Mitään suomettumista ei ole ollut muualla kuin

Anonyymi-ap

Suomen ja N-liiton välisten hyvien suhteiden vastustajien puheissa. Suomen toiminta itään päin oli tyynnyttelyä ja sitähän kaikki valtiot ja myös yksittäiset ihmiset ovat aina harrastaneet ja toivottavasti harrastavat jatkossakin.

Jos joku koettaa rauhotella ja tyynnytellä riidanhaastajaa niin ei se alistumista ole vaan normaalia tappelun välttämistä puhumalla. Suomen suhteen se on kuitenkin ilkeämelisesti tulkittu alistumiseksi.

13

226

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Anonyymi

      SUOMETTUMINEN ILMENI

      Tuona aikana itänaapuri otti melkoisia 'vapauksia' Suomen suhteen:
       
      - se painosti ja uhkaili
      - puuttui presidentin valintaan ja hallituksen kokoonpanoihin
      - jotkut puolueet olivat aina hallituksessa ja toiset eivät vaalituloksesta riippumatta
      - Suomessa vallitsi sensuuri ja itsesensuuri
      - muutimme jopa historiaamme naapurille sopivaksi
      - naapuri puuttui kirjallisuuteen, uutisiin, elokuviin ja TV-ohjelmiin

    • Anonyymi

      SUOMESSA on viime päivinä puhuttu taas paljon suomettumisesta. Sytykkeen on antanut Ylen Kylmän sodan Suomi -dokumenttisarja, joka kirjailija Jari Tervon juontamana keskittyy suomettumisen kriittiseen perkaamiseen.
      Saksankielisessä Euroopassa 1960-luvulla keksitty termi Finnlandisierung tarkoitti alun perin pienen maan vapaaehtoista mukautumista suuren naapurimaan intresseihin säilyttääkseen itsenäisyytensä. Sitähän Suomen suhde Neuvostoliittoon sotien jälkeen oli. Suomessa kuitenkin loukkaannuttiin, kun termi sai maailmalla nopeasti myös pilkallisen sävyn. Tämä vanha ärtymys on näkynyt nyt myös Ylen sarjaan kriittisesti suhtautuvien happamissa kommenteissa, joissa on haluttu puolustaa silloista politiikkaa.
      Suomettumista on kuitenkin käytävä läpi, vaikka se sen ajan kellokkaista tuntuisi ikävältä. Siihen sisältyi paljon vastenmielisiä ja suorastaan ällöttäviä piirteitä, joista aikuisena itseään pitävän kansakunnan on pystyttävä keskustelemaan ja ottamaan opiksi. Ylen sarja on tervetullut osa tätä prosessia. Sarja on näkemyksellinen ja keskittyy suomettumisen rumimpaan puoleen, koska erityisesti siinä oli puristettavaa mätää. Innostuneen vastaanoton perusteella sarja on saanut monet kiinnostumaan aihepiiristä laajemminkin uudella tavalla.

      Se on hyvä, sillä kausi oli Suomen historiassa merkittävä. Samalla on hyvä muistaa, että suomettumisessa oli kaksi haaraa, jotka olivat toki sidoksissa toisiinsa. Niistä toinen oli ulkopoliittinen, toinen sisäpoliittinen.

