Helvetin tuomion kieltäminen

Anonyymi-ap

Onko helvettiä mainittu Raamatussa sillä jotkut lahkot kieltävät helvetin tuomion ?
Sekin on eräänlaista eksyttävää pelastusvarmuus uskottelua itselle.
Toisissa lahkoissa uskotaan että vauvakastetut joutuvat helvettiin.

118

725

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Anonyymi

      Sinällään on aivan oikein ettei mitään helvettiä ole. Ei sitä sitä ole niille Jumalan lapsille, jotka Hengessä ovat saaneet pelastuksen sinetin ja jotka Jumala sen perusteella ottaa taivaallisiin kotiinsa. Heillä on ilo, rauha, rakkaus jo tässä elämässä.

      Helvetin kanssa kamppailevilla ollako vai ei olla taasen on helvetillisyys jo tässä elämässä.

      • Anonyymi
        UUSI

        😍😋😍😋😍😋😍😋😍

        💋 ­­­N­y­­­m­­f­­o­m­a­a­­n­­­i -> https://ye.pe/finngirl21#181193199

        🔞❤️❤️❤️❤️❤️🔞💋💋💋💋💋🔞


    • Anonyymi

      "Onko helvettiä mainittu Raamatussa"

      Ei ole Raamatun alkutekstissä yhtään ainoaa kertaa.

    • Anonyymi

      Ketään ei ainakaan kiinnosta ryhtyä vänkäämään onko helvetti Raamatussa vai ei ja jos on niin mitä sillä on tarkoitettu ja monen asteen tuli siellä polttaa takapuolta jos sinne joutuu.

      Juuri niin tuhotaan uskon perimmäinen olemus.

      Mikä juuri onkin harhaoppien tarkoitus.

      • Anonyymi

        Ei siitä tarvitse kiistellä kun ei sitä Raamatusta löydy...paitsi suomen kielisistä.


    • Anonyymi

      Raamatussa ei käytetä Helvetti-sanaa alkutekstissä. Uudessa Testamentissa puhutaan Hinnomin laaksosta seuraavissa kohdissa:

      Matt.5:22 joka sanoo: "Sinä hullu", on ansainnut Hinnomin laakson tulen
      Matt.5:29,30 Jos oikea silmäsi viettelee sinua, repäise se irti ja heitä pois. Onhan sinulle parempi, että menetät vain yhden osan ruumiistasi, kuin että koko ruumiisi joutuu Hinnomin laaksoon.
      Ja jos oikea kätesi viettelee sinua, hakkaa se poikki ja heitä pois. Onhan sinulle parempi, että menetät vain yhden jäsenen, kuin että koko ruumiisi joutuu Hinnomin laaksoon.
      Matt.10:28 älkää pelätkö niitä, jotka tappavat ruumiin mutta eivät kykene tappamaan sielua. Pelätkää sen sijaan häntä, joka voi sekä sielun että ruumiin tuhota Hinnomin laaksossa.
      Matt.18:9 jos silmäsi viettelee sinua, repäise se irti ja heitä menemään. Onhan parempi, että silmäpuolena pääset sisälle elämään, kuin että sinut molemmat silmät tallella heitetään Hinnomin laakson tuleen.
      Matt.23:15 te kierrätte maat ja meret hankkiaksenne edes yhden käännynnäisen, ja kun siinä onnistutte, teette hänestä Hinnomin laakson pojan, kahta vertaa pahemman kuin itse olette.
      Matt.23:33 Te käärmeet, te kyykäärmeitten sikiöt! Miten te voisitte päästä Hinnomin laakson tuomiota pakoon?
      Mark.9:43-48 Jos kätesi viettelee sinua, hakkaa se pois. Onhan parempi, että käsipuolena menet sisälle elämään, kuin että molemmat kädet tallella menet pois Hinnomin laaksoon, sammumattomaan tuleen...Jos jalkasi viettelee sinua, hakkaa se pois. Onhan parempi, että jalkapuolena pääset sisälle elämään, kuin että sinut molemmat jalat tallella heitetään Hinnomin laaksoon... Ja jos silmäsi viettelee sinua, heitä se pois. Onhan parempi, että silmäpuolena pääset sisälle Jumalan valtakuntaan, kuin että sinut molemmat silmät tallella heitetään Hinnomin laaksoon, missä mato ei kuole, eikä tuli sammu. (Vertaa Jes.66:24)
      Luuk.12:5 Pelätkää häntä, jolla on valta sekä tappaa ihminen että heittää hänet Hinnomin laaksoon.
      Jaak.3:6 kielikin on tuli... se saastuttaa koko ruumiin ja sytyttää tuleen elämän pyörän, itse syttyen Hinnomin laaksosta.
      (Jakeet käännetty suoraan alkutekstistä)

      • Anonyymi

        Heitetäänkö kuolleet hinnomin laaksoon? Elävätkö he siellä ruumiin jäsenet tallella matojen kera ja sammumattomassa tulessa? Eikö tämä vastaa tulista järveä, johon saatana heitetään kumppaneineen?


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Heitetäänkö kuolleet hinnomin laaksoon? Elävätkö he siellä ruumiin jäsenet tallella matojen kera ja sammumattomassa tulessa? Eikö tämä vastaa tulista järveä, johon saatana heitetään kumppaneineen?

        Ei oo hajuakaan siitä, mitä yrität sanoa.


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Heitetäänkö kuolleet hinnomin laaksoon? Elävätkö he siellä ruumiin jäsenet tallella matojen kera ja sammumattomassa tulessa? Eikö tämä vastaa tulista järveä, johon saatana heitetään kumppaneineen?

        Pitääpä varoa sitä Hinnomin laaksoa.
        Kun yön pimeinä tunteina lähtee pyörällä, niin on tarkasti katsottava, ettei missään kyltissä lue Hinnomin laakso.


    • Anonyymi

      Raamattu ei tunne sanaa "helvetti", eikä ainaisen piinan paikkaa. Kuitenkin tuo sana esiintyy suomalaisessa käännöksessä. Kreikkalainen alkuteksti käyttää sanaa "Gehenna", mikä puolestaan tulee hebreankielen ilmaisusta GE HINNOM, joka taas on Jerusalemin eteläpuolella olevan laakson muinainen nimi. Tällä paikalla on pitkä historia:
      Jer.19:1-9 Herra sanoi minulle: "Osta itsellesi saviruukku. Ota mukaasi muutamia kansan ja pappien vanhimpia ja mene Sirpaleportista Ben-Hinnomin (=Hinnomin pojan) laaksoon. Julista siellä sanat, jotka minä sinulle annan. Sano näin:
      Kuulkaa Herran sana, te Juudan kuninkaat ja Jerusalemin asukkaat! Näin sanoo Herra Sebaot, Israelin Jumala: Minä tuon tähän paikkaan sellaisen onnettomuuden, että joka sen kuulee, sen molemmat korvat soivat. Kansani on hylännyt minut ja käyttänyt väärin tätä paikkaa. He ovat polttaneet täällä uhreja jumalille, jotka olivat vieraita heille itselleen, heidän isilleen ja Juudan kuninkaille. He ovat täyttäneet tämän paikan viattomien ihmisten verellä. He ovat rakentaneet alttareita polttaakseen lapsiaan tulessa uhreina Baalille. Sitä en ole käskenyt heidän tehdä, sellainen ei tulisi mieleenikään.
      Tulee aika, jolloin tätä paikkaa ei sanota enää Tofetiksi, Ben-Hinnomin laaksoksi (Tofet=topat,polttopaikka), vaan sitä sanotaan Murhalaaksoksi. Tässä paikassa minä murskaan Juudan ja Jerusalemin asukkaiden suunnitelmat. Minä annan heidän kaatua vihollistensa miekkaan, jätän heidät niiden käsiin, jotka tavoittelevat heidän henkeään. Heidän ruumiinsa minä annan haaskalintujen ja villieläinten ruoaksi. Minä teen tämän kaupungin niin autioksi, että kaikki sitä kavahtavat. Jokainen ohikulkija järkyttyy nähdessään sen tuhon. Minä panen kaupungin asukkaat hädässään syömään poikiensa ja tyttäriensä lihaa, kun viholliset piirittävät heitä ja tavoittelevat heidän henkeään."

      Jer.19:11 "Kuolleita haudataan Tofetiin, kun muualla ei ole enää tilaa." (Ilmeisesti kukaan ei halunnut joutua haudatuksi Tofetiin, Hinnomin laaksoon.)

      Jer.32:35 "He ovat rakentaneet Baalille uhrikukkuloita Ben-Hinnomin laaksoon, ja siellä he ovat palvelleet Molokia panemalla poikiaan ja tyttäriään kulkemaan tulen läpi.
      Sitä minä en ole käskenyt heidän tehdä. Kuinka voisi tulla mieleenikään vaatia heitä tekemään sellaisia kauhistuttavia tekoja!"
      Jer.7:20,31-34 "Kuulkaa mitä minä, Herra Jumala, olen päättänyt:
      Minä vuodatan hehkuvan vihani tämän paikan päälle. Minun vihani palaa kuin sammumaton tuli, ja sen alle joutuvat ihmiset ja eläimet, metsän puut ja pellon sato....
      He ovat rakentaneet Ben-Hinnomin laaksoon uhripaikkoja, Tofetin uhrikukkuloita, polttaakseen siellä poikiaan ja tyttäriään. Sitä minä en ole käskenyt tehdä, sellainen ei tulisi mieleenikään!
      Kuulkaa siis, mitä Herra sanoo:
      Tulee aika, jolloin kukaan ei enää puhu Tofetista eikä Ben-Hinnomin laaksosta, vaan puhutaan Murhalaaksosta. Tofetin uhripaikoille haudataan tämän kansan vainajia, kun muualla ei enää ole tilaa. Kenenkään hätistelemättä saavat haaskalinnut ja villieläimet syödä kuolleiden ruumiita. Minä vaiennan Juudan kaupungeista ja Jerusalemin kaduilta ilon ja riemun huudot, sulhasen äänen ja morsiamen äänen. Tämä maa muuttuu rauniokasaksi."

      2.Kun.23:10 "Josia hävitti ja kirosi myös Ben-Hinnomin laakson polttopaikan, jottei kukaan enää voisi palvella Molokia panemalla poikansa tai tyttärensä kulkemaan tulen läpi."

    • Anonyymi

      Jatkuu:
      Jes.66:16,17,22-24 "Niin Herra toteuttaa oikeutensa tulella, hänen miekkansa lyö ihmissukua, ja monet kaatuvat sen lävistäminä... he kaikki saavat loppunsa...
      Niinkuin uusi taivas ja uusi maa, jotka minä luon, pysyvät minun edessäni, sanoo Herra, niin pysyvät minun edessäni teidän sukunne ja teidän nimenne. Ja aina uudenkuun päivänä ja jokaisena sapattina tulee koko ihmissuku, ja kaikki kumartuvat minun eteeni, sanoo Herra. Ja kun he lähtevät ulos, he näkevät niiden ruumiit, jotka ovat minusta luopuneet. Mato, joka niitä kalvaa ei kuole, liekki, joka niitä nuolee, ei sammu. Ne ovat kauhistava varoitus koko ihmissuvulle."
      Edellä olevat lainaukset antavat hyvän kuvan siitä mikä Hinnomin laakso on. Se on paikka, jossa Molokia palveltiin ihmisuhreilla. Lasten elävältä tuleen heittäminen oli Jumalalle kauhistus ja syynä siihen, että monet kaatuivat miekkaan, ja joutuivat haudatuiksi tuohon kuningas Josian kiroamaan maahan, kun ei muualla ollut tilaa.

      Jesajan kirjan viimeisen luvun sanoma on usein väärin tulkittu tarkoittamaan uutta maata. Kuitenkaan Jes.66:24 ei sano, että Uudessa maassa olisi kuolleiden raatoja "kauhistavana varoituksena koko ihmissuvulle". Jae 22 sanoo: "NIIN KUIN uusi taivas ja maa PYSYVÄT". Samalla tavalla tulevat Israelin uskolliset pysymään Herran edessä. Ei taivaassa ole luopioita, joiden ruumiit heitettäisiin kaupungin porttien ulkopuolelle hautaamatta. Maallisen Jerusalemin eteläpuolella sen sijaan oli Hinnomin laakso, johon heitettiin ruumiita ja kaikkea saastaa. Madot viihtyvät hyvin kaatopaikalla, mutta tuskin helvetin tulessa. Hinnomin laaksossa paloi tuli senkin jälkeen kun Molokin palvonta oli lopetettu, sillä suuressa kaupungissa oli aina jotain jätettä ja rojua tulen ruoaksi.
      Koska juutalaiset kokoontuivat useamman kerran vuodessa Jerusalemiin juhlille, he kaikki tunsivat tuon kaatopaikan. Sieltä nousi savu, ja vastenmielinen haju, koska sinne heitettiin myös itsestään kuolleita eläimiä, joita juutalaisilla ei ollut lupa syödä. Jos joku tuomittiin jostain rikoksesta käden tai jalan menetykseen, niin sen ruumiinosan voi myöhemmin löytää Ge-Hinnomista. Osoite Gehennaan on myös sanottu: "Mene Sirpaleportista Ben-Hinnomin laaksoon!" (Jer.19:1).
      Juutalaisille Gehenna merkitsi siis paikkaa, jossa oli mahdollisuus päästä eroon jätteistä. Jos tuli olisi sammunut, joku olisi sen sytyttänyt jälleen, sillä sammumaton tuli oli takuu siitä, että raadot ja jätteet muuttuivat tuhkaksi. Gehennassa ei ole poltettu eläviä ihmisiä Molokin palvonnan loputtua. Jumala tuomitsi sen - polttaisiko hän itse ihmisiä tulessa ikuisesti?

    • Anonyymi

      Raamatun alkukieli ei tunne sanoja helvetti eikä Tuonela. Raamatun kääntäjät ovat valinneet alkuperäisten kuolemaan viittaavien sanojen tilalle suomalaiseen mytologiaan perustuvat sanat.

      Vanha testamentti puhuu kuoleman jälkeisestä paikasta nimellä Sheol. Sinne joutuvat Vanhan testamentin mukaan kaikki kuollessaan, niin uskovaiset kuin ateistitkin. se on kuoppa/hauta maan alla. Paikka, jossa ollaan olemattomissa. Paikka, jossa ei voi edes palvoa Jumalaa. Sieltä ei Vanhan testamentin perusteella löydy kidutusta, ei tulikiveä eikä sieltä kukaan herätä kuolleista. Danielin kirjan teksteissä on ensimmäisiä mainintoja siitä, että hyvät uskovat palkitaan mutta ei sanaakaan nyky-uskovien tuntemasta ylösnousemuksesta.

      Uuden testamentin tekstit puhuvat Gehennasta tai Hinnomin laaksosta. Myös Hades tunnetaan Jeesuksen ajan kuoleman jälkeisenä paikkana. Uuden testamentin tekstit kertovat, että Gehennassa palaisi tuli ja että Gehennaan hukutaan. Mutta Paavalin kukaan Sinne joudutaan vasta kun on ylösnoussut kuolleista. Jeesus ei koskaan sano, että Gehennassa kiduttaisiin päättymätön aika. Uuden testamentin mukaan pahojen tuhoutuminen tapahtuu hetkessä. Se kestää yksilön kohdalla vain sen hetken, kun liha palaa pois.

