Kuinka tutustua ortodoksisuuteen

Anonyymi-ap

Olen 19v nainen ja ollut uskossa noin puoli vuotta. En kuulu mihinkään kirkkoon, vanhempani ovat ateisteja joten he eivät liittäneet minua vauvana luterilaiseen kirkkoon. Haluaisin löytää itselleni oman "kotiseurakunnan" ja olen lueskellut netistä kristinuskon eri suuntauksista. Näin pintaraapaisulta ortodoksisen kirkon opit tuntuvat olevan lähimpänä omiani. Nettiä lukemalla nyt ei kuitenkaan riittävästi voi tutustua uskontoon tehdäkseen päätöksen joten sattuisiko täällä olemaan joku ortodoksi tms joka osaisi kertoa miten pääsisin etenemään asiani kanssa. Voinko esim mennä johonkin ort. kirkkoon keskustelemaan papin kanssa ortodoksisuudesta tmv?

26

664

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Anonyymi

      Tämä taitaa olla huonoin paikka kysyä, koska tänne kirjoittavat ovat tuhannen sortin moniongelmaisia. :)

      Parasta on tosiaan ottaa yhteyttä papistoon. Papit mielellään keskustelevat, eikä papin luokse hakeutuminen tarkoita että sitoutuisi liittymään tms. Toki jos lähistölläsi ei ole ort. seurakuntia, tässä voi olla käytännöllisiä vaikeuksia. Ort. kirkkoon liittyminen on hidas prosessi, eikä hätäily kannata, mutta juuri siksi ensimmäisen askeleen ottamisessa ei kannata myöskään liikoja odotella. :) Hyvää matkaa!

    • Anonyymi

      Tänä syksynä on monilla paikkakunnilla alkanut katekumeenikurssi. Se on tarkoitettu henkilöille jotka pohtivat ortodoksiseen kirkkoon liittymistä. Olen itse kurssilla mukana ja tapaamisia on ollut vasta yhden kerran. Jos paikkakunnallasi tai sen lähellä on ortodoksinen seurakunta ja jos haluat, kannattaa soittaa sinne ja keskustella kurssilla opettavan papin kanssa vieläkö pääsisit mukaan. Kenties hän ehtisi yksityisesti opettaa asiat jotka tähän mennessä on käsitelty? Kaikkea hyvää sinulle!

    • Anonyymi

      Katolisuus on parempi

    • Anonyymi

      Käy palveluksissa mahdollisuuksien mukaan, se on keskeisintä, kukaanhan ei ole kristitty yksin. Keskustele papin kanssa, kerro että olet kiinnostunut. Isä Rauno Pietarisen Youtube-opetukset ovat nekin hyviä.

      • Anonyymi

        "Kukaanhan ei ole kristitty yksin" Oletko siis sitä mieltä, että toisilla henkilöillä on oikeus määritellä miten ajattelet? Jos liityn seurakuntaan, lukitaanko ovi takanani? Yksinäisilläkin ihmisillä voi olla elämänkäsitys, jonka he nimeävät kristilliseksi. Ja jokinenhan kohtaa kaikenlaisia ihmisiä, mutta ei se tarkoita että olisi kuuluttava johonkin yhteisöön.

        Tämä oli kysymys vapaudesta ja mielenterveydestä.


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        "Kukaanhan ei ole kristitty yksin" Oletko siis sitä mieltä, että toisilla henkilöillä on oikeus määritellä miten ajattelet? Jos liityn seurakuntaan, lukitaanko ovi takanani? Yksinäisilläkin ihmisillä voi olla elämänkäsitys, jonka he nimeävät kristilliseksi. Ja jokinenhan kohtaa kaikenlaisia ihmisiä, mutta ei se tarkoita että olisi kuuluttava johonkin yhteisöön.

        Tämä oli kysymys vapaudesta ja mielenterveydestä.

        Vaikutat omaksuneen protestanttien keskuudessa yleisen käsityksen, jonka mukaan usko on lähinnä joidenkin asioiden totena pitämistä ja anteeksiannon hyväksymistä omalle kohdalleen. Ortodoksisen opin mukaan pelastuminen ei kuitenkaan ole mikään yksittäisellä hetkellä tapahtuva asia, kuten protestanteilla uskonratkaisun tekeminen, jolloin ei-uskovan ihmisen uskotaan siirtyvän kertaheitolla ei-uskovasta pelastuvien joukkoon. Ortodokseille pelastuminen on prosessi, joka kestää kuolemaan asti, ja ortodoksisella kirkolla sakramentteineen on olennainen osa pelastuksen välittäjänä.


