Jumalat luokkahuoneessa -keskustelu to 12.10. Helsingin yliopistolla

Anonyymi-ap

Jumalat luokkahuoneessa. Oman uskonnon opetus koulussa – miksi ja miksi ei?
Keskustelijat:
Esa Ylikoski, FM, Vapaa Ajattelija -lehden päätoimittaja
Teemu Laajasalo, KT, TM, piispa
Moderaattori:
Raili Keränen-Pantsu, KT, tutkijatohtori
Helsingin yliopistossa
• Ajankohta – to 12.10. klo 17.15–19
• Paikka: Helsingin yliopisto, Tiedekulma (Yliopistonkatu 4)
• Tilaisuus striimataan
• Mukana järjestämässä: Vapaa-ajattelijat, Helsingin OPKO.

https://veritasforum.fi/tulevat-foorumit/

64

606

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Anonyymi

      Olisko tämä parhaimmillaan livenä.

    • Anonyymi

      Tämä on se tilaisuus josta antivapari jo uhosi omia haaveitaan.

      • Anonyymi

        Antivapari tykkää oman uskonnon opetuksesta yli kaiken. Ja fanittaa Laajasaloa.


      • Anonyymi

        NnnnListan antivapari on varma että piispa Laajasalon puheet miellyttävät häntä enemmän kuin Ylikosken.


    • Anonyymi

      Mikä tämä tämmöinen Veritar Forum on?

      • Anonyymi

        Jotain voi päätellä sen aiemmista tilaisuuksista.


    • Anonyymi

      Jopas nyt jotakin ja ohhoma hohho.

    • Anonyymi

      Tilaisuudessa on ensin kaksi 15 minuutin alustusta, sitten keskustelua.

    • Anonyymi

      OPKO on kristillinen opiskelijajärjestö.

      • Anonyymi

        Tämä taitaa näkyä kysymyksenasettelusta. Yleisöön tulee varmaan teologian opiskelijoita tulevia uskonnon opettajia.


    • Anonyymi

      Hyvä tilaisuus, jossa sekä vapaa-ajattelijsin edustaja että piispa toivat esille näkemyksensä terävästi. Olivat selvästi samaa mieltä siitä, että olivat eri mieltä.

      • Anonyymi

        Sen sijaan antivari omassa ketjussaan kommentoi koko keskustelua katsomatta. Mute mute mute.


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Sen sijaan antivari omassa ketjussaan kommentoi koko keskustelua katsomatta. Mute mute mute.

        Tapansa mukaan toistelee omia Ylikosken vastaisia pakkomielteitään.


    • Anonyymi

      Keskustelussa Teemu Laajasalo syyllistyi törkeästi uskontokuntiin kuulumattomien vanhempien syyllistämiseen heidän tekemien kanteluiden johdosta. Törkeää, koska AVI:t ja yhdenvertaisuusvaltuutettu ja oikeusasiamies ovat yleensä todenneet kantelut aiheelliseksi. Joku rehtori oli pahoittanut mielensä, mutta Teemu lohdutti.

    • Anonyymi

      Kun koulukeskustelussa on usein nostettu esiin vaatimus ET:n valinnanmahdollisuuden avaamisesta. Niin tässäkin. Kun Vapaa-ajattelijain liiton perusvaatimuksena ihan säännöissäkin on uskonnon opetuksen lopettaminen koulussa, huomion arvoista tässä keskustelussa oli, että Ylikoski nosti esiin ja perusteli myös tämä vaatimuksen.

    • Anonyymi

      Seuraava asia ei Teemun mielestä kuulu asiaan, mikä ei "tyrmää" seuraavaa Ylikosken näkökantaa (löytyy liiton fb-ryhmästä):
      Uskonnolliset tilaisuudet koulupäivien ulkopuolelle
      Kuten alussa sanoin, Jumalat luokkahuoneessa ei siis tarkoita vain oppiainetta, opetusta. On ev.-lut. kirkkojumalanpalveluksiin ja aamuhartauksia. Tunnustuksellista ja sitouttavaa. Seurakunnilla on ohituskaista ja vip-kortti kouluihin. Koulut toimivat lähetystyön ja markkinoinnin alustana.
      Voisi puhua henkisellä tasolla ensiyön oikeudesta, paitsi että pikku murmelit heräävät uudestaan, ei taas samaan päivään, vaan samanlaiseen kirkkovuoteen, kuka 9 kuka 12 vuotta perätysten. Kun monia on herätetty jo päiväkodissa 4 vuotta, siitä kertyy jo 16 vuotta – kauemmin kuin elinkautinen vankeustuomio.