      Uuden testamentin kirjat kirjoitettiin vuosien 46jKr-95jKr välillä. Mutta vuoden 300 paikkeilla keksittiin lukuisia uusia oppeja, jousta Jeesus ei tiennyt yhtään mitään.

      Kristinusko on muuttunut vuosien saatossa paljonkin. Tässä lyhyt listaus opeista, joista Jeesus ei ollut kuullutkaan.

      80-luvulla jKr. Jeesuksesta tehtiin neitsyestä syntynyt
      80-90-luvulla jKr. Jeesuksesta tehtiin Jumala.
      300-luvulla jKr. keksittiin perisyntioppi (Augustinus 354-430jKr.)
      300-400 jKr. keksittiin oppi päättymättömästä kidutuksesta helvetissä (Augustinus 354-430jKr.)
      300-400 jKr. keksittiin predestinaatio-oppi (Augustinus)
      200-400-luvuilla jKr. kehiteltiin kolminaisuusoppi. 325jKr. päätettiin että Isä ja Poika ovat tasaveroisia Jumalia mutta Pyhä henki ei kuulunut vielä heidän joukkoonsa. Vasta 400-luvun lopulla saatiin sorvattua kolminaisuusoppi, johon kuului Pyhä henkikin.
      1800-luvun alkupuoliskolla keksittiin oppi Raamatun erehtymättömyydestä. Vielä 1700- luvun lopulle uskovat tiesivät, että Raamattu on ihmisten kirjoittama, ja että siinä on virheitä.
      1850-luvun paikkeilla keksittiin oppi siitä, että Ilmestyskirja kertoisi muka tulevaisuudesta. Ennen 1800-lukua tiedettiin, että se kertoi noin 100-luvusta jKr.

      Muitakin oppeja tähän voisi kirjoittaa mutta tässä ne kaikista tärkeimmät.

    • Anonyymi

      Se, että Gehennassa olisi palanut jatkuvasti tuli on väärää "tietoa". Sitä toistellaan niin paljon, että vilpittömätkin uskovaiset luulevat sitä valhetta sen tähden todeksi. Näin ei kuitenkaan ollut.

      Gehenna on heprean kieltä, ja kyllä, se sijaitsi Jerusalemin ulkopuolella mutta se ei ollut mikään kaatopaikka, jossa olisi poltettu roskia, tai ruumiita. Tämä gehennaa koskeva legenda löytyy kirjallisista lähteistä ensimmäistä kertaa 1300-luvulla kun juutalainen rabbi keksi asian. Ilmeisesti hän keksi sen Jesajan kirjan tekstistä, jossa mainitaan, ettei kadotuksen tuli sammu eikä madot kuole. Kuulostaa ihan kaatopaikalta, vai mitä:

      "Ja he lähtevät ulos katselemaan minusta luopuneiden ruumiita. Niiden mato ei kuole eikä niiden tuli sammu, ne ovat kauhistukseksi kaikelle lihalle." (Jes 66:24, FinRK)

      Mutta sen sijaan historiankirjat kertovat, että joitakin israelilaisia syytettiin lasten uhraamisesta Molok-jumalalle Gennan eli Ben-Hinnomin laaksossa.

      Moloch oli kanaanilaisten epäjumala. Nämä huhut saivat aikaan sen, että kyseistä laaksoa alettiin pitämään surullisen kuuluisana kaikkein pahimpana Jumalan hylkäämänä paikkana koko maapallolla, jossa vain hirveimmät Jumalan seuraajat kävisivät tekemässä kauheuksiaan. Asiaan liittyy yksi raamatunpaikkakin:

      "Joosia hävitti ja häpäisi myös Tofetin, joka oli Ben-Hinnomin laaksossa, ettei kukaan enä voisi siellä panna poikaansa tai tytärtään kulkemaan tulen läpi Molokin kunniaksi." (2Kun 23:10, FinRK)

      Kun Jeesus käytti sanaa Gehenna, hän tarkoitti sitä, että jos teet syntiä kuolet, ja sinun kuollut ruumiisi heitetään Gehennan laaksoa vastaavaan Jumalan hylkäämään paikkaan, jossa se poltetaan, kunnes sitä ei enää ole. Tuskin kukaan olisi tuohon aikaan toivonut kuollessaan joutuvansa Jumala hylkäämään paikkaan, jossa ei saa kunnollisia hautajaisia eikä ruumista kunnioiteta hautajais menoin puhumattakaan siitä, että saisi levon kunnollisessa hautapaikassa. Kyseessä oli ruumiin häpäisy, mitä pidettiin Jeesuksen aikaan todella kauheana asiana. Kukaan ei halunnut ruumistaan häväistyksi.

      Vanhan testamentin kuoleman jälkeinen paikka oli nimeltään Sheol. Sheol oli heprealaisessa Raamatussa kuoppa/paikka maan alla, asiayhteydestä riippuen joskus jopa vain yksinkertaisesti "hauta". Siellä ei ollut kidutusta eikä liekkejä. Sen perään ei helvetti odottanut ketään. Paikasta käytettiin usein nimenä sanaa syvyys. Ja sinne menivät kuolemisensa jälkeen niin uskovaiset kuin pakanatkin.

      Tuonela taas oli suomalaisten kansantarujen paikka: vainajala. Joitakin yhtäläisyyksiä Sheolin ja tuonelan välillä löytyy mutta ne ovat satunnaisia eivätkä kuvaa samaa paikkaa. Kannattaa myös huomioida, ettei vainajala liity kristinuskoon mitenkään.

      https://fi.m.wikipedia.org/wiki/Tuonela

      Paavali mainitsee Raamatussa helvetin 20 kertaa mutta Jeesus ei kertaakaan? Hän ei myöskään sano, että helvetissä kidutettaisiin ihmisiä. Miksi? Eikö Jeesus uskonut helvettiin? Lyhyesti vastaus kuuluu: ei uskonut. Mutta Sheolin hän kyllä tiesi, koska oli lukenut heprealaista Raamattua eli Vanhaa testamenttia. Uutta testamenttia kun ei ollut siihen aikaan edes olemassa.

      ...jatkuu...

      • Anonyymi

        ...jatkuu...

        Uskomus helvettiin ja taivaaseen eivät ole juutalaista eikä kristillistä alkuperää vaan ne tulevat kreikkalaisesta filosofiasta. Varhaisin viittaus taivaan ja helvetin filosofiasta löytyy Platonin kirjoituksista. Kyseessä ei siis ole edes uskonto vaan filosofinen ajattelumalli. Sielun kuoleman jälkeinen ihmisestä poistuminen kuuluu myös tähän kreikkalaiseen filosofiaan, ja siitä löytyy selkeitä mainintoja aikalaisten kirjoituksista, mm Platonin kirjoituksista.

        Oppi helvetistä kehittyi vasta toisella vuosisadalla. Kirkkoisä Cyprian kirjoitti siitä paljon vuoden 250 paikkeilla. Tässä opissa lähes kaikki Uuden testamentin tekstit, joissa tuli mainitaan, naitettiin yhteen ja siitä kehitettiin uusi oppi: oppi helvetistä. Mutta ne kaikki raamatunpaikat (12 raamatunpaikkaa), joissa Jeesus puhuu Gehennasta, yksikään niistä ei liity ihmisten ikuiseen kiduttamiseen liekeissä vaan nopeaan loppuun jossa ihminen palaa kuoliaaksi. Oppiin helvetistä liitettiin vasta 200-luvun lopulla, sen ajan teologien toimesta, käsite kuolemattomasta sielusta, joka palaa helvetissä ikuisesti tai menee taivaaseen ja elää siellä ikuisesti. Valitettavasti sen ajan ihmiset eivät tuota oppia keksiessään tienneet, että vain ruumis voi tuntea kipua, ja kun ruumis palaa pois, hermoradat ja hermopäätteitä palavat mukana, aivoista puhumattakaan.

        Ilmeisesti sielu tarkoitti 200-300jKr. eri asiaa kuin nykyään, koska tuon opin mukaan myöskin sielut kärsivät helvetin tulessa. Jeesus ei kuitenkaan uskonut ruumiista erilliseen sieluun, eikä koskaan mainitse mitään sellaista. Hän uskoi, että kun ihminen kuolee, hän lakkaa olemasta, eikä mitään sielua lähde kuoleman yhteydestä ruumiista erkanemaan yhtään minnekään.

        300-luvulla helvetti-oppiin keksittiin vielä Ikuinen kidutus. Asiasta löytyy kattavat kirjalliset lähteet.

        Vielä pari Jeesuksen ajan uskomusta, joista Sokrates kertoi. Sokrates uskoi, että on kaksi vaihtoehtoa, miten ihmiselle käy kuoleman yhteydessä. Ihminen joko päätyy kuoltuaan syvään uneen, jossa ei nähdä unia TAI hän pääsee tietoiseen kuoleman jälkeiseen elämään, jossa hän voi parantaa maailmaa ja keskustella syvällisistä, mielenkiintoisista asioista muiden hyvien ihmisten kanssa, vaikkapa edesmenneitten sukulaistensa kanssa. Jeesus taas uskoi, että ihminen joko lakkaa olemasta kuoltuaan tai jatkaa kuolemansa jälkeen elämäänsä Jumalan hyvässä valtakunnassa, joka on maanpäällä. Nämä ovat hyvin lohdullisia asioita lopun kannalta. Kuoleman jälkeen on vain nopea loppu tai hyvä elämä, ei ikuista kidutusta kadotuksessa.

        Tässä vielä jokunen viite tuosta syvyydestä: 2. Pietarin kirje 2:4 "Sillä Jumala ei säästänyt enkeleitä, jotka olivat tehneet syntiä, vaan syöksi heidät pimeyden kahleissa helvettiin (kreikaksi ταρταρώσας eli tartarōsas, joka ei ole meidän uskontomme helvetti vaan vastaa Vanhan testamentin Sheolia, hautaa tai syvyyttä. Oikea käännös olisi syvyyteen) ja hylkäsi heidät tuomiota varten säilytettäviksi."

        Tästä kertoo myös: Juudaksen kirjeen 6 jae: "Myös ne enkelit, jotka eivät pitäneet kiinni valta-asemastaan vaan jättivät oman asuinsijansa, hän pani pimeyteen (ζόφον eli zophon eli darkness) ikuisissa kahleissa säilytettäviksi suurta tuomion päivää varten...” (Juudaksen kirje 6, FinRK)

        “30. ”Mikä on sinun nimesi?” Jeesus kysyi. ”Legioona”, mies vastasi, sillä häneen oli mennyt monta riivaajaa. 31. Ne pyysivät Jeesukselta, ettei hän käskisi niitä menemään syvyyteen (ἄβυσσον eli abysson, engl. Abyss) .” (Luukas 8:30-31, FinRK)

        Kun kerran Jeesuksen käyttämät arameankieliset sanat on välillä jätetty kreikankielisessä Uuden testamentin tekstissä kääntämättä, kuten "“... ”Eeli, Eeli, lema sabaktani?” Se merkitsee: Jumalani, Jumalani, miksi hylkäsit minut?” (Matteus 27:46, FinRK)", niin parempi olisi myös ollut jättää kääntämättä gehenna, joka on hepreankielinen sana, sillä gehennan merkitys käy kyllä hyvin selville Vanhasta testamentista, josta Jeesuskin sen merkityksen sai, eikä se tarkoita siellä helvettiä, missä kidutetaan sieluja ikuisesti. Eikä helvetti ole ainoa väärä käännös Raamatussa. Niitä on paljon muitakin.


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        ...jatkuu...

        Uskomus helvettiin ja taivaaseen eivät ole juutalaista eikä kristillistä alkuperää vaan ne tulevat kreikkalaisesta filosofiasta. Varhaisin viittaus taivaan ja helvetin filosofiasta löytyy Platonin kirjoituksista. Kyseessä ei siis ole edes uskonto vaan filosofinen ajattelumalli. Sielun kuoleman jälkeinen ihmisestä poistuminen kuuluu myös tähän kreikkalaiseen filosofiaan, ja siitä löytyy selkeitä mainintoja aikalaisten kirjoituksista, mm Platonin kirjoituksista.

        Oppi helvetistä kehittyi vasta toisella vuosisadalla. Kirkkoisä Cyprian kirjoitti siitä paljon vuoden 250 paikkeilla. Tässä opissa lähes kaikki Uuden testamentin tekstit, joissa tuli mainitaan, naitettiin yhteen ja siitä kehitettiin uusi oppi: oppi helvetistä. Mutta ne kaikki raamatunpaikat (12 raamatunpaikkaa), joissa Jeesus puhuu Gehennasta, yksikään niistä ei liity ihmisten ikuiseen kiduttamiseen liekeissä vaan nopeaan loppuun jossa ihminen palaa kuoliaaksi. Oppiin helvetistä liitettiin vasta 200-luvun lopulla, sen ajan teologien toimesta, käsite kuolemattomasta sielusta, joka palaa helvetissä ikuisesti tai menee taivaaseen ja elää siellä ikuisesti. Valitettavasti sen ajan ihmiset eivät tuota oppia keksiessään tienneet, että vain ruumis voi tuntea kipua, ja kun ruumis palaa pois, hermoradat ja hermopäätteitä palavat mukana, aivoista puhumattakaan.

        Ilmeisesti sielu tarkoitti 200-300jKr. eri asiaa kuin nykyään, koska tuon opin mukaan myöskin sielut kärsivät helvetin tulessa. Jeesus ei kuitenkaan uskonut ruumiista erilliseen sieluun, eikä koskaan mainitse mitään sellaista. Hän uskoi, että kun ihminen kuolee, hän lakkaa olemasta, eikä mitään sielua lähde kuoleman yhteydestä ruumiista erkanemaan yhtään minnekään.

        300-luvulla helvetti-oppiin keksittiin vielä Ikuinen kidutus. Asiasta löytyy kattavat kirjalliset lähteet.

        Vielä pari Jeesuksen ajan uskomusta, joista Sokrates kertoi. Sokrates uskoi, että on kaksi vaihtoehtoa, miten ihmiselle käy kuoleman yhteydessä. Ihminen joko päätyy kuoltuaan syvään uneen, jossa ei nähdä unia TAI hän pääsee tietoiseen kuoleman jälkeiseen elämään, jossa hän voi parantaa maailmaa ja keskustella syvällisistä, mielenkiintoisista asioista muiden hyvien ihmisten kanssa, vaikkapa edesmenneitten sukulaistensa kanssa. Jeesus taas uskoi, että ihminen joko lakkaa olemasta kuoltuaan tai jatkaa kuolemansa jälkeen elämäänsä Jumalan hyvässä valtakunnassa, joka on maanpäällä. Nämä ovat hyvin lohdullisia asioita lopun kannalta. Kuoleman jälkeen on vain nopea loppu tai hyvä elämä, ei ikuista kidutusta kadotuksessa.

        Tässä vielä jokunen viite tuosta syvyydestä: 2. Pietarin kirje 2:4 "Sillä Jumala ei säästänyt enkeleitä, jotka olivat tehneet syntiä, vaan syöksi heidät pimeyden kahleissa helvettiin (kreikaksi ταρταρώσας eli tartarōsas, joka ei ole meidän uskontomme helvetti vaan vastaa Vanhan testamentin Sheolia, hautaa tai syvyyttä. Oikea käännös olisi syvyyteen) ja hylkäsi heidät tuomiota varten säilytettäviksi."