    • Anonyymi

      Jos Sinua ei ole kasvatettu uskoon, voi kysymyksessä olla mielikuvitusleikki. No, kannattaa leikkiä, saa siitä ainakin kokemuksen. Kannattaa tutustua kirkkoon ja siellä käyviin ihmisiin. Ehkä se siitä saattaa aueta?

    • Anonyymi

      Upp

    • Anonyymi

      4 pv Valamossa, siellä voi keskustella papin kanssa.

      Olen Valamossa ja nyt todella rauhallista. Voi hiljentyä ym.

    • Anonyymi

      Hyviä vastauksia osalla, eli papeille voi rohkeasti soittaa ja pyytää keskusteluaikaa. Ovat ihan mukavia, eivätkä tuomitse tai painosta.
      Voit myös mennä kurkistamaan jumalanpalvelukseen mitä siellä tapahtuu.
      ort.fi sivulla on paljon tietoa ja linkkejä.
      Netissä kannattaa olla hieman skeptinen muuallakin kuin tällä sivulla, koska kaikenlaista väkeä löytyy. On jopa yksi jenkkiläinen, erikoisia näkemyksiä esittävä "pappi", jonka pappisvihkimyksessä ei ole kellään mitään tietoa.
      Itse olen pitänyt mm. tästä kanavasta, jos englanti sujuu https://youtu.be/-1rNhMrtV3k
      Voit myös vaikka lukea pyhien elämäkertoja, jos semmoinen kiinnostaa. Esim Pyhittäjä Serafim Sarovilainen, kirjoittanut nunna Ksenia, tai Pyhä auttaja autuas Ksenia, toimittanut ja suomentanut nunna Ksenia.
      Sitten suosittelisin kaikin puolin kiinnostavaa, tasokasta ja hauskaakin kirjaa, jonka on kirjoittanut arkkimandriitta Tiihon: Arkielämän pyhät ynnä muita kertomuksia. Saa vähän tuntumaa ortodoksiseen ajatusmaailmaan, minkä lisäksi kirja on mielenkiintoinen kuvaus kirkollisesta elämästä Neuvostoliiton ikeessä ja sisältää kiinnostavia kuvauksia värikkäistä persoonista ja tapahtumista.
      Siunausta tiellesi.

    • Anonyymi

      Kauhee kohmelo tuli noista valamon whiskeistä pää pyöriii ympäri ei oo norm viinaa

    • Anonyymi

      Tutustu ja luota itseesi ja etsi sen kaltaisia henkilöitä kuin sinulle sopii. Käsityksesi ortodokseista voi olla aivan eri kuin ortodokseilla itsellään. Jokainen on persoona eikä seurakuntien opit takaa mitään. Jokainen voi olla kristitty yksinkin ja kristillisyys ei ole yhteisöllisesti määritelty. Mikään seurakunta ei omista hyvää elämää. Henkilökohtainen ja henkinen vapaus on sallittu kaikille.

    • Anonyymi

      Tärkeintä on lukea Jumalan Sanaa, Pyhää Raamattua joka on ainoa auktoriteetti. Kanattaa tutustua eri seurakuntiin/kirkko kuntiin, paikalisseurakunta on Jumalan tahto ja muistaa, ettei mikään kirkko/seurakunta pelasta, vaan Herra Jeesus Kristus. Ole Siunattu Jeesuksen nimessä ja veressä.

    • Anonyymi

      Papin/pappien kanssa käydyt keskustelut (ja jumalanpalveluksissa käyminen) lienevät ne kaikkein keskeisimmät väylät. Papit sitten voivat suositella luettavaksi hyviä kirjoja ja vaikkapa hyviä YouTube-kanavia katsottavaksi, jotka edustavat ortodoksista hengellisyyttä hyvin. Kaikesta huolimatta ortodoksisuus on perimiltään jotain sellaista, jota ei voi tyhjentävästi selittää, vaan se pitää itse kokea. Kuten apostoli Filippus sanoi Natanaelille: "Tule, niin näet" (Joh. 1:46).