      LÄHTÖTILANNE oli epätoivoinen. Suomi oli ollut maailmansodassa hävinneiden joukossa. Suomi oli yksin Neuvostoliiton armoilla, mistä ei aikalaisilla ollut epäselvyyttä. Kun Suomen Tukholman-lähettiläs G. A. Gripenberg lokakuussa 1944 sanoi Ruotsin ulkoministerille Christian Güntherille toivovansa voivansa vastakin käydä kertomassa tilanteesta Suomessa, ”sillä mikään ei ole epämukavampaa kuin tulla hirtetyksi hiljaisuudessa”, ministeri vastasi sanomalla, ettei Ruotsi voi tehdä mitään Suomen hyväksi. Britit puolestaan vaativat Suomelle vielä tiukempia sotilaallisia rajoituksia kuin neuvostoliittolaiset. Yhdysvallat näki Suomen itsenäisyyden hyödyllisenä, muttei lopulta ehdottomana tavoitteena.
      Neuvostoliitolle piti vuokrata tukikohdaksi Porkkala tykinkantaman päästä Helsingistä samalla, kun ei ollut varmuutta, voiko Suomi säilyttää esimerkiksi ilmavoimat ja sotilastiedustelun. Alkoi hidas hivutus liikkumatilan kasvattamiseksi, mitä Neuvostoliitto yritti kaikin tavoin estää. Se vaati oveluutta ja älyä, mutta tuotti takaiskujen lisäksi myös onnistumisia, kuten EEC-vapaakauppasopimuksen. Vapauttava pelastus tuli vasta Neuvostoliiton romahduksen myötä.

      Tähän vääntöön kuului myös teennäinen ja valheellinen puhe ystävyydestä ja luottamuksesta. ”Sanat ystävyydestä olivat kuin liturgia kirkossa. Ne olivat isoja sanoja, jotka eivät vastanneet suhteittemme oikeaa tolaa. Mitä se sellainen ystävyys oli, kun epäluottamus kuitenkin säilyi ja jatkuvasti syntyi uusia jännitteitä?”, tilannetta kuvasi HS:n haastattelussa myöhemmin (HS 28.10. 2012) entinen neuvostodiplomaatti Juri Derjabin, joka toki neuvostovuosina oli ”kirkkokuoron” keskeisimpiä solisteja.
      TIUKASTI salassa pidetyn oveluuden ja taidon verhoaminen valheeseen oli kuitenkin kohtalokasta, kuten valehtelu usein on. Valheen ja totuuden raja hämärtyi ennen kuin liukeni monilta kokonaan. Suomen eliitti suometti itsensä, asettui jopa enemmän rähmälleen kuin Neuvostoliitto odotti ja alkoi kilpailla Neuvostoliiton suosiosta.
      Presidentti Urho Kekkonen itsevaltaistui, määritteli itsensä korvaamattomaksi ja jatkoi virassaan, kunnes hänet piti taluttaa siitä pois. ”Neuvostovastaisuudesta” tuli lyöntiase, jolla ihmisen ura voitiin katkaista ja hänet eristää. Nuoriso vasemmistolaistui Suomessa, niin kuin monessa muussakin länsimaassa, mutta Suomessa etujoukko marssi stalinismiin asti ja ryhtyi taistolaisiksi.

      Käytännössä koko puoluekenttä suomettui, niin myös media. Pahiten se näkyi Yleisradiossa, mutta suomettumiseen ja itsesensuuriin alistui myös Helsingin Sanomat.
      SUOMI selvisi kylmästä sodasta taidon, talvisodassa näytetyn voiman ja lopulta myös tuurin avulla. Suomesta tuli suomettumisen aikana pohjoismainen hyvinvointivaltio edullisen idänkaupan myötä.
      Menestyksessä oli nolo puoli eli sisäinen suomettuminen. Eliitin, myös yritysmaailman patruunoiden, heittäytyessä rähmälleen kansa kyllä tiesi Neuvostoliiton olemuksen, Ladan ja Fordin eron, Mallorcan ja Sotšin eron, neuvostoliittolaisen ja yhdysvaltalaisen viihteen eron, mutta oli lopulta pääosin hiljaa ja tuudittautui alamaisuuteen.
      Sisäpolitiikan suomettuminen vei luottamusta poliitikkoihin ja järsi kansakunnan moraalista selkärankaa. Se muistutti, että vaikka Suomella on ollut monta kertaa hyvä herraonni, sillä on myös koohotuksille altis eliitti.

      Siksi suomettumisesta pitää puhua ja kiistellä, sitä pitää tutkia uudelleen ja uudelleen.

