Lääkäri Atte jyrähtää järkyttävästä lasten ja nuorten muoti-ilmiöstä

Anonyymi-ap

Vapetuksen eli sähkötupakoinnin suosio on noussut huomattavasti, sanoo sosiaalisessa mediassa lääkäri Attena tunnettu Atte Virolainen A-klinikkasäätiöltä.
Virolaisen saamien yhteydenottojen perusteella hän kuitenkin uskoo käytön jälleen lisääntyneen viimeisen parin vuoden ja jopa viimeisen vuoden aikana. Ilmiö näkyy jopa alle 13-vuotiaiden parissa.

– Saan hirveästi kouluista viestiä, että voitko tulla meille puhumaan vapesta ja että vape on meille iso ongelma. Viestiä tulee jopa ala-asteilta.
Some-influensserit mainostavat

Tupakan suosio on pitkään ollut laskussa eikä Marlboro-mies enää vetoa.

– Nuorten mielestä rööki ei ole ”fresh”. Tilalle on tullut vape.

Tilanteeseen mukautuva tupakkateollisuus pysyttelee trendin aallonharjalla, Virolainen sanoo. Nykyisin tupakkateollisuuden mainostus nuorille tapahtuu influenssereiden kautta sosiaalisessa mediassa.
– Siellä luodaan mielikuvaa, että olet cool, jos vapetat.
Edes nikotiinittomat tuotteet eivät vaarattomia

Osa nuorista käyttää nikotiinitonta vapea. Sekään ei suojaa vapetuksen haittavaikutuksilta, sillä sähkötupakassa on nikotiinin lisäksi monia muitakin terveydelle haitallisia aineita.

Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) mukaan sähkösavukenesteistä ja niistä muodostuvasta aerosolista on löydetty esimerkiksi metalleja sekä samoja syöpää aiheuttavia yhdisteitä kuin tupakastakin.

Etenkin kehittyville aivoille ja ylipäätään kasvavalle lapselle nikotiini on erityisen haitallista, Virolainen muistuttaa. Ihmisen aivot kehittyvät noin 25-vuotiaaksi asti.

– Tiedämme, että tupakointi hidastaa pituuskasvua, mutta tutkimusnäyttö vapen tai nimenomaan nikotiinin vaikutuksista pituuskasvuun on toistaiseksi epäselvää. Me tiedämme sen valitettavasti vasta sitten, kun riittävän suuri määrä lapsia on vapettanut riittävän pitkään. Vapettavat ala-astelaiset altistavat itsensä käytännössä tämän tulevaisuuden tutkimuksen koekaniineksi, ja tästä minä sosiaalisessa mediassa heitä varoitan.
Kaikkia sähkötupakan sisältämiä aineita ja niiden pitkäaikaisia terveysvaikutuksia ei edes tunneta, Virolainen sanoo.

– Valtaosa litkuista valmistetaan Kiinassa ja niiden laatu vaihtelee kovasti. Eli emme tiedä, ja ihmiset kuitenkin hengittävät sitä keuhkoihinsa. He tietyllä tavalla osallistuvat maailmanlaajuiseen kokeeseen.
Miten tunnistaa lapsen vapetuksen?

Sähkötupakka ei jätä hajua kuten perinteinen tupakka, joten vanhemman voi olla hankalampi huomata lapsen vapetusta.

Yksi merkki voi olla raha, Virolainen sanoo. Hän on saanut kouluista viestiä, että koulujen pihoilla käydään vapekauppaa, jossa lapset myyvät vapea toisilleen tai yläkoululaiset myyvät ala-astelaisille.

– Jos lapselle alkaa ilmaantumaan ylimääräistä käyttörahaa, niin se voi herättää kysymyksiä, että mistä se on tullut.


Tätähän tapahtuu kulemma Hillatien koululla. Vanhempien pitäs pikku hiljaa herätä tilanteeseen ja ruveta seuraamaan lapsensa kulkemisia. Ainakin kutos luokasta ylöspäin vedetään sähkötupakkaa ja käytetään nuuskaa. Olis aika keskusteltava tietävätkö lapset ketkä käyttävät ja ketkä myyvät ja tuputtavat niitä toisille , että saisivat nämä pois. On väärin että myös sellaiset joutuvat kärsimään tilanteesta jotka eivät käytä. Nuoremmat oppilaat vielä ihannoivat näitä kun uskaltavat uhmata vanhempia ja opettajia.

10

554

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Anonyymi

      Huolestuttaa monia vanhempia. Käyvät kauppaa näillä tuotteilla ja kuinka monet pakotetaan ostamaan ja käyttämään. Useasti näkyy yläkoulun porukoita sauhuttelemassa koulun rajojen ulkopuolella kun käyvät kaupoissa kesken päivää. Opettajat ilmeisesti voimattomia tai sini silmäisiä tilanteessa. Taitaa myös muutkin päihteet olla kuvioissa osalla nuorista. Hyvää mallia tulee jääkiekkopiireistä kun käyttävät nuuskaa. Eipä ole ihme jos pienemmät pelaajat ihailevat ja matkivat näitä. Sama taitaa olla suun soitolla ja kiroilulla kun kuuntelee näitä liikuntahallilla tai vaikka kaupoissa. Olisko hyvä koululta tulla vaikka terveydenhoitajalta infoa nuuskan vapen käytön vaaroista. Monet vanhemmat ei edes tiedä mitä se on.

