Tekoäly chatGPT antaa näkyvän maailmankaikkeuden läpimitaksi 93 miljardia valovuotta, eli teleskoopilla pystymme näkemään joka suuntaan 46,5 valovuoden päähän. Mutta näkyvän alueen ulkopuolella on ehkä miljardikertainen näkymätön osa maailmankaikkeutta, koska siellä olevat kappaleet ovat jo ylittäneet valonnopeuden suhteessa Maahan. Näkyvä maailmankaikkeus supistuu koko ajan, koska laajenemisvauhti kiihtyy pimeän energian ansiosta.
Maailmankaikkeuden läpimitta
15
416
Vastaukset
- Anonyymi
Olen kyllä ymmärtänyt itse että teleskoopilla nähdään vain noin 13 miljardin valovuoden päähän.
Josta löytyi yllättäen aika kehittyneitä galakseja vaikka aikaa niiden syntymiseen ei pitäisi hirveästi olla.- Anonyymi
Mutta otapa huomioon, että 13 miljardin valovuoden päässä nyt näkyvät kappaleet ovat ehtineet etääntyä meistä kiihtyvällä vauhdilla sen 13 miljardia vuotta. Koska laajenemiskiihtyvyys tiedetään, voidaan sanoa, että havaintohorisonttimme on arviolta 46,5 valovuoden päässä.
- Anonyymi
Näkyvä maailmankaikkeus ei vielä supistu. On kaukaisia kohteita, joiden valo on vasta matkalla, ja tulee saavuttamaan Maan myöhemmin (näin siis laskennallisesti).
Laajenemisesta johtuva etäisimpien kohteiden katoaminen alkaa tapahtua vasta miljardien vuosien päästä. - Anonyymi
Ei universumin meille näkymätön osa ole noin pieni. Se on luultavimmin kvintiljoonia kertoja suurempi kuin havaittava universumi.
Kvintiljoona = 10 potensiin 30- Anonyymi
Eiköhän saman tien panna paremmaksi. Näkymätön osa on ainakin 10^10^10 kertaa suurempi. Luku, jossa on 10 miljardia nollaa ykkösen perässä. Vertailun vuoksi mainittakoon, että erään laskelman mukaan maailmankaikkeuden elektronien ja protonien yhteenlaskettu määrä on 80-numeroinen luku.
- Anonyymi
kauanko Linnunradan syntymiseen on kulunut aikaa? Varmaan keinoälyltä voisi kysyä sitäkin, mutta täällähän on paljon älykkäämpää porukkaa. Jotta kysymykseni ei olisi liian yksinkertainen, niin mistä määritellään se kellonaika jolloin Linnunrata alkoi muodostua.
- Anonyymi
Tekoäly:
mistä määritellään se ajankohta jolloin Linnunrata alkoi muodostua.
Linnunrata alkoi muodostua noin 13 miljardia vuotta sitten, kun universumi oli vasta 800 miljoonaa vuotta vanha. Tällöin pimeän aineen ja kaasun tiheät alueet alkoivat romahtaa ja synnyttää tähtiä. Nämä ensimmäiset tähdet muodostivat pieniä galakseja, jotka myöhemmin yhdistyivät suuremmiksi galakseiksi. Linnunrata syntyi yhtenä näistä galaksien fuusioista. https://gizmodo.com/how-the-milky-way-got-its-name-and-what-other-language-1201204037 https://en.wikipedia.org/wiki/Milky_Way Linnunradan muodostumisen tarkkaa ajankohtaa ei voida määritellä yksiselitteisesti, koska se riippuu siitä, mitä pidetään Linnunradan esiasteena ja milloin se erottui ympäröivästä avaruudesta. Eri tutkimukset ovat antaneet hieman erilaisia arvioita Linnunradan iästä ja kehityshistoriasta. Esimerkiksi yksi tutkimus väittää, että Linnunrata oli jo olemassa 12,5 miljardia vuotta sitten, kun se absorboi pienemmän galaksin nimeltä Gaia-Enceladus. https://www.sciencenews.org/article/milky-way-galaxy-history-timeline-evolution-disk Toinen tutkimus ehdottaa, että Linnunrata syntyi 12 miljardia vuotta sitten, kun kaksi suurta galaksia törmäsivät toisiinsa. https://www.livescience.com/how-did-the-milky-way-form Kolmas tutkimus esittää, että Linnunrata muodostui 11,5 miljardia vuotta sitten, kun neljä pienempää galaksia sulautui yhteen. https://www.inverse.com/article/60841-milky-way-star-formation-history Nämä eri skenaariot eivät ole välttämättä ristiriidassa keskenään, vaan ne voivat kuvata eri vaiheita Linnunradan monimutkaisessa evoluutiossa. Linnunrata on jatkanut kasvamistaan ja muuttumistaan sen jälkeen, kun se alkoi muodostua. Se on esimerkiksi saanut paksun kiekon, jossa on spiraalihaarat, ja ohuen kiekon, jossa on aurinkokuntamme. Se on myös niellyt useita pienempiä galakseja ja tähtijoukkoja matkan varrella. Linnunrata on siis dynaaminen ja elävä systeemi, jonka historiaa voidaan tutkia sen rakenteesta ja tähtien ominaisuuksista. Jos haluat lisätietoja Linnunradan muodostumisesta ja iästä, voit tutustua seuraaviin linkkeihin: • How did the Milky Way form? https://www.livescience.com/how-did-the-milky-way-form • When and how did stars form in the Milky Way? https://www.inverse.com/article/60841-milky-way-star-formation-history • Here’s the best timeline yet for the Milky Way’s big events https://www.sciencenews.org/article/milky-way-galaxy-history-timeline-evolution-disk
Että niin
Juu
Kyllä
Se mitä tiedetään, on Linnunradan ikä. Suurinpiirtein. Se on varmaan se 13 miljardia vuotta. Kaukaisimpien näkyvien galaksien etäisyys on suunnilleen 13,5 miljardia vuotta, siis ainakin se aika, mikä on kulunut kun valo lähti sieltä. Onko se etäisyys myös ja missä ne nyt ovat ja silloin olivat, riippuu teoriasta, eli mikä teoria on oikea.