      Me vapaa-ajattelijatkin olemme olleet aika kädettömiä tämän edessä. Ja muita ei ole kiinnostanut. Vasta nyt, kun uskontokuntiin kuulumattomat oppilaiden vanhemmat ovat sosiaalisen median kautta löytäneet tietoa ja vertaistukea toisistaan, tilanne on muuttumassa. Kaikki kodit eivät alistu. Kanteluita on sadellut.
      AVIn ja muiden oikeudenvalvojien sana ei silti kuulu eikä leviä – ainakaan naapurikouluun tai naapurikuntaan. Tai se ei tehoa. Monet huoltajat kokevat olevansa uskonnollisten ja vaihtoehtoisten tilaisuuksien loputtomassa suossa, jo päiväkodeista alkaen.
      Mielestämme kirkollisten tilaisuuksien aika ja paikka on koulu- ja päiväkotipäivien ulkopuolella. Tällöin
      1. rehtorien ja opettajien aikaa ja energiaa säästyy, kun ei tarvitse laatia tiedotteita koteihin kirkollisesta ja vaihtoehtoista tilaisuudesta eikä jakaa lapsia kahteen ryhmään.
      2. perheiden yksityisyyden suoja paranee, sillä huoltajien ei tarvitse lapsensa kaut-ta paljastaa perheen mielipidettä valtakirkon uskonnollisiin tilaisuuksiin eikä kokea sosiaalista painetta, kun uskonto tai katsomus katsotaan arkaluontoiseksi tiedoksi,
      3. oppilaiden leimautumisen ja muiden haitallisten seuraamusten riski vähentyy ja koulun huolehtimisvelvollisuus poistuu edes tältä osin.
      4. opettajien työtehtävät jakautuvat tasaisemmin, kun heitä ei tarvitse jakaa juma-lanpalvelusten valvojiin tai vaihtoehtoisen ohjelman suunnittelijoihin ja toteut-tajin. Usein ET-ope saa järjestääkseen tunnin ohjelman, kun kollegat kököttävät kirkossa.
      5. koulu voi keskittyä perustoimintaansa ja yhteisiin juhliin - tai käyttää vapautu-va aika jonkin uuden, kaikille sopivan ja kaikille tarkoitetun iloisen teemata-pahtuman innovointiin ja järjestämiseen.

      • Anonyymi

        Hyviä perusteluja.


    • Anonyymi

      Bongasin Vapaa-ajattelijain liiton fb-ryhmästä myös seuraavaa YLIKOSKEN ESITYKSESTÄ:

      Jumalat luokkahuoneessa -otsikon ymmärrän niin, että tarkoitetaan myös luokan ja koulun seinien ulkopuolella tapahtuvaa pedagogista toimintaa, teemapäiviä, opintokäyntejä ja muuta yhteistä toimintaa.

      Ja otsikon ”jumalat” johdattaa ymmärtämään, että kysymys ei ole vain oppiaineesta, opetuksesta. Kysymys on myös koulupäiviin liitetyistä jumalanpalveluksista kirkossa ja hartauksista koulussa, ev.-lut. kirkon uskonnollisista tilaisuuksista, jotka eivät ole koulun opetusta. Tämä on erikoinen tilanne, kun uskonnonharjoituksen järjestäminen ei ole koulun lakisääteisiä tehtäviä ja opetussuunnitelman linjaus on ”uskonnollinen, katsomuksellinen ja puoluepoliittinen sitouttamattomuus”.

      Teesini on, että uskonto on ylikorostunut koulussa. Voi sanoa ”yli lakisääteisen” ja myös lakisääteisesti. Näin sekä oppiaineena että noiden koulupäiviin liitettyjen ev.-lut. kirkon uskonnollisten tilaisuuksien kautta. Uskonto on kirkon etuoikeus, bonusetuna pakollisuus jäsenille.

      Uskontoa on koulussa liikaa. Sitä opetetaan ekalta luokalta vikalle joka vuosi. Jos ajatellaan eduskuntavaalien äänioikeutettuja, yhteiskuntaoppia heille opetettiin vasta 9. luokalla tai keskikoulun viidennellä. Ennen yhteiskuntaoppia uskontoa opetettiin kahdeksan vuotta! Tulokset, myös vaalitulokset ovat nähtävissä!?
      Vapaa-ajattelijain perusvaatimuksena on valtion ja kirkon ero eli kirkon julkisoikeudellisen erityisaseman sekä koulujen uskonnonopetuksen lopettaminen.

