Itse kukin saattaa olla autistinen

Anonyymi-ap

olen seurannuy jonkun jakson Kirjolla-sarjaa, jossa mukana neljä autistista.
Jotain jaksoa seuratessani mietin, josko minussakin olisi autistisen piirteitä? En nyt muista tämän Sointun veljen nimeä, mutta tämä ihana henkilö on ainakin omasta mielestäni niin valovoimainen ja ihastuttava, etten ole voinut kuin ihailla hänrä. :)
Niin, miksi mietin että itsekin voisin ainakin jollain tasolla olla autistinen.. Tuo suoraanpuhuminen on ollut minulle aina tyypillistä sekä se, että ilmaisen tunteeni todella selkeästi sekä myöskin sanoitan kulloisenkin tilanteen tuntemukset, mitä kaikki eivät tee. Toisin sanoen kerron aina, miltä minusta tuntuu.
En myöskään ujostele ihan vieraiden kanssa puhumista. Saatan ja usein keskustelen esim kaupan kassojen kanssa ja usein keskustelu siirtyy kovinkin kauas päivittäistavaroista. Kuten tänään kun oltiin jo pohjanmaan halpahalleissa. :D

10

317

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Anonyymi

      Niimpä.
      Nepsy diagnoosit kun on subjektiivisia ei objektiivisia.

    • Anonyymi

      Käytännössä meillä kaikilla olis nepsy- poikkeavuuksia, jos tollasella tarkkuudella mennään ts. parilla piirteellä ei voi tehdä päätelmää dg:sta tms.

      Mullakin on vaikka mitä autismin piirteitä varmaan lähemmäs kymmenen kipaletta, välillä enemmän ja välillä vähemmän. Ikinä koko sanaa ei ole kohdallani edes mainittu!
      Samantapaisia oireita voi tulla ties mistä syistä, ja itselläni näitä on mm. aivovammat, diabetes insipidus, kroonistunut masennus, uupumus&väsymys, Panacod

      Monisairas

    • Anonyymi

      Olemme kaikki kirjavia ja häiriintyneitä, eli neurodiversejä.

    • Anonyymi

      Yleensä jokainen psykiatri on mielenvikainen.

      • Anonyymi

        Minulla on kokemuksia useista psykiatreista. Yksikään heistä ei ole ollut mielenvikainen.
        On ikävää jos nimenomaan sinun kohdallesi osuneet psykiatrit ovat sattuneet olemaan mielenvikaisia. Varmaan olet kohdannut monta psykiatria, kun kirjoituksessasi/trollissasi
        tuolla lailla yleistät. Minkä takia muuten sinun on tarvinnut turvautua psykiatrin apuun?


    • Anonyymi

      Tosa melkein 20 vuotta sitten otin yhteyttä Autistiliittoon kun erään ison lehtiartikkelin perusteella on aspergertyypin neurotapaus.

      Kerroin, että lähisukulaispoika menehtyi 12 vuotiaana kehitysvammaisena.
      Silloin ei vielä tiedetty Hans Aspergerin tutkimustyöstä.

      Toki hyväksyn erikoispiirteeni asperger-jätkänä itseni. Olisin menestynyt koulumaailmassa, mutta, perheeni - 50 km sydänmaalta korpeen päin ei pystynyt kustantamaan minuu edes oppikouluun.

    • Anonyymi

      minula on viljams oire yhtymä se tarkoita sydämen vaja toiminta muta ei ole elämä haitannut

    • Anonyymi

      Sarjaa muutaman jakson katsottuani pohdin, siinä esiintyvän nuoren naisen diagnoosia, onko hän ihan oikeasti jotenkin autistinen? Minusta hän vaikuttaa ihan normaalilta nykynuorelta naiselta, joka jaksaa kyllä bilettää, mutta kaikki työt ja opiskelu ovat ylivoimaisia, ja niin väsyttäviä asioita. Esimerkiksi hänen puheensa ja keskustelutaitonsa ovat ihan normaaleja, toisin kuin kaikilla pojilla.