        Tästä kertoo myös: Juudaksen kirjeen 6 jae: "Myös ne enkelit, jotka eivät pitäneet kiinni valta-asemastaan vaan jättivät oman asuinsijansa, hän pani pimeyteen (ζόφον eli zophon eli darkness) ikuisissa kahleissa säilytettäviksi suurta tuomion päivää varten...” (Juudaksen kirje 6, FinRK)

        “30. ”Mikä on sinun nimesi?” Jeesus kysyi. ”Legioona”, mies vastasi, sillä häneen oli mennyt monta riivaajaa. 31. Ne pyysivät Jeesukselta, ettei hän käskisi niitä menemään syvyyteen (ἄβυσσον eli abysson, engl. Abyss) .” (Luukas 8:30-31, FinRK)

        Kun kerran Jeesuksen käyttämät arameankieliset sanat on välillä jätetty kreikankielisessä Uuden testamentin tekstissä kääntämättä, kuten "“... ”Eeli, Eeli, lema sabaktani?” Se merkitsee: Jumalani, Jumalani, miksi hylkäsit minut?” (Matteus 27:46, FinRK)", niin parempi olisi myös ollut jättää kääntämättä gehenna, joka on hepreankielinen sana, sillä gehennan merkitys käy kyllä hyvin selville Vanhasta testamentista, josta Jeesuskin sen merkityksen sai, eikä se tarkoita siellä helvettiä, missä kidutetaan sieluja ikuisesti. Eikä helvetti ole ainoa väärä käännös Raamatussa. Niitä on paljon muitakin.

        Huhuh!
        Olisipa ollut tosi uuvuttava tarina, jos olisin loppuun asti lukenut!


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Huhuh!
        Olisipa ollut tosi uuvuttava tarina, jos olisin loppuun asti lukenut!

        Hyvä ettet lukenut. Olisit voinut vahingossa vaikka sivistyä. Mutta niinhän se hellareitten kanssa onkin. He eivät pysty arvioimaan vähänkään pidempien kommenttien oikeellisuutta, joten ne jätetään lukematta ja huomautellaan niiden pituudesta, ikään kuin se olisi kommentin vika, kun lukijalla ei hermot kestä 🤣


    • Anonyymi

      Mistä tulee käsitys siitä, että helvetissä oltaisiin kärsimässä päättymätön aika? Ei ainakaan Raamatusta.

      Tässä on kaikki sellaiset asiaan liittyvät kohdat, joissa puhutaan helvetistä, manalasta, tuonelasta ja kuolemasta. Asiaan liittymätömät kohdat mainitaan vain raamatunpaikalla. Näiden sanojen yhteydessä ei mainita iankaikkisuutta eikä ikuisuutta helvetissä.

      “...Mutta joka sanoo: ’Sinä hullu’, on ansainnut helvetin tulen.” (Matt 5:22, FinRK)

      1) helvetissä on tulta.

      “Jos oikea silmäsi viettelee sinua, repäise se irti ja heitä pois. Sinulle on parempi, että yksi osa ruumiistasi tuhoutuu, kuin että koko ruumiisi heitetään helvettiin...” (Matt 5:29, FinRK)

      2) helvettiin heitetään.

      Matt.5:30 on sama sisältö kuin edellä.

      “...Pelätkää ennemmin häntä, joka voi sekä sielun että ruumiin hukuttaa helvettiin...” (Matt 10:28, FinRK)

      3) helvetti voi hukuttaa. Hukkuminenhan ei kauaa kestä.

      “...Sinulle on parempi, että silmäpuolena pääset sisälle elämään, kuin että sinut molemmat silmät tallella heitetään helvetin tuleen.”” (Matt 18:9, FinRK)

      Matt 23:33

      Matt 9:42-46

      “47. Jos silmäsi viettelee sinua, heitä se pois. Sinulle on parempi, että silmäpuolena menet sisälle Jumalan valtakuntaan, kuin että sinut molemmat silmät tallella heitetään helvettiin, 48. missä heidän matonsa ei kuole eikä tuli sammu.” (Mark 9:47-48, FinRK)

      Helvetissä heidän matonsa ei kuole eikä tuli sammu. Jos helvetissä on tulta, miten madot siellä selviävät hengissä? Ei mitenkään! Tämä teksti viittaa Vanhan testamentin Jesajan tekstiin.

      “Ja he lähtevät ulos katselemaan minusta luopuneiden ruumiita. Niiden mato ei kuole eikä niiden tuli sammu, ne ovat kauhistukseksi kaikelle lihalle.” (Jes 66:24, FinRK)

      Mitä Jesaja sillä tarkoitti? Hän viittasi Ben-Hinnomin laaksoon eli Gehennaan, jossa uhrattiin lapsia epäjumala Molokille.

      “He ovat rakentaneet Baalille uhrikukkuloita Ben-Hinnomin laaksoon uhratakseen poikiaan ja tyttäriään Molokille. Sellaisesta minä en ole antanut heille käskyä, eikä se ole tullut mieleenikään. Tällaisia iljettäviä tekoja he tekivät ja saivat Juudan tekemään syntiä.”” (Jer 32:35, FinRK)

      Siellä uhrattiin vuosikymmeniä lapsia, ja tuli paloi siellä koko ajan. Ja kun ruumiin jämät kerättiin pois tulesta, jäi niistä syötävää madoille, joiden populaatio voi niin hyvin, etteivät ne näyttäneet kuolevan lainkaan. Siksi niistä sanottiin, ettei niiden mato kuole. Tämä Hinnomin laakso oli Jumalan hylkäämään paikka. Jumala oli nimen omaan kieltänyt lapsien uhraamisen Molokille. 

      Mark 9:45

      “Minä osoitan teille, ketä teidän tulee pelätä: pelätkää häntä, jolla on valta tappaa ja sen jälkeen syöstä helvettiin....” (Luuk 12:5, FinRK)

      4) helvettiin syöstään.

      “Myös kieli on tuli, vääryyden maailma. Kieli on jäsenistämme se, joka tahraa koko ruumiin ja sytyttää tuleen elämän pyörän, itse syttyen helvetistä.” (Jaak 3:6, FinRK)

      Helvettiä käytetään kielikuvana pahalle kielenkäytölle.

      “18. Sillä monet, joista olen usein teille sanonut ja nyt aivan itkien sanon, vaeltavat Kristuksen ristin vihollisina. 19. Heidän loppunsa on kadotus. Vatsa on heidän jumalansa ja häpeä heidän kunniansa, ja maallisiin on heidän mielensä. 20. Mutta meidän yhteiskuntamme on taivaissa, ja sieltä me myös odotamme Herraa Jeesusta Kristusta Vapahtajaksi.” (Fil 3:18-20, FinRK)

      5) Kadotus on ihmisen LOPPU. Kun jokin on loppu, ei se tarkoita jatkumista ikuisesti.

      “He tulevat kärsimään rangaistuksena iankaikkisen kadotuksen, erossa Herran kasvoista ja hänen voimansa kirkkaudesta,” (2Tess 1:9, FinRK)

      6) ihminen katoaa kadotuksessa, ja kokee iankaikkisen eron Jumalasta. Ei sanaakaan liekeistä eikä ikuisesta kiduttamisesta.

      “Mutta samalla sanalla on nykyiset taivaat ja nykyinen maa säästetty tulelle. Niitä säilytetään jumalattomien ihmisten tuomion ja kadotuksen päivää varten.” (2Piet 3:7, FinRK)

      7) kadotuksen päivä. Miten päivä voi kestää ikuisesti?

      “Peto, jonka näit, on ollut, mutta sitä ei enää ole. Se tulee nousemaan syvyydestä ja on menevä kadotukseen. ...” (Ilm 17:8, FinRK)

      8) syvyys on Vanhan testamentin termi, joka tarkoittaa Sheolia, hautaa, johon menevät kuolemansa jälkeen Vanhan testamentin mukaan sekä uskovat että ateistit. Uuden testamentin mukaan sieltä noustaan joko taivaaseen tai kadotukseen.

      ...jatkuu...

      • Anonyymi

        ...jatkuu...

        Seitsemäntoista jaetta Uudessa testamentissa mainitsee sanan iankaikkinen muttei koskaan helvetin tai kadotuksen yhteydessä, vaan aina joko evankeliumin, elämän tai vastaavan yhteydessä. Vanhassa testamentissakaan sana iankaikkinen (14 kertaa) ei esiinny kadotuksen yhteydessä vaan ainoastaan Jumalaan liittyvien ominaisuuksien yhteydessä. Helvetti-sanaa Vanha testamentti ei edes tunne.

        Tuonela mainitaan 64 kertaa VT jakeessa mutta siitä ei missään niistä sanota muuta kuin, että se on maan alla oleva hauta. Kadotus mainitaan VT kaksi kertaa ja Manala mainitaan VT 3 kertaa, eikä milloinkaan niitä kuvata sen tarkemmin. UT:ssa Tuonela mainitaan 10 jakeessa, joissa siitä sanotaan vain, että se sijaitsee maan alla. Manalaa ei mainita UT:ssa.

        “Mutta pelkurien ja epäuskoisten, saastaisten ja murhaajien, haureellisten ja noitien, epäjumalanpalvelijoiden ja kaikkien valehtelijoiden osa on tulisessa, rikkiä palavassa järvessä. Tämä on toinen kuolema.”” (Ilm 21:8, FinRK)

        9) helvetissä on tulinen rikkiä palava järvi. Ei sanaakaan päättymättömästä kidutuksesta.

        “Kuolema ja Tuonela heitettiin tuliseen järveen. Tämä on toinen kuolema: tulinen järvi...” (Ilm 20:14, FinRK)

        10) Kuolema ja Tuonela lakkaavat olemasta kun ne heitetään tuliseen järveen. Sillä eihän mikään voi selvitä tulisesta järvestä, kuten seuraavakin toteaa:

        “Hän pyyhkii kaikki kyyneleet heidän silmistään, eikä kuolemaa enää ole, ei surua, ei parkua eikä tuskaa, sillä kaikki entinen on mennyt.”” (Ilm 21:4, FinRK)

        Kuolemaa ja Tuonelaa ei ole enää olemassa, sillä kaikki entinen on mennyt.

        Kuolema mainitaan Raamatussa 271 jakeessa, eikä koskaan sellaisessa yhteydessä, jossa se kertoisi jotakin helvetin ominaisuuksista.

        Ikuinen mainitaan Raamatussa 267 kertaa mutta sana ei koskaan kerro kärsimyksen kestosta yhtään mitään. Ikuisesta tulesta on pari mainintaa mutta ei sanaakaan siitä, että tulessa kiduttaisiin ikuisesti. Päin vastoin, sillä tämä seuraava jae kertoo ihan selkeästi, ettei ikuisen tulen rangaistus kestä kauaa:

        “Niin myös Sodoma ja Gomorra ja niiden ympärillä olevat kaupungit, jotka samalla tavoin kuin nekin harjoittivat haureutta ja antautuivat luonnonvastaisiin lihan himoihin, ovat varoittavana esimerkkinä kärsiessään ikuisen tulen rangaistusta.” (Juud 7, FinRK)

        Sillä eihän Sodoma ja Gomorra pala enää tänä päivänä tulessa.

        Jeesus ei kertaakaan mainitse Raamatussa, että helvetissä kärsittäisiin päättymätön aika.

        Enempää helvettiin viittaavia Raamatun kohtia ei ole olemassa. Mistä siis tulee uskoikuiseen kärsimykseen helvetissä? Ei ainakaan Raamatusta! Se on siis ihmisten keksintöä. Tarkemmin sanottuna, se keksittiin 300-luvulla. Jeesus ei ollut kuullutkaan siitä yhtään mitään.

        Miksi sinä uskot ihmisten keksimään kidutushelvettiin? Minä en usko.


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        ...jatkuu...

        Seitsemäntoista jaetta Uudessa testamentissa mainitsee sanan iankaikkinen muttei koskaan helvetin tai kadotuksen yhteydessä, vaan aina joko evankeliumin, elämän tai vastaavan yhteydessä. Vanhassa testamentissakaan sana iankaikkinen (14 kertaa) ei esiinny kadotuksen yhteydessä vaan ainoastaan Jumalaan liittyvien ominaisuuksien yhteydessä. Helvetti-sanaa Vanha testamentti ei edes tunne.

        Tuonela mainitaan 64 kertaa VT jakeessa mutta siitä ei missään niistä sanota muuta kuin, että se on maan alla oleva hauta. Kadotus mainitaan VT kaksi kertaa ja Manala mainitaan VT 3 kertaa, eikä milloinkaan niitä kuvata sen tarkemmin. UT:ssa Tuonela mainitaan 10 jakeessa, joissa siitä sanotaan vain, että se sijaitsee maan alla. Manalaa ei mainita UT:ssa.

        “Mutta pelkurien ja epäuskoisten, saastaisten ja murhaajien, haureellisten ja noitien, epäjumalanpalvelijoiden ja kaikkien valehtelijoiden osa on tulisessa, rikkiä palavassa järvessä. Tämä on toinen kuolema.”” (Ilm 21:8, FinRK)

        9) helvetissä on tulinen rikkiä palava järvi. Ei sanaakaan päättymättömästä kidutuksesta.

        “Kuolema ja Tuonela heitettiin tuliseen järveen. Tämä on toinen kuolema: tulinen järvi...” (Ilm 20:14, FinRK)

        10) Kuolema ja Tuonela lakkaavat olemasta kun ne heitetään tuliseen järveen. Sillä eihän mikään voi selvitä tulisesta järvestä, kuten seuraavakin toteaa:

        “Hän pyyhkii kaikki kyyneleet heidän silmistään, eikä kuolemaa enää ole, ei surua, ei parkua eikä tuskaa, sillä kaikki entinen on mennyt.”” (Ilm 21:4, FinRK)

        Kuolemaa ja Tuonelaa ei ole enää olemassa, sillä kaikki entinen on mennyt.

        Kuolema mainitaan Raamatussa 271 jakeessa, eikä koskaan sellaisessa yhteydessä, jossa se kertoisi jotakin helvetin ominaisuuksista.

        Ikuinen mainitaan Raamatussa 267 kertaa mutta sana ei koskaan kerro kärsimyksen kestosta yhtään mitään. Ikuisesta tulesta on pari mainintaa mutta ei sanaakaan siitä, että tulessa kiduttaisiin ikuisesti. Päin vastoin, sillä tämä seuraava jae kertoo ihan selkeästi, ettei ikuisen tulen rangaistus kestä kauaa:

        “Niin myös Sodoma ja Gomorra ja niiden ympärillä olevat kaupungit, jotka samalla tavoin kuin nekin harjoittivat haureutta ja antautuivat luonnonvastaisiin lihan himoihin, ovat varoittavana esimerkkinä kärsiessään ikuisen tulen rangaistusta.” (Juud 7, FinRK)

        Sillä eihän Sodoma ja Gomorra pala enää tänä päivänä tulessa.

        Jeesus ei kertaakaan mainitse Raamatussa, että helvetissä kärsittäisiin päättymätön aika.

