Kirkolla kokoaan enemmän valtaa

Anonyymi-ap

Kirkon valta on suurempi kuin sen kannatus. Syyt ovat pääasiassa historialliset.

Aikana, jolloin kansa piti luonnollisena kuulua kirkkoon, luotiin muutamia käytänteitä, jotka silloin koskettivat koko kansaa, mutta eivät kosketa enää, koska suuri osa ei enää kuulu kirkkoon.

Tällaisia ovat mm. tunkeutuminen armeijaan ja kouluun sekä hautaustoimi. Armeija käyttää luterilaisia sotilaspappeja, joiden koulutus on siten sidottu luterilaisen kirkon omaan opetukseen, etteivät johtavassa asemassa olevat voi olla muita kuin luterilaisia.

Sotilaspappien pienelle vähemmistölle, ortodokseille, ei ole tarjolla vakinaisia virkoja. Muunuskoisille ei ole olemassa mitään virkoja.

Armeijassa täysin uskonnottomat varusmiehet joutuvat ottamaan osaa hengellisiin tilaisuuksiin ja olemaan sotilaspappien komennettava, jotka rinnastuvat muihin upseereihin.

Kouluissa kirkolla on suuri merkitys, vaikka uskonnollisiin tilaisuuksiin muka voi olla osallistumatta.

Hautaustoimi on perinnöllisistä syistä kirkon käsissä, vaikka suuri osa haudatuista ei kuulu kirkkoon.

Näiden kaikkien merkitys hiljalleen vähenee, mutta todella hitaasti kirkon harjoittaman viivytystaistelun takia.

Yle tarjoaa mahdollisuutta muillekin kuin luterilaisille pitää hartaustilaisuuksia, mutta vain kristityille.

10

142

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Anonyymi

      Se uskonto on lopulta perusta kaikelle vaikka miten rimpuilisit. Nykyihminen luulee itse olevansa jumala ja tietävänsä kaiken mikä ei pidä paikkaansa ollenkaan. Ihminen tietää hyvin vähän asioita ja ihmisen järki ei riitä edes korkeampaan tietoon. Vaikka nyt mennään poispäin tulee olemaan paluumuutto takaisin kun huomataan ettei se materialismi ja hengettömyys ollutkaan se juttu vaan se oli ajan haaskausta ja käteen jäi tyhjä kortti valtavat saasteet ja pahoinvointi. Jumalattomuus on muotia ja maailma onkin menossa täysin päin seinää. Kirkot on onneksi edelleen tärkeitä isolle joukolle kansaa ja sellaisena tulevat pysymäänkin. Uskonto ja usko ei koskaan katoa vaikka kaikki kirkot tuhottaisiin ja papistoa ei olisi. Jumala on ikuinen. Tiedä se poika.

      • Anonyymi

        Nykyihminen ei luule olevansa Jumala, mutta kirkko selittää olevansa Jumalan ääni.


      • Anonyymi

        "Se uskonto on lopulta perusta kaikelle vaikka miten rimpuilisit."

        Uhoaminen ei ole kutsuva tyylilaji. Paljastaa sivistymättömyyden.


    • Anonyymi

      Annat kovasti harhauttavaa tietoa eli valehtelet niille, jotka eivät tutustu aiheeseen, vaan saavat tällaisista kirjoitteluista lisää vettä trollimyllyihinsä! Luot totuudenvastaista mielikuvaa eli trollaat.

      Valtiovalta palkkaa sotilaspastorit ja niissä viroissa on myös ortodokseja, johtavana ortodoksinen sotilaspastori Mikko Sidoroff. Sotilaspastoreiden palvelut ovat kaikille, myös ateisteille ja muille ei kirkollisille ryhmille heidän tarpeitaan varten tarjolla, joten tämä on varsin tasapuolista. Papithan palvelevat kaikkia ryhmiä heidän tarpeissaan, ei vain kirkon jäseniä hengellisissä asioissa.

      Tosiaan, on kovin helppo luoda mielikuvia, jos jättää aina suuren osan pois kirjoituksesta ja sitten vain vajaan tiedon perusteella alkaa luoda vääriä mielikuvia.