      Toki uskonto on merkittävä ilmiö maailmassa ja Suomessa, mutta ainakin yhtä merkittäviä ovat yhteiskunta ja maallinen kulttuuri, taiteet, kirjallisuus, kuvataide, musiikki. Niistä kaikista pitää opettaa. Uskonnoista voisi opettaa erillisen oppiaineen sijaan mainiosti eri asiayhteyksissä, ympäristöopin tapa- ja kulttuurikasvatuksessa, historiassa, maantiedossa, yhteiskuntaopissa, taideaineissa sekä etiikassa ja filosofiassa.

      Etiikan ja filosofian yhteydessä elämänkatsomustiedon ainutlaatuiset, ilmiö- ja oppilaslähtöiset sisällölliset ja pedagogiset innovaatiot voisivat elää ja kehittyä.

      Uskonto erillisenä oppiaineena nostaa toistuvat, totuusarvoltaan kyseenalaiset kertomukset ja todistamattomat väittämät tavallisten oppiaineiden yläpuolelle, pilviin. Uskontojen käsittely koulussa pitäisi palauttaa reaalimaailman ja reaaliaineiden tasolle. Toki se vaatii perusteellista opetussuunnitelmatyötä.
      Opetuksen tulee nojata tiedepohjaisuuteen, rationaalisuuteen, kriittisyyteen sekä humanistiseen ymmärrykseen siitä, että yhteiskunta, kulttuuri, moraali, etiikka, lait ja ihmisoikeussopimukset ovat ihmisten tekoa.

      Jos kuitenkin poliittisesti päätetään, että erillisiä katsomusaineita, uskontoa ja elämänkatsomustietoa, opetetaan edelleen, niiden opetusta on perusteltua keskittää joillekin luokkatasoille. Miksi uskontoa pitäisi olla joka vuosi alusta alkaen? Kysymys ei oikeastaan olekaan opettamisesta, vaan ideologisesta indoktrinaatiosta, uskonnon juurruttamisesta, totuttamisesta tuputukseen pienestä pitäen. Niin valtio tekee epäluonnollista luonnolliseksi, kasvattaa uskonnon merkitystä keinotekoisesti.

      Siis: kolmena tai neljänä ensimmäisenä kouluvuotena ei vielä olisi uskonnonopetusta. Tietopuolinen opetus uskonnoista ja katsomuksista sopii paremmin samaan vaiheeseen kuin reaaliaineidenkin opetus alkaa.

    • Anonyymi

      Yleisöä tilaisuudessa oli paikalla noin 40 henkilöä. Striimausta katseltiin noin 60 nettiyhteydellä.

      • Anonyymi

        Tallenne pitäisi tulla Tiedekulman ja sitte veritasfoorumin sivuille.


    • Anonyymi

      Näyttäisi paneelissa olevan virheellinen henkilö toisena keskustelijana, eli piispa Teemu Laajasalo. Hänen tilallaan olisi saanut keskusteltavan aiheen asiantuntija, esim. kasvatusalan tutkija tai professori, tai mielellään kentältä alan opettaja, esim. elämänkatsomustiedon opettaja.

      Hyviä pohdintoja ketjussa siitä, miten katsomuksellisen opetuksen tulisi olla tasapuolista ja tieteeseen pohjautuvaa - siinä juuri filosofia ja etiikka ovat hyvä linja, sekä yhteiskunnalliset ihmisoikeustaidot, kulttuuriymmärrys, moraali, lainnoudattaminen yhteiskuntajärjestyksessä, ihmisoikeudet yms. ovat asiapitoista sisältöä. Näistä saa hyvin itselleen katsomukselliseen tunnustuksettomaan kehitykseensä laadukasta ainesta. Siinä ei tarvitse olla mitään uskonnonopetusta tai opetusta niistä - samalla poistuisi myös elämänkatsomustietoon nykyään vielä sisältyvä uskonnonopetus ja vapauttaisi elämänkatsomustietoon tilaa, jonka voi täyttää tieteellisesti tutkitulla humanistisella opetussisällöllä.

      Terv. Meingott

      • Anonyymi

        Varkaathan on aina hiljaa kaikesta yhdessä varastamastaan.