        Enempää helvettiin viittaavia Raamatun kohtia ei ole olemassa. Mistä siis tulee uskoikuiseen kärsimykseen helvetissä? Ei ainakaan Raamatusta! Se on siis ihmisten keksintöä. Tarkemmin sanottuna, se keksittiin 300-luvulla. Jeesus ei ollut kuullutkaan siitä yhtään mitään.

        Miksi sinä uskot ihmisten keksimään kidutushelvettiin? Minä en usko.

        Sodoma ja Gomorra..... ovat varoittavana esimerkkinä kärsiessään ikuisen tulen rangaistusta Juda 7
        Tässä on käännösvirhe.

        Jos käännetään täsmällisesti, teksti sanoo, että Sodoman ja Gomorran tuomio on esimerkkinä IANKAIKKISEN TULEN TUOMIOPÄÄTÖKSEN KOKEMISESTA tai läpikäymisestä.

        Siis heidän tuomionsa oli esikuva lopullisesta rangaistuksesta Itse asiassa näitä kaupunkeja ei ole vielä edes tuomittu, vaan he tulevat nousemaan Jeesuksen aikaisten nkaupunkien kanssa tuomiolle, ja jopa selviävät vähemmällä.

        Matt.11:21»Voi sinua, Korasin! Voi sinua, Betsaida! Jos teidän kaduillanne tehdyt voimateot olisi tehty Tyroksessa tai Sidonissa, niiden asukkaat olisivat jo aikoja sitten verhoutuneet säkkiin ja tuhkaan ja kääntyneet. 22Minä sanon teille: Tyros ja Sidon pääsevät tuomiopäivänä vähemmällä kuin te.

        23»Entä sinä, Kapernaum, korotetaanko sinut muka taivaaseen? Alas sinut syöstään, alas tuonelaan saakka! Jos sinun kaduillasi tehdyt voimateot olisi tehty Sodomassa, se olisi pystyssä vielä tänäkin päivänä. 24Minä sanon: Sodoman maa pääsee tuomiopäivänä vähemmällä kuin sinä.»


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Sodoma ja Gomorra..... ovat varoittavana esimerkkinä kärsiessään ikuisen tulen rangaistusta Juda 7
        Tässä on käännösvirhe.

        Jos käännetään täsmällisesti, teksti sanoo, että Sodoman ja Gomorran tuomio on esimerkkinä IANKAIKKISEN TULEN TUOMIOPÄÄTÖKSEN KOKEMISESTA tai läpikäymisestä.

        Siis heidän tuomionsa oli esikuva lopullisesta rangaistuksesta Itse asiassa näitä kaupunkeja ei ole vielä edes tuomittu, vaan he tulevat nousemaan Jeesuksen aikaisten nkaupunkien kanssa tuomiolle, ja jopa selviävät vähemmällä.

        Matt.11:21»Voi sinua, Korasin! Voi sinua, Betsaida! Jos teidän kaduillanne tehdyt voimateot olisi tehty Tyroksessa tai Sidonissa, niiden asukkaat olisivat jo aikoja sitten verhoutuneet säkkiin ja tuhkaan ja kääntyneet. 22Minä sanon teille: Tyros ja Sidon pääsevät tuomiopäivänä vähemmällä kuin te.

        23»Entä sinä, Kapernaum, korotetaanko sinut muka taivaaseen? Alas sinut syöstään, alas tuonelaan saakka! Jos sinun kaduillasi tehdyt voimateot olisi tehty Sodomassa, se olisi pystyssä vielä tänäkin päivänä. 24Minä sanon: Sodoman maa pääsee tuomiopäivänä vähemmällä kuin sinä.»

        "Jos käännetään täsmällisesti, teksti sanoo, että Sodoman ja Gomorran tuomio on esimerkkinä IANKAIKKISEN TULEN TUOMIOPÄÄTÖKSEN KOKEMISESTA tai läpikäymisestä."

        Ei ole uskottavaa, kun Suomen parhaat kääntäjät kääntävät toisin, kuten myös esim NRSVue, joka on tämän hetken uusin ja sananmukaisin käännös:

        7 Likewise, Sodom and Gomorrah and the surrounding cities, which, in the same manner as they, indulged in sexual immorality and pursued unnatural lust,[a] serve as an example by undergoing a punishment of eternal fire.


    • Anonyymi

      Sapattikäskyä ei ole Uudessa Testamentissa.

      • Anonyymi

        Ei sapatti liity mitenkään helvettiin. Tai liittyy siten ettei joudu helvettiin jos ei vietä sapattia. Eikä voi joutua jos sitä ei ole. Siinä mielessä hyvä tieto niin voi viettää sapatin aivan miten haluaa.

        Helvetin olemattomuus ja olevuus ei ole niinkään se kysymys miten tulkitsemme eri Raamatun kohdat, vaan ratkaistavaksi tulee se kysymys, voiko henkiolennot kuolla? Jos ihmisessä on Jumalan Henki, niin voiko se kuolla. Samoin jos saatana on henkiolento, niin voiko se tuli ja kekäleet tappaa sen?

        Sitä meidän tulee pohtia eikä kiistellä sanoista, joka ei ole miksikään hyödyksi. Siis rehellisesti pohtia ilman kiihkon valtaa että voi jos joku onkin eri mieltä.


      • Anonyymi

        Missäs kohden Raamattua Jeesus lakkauttaa Kymmenen käskyn lain? Ihminenhän ei Jumalan lakeja muuttele, paitsi jos sattuu olemaan antikristus 😉


    • Helvetin tulijärvi on totta raamatussa.
      Nykyään lähes kaikki raamatun asiat kielletään ja ollaan tietävinään alkuteksti ja tietysti paremmin aina kuin ne tuhannet jotka todella on osannut tekstit ja käännökset olipa aramea/hebrea tai kreikka.
      Itse kyllä lähtisin edellämainitussa järjestyksessä lukemaan .
      Siis raamatun tekstit on hyvää ja ihmeineen kaikkineen ja neitsyestä syntymisineen ..helvetin tulineen jne.
      Varokaa valehtelijoita ja niitä riittää nykyään.
      Saatanalla kun on kiire eksyttää ja jopa jotkut uskovat menevät noiden saatanan lähettien ansaan.
      VAROKAA kun tiedätte mikä aika on nyt.

      • Anonyymi

        En usko ikuiseen piinaan tulimeressä. Jumala ei ole mikään sadisti, että ikuisesti polttelisi pelastumattomia.
        Tuli kyllä polttaa aikansa. Tuli lankeaa alas taivaasta ja kuluttaa heidät. Tämä on toinen kuolema.

        1234567---


      • Anonyymi kirjoitti:

        En usko ikuiseen piinaan tulimeressä. Jumala ei ole mikään sadisti, että ikuisesti polttelisi pelastumattomia.
        Tuli kyllä polttaa aikansa. Tuli lankeaa alas taivaasta ja kuluttaa heidät. Tämä on toinen kuolema.

        1234567---

        Tulijärvi on varmaan ihan toisenlainen miksi ihminen sen kuvittelee.
        Se yhteys on syvällisempi vasta kun ihminen on uudessa kehonversiossa jossa lihaa ja luuta tai verta ei ole mutta aistit ovat.
        Samoin nyt ihminen ei voi tajuta sitä mitä on kun on itse hyljännyt Jumalan ja sekin on monelle vaikea käsitellä kun ei tajua mitä on pimeys ilman valoa.
        Pahuus ilman hyvyyttä...
        Suru ilman ilon toivoa..
        Aika ilman pelastavaa toivoa...
        Helvetti on paljon paljon syvällisempää kuin aakkosilla kirjoitettu teksti.
        Se pahin on kun ei ole enää Jumalaa missään auttamassa tai Hänen olemusta tuomassa hyvää sitä hyvää mitä nyt saa murhaaja..varas...homo..lesbo... nauttia täällä maanpäällä vapaasti ilman rajoitusta.
        Siellä Jumalaa et saa vaikka kuinka huudat ja itket.
        Nyt on aika miettiä.
        Miettiköön jokainen Jeesuksen haavoja ja kidutusta.
        Miksi niin rajusti ja kauheasti piti kuolla meidän puolesta.
        Senkö takia ,että voi sanoa...musta tuntuu ,että mä niinku nyt tällä fiiliksellä viitsi vaivautuu rasittaan kuule mun niinku aivoi....
        Jumala antoi ainokaisen Poikansa meidän edestä sillä niin paljon Hän meitä rakastaa.
        Miettiköön nyt jokainen kun vielä voi.


      • Anonyymi

        "Helvetin tulijärvi on totta raamatussa."

        Tulijärvi mainitaan mutta EI päättymätöntä kidutusta. Eikä sitä, että tulijärvi olisi olemassa ennen kuin vasta toisen ylösnousemukseen kälkeen.

        "tietysti paremmin aina kuin ne tuhannet jotka todella on osannut tekstit ja käännökset olipa aramea/hebrea tai kreikka."

        Ongelmasi on se, että kuvittelet keskiaikaisten ihmisten ymmärtäneen paremmin Raamatun kulttuureita ja kieliä, kuin nykytutkijoiden. Näinhän ei TODELLAKAAN ole.

        Viimeiset 20 vuotta raamatuntutkimus on hyppinyt harppauksilla eteenpäin, kun on opittu tuntemaan Raamatun kuuluvia sanoja OIKEIN. Sanoja, joiden merkitykset ovat olleet hakusessa sitä ennen, ja pahasti pielessä. Ja kymmenien Raamatun sanojen merkityksiä ei edes tiedetty sitä ennen.

        Apuna ovat toimineet muiden esim. seemiläisten kielien arkeologiset löydöt, ja niiden kielien tutkimus, sekä esim Kuolleen meren kääröjen sisältöjen digitointi. Niiden avulla on tietoteknisesti pystytty selvittämään paljon sanojen merkityksiä. Samoin on arkeologia auttanut ymmärtämään Raamatun tekstien konteksteja.

        Miksi pelkäät tutustua ja uskoa uudistuvaan RAAMATTUUN? Onko kaikki muukin tuntematon sinulle pelottavaa?


      • Anonyymi
        MrHyvis kirjoitti:

        Tulijärvi on varmaan ihan toisenlainen miksi ihminen sen kuvittelee.
        Se yhteys on syvällisempi vasta kun ihminen on uudessa kehonversiossa jossa lihaa ja luuta tai verta ei ole mutta aistit ovat.
        Samoin nyt ihminen ei voi tajuta sitä mitä on kun on itse hyljännyt Jumalan ja sekin on monelle vaikea käsitellä kun ei tajua mitä on pimeys ilman valoa.
        Pahuus ilman hyvyyttä...
        Suru ilman ilon toivoa..
        Aika ilman pelastavaa toivoa...
        Helvetti on paljon paljon syvällisempää kuin aakkosilla kirjoitettu teksti.
        Se pahin on kun ei ole enää Jumalaa missään auttamassa tai Hänen olemusta tuomassa hyvää sitä hyvää mitä nyt saa murhaaja..varas...homo..lesbo... nauttia täällä maanpäällä vapaasti ilman rajoitusta.
        Siellä Jumalaa et saa vaikka kuinka huudat ja itket.
        Nyt on aika miettiä.
        Miettiköön jokainen Jeesuksen haavoja ja kidutusta.
        Miksi niin rajusti ja kauheasti piti kuolla meidän puolesta.
        Senkö takia ,että voi sanoa...musta tuntuu ,että mä niinku nyt tällä fiiliksellä viitsi vaivautuu rasittaan kuule mun niinku aivoi....
        Jumala antoi ainokaisen Poikansa meidän edestä sillä niin paljon Hän meitä rakastaa.
        Miettiköön nyt jokainen kun vielä voi.

        Kun nyt et edes tunne sanojen homo ja lesbo merkityksiä suomeksi, etkä Raamatun ajan ihmisten maailmankuvaa samasta aiheesta, niin miksi sinua pitäisi uskoa!


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        "Helvetin tulijärvi on totta raamatussa."

        Tulijärvi mainitaan mutta EI päättymätöntä kidutusta. Eikä sitä, että tulijärvi olisi olemassa ennen kuin vasta toisen ylösnousemukseen kälkeen.

        "tietysti paremmin aina kuin ne tuhannet jotka todella on osannut tekstit ja käännökset olipa aramea/hebrea tai kreikka."

        Ongelmasi on se, että kuvittelet keskiaikaisten ihmisten ymmärtäneen paremmin Raamatun kulttuureita ja kieliä, kuin nykytutkijoiden. Näinhän ei TODELLAKAAN ole.

        Viimeiset 20 vuotta raamatuntutkimus on hyppinyt harppauksilla eteenpäin, kun on opittu tuntemaan Raamatun kuuluvia sanoja OIKEIN. Sanoja, joiden merkitykset ovat olleet hakusessa sitä ennen, ja pahasti pielessä. Ja kymmenien Raamatun sanojen merkityksiä ei edes tiedetty sitä ennen.

        Apuna ovat toimineet muiden esim. seemiläisten kielien arkeologiset löydöt, ja niiden kielien tutkimus, sekä esim Kuolleen meren kääröjen sisältöjen digitointi. Niiden avulla on tietoteknisesti pystytty selvittämään paljon sanojen merkityksiä. Samoin on arkeologia auttanut ymmärtämään Raamatun tekstien konteksteja.

        Miksi pelkäät tutustua ja uskoa uudistuvaan RAAMATTUUN? Onko kaikki muukin tuntematon sinulle pelottavaa?

        Niinpä! Eikös se olekaan TOTUUS, mikä kiinnostaa?


      • Anonyymi kirjoitti:

        "Helvetin tulijärvi on totta raamatussa."

        Tulijärvi mainitaan mutta EI päättymätöntä kidutusta. Eikä sitä, että tulijärvi olisi olemassa ennen kuin vasta toisen ylösnousemukseen kälkeen.

        "tietysti paremmin aina kuin ne tuhannet jotka todella on osannut tekstit ja käännökset olipa aramea/hebrea tai kreikka."

        Ongelmasi on se, että kuvittelet keskiaikaisten ihmisten ymmärtäneen paremmin Raamatun kulttuureita ja kieliä, kuin nykytutkijoiden. Näinhän ei TODELLAKAAN ole.

        Viimeiset 20 vuotta raamatuntutkimus on hyppinyt harppauksilla eteenpäin, kun on opittu tuntemaan Raamatun kuuluvia sanoja OIKEIN. Sanoja, joiden merkitykset ovat olleet hakusessa sitä ennen, ja pahasti pielessä. Ja kymmenien Raamatun sanojen merkityksiä ei edes tiedetty sitä ennen.

        Apuna ovat toimineet muiden esim. seemiläisten kielien arkeologiset löydöt, ja niiden kielien tutkimus, sekä esim Kuolleen meren kääröjen sisältöjen digitointi. Niiden avulla on tietoteknisesti pystytty selvittämään paljon sanojen merkityksiä. Samoin on arkeologia auttanut ymmärtämään Raamatun tekstien konteksteja.

        Miksi pelkäät tutustua ja uskoa uudistuvaan RAAMATTUUN? Onko kaikki muukin tuntematon sinulle pelottavaa?

