Pohjaveden pumppaus kallistaa Maan pyörimisnapaa, tuore tutkimus paljastaa

Pohjaveden pumppaaminen maan alta on saanut Maan kallistuskulman kääntymään, kertoo tuore tutkimus, joka julkaistiin Geophysical Research Letters -julkaisussa. Vettä on siirrelty paikasta toiseen niin valtavia määriä, että pelkästään vuosien 1993 ja 2010 välillä kallistus on siirtynyt lähes 80 senttimetriä itään.

Aikaisemmin ilmastomallinnuksessa on arveltu, että ihminen on pumpannut vuosien 1993 ja 2010 välillä 2 150 gigatonnia pohjavettä, mikä vastaisi reilua kuuden millimetrin merenpinnan nousua. Tätä arviota on kuitenkin ollut vaikea todentaa.

ASIAA VOI TUTKIA myös tarkastelemalla Maan pyörimisnapaa eli pistettä, jonka ympäri planeettamme pyörii. Napaliikkeeseen vaikuttaa se, miten massa jakautuu – samoin kuin vaikkapa hyrrä pyörii eri tavalla riippuen siitä, missä kohdassa akselia paino sijaitsee. Tällä tavoin myös veden sijainti Maan akseliin nähden muuttaa sen pyörimistä.

Tutkimusta johtanut geofyysikko Ki-Weon Seo Soulin kansallisesta yliopistosta avaa, että Maan pyörimisnapa muuttuu paljon.

”Tutkimuksemme osoittaa, että ilmastoon liittyvistä syistä pohjaveden uudelleenjakautumisella on itse asiassa suurin vaikutus kiertonavan siirtymiseen.”

Se, että vesi pystyy muuttamaan maan kiertoliikettä, havaittiin vuonna 2016. Aikaisemmin juuri pohjaveden vaikutusta ei ole kuitenkaan tutkittu. Nyt julkaistussa tutkimuksessa mallinnettiin erilaisia veden liikkeitä ja muutoksia Maan pyörimisnavan siirtymisessä. Mukana oli alkuun vain jääpeitteet ja jäätiköt, minkä jälkeen malliin lisättiin erilaisia skenaarioita pohjaveden uudelleenjakautumisesta.

LUVUT TÄSMÄSIVÄT toteutuneen 78,5 senttimetrin siirtymän kanssa vasta silloin, kun malliin lisättiin 2 150 gigatonnia pohjavettä. Syy maan kallistuskulman siirtymiseen on siis löytynyt.


”Maan asukkaana ja isänä olen huolestunut ja yllättynyt nähdessäni, että pohjaveden pumppaus on yksi merenpinnan nousun aiheuttaja.”

Eniten pohjavettä siirtyi paikasta toiseen läntisessä Pohjois-Amerikassa ja Luoteis-Intiassa. Ne sijaitsevat keskileveysasteilla, millä on suurempi vaikutus pyörimisnavan siirtymiseen. Seon mukaan pohjaveden ehtymisen hillitseminen etenkin näillä alueilla voi hillitä muutosta, mutta se vaatisi vuosikymmenien suojelutoimia.

Pyörimisnapa siirtyy myös normaalisti useita metrejä vuodessa, joten pohjaveden aiheuttamat vaikutukset eivät muuta esimerkiksi vuodenaikoja. Se voi kuitenkin hyvin pitkällä aikavälillä vaikuttaa ilmastoon, sanoo Surendra Adhikari, joka havaitsi vuonna 2016 veden vaikutuksen pyörimisnavan siirtymiseen. Hän ei ollut mukana tässä tutkimuksessa.

Uusi tutkimus avaa myös uuden mielenkiintoisen tutkimuskohteen.

”Tietoa navan liikkeestä on saatavilla jo 1800-luvun lopulta alkaen. Näitä tietoja voitaisiin siis käyttää ymmärtääksemme vesivarastojen vaihteluita viimeisen sadan vuoden ajalta. Onko havaittavissa ilmaston lämpenemisestä aiheutuvia hydrologisia muutoksia? Syy voi piillä navan liikkeessä”, Seo kertoo.

