Toimeentulotuki ei riitä elämiseen

Anonyymi-ap

Toimeentulotuki on tarkoitettu viimesijaiseksi turvaverkoksi henkilöille, joilla ei ole riittäviä tuloja tai varoja kattamaan välttämättömiä elinkustannuksiaan. Toimeentulotuen perusosa määrittyy henkilön elämäntilanteen ja tarpeiden mukaan, ja se ei yleensä riitä kattamaan kohtuullisia elinkustannuksia.

Perusosan määrä vaihtelee kunnittain, mutta se on yleensä noin 500-600 euroa kuukaudessa yksinasuvalla henkilöllä. Tämä summa ei kuitenkaan kata kaikkia välttämättömiä kustannuksia, kuten asumiskustannuksia, ruokaa, vaatteita ja muita arkielämän tarpeita. Lisäksi perusosaa voidaan leikata, jos henkilön tuloja tai varoja katsotaan riittäviksi.

Toimeentulotuen perusosan määrä ei siis yleensä riitä kohtuulliseen elämiseen, ja se onkin tarkoitettu tilapäiseksi avuksi. Sen tarkoituksena on auttaa henkilöä selviytymään vaikeasta tilanteesta ja saamaan tarvittavaa apua ja tukea, kun hän ei muutoin pysty turvaamaan perustoimeentuloaan.

9

179

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Anonyymi

      Tänä päivänä ongelma on siinä, että kaikkia kansalaisia kannustetaan yleelliseen, kulutusta lisäävään ja yläluokkaiseen elämään, mutta todellisuudessa kaikilla ei ole siihen varaa tai kaikki eivät halua elää sillä tavalla. Tärkeää olisi kannustaa ihmisiä valinnanvapauteen, kuten 1980-luvulla vielä tehtiin:
      – 1980-luvulla jokainen sai valita, ostiko kalliin luksusauton, keskimääräisesti varustellun auton vai ihan tavallisen auton, joka oli halpa ja helppo korjata vaikka itse. Nykyään autoliikkeissä myydään vain yleellisesti varusteltuja luksusautoja, joiden korjaaminen on kallista ja vaatii erityisosaamista. Lisäksi nykyisissä autoissa on paljon mikroprosessoreja, joiden valmistaminen ei ole niin ympäristöystävällistä kuin sen yleisesti ajatellaan olevan. Jos haluamme vähentää ihmisten materiaalista kulutusta, niin meidän olisi tuotava markkinoille myös edullisia autoja, ja luotava palveluita, jotka asentavat vanhoihin ja hyviin autoihin ylimääräisiä turvarakenteita ja tekevät biokaasu- ja sähkömodausta sitä haluaville. Edullisten autojen markkinoille pääsyä ei tule rajoittaa, vaan niiden autojen, jotka eivät saa vähintään kolmea tähteä Euro NCAP -kolaritestissä, niin niiden kylkiin voitaisiin lätkäistä 80:n nopeusrajoitustarrat.
      – 1980-luvulla jokainen sai itse valita, soittiko puhelunsa puhelinkopissa, ostiko itselleen halvan ja mahdollisesti koko eliniän kestävän lankapuhelimen, vai kalliin matkapuhelimen. Nykyään jokaisesta halutaan tehdä älypuhelimen omistaja, joka kuluttaa materiaalia paljon ja vaihtaa puhelimensa viiden vuoden välein ja maksaa puhelimensa käytöstä vähintään muhkeat 3000 euroa kymmentä vuotta kohti. Jos haluamme palata ympäristöystävälliselle tielle, niin meidän tulee varmistaa, että edullinen ja kestävä perusverkko toimii ja ihmisillä on mahdollisuus hankkia itselleen huippukestävä lankapuhelin tai käyttää puhelinkoppia, jos ei halua ostaa itselleen puhelinta.
      – 1980-luvulla sai valita, ostaako erittäin energiatehokkaan 8-bittisen tietokoneen, hieman enemmän energiaa kuluttavan 16-bittisen tietokoneen vai tuolloin luksusta olleen 32-bittisen tietokoneen. Nykyään myydään vain runsaasti tehoa kuluttavia 64-bittisiä tietokoneita. Sen sijaan markkinoille tulisi tuoda myös 8-, 16-, ja 32-bittisiä malleja, jotta tehonkulutusta saataisiin painettua alas ja jokainen voisi valita itselleen sopivimman mallin. Tietoturvan parantamiseksi ei tule pelkästään markkinoida uusimpia käyttöjärjestelmiä, vaan vanhemman arkkitehtuurin laitteille tulee tarjota vaihtoehtoisesti huippukevyitä avoimen lähdekoodin ohjelmistoja ja tehokkaan suojauksen sisältäviä reitittimiä.
      – 1980-luvulla digitaalisten palvelujen hiilijalanjälki oli nykyiseen verrattuna todella pieni, ja jos tuolloin olisi kehitetty Internetiin peruspalveluverkko, niin se olisi saatu toimimaan sulavasti jopa 5 MHz:n tehoisilla laitteilla ja kevyin modeemiyhteyksin. Nykyisin melkein kaikki palvelut toteutetaan raskain JavaScriptein, ja raskaammasta koodipohjasta on aina vaikeampaa paikantaa tietoturvaongelmat kuin kevyemmästä koodipohjasta. Näiden palvelujen ajamiseen tarvitaan n. 2000 MHz:n tehot ja valtavat kaistanleveydet, vaikka peruspalvelut olisi mahdollista toteuttaa ympäristöystävällisesti hyvin pienin kaistanleveys- ja tehovaatimuksin, miten ne vielä vuosituhannen vaihteessa tehtiin. Internet-yhteydeksi riitti peruspalvelujen käyttöön tuolloin vielä huikean edullinen modeemiyhteys. (Tosin se on huikean edullinen vain, jos sitä käyttää vain pakollisiin asiointeihin.)