    • Anonyymi

      Vetävät suhuja jopa tunneilla ja ruokalassa, lapset kertoneet. Aika röyhkeäksi menee. Toivottavasti saavat näitä tekiöitä kiinni ja tekevät lastenjuojeluilmoitukset. Poliisit sais hiukan seurata tilannetta koulun lähettyvillä. Ei kaikki vanhemmat välitä mitä kullan murut touhuaa, mutta ehkä olis aika herätä jos lastensuojeluilmoituksia tulee.

    • Anonyymi

      Suurin osa on tietenkin niitä oppilaita jotka ovat häiriköineet tunneilla. Olisko aiheillista antaa suoraan kirjallinen varoitus ja sitten koulusta erottaminen jotta muut saavat työrauhan. Koulu alusta asti on kuulunut lapsilta ketä siellä taas sekoilee. On ihme jos näitä ei saada pois jotta tilanne hiukan rauhoittus. On surullista että sellaiset lapset kärsii tilanteesta jotka haluaisivat käydä koulua rauhassa. Tuskin nämä nuuska ja sähkötupakka jutut jää näillä tähän, aina pitää kokeilla muutakin ja elvistellä toisille.

    • Anonyymi

      Tämä ongelma ei ole vain täällä paikkakunnalla vaan muuallakin. Nuorison pitää uhmata rajoja ja kokeilla vaikkei aina oliskaan kovin viisasta. Joukossa tyhmyystiivistyy, Yks kaveri jäi kiinni tupakoinnista nuorempana niin isä oli pistänut sen polttamaan tupakkaa oikeen kunnolla että oksensi ja siihen jäi tupakointi.

    • Anonyymi

      Pekkalan Juho kirjoitti puskaradiossa että myös kannabis on kuvioissa mukana. Tilataan netistä.

      • Anonyymi

        Mitä pahaa siinä on?


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Mitä pahaa siinä on?

        Suomessa tupakointia säädellään tupakkalailla, jonka tarkoituksena on suojella ihmisiä tupakan aiheuttamilta vaaroilta ja riippuvuudelta. Laki suojelee erityisesti lapsia ja nuoria: tupakkatuotteita ja tupakointivälineitä ei saa luovuttaa eikä myydä alle 18-vuotiaille.
        Sinä kehtäät ihmetellä että mitä pahaa siinä on.
        Sehän laitonta ja järkevä vanhempi suojelee omia lapsiaan jos yhtään sattuu välittämään.


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Suomessa tupakointia säädellään tupakkalailla, jonka tarkoituksena on suojella ihmisiä tupakan aiheuttamilta vaaroilta ja riippuvuudelta. Laki suojelee erityisesti lapsia ja nuoria: tupakkatuotteita ja tupakointivälineitä ei saa luovuttaa eikä myydä alle 18-vuotiaille.
        Sinä kehtäät ihmetellä että mitä pahaa siinä on.
        Sehän laitonta ja järkevä vanhempi suojelee omia lapsiaan jos yhtään sattuu välittämään.

        Täysin samaa mieltä. Rajat on rakkautta ja omille lapsille haluaa hyvää. Ei alakoululainen ymmärrä mitä siitä aiheutuu. Lastensuojelu puolella rupeaa olemaan ruuhkaa kun ilmoituksia rupeaa ropisemaan. Koululla on kiristetty kuulemma valvontaa ja vanhemmmilta tullut ilmoituksia. Aivan oikein. Toivottavasti vielä saisivat vielä kitkettyä pois kiusaamisen ja väkivallan.


    • Anonyymi

      Jos nuoriso harrastaisi seksiä polttelun sijaan. Väkiluku saataisiin kasvamaan.

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Monenko kanssa olet harrastanut seksiä

      tänä aikana kun olet kaivattuasi kaipaillut?
      Ikävä
      119
      2711
    2. Timo Soini tyrmää Tynkkysen selitykset Venäjän putinistileiristä

      "Soini toimi ulkoministerinä ja puolueen puheenjohtajana vuonna 2016, jolloin silloinen perussuomalaisten varapuheenjoht
      Maailman menoa
      256
      1165
    3. Melkein lähetin viestin.

      Onneksi tulin järkiini. Mukavaa kesää
      Ikävä
      94
      1151
    4. Taas kuoli kuortaneella

      Mitä tapahtui kuhinoilla kun auton alle jäi ja kuoli 66.
      Kuortane
      8
      1094
    5. Nainen voi rakastaa

      Ujoakin miestä, mutta jos miestä pelottaa näkeminenkin, niin aika vaikeaa on. Semmoista ei varmaan voi rakastaa. Miehelt
      Ikävä
      79
      1021
    6. Sulla on nainen muuten näkyvät viiksikarvat naamassa jotka pitää poistaa

      Kannattaa katsoa peilistä lasien kanssa, ettet saa ihmisiltä ikäviä kommentteja.
      Ikävä
      63
      943
    7. Kalateltta fiasko

      Onko Tamperelaisyrittäjälle iskenyt ahneus vai mistä johtuu että tänä vuonna ruuat on surkeita aikaisempiin vuosiin verr
      Kuhmo
      12
      940
    8. Rakastan sinua

      Olen tiennyt sen pitkään mutta nyt ymmärsin että se ei menekään ohi
      Ikävä
      30
      906
    9. IS Viikonloppu 20.-21.7.2024

      Tällä kertaa Toni Pitkälä esittelee piirrostaitojansa nuorten pimujen, musiikkibändien ja Raamatun Edenin kertomusten ku
      Sanaristikot
      42
      845
    10. Ikävöimäsi henkilön ikä

      Minkä ikäinen kaipauksen kohteenne on? Onko tämä vain plus 50 palsta vai kaivataanko kolme-neljäkymppisiä? Oma kohde mie
      Ikävä
      38
      817
    Aihe