Mites tämän kanssa kävi??

Anonyymi-ap

Kamppailulajit
IL: Ukrainassa muhii iso doping-pommi

Julkaistu: 31.10.2021 18:40

Kirjoittaja Leo Runsas
AOP

Iltalehden sunnuntaina julkaisemassa artikkelissa esitetään kovia väitteitä Ukrainan doping-epäkohdista. Lehden tietojen mukaan monessa asiassa on Ukrainassa laitettu mutkat suoriksi.

Iltalehden tietojen mukaan Ukrainassa tikittää raju doping-pommi. Maailman antidoping-toimisto Wada kertoi systemaattisesta doping-testipetkutuksesta vuodesta 2012 alkaen, jota se luonnehtii röyhkeäksi.

– En yllättyisi, mikäli Ukraina ei saisi osallistua Pekingin talviolympiakisoihin helmikuussa ja se suljettaisiin yleisurheilussa hallikaudelta alkaen. Tietysti Wadan pitää osoittaa väitteensä todeksi ja niiden pitää kestää Urheilun kansainvälisen vetoomustuomioistuimen CAS:n käsittely, Iltalehden asiantuntija Arto Bryggare kommentoi.

Kansainvälinen olympiakomitea IOC ja eri lajiliitot asettivat Venäjän pitkälle jäähylle Sotšin vuoden 2014 olympiakisojen jälkeen, kun paljastui systemaattinen ja valtiojohtoinen dopingohjelma. Venäjä ei ole saanut valtiona osallistua viime olympiakisoihin, vaan yksittäisiä ja Wadan puhtaaksi toteamia urheilijoita on ollut mukana kisoissa ”venäläisinä urheilijoina”

– Rangaistustaso pitää mennä Venäjän mukaan: 2-3 vuotta ainakin. Poliittinen paine siihen on kova, sillä Venäjälle ei voi nyt antaa siimaa, että he pääsevät syyttämään järjestelmää. Venäjällähän on rangaistuksesta todettu, että se on tyypillistä länsimaista toimintaa heitä vastaan, Bryggare painottaa.

Ukrainan tapauksessa kyse on pelkistetysti siitä, että maan kansallinen antidopingjärjestö NADC on räikeästi mahdollistanut ukrainalaisurheilijoiden dopingin: yllätystestejä ei ole ollut, otettujen näytteiden ajankohtaa on vaihdettu, näytteitä on peukaloitu ja urheilijoille on annettu ”valmistautumisrauha” arvokisoihin.

Wadan paljastus on raju, sillä Ukrainaa ei voi pitää Venäjän tai Valko-Venäjän kaltaisena maana, vaan ainakin puoliavoimena yhteiskuntana.

– Ehkä meillä oletettiin liikaa Ukrainasta, että sen urheilujärjestelmä on riippumaton. Ilmeisesti siellä on syvällä sisällä keskusjohtoinen rakenne, Bryggare arvioi.

– Ukraina on Venäjän jälkeen toinen kollektiivinen viritys, joten sen toiminnasta pitää antaa varoitus muillekin, asiantuntija jatkaa.

Vaikka Wada on tehnyt kovan paljastuksen, Bryggare ei pidä antidopingjärjestön toimintaa erinomaisena.

– Törkeää, jos Wada ei ole Ukrainassa testannut urheilijoita, vaan on jättänyt sen kansalliselle organisaatiolle.

Ukraina on menestynyt vuosien 2012-20 olympiakisoissa mukavasti: Lontoossa 2012 yhteensä 19, 2016 Riossa 11 ja 2020 Tokiossa 19 mitalia. Sotšin talvikisoista 2014 tuli kaksi ja vuonna 2018 Etelä-Koreasta yksi mitali.

Maan vahvoja lajeja ovat voimistelu, paini, nyrkkeily, yleisurheilu, ampumahiihto ja taitoluistelu. Ukrainassa asuu noin 44 miljoonaa ihmistä.

– Valtava määrä syyttömiä urheilijoita kärsii, kun rangaistus aikanaan annetaan. Ajatellaan vaikkapa yleisurheilua, jossa maan korkeushyppytähdet ovat laajasti Kansainvälisen yleisurheiluliiton WA:n ja Wadan testauksen piirissä, Bryggare taustoittaa.

1

75

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000

      Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

      Luetuimmat keskustelut

      1. 126
        3299
      2. Katso: Ohhoh! Miina Äkkijyrkkä sai käskyn lähteä pois Farmi-kuvauksista -Kommentoi asiaa: "En ole.."

        Tämä oli shokkiyllätys. Oliko tässä kyse tosiaan siitä, että Äkkijyrkkä sanoi asioita suoraan vai mistä.... Tsemppiä, Mi
        Tv-sarjat
        91
        3031
      3. Voi kun mies rapsuttaisit mua sieltä

        Saisit myös sormiisi ihanan tuoksukasta rakkauden mahlaa.👄
        Ikävä
        17
        2298
      4. Kyllä poisto toimii

        Esitin illan suussa kysymyksen, joka koska palstalla riehuvaa häirikköä ja tiedustelin, eikö sitä saa julistettua pannaa
        80 plus
        26
        1809
      5. "Joka miekkaan tarttuu, se siihen hukkuu"..

        "Joka miekkaan tarttuu, se siihen hukkuu".. Näin puhui jo aikoinaan Jeesus, kun yksi hänen opetuslapsistaan löi miekalla
        Yhteiskunta
        21
        1678
      6. Haluan jutella kanssasi Nainen

        Olisiko jo aika tavata ja avata tunteemme...On niin paljon asioita joihin molemmat ehkä haluaisimme saada vastaukset...O
        Ikävä
        15
        1539
      7. Poliisiauto Omasp:n edessä parkissa

        Poliisiauto oli parkissa monta tuntia Seinäjoen konttorin edessä tänään. Haettiinko joku tai jotain pankista tutkittavak
        Seinäjoki
        18
        1514
      8. Haluan tavata Sinut Rakkaani.

        Olen valmis Kaikkeen kanssasi...Tulisitko vastaa Rakkaani...Olen todella valmistautunut tulevaan ja miettinyt tulevaisuu
        Ikävä
        28
        1447
      9. Onko mies niin,

        että sinulle ei riitä yksi nainen? Minulle suhde tarkoittaa sitoutumista, tosin eihän se vankila saa olla kummallekaan.
        Tunteet
        20
        1427
      10. Hermo mennyt sotealueeseen?

        Nyt hammaslääkäriaika peruttiin neljännen kerran. Perumiset alkoi tammikuussa. Nyt uusi aika elokuulle!????
        70 plus
        81
        1355
      Aihe