      Otin esille vain muutaman esimerkin siitä, missä ollaan menty väärään suuntaan. Jos ottaisimme mallia 1980-luvulta, niin voisimme varmistaa, että toimeentulotuella pystyisi elämään hyvää elämää, yhteiskunnasta saataisiin tehtyä vihreämpi ja ihmisten tasa-arvo toteutuisi entistäkin paremmin, koska he saisivat aidosti valita, kuinka paljon kuluttavat ja millaisen elintason haluavat itselleen. Näin sosiaaliturvaa olisi aidosti mahdollista jopa leikata nykyisestä.

    • Anonyymi

      Hyvinvointiyhteiskunnan periaate on se, että työikäiset ja työkykyiset käyvät työssä ja maksavat veronsa. Myös yritykset maksavat veronsa, kuten kuuluu. Verovaroilla ylläpidetään hyvinvointiyhteiskuntaa.

      Palkalla tulee pärjätä. Yritykset haluavat varmasti, että voivat maksaa pienempää palkkaa ja ihmiset joutuvat turvautumaan tukiin. Kun yrityksen palkkakulut pienenevät, niin voitot paranevat. Yrityksillä kun ei ole mitään yhteiskunnallisia velvoitteita, vaan heidän tehtävä on maksimoida voitot, jotta omistajat ovat tyytyväisiä.

      • Anonyymi

        Joo mutta kun sitä työtä ei ole tarpeeksi.

        Sosiaaliturva on hyvinvointivaltion perusta ja jollei siitä pidä huolta voit olla varma ,että Benittämiset saavat jatkoa kunnes tuo menee yleiseen tajuntaan ja tuo tapaus jää vain pään avaukseksi.


      • Anonyymi

        Tyhmä yritys,mikä veroja maksaa... Fiksut kerää yritystukia!


    • Anonyymi

      Hieman sekava aloitus. Toimeentulotuen määrä on lyhyesti sanottuna menojen ja tulojen (ja varojen) erotus, ja toimeentulotuen perusosan euromäärä laitetaan toimeentulotukilaskelmassa tietysti menopuolelle, eli jos toimeentulotuen perusosan suuruus on vaikkapa 500 euroa niin eihän se sitä tarkoita että jos jollekin myönnetään toimeentulotuki, että hänen tilille kilahtaisi tuo 500 euroa.

      Kuvitteelinen laskelma:

      Tulot Asumistuki 300,00
      Työmarkkinatuki 580,00
      880,00

      Menot Toimeentulotuen
      perusosa 500,00
      Vuokra 500,00
      1000,00

      1000,00-880,00=120,00

      Eli toimeentulotuen määrä on 120,00

      • Anonyymi

        Peruosana käsitetään nykyisellään työmarkkina tuki joka sellaisenaan toimii perusosana tai toimeentulotuen perusosa jotka on molemmat samaa luokkaa, nettona rapiat vajaa 600e.


    • Anonyymi

      Tänä päivänä tuo perusosa on liian pieni elämiseen ja siitä Suomea on huomautettu. Se ei kata perutuslaillisia oikeuksia jotka perutuslaki kansalaisillemme takaa .Käytännössä vaikka laki sallisi tuosta leikkaamisen on perutuslaki se joka lain ristikkäisyyksistä joutuvissa päätöksen teoissa on määräävä. Eli käytännössä tuo perutuslaillinen oikeus on aina toteutettava ,määrää muu lainsäädäntö mitä tahansa. nykyisessä tilanteessa siis jo vajaasta perusturvasta leikkaava päätös on joka kerta kiistämättä valtiollinen ihmisoikeus rikos ,sillä tuo perustoimeentulo on lähtökohtaisesti ihmisoikeus.

