Raamatun muutosten vaiettu historia tietokirja

Anonyymi-ap

Tästä nyt palkittu kirja pukinkonttiin.

Ravisteleva ja viihdyttävä kirja Raamatun tekstien historiasta tietokirjan muodossa jossa sisältö on muodostettu faktojen pohjalta.

Raamattua on pidetty muuttumattomana Jumalan sanana. Kautta aikojen pyhän kirjan lauseita on valjastettu politiikan ja vallankäytön perusteiksi. Raamatun kertomukset pulpahtavat pintaan myös täysin maallisissa yhteyksissä.

Oikeasti Raamattu on muovautunut jatkuvasti kirjurien käsissä. He tekivät virheitä ja muokkasivat tekstejä tarkoitusperiensä mukaan. Esimerkiksi monijumalaisuutta sensuroitiin ja naisten asemaa häivytettiin. Lisäksi Raamattu muuttuu aina, kun sitä käännetään uusille kielille.

Kirja kertoo Raamatun käsikirjoitusten rikkaasta historiasta tieteellisellä otteella mutta kepeästi ja uusiin näkökulmiin haastaen.

Kirja löytyy kaikista kirjakaupoista ja verkosta esim

https://otava.kauppakv.fi/sivu/tuote/sensuroitu/4434372

3

254

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Anonyymi

      Viimeistään 300-luvulla eri lähteistä saatiin kokoon kirjakokoelma, jonka nyt tunnemme Raamattuna. Pyhää kirjaa on eri aikakausina pidetty muuttumattomana Jumalan sanana.

      Muuttumattomuuden myytti kumotaan kirjassa vakuuttavasti: mitään muuttumatonta pyhää tekstiä ei ole koskaan ollut olemassakaan.

      Raamattu on ihmisten kirjoittama ja ihmisten tulkitsema. Se on muotoutunut ihmisten valintojen, virheiden ja sattuman kautta. On tehty tahattomia virheitä ja tahallisia muokkauksia.

      Tekstiä on muokattu sekä uskonnollisten että poliittisten tarkoitusperien vuoksi. Kun maailma ja uskomukset muuttuivat, myös pyhiä tekstejä muutettiin, jotta ne pysyivät ajankohtaisina.

      Raamatun muokkauksessa avainasemassa ovat olleet kirjurit. He eivät olleet vain sanelun orjallisia kirjaajia vaan he muokkasivat ja tuottivat myös omaa tekstiä.

      Raamatun tarina Daavidista ja Goljatista on kaikille tuttu – miten pieni voittaa suuren. Se on hyvä esimerkki myös kirjurien vaikutusvallasta. Kertomus on käynyt läpi useita muutoksia. Käsikirjoitusten välillä on isoja eroja.

      Kirjurit alkoivat lisätä tehoa tarinaan liioittelemalla Goljatin kokoa. Hänestä tehtiin jättiläinen.

      Samalla kun kirjurit suurentelivat Goljatia, he väheksyivät Daavidin lähtökohtia muokkaamalla hänestä pienen paimenpojan. Se teki Daavidin voitosta vieläkin ihmeellisemmän.

      Ihmisiä ovat aina kiinnostaneet sankarit, jotka ponnistavat vaatimattomista oloista ja nousevat ryysyistä rikkauksiin. Näin kävi kirjurien käsittelyn jälkeen Daavidillekin, joka kukisti jättiläisen kivellä ja lingolla.

      Myöhemmin kuningas Daavidista tehtiin myös uskonnollisesta näkökulmasta sankari, jonka väärinkäytöksiä vähäteltiin. Hänellä oli oma #metoo-skandaalinsa Batseban kanssa.

      Kirjan kiinnostaviin henkilöihin kuuluu tietysti Jeesus. En mene yksityiskohtiin, mutta jo sisällysluettelosta poimitut otsikot kertovat, että liikutaan tulenaroilla alueilla:

      Näin käsikirjoitettiin Jeesuksen erikoinen elämä. Värikynää vetten päällä kävelyyn. Jeesuksen magiaa sensuroidaan. Adoptoitiinko Jeesus Jumalan pojaksi? Jeesuksen verinen hiki – oliko Jeesus vain valeihminen? Kuoliko Jeesus ristillä erossa Jumalasta?

      Suosittelen kirjaa jokaiseen kotiin.

    • Anonyymi

      On näemmä ehdolla Finlandia palkintoon.

    • Luin kirjan. Suurin yllätys koski Jeesuksen syntymäkaupunkia. Se ei olekaan Beetlehem, vaan Torkkala.

      Toinen yllätys oli se, että Jeesus vastusti ratikkaa.

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Naiset miltä kiihottuminen teissä tuntuu

      Kun miehellä tulee seisokki ja ja sellainen kihmelöinti sinne niin mitä naisessa köy? :)
      Sinkut
      68
      4823
    2. Haistoin ensin tuoksusi

      Käännyin katsomaan oletko se todellakin sinä , otin askeleen taakse ja jähmetyin. Moikattiin naamat peruslukemilla. Tu
      Ikävä
      15
      2300
    3. Olet sä kyllä

      ihme nainen. Mikä on tuo sun viehätysvoiman salaisuus?
      Ikävä
      26
      1826
    4. Hiljaiset hyvästit?

      Vai mikä on :( oonko sanonut jotain vai mitä?
      Ikävä
      13
      1546
    5. Teuvo Hakkaraisesta tulee eurovaalien ääniharava

      Persuissa harmitellaan omaa tyhmyyttä
      Maailman menoa
      33
      1490
    6. Miksi kohtelit minua kuin tyhmää koiraa?

      Rakastin sinua mutta kohtelit huonosti. Tuntuu ala-arvoiselta. Miksi kuvittelin että joku kohtelisi minua reilusti. Hais
      Särkynyt sydän
      5
      1328
    7. Turha mun on yrittää saada yhteyttä

      Oot mikä oot ja se siitä
      Suhteet
      10
      1247
    8. Näkymätöntä porukkaa vai ei

      Mon asuu yksin. Mitas mieltä ootte ?
      Ikävä
      15
      1156
    9. Kyllä poisto toimii

      Esitin illan suussa kysymyksen, joka koska palstalla riehuvaa häirikköä ja tiedustelin, eikö sitä saa julistettua pannaa
      80 plus
      4
      1141
    10. "Joka miekkaan tarttuu, se siihen hukkuu"..

      "Joka miekkaan tarttuu, se siihen hukkuu".. Näin puhui jo aikoinaan Jeesus, kun yksi hänen opetuslapsistaan löi miekalla
      Yhteiskunta
      13
      1106
    Aihe