei mitään yhteistä katsomusainetta tule tilalle ja pakolliseksi. Muiden aineiden oppitunneilla varmaan voidaan kertoa riittäviä tietoja eri maailmankatsomuksista. Elämänkatsomuksessa vaan yritettäisiin indoktrinoida ateistisia oppeja koululaisille.

      • Anonyymi

        Tuon suuntaisia ajatuksia on ollut osalla vapareistakin. Ei tietenkään tuota viimeistä virkettä mutta muutenhan tuo on melkein kuin suoraan jostain Lakkalan kommentista. Vai oliko hänkin jo ex-vapari? Mutta kuitenkin.


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Tuon suuntaisia ajatuksia on ollut osalla vapareistakin. Ei tietenkään tuota viimeistä virkettä mutta muutenhan tuo on melkein kuin suoraan jostain Lakkalan kommentista. Vai oliko hänkin jo ex-vapari? Mutta kuitenkin.

        "Vai oliko hänkin jo ex-vapari?" Ei ole.


    • Anonyymi
      • Anonyymi

        Ylikoski on pariinkin kertaan Vapaa Ajattelija lehdessä arvioinut ja esitellyt kiittävästi Reijo Mäen kirjoissaan esittämää uskontokritiikkiä.


      • Anonyymi

        Tiedote: Elämänkatsomustiedon (ET) oppilasosuudet kouluissa ovat kasvaneet nopeasti vuosina 2018-2022. Tämä ilmenee Vapaa Ajattelija -lehden kunnilta hankkimista tiedoista ET-oppilaiden määristä kuluvana lukuvuonna 2022-23.

        Viimeiset viralliset valtakunnalliset tilastotiedot katsomusaineiden valinnoista ovat syksyltä 2018 eli lukuvuodelta 2018-19. Erikoinen viive johtuu Opetushallituksen ja Tilastokeskuksen epäonnistuneesta yrityksestä muuttaa tiedonhankintatapaa.

        Helsingin peruskouluissa ET:n oppilasosuus on nyt 27,5 prosenttia, Espoossa ja Vantaalla noin 19 prosenttia. Neljän vuoden kasvuprosentit kautta maan ovat yleisesti 40-50 prosentin luokkaa.

        -Tällä tiedolla on merkitystä myös katsomusaineiden opetuksen kehittämistä koskevassa keskustelussa, sanoo päätoimittaja Esa Ylikoski, joka on myös Opetushallituksen nimittämän katsomusaineiden kehittämistyöryhmän jäsen.
        -Katsomusainevalintojen valtakunnallinen tilastotieto tarvitaan pikaisesti kuntoon niin katsomusaineiden oppilaista kuin opettajistakin.

        Elämänkatsomustiedon oppilasosuuksien kasvu vuosina 2018-2022
        peruskoulussa eräissä kunnissa

        Kunta, v. 2018 – 2022 (+kasvu %-osuuksina) kasvu prosentteina
        Helsinki 22,8 – 27,5 (+4,7) +20,6
        Espoo 13,0 – 18,9 (+5,9) +45,4
        Vantaa 13,7 – 18,7 (+5,0) +36,5
        Kerava 13,0 – 18,0 (+5,0) +38,5
        Tampere 11,5 – 16,9 (+4,4) +47,0
        Turku 13,0 – 16,8 (+3,8) +29,2
        Joensuu 7,0 – 11,5 (+4,5) +64,3
        Jyväskylä 7,2 – 8,1 (+2,5) +34,7
        Kaarina 5,2 – 8,1 (+2,9) +55,8
        Orimattila 4,9 – 8,0 (+3,1) +63,2
        Kajaani 3,7 – 6,1 (+2,4) +64,9
        Laukaa 4,0 – 5,9 (+1,9) +37,5