      Siksi onki täysin käsittämätöntä puheet joilla pyritään leikkaamaan nykytilanteessa perusturvasta. Suuntaus poliittisen päätöksenteon kautta on perutuslailla säädetty tuossa suhteessa ja siitä määrätään että päättäjien on toimillaan edistettävä toimeentuloa. Leikkaamalla rikottaisiin siis tarkoituksen mukaisella tavalla perutuslakia joka tekisi valtion hallinnollisesta toimita käytännössä laitonta. Tällöin kyseenalaituisi myös hallituksen laillinen oikeus valtaan.

      • Anonyymi

        Lisäys :

        Ja mitä tulee käytännössä tuon leikkaamiseen nykyisellään ,päätöksenteossa edellytetään virkamies vastuu ja lain tuntemusta sitä sovellettaessa. Lähtökohtaisesti lienee selvää että kenenkään toimeentuloa ei saa vaarantaa tuosta ohjeistetaan mm. sosiaalilaissa ,siten että itsenäistä toimeentuloa on edistettävän, joka linjaa toimitavan .Itsestään selvää on myöskin että päätöksenteossa ei ole hyväksyttävää toimia perus ihmisoikeuksia loukkaavalla tavalla, vaan siinä tulee noudattaa oikeusvaltion periaatteita.

        Lainsäädännöllisesti tuossa suhteessa on ajan hampaan kuluttamana ja maailman muuttuessa syntynyt lainsäädännöllinen aukko joka vaatii lainsäätäjän paikkausta, joka voidaan suorittaa yhtenäistämällä lainsäädäntöä esim määrittämällä suoja osa samaoin ja saman tasoiseksi kuin ulosotossa ja sitoa tuo indeksiin jolloin vältytään tilanteilla joilla perutuslakia voidaan rikkoa vetoamalla lainsäädännölliseen pohjaan joka on tänä päivänä tuolta osin vanhentunut maailman mennessä eteenpäin ja perus elintasoon vaadittavan elämisen kallistuessa.. Näin noin periaatteessa ,toki tuo elintasoon vaadittava summa vaatii kokonaisuudessaan tarkempaa tarkastelua sillä sen tasosta on Suomi saanut moitteita.


      • Anonyymi

        Siis ensisijaisesti eletään palkalla, työttömyysetuudella tai eläkkeellä (tai varoilla jos niitä on)
        Toimeentulotuki on noita täydentävää ja harkinnanvaraista tukea. Tätä vasten en oikein ymmärrä tuota "Toimeentulotuki ei riitä elämiseen"-puhetta.


    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Naiset miltä kiihottuminen teissä tuntuu

      Kun miehellä tulee seisokki ja ja sellainen kihmelöinti sinne niin mitä naisessa köy? :)
      Sinkut
      86
      6183
    2. Haistoin ensin tuoksusi

      Käännyin katsomaan oletko se todellakin sinä , otin askeleen taakse ja jähmetyin. Moikattiin naamat peruslukemilla. Tu
      Ikävä
      24
      2576
    3. Olet sä kyllä

      ihme nainen. Mikä on tuo sun viehätysvoiman salaisuus?
      Ikävä
      28
      2083
    4. Teuvo Hakkaraisesta tulee eurovaalien ääniharava

      Persuissa harmitellaan omaa tyhmyyttä
      Maailman menoa
      63
      1827
    5. Hiljaiset hyvästit?

      Vai mikä on :( oonko sanonut jotain vai mitä?
      Ikävä
      12
      1631
    6. Miksi kohtelit minua kuin tyhmää koiraa?

      Rakastin sinua mutta kohtelit huonosti. Tuntuu ala-arvoiselta. Miksi kuvittelin että joku kohtelisi minua reilusti. Hais
      Särkynyt sydän
      5
      1428
    7. Turha mun on yrittää saada yhteyttä

      Oot mikä oot ja se siitä
      Suhteet
      9
      1337
    8. Kyllä poisto toimii

      Esitin illan suussa kysymyksen, joka koska palstalla riehuvaa häirikköä ja tiedustelin, eikö sitä saa julistettua pannaa
      80 plus
      14
      1331
    9. "Joka miekkaan tarttuu, se siihen hukkuu"..

      "Joka miekkaan tarttuu, se siihen hukkuu".. Näin puhui jo aikoinaan Jeesus, kun yksi hänen opetuslapsistaan löi miekalla
      Yhteiskunta
      7
      1269
    10. Näkymätöntä porukkaa vai ei

      Mon asuu yksin. Mitas mieltä ootte ?
      Ikävä
      14
      1223
    Aihe