      • Anonyymi

        "tieteellisesti tutkitulla humanistisella sisällöllä" Buahahahahaahahah!


    • Anonyymi

      Piispa Laajasalo yllättävän selväsanaisesti nihiloi, mitätöi uskontokuntaan kuulumattomien vanhempien laajasti esille tuomat syrjintäkokemukset sekä tylysti syyllisti heitä aiheettomista kanteluista, jotka ovat pilanneet monen rehtorin päivän.

      • Anonyymi

        Kanteluiden tuomitseminen oli törkeää syrjinnästä kärsivien syyllistämistä.


    • Anonyymi

      ""vapauttaisi elämänkatsomustietoon tilaa, jonka voi täyttää tieteellisesti tutkitulla humanistisella opetussisällöllä""


      Helppo sanoa. Mistä valiittolainen tietää mikä on tiedettä? Liittohan on esimerkiksi taikureita ja silmänkääntäjiä stananpalvontatutkijoita jne esittelevä shitdown-kmikkoinen ja leninistejä tulvillaan kuin on raikas talvisää, ei liinak kommusos kaan, nyt enää naulaan jää

      Pitääkö näitä pitää tieteellisesti tutkitun esittäjinä?

      Tarjoaako liitto näitä ET- opetukseen?

      • Anonyymi

        Kannattaa tutustua et:n opetussuunnitelmaan. Siitä se alkuun selviää.


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Kannattaa tutustua et:n opetussuunnitelmaan. Siitä se alkuun selviää.

        Kerran lisenssi Soininvaara käski minun lukea jotain kyhäelmiään

        Va stasin hänelle erään tunnetun nobelistin lauseen

        Et ole itse ymmärtänyt asiaa, ellet osaa selittää sitä äidillesi

        Soininvaara pääsi asemiin huijaamalla tyhmiä toimittajia älyttömällä kansalaispalkalla


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Kerran lisenssi Soininvaara käski minun lukea jotain kyhäelmiään

        Va stasin hänelle erään tunnetun nobelistin lauseen

        Et ole itse ymmärtänyt asiaa, ellet osaa selittää sitä äidillesi

        Soininvaara pääsi asemiin huijaamalla tyhmiä toimittajia älyttömällä kansalaispalkalla

        Älä usko kuulopuheisiin, ota selvää.


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Älä usko kuulopuheisiin, ota selvää.

        Älä valehtele en usko kuulipuheisiin


    • Anonyymi

      Uskonnonopetuksen lopettaminen koulussa -tunnusta on harvemmin perusteltu näin laajasti, koska on keskitytty akuutimpaan ET:n avaamisvaatimukseen. Hyvä että sitä ei ohitettu.

    • Anonyymi

      Saksiteräinen mekka. Menetin uskoni uskontotunnilla noin 11-vuotiaana. En tuntenut sanaa ateisti, siitä ei usko mennyt

      • Anonyymi

        Nuoret kuiten pysytttelevät kirkon jäseninä vielä lukioonkin mennessä. Rippikouliun menee myös ei-jäseniä. Liittyvät siellä.