        Ei ole peloittavaa kun olen tutustunut kirjoituksiin.
        Sinulla on juuri se saatanallinen ylimielinen ote jolla juuri ne alkutekstit yritetään sysätä syrjään ja korvata uudella ja kuolleenmeren kääröille en anna painoarvoa koska se oli hyvinkin suoraan irrallinen lahko ja tekstit ei todellakaan ole missään tapauksessa raamatun tekstejä vaan kopioitu raamatun tekstiä osittain ja muunneltu lahkon tyyliin.
        Vanhojen raamatun tekstien kokoelma on tarpeeksi tarkkaan käännetty ja varmasti osaavien ammattilaisten toimesta ja eri kansojen tutkijoita joista itse pidän juutalaisia tutkijoita monessa kohtaa huippuina ,mutta en korvaamattomina vaan kokonaisuus ja rakenteen ymmärtäminen on tärkeämpää.
        Raamatun teksti mikä meillä on niin se on hyvää.Sillä pärjää.


      • Anonyymi kirjoitti:

        Kun nyt et edes tunne sanojen homo ja lesbo merkityksiä suomeksi, etkä Raamatun ajan ihmisten maailmankuvaa samasta aiheesta, niin miksi sinua pitäisi uskoa!

        Raamatun ajan ihmiskuvassa sekä vanhantestamentin aikaan ,että uuden testamentin tunnettiin miesten kanssa makaavat miehet ja naiset jotka ovat luonnottomiin lihan himoihin sortuneet kelvottoman mielensä takia ja Jumala on hyljännyt heidät häpäisemään ruumiinsa.
        Kuolema on ollut ja on oleva palkka raamatun tekstin mukaan.
        Nykykielessä käytetään miehestä homoseksuaali ja naisesta lesbo.
        Toki jokainen voi väännellä noista perversiyksistä mitä vaan.


      • Anonyymi

        Ihan hirveetä!


      • Anonyymi
        MrHyvis kirjoitti:

        Ei ole peloittavaa kun olen tutustunut kirjoituksiin.
        Sinulla on juuri se saatanallinen ylimielinen ote jolla juuri ne alkutekstit yritetään sysätä syrjään ja korvata uudella ja kuolleenmeren kääröille en anna painoarvoa koska se oli hyvinkin suoraan irrallinen lahko ja tekstit ei todellakaan ole missään tapauksessa raamatun tekstejä vaan kopioitu raamatun tekstiä osittain ja muunneltu lahkon tyyliin.
        Vanhojen raamatun tekstien kokoelma on tarpeeksi tarkkaan käännetty ja varmasti osaavien ammattilaisten toimesta ja eri kansojen tutkijoita joista itse pidän juutalaisia tutkijoita monessa kohtaa huippuina ,mutta en korvaamattomina vaan kokonaisuus ja rakenteen ymmärtäminen on tärkeämpää.
        Raamatun teksti mikä meillä on niin se on hyvää.Sillä pärjää.

        "Sinulla on juuri se saatanallinen ylimielinen ote jolla juuri ne alkutekstit yritetään sysätä syrjään ja korvata uudella ja kuolleenmeren kääröille en anna painoarvoa koska se oli hyvinkin suoraan irrallinen lahko ja tekstit ei todellakaan ole missään tapauksessa raamatun tekstejä vaan kopioitu raamatun tekstiä osittain ja muunneltu lahkon tyyliin."

        AHAA! Tämä kohdistuikin henkilöön, ei Raamatun kääntämiseen.

        Johtuu vain siitä, ettet tunne käännösprosessia etkä Kuolleen meren kääröjen sisältöjä. Juuri nytkin kaikissa vähänkin viimeaikaisemmissa raamatunkäännöksissämme on paljonkin tekstiä Kuolleenmeren kääröistä, mm Septuagintasta, jonka kääntäjillä oli läheisempi käsitys oman aikansa tekstin kontekstista kuin keskiaikaisilla kääntäjillä, joihin sinä pohjaat uskontosi.

        Mitään alkutekstiä en ole sysäämässä yhtään mihinkään. Vain niiden sanojen vanhat ja väärät merkitykset. Sitä paitsi Septuaginta on satoja vuosia vanhempi teksti kuin Uuden testamentin kirjoitukset, joten sen kanssa mennään vieläkin vanhempiin alkuteksteihin kuin mitä Uuden testamentin kirjojen kohdalla on.

        Essealaisethan olivat yksi juutalaisuuden lahkoista, joita oli niihin aikoihin 4-5 laskutavasta riippuen. Ja vielä yksi niistä konservatiivisimmista lahkoista. Sillä ei ole merkitystä käännöstyön kannalta mikä lahkoista on ollut kyseessä. Sanat kun eivät osaa valehdella. Käytetäänhän Raamatun tekstien sanojen kääntämiseen pakanallistenkin kirjoitusten tekstejäkin. Se, ettet sinä tunne käännösprosessin kulkua, ei tee nyky-raamatuista ja -käännöksistä sen huonompia.

        "Raamatun teksti mikä meillä on niin se on hyvää.Sillä pärjää."

        Sopii minulle, että pärjäät. Mutta miksi mustamaalaat jotakin mitä et edes ymmärrä? Miksi pelkäät Raamatun TOTUUTTA niin kovin paljon?


      • Anonyymi
        MrHyvis kirjoitti:

        Raamatun ajan ihmiskuvassa sekä vanhantestamentin aikaan ,että uuden testamentin tunnettiin miesten kanssa makaavat miehet ja naiset jotka ovat luonnottomiin lihan himoihin sortuneet kelvottoman mielensä takia ja Jumala on hyljännyt heidät häpäisemään ruumiinsa.
        Kuolema on ollut ja on oleva palkka raamatun tekstin mukaan.
        Nykykielessä käytetään miehestä homoseksuaali ja naisesta lesbo.
        Toki jokainen voi väännellä noista perversiyksistä mitä vaan.

        "Nykykielessä käytetään miehestä homoseksuaali ja naisesta lesbo."

        Väärin. Missähän puskassa sinäkin olet kasvanut...

        Sana homo tarkoittaa samaa sukupuolta olevasta kiinnostunutta sukupuoleen puuttumatta. Mieshomot ovat hinttejä ja naishomot lesboja. Asiayhteys voi myös määrittää kummasta homosta on kyse; mieshomosta vai naishomosta.

        Luuletko, että joku oikeasti luottaa sellaisen ihmisen tekstiin, joka ri tunne edes oman kielensä sanojen merkityksiä? Hellareille on muutenkin tyypillistä antaa sanoille omia omaa agendaansa tukevia merkityksiä. En tiedä johtuuko se luonteesta, sosiaalisesta paineesta vaiko kouluttautumattomuudesta. Paljon teitä sanaseppoja tälläkin palstalla majailee.

        https://www.suomisanakirja.fi/homoseksuaalisuus

        https://www.synonyymit.fi/homō


      • Anonyymi
        MrHyvis kirjoitti:

        Ei ole peloittavaa kun olen tutustunut kirjoituksiin.
        Sinulla on juuri se saatanallinen ylimielinen ote jolla juuri ne alkutekstit yritetään sysätä syrjään ja korvata uudella ja kuolleenmeren kääröille en anna painoarvoa koska se oli hyvinkin suoraan irrallinen lahko ja tekstit ei todellakaan ole missään tapauksessa raamatun tekstejä vaan kopioitu raamatun tekstiä osittain ja muunneltu lahkon tyyliin.
        Vanhojen raamatun tekstien kokoelma on tarpeeksi tarkkaan käännetty ja varmasti osaavien ammattilaisten toimesta ja eri kansojen tutkijoita joista itse pidän juutalaisia tutkijoita monessa kohtaa huippuina ,mutta en korvaamattomina vaan kokonaisuus ja rakenteen ymmärtäminen on tärkeämpää.
        Raamatun teksti mikä meillä on niin se on hyvää.Sillä pärjää.

        "Sinulla on juuri se saatanallinen ylimielinen ote..."

        Tämä on huvittavaa! Juuri niistä alkuteksteistähän käännökset tehdään 😂 Niin on myös tehty sinunkin Raamattusi kanssa.

        Sehän tarkoittaa sitä, että sinunkin Raamattusi on kääntänyt joku, jolla on "saatanallinen ote"

        Onnea vaan valitsemallasi saatanallisella tiellä!


      • Anonyymi
        MrHyvis kirjoitti:

        Ei ole peloittavaa kun olen tutustunut kirjoituksiin.
        Sinulla on juuri se saatanallinen ylimielinen ote jolla juuri ne alkutekstit yritetään sysätä syrjään ja korvata uudella ja kuolleenmeren kääröille en anna painoarvoa koska se oli hyvinkin suoraan irrallinen lahko ja tekstit ei todellakaan ole missään tapauksessa raamatun tekstejä vaan kopioitu raamatun tekstiä osittain ja muunneltu lahkon tyyliin.
        Vanhojen raamatun tekstien kokoelma on tarpeeksi tarkkaan käännetty ja varmasti osaavien ammattilaisten toimesta ja eri kansojen tutkijoita joista itse pidän juutalaisia tutkijoita monessa kohtaa huippuina ,mutta en korvaamattomina vaan kokonaisuus ja rakenteen ymmärtäminen on tärkeämpää.
        Raamatun teksti mikä meillä on niin se on hyvää.Sillä pärjää.

        Suomen kieli hakusessa?

        Pelottavaa kirjoitetaan ilman i-kirjainta.


      • Anonyymi
        MrHyvis kirjoitti:

        Raamatun ajan ihmiskuvassa sekä vanhantestamentin aikaan ,että uuden testamentin tunnettiin miesten kanssa makaavat miehet ja naiset jotka ovat luonnottomiin lihan himoihin sortuneet kelvottoman mielensä takia ja Jumala on hyljännyt heidät häpäisemään ruumiinsa.
        Kuolema on ollut ja on oleva palkka raamatun tekstin mukaan.
        Nykykielessä käytetään miehestä homoseksuaali ja naisesta lesbo.
        Toki jokainen voi väännellä noista perversiyksistä mitä vaan.

        "Raamatun ajan ihmiskuvassa sekä vanhantestamentin aikaan ,että uuden testamentin tunnettiin miesten kanssa makaavat miehet ja naiset jotka ovat luonnottomiin lihan himoihin sortuneet "

        Näinhän siellä Raamatussa suurinpiirtein lukee. Kuka lie nekin tekstit sinne alkutekstiin lisännyt...


      • Anonyymi kirjoitti:

        "Sinulla on juuri se saatanallinen ylimielinen ote jolla juuri ne alkutekstit yritetään sysätä syrjään ja korvata uudella ja kuolleenmeren kääröille en anna painoarvoa koska se oli hyvinkin suoraan irrallinen lahko ja tekstit ei todellakaan ole missään tapauksessa raamatun tekstejä vaan kopioitu raamatun tekstiä osittain ja muunneltu lahkon tyyliin."

        AHAA! Tämä kohdistuikin henkilöön, ei Raamatun kääntämiseen.

        Johtuu vain siitä, ettet tunne käännösprosessia etkä Kuolleen meren kääröjen sisältöjä. Juuri nytkin kaikissa vähänkin viimeaikaisemmissa raamatunkäännöksissämme on paljonkin tekstiä Kuolleenmeren kääröistä, mm Septuagintasta, jonka kääntäjillä oli läheisempi käsitys oman aikansa tekstin kontekstista kuin keskiaikaisilla kääntäjillä, joihin sinä pohjaat uskontosi.

        Mitään alkutekstiä en ole sysäämässä yhtään mihinkään. Vain niiden sanojen vanhat ja väärät merkitykset. Sitä paitsi Septuaginta on satoja vuosia vanhempi teksti kuin Uuden testamentin kirjoitukset, joten sen kanssa mennään vieläkin vanhempiin alkuteksteihin kuin mitä Uuden testamentin kirjojen kohdalla on.

        Essealaisethan olivat yksi juutalaisuuden lahkoista, joita oli niihin aikoihin 4-5 laskutavasta riippuen. Ja vielä yksi niistä konservatiivisimmista lahkoista. Sillä ei ole merkitystä käännöstyön kannalta mikä lahkoista on ollut kyseessä. Sanat kun eivät osaa valehdella. Käytetäänhän Raamatun tekstien sanojen kääntämiseen pakanallistenkin kirjoitusten tekstejäkin. Se, ettet sinä tunne käännösprosessin kulkua, ei tee nyky-raamatuista ja -käännöksistä sen huonompia.

        "Raamatun teksti mikä meillä on niin se on hyvää.Sillä pärjää."

        Sopii minulle, että pärjäät. Mutta miksi mustamaalaat jotakin mitä et edes ymmärrä? Miksi pelkäät Raamatun TOTUUTTA niin kovin paljon?

        En mustamaalaa mitään ,mutta saatanan virityksiä en ota vastaan.
        Tästä aiheesta Jumala antoi näyn aikoinaan kun tutkin tekstejä ja näin tiettyjen valheellisuuden, mutta sinä pidä mitä haluat ihan vapaasti ja minä pidän minkä pidän eli raamatun ja 38 versio on ihan hyvä.
        Toki luen muitakin ,mutta sillä pärjää.


      • Anonyymi kirjoitti:

        "Nykykielessä käytetään miehestä homoseksuaali ja naisesta lesbo."

        Väärin. Missähän puskassa sinäkin olet kasvanut...

        Sana homo tarkoittaa samaa sukupuolta olevasta kiinnostunutta sukupuoleen puuttumatta. Mieshomot ovat hinttejä ja naishomot lesboja. Asiayhteys voi myös määrittää kummasta homosta on kyse; mieshomosta vai naishomosta.

        Luuletko, että joku oikeasti luottaa sellaisen ihmisen tekstiin, joka ri tunne edes oman kielensä sanojen merkityksiä? Hellareille on muutenkin tyypillistä antaa sanoille omia omaa agendaansa tukevia merkityksiä. En tiedä johtuuko se luonteesta, sosiaalisesta paineesta vaiko kouluttautumattomuudesta. Paljon teitä sanaseppoja tälläkin palstalla majailee.

        https://www.suomisanakirja.fi/homoseksuaalisuus

        https://www.synonyymit.fi/homō

        Kuten kirjoitin niin kirjoitin sen totuuden.
        Niin ja sitä helluntai juttua en ymmärtänyt eli kaikki mitä kirjoitit on täyttä sontaa , mutta teitä sonnan kirjoittajia riittää.
        Homot vinkuu ja vonkuu.


      • Anonyymi kirjoitti:

        "Raamatun ajan ihmiskuvassa sekä vanhantestamentin aikaan ,että uuden testamentin tunnettiin miesten kanssa makaavat miehet ja naiset jotka ovat luonnottomiin lihan himoihin sortuneet "

        Näinhän siellä Raamatussa suurinpiirtein lukee. Kuka lie nekin tekstit sinne alkutekstiin lisännyt...

        Ja tuomiot homoille ja lesboille on raamatussa ,mutta mitä tästä enempää väittämään.Sitten näette kun kuolette ,että näette miten on Totuus.


      • Anonyymi
        MrHyvis kirjoitti:

        Ja tuomiot homoille ja lesboille on raamatussa ,mutta mitä tästä enempää väittämään.Sitten näette kun kuolette ,että näette miten on Totuus.

        Melko ylimielistä sokealta.