Sitä ei tiedetä, mikä teoria on oikea. Laajeneko vai ei, siitä on kysymys. Jos ei laajene, laskut ovat paljon yksinkertaisempia, etäsyydet saadaan varsin suoraan galaksien näenisestä koosta taivaalla.
Se tiedetään, että universumi on suurempi kuin näkyvä alue. Eikä ole äärellinen, eikä ole absoluuttisen ääretön, mutta on suunnattoman suuri.
Silloin universumi on >30 miljardia valovuotta halkaisijaltaan. Tuskin pienempi, muttei tiedetä kuinka paljon suurempi. Kaavoihin voidaan laittaa, että universumi, kaikkeus, K:
K>30mm
mm on miljardi valovuotta, 1.000.000.000. Tuhat miljoonaa valovuotta. Yli 30 miljardia valovuotta, mutta alle äärettömästi valovuosia. Jokainen paikka on ikäänkuin keskellä, ei pallopintaa: 4D auttaa tähän tämän koon kanssa, saadaan aikaan kaikenkäsittävä ulkopuoleton tila, sellainenhan universumi on loogisesti ajateltuna.- Anonyymi
Syksy Räsänen: "Universumin laajeneminen on jo järjellisen epäilyn ulkopuolella, mutta järjetön..."
Anonyymi kirjoitti:
Syksy Räsänen: "Universumin laajeneminen on jo järjellisen epäilyn ulkopuolella, mutta järjetön..."
Syksy Räsänen myöntää, että laajeneminen on teoria, ei havainto, ei fakta. Hän pitää BB teoriaa vaan niin vahvana ja todistettuna, että sitä on turha enää vastustaa.
GRn ja BBn puitteissa ei ole muuta järkevää, mahdollista selitystä havainnoille kuin avaruuden laajeneminen. Se on aika avaruuden laajeneminen.
Aikaa voikin tulla lisää, ja tuleekin.
Ja GR ja BB voidaan kiistää, ja GRää kehittää paremmaksi, esim 4D, ja BB voidaan heittää historian roskakoriin, se on väärä teoría kaikkeudesta. Ei kaikkeus ala, vaan on jossain ikuisessa perustilassa aina ja kaikkialla. Galaksien verkosto sopisi jo siihen.- Anonyymi
santtunen kirjoitti:
Syksy Räsänen myöntää, että laajeneminen on teoria, ei havainto, ei fakta. Hän pitää BB teoriaa vaan niin vahvana ja todistettuna, että sitä on turha enää vastustaa.
GRn ja BBn puitteissa ei ole muuta järkevää, mahdollista selitystä havainnoille kuin avaruuden laajeneminen. Se on aika avaruuden laajeneminen.
Aikaa voikin tulla lisää, ja tuleekin.
Ja GR ja BB voidaan kiistää, ja GRää kehittää paremmaksi, esim 4D, ja BB voidaan heittää historian roskakoriin, se on väärä teoría kaikkeudesta. Ei kaikkeus ala, vaan on jossain ikuisessa perustilassa aina ja kaikkialla. Galaksien verkosto sopisi jo siihen.Miten erotat kosmologiassa teorian ja havainnon?
Nykyään ei taida olla ainuttakaan vakavasti otettavaa kosmologian teoriaa, joka ei lähtisi siitä, että maailmankaikkeus laajenee. Modifioitu painovoimateoria ja jopa Suuntolan teoria sisältävät laajenevan maailmankaikkeuden. Hoylen staattisen tilan teoria kaatuo käytännössä yli 60 vuotta sitten. - Anonyymi
Anonyymi kirjoitti:
Miten erotat kosmologiassa teorian ja havainnon?