      • Anonyymi

        "Sarjaa muutaman jakson katsottuani pohdin, siinä esiintyvän nuoren naisen diagnoosia, onko hän ihan oikeasti jotenkin autistinen?"

        Kun on tavannut yhden autistin, niin on tavannut todellakin vain yhden autistin. Autistit ovat keskenään erilaisia ja autismi voi ilmetä monilla eri tavoilla. Autismidiagnoosia ei saa ilman laajoja tutkimuksia. Jos et ole koulutettu lääketieteen asiantuntija, niin ei sinulla ole pätevyyttä kyseenalaistaan koulutettujen asiantuntijoiden tekemää diagnoosia. Vaikka olisitkin psykologi tai neurologi (mitä en usko), niin eivät hekään voi tehdä pätevää arviota tapaamatta ihmistä jonkin tv-sarjan perusteella.

        "Minusta hän vaikuttaa ihan normaalilta nykynuorelta naiselta, joka jaksaa kyllä bilettää, mutta kaikki työt ja opiskelu ovat ylivoimaisia, ja niin väsyttäviä asioita."

        Se on varmasti totta, että monia nykynuoria opiskelu ja työ uuvuttaa. Siinä on kuitenkin aste-eroja. Minusta Kirin uupumus vaikka sen ulkomaan matkan jälkeen, jonka hän tässä sarjassa teki ystäviensä kanssa, oli poikkeuksellisen suurta.

        " Esimerkiksi hänen puheensa ja keskustelutaitonsa ovat ihan normaaleja, toisin kuin kaikilla pojilla."

        On täyttä puppua väittää, että autistit eivät voisi puhua normaalisti. Monet autistit voivat olla jopa hyvin taitavia keskustelijoita. Tuo lause kieli ennakkoluuloista.

        ***

        Kerrottakoon tässä sellainen fakta, että autistiset naiset ovat nykykäsityksen mukaan alidiagnosoituja, koska autismi ilmenee tytöillä eri tavoilla kuin pojilla. Tytöt usein esimerkiksi oppivat näyttelemään sosiaalisissa tilanteissa "normaaleja" (laitoin sanan "normaali" lainausmerkkeihin, koska kuka tässä maailmassa muka on "normaali"). Pojat eivät yleensä tähän ainakaan samassa määrin kykene. Minulla on myös se käsitys, että autistiset tyttöjen kiinnostuksen kohteet ovat usein "normaalimpia" kuin poikien. Autistiset tytöt ovat siis käsittääkseni usein kiinnostuneita hevosista tai jostain pop-laulajista tai muista sellaisista asioista, joista tytöt ovat yleensäkin kiinnostuneita. Ero autististen tyttöjen ja neurotyypillisten tyttöjen välillä on kiinnostuksen intensiivisyydessä. Autistiset poikien kiinnostuksen kohteet ovat usein "oudompia", kuten paristojen keräilyä tai vastaavaa. Korostettakoon vielä, että puhun nyt tietynlaisesta tilastollisesta keskiarvosta. Jokainen yksittäinen ihminen on tietysti oma ainutlaatuinen yksilönsä.


    • Anonyymi

      Minusta niillä kaikilla pojilla oli aivan yhtä hyvät keskustelutaidot, kuin Kirillä. Ainoastaan Topilla "puhuvapää-intonaatio" ja sillä robottikypärämiehellä ärrävika. Puhuen erityismielenkiinnonkohteiden normaaliudemmuudesta, niin onko jonkun mielestä kovinkin normaalia aikuiselle naiselle tuollainen barbiainnostus? Vastaa, että joku mies keräisi saman määrän vaikka turtles-figuureja ja kävisi turtles-juhlissa. Siihen nähden näiden kaikkien hissi- ja elokuvaintoilijoiden kiinnostukset minusta normaalimpia!