    • Anonyymi

      Sotilaspapeista jo olikin vastaus, mutta minä taas muistutan siitä, että kouluissa kirkon "valta" on kovin vähäinen, koska lainkaan mukaan kirkko ei voi julistaa sanomaansa yhteiskunnan kouluissa. Tosin uskontokasvatus on niille, jotka ovat kirkon jäseniä, mutta sekään ei saa olla tunnustuksellista julistusta. Kirkollisia juhlapäiviä kyllä muistetaan opettaa, mutta sekin asiapohjalta esitettynä, koska onhan suuret juhlat aina tunnistettava ja ymmärrettävä, oli sitten kirkon jäsen tai ei. Vrt. puolueistakin ja monista muistakin instansseista kouluissa kerrotaan paljon, mutta sekin pitää olla tunnustuksetonta, ei mitään jäsenhankintaa.

      Hautaustoimen taas valtio ostaa kirkolta ja maksaa siitä sovitut korvaukset. Kirkko taas on velvollinen hautaamaan jokaisen vainajan ja sitä varten kirkon ylläpidettävä myös tunnustuksetonta hautausmaata, usein hautausmaiden yhteydessä.

      "Yle tarjoaa mahdollisuutta muillekin kuin luterilaisille pitää hartaustilaisuuksia, mutta vain kristityille." Yle tarjoaa paljonkin mahdollisuuksia muiden uskontojen esillä pitämiseen eikä kai Yleisradiolaissa ole kieltoa esittää muiden tunnustuksellisten yhteisöjen ohjelmia! Eihän???? Kyllä ainakin Seta ja Vapaa-ajattelijat ovat usein eri ohjelmissa, mutta luulen, että ko. järjestöt eivät haluakaan järjestää hartausohjelmia.

      Mutta kunhan kasvat ja kehität itsellesi yhteikunnallista silmää, huomaat, että trollailusi ei ole se paras keino pitää yllä yhteiskuntarauhaa ja yksilön vaihtoehtomahdollisuuksia, vaan kehittää muidenkin ryhmien osallisuutta ja keskustelukulttuuria moniarvoisessa yhteiskunnassamme. Siinä jälkimmäisessä on sinullekin paljon työsarkaa, kunhan kehityt ja kehität omia taitojasi ja tietoisuuttasi moninaisesta, toimivasta yhteiskunnasta.

      Siispä haastan sinutkin käymään ahkerasti koulua hankkiaksesi lisää tahtoa ymmärtää ihmiskunnan moninaisuuden vaatimia keskustelutapoja.

      • Anonyymi

        Olen eläkkeellä oleva maisteri.


      • Anonyymi

        "Siispä haastan sinutkin käymään ahkerasti koulua hankkiaksesi lisää tahtoa ymmärtää ihmiskunnan moninaisuuden vaatimia keskustelutapoja."

        Isäpappamainen tyylisi on luotaan työntävä. Keskustelua tulee käydä asioista, eikä keskustelijan mielikuvista vastapuolesta. Ensiksikään ne aina osu kohdalleen, kuten nyt, ja vaikka osuisivatkin, ne olisivat argumentum ad hominem.


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        "Siispä haastan sinutkin käymään ahkerasti koulua hankkiaksesi lisää tahtoa ymmärtää ihmiskunnan moninaisuuden vaatimia keskustelutapoja."

        Isäpappamainen tyylisi on luotaan työntävä. Keskustelua tulee käydä asioista, eikä keskustelijan mielikuvista vastapuolesta. Ensiksikään ne aina osu kohdalleen, kuten nyt, ja vaikka osuisivatkin, ne olisivat argumentum ad hominem.

        No, vain asiapohjainen vastaukseni johtuu juuri siitä, että trollauksiin ei kannata oikein muuten vastata, sillä se ruokkii vain lisää trollausta, kuten palstalla niin usein onkin nähty. Mutta paljon elinvuosia asiakastyössä nähnyt pappa olenkin.