      • Anonyymi kirjoitti:

        Melko ylimielistä sokealta.

        Kerro vaan reippaasti mikä siinä on ylimielistä jos Jumala on asian ilmoittanut raamatussa ??


      • Anonyymi
        MrHyvis kirjoitti:

        En mustamaalaa mitään ,mutta saatanan virityksiä en ota vastaan.
        Tästä aiheesta Jumala antoi näyn aikoinaan kun tutkin tekstejä ja näin tiettyjen valheellisuuden, mutta sinä pidä mitä haluat ihan vapaasti ja minä pidän minkä pidän eli raamatun ja 38 versio on ihan hyvä.
        Toki luen muitakin ,mutta sillä pärjää.

        "mutta saatanan virityksiä en ota vastaan."

        Osa sinun Raamattusi käännöksistä on Saatanan virityksiä.


      • Anonyymi
        MrHyvis kirjoitti:

        Kuten kirjoitin niin kirjoitin sen totuuden.
        Niin ja sitä helluntai juttua en ymmärtänyt eli kaikki mitä kirjoitit on täyttä sontaa , mutta teitä sonnan kirjoittajia riittää.
        Homot vinkuu ja vonkuu.

        "Kuten kirjoitin niin kirjoitin sen totuuden."

        Kun kielentuntemuksesi on noin hataralla pohjalla, muuhunkaan aihepiirin kommentointiisi ei ole luottamista.


      • Anonyymi
        MrHyvis kirjoitti:

        Kerro vaan reippaasti mikä siinä on ylimielistä jos Jumala on asian ilmoittanut raamatussa ??

        Ei Jumala, vaan ihmiset, jotka ovat omassa korvasyyhyssään tekstiään Raamattuun kerättyihin kirjoituksiin lisänneet.


      • Anonyymi
        MrHyvis kirjoitti:

        Kerro vaan reippaasti mikä siinä on ylimielistä jos Jumala on asian ilmoittanut raamatussa ??

        Ei Jumala ole ilmoittanut mitään sellaista, jonka joku ihminen on jälkeenpäin, isännyt Raamattuun, kuten 3.Moos. kirjan tekstit, joilla yrität perustella homovastaisuuttasi ja tuomita ihmisiä.


      • Anonyymi kirjoitti:

        "Kuten kirjoitin niin kirjoitin sen totuuden."

        Kun kielentuntemuksesi on noin hataralla pohjalla, muuhunkaan aihepiirin kommentointiisi ei ole luottamista.

        Niin sinähän voit jorista mitä sattuu.


      • Anonyymi kirjoitti:

        Ei Jumala, vaan ihmiset, jotka ovat omassa korvasyyhyssään tekstiään Raamattuun kerättyihin kirjoituksiin lisänneet.

        Raamatussa on teksti joka kestää aikaa ja huijareiden yritykset halventaa Jumalan ilmoitus.


      • Anonyymi kirjoitti:

        Ei Jumala ole ilmoittanut mitään sellaista, jonka joku ihminen on jälkeenpäin, isännyt Raamattuun, kuten 3.Moos. kirjan tekstit, joilla yrität perustella homovastaisuuttasi ja tuomita ihmisiä.

        Lue raamatun teksti..


      • Anonyymi
        MrHyvis kirjoitti:

        Raamatussa on teksti joka kestää aikaa ja huijareiden yritykset halventaa Jumalan ilmoitus.

        Ja mikähän teksti se niistä kaikista on? Ei ainakaan 3.Moos. kohta.


      • Anonyymi
        MrHyvis kirjoitti:

        Lue raamatun teksti..

        Raamattua ei nykyään sitten kirjoitetaan edes isolla. Mihin raamattuun viittaat? Vai oliko jälleen niin, ettet osaa suomen kieltä?


      • Anonyymi kirjoitti:

        Raamattua ei nykyään sitten kirjoitetaan edes isolla. Mihin raamattuun viittaat? Vai oliko jälleen niin, ettet osaa suomen kieltä?

        Osaan .Oikein hyvin. Sinulla enempi siellä mielenterveyspuolella hirttää aakkosten koko ja pilkkukin.


      • Anonyymi
        MrHyvis kirjoitti:

        Osaan .Oikein hyvin. Sinulla enempi siellä mielenterveyspuolella hirttää aakkosten koko ja pilkkukin.

        Et näköjään osaa pilkkusääntöjäkään...

        🤣


      • Anonyymi
        MrHyvis kirjoitti:

        Osaan .Oikein hyvin. Sinulla enempi siellä mielenterveyspuolella hirttää aakkosten koko ja pilkkukin.

        Teillä taitaa olla pakkomielle saada viimeinen sana.


      • Anonyymi
        MrHyvis kirjoitti:

        Raamatussa on teksti joka kestää aikaa ja huijareiden yritykset halventaa Jumalan ilmoitus.

        Raamattuhan ei ole erehtymätöntä Jumalan sanaa, vaan ihmisten kirjoittamaa ja muokkaamaa tekstiä, jossa kirjoittajat tuovat esille omaa agendaansa oman aikakautensa kontekstissa.


      • Anonyymi kirjoitti:

        Et näköjään osaa pilkkusääntöjäkään...

        🤣

        Pyydän anteeksi kun en ole muistanut jättää sitä mielenterveysasiakkaalle ruodittavaksi sydämmeen.
        Kyllä ,se joskus helpottaa.


      • Anonyymi kirjoitti:

        Raamattuhan ei ole erehtymätöntä Jumalan sanaa, vaan ihmisten kirjoittamaa ja muokkaamaa tekstiä, jossa kirjoittajat tuovat esille omaa agendaansa oman aikakautensa kontekstissa.

        Ihan väärin kirjoitat vaan toki tiedät sen itsekin.


      • Anonyymi
        MrHyvis kirjoitti:

        Pyydän anteeksi kun en ole muistanut jättää sitä mielenterveysasiakkaalle ruodittavaksi sydämmeen.
        Kyllä ,se joskus helpottaa.

        Tuollaisia diagnooseja heittelee vain lääkärit. Arvaa onko uskottavaa?


      • Anonyymi
        MrHyvis kirjoitti:

        Ihan väärin kirjoitat vaan toki tiedät sen itsekin.

        Tiedän juuri mikä on totuus. Minulla ei olisi kanttia valehdella näin vakavasta asiasta eikä todellakaan uskotella valhettasi julkisella palstalla lukijoille. Raamatussa on melko paljonkin tekstiä, jota kukaan ei puhunut ja tekstiä, jota on lisäilty, korjailtu tai muutettu alkuperäisiin kirjoituksiin. Ne eivät luonnollisestikaan ole Jumalan sanaa.


      • Anonyymi
        MrHyvis kirjoitti:

        Ihan väärin kirjoitat vaan toki tiedät sen itsekin.

        Miksi Jumalan pitäisi muutella omaa sanaansa?


      • Anonyymi
        MrHyvis kirjoitti:

        Pyydän anteeksi kun en ole muistanut jättää sitä mielenterveysasiakkaalle ruodittavaksi sydämmeen.
        Kyllä ,se joskus helpottaa.

        Et näköjään todellakaan osaa sitä suomea! Sydämeen kirjoitetaan yhdellä m-kirjaimella. Lapsikin sen jo tietää.


      • Anonyymi kirjoitti:

        Tuollaisia diagnooseja heittelee vain lääkärit. Arvaa onko uskottavaa?

        Kyllä ,koska jos hyvin ,kirjoittaa voi ihan sydämmessään olla rauhassa.


      • Anonyymi kirjoitti:

        Tiedän juuri mikä on totuus. Minulla ei olisi kanttia valehdella näin vakavasta asiasta eikä todellakaan uskotella valhettasi julkisella palstalla lukijoille. Raamatussa on melko paljonkin tekstiä, jota kukaan ei puhunut ja tekstiä, jota on lisäilty, korjailtu tai muutettu alkuperäisiin kirjoituksiin. Ne eivät luonnollisestikaan ole Jumalan sanaa.

        Sinähän valehtelet ihan urakalla.Oletko urakkapalkalla täällä ??


      • Anonyymi kirjoitti:

        Et näköjään todellakaan osaa sitä suomea! Sydämeen kirjoitetaan yhdellä m-kirjaimella. Lapsikin sen jo tietää.

        😆😆


      • Anonyymi
        MrHyvis kirjoitti:

        Kyllä ,koska jos hyvin ,kirjoittaa voi ihan sydämmessään olla rauhassa.

        Mitä lauseesi nyt ihan oikeasti tarkoittaa?


      • Anonyymi
        MrHyvis kirjoitti:

        😆😆

        Samaa mieltä... Olet todella huvittava...


      • Anonyymi
        MrHyvis kirjoitti:

        😆😆

        Tunnet kai suomalaisen sanonnan:
        Yhteen sydämeen ei mahdu kahta ämmää! 🤣🤣🤣🤣🤣😂😂😂🤣🤣😂🤣🤣😅😅🤣🤣🤣🙂


      • Anonyymi
        MrHyvis kirjoitti:

        Tulijärvi on varmaan ihan toisenlainen miksi ihminen sen kuvittelee.
        Se yhteys on syvällisempi vasta kun ihminen on uudessa kehonversiossa jossa lihaa ja luuta tai verta ei ole mutta aistit ovat.
        Samoin nyt ihminen ei voi tajuta sitä mitä on kun on itse hyljännyt Jumalan ja sekin on monelle vaikea käsitellä kun ei tajua mitä on pimeys ilman valoa.
        Pahuus ilman hyvyyttä...
        Suru ilman ilon toivoa..
        Aika ilman pelastavaa toivoa...
        Helvetti on paljon paljon syvällisempää kuin aakkosilla kirjoitettu teksti.
        Se pahin on kun ei ole enää Jumalaa missään auttamassa tai Hänen olemusta tuomassa hyvää sitä hyvää mitä nyt saa murhaaja..varas...homo..lesbo... nauttia täällä maanpäällä vapaasti ilman rajoitusta.
        Siellä Jumalaa et saa vaikka kuinka huudat ja itket.
        Nyt on aika miettiä.
        Miettiköön jokainen Jeesuksen haavoja ja kidutusta.
        Miksi niin rajusti ja kauheasti piti kuolla meidän puolesta.
        Senkö takia ,että voi sanoa...musta tuntuu ,että mä niinku nyt tällä fiiliksellä viitsi vaivautuu rasittaan kuule mun niinku aivoi....
        Jumala antoi ainokaisen Poikansa meidän edestä sillä niin paljon Hän meitä rakastaa.
        Miettiköön nyt jokainen kun vielä voi.

        Minulle se on niin selvä asia, että Jumala ei ole mikään sadisti, että ikuisesti tulelle polttelisi.

        En tule muuttamaan näkemystäni !

        1234567---


      • Anonyymi
        MrHyvis kirjoitti:

        Ihan väärin kirjoitat vaan toki tiedät sen itsekin.

        Missä kohden hän kirjoittaa väärin?

        Mitä tarkoittaa se, että sinun mielestäsi Raamattu on Jumalan sanaa? Kysehän on kielikuvasta, eikö niin? Sillä Jumala ei sanellut kenellekään kirjoittajalle niitä tekstejä, joita me nyt Raamatusta luemme. Kukaan ei pakottanut heitä kirjoittamaan juuri niin kuin HE kirjoittivat. He eivät heränneet kirjoittamisensa jälkeen transsista ja todenneet, että hupsis! Tälläistäkö tuli tällä kertaa kirjoitettua!? 

        He eivät kirjoittaessaan edes tienneet, että jotkut IHMISET tulisivat joskus valitsemaan heidän tekstinsä kokoelmateokseen, jota me kutsumme Raamatuksi.

        Miten sinä luulet Raamatun syntyneen? Luuletko, että se tippui yhtenä yönä taivaasta?

        Sitä paitsi, mistä Ramatusta sinä puhut? Eri uskontojen Raamatuissa on eri määrä kirjoja. Mistä tiedät, että luet edes oikeaa Raamattua?!

        Esimerkkinä teksti, jonka väitetään olevan Raamatusta mutta jota ei Raamatustamme löydy. Se on todellisuudessa Eenokin kirjasta. Jeesus siis luki Eenokin kirjaa ja piti sitä osana Raamattua.

        “Joka uskoo minuun, niin kuin Raamatussa sanotaan, hänen sisimmästään juoksevat elävän veden virrat.”” (Joh 7:38, FinRK)

        Kuuluuko Eenokin kirja sinun Raamattuusi?

        Eikä tässä vielä edes puhuttu siitä, miten Raamatun teksti on muuttunut kirjurin, kääntäjien ja kirkkoisien toimesta puhumattakaan siitä, että suurin osa Raamattuun kirjoitetusta perustuu kuulopuheisiin, ei aitoon keskusteluun niiden ylöskirjoittamana, jotka olivat tapahtumassa keskustelijoina tai edes kuulijoina.


      • Anonyymi kirjoitti:

        Minulle se on niin selvä asia, että Jumala ei ole mikään sadisti, että ikuisesti tulelle polttelisi.

        En tule muuttamaan näkemystäni !

        1234567---

        On todella älytöntä pitää kiinni jostain joka on vääränä oppina syötetty.
        Lue Jeesuksen kirjoitus ja katso ja mieti Jeesuksen kuolemaa ristillä.
        Ei ole palvelija herraa suurempi.Jos ihmiset ei halua Jumalan seuraa niin he saavat saatanan seuran.
        Missä saatana siellä hänen omansa.
        Missä siis on saatana.
        Se tulijärvi toki voi olla hieman erilainen kuin me fyysisti kuvittelemme kun ihminen on sielläkin uudenlaisessa muodossa ilman oikeaa lihaa tai verta mutta olemus on aisteineen.
        Mutta ihminen saa sitä mitä haluaa.


    • Anonyymi

      Ongelma ei ole meidän pienen päämme mielipiteet ja halumme uskoa jotain mihin olemme pinttyneet, vaan se voiko henkiolento kuolla tulessa tai missä tahansa. Onko se edes käytännössä mahdollista. Ihmiseen on puhallettu Jumalan Henki ja se on myös saatanassa joka sinne pätsiin heitetään.

      Eläimissä sitä ei ole ja sen ymmärtää että he voivat kuolla. Joskaan eivät tarvitse siihen mitään helvettiä, vaan se toteutuu aivan fyysisesti kun elintoiminnat lakkaa. Toisaalta jos ei ihminenkään ole henkiolento, niin ei hänenkään tarvitse mitään helvettiä kuollakseen, vaan kuolee kuten eläimet. Kuten ateistit väittävät.

      • Anonyymi

        Olet TÄYSIN väärässä.

        1. Ihmisessä ei ole Jumalan Henkeä eikä ihminen ole itsessään mikään ikuisuusolento.
        2. Pyhä Henki voi vaikuttaa vain niiden sydämeen, jotka uskovat Jeesukseen.
        3. Paholaisella ei ole Jumalan Henkeä.
        4. Henkiolento voidaan hävittää. Jumalalle se on mahdollista.
        5. Helvetti ei ole pätsi.
        6. Raamatun alkutekstissä eläimistä ja ihmisistä molemmista puhutaan sanalla nefes (elävä olento/sielu).
        7. Jumala herättää kaikki kuolleet fyysisessä ruumiissaan.
        8. Kadotetut joutuvat tuleen fyysisesti.