      Tosin en minäkään varmaankaan ole "normaali". Minun autismi ilmenee eniten, etten ymmärrä niitä kirjoittamattomia sosiaalisia sääntöjä. Sointu sanoo, että Topi ei ymmärrä, ettei voi kaupassa sanoa vaatteen olevan kallis tai kadulla tupakoivalle, että kuolee tuskallisesti. En minäkään ymmärrä miksi ei voi sanoa, vaikka tupakoinnista en sano siksi, että minulla on itselläni toinen riippuvuus, jonka vuoksi ymmärrän, miksi tupakoitsijat tupakoivat. Kaupassa taiu torilla sanon kyllä, että tuote on liian kallis, mutta näin että "Harmi kun tämä paita maksaa näin paljon. Se on aivan ihana, mutta minulla on niin vähän rahaa".

      Paljon tulee kuitenkin yhteentörmäyksiä ihmisten kanssa tämän takia. Luulen puhuvani ja toimivani esimerkillisesti, mutta merkillisesti ihmiset loukkaantuvat ja hyökkäävät porukalla kimppuuni. Neurotyypilliset ovat epäloogisia ja arvaamattomia. En voi mistään tietää esimerkiksi, että kun henkilö kertoo hänellä olevasta ongelmasta, hän ei halua sitä ratkaistavan vaan häntä ainoastaan sääliteltävän.

      Mun naapurissa asui lapsena ikäiseni tyttö, joka oli minua enemmän autistinen. Emme siskoni kanssa sellaista asiaa tienneet kuin autistinen. Ihmettelimme vaan, miten hän ei osaa vieläkään ajaa polkupyörällä eikä luistella vaikka on jo niin iso. Me opetimme sitten häntä. Hän ruukasi "möksähtää" kun asiat eivät sujuneet. Hän meni ihan lukkoon, oli paikallaan ei puhunut ja ei saanut kontaktia. Me yritimme maanitella, että "älähän nyt. Ei ole mitään hätää". Kun hänen antoi olla rauhassa, hän palasi sitten vähän ajan päästä leikkeihin. Yhteys ei ole säilynyt, mutta voin kuvitella, että hän olisi vähän tän Kirin tapainen nyt aikuisena. Pakostahan vanhemmat pyrkii suojelemaan sellaista lasta...

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Naiset miltä kiihottuminen teissä tuntuu

      Kun miehellä tulee seisokki ja ja sellainen kihmelöinti sinne niin mitä naisessa köy? :)
      Sinkut
      66
      4499
    2. Haistoin ensin tuoksusi

      Käännyin katsomaan oletko se todellakin sinä , otin askeleen taakse ja jähmetyin. Moikattiin naamat peruslukemilla. Tu
      Ikävä
      14
      2229
    3. Olet sä kyllä

      ihme nainen. Mikä on tuo sun viehätysvoiman salaisuus?
      Ikävä
      25
      1754
    4. Hiljaiset hyvästit?

      Vai mikä on :( oonko sanonut jotain vai mitä?
      Ikävä
      12
      1488
    5. Teuvo Hakkaraisesta tulee eurovaalien ääniharava

      Persuissa harmitellaan omaa tyhmyyttä
      Maailman menoa
      27
      1423
    6. Miksi kohtelit minua kuin tyhmää koiraa?

      Rakastin sinua mutta kohtelit huonosti. Tuntuu ala-arvoiselta. Miksi kuvittelin että joku kohtelisi minua reilusti. Hais
      Särkynyt sydän
      5
      1288
    7. Turha mun on yrittää saada yhteyttä

      Oot mikä oot ja se siitä
      Suhteet
      10
      1217
    8. Näkymätöntä porukkaa vai ei

      Mon asuu yksin. Mitas mieltä ootte ?
      Ikävä
      13
      1136
    9. 22
      1086
    10. Martinasta kiva haastattelu Iltalehdessä

      Hyvän mielen haastattelu ja Martina kauniina ja raikkaan keväisenä kuvissa.
      Kotimaiset julkkisjuorut
      291
      1014
    Aihe