      Itse voisin suositella katsottaviksi sellaisia YouTube-kanavia kuin:
      - Bible Illustrated
      - Father Spyridon
      - Gospel Simplicity (ei ortodoksin ylläpitämä, mutta sisältää monia videoita ortodoksisuudesta)
      - Maistakaa ja katsokaa, kuinka Herra on hyvä
      - Mull Monastery
      - Orthodox Teaching of the Elders
      - Patristix
      - Patristic Nectar Films
      - Rauno Pietarinen (jonka joku tässä viestiketjussa mainitsikin jo)
      - Trisagion Films
      - Y2AM

      Noilla pääset varmasti jonkinlaiseen alkuun papin ohjauksessa (toki kannattaa vielä varmistaa papilta, edustavatko nuo tervettä ortodoksisuutta)... Kirjallisuuden puolesta suosittelen lukemaan esim. arkkimandriitta Ilie Cleopan kirjan "Ortodoksisesta uskosta", Kallistos Waren "Ortodoksisen tien" ja Tito Collianderin "Kristityn tie". Myös erämaaisien tekstit ovat hyvää luettavaa

    • Anonyymi

      ota raamattu...opetus kasteesta miten apostolit raamatussa tekivat tai kehoittivat..ota opetus seurakunta rakennus 1 vai 2 opettajaa ...mites vanhemmisto.....kay kaikki tarkeimat opin kohdat nain lapi ........ja vertaa eri kirkkokunnat seka miten apostolit raamatussa tekivat j asanoivat ..esim mit amielta he olisivat olleet .,.,opetuksesta etta galatian maakunnassa on vain 1 seurakunta.....kay kaikki ...seurakunnan opetukset nain lapi nja vertaile niita toisiisnsa seka uuden testamenti opetuksiin.....miten lahetys kaskya opetetaan ynna ,,,bla bla bla bla bla bla

    • Anonyymi

      etsin seurakuntaa jok aonlahimpana minun omaa tunteisiin perustuvaa nakemysta tam atuntuu hyvalt ajoten otetaan tama

    • Anonyymi

      vainottujen kristittyjen ryhma on opillisesti harhassa koska 2 vanhemmiston jasent aon teloitettu ja 200 ihmista johtaa yksi ei tunnettu vainottu pastori joka ei ole saanut mitaan teologista opetusta asiaan ........

    • Anonyymi

      kuinka paljon opetustA VOIDAAN KALLISTAA ETTA LAIVA EI KARILLE AJETTUAAN UPPOA VAAN IHMISET PAASEVAT PELASTUS VENEISIIN ..MISSA MENEE ...RAJAT ,,,,,,,HARHA OPETUS.........LAHKO MITEN SUHTAUTUA KRISTITTYIHIN JOTKA OVAT BRASILIAN METSASSA 1 JOHTAA EI VANHEMPIA ONKO KYSEESSA HARHA OPPI

    • Anonyymi

      MITEN ON MAHDOLLISTA ETTA RAAMATUN AIKOINA ,,,,,USKOON TULEET OTTIVAT JOHANNEKSEN KASTEEN ENNEKUIN TAPASIVAT PAAVALIN ...MIKSEI PAAVALI SUORAAN JULISTANUT HEITA HARHA OPPISIKSI ,,,KAARMEIKSI ,,,,,,VAAN OTTI HEIDAT MUKAANSA JA RUPESI OPETTAMAAN HEILLE JUMA;LAN TIETA TARKEMMIN ,,,,,2000 VUOTTA TAMAN ,,,JALKEEN TEOLOGIA SANOO ASIAAN NAIN LAPSENA SE TAYTYY SUORITTAA TAMAN OPPAAN MUKAAN JOKA ON APOSTOLINEN

    • Anonyymi

      LOPUKSI SE MITA JUMALA KASKI MINUN SANOA LUKEKAA ILMESTYS KIRJAN BABYLONIASTA LAHTO KASKY ,,,NIILLE JOTKA TUNTEVAT JUMALAN SA
      HERRA SANOO ASIAN ETTA SINA LAHDET ULOS BABYLONIASTA TAI OLET SYYLINEN SEN SYNTIIN ...ALKAA SANOKO HANTA TERVETULLEEKSI ,,,,,OSALLISUUS ,,,,JOHONKIN ,,,,,,ON JUMALAN EDESSA NAIN .,,,JA SYNTI TAYTYY TUNNUSTAA SYNNIKSI .....