    • Anonyymi

      Ylikosken alustuksesta: ET kehittynyt syrjinnän oloissa
      Kun jäsenille pakollinen uskonnonopetus tuli 100 vuotta sitten, sen rinnalle säädettiin uskontojen historia ja siveysoppi. Sen historia on uskonnottomien syvän syrjinnän historiaa, niin sisällössä kuin toteutuksessa - tai toteuttamattomuudessa.
      Vasta 1980-luvun alussa, vapaa-ajattelijain kantelun johdosta, YK:n ihmisoikeuskomitea totesi aineen liian uskontopainotteiseksi. Tuloksena oli uusi oppiaine, elämänkatsomustieto, vuonna 1985. Se oli saavutus.
      Valitettavasti myös elämänkatsomustiedon historia on uskonnottomien syrjinnän historiaa. Silti, ET:n opiskelumahdollisuus peruskoulussa ja lukiossa oli ja on erittäin tärkeä oikeus uskonnottomille. Oikeus välttää lapsen opetuksessa vuodesta toiseen jatkuvat kertomukset niin juuttaanmaan julmurijumalasta kuin taivasta tai kadotusta julistavasta Jeesuksesta kävelemässä tai makaamassa. Se on saavutus. ET:n sisällön ja pedagogiikan kehitys on saavutus. Siitä ei hevin luovuta.
      Kun aloin opettaa ET:tä heti vuonna 1985 yläkoulussa, vanhempien piti hakea vapautusta uskonnonopetuksesta, jotta lapsi pääsi ET-opetukseen. Ainetta syrjittiin lailla - mutta myös käytännössä.
      Kuten VTT Jarkko Vesikansa on osoittanut, 1980-luvulla mm. Opetushallituksen pyrkimyksiä vastaan toimi oikeistokonservatiivisten rehtorien verkosto, ja siinä tuoksinassa myös viattomat, kuten ET kärsivät. Opetusryhmien perustamista vaikeutettiin, ja opetusjärjestelyt olivat hankalia.
      Vasta 2000-luvulla ET tuli muodollisesti uskontokuntaan kuulumattomien ensisijaiseksi katsomusaineeksi, sekin toteutettiin viiveellä.
      Vapaa-ajattelijain vuonna 2021 järjestämän kyselyn yli 400 vastauksessa tuli esille ET:n kahtalainen tilanne nyt. Yhtäältä huoltajilta tuli kiitosta oppiaineelle ja opettajille, ja toisaalta kerrottiin syrjivistä puutteista.
      Vaikka ET:n oppilasosuus on Helsingissä noussut jo 30 prosentin tuntumaan, valtakunnallisesti osuus on pienempi kuin aineeseen oikeutettujen osuus. ET on vajaakäytössä. Jos koulutulokkaan huoltajille jo ½ vuotta ennen koulua kerrottiin, että ET-ryhmää ei ole tai se on naapurikoulussa tai netissä, monet ”valitsivat” uskonnonopetuksen vastentahtoisesti.
      Nyt ET:n oppilasosuus kasvaa vauhdikkaasti. Kun vauvojen kirkkoon liittäminen vähentyy, yhä useampi ekaluokkalainen pääsee oikeuksiinsa myös käytännössä. Ilman avaamistakin. Mutta vasta ET:n avaaminen lopettaisi ET:n syrjinnän.
      Mitä useampi opiskelee elämänkatsomustietoa, sitä vähemmän jumalia vilisee luokkahuoneissa ja ylipäätään koulupäivien aikana oppilaiden mielessä.

    • Anonyymi
      • Anonyymi

        On selvää, että lukiossa uskonnon kurssien opetus on erilaista kuin alakoulussa ja varsinkin 1-3 luokilla. Uskonnossa myös määrä muuttuu "laaduksi": Uskontoa on koulussa liikaa. Sitä opetetaan ekalta luokalta vikalle joka vuosi. Jos ajatellaan eduskuntavaalien äänioikeutettuja, yhteiskuntaoppia heille opetettiin vasta 9. luokalla tai keskikoulun viidennellä. Ennen yhteiskuntaoppia uskontoa opetettiin kahdeksan vuotta!

        Uskonto erillisenä oppiaineena nostaa toistuvat, totuusarvoltaan kyseenalaiset kertomukset ja todistamattomat väittämät tavallisten oppiaineiden yläpuolelle, pilviin.

        Uskontojen käsittely koulussa pitäisi palauttaa reaalimaailman ja reaaliaineiden tasolle. Toki se vaatii perusteellista opetussuunnitelmatyötä.


      • Anonyymi

        Nuoret olivat ET-opetuksen avaamisen puolesta, vaikka piispa vastusti.


      • Anonyymi

        Koulujen syrjkvistä toimista tehdyt kantelut ovat piispa Laajasalon mielestä aihettomia "Esan jengin" aikaansaannoksia.


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Koulujen syrjkvistä toimista tehdyt kantelut ovat piispa Laajasalon mielestä aihettomia "Esan jengin" aikaansaannoksia.

        Kantelut ovat kuulemma ahdistaneet joitakin rehtoreita. Lienevät valittaneet tästä piispalle itselleen. Auttaisi jos jättää kirkolliset tilaisuudet pois koulupäivistä.


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Kantelut ovat kuulemma ahdistaneet joitakin rehtoreita. Lienevät valittaneet tästä piispalle itselleen. Auttaisi jos jättää kirkolliset tilaisuudet pois koulupäivistä.

        Laajasalo paahtoi tilaisuudessa kiihtyneenä: Teidän porukat on riesan rakentanut, teidän porukoiden luomat kantelumaratonit ovat vieneet voimat monelta rehtorilta... muutama innokas ateisti tekee kanteluita mahdollisimman monelle taholle...


