Vastuu itsestä - kuka hoitaa kustannukset?

Suomessa väestön ikäpyramidi painottuu kokemukseen, aiempaan työosaamiseen ja terveemmin sairastaviin – siis eläkeläisten osuus kokonaisväestöstä lisääntyy.

Suomalaispopulaation odotettavissa oleva keskimääräinen elinikä nousee (siis työelämän ulkopuolella olemisen aika lisääntyy) – nyt syntyvät saattavat elää ”helposti” liki 100 –vuotiaiksi.

Eläkeläiset ovat ansainneet eläkkeensä, jonka he ovat osin maksaneet jo ennakkoon, johtajistaan kuuluille eläkevakuutusyhtiöille – entä jos näiden yhtiöiden taseet eivät enää jossain vaiheessa kestä kasvavaa eläkemaksuvelvollisuutta – astuuko tilalle kirjoittamaton sukupolvisopimus?

Nyt se on sitten esitetty *] –

[ .. finanssialan keskusliitto julkitoi mahdollisuuden ostaa vakuutus, joka turvaa vanhuuden kuluerät, jos vaivat iskevät päälle .. on odotettavissa laaja ja varmaankin kitkerä keskustelu siitä, että vanhuksien pitääkin käyttää omaisuuttaan oman hyvinvoinnin vaalimiseen .. ]

.. siis me joudumme itse omin varoin kustantamaan omaa hyvinvointia, terveyden vaalimista ja loppuiän mahdollisimman suurta kivuista vapaita elinvuosia. Joudumme jopa itse kustantamaan tupakan, liikajuomisen, ylensyönnin ja liikkumattomuuden perisynnit – keuhkosyövät, maksavaivat, diabetekset ja muut elintasosairaudet.

Entä meihin syyttämme iskeneet ”yhteiskuntakehityspohjaiset” oireilut ja sairaudet (ympäristösaasteista ja lisäaineista jne...) – mistä kustannetaan?

Tänään, kun vanhus joutuu yhteiskuntaterminaaliin, siis kuoleman jonotukseen 2]


.. häneltä viedään eläkkeestä noin 80-90 prosenttia, koska hän siirtyy yhteiskuntaohjaukseen esimerkiksi kunnan terveysaseman vuodeosastolle. Yksityiset terminoinnit maksetaan vanhuksen tai omaisten tililtä – ja näin itse eläke jää koskemattomaksi perintöjen jakoa odottamaan.


”Vastuuttomat ja ylisuuret asunnot?”

Moni nuori/ nuorempi ostaa erityisesti pääkaupunkiseudulla maksukykyynsä nähden ylihintaisia näyttö- ja vertailutalouselämän mukaisia asuntoja – luottaen, että vanhempien ja isovanhempien (muiden sukulaisten) perinnöt kuittaavat nämä ylisuuret lainat. Moni vanhus säästää jopa pienistä eläkkeistä rahaa lapsiensa auttamiseksi – kun elämä on muuttunut niin kovaksi.

Moni vanhus kituuttaa seurakuntien ruokajonoista 0] lounaat ja päivälliset – aamupalatkin. Vaatteet löytyvät kirpputoreilta ja ompelutaito on jo luonnostaan seurannut nuoruusiästä lukien. On yksinäisiä vanhuksia, joiden ~930 euron kuukausieläke – kymmeniä vuosia – on generoinut pankin noin 0-korkotilille 50-80.000 euron säästösummia 1] – kaukaistenkin sukulaisten raadeltavaksi.


Sanoisin elämää paljon – oikeasti vaikeitakin päiviä nähneille,

että käyttäkää itse hankkimanne varannot oman hyvän ja miellyttävyyden vaalimiseen – siihen Teillä on täysi oikeus 3]; kyllä nuoremmat omat ristinsä kantavat. Teillä kokemusta omaavilla on vuodet vähenemässä, ja on oikeus, miltei velvollisuus itseään ja muutakin yhteiskuntaa kohtaan, että omia varoja käytetään oman hyvinvoinnin ja mahdollisten sairauksien hoitoon.

Yhteiskunta voi tule kestämään muuttuvan/ vinoutuvan väestöikäpyramidin pystyssä pitämiseen. Eläke ja hankittu omaisuus ovat käytettävissä – asunnonkin voi käänteisesti realisoida omaksi elämän eduksi ... aina ei kannata jättää riitelyn aihetta usein ahnaille sukulaisille.