https://tekniikanmaailma.fi/pohjaveden-massiivinen-pumppaus-kallistaa-maan-pyorimisnapaa-tuore-tutkimus-paljastaa?utm_source=emaileri&utm_medium=email&utm_campaign=TM-vertailu*%20Android-huippupuhelimet%20yli%201%20000%20euroa%20*%20Stiga%20A%201500%20-robottiruohonleikkurin%20ensimmaiset%20viikot%20ovat%20takana%20*%20Mercedes-Benzin%20uusi%20E-sarjan%20farmari%20on%20ehka%20kaikkien%20aikojen%20linjakkain%20*%20Pohjaveden%20pumppaus%20kallistaa%20Maan%20pyorimisnapaa*%20tuor&utm_term=Pohjaveden%20pumppaus%20kallistaa%20Maan%20pyorimisnapaa*%20tuore%20tutkimus%20paljastaa&utm_content=u-4747997-57583449-2441904-7

4

178

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Anonyymi

      Höpötutkimus, kyllä se vesi käytetään lähes aina siinä paikalla josta se nostetaan kun
      Eli ei vaikutusta asiaan

      • Anonyymi

        Riippuu pohavedestä. Suomessa pohjavesi on uusiutuva luonnonvara, mutta esimerkiksi Espanjassa käytetään "fossiilista pohjavettä", joka on siis maakerroksiin joskus ammoin kertynytttä vettä, joka ei uusiudu. Kasteluun yms käytetty vesi haihyuu js palaa veden kiertoon ja ilmakehään joten se on pysyvästi pois sieltä mistä se on pumpattu.

        En tiedä miten suuri osuus käytetystä pohjavedestä on tällaista "fossiilista vettä"? Lauhkean vyöhykkeen pohjavedet ovat uusiutuvia.Luulisi, että myös jutussa mainitussa Intiassa, jonka sade tulee monsuuneina pohjavedet ovat uusiutuva luonnonvara.


      • Anonyymi
        UUSI

        🍒🍒🍒🍒🍒🍒🍒🍒🍒🍒

        😋 ­­N­­y­­m­­­f­­­o­m­a­­a­­n­­i -> https://ye.pe/finngirl21#17900300g

        🔞💋❤️💋❤️💋🔞💋❤️💋❤️💋🔞


    • Anonyymi

      Ja minkä niistä monista luomissaduista tämän pitäisi todistaa oikeaksi?

    Ketjusta on poistettu 1 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Katso: Ohhoh! Miina Äkkijyrkkä sai käskyn lähteä pois Farmi-kuvauksista -Kommentoi asiaa: "En ole.."

      Tämä oli shokkiyllätys. Oliko tässä kyse tosiaan siitä, että Äkkijyrkkä sanoi asioita suoraan vai mistä.... Tsemppiä, Mi
      Tv-sarjat
      172
      7089
    2. Voi kun mies rapsuttaisit mua sieltä

      Saisit myös sormiisi ihanan tuoksukasta rakkauden mahlaa.👄
      Ikävä
      42
      4152
    3. Poliisiauto Omasp:n edessä parkissa

      Poliisiauto oli parkissa monta tuntia Seinäjoen konttorin edessä tänään. Haettiinko joku tai jotain pankista tutkittavak
      Seinäjoki
      26
      2095
    4. Haluan jutella kanssasi Nainen

      Olisiko jo aika tavata ja avata tunteemme...On niin paljon asioita joihin molemmat ehkä haluaisimme saada vastaukset...O
      Ikävä
      18
      2019
    5. Onko mies niin,

      että sinulle ei riitä yksi nainen? Minulle suhde tarkoittaa sitoutumista, tosin eihän se vankila saa olla kummallekaan.
      Tunteet
      27
      1859
    6. Voitasko leikkiä jotain tunnisteleikkiä?

      Tietäisi ketä täällä käy kaipaamassa.. kerro jotain mikä liittyy sinuun ja häneen eikä muut tiedä. Vastaan itsekin kohta
      Ikävä
      77
      1676
    7. Armi Aavikko Malmin hautausmaa

      Haudattiinko Armi arkussa Malmin hautausmaalle vai tuhkattiinko hänet? Kuka tietää asiasta oikein?
      Kotimaiset julkkisjuorut
      31
      1624
    8. Tietysti jokainen ansaitsee

      Hän varmasti ansaitsee vain parasta ja sopivinta tietenkin, suon sen onnen hänelle enemmän kuin mielelläni. Aika on nyt
      Ikävä
      17
      1593
    9. Haluisin suudella ja huokailla

      ja purra kaulaasi ja rakastella sinua. Haluisin puristella rintojasi ja pakaroitasi. Ei sinulla taida olla kuitenkaan ni
      Ikävä
      21
      1588
    10. Miksi näin?

      Miksi vihervassut haluaa maahan porukkaa jonka pyhä kirja kieltää sopeutumisen vääräuskoisten keskuuteen? Näin kotoutumi
      Maailman menoa
      39
      1418
    Aihe