        ET:n oppilasmäärä kasvaa edelleen lähivuosina, koska peruskoulun alaluokilla aineen osuus on selvästi suurempi kuin yläkoulussa. Koulunsa aloittavista yhä useampi on nykysäännöillä oikeutettu elämänkatsomustiedon opetukseen. ET ei ole sallittu kirkon jäsenille, mutta lapsikasteen kautta kirkkoon liitettyjen osuus on pienentynyt vuosi vuodelta.
        -ET voitaisiin avata kaikille valittavissa olevaksi katsomusaineeksi pienellä lakimuutoksella hyvin nopeasti, koska oppiaineiden tuntijakoa ja ET:n opetussuunnitelmaa ei tarvitse muuttaa, muistuttaa Ylikoski poliittisia päättäjiä.
        -Yhdenvertaisuusperiaate ja lapsen oikeuksien sopimus tulevat ET:n avaamista kaikille valittavissa olevaksi katsomusaineeksi.


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Ylikoski on pariinkin kertaan Vapaa Ajattelija lehdessä arvioinut ja esitellyt kiittävästi Reijo Mäen kirjoissaan esittämää uskontokritiikkiä.

        Ylikosken kirjoittelut Valehdessä ovat puutaheinää eikä Mäki jaa kommunistien maailmankuvaa vaan vastustaa sitä rankasti kuten Ylikosken transseksihöpötyksiä täällä


    • Anonyymi

      Tuo Torstin ja FETO:n ajatus on edelleen pätevä.

      • Anonyymi

        Tosiaan, katsomusaineiden opetuksen kehittämistä hankitaan.


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Tosiaan, katsomusaineiden opetuksen kehittämistä hankitaan.

        Siis suunnitellaan sitä varten asetetussa OPH:n työryhmässä.


    • Anonyymi

      Hyvä nosto.

    • Anonyymi

      Pidetään Tämä puheenvuoro mielessä.

    • Anonyymi

      Pilvi Torsti taisi lähteä kansainvälisiin tehtäviin.

    • Anonyymi

      On hyvä että kristittyjen kotien lapsia suojellaan tältä ET-huuhaalta. ET-oppikirjan mukaan kun jopa mieskin voi synnyttää😁
      Marginaalinen ET-mätäpaise on likvidoitava kouluopetuksesta epäonnistuneensa kokeiluna.

      Voidaan pitää ET:n hautajaiset:

      Vapaa-ajattelijat kantavat arkkua johon on kirjoitettu mustalla isoilla kirjaimilla ET.

      ET-arkkua hautaan laskettaessa, vaparien protupappi voi lausua saatesanoissaan mm että
      "ET toimi hyvin käytännössä, mutta valitettavasti ei teoriassa - siksi sen poistaminen kouluopetuksesta on hyvä asia. Uskonnottomien lapset voivat opiskella ET:n sijasta vaikka itseopiskelua ja urheilua"

      Kansanedustajaksi Pirkanmaalta valittu Joakim Vigelius yritettiin savustaa Tampereen Yliopiston kurssilta kun hän uskalsi kyseenalaistaa sen että miehellä on kuukautiset.
      Onneksi tämä vihervasemmistolainen valhe voidaan pysäyttää sudden death.

      ===========
      Voiko miehellä olla kuukautiset?
      Lensin ulos Yliopiston kurssilta

      https://www.youtube.com/watch?v=iUsPrDsmRFw

      56 294 katselukertaa 11.11.2020
      Yliopiston luennolla opetettiin ''miehistä, joilla on kuukautiset''. Julkinen kritiikkini tällaisia opetuksia ja yliopistojen keskustelukulttuuria kohtaan johti somemyräkkään, jossa punnitaan paitsi opetusmateriaalien poliittisuutta ja tieteellisyyttä, myös opiskelijoiden oikeutta sanan- ja ilmaisunvapauteen.
      Opiskelijoiden pitäisi kyetä puhumaan yliopistoissa vapaasti. Se ei onnistu, jos puheenvuorot paitsi lynkataan sosiaalisesti, myös ilmiannetaan perusteetta ylemmille tahoille.
      ===============

      Vapaa-ajattelijoita on Suomessa vain noin 1300
      (0,02 % Suomen kansasta).
      Suomen yhtä neliö-km kohti vapaa-ajattelijoita on
      vain 0,004 vapaa-ajattelijaa.