Elämä ei aina ole ”minä teen juuri niin kuin minä haluan” –

... ei ainakaan silloin, kun yhteiskuntavastuu kasvaa yli sen hetkisen valtiollisen tulontasauskyvyn yli. Tällöin on käytettävä omia varantoja ja omia tuloja; kuten koko täysi-ikäisyyselämänkaaren ajan, jos kyseessä on itseaiheutettu [?] vaiva tai sairaus – ”jos kannabis vapautetaan, niin seuraukset sen käytöstä maksetaan itse” –periaatteella.


..
ASIALINKIT
0] Seurakuntien leipäjonot – havaintoja jonoista ~ http://ilkkaluoma.blogspot.fi/2005/05/aurinko-voisi-paistaa-mys-varjoisalle.html - [BLOG/il]
1] Eläkeläiset ovat pankkiemme luottoasiakkaita, mikäli eläkeläiset päättäisivät nostaa kaikki rahansa noilta nollakorkotileiltä – synnyttäisi se kestämättömän taseongelman pankeille.
2] Omakohtainen kokemus terminaalista, jossa läheinen päätti elämänsä ~http://ilkkaluoma.blogspot.fi/2010/10/elavien-saatossa-kohti-lopullista.html - [BLOG/il]
3] Kokeneen oikeus myös aktiiviseen elämään – moni eläkeläinen voisi ola ratkaisu alkavaan työvoimapulaan! ~ http://ilkkaluoma.blogspot.fi/2005/10/elkeliset-voivat-ratkaista-monia.html - [BLOG/il]
[?] Kuka määrittää mikä on itseaiheutettua ...


..
PS.
Moni vanhempi, jopa isovanhempi haluaa vilpittömästi säästää jälkeläistensä hyväksi – koettaen näin myös turvata omien geenien eteenpäin menon – evoluution ”ajamana pakkona”. Elämä itsessään on jatkumo, jossa kohtaantuu sopeuman ja kilpailun myötä kuolemattomuus, onhan jokainen juuri nyt elävä eliö/ olio täysin eheän ja ”kuolemattoman” ketjun osanen – aina alun hämäristä lukien! [-fil.]

__
118105

30

284

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Anonyymi

      Mitä jos jäisit eläkkeelle näistä hölmöistä putinistisista aloituksistasi tänne!?

    • Anonyymi

      Alkaa viestit muuttua, kun huomaa ihannevaltion romahtavan silmien edessä.

      😃

      • Anonyymi

        Aihe on erinomaisen ajankohtainen!


      • Suomi ei romahda mihinkään, kun otamme arkijärjen käyttöön, myös valtiojohdosta ja tunnustamme tosiasiat viisauden aluksi.


      • Anonyymi
        ilkka.luoma kirjoitti:

        Suomi ei romahda mihinkään, kun otamme arkijärjen käyttöön, myös valtiojohdosta ja tunnustamme tosiasiat viisauden aluksi.

        Itse itseltäsi kysyt ja vastaat.


    • (YLE Aamu - TV:n uutisointi painotti, että keski-ikäiset tyttäret hoitavat eniten omaisiaan – vanhuksia, isää ja äitiä. Riittääkö tyttäriä, ja mihin pojat ovat ”hävinneet”? Eläkeläisten ja vanhuksien määrä lisääntyy voimakkaasti ja eliniänodote nousee kilpaa vapaa-ajan määrän kanssa)

      [ … alta lipan katsomissamme Venäjällä ja Kiinassa vanhukset – vanhemmat ja isovanhemmat ovat hoidettu perinteellisesti kotona, jopa kolme sukupolvea yhdessä asuen. Hoidosta ei ole noissa mainituissa maissa maksettu mitään – vaan hoiva on katsottu olevan kunniakysymys ja historiallinen velvollisuus. On myös huomattu, että virkeät vanhukset ovat oiva lasten lapsien hoitoyksikkö 1] – eikä siitäkään ole maksettu mitään … ]

      Meillä huudetaan nyt yhteiskuntaa hätiin, kun tyttäret ja lapset väsyvät ja uupuvat hoitaessaan samalla ostovoiman vähintäänkin säilyttävää arkityötään 2] – tämän päälle ei oikein jakseta ajaa autolla kymmeniä kilometrejä omaisten luokse, kun ovat omassa kodissaan kotihoidossa. Yhteiskunta ajaa nyt voimistuvasti kotihoidon suuntaan – se on halvempaa kuin laitoshoito.