    • Anonyymi

      Suomettuminen (saks. Finnlandisierung) eli finlandisointi on Suomen toisen maailmansodan jälkeistä ulkopolitiikkaa kuvaava termi. Suomettuminen viittaa negatiivissävytteisesti Neuvostoliiton vaikutusvaltaan Suomen poliittisessa päätöksenteossa.

Käsite esiteltiin Itävallassa jo 1950-luvulla, mutta sitä alettiin käyttää ahkerasti Saksan liittotasavallassa 1960-luvun lopulla. Termiä käyttivät Vapaan yliopiston professori Richard Löventhal 1950- ja 1960-lukujen vaihteessa Länsi-Berliinissä ja liittokansleri Willy Brandtin vastustajat kritisoidessaan hänen uutta Ostpolitik-nimellä tunnettua ulkopoliittista linjaansa liian neuvostomyönteisenä. Brandt tuomitsikin termin käytön suomalaisia loukkaavana. Se merkitsi sananmukaisesti Suomen kaltaiseksi tulemista.

    • Anonyymi

      Jukka Tarkka: Suomettuneisuuden määritelmä 

”Suomettumisen olemus oli tunnepitoista kuvitelmaa siitä, että suurvaltaa miellyttämällä ja omaa nöyryyttä korostamalla se saataisiin tekemään jotain sellaista, jota se ei rationaalisin perustein tekisi.

Suomettuminen oli ’sinisilmäistä’, mutta samalla laskelmoitua roolipeliä. Sitä pelattiin uutterasti, vaikka läheskään aina ei ollut varmaa, näyttivätkö roolit uskottavilta niiden silmissä, joille niitä näyteltiin. Suomettuminen oli Neuvostoliiton oletettujen intressien mielistelevää ennakointia, joka menee ohi normaalin omaan etuun perustuvan reaalipolitiikan yli ja ohi. Suomettuminen ei siis ollut enää politiikan sisältöä vaan sen tarkoituksellista paisuttelua. Sen takana oli illuusio siitä, että alastoman keisarin vaatteiden kehuja kyllä palkitaan, kunhan pitää huolen siitä, että keisari näkee, kuulee ja tunnistaa ylistäjänsä.

Suomettuminen on ulkopolitiikalla tehtyä sisäpolitiikkaa. Se ei vaikuttanut todennäköisesti siihen asiaan, johon sillä sanottiin vaikutettavan, nimittäin Neuvostoliiton suhtautumiseen Suomeen. Ellei se sitten aiheuttanut lievästi säälivää hymyilyä Kremlin perimmäisissä kammareissa.”

Tuo vaihe oli taloudellisesti menestyksekäs, mutta henkisesti katastrofi. Alkaen 50-luvulta ja huipentuen 70-lukuun naapurin painostus ja puuttuminen Suomen sisäisiin asioihin leimasi kaikkea toimintaa Suomessa! Naapuri päätti sisäpolitiikassamme presidentin henkilöstä, hallitusratkaisuista ja yksittäisistä politiikoista. Jotkut puolueet eivät olleet koskaan mukana ja toiset aina... vaalimenestyksestä riippumatta. Jouduimme alistumaan sensuuriin ja itsesensuuriin! Naapuri puuttui jopa historiaamme, kirjallisuuteemme ja TV-ohjelmien sisältöön!

Demokratian ja parlamentarismin kannalta tuo aika oli maan alennustilaa ja sen jatkumiselta meidät pelasti naapurimaan romahdus.

      • Anonyymi

        Hahaha pöhveIille saattoi olla alennustila, ja näköjään se aina vaan jatkuu samana kopiona😃🤡😆🤣😜🤪😂

        Todellisuudessa Kekkosen aikana Suomi koki ennennäkemättömän nousun, kohoten maailman johtavien hyvinvointivaltioiden joukkoon, ja se saa vähäpojan vieläkin katkeran raivon valtaan 😂

        Ei Suomessa mitään sensuuria edes ollut, pöhveIi ei tiedä Saksan sensuurista mitään!