Nykyään ei taida olla ainuttakaan vakavasti otettavaa kosmologian teoriaa, joka ei lähtisi siitä, että maailmankaikkeus laajenee. Modifioitu painovoimateoria ja jopa Suuntolan teoria sisältävät laajenevan maailmankaikkeuden. Hoylen staattisen tilan teoria kaatuo käytännössä yli 60 vuotta sitten.Fanaattisella ristiretkellä olevan latvaroson uskonto ei kaadu mitenkään eikä mihinkään. Olli jatkaa samoja, todellisuudesta vieraantuneita jaarituksiaan niin kauan kun hengissä pysyy,
- Anonyymi
santtunen kirjoitti:
Syksy Räsänen myöntää, että laajeneminen on teoria, ei havainto, ei fakta. Hän pitää BB teoriaa vaan niin vahvana ja todistettuna, että sitä on turha enää vastustaa.
GRn ja BBn puitteissa ei ole muuta järkevää, mahdollista selitystä havainnoille kuin avaruuden laajeneminen. Se on aika avaruuden laajeneminen.
Aikaa voikin tulla lisää, ja tuleekin.
Ja GR ja BB voidaan kiistää, ja GRää kehittää paremmaksi, esim 4D, ja BB voidaan heittää historian roskakoriin, se on väärä teoría kaikkeudesta. Ei kaikkeus ala, vaan on jossain ikuisessa perustilassa aina ja kaikkialla. Galaksien verkosto sopisi jo siihen.Missä Räsänen myöntää, ettei laajeneminen ole fakta?
Anonyymi kirjoitti:
Missä Räsänen myöntää, ettei laajeneminen ole fakta?
Kysy häneltä. Teoria se on tietysti. Kuuluu teoriaan oleellisena osana selittämään havaintoja. Jokainen kosmologi sen myöntää. Teoria vaan on heidän mielestään niin vankka, ettei sitä teoriaa tarvi epäillä enää, ja siihen teoriaan kuuluu laajeneminen.
BB ja GR kontekstissa ei ole muuta selitystä havainnoille kuin laajeneminen. Siinä Räsänen on oikeassa. Mutta teorian voi vaihtaa, jos jokin teoria osoittautuukin paremmaksi.
Jos sellainen teoria joskus osoittautuu paremmaksi, missä laajenemista ei ole, silloin laajenemista ei sitten enää teoriassa ole. Tätä pidetään varmana, ettei tule. Ei sitä väitetä että se muulla tavoin olisi havainto tai fakta.
Sitä paitsi se on aika-avaruuden laajenemista, ei pelkän avaruuden. BB teoriassa.
Minä taas väitän, että se on aika mitä kaikkeudessa tulee lisää, ja muita vain vähän, niitäkin tulee lisää, voi tulla joskus, jollain tavoin, koska kaikki kolme ovat suhteellisia. Ja osauniversumista toiseen voi tulla tilaa tai materiaa.
- Anonyymi
Maapallolta/avaruudesta tehdyt havainnot todentavat vain loittonevaa valoa, mutta eipä ole vielä havaittu tännepäin tulevaa valoa jostain kaukaa?...
Arvona on se, että missä "tilassa " olemmekin on rajaton ja siellä olisi vastaavia "kuplia" rajaton määrä laajenemassa...
Oli miten oli niin avaruus pimenee aikanaan kun sen tähdet palavat loppuun eikä uusia synny materiatiheyden harvetessa.
Vaeltavat mustat-aukot ovat lopulta extrasuper massiivisia ja syövät toisensa eli voisiko tulla uusi "bigbang" ilmiö?... (ties monesko kerta?)
Päivä "murmelina-idea" toistuisi, kunnes ihmiskunta kehittyisi älykkääksi, eikä pyrkisi tuhomaan omaa tai muita lajeja kilpaa.
Ketjusta on poistettu 2 sääntöjenvastaista viestiä.
Luetuimmat keskustelut
Riitta-Liisa ja Toni Roponen: Ero! Riitta-Liisa Roponen kertoo asiasta Instagramissa.
Riitta-Liisa ja Toni Roponen eroavat. Riitta-Liisa Roponen kertoo asiasta Instagramissa. – Talvi on ollut elämäni synk762635Sinä vain tulit elämääni
Ja joku tarkoitus sillä on ollut. Näyttämään mitä olen ja kuinka arvokas voisin olla. Se muutti ja käänsi elämäni suunna911626Tiesitkö mies
Kuinka paljon mulla oli tunteita sua kohtaan? Jos et tiennyt,olisiko tietäminen vaikuttanut tapahtumiin? Ihmettelen kyll721401Millaisia ajatuksia on kaivatusta ja tilanteestanne tänään?
Kerro omista mietteistäsi tai lähetä terveisiä. Ehkä hän lukee ja lähettää sinulle takaisin omia mietteitään.641375- 1291295
- 1451183
Toivottavasti et mussukka elättele toiveita meikäläisen suhteen
Tiedän mitä olet touhunnut joten aivan turha haaveilla mistään enää 👍1571174Jos siis saamme
Sen keskusteluyhteyden niin olisitko jo sinäkin rehellinen ❤️🙏 ne jää meidän välisiksi kaikki. Tarvitsemme toisiamme, j901069Mies, mitä minun pitäisi tehdä
Niin, mitä naisen siis pitäisi tehdä, että lähestyisit ja tekisit aloitteen? Mikä on riittävä kiinnostuksen osoitus juur761068- 721067