      Tänä päivänä eläkeläisten aktiivielon aikana omaisuus on keskimäärin kasvanut 3] – vuosi vuodelta. On huolehdittu juurikin suurien ansionousujen myötä varallisuushankinta – on eletty moni paikoin näyttö- ja vertailutaloudessa 4], jossa ostovoima ja sen näyttö ovat merkitseviä suureita.


      Verotus on ollut keino, jolla on tasattu tuloja sekä ylläpidetty,

      jopa kehitetty yhteiskunnan palveluita – vaikkapa laitoshoitoa päättöelämälle 5] ja hoivapalveluita kotonaan selviämättömille. On kannettu kollektiivista vastuuta ja niinpä sosiaalisten palveluiden yhteiskuntatyövoimamäärä on lisääntynyt eniten!

      Nyt ollaan maailmanlaajuisessa työn uudelleen jaon taistelussa 6] ja verokertymiä ei enää synny riittäviä määriä, kun virkamiesten ja julkishallintotyöntekijöidenkin palkkoja on nostettu yli paljon puhutun tuottavuuden. Miksi muuten söimme keskimäärin liian suurilla palkan korotuksilla kilpailukykymme 7] – ja samalla synnytimme kasvavan ongelman 8], ylipainosta johtuvan diabetes kakkosen?


      Olemme selkä seinää vasten – hoivaa tarvitsevien vanhuksien määrä lisääntyy,

      hoitokustannukset kasvavat, tyttäret uupuvat – raha loppuu. Joutuuko jo nyt kahtia revitty kansakuntamme tuuliajolle, heidän osalta, jotka eivät syystä tai toisesta jaksaneet juosta elintason perässä ja omaisuudet jäivät hankkimatta. Silti pieni osa on yhä rikkaampaa ja ostovoimaisempaa, tuottaen yhä suurempia perintöjä 9] perillistensä ylisuurien asuntolainojen maksuun. Entä jos asuntokupla poksahtaa silmille?

      Pitäisikö vanhuksien, jotka tarvitsevat hoitoa loppuelonsa ylläpitoon, realisoida perinnöiksi tarkoitettua omaisuuttaan, jotta tarvittavat palvelut voidaan ostaa helpottamaan vaikeutuvaa eloa? Olisiko perinnöksi tarkoitetut varannot’ myytävä’ pankeille, jotta saadulla lainalla rahoitetaan hoivakulut, jos lapset ja lasten lapset eivät halua, pysty tai heistä/ heitä ei ole hoitamaan vanhuksiaan.


      Huominen on täynnä toinen toistaan vaikeampia kysymyksiä, silti huudetaan kasvua

      Pitää saada lisää ostovoimaa, lisää sitä ja tätä vieläpä nopeammin – ravinnonkin pitäisi parantua ja ulkomaille päästävä vähintään kaksi kertaa vuodessa.


      Missä menee kasvuhokeman rajat,

      kun vanhukset lisääntyvät ja eläkepommi latautuu käsiimme. Missä on vastuu vanhuksista, se vastuu, jonka he osoittivat lisääntymisen myötä lapsilleen – kasvattaen heidät yhteiskuntakelpoisiksi, ainakin osin.

      • Anonyymi

        Entä missä menee loppuunkuluneittesi trollihokemien raja?


    • Anonyymi

      Kaikki kykenee aloittamaan, mutta mikä erottaa terveet sairaista? Se että terveet osaa myös lopettaa!

      • Anonyymi

        Mikä onkaan sairauden määritelmä?


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Mikä onkaan sairauden määritelmä?

        Ainakin sinulla on vatsasyöpä, johon kohta kuolet.

        Nostamme molemmille maljan.


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Mikä onkaan sairauden määritelmä?

        Oletko kääntynyt sairautesi osalta jo lääkärin puoleen, täältä on vaikeaa saada diagnoosia.


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Mikä onkaan sairauden määritelmä?

        Se ettei ole TERVE. Terveen määritelmä ettei ole SAIRAS. :):)


    • Anonyymi

      Vanhukset ansaitsevat arvokkaan elämän ehtoon.

      • Anonyymi

        Sinä et sellaista saa, koska vaikka sinulla on jo molemmat jalat haudassa, niin silti trollaat itäpropagandaa. Eikö hävetä?


    • Anonyymi

      pakollinen eutanasia kaikille yli 60-vuotiaille

    • Anonyymi

      Tämä vetää monen suun vienoon virneeseen ja nyökyttelyyn Luoman suuntaan: "Niin, niin.."