      • Anonyymi

        "Eläimissä sitä ei ole ja sen ymmärtää että he voivat kuolla."

        Kun kerran Raamatun mukaan eläimissä on sielu, niin miksei eläimissä muka olisi Jumalan henkeä, joka alkutekstin mukaan on ihmisissä, jolloin vasta heistä tuli sielu? Selitäpä tämä.


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Olet TÄYSIN väärässä.

        1. Ihmisessä ei ole Jumalan Henkeä eikä ihminen ole itsessään mikään ikuisuusolento.
        2. Pyhä Henki voi vaikuttaa vain niiden sydämeen, jotka uskovat Jeesukseen.
        3. Paholaisella ei ole Jumalan Henkeä.
        4. Henkiolento voidaan hävittää. Jumalalle se on mahdollista.
        5. Helvetti ei ole pätsi.
        6. Raamatun alkutekstissä eläimistä ja ihmisistä molemmista puhutaan sanalla nefes (elävä olento/sielu).
        7. Jumala herättää kaikki kuolleet fyysisessä ruumiissaan.
        8. Kadotetut joutuvat tuleen fyysisesti.

        "Kadotetut joutuvat tuleen fyysisesti."

        Eipä siellä tulessa kauaa ehdi kitumaan. Taju lähtee jo kun häkä tukehduttaa. Hermopäätteet palavat ensimmäisinä. Kipua ei ehdi edes tuntemaan kun elimistö menee shokkiin.


    • Anonyymi

      Luomisessa nimenomaan Jumala puhalsi ihmiseen hengen, niin hänestä tuli elävä sielu. On erikseen sielu ja elävä sielu. Se Jumalan kuva meissä on juuri sitä Jumalan Henkeä mikä meille lahjoitetaan elämän ajaksi ja meidän tulisi sitä vaalia yhteydessä Jumalaan. Se on juuri uskonelämää. Ei mikään juputus Raamatusta.

      Ei ylösnousemuksessa ole fyysisiä kehoja. Jo Jeesukselta kysyttiin, että mitenkäs jos aviopuoliso kuolee ja aina ottaa uuden, kenen kanssa on taivaassa. Jeesus sanoi ettei siellä olla siten kuten maan päällä, ei kukaan siellä ole kenenkään vaimo tai mies.

      Paavali kertoi oikein salaisuutensa sen miten saadaan ylösnousemus ruumis, miten ihminen muuttuu eikä suinkaan tämän vaivaisen kehonsa kanssa yritä kompuroida taivaaseen.

      Ihmisen ja eläinten samankaltaistaminen on ateismia.

      Taivas on henkiolentojen paikka. Sellaisten, jotka ovat yhtä Jumalan Hengen kanssa.

      Helvetti on henkiolentojen paikka, jotka eivät ole yhteydessä Jumalaan. On liian helppo selitys että henkiolennot vain kuolevat, että Jumala vain tappaa ne. Että Jumala on sellainen murhaaja.

      • Anonyymi

        " On erikseen sielu ja elävä sielu."

        Hauskasti keksitty! Raamatussa ei toki lue mitään tuollaista.


    • Anonyymi

      Jo on kumma paikka!
      En halua olla siellä.

    • Anonyymi

      Miks henkiolennot eivät voisi kuolla? Jeesus kehotti varomaan Häntä joka voi sekä sielun että ruumiin hukuttaa (ÁPOLESAI = tuhota)

      Ja mistä olet saanut käsityksen , ettei taivaassa olisi ihmisillä ruumista? Tietysti on! Miten muuten voisi syödä elämän puusta!

    • Anonyymi

      Kyllä silloin on pakko olla myös Bajamajoja.
      Olennoilla on oltava suolet ainakin ja munuaiset.
      Kaikki muutkin elimet seuraavat ylösnousemus ruumista.
      Tämä on selvä kun pläkki.

      • Anonyymi

        Onko seurakuntaruumiilla kaikki elimet, kun Kristus on seurakunnan pää?


    • Anonyymi

      Miksi taivaassa pitää syödä puusta?
      Paavali kirjoittaa siitä ylösnousemus ruumiista ja miten myös elävät muuttuvat Kristuksen tullessa.

      • Anonyymi

        Siellä taivaassa ynnäillään vaan mies- ja naispappeina niiden harhaoppisten syntejä.

        Sitten kun sen tuhannen vuoden jälkeen tömähdetään sen "Uusi Jerusalem" -kaupunkijärkäleen kyydissä tänne maan pinnalle, niin silloin vasta aletaan syömään puista.


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Siellä taivaassa ynnäillään vaan mies- ja naispappeina niiden harhaoppisten syntejä.

        Sitten kun sen tuhannen vuoden jälkeen tömähdetään sen "Uusi Jerusalem" -kaupunkijärkäleen kyydissä tänne maan pinnalle, niin silloin vasta aletaan syömään puista.

        Uusi Jerusalem...järjetön ajatus.
        Mitä iloa tällaiselle pohjoisen eläjälle on jostain kivikylästä, joka on 2000 vuoden takaa?
        Porukka kävelee ja ylistää Jumalaa tämän tästä. Kaikki on kuin ennen vanhaan. Ja ovat hirmu onnellisia koko ajan, kun saavat ylistää ylistämästä päästyään.
        Miksi ei joku muu kaupunki maailmassa? Varmasti löytyisi oikeita rauhan tyyssija.
        Jerusalemhan ei tätä ole.


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Uusi Jerusalem...järjetön ajatus.
        Mitä iloa tällaiselle pohjoisen eläjälle on jostain kivikylästä, joka on 2000 vuoden takaa?
        Porukka kävelee ja ylistää Jumalaa tämän tästä. Kaikki on kuin ennen vanhaan. Ja ovat hirmu onnellisia koko ajan, kun saavat ylistää ylistämästä päästyään.
        Miksi ei joku muu kaupunki maailmassa? Varmasti löytyisi oikeita rauhan tyyssija.
        Jerusalemhan ei tätä ole.

        Onhan siellä kultakadut ja jalokiviä ja kaikkea hienoa...


    • Anonyymi

      Eikä kukaan ole kuullut ajatusta Henki tekee eläväksi. Eikä se tarkoita kuolleista heräämistä, vaan sitä että sielu herää eloon. Että ihminen oikeasti elää eikä ole kuollut sielu.

      • Anonyymi

        Raamattu tosin ei tunne käsitettä: kuollut sielu.


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Raamattu tosin ei tunne käsitettä: kuollut sielu.

        On paljon käsityksiä mitä Raamattu ei tunne. Kun raketit ja ohjukset. Eikä sitä että ne voidaan ampua vaikka sapattina sairaalaan. Joten niitä asioita ei ole olemassa eikä sellaista voi tapahtua.


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        On paljon käsityksiä mitä Raamattu ei tunne. Kun raketit ja ohjukset. Eikä sitä että ne voidaan ampua vaikka sapattina sairaalaan. Joten niitä asioita ei ole olemassa eikä sellaista voi tapahtua.

        Sielun konsepti on peräisin pakanallisista lähteistä, kuten Patonilta. Jeesus ei tiennyt mitään nykyisestä sielun konseptista, joka on lähinnä filosofiaa, ei teologiaa.... paitsi joidenkin kristinuskossa.


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        On paljon käsityksiä mitä Raamattu ei tunne. Kun raketit ja ohjukset. Eikä sitä että ne voidaan ampua vaikka sapattina sairaalaan. Joten niitä asioita ei ole olemassa eikä sellaista voi tapahtua.

        Kyseisiä tappamismenetelmiä Raamattu ei tunne, mutta se sama tappamisen henki, että vääräuskoisia saa armotta tappaa ilman mitään säälintunteita löytyy kyllä Raamatusta.

        Eikä väliä ovatko puolustuskyvyttömiä lapsia, naisia tai vanhuksia.


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Raamattu tosin ei tunne käsitettä: kuollut sielu.

        Mutta Gogolilla on kirja nimeltä Kuolleet sielut.


    • Anonyymi

      Hieno kysymys, tosi hieman rikinkatkuinen. Kyllä helvetti mainitaan. Se on ennemminkin Saatanelle ja muille langenneille enkeleille tarkoitettu paikka. Pahoja ihmissieluja on varmasti siellä myös, koska he ovat elämässään palvelleet pahuudellaan paholaista, eivätkä ole katuneet ja tehneet parannusta.

      Jeesukseen aidosti uskovat pääsevät sen sijaan taivaaseen maan päällisen elämän päätyttyä.

      Iso joukko sieluja on myös tuonelassa odottamassa viimeistä tuomiota. Tuonela on sielujen hautausmaa, jossa sielut lepäävät tiedottomassa tilassa.

      Jos joku noin sanoo, täytyy hälytyskellojen soida. Aidosti Jeesukseen uskova ei ikinä tuomitse toisia helvettiin puheissaan ja ajatuksissaankaan. Tällainen ihminen on vaarassa itse, koska tekee syntiä, vaikka uskoo olevansa hurskas. Se on Raamatun mukaan äärimmäisen vaarallinen tilanne. Siis se, ette tekee syntiä, mutta ei itse huomaa sitä ollenkaan. Puheet ja tuomitsemiset ovat usein tällaisia syntejä. Niistä täytyy tehdä ehdottomasti parannus, jos meinaa periä Jumalan valtakunnan. Voi hyvin!

    • Anonyymi

      Eenok mainitaan lyhyesti Vanhassa testamentissa: Eenok kulki Jumalan kanssa. Sitten Eenok ei enää ollut. Jumala vei hänet (muistin varassa). Eenokiin viitataan Uudessa testamentissa yli sata kertaa.

      1. Eenokin kirja (Vartijoiden kirja) on 200-luvulta eKr. Siinä lienee varhaisin kuvaus helvetistä sellaisena kuin kristityt sen tuntevat:

      "Ja sieltä lähdin toiseen paikkaan, mikä oli vielä kauheampi kuin edellinen, ja näin kamalan asian: siellä paloi ja liekehti suuri tuli, ja paikka oli halki syvyyteen saakka, täynnä suuria laskeutuvia tulipylväitä. Sanoin: – ”Kuinka pelottava paikka on ja kuinka kauhealta se näyttää!” Sitten Uriel, yksi pyhistä enkeleistä vastasi ja sanoi minulle: – ”Eenok, miksi sinulla on tuollainen pelko ja kauhu?” Ja minä vastasin: – ”Tämän kauhean paikan tähden, ja tuskan näkemisen tähden.” Ja hän sanoi minulle: – ”Tämä paikka on enkeleiden vankila, ja täällä he tulevat olemaan vangittuina ikuisesti.”"

      Helvetti on monimutkainen konsepti. Raamatussa käytetään neljää termiä, jotka on englanninkielisissä ja suomenkielisissä Raamatuissa käännetty helvetiksi. Se luo vääriä mielikuva. Raamatussa käytetään kreikkalaisia termejä "Hades" ja "Tartarus" sekä heprealaisia termejä "Sheol" ja "Gehenna".

      Kertautuvat käännösvirheet ja hellenististen uskomusten sekoittuminen Raamattuun hälventää sen tosiasian, että ikuinen tuomio on jälkeenpäin keksitty pelottelemaan ja pitämään Herran lampaat kurissa ja nuhteessa.

      Sheol tarkoittaa kuoppaa tai hautaa. Saarnajassa todetaan: "Kuolleet eivät tiedä mitään". Hades ja Tartarus perustuvat helleenimytologiaan, mikä on johtanut väärintulkintoihin.

      Gehenna viittaa Hinnomin laaksoon (Gehinnom), joka islaminuskoisilla on kääntynyt muotoon Jahannam, mutta tarkoittaa yhtä lailla rangaistuksen paikkaa.

      Hinnomin laaksossa harjoitettiin kanaanilaisia rituaaleja, joissa "lapsia lähetettiin tulen läpi", siis uhrattiin. Rituaaleja kutsuttiin tofeteiksi. Yleensä ajatellaan, että lapsia uhrattiin Molok -nimiselle jumalalle (vrt. Moolokin kita).

      Gehenna (Hinnomin laakso) mainitaan ensimmäisen kerran heprealaisessa Raamatussa osana Juudan ja Benjaminin heimojen välistä rajaa (Joosua 15:8). Myöhään ensimmäisen temppelin aikana se oli Tophetin* paikka, jossa jotkut Juudan kuninkaat olivat uhraaneet lapsensa tulessa (Jeremia 7:31). Sen jälkeen raamatullinen profeetta Jeremia kirosi paikan (Jeremia 19:2–6).

      Perinteisesti uhrit on annettu jumalalle nimeltä Moloch. Raamattu tuomitsee ja kieltää nämä uhraukset, ja kuningas Josia tuhoaa lopulta tofetin, vaikka profeettojen Jeremian, Hesekielin ja Jesajan maininnat viittaavat siihen, että tofeettiin liittyvät käytännöt ovat saattaneet jatkua.

      Tutkijat ovat yhtä mieltä siitä, että tofeetissa suoritettu rituaali oli lasten uhraus. He yhdistävät rituaalin samankaltaisiin episodeihin, joita kuvataan Raamatussa. Myös hellenistiset lähteet kuvaavat näitä rituaaleja Foinikiassa (jonka asukkaita kutsuttiin Raamatussa kanaanilaisiksi) ja Karthagossa.

      On erimielisyyttä siitä, uhrattiinko uhrit jumalalle nimeltä "Moloch". Foinikialaisten ja karthagolaisten kirjoitusten perusteella yhä useammat tutkijat uskovat, että sana moloch viittaa ennemminkin uhrityyppiin kuin jumaliin. Tällä hetkellä on kiistaa siitä, oliko nämä uhrit omistettu Jahvelle eikä vieraalle jumaluudelle. Voi myös olla, että lapsia on uhrattu Tanit-jumalattarelle.

      Koska väärän Jumalan palvonta (oli lapsiuhreja tai ei) jatkui Hinnomin laaksossa, paikka kirottiin ja palvontapaikasta tehtiin kaatopaikka. Paikalla poltettiin jätteitä ja sinne tuotiin eläinten ja köyhien (esim. pitaaliin kuolleiden) ihmisten ruumiita. Se oli siis kauhistuttava paikka ja helvetin esikuva.

      Markuksen evankeliumissa (9:48) Jeesus lainaa Jesajaa, kun hän kuvailee helvettiä paikaksi, ”jossa mato ei koskaan kuole, eikä tuli koskaan sammu”.

      Matteuksen evankeliumissa (25:31-46) Jeesus opettaa, että viimeisellä tuomiolla ne, jotka eivät välittäneet ”vähäisimmistä”, ”menevät iankaikkiseen rangaistukseen”: ’Totisesti: kaiken, minkä te olette tehneet yhdelle näistä vähäisimmistä veljistäni, sen te olette tehneet minulle.’Sitten hän sanoo vasemmalla puolellaan oleville: ’Menkää pois minun luotani, te kirotut, ikuiseen tuleen, joka on varattu Saatanalle ja hänen enkeleilleen.”