    • Anonyymi

      JOS HALUAT ARVIOIDA =ORTODOKSEJA NIIN OT AKAIKKI MITEN HE ELAVAT MIT AHEILLE JULISTETAAN ...JA VERTAA NIITA MITA RAAMATUN AIKANA IHMISET TEKIVAT JA MIT AON KASKETTY TEKEMAAN

    • Anonyymi

      SEKA TUTUSTU KAIKKIIN ERI SEURAKUNTIIN OMALLA PAIKKAKUNNALLASI JA ETSI NIISTA SE MIKA TUNTUU PARHAALTA EI OLE PARAS MENETELMA ETSI OMA SEURAKUNTA ,,,,,TAMA TUNTUU ..HYVALTA ..EI OLE VALTTAMATTA HYVA /....ARVIOIDA KOTISEURAKUNNAN VALITSEMISTA .......SIIS ILMAN MITAAN TUTKIMIST AJA VERTAAMISTA ONKO TAMA LAHKO VAI RAAMATULLINE PAIKKALLISSEURAKUNTA VAI MIKA RYHMA ......VERTAILE ERI PAIKKAKUNTASI SEURAKUUNAN EROJA OPILLISESTI .......TOISIINSA SEKA .....RAAMATTUUN MITEN SINA AIKANA TOIMITTIIN KUN KIRKKOA EI OLTU VIELA KEKSITTY .....

    • Anonyymi

      PAAVALI PERUSTI SEURAKUNTIA IHMISET OVAT KEKSINEET KIRKON SEKA ORGANISAATIOT ...SE MITEN TAMA PITAISI TUOMITA MINULLA EIOLE ASIAAN VASTAUSTA ,,,,,RAJAT MISSA MENEE .,,RAJAT ETTA TAMA KIRKKO ON HARHA OPPINEN TAMA ON LAHKO .,.,,,,,,OTA SELVAA MITEN JUMALAN SANA TAMAN SANOO ,,,,,,,SIINA ON TUOMARI ,,,,,,JOKA EI MUUTU

    • Anonyymi

      VOIKO SAADA ANTEEKSI JOS ,,OLEN ..EREHTYNYT ,,, NIIN JUMALA YKSIN TIETAA SINULLE SAATTAA KUULUA JUMALAN SANA JOKA ON VOIMASSA LUPAUS PUHDISTAA NO MITEN DELETOIT KYNASI JALJET KERRAN NE AVATAAN KIRJAT

    • Anonyymi

      Siunausta sinulle.
      Jospa tutustuisit alkuperäisiin kristinuskon opetuksiin. Linkissä löytyy niitä kaikilta alueilta joita uskonelämässä tarvitaan:
      https://www.Jeesus-on-Herra.com

      .

    • Anonyymi

      Vapauspuolue, irti eustq j Natosta. Liittyminen tulevaan neuvostoliittoon,

    Ketjusta on poistettu 1 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Naiset miltä kiihottuminen teissä tuntuu

      Kun miehellä tulee seisokki ja ja sellainen kihmelöinti sinne niin mitä naisessa köy? :)
      Sinkut
      66
      4633
    2. Haistoin ensin tuoksusi

      Käännyin katsomaan oletko se todellakin sinä , otin askeleen taakse ja jähmetyin. Moikattiin naamat peruslukemilla. Tu
      Ikävä
      14
      2259
    3. Olet sä kyllä

      ihme nainen. Mikä on tuo sun viehätysvoiman salaisuus?
      Ikävä
      25
      1784
    4. Hiljaiset hyvästit?

      Vai mikä on :( oonko sanonut jotain vai mitä?
      Ikävä
      12
      1518
    5. Teuvo Hakkaraisesta tulee eurovaalien ääniharava

      Persuissa harmitellaan omaa tyhmyyttä
      Maailman menoa
      28
      1448
    6. Miksi kohtelit minua kuin tyhmää koiraa?

      Rakastin sinua mutta kohtelit huonosti. Tuntuu ala-arvoiselta. Miksi kuvittelin että joku kohtelisi minua reilusti. Hais
      Särkynyt sydän
      5
      1318
    7. Turha mun on yrittää saada yhteyttä

      Oot mikä oot ja se siitä
      Suhteet
      10
      1237
    8. Näkymätöntä porukkaa vai ei

      Mon asuu yksin. Mitas mieltä ootte ?
      Ikävä
      13
      1146
    9. 23
      1092
    10. Martinasta kiva haastattelu Iltalehdessä

      Hyvän mielen haastattelu ja Martina kauniina ja raikkaan keväisenä kuvissa.
      Kotimaiset julkkisjuorut
      291
      1014
    Aihe