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Laajasalo paahtoi tilaisuudessa kiihtyneenä: Teidän porukat on riesan rakentanut, teidän porukoiden luomat kantelumaratonit ovat vieneet voimat monelta rehtorilta... muutama innokas ateisti tekee kanteluita mahdollisimman monelle taholle...

        Kirkollisten tilaisuuksien ymppääminrn koulupäiviin on riesa.


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Kirkollisten tilaisuuksien ymppääminrn koulupäiviin on riesa.

        Tuolla ketjun alussa on 5 kohdan luettelo monista eduista joita uskonnollisten tilaisuuksien skippaaminen antaa helposti.


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Laajasalo paahtoi tilaisuudessa kiihtyneenä: Teidän porukat on riesan rakentanut, teidän porukoiden luomat kantelumaratonit ovat vieneet voimat monelta rehtorilta... muutama innokas ateisti tekee kanteluita mahdollisimman monelle taholle...

        Nyt on vaan niin, että miltei kaikki kantelut ovat päätyneet siihen, että oikeudenvalvojat ovat todenneet kantelut oikeutetuiksi ja antaneet korjattavaa kouluille tai päiväkodeille.


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Nyt on vaan niin, että miltei kaikki kantelut ovat päätyneet siihen, että oikeudenvalvojat ovat todenneet kantelut oikeutetuiksi ja antaneet korjattavaa kouluille tai päiväkodeille.

        No siksi Laajasalo niitä kanteluita sitten dissaakin. Kun moitteen saaneille rehtoreille on tullut paha mieli.


    • Anonyymi

      Kirkollisten tilaisuuksien kanssa vähtäämisen pois jättäminen olisi suuri helpotus rehtoreille.

    • Anonyymi

      "Nykyinen uskonnonopetus ja oppimateriaalit ovat käytännössä tunnustuksellisen luontoisia varsinkin alakoulussa, Raamatun kertomuksia opetetaan tosina." Esim. KT Kovasen artikkelit uusista oppikirjat osoittavat juuri tuota.

    • Anonyymi

      Hyvin hoidettu. Antivaparia harmittaa.

      • Anonyymi

        Teemu Laajasalo taisi hermostua. Syytti että "Esan jengi" tehtailee kanteluita riesaksi niin että rehtoreita ahdistaa. Oikeudenvalvojatvovat kuitenkin todenneet kantelut aiheelliseksi.


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Teemu Laajasalo taisi hermostua. Syytti että "Esan jengi" tehtailee kanteluita riesaksi niin että rehtoreita ahdistaa. Oikeudenvalvojatvovat kuitenkin todenneet kantelut aiheelliseksi.

        Ohjeiden vastaiset menettelyt uskonnollisten ja vaihtoehtoisten tilaisuuksien kanssa ovat vienee voimia vanhemmilta, opettajilta ja rehtoreilta. Olisi pitänyt toimia niin, että kantelumaratooneja ei synny. Voimaannuttavin ratkaisu kaikillei on jättää kirkon jumalanpalvelukset kouuajan ulkopuolelle.


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Teemu Laajasalo taisi hermostua. Syytti että "Esan jengi" tehtailee kanteluita riesaksi niin että rehtoreita ahdistaa. Oikeudenvalvojatvovat kuitenkin todenneet kantelut aiheelliseksi.

        Piispalta suorastaan sopimatonta mollausta syrjintää kokeneita lasten huoltajia kohtaan.


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Piispalta suorastaan sopimatonta mollausta syrjintää kokeneita lasten huoltajia kohtaan.

        Teemu-fani antivapari joutui kokemaan pahan pettymyksen.


    • Anonyymi

      Hyvin onnistutta. Antivaparin suuret toiveet valahtivat nilkkoihin.

      • Anonyymi

        Laajasalo taitaa olla mainehaitta.


    • Anonyymi
      • Anonyymi

        Ymmärrän miksi antivapari haluaa kaiken aikaa dissata Ylikoskea.


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Ymmärrän miksi antivapari haluaa kaiken aikaa dissata Ylikoskea.

        Kun Vapaa-ajattelijain liiton ihan sääntöihinkin kirjoitettuna tavoitteena on uskonnonopetuksen lopettaminen koulussa, on hyvin perusteltua, että vapaa-ajattelijain edusraja nostaa sen esiin ja perustelee vaatimusta.