        Jos aletaan keskustella ihan aidosti asioista, ilman trollausta, niin sitten vaihdetaan keskustelutyyliä lähimmäisille ystävällisemmäksi edellyttäen sitten molemminpuolista muutosta keskusteluun.


    • Anonyymi

      Hindujen, buddhalaisten, sikhien, muslimien, šintōn, Jehovan todistajien, luonnonuskontojen, taolaisten ja konfutselaisten, ásatrún, ja monien pienten kertaususkontojen ja uususkontojen edustajilla ei ole pääsyä Ylen hartausohjelmiin, joita hallinnoi Kirkon viestinnän Ohjelmatuotannot-yksikkö.

      Minkälaista on 'sotilassielunhoito', jota valtionkirkon papit antavat toisuskoisille tai uskonnottomille?

      • Anonyymi

        "Minkälaista on 'sotilassielunhoito', jota valtionkirkon papit antavat toisuskoisille tai uskonnottomille?" Minkähänlainen käsitys mahtaakaahan sinulla yleensäkin olla (terapeuttisesta) keskustelusta vai jatkatko vain trollausta? Monethan eivät tarvitse sielunhoitoa, vaan keskusteluapua omien ajatustensa selkiyttämiseksi!

        Toisin sanoen, papin kanssa keskustelu lienee parhaimmillaan juuri sitä asiakaslähtöistä kahdenkeskeistä keskustelua, jonka alkeet papistokin hallitsee ilman oman kirkollisen taustan "värinää"! Eli luota vaan turvallisin mielin asiantuntijoiden apuun huolimatta heidän taustoistaan.


    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. En ole rakastunut

      Tai ihastunut sinuun. Kiinnostuin kyllä heti koska erotut massasta.
      Ikävä
      366
      3234
    2. Miksi suomalaisia vainajia säilytetään kylmäkonteissa ulkona? Näin kuolleita kohdellaan Suomessa

      Suomesta ei löydy enää tilaa kuolleille. Tänä päivänä vainajia säilytetään ympäri maata ulkona kylmäkonteissa. Kontit
      Maailman menoa
      141
      1260
    3. Olen ärtynyt koska

      minulla on tunteita sinua kohtaan. Tunteita joita en voi ilmaista. Kaipaan kaikkea sinussa. Siksi olen välillä hankala.
      Ikävä
      61
      1177
    4. Suomalaiset marjat loppuvat

      Suomalaiset marjat mätänevät metsään, koska ulkomaalaiset, lähinnä thaimaalaiset poimijat ovat huolehtineet suomalaisten
      Maailman menoa
      137
      1020
    5. Puhutko toisista ihmisistä

      pahaa, jotta näyttäytyisit itse jotenkin paremmassa valossa?
      Ikävä
      115
      826
    6. Haluaisin tietää

      mikä saa sinut tuntemaan olosi rakastetuksi. Ja sitten haluaisin mahdollisuuden tehdä juuri niin. 💔
      Ikävä
      46
      762
    7. Joku tukeva täti syyttää suomalaisia rasisteiksi Hesarissa

      ”Kaikki valkoiset ihmiset Suomessa ovat kasvaneet rasistiseen ajatteluun”, sanoo Maija Laura Kauhanen: https://www.hs.
      Maailman menoa
      160
      752
    8. Oli mukava tavata irl

      Sattuma toi sinut matkani varrelle. Ihmettelin sitä silloin, ehkä vähän vieläkin. Oli ilo jutella ja tuntea, vaikka nyt
      Ikävä
      23
      737
    9. Mitä teen väärin?

      Alkaa pikku hiljaa tympäsemään ainainen pakkien saanti. Eka ennen kun nähdään, miehet ovat kiinnostuneita viestittelemää
      Sinkut
      113
      727
    10. Yhteiskuntaa hyväksi käyttäjät

      Kyllä täällä Suomussalmellakin osaavat käyttää näitä Suomen etuja hyväksi. Vuokrataan ns. asunto lapselle että saa asu
      Suomussalmi
      40
      699
    Aihe