      Luoma nimittäin kirjoittaa ASIALINKIT - ja lähteinä ovat hänen aiemmat öyhötyksensa.

    • Anonyymi

      🥱🍌🦧🐾

      • Anonyymi

        Mystikko?


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Mystikko?

        Hullu!


    • Anonyymi

      Perinnöt suurenevat koko ajan, entä jos vanhukset käyttävät ne itseensä?

      • Anonyymi

        Eihän sulla ole mitään omaisuutta.


    • Nyt täytyy kyllä Ilkka sanoa, että joutavat lätinäsi ottavat välillä hermoon. Sen verran tässä tulee huolehdittua omasta iäkkäästä äidistä, että juttusi tuntuvat irvokkailta. Sinulla on valtava tarve esiintyä jonkinlaisena asiantuntijana asiassa kuin asiassa, mutta et kyllä sitä ole.

    • Anonyymi

      Väestö ikääntyy. 70 vuotta sitten yli 70 vuotiaita oli 170 000, nyt heitä on yli miljoona.

    • Anonyymi

      Artisti maksaa!

    • Anonyymi

      Vanhuksia yhä enemmän. Kuka ja ketkä hoitavat vastuulla osuutensa.

    • Anonyymi

      Eläkeläisten määrä vain nousee. Mitä teemme kantaaksemme heistä aiheellisen vastuun?

      • Anonyymi

        Kyllä määrä kääntyy laskuun ellei niitä/tai niistä tulevia tuoda ulkoa. Mitä sitten tehdään noille turhille "kultakaivos" vanhusbisneksille?


    • Anonyymi

      Monta sukupolvea asuu kotonasi?

    • Anonyymi

      Natsi-Venäjän ortotoksiinisella kirkolla on pääpiru Kirillin mukaan suunnitelma lisääntyä parissa vuosikymmenessä 600-miljoonaiseksi natsikansaksi!

    • Anonyymi

      Hyvä luoma ❤️

    Ketjusta on poistettu 1 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Pupuhuhdasta löytyi lähes sadan kilon miljoonalasti huumeita

      Pupuhuhdasta löytyi lähes sadan kilon miljoonalasti huumeita – neljä Jyväskylän Outlaws MC:n jäsentä vangittu: "Määrät p
      Jyväskylä
      56
      2231
    2. Persut petti kannattajansa, totaalisesti !

      Peraujen fundamentalisteille, vaihtkaa saittia. Muille, näin sen näimme. On helppo luvata kehareille, eikä ne ymmärrä,
      Maailman menoa
      65
      1873
    3. Ei luottoa lakko maahan

      Patria menetti sovitun ksupan.
      Suomen Keskusta
      53
      1695
    4. Nähtäiskö ylihuomenna taas siellä missä viimeksikin?

      Otetaan ruokaöljyä, banaaneita ja tuorekurkkuja sinne messiin. Tehdään taas sitä meidän salakivaa.
      Ikävä
      4
      1621
    5. Sinäkö se olit...

      Vai olitko? Jostain kumman syystä katse venyi.. Ajelin sitten miten sattuu ja sanoin ääneen siinä se nyt meni😅😅... Lis
      Ikävä
      2
      1594
    6. Istuva kansanedustaja epäiltynä pahoinpitelystä ja ampuma-aserikoksesta

      Seiskan tietojen mukaan Timo Vornanen on epäiltynä pahoinpitelystä ja ampuma-aserikoksesta eikä kenellekään taatusti tul
      Maailman menoa
      144
      1539
    7. Housuvaippojen käyttö Suomi vs Ulkomaat

      Suomessa housuvaippoja aletaan käyttämään vauvoilla heti, kun ne alkavat ryömiä. Tuntuu, että ulkomailla housuvaippoihin
      Vaipat
      1
      1504
    8. Hyvää yötä ja kauniita unia!

      Täytyy alkaa taas nukkumaan, että jaksaa taas tämän päivän haasteet. Aikainen tipu madon löytää, vai miten se ärsyttävä
      Tunteet
      5
      1347
    9. Lepakot ja lepakkopönttö

      Ajattelin tehdä lepakkopöntön. Tietääkö joku ovatko lepakot talvella lepakkopöntössä ´vai jossain muualla nukkumassa ta
      7
      1311
    10. Revi siitä ja revi siitä

      Enkä revi, ei kiinnosta hevon vittua teidän asiat ja elämä. Revi itte vaan sitä emborullaas istuessas Aamupaskalla
      Varkaus
      1
      1208
    Aihe