Antiikin Roomassa tunnettiin testamentti, vaikkakin se oli ennemmin kauppa, jonka perittävä teki familiae emptorin kanssa ja joka sitten perittävän kuoltua siirsi jäämistön saajalle. Roomassa saattoi myös tehdä "adoption", joka tuli voimaan vasta perittävän kuolessa, jolloin jäämistö siirtyi adoptoidulle.
Pohjoismaihin testamentti tuli germaanisen oikeuden kautta, jossa ei alun alkaen tunnettu testamenttia, vaan oikeustoimia tehtiin vain elävien henkilöiden kesken. Germaanisen oikeuden mukaan voitiin kuitenkin lahjoittaa omaisuutta niin, että lahjoittaja pidätti nautintaoikeuden omaisuuteensa kuolemaansa asti. Tämä toimi kuten "testamentti" pitkän aikaa.
Katolisen kirkon vaikutuksesta levisi Pohjoiseen Eurooppaan testamentin käytännöt; ensin sanotun lahjan muodossa ja sitten myös kuolemanvaraisina oikeustoimina. Testamentissa oli usein seitsemän todistajaa kaupungin lain piirissä ja maaseudulla viisi todistajaa. Testammetin saattoi tehdä suullisesti, koska luku- ja kirjoitustaito oli harvinainen.
Vasta 1686 annettiin Ruotsissa ensimmäinen säännös testamenttia koskien: Kuninkaan asetus Testamenttisäännöksi. Sen mukaan kahden tai kolmen todistajan läsnä ollessa tehty testamentti on pätevä, olkoonpa suullinen tai kirjallinen.
Vuoden 1734 laissa säädetään sitten ensimmäisen kerran laki testamentin tekemisestä. Sen mukaan testamentti on tehtävä suullisesti tai kirjallisesti kahden todistajan ollessa yhtä aikaa läsnä niin, että testamentin tekijän todistetaan olleen terveessä ja täydessä ymmärryksessä ja testamentti tehdyn vapaasta tahdosta.
Nykyisin voimassaoleva pelkästään kirjallinen testamentti säädetään vasta 1965 perintökaaressa.
Lyhyt testamentin historiikki
4
273
Vastaukset
- Anonyymi
Oli miten oli, tuskin kukaan sinulle testamenttaa mitään.
- Anonyymi
"Nykyisin voimassaoleva pelkästään kirjallinen testamentti säädetään vasta 1965 perintökaaressa."
Ei ihan "pelkästään" kuitenkaan. Ns. hätätilatestamentti on pätevä suullisenakin kahden todistajan todistamana.
PK 10:3
"Joka sairauden tai muun pakottavan syyn vuoksi on estynyt tekemästä testamenttia 1 §:ssä säädetyllä tavalla, saa tehdä sen suullisesti kahden todistajan ollessa yhtaikaa läsnä tai todistajittakin omakätisesti kirjoittamallaan ja allekirjoittamallaan asiakirjalla.
Edellä 1 momentissa tarkoitettu testamentti on katsottava rauenneeksi, jos testamentin tekijällä esteen lakattua on kolmen kuukauden ajan ollut tilaisuus määrätä jäämistöstään sillä tavalla kuin 1 §:ssä on säädetty."
https://www.finlex.fi/fi/laki/ajantasa/1965/19650040#L10P3- Anonyymi
Kyllä, hätätilatestamentti tuli lakiin v 1734. Silloin muodossa, jos todistajia ei ole saatavilla, voi testamentin tehdä kirjoittamalla sen kokonaan omin käsin (ns. holografinen testamentti). Suullisena ei mainittua voinut tehdä, koska suullisena saattoi tehdä minkä tahansa testamentin.
Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.
Luetuimmat keskustelut
- 1502019
Stubb kävi pelaamassa golfia Trumpin kanssa Floridassa
Presidentit tapasivat aamiaisella, pelasivat kierroksen golfia ja lounastivat yhdessä. Vierailu oli luonteeltaan epävir3241220Mies, miksi et vaikuta halukkaalta?
Ihmeellistä käytöstä mieheltä. Toki et ole mikään teinipoika enää.831028- 35908
Minkä kultakimpaleen
Menetän jos en saa häntä. Joku muu saisi nauttia siitä hellyydestä, huumorista ja intohimosta. Ehkä hän ymmärtää nyt mik31839- 52829
- 85821
Joustoasuminen , kyykyttämistä vai ihan vaan mielenvikaisuutta?
https://yle.fi/a/74-20149669 Kun asumistukia leikataan joittenkin sääntöjen mukaan,olis pakko muuttaa halvempaan. Mutta20769Ikävä on häntä
Josta on tullut niin tärkeä ja rakas. Olisinko onnellinen hänen kanssaan. Ne rakastavat silmät jotka mua katsoo aina jos56719Onko kaivattusi
Työelämässä vai ei? Jo on niin mitä ajattelet hänen ammatistaan? Jos ei ole niin haittaako se sinua?44711