      Siis ateistit ja vapaa-ajattelijat eivät tässä maassa juhli, eivätkä tule ikinä juhlimaan !

      Terveisin,

      Anti van Waparen

    • Anonyymi

      Kannattaa noteerata edelleen.

    • Anonyymi

      SDP on tainnut unohtaa tämä tärkeän opetuksen.

    • Anonyymi

      Viesti SDP:lle. Tämä huomioon.

    • Anonyymi

      Kirkon hullu inen kouluissa jumalanpalvelustensa kanssa jatkuu yhä.

    • Anonyymi

      Tämäkin on hyvä noteerata ejankohtsisena asiana.

    • Anonyymi

      Onko tänä edelleen validia? Mielestäni kyllä.

    • Anonyymi

      Näin se on nähtävä edelleen. ET on innovatiivinen aine.

    • Anonyymi

      edelleen ajankohtainen kanta. et-opetus.fi

    Ketjusta on poistettu 2 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Katso: Ohhoh! Miina Äkkijyrkkä sai käskyn lähteä pois Farmi-kuvauksista -Kommentoi asiaa: "En ole.."

      Tämä oli shokkiyllätys. Oliko tässä kyse tosiaan siitä, että Äkkijyrkkä sanoi asioita suoraan vai mistä.... Tsemppiä, Mi
      Tv-sarjat
      134
      5385
    2. Voi kun mies rapsuttaisit mua sieltä

      Saisit myös sormiisi ihanan tuoksukasta rakkauden mahlaa.👄
      Ikävä
      32
      3337
    3. Haluan jutella kanssasi Nainen

      Olisiko jo aika tavata ja avata tunteemme...On niin paljon asioita joihin molemmat ehkä haluaisimme saada vastaukset...O
      Ikävä
      16
      1867
    4. Poliisiauto Omasp:n edessä parkissa

      Poliisiauto oli parkissa monta tuntia Seinäjoen konttorin edessä tänään. Haettiinko joku tai jotain pankista tutkittavak
      Seinäjoki
      22
      1840
    5. Onko mies niin,

      että sinulle ei riitä yksi nainen? Minulle suhde tarkoittaa sitoutumista, tosin eihän se vankila saa olla kummallekaan.
      Tunteet
      19
      1685
    6. Voitasko leikkiä jotain tunnisteleikkiä?

      Tietäisi ketä täällä käy kaipaamassa.. kerro jotain mikä liittyy sinuun ja häneen eikä muut tiedä. Vastaan itsekin kohta
      Ikävä
      72
      1542
    7. Tietysti jokainen ansaitsee

      Hän varmasti ansaitsee vain parasta ja sopivinta tietenkin, suon sen onnen hänelle enemmän kuin mielelläni. Aika on nyt
      Ikävä
      12
      1443
    8. Armi Aavikko Malmin hautausmaa

      Haudattiinko Armi arkussa Malmin hautausmaalle vai tuhkattiinko hänet? Kuka tietää asiasta oikein?
      Kotimaiset julkkisjuorut
      11
      1326
    9. Haluisin suudella ja huokailla

      ja purra kaulaasi ja rakastella sinua. Haluisin puristella rintojasi ja pakaroitasi. Ei sinulla taida olla kuitenkaan ni
      Ikävä
      16
      1317
    10. Miksi näin?

      Miksi vihervassut haluaa maahan porukkaa jonka pyhä kirja kieltää sopeutumisen vääräuskoisten keskuuteen? Näin kotoutumi
      Maailman menoa
      20
      1288
    Aihe