    • Anonyymi

      Kekkonen tyydytti kädellä, anteeksi siis tyynnytti, Hrustsevia Tamminiemen saunassa lukien itselleen tahtia Y-Y-A,Y-Y-A.

    • Anonyymi

      Aika ällöä kun juuri Länsi-Saksassa tuo termi keksittiin. Maa joka itse on kolmen suurvallan miehittämä ja tottelee näiden pienintäkin viittausta on viimeinen jolla on mitään oikeutta alkaa arvostelemaan muita suurvallan intressien huomioonottamisesta.

      • Anonyymi

        Tottakai kaikilla, joilla oli silmät, saivat kertoa ilmeisen tosisrikan! Ilmiö tunnistettiin Euroopassa ja termistä tuli suosittu. Näin myös me suomalaiset oääsimme hyvin esuille!


    • Anonyymi

      "Tavoitteena oli vaikuttaa lännen tiedotusvälineisiin sekä hämmentää ja johtaa harhaan länttä niiden luodessa yhtenäistä linjaa itäblokkia vastaan" totesi Stasin ulkomaantiedustelun päällikkö Markus Wolf.

      

"Yksi suomettumisen ydinongelmista oli se, että asiat kerrottiin venäläisille ennen kuin omille valtioelimille tai edes työtovereille" historioitsija Martti Häikiö.



      "Kylmän sodan ja Neuvostoliiton valtapyrkimysten aikaisessa poliittisessa räkäkelissä saivat demokratian ihanteet antaa periksi, jotta kansakunta ylipäätään pystyi selviytymään" totesi hiihtotermein Harri Holkeri.

    • Anonyymi

      Tyynnyttelyä ja rauhottelua "älkääs nyt hätäilkö, kyllä se tästä". Sitä se oli eli suomalaista oveluutta.

      • Anonyymi

        Kyllä se oli enemmänkin orjailua ja teeskentelyä ja ääni väristen pidettyjä ystävyys-puheita liturgiamaiseen sävyyn. Kansa ihmetteli ja salaa naureskeli! Naapuriohjelmissa ylistettiin kylän parasta kolhoosia ja samaan aikaan monen silmät aukenivat Leningradin vodkaturismimatkoilla!

        Onneksi vain eliitti suomettui… kansa ei!


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Kyllä se oli enemmänkin orjailua ja teeskentelyä ja ääni väristen pidettyjä ystävyys-puheita liturgiamaiseen sävyyn. Kansa ihmetteli ja salaa naureskeli! Naapuriohjelmissa ylistettiin kylän parasta kolhoosia ja samaan aikaan monen silmät aukenivat Leningradin vodkaturismimatkoilla!

        Onneksi vain eliitti suomettui… kansa ei!

        Mitä sinä ja sinunlaiset suosittelee vaihtoehdoksi siinä maailman tilanteessa mitä silloin Euroopassa elettiin, Tsekkoslovakian tietäkö malliin elokuu 1968 ?

        Mitään järkevää teikäläisillä ei ole esittää, pelkkää rotuoppiin perustuvaa ryssävihan huutoa.

        "Kansa ihmetteli ja salaa naureskeli" ja äänesti sankoin joukoin suhteiden takuumiestä Kekkosta ja naureskeli kahta kauheammin erilaisille junniloille ja ehrnrotheille.


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Mitä sinä ja sinunlaiset suosittelee vaihtoehdoksi siinä maailman tilanteessa mitä silloin Euroopassa elettiin, Tsekkoslovakian tietäkö malliin elokuu 1968 ?

        Mitään järkevää teikäläisillä ei ole esittää, pelkkää rotuoppiin perustuvaa ryssävihan huutoa.

        "Kansa ihmetteli ja salaa naureskeli" ja äänesti sankoin joukoin suhteiden takuumiestä Kekkosta ja naureskeli kahta kauheammin erilaisille junniloille ja ehrnrotheille.

