Ukrainan jäsenyys on EU:lle suuri ongelma

Anonyymi-ap

UKRAINAN haave EU-jäsenyydestä on askeleen lähempänä, kun Euroopan komissio keskiviikkona suositteli jäsenyysneuvotteluiden aloittamista Ukrainan kanssa. EU-maiden odotetaan päättävän asiasta joulukuussa.

Vaikka kyse on vasta jäsenyysneuvotteluiden aloittamisesta, ei jäseneksi hyväksymisestä, päätös on silti merkittävä. Toisin kuin vaikkapa neuvotteluissa pitkällä oleva Montenegro (700 000 asukasta) tai Ukrainan kanssa neuvotteluiden alkua odottava Moldova (2,6 miljoonaa asukasta), runsaan 40 miljoonan asukkaan Ukraina ei noin vain solahda osaksi unionin nykyisiä rakenteita.
Jäseneksi päästäkseen Ukrainan on muututtava radikaalisti.

Köyhä Ukraina saisi nykysäännöillä kymmeniä miljardeja tukia nykyisiltä jäsenmailta
Ukraina on eurooppalaisittain köyhä valtio. Vuonna 2021 henkeä kohti laskettu bruttokansantuote oli 29 prosenttia EU:n keskiarvosta – ja tämä siis ennen sotaa. Vastaava suhdeluku EU:n köyhimmällä jäsenmaalla Bulgarialla on 59 prosenttia.

Ukrainasta tulisikin hyvin merkittävä EU:n koheesiorahojen saaja. Unionin yhteisestä budjetista maksettavilla koheesiovaroilla tuetaan vähemmän kehittyneitä jäsenmaita. Koheesiopolitiikka vie noin kolmanneksen unionin budjetista.

EU-maiden neuvoston sihteeristössä tehdyn karkean arvion mukaan Ukraina saisi nykysäännöillä koheesiorahoja seitsemässä vuodessa yli 60 miljardia euroa. Vastaavasti moni nykyinen saaja jäisi ilman koheesiotukiaan. Laskelma ei ole julkinen, mutta se on vuotanut Financial Timesille ja Politicolle.

Laskelma käyttää pohjana EU:n nykyisiä budjettisääntöjä, joten se kuvaa skenaariota, jossa EU:n budjettisääntöjä ei muutettaisi.

Ukrainan jäsenyys tarkoittaisi myös, että kaikki nykyiset jäsenmaat maksaisivat budjettiin enemmän ja saisivat sieltä vähemmän, laskelmassa todetaan.

7

205

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Anonyymi

      Ukrainan matka EU:n jäsenmaaksi on pii-itkä, mutta joskus se on aloitettava.
      Vain sillä tavalla päästään aikanaan perillekin.

      Mutta vuosia, vuosia kuluu...

    • Anonyymi

      Silti se on ongelma Unkarille joka vaikuttaa nyt Venäjän käsikassaralta, haluaa Ukrainan tuen loppuvan. Onko Unkarista hyötyä enemmän EU:lle kuin Venäjälle? Vaihdetaan Ukrainaan ja Unkari jätetään Venäjän saaliiksi. Silloinhan se menisi oikein, Ukraina ei halua, mutta Unkari haluaa olla Venäjää, tai käyttää sitä peukaloruuvina.

    • Anonyymi

      Ukrainan maksamilla sotakorvauksilla saadan Ukrainaa rakennettua ja Eu:hun päästään, ja sitä nopeammin mitä enemmän länsi osallistuu uudelleenrakennukseen.

    • Anonyymi

      Itämaamme valittelee Ukrainan halvasta viljasta jo nyt, eivätkä salli sitä, vaikka Ukrainassa on sota! Ranskassa maanviljelijät protestoin halpaa tuontia vastaan (kaikkialta). Siinä lyhyesti lännen koko ongelma ja poliittinen strategia.

    • Anonyymi

      Kohta eu neuvottee jäsenyydestä myös Kazakstanin kanssa tulevaisuudessa.

    • Anonyymi

      Ei kai se ole järkeä asiasta keskustella ennen kuin tietää sodan tuloksen, että onko se osa Venäjää.

    • Anonyymi

      Sillä ei ole hintaa, eikä merkitystä, miten Ukrainan jäsenyys vahingoittaa EU-järjestelmää, vaan ainoastaan sillä on väliä, että USA:n johtama länsi ei halua Ukrainan luisuvan osaksi Venäjää. Imperialismi ei välitä hinnasta, vaan vallasta.

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Istuva kansanedustaja epäiltynä pahoinpitelystä ja ampuma-aserikoksesta

      Seiskan tietojen mukaan Timo Vornanen on epäiltynä pahoinpitelystä ja ampuma-aserikoksesta eikä kenellekään taatusti tul
      Maailman menoa
      426
      2981
    2. Timo Vornanen kilahti

      Mikähän sille kansanedustajalle polisiisi miehelle on noin pahasti mennyt hermot , että tulevaisuudensa pilasi totaalise
      Kotka
      101
      2324
    3. Tollokin tajuaa että Timo Vornanen

      oli joutunut äärimmäiseen tilanteeseen ampuessaa yhden laukauksen katuun. Ei poliisi tee tuollaista hetken mielijohteest
      Maailman menoa
      351
      2036
    4. Pullonpalautusjärjestelmä muuttuu - paluu menneisyyteen

      EU suuressa viisaudessaan on päättänyt, että pulloja pitää kierrättää. Jos oikein ymmärsin, nykyisen järjestelmänmme ti
      Maailman menoa
      155
      1913
    5. Sininen farmari - Ford Focus- YFB-842 on poliisilta kadoksissa Kauhajärvellä

      https://alibi.fi/uutiset/poliisilta-poikkeuksellinen-vihjepyynto-autossa-oleva-henkilo-on-avuntarpeessa/?shared=29255-2d
      Lapua
      7
      1777
    6. Onko oikeudenmukaista? Yhdellä taholla yllättävä valta-asema Tähdet, tähdet -voittajan valinnassa!

      Näinpä, onko sinusta tämä oikein? Viime jaksossakin voittaja selvisi vain yhden äänen erolla ja tänä sunnuntaina ensimm
      Tv-sarjat
      23
      1217
    7. 158
      1212
    8. No kerros nyt nainen

      Kumpi mielestäsi oli se joka väärinkäsitti kaiken? Nyt voi olla jo rehellinen kun koko tilanne on jo lähes haihtunut.
      Ikävä
      96
      1144
    9. Persukansanedustaja Timo Vornanen ammuskellut Helsingissä

      Poliisi siviiliammatiltaan, luvallinen ase mukana baarissa tällä hemmetin valopääpersulla. Meni eduskunnasta suoraan baa
      Haapavesi
      71
      1072
    10. Nainen, mietit miten minä jaksan

      En voi hyvin. Nykyään elämäni on lähinnä selviytymistä tunnista ja päivästä toiseen. Usein tulee epävarma olo, että mite
      Ikävä
      88
      937
    Aihe