Pohjois- ja eteläkarjalaiset: miksi he ovat hyvin erilaisia

Anonyymi-ap

cyrillitsa.ru, google translate
Livvikkien (Pohjois-Karjalan) ja Ludikien (Etelä-Karjalan) kulttuuria ei ole vielä tutkittu riittävästi, nykyajan tiedemiehet yrittävät säilyttää ainakin sen, mitä on jäljellä. Myös näiden alaetnisten ryhmien maantieteellinen ero jätti jälkensä heidän elämäänsä - monet sen vivahteet ovat tyypillisiä vain tietylle karjalaisyhteisölle.

Kansojen kielelliset, musiikilliset ja kansanperinteen piirteet
Livvikin murteella on 8 murretta ja osamurtetta (paikalliset murteet ja murteet), kun taas ludikeilla vain kolme. Ludikov-murteessa on paljon lainauksia vepsälaisten kielestä (pieni suomalais-ugrilainen kansa, joka asui Karjalan alueella).
Livvikkien keskuudessa etnografit tallensivat kuuluisan karjalais-suomalaisen eepos Kalevalan, jossa on yli 22 tuhatta säettä. Ludiki tutkijoiden havaintojen mukaan oli 1900-luvulla taipuvaisempia venäläiseen kansanperinteeseen. Pohjoiskarjalaiselle musiikkiperinteelle oli ominaista kotieläinten melodiset kutsut, joita esittivät vain naiset tai paimentytöt. Pohjois-Karjalassa käytetään eniten "satuja" - erikoislaatuista maagista karjalaista kansanperinnettä. Etelä-Karjalassa arki- tai satiiriset tarinat olivat enimmäkseen käytössä.
Livvikit, kuten kaikki karjalaiset, pitivät rituaaleja ja uskomuksia erittäin tärkeänä. He eivät esimerkiksi leikkaaneet lehmusta - he uskoivat, että sen leikkurin oli tarkoitus eksyä metsään. Kuivia, "kuolleita" puita ei myöskään käytetty kotan rakentamiseen - he uskoivat, että yksi uuden talon asukkaista varmasti kuolisi. Muuten, livviki pukeutui vainajan parhaisiin vaatteisiin ja haudattiin hirsistä tehtyyn hirsikuoppaan. Lyudikien joukossa vainaja laitettiin arkkuun jokapäiväisissä vaatteissa, ja tämä seremonia oli enemmän kuin venäläinen hautajaisrituaali.

Mitä he pukivat ja pukivat?
Historioitsija K. K. Loginovin tutkimuksen mukaan eteläkarjalaisten joukossa kaveri sai ensimmäiset housut vasta kynnettyään peltoa, ennen sitä pojilla oli alushousut. Etelä-Karjalassa kalastettiin yleensä koivutuoksissa tai lehmuspuukengissä ja paljain jaloin pihalla ja kotona. Useimmiten eteläkarjalaiset etsivät pehmeitä saappaita, joissa oli kaareva kärki ("kangi"). Pohjoiskarjalaiset suosivat turkissaappaat ("koiba"), jotka ommeltiin peuran nahasta, ja lapaset tehtiin koiran turkista.
Pohjois-Karjalassa naiset käyttivät hihattomat aluspaidat, myöhemmin lyhythihaiset, ja heidän hartioilleen heitettiin suuri huivi. Eteläkarjalaiset naiset saattoivat pukeutua aurinkomekon sijaan hameeseen ja useista paneeleista ommeltuun takkiin. Pohjois-Karjalan naisten paidassa oli selässä halkio.

Miksi he eivät syöneet sianlihaa?
Kuten etnografit E. I. Klementjev ja R. F. Nikolskaja kirjoittavat, pohjoiskarjalaiset suolasivat kalaa erityisellä tavalla, "hajuisesti", mutta se ei kuitenkaan menettänyt muotoaan. Eteläkarjalaiset eivät varastoineet saaliitaan tällä tavalla, vaikka kalat myös suolattiin. Pohjoiskarjalaiset saivat syödä raakaa suolakalaa, kun taas eteläkarjalaiset keittivät sitä edelleen.
Kalakeiton valmistukseen eteläkarjalaiset saattoivat lisätä perunoita tai ohraa, kun taas pohjoiset maustivat ruokaa kalajauholla ja kananmunalla. Pohjoiskarjalaiset leipoivat erityistä hapanleipää, joka pakastettiin pitkäaikaissäilytystä varten, ja puuropiirakkaat (“kosoviki”) olivat tyypillisiä eteläkarjalaisten ruoanlaittoon. Eteläkarjalaiset suosivat teetä juomista, pohjoiskarjalaiset suosivat kahvia. Pohjoiskarjalaiset eivät ennen vanhaan syöneet sianlihaa, laardia ja kananlihaa, koska he pitivät näitä tuotteita ”epäpuhtaina”. Eteläisillä subethnosilla ei ollut tällaisia ​​rajoituksia ruoanlaitossa.

1

495

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Anonyymi

      Kiksaus kuksaus. Jos olet lukenut Myrkkyä, tiedät kyllä!

    Ketjusta on poistettu 1 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Baaritappelu

      Hurjaksi käynyt meno Laffassa. Jotain jätkää kuristettu ja joutunu teholle...
      Kokkola
      67
      6599
    2. Tappo Kokkolassa

      Päivitetty tänään Iltalehti 17.04.2024 Klo: 15:23..Mikähän tämä tapaus nyt sitten taas on.? Henkirikos Kokkolassa on tap
      Kokkola
      27
      4253
    3. Miksi tytöt feikkavat saaneensa orgasmin, vaikka eivät ole saaneet?

      Eräs ideologia itsepintaisesti väittää, että miehet haluavat työntää kikkelinsä vaikka oksanreikään, mutta tämä väite ei
      Sinkut
      271
      2670
    4. Poliisit vaikenee ja paikallinen lehti

      Poliisit vaikenee ja paikallinen lehti ei kerro taposta taaskaan mitään. Mitä hyötyä on koko paikallislehdestä kun ei
      Kokkola
      26
      2050
    5. MAKEN REMPAT

      Tietääkö kukaan missä tämmöisen firman pyörittäjä majailee? Jäi pojalla hommat pahasti kesken ja rahat muisti ottaa enna
      Suomussalmi
      30
      1578
    6. Mitä ihmettä

      Kaipaat hänessä
      Ikävä
      97
      1407
    7. Kuntoutus osasto Ähtärin tk vuode osasto suljetaan

      5 viikkoa ja mihin työntekijät, mihin potilaat. Mikon sairaalan lopetukset saivat nyt jatkoa. Alavudelle Liisalle tulee
      Ähtäri
      55
      1121
    8. Itämaisesta filosofiasta kiinnostuneille

      Itämaisesta filosofiasta kiinnostuneille. Nämä linkit voivat auttaa pääsemään niin sanotusti alkuun. https://keskustel
      Hindulaisuus
      304
      1117
    9. Välillä käy mielessä

      olisiko sittenkin ollut parempi, että emme koskaan olisi edes tavanneet. Olisi säästynyt monilta kyyneleiltä.
      Ikävä
      78
      1074
    10. Mulla on kyllä

      Järkyttävä ikävä sua. Enkä yhtään tykkää tästä olotilastani. Levoton olo. Ja vähän pelottaa..
      Ikävä
      39
      1041
    Aihe