        Sekin on ok, että toissijaisena vaatimuksena jos ja kun uskonto ja ET jatkavat, nostetaan esiin ET:n vahvistaminen ja avaaminen.

        Sekin on enemmän kuin ok, että keskusteluun vedetään mukaan ev.-lut. kirkon etuoikeudet pitää uskonnonharjoitustilaisuuksiaan kouluajalla kirkossa ja koulussa.


    • Anonyymi

      Tämä harmittaa kovasti: " Kysymys on myös koulupäiviin liitetyistä jumalanpalveluksista kirkossa ja hartauksista koulussa, ev.-lut. kirkon uskonnollisista tilaisuuksista, jotka eivät ole koulun opetusta. Tämä on erikoinen tilanne, kun uskonnonharjoituksen järjestäminen ei ole koulun lakisääteisiä tehtäviä ja opetussuunnitelman linjaus on ”uskonnollinen, katsomuksellinen ja puoluepoliittinen sitouttamattomuus”."

      • Anonyymi

        Nuo kaksi eri asiaa liittyvät yhteen. Siis UE ja evl jumalanpalvelus.


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Nuo kaksi eri asiaa liittyvät yhteen. Siis UE ja evl jumalanpalvelus.

        Jos jumala palvelustuletti pyörii, sitouttsmattomuuteen ek voi luottaa.


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Jos jumala palvelustuletti pyörii, sitouttsmattomuuteen ek voi luottaa.

        Jotkut pyrkivät likvidoimaan ETn ja silti jatkamaan evl kirkon hartauksia ja jumalanpalveluksia.


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Jotkut pyrkivät likvidoimaan ETn ja silti jatkamaan evl kirkon hartauksia ja jumalanpalveluksia.

        Tuplapotti. Ei käy.


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Jotkut pyrkivät likvidoimaan ETn ja silti jatkamaan evl kirkon hartauksia ja jumalanpalveluksia.

        Härskiä meininkiä. Mitä Purra, Räsänen, aHenriksson ja... tekisivätkään.


    • Anonyymi

      Kiinnostuneille tarjolle yhä.

      • Anonyymi

        Linkki löytyy vähän ylempänä.


    Ketjusta on poistettu 1 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Naiset miltä kiihottuminen teissä tuntuu

      Kun miehellä tulee seisokki ja ja sellainen kihmelöinti sinne niin mitä naisessa köy? :)
      Sinkut
      106
      7548
    2. Haistoin ensin tuoksusi

      Käännyin katsomaan oletko se todellakin sinä , otin askeleen taakse ja jähmetyin. Moikattiin naamat peruslukemilla. Tu
      Ikävä
      37
      2822
    3. Olet sä kyllä

      ihme nainen. Mikä on tuo sun viehätysvoiman salaisuus?
      Ikävä
      35
      2412
    4. Teuvo Hakkaraisesta tulee eurovaalien ääniharava

      Persuissa harmitellaan omaa tyhmyyttä
      Maailman menoa
      113
      2129
    5. Hiljaiset hyvästit?

      Vai mikä on :( oonko sanonut jotain vai mitä?
      Ikävä
      17
      1809
    6. Miksi kohtelit minua kuin tyhmää koiraa?

      Rakastin sinua mutta kohtelit huonosti. Tuntuu ala-arvoiselta. Miksi kuvittelin että joku kohtelisi minua reilusti. Hais
      Särkynyt sydän
      10
      1553
    7. Turha mun on yrittää saada yhteyttä

      Oot mikä oot ja se siitä
      Suhteet
      10
      1416
    8. Musiikkineuvos Ilkka Lipsanen eli Danny TV:ssä - Blondeja, hittibiisejä, räjäyttävä Danny Show...

      Ilkka Lipsanen eli Danny on viihdyttänyt meitä jo kuusi vuosikymmentä. Musiikkineuvos on myös liikemies, jonka voidaan
      Suomalaiset julkkikset
      36
      1399
    9. Kyllä poisto toimii

      Esitin illan suussa kysymyksen, joka koska palstalla riehuvaa häirikköä ja tiedustelin, eikö sitä saa julistettua pannaa
      80 plus
      15
      1387
    10. "Joka miekkaan tarttuu, se siihen hukkuu"..

      "Joka miekkaan tarttuu, se siihen hukkuu".. Näin puhui jo aikoinaan Jeesus, kun yksi hänen opetuslapsistaan löi miekalla
      Yhteiskunta
      9
      1337
    Aihe