        ” Mitä sinä ja sinunlaiset suosittelee vaihtoehdoksi siinä maailman tilanteessa mitä silloin Euroopassa elettiin, Tsekkoslovakian tietäkö malliin elokuu 1968 ?”

        Outo kysymys? Ei kai se, ettei Suomen tapauksessa suomettumiselle OLLUT VAIHTOEHTOA, TEE ASIAA KUKAVAKSI? PIKEMMINKIN SE VAIN LISÄÄ ILMIÖN IKÄVYYTTÄ! OUTOA ON MYÖS SE, ETTÄ AINA VÄLIIN YRITÄT KIELTÄÄ ILMIÖN OLEMASSAOLON?

        ”Mitään järkevää teikäläisillä ei ole esittää, pelkkää rotuoppiin perustuvaa ryssävihan huutoa.”

        Ei kyse ole mistään ”rotuopista” vaan siitä, että isompi painosti ja alisti pienempää!

        "Kansa ihmetteli ja salaa naureskeli" ja äänesti sankoin joukoin suhteiden takuumiestä Kekkosta ja naureskeli kahta kauheammin erilaisille junniloille ja ehrnrotheille.”

        Totta kai Kekkosta äänestettiin ja korruptoitunut eliitti sulki kilvan junnilat ja ehrnrootit pois näkyvistä, mutta moni tiesi jo silloin, että he olivat periaatteessa oikeassa ja Suomen koeeuptio oli vain pakon sanelemaa!

        Tänä päivänä heidän kunniansa on palautettu ja päivitellään uusitaloja ja vastaavia ylilyöntejä!

        Ei pakkotilanne ja vaihtoehtojen puute eikä edes taloudellinen menestys muuta ilmiötä hyväksi tai ihailtavaksi!


    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Baaritappelu

      Hurjaksi käynyt meno Laffassa. Jotain jätkää kuristettu ja joutunu teholle...
      Kokkola
      63
      6163
    2. Tappo Kokkolassa

      Päivitetty tänään Iltalehti 17.04.2024 Klo: 15:23..Mikähän tämä tapaus nyt sitten taas on.? Henkirikos Kokkolassa on tap
      Kokkola
      25
      3936
    3. Miksi tytöt feikkavat saaneensa orgasmin, vaikka eivät ole saaneet?

      Eräs ideologia itsepintaisesti väittää, että miehet haluavat työntää kikkelinsä vaikka oksanreikään, mutta tämä väite ei
      Sinkut
      255
      2319
    4. Poliisit vaikenee ja paikallinen lehti

      Poliisit vaikenee ja paikallinen lehti ei kerro taposta taaskaan mitään. Mitä hyötyä on koko paikallislehdestä kun ei
      Kokkola
      26
      1920
    5. MAKEN REMPAT

      Tietääkö kukaan missä tämmöisen firman pyörittäjä majailee? Jäi pojalla hommat pahasti kesken ja rahat muisti ottaa enna
      Suomussalmi
      26
      1373
    6. Mitä ihmettä

      Kaipaat hänessä
      Ikävä
      95
      1296
    7. Itämaisesta filosofiasta kiinnostuneille

      Itämaisesta filosofiasta kiinnostuneille. Nämä linkit voivat auttaa pääsemään niin sanotusti alkuun. https://keskustel
      Hindulaisuus
      304
      1077
    8. Kuntoutus osasto Ähtärin tk vuode osasto suljetaan

      5 viikkoa ja mihin työntekijät, mihin potilaat. Mikon sairaalan lopetukset saivat nyt jatkoa. Alavudelle Liisalle tulee
      Ähtäri
      54
      1040
    9. Välillä käy mielessä

      olisiko sittenkin ollut parempi, että emme koskaan olisi edes tavanneet. Olisi säästynyt monilta kyyneleiltä.
      Ikävä
      77
      986
    10. Mulla on kyllä

      Järkyttävä ikävä sua. Enkä yhtään tykkää tästä olotilastani. Levoton olo. Ja vähän pelottaa..
      Ikävä
      39
      951
    Aihe