      Toisaalla Matteuksen evankeliumissa (8:12, 22:13, 24:51 ja 25:30) Jeesus vetoaa sanoo, että helvetti on ”ulkoinen pimeys” (siis taivaan ulkopuolella) ”jossa on itkua ja hampaiden kiristystä.” Hän opettaa, että monet pyrkivät taivaaseen, mutta heidät suljetaan pois (Luuk. 13:22-30), mikä viittaa siihen, että helvetistä ei ole mitään keinoa paeta.

      Uuuden testamentin viimeinen kirja (Ilmestyskirja 20:7-15) kuvailee paholaista, kuolemaa, Haadesta ja ”niitä, joiden nimeä ei ole kirjoitettu elämän kirjaan”, heitetyksi ”tuliseen järveen ja rikkiin ja heitä vaivataan päivät ja yöt aina ja ikuisesti.”

      • Anonyymi

        Roomalaiskatolisen kirkon Trenton kirkolliskokous päätti 14. istuntonsa 5. kaanonissa, että tuomio on ikuinen: ”…iankaikkisen autuuden menetys ja iankaikkinen tuomio, jonka syntinen on kokenut…”

        Roomalaiskatolisessa kirkossa ja monissa muissa kristillisissä kirkoissa (kuten metodisteissa, baptisteissa ja episkopaalien kirkoissa sekä joissakin kreikkalaisortodoksisissa kirkoissa), helvettiä opetetaan sellaisten syntisten kohtaloksi, joita ei ole havaittu kelvollisiksi ylösnousemukseen viimeisen tuomion jälkeen. Viimeisellä tuomiolla syntisiä rangaistaan ikuisesti synnistä ja heidät erotetaan pysyvästi Jumalasta.

        Kuitenkin monet liberaalikristityt pääprotestanttisissa kirkoissa uskovat yleismaailmalliseen sovintoon, vaikka se onkin ristiriidassa perinteisten oppien kanssa, joita evankeliset yleensä harjoittavat omissa kirkkokunnissaan.Mitä tulee uskoon helvettiin, Extra Ecclesiam nulla salusin tulkinta on myös merkityksellinen.

        Jotkut modernit kristityt teologit hyväksyvät ehdollisen kuolemattomuuden oppeja. Ehdollinen kuolemattomuus on usko, että sielu kuolee ruumiin kanssa eikä elä uudelleen ennen ylösnousemusta.

        Kristillinen kuolevaisuusoppi (mortalismi) päättelee, että kaikkien miesten ja naisten, ml. kristittyjen, on kuoltava, eivätkä elämä ja tietoisuus jatku kuoleman jälkeen. Annihilationismi sisältää opin, jonka mukaan ”pahat”hävitetään/tuhotaan sen sijaan, että heitä piinataan ikuisesti perinteisessä ”helvetissä” tai tulijärvessä.

        Kristillinen mortalismi ja annihilationismi liittyvät suoraan ehdollisen kuolemattomuuden oppiin, ajatukseen, että ihmissielu ei ole kuolematon, ellei sille anneta iankaikkista elämää Kristuksen toisen tulemisen ja kuolleiden ylösnousemuksen yhteydessä.

        Raamatun tutkijat, jotka tarkastelevat asiaa heprealaisen tekstin kautta, ovat kiistäneet opetuksen synnynnäisestä kuolemattomuudesta. Sielun kuolemattomuuden hylkääminen ja kristillisen kuolevaisuuden puolustaminen oli protestantismin piirre uskonpuhdistuksen alkuajoista lähtien, kun Martti Luther itse hylkäsi perinteisen opin kuolemattomasta sielusta, vaikka hänen mortalisminsa ei levinnyt ortodoksiseen luterilaisuuteen.

        Yksi merkittävimmistä englantilaisista sielun kuolemattomuuden vastustajista oli Thomas Hobbes, joka kuvailee kuolemattoman sielun ideaa kreikkalaiseksi ”tartunnaksi” kristiinuskoon.

        Ehdollisen kuolemattomuuden nykyajan kannattajia ovat anglikaanisen kirkon jäsenet, kuten N. T. Wright. Uskontokunnista Seitsemännen päivän adventistit, Raamatuntutkijat, Jehovan todistajat, Kristadelfialaiset, Living Church of God, The Church of God International sekä eräät muut protestanttiset kristityt ryhmät tulkitsevat sielun kuolemattomuuden ehdolliseksi.

        Katolinen kekismus sanoo: ”Syntisten sielut laskeutuvat helvettiin, missä he kärsivät ”ikuisessa tulessa”. Englannin ja Walesin katolisen kirkon seniori-kardinaali Vincent Nichols, sanoo kuitenkin, että ”katolisessa opetuksessa ei ole missään kohtaa, joka todella sanoisi jonkun olevan helvetissä”.

        Paavi Johannes Paavali II kommentoi vuoden 1999 Audience-tilassa: ”Pyhän Raamatun meille esittämät helvetin kuvat on tulkittava oikein. Ne osoittavat elämän täydellisen turhuuden ja tyhjyyden ilman Jumalaa. Helvetti ilmaisee paikan sijaan niiden tilaa, jotka vapaasti ja lopullisesti erottavat itsensä Jumalasta, kaiken elämän ja ilon lähteestä.”

        Seitsemännen päivän adventtikirkon viralliset uskomukset tukevat annihilationismia. He kieltävät katolisen kiirastulen ja opettavat, että kuolleet makaavat haudassa, kunnes heidät herätetään viimeistä tuomiota varten; sekä vanhurskaat että jumalattomat odottavat ylösnousemusta toisen tulemisen yhteydessä.

        Seitsemännen päivän adventistit uskovat, että kuolema on tajuttoman unen tila ylösnousemukseen asti. He perustavat tämän uskomuksen raamatullisiin teksteihin, kuten Saarnaaja 9:5, jossa sanotaan ”kuolleet eivät tiedä mitään”, ja 1. Tessalonikalaiskirje 4:13–18, joka sisältää kuvauksen kuolleiden nousemisesta haudasta toisessa tulemisessa. Väitetään, että nämä jakeet osoittavat, että kuolema on vain unen jakso tai muoto.

        Jehovan todistajat uskovat, että sielu lakkaa olemasta, kun henkilö kuolee ja siksi helvetti (Sheol tai Hades) on olemattomuuden tila. Heidän teologiansa mukaan Gehenna eroaa Sheolista tai Hadeksesta siinä, että sillä ei ole toivoa ylösnousemuksesta. Tartaruksen katsotaan olevan langenneiden enkelien alenemisen vertauskuvallinen tila heidän moraalisen lankeemuksensa (1. Mooseksen kirjan luku 6) välillä heidän tuhatvuotisen jälkeiseen tuhoonsa Saatanan mukana (Ilmestyskirjan luku 20).

        Raamatuntutkijat ja Kristadelphialaiset uskovat myös annilationismiin. Kristilliset universalistit uskovat yleismaailmalliseen sovintoon, siihen uskoon, että kaikki ihmissielut sovitetaan lopulta Jumalan kanssa ja päästetään taivaaseen. Jotkut unitaari-universalistit noudattavat tätä uskoa.


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Roomalaiskatolisen kirkon Trenton kirkolliskokous päätti 14. istuntonsa 5. kaanonissa, että tuomio on ikuinen: ”…iankaikkisen autuuden menetys ja iankaikkinen tuomio, jonka syntinen on kokenut…”

        Roomalaiskatolisessa kirkossa ja monissa muissa kristillisissä kirkoissa (kuten metodisteissa, baptisteissa ja episkopaalien kirkoissa sekä joissakin kreikkalaisortodoksisissa kirkoissa), helvettiä opetetaan sellaisten syntisten kohtaloksi, joita ei ole havaittu kelvollisiksi ylösnousemukseen viimeisen tuomion jälkeen. Viimeisellä tuomiolla syntisiä rangaistaan ikuisesti synnistä ja heidät erotetaan pysyvästi Jumalasta.

        Kuitenkin monet liberaalikristityt pääprotestanttisissa kirkoissa uskovat yleismaailmalliseen sovintoon, vaikka se onkin ristiriidassa perinteisten oppien kanssa, joita evankeliset yleensä harjoittavat omissa kirkkokunnissaan.Mitä tulee uskoon helvettiin, Extra Ecclesiam nulla salusin tulkinta on myös merkityksellinen.

        Jotkut modernit kristityt teologit hyväksyvät ehdollisen kuolemattomuuden oppeja. Ehdollinen kuolemattomuus on usko, että sielu kuolee ruumiin kanssa eikä elä uudelleen ennen ylösnousemusta.

        Kristillinen kuolevaisuusoppi (mortalismi) päättelee, että kaikkien miesten ja naisten, ml. kristittyjen, on kuoltava, eivätkä elämä ja tietoisuus jatku kuoleman jälkeen. Annihilationismi sisältää opin, jonka mukaan ”pahat”hävitetään/tuhotaan sen sijaan, että heitä piinataan ikuisesti perinteisessä ”helvetissä” tai tulijärvessä.

        Kristillinen mortalismi ja annihilationismi liittyvät suoraan ehdollisen kuolemattomuuden oppiin, ajatukseen, että ihmissielu ei ole kuolematon, ellei sille anneta iankaikkista elämää Kristuksen toisen tulemisen ja kuolleiden ylösnousemuksen yhteydessä.

        Raamatun tutkijat, jotka tarkastelevat asiaa heprealaisen tekstin kautta, ovat kiistäneet opetuksen synnynnäisestä kuolemattomuudesta. Sielun kuolemattomuuden hylkääminen ja kristillisen kuolevaisuuden puolustaminen oli protestantismin piirre uskonpuhdistuksen alkuajoista lähtien, kun Martti Luther itse hylkäsi perinteisen opin kuolemattomasta sielusta, vaikka hänen mortalisminsa ei levinnyt ortodoksiseen luterilaisuuteen.

        Yksi merkittävimmistä englantilaisista sielun kuolemattomuuden vastustajista oli Thomas Hobbes, joka kuvailee kuolemattoman sielun ideaa kreikkalaiseksi ”tartunnaksi” kristiinuskoon.

        Ehdollisen kuolemattomuuden nykyajan kannattajia ovat anglikaanisen kirkon jäsenet, kuten N. T. Wright. Uskontokunnista Seitsemännen päivän adventistit, Raamatuntutkijat, Jehovan todistajat, Kristadelfialaiset, Living Church of God, The Church of God International sekä eräät muut protestanttiset kristityt ryhmät tulkitsevat sielun kuolemattomuuden ehdolliseksi.

        Katolinen kekismus sanoo: ”Syntisten sielut laskeutuvat helvettiin, missä he kärsivät ”ikuisessa tulessa”. Englannin ja Walesin katolisen kirkon seniori-kardinaali Vincent Nichols, sanoo kuitenkin, että ”katolisessa opetuksessa ei ole missään kohtaa, joka todella sanoisi jonkun olevan helvetissä”.

        Paavi Johannes Paavali II kommentoi vuoden 1999 Audience-tilassa: ”Pyhän Raamatun meille esittämät helvetin kuvat on tulkittava oikein. Ne osoittavat elämän täydellisen turhuuden ja tyhjyyden ilman Jumalaa. Helvetti ilmaisee paikan sijaan niiden tilaa, jotka vapaasti ja lopullisesti erottavat itsensä Jumalasta, kaiken elämän ja ilon lähteestä.”

        Seitsemännen päivän adventtikirkon viralliset uskomukset tukevat annihilationismia. He kieltävät katolisen kiirastulen ja opettavat, että kuolleet makaavat haudassa, kunnes heidät herätetään viimeistä tuomiota varten; sekä vanhurskaat että jumalattomat odottavat ylösnousemusta toisen tulemisen yhteydessä.

        Seitsemännen päivän adventistit uskovat, että kuolema on tajuttoman unen tila ylösnousemukseen asti. He perustavat tämän uskomuksen raamatullisiin teksteihin, kuten Saarnaaja 9:5, jossa sanotaan ”kuolleet eivät tiedä mitään”, ja 1. Tessalonikalaiskirje 4:13–18, joka sisältää kuvauksen kuolleiden nousemisesta haudasta toisessa tulemisessa. Väitetään, että nämä jakeet osoittavat, että kuolema on vain unen jakso tai muoto.

        Jehovan todistajat uskovat, että sielu lakkaa olemasta, kun henkilö kuolee ja siksi helvetti (Sheol tai Hades) on olemattomuuden tila. Heidän teologiansa mukaan Gehenna eroaa Sheolista tai Hadeksesta siinä, että sillä ei ole toivoa ylösnousemuksesta. Tartaruksen katsotaan olevan langenneiden enkelien alenemisen vertauskuvallinen tila heidän moraalisen lankeemuksensa (1. Mooseksen kirjan luku 6) välillä heidän tuhatvuotisen jälkeiseen tuhoonsa Saatanan mukana (Ilmestyskirjan luku 20).

        Raamatuntutkijat ja Kristadelphialaiset uskovat myös annilationismiin. Kristilliset universalistit uskovat yleismaailmalliseen sovintoon, siihen uskoon, että kaikki ihmissielut sovitetaan lopulta Jumalan kanssa ja päästetään taivaaseen. Jotkut unitaari-universalistit noudattavat tätä uskoa.

        Annihilationismi (tunnetaan myös nimellä ”ehdollinen kuolemattomuus”, vrt. mortalismi) opettaa, että viime kädessä syntinen lakkaa olemasta, eikä siten ole tietoinen ikuisesti.

        Annihilationismin mukaan kirottujen lopullinen kohtalo ei sisällä kärsimystä (koska se on olemattomuuden tila). Annihilationistit voivat kuitenkin väittää, että Jumala saattaa syntisen läpi tietoisen kärsimyksen ajanjakson ennen kuin lopulta tukahduttaa heidän olemassaolonsa. Tämän tilapäisen tietoisen kärsimyksen kuvaukset voivat vaihdella ankaruudeltaan yllä kuvatun perinteisen näkemyksen mukaisesti.

        Vapaan tahdon näkemys on ensisijaisesti teesi helvetin tarkoituksesta. Se opettaa, että Jumala ei aseta kirottuja helvettiin rankaistakseen heitä, vaan kunnioittamaan heidän vapaasti tekemiään valintoja.

        Tämän näkemyksen mukaan helvetti ei ole niinkään peräisin jumalallisesta oikeudenmukaisuudesta kuin jumalallisesta rakkaudesta. Vapaan tahdon mukaan yksi Jumalan tarkoitus luomakunnassa on luoda aidot rakkauteen perustuvat suhteet Jumalan ja ihmisten välille sekä ihmisyhteisön sisällä. Mutta rakkaus on suhde, joka voi olla olemassa vain ihmisten välillä, jotka ovat aidosti vapaita. Siksi Jumala antaa ihmisille vapauden tässä elämässä päättää itse, vastaavatko he Jumalan rakkautta vai eivät tulemalla sellaisiksi ihmisiksi, joiksi Jumala heidät loi.

        Ihmiset valitsevat vapaasti, miten he toimivat, ja näiden valintojen kautta he muokkaavat moraalista luonnettaan (kokoelma vakaita taipumuksia ajatella, tuntea ja toimia tietyillä tavoilla). Ne, jotka kehittävät ilkeän luonteen, kärsivät psykologisesti sekä tässä että tulevassa elämässä, sillä kuolemanjälkeisessä elämässä ihmiset säilyttävät luonteensa, jonka he ovat kehittäneet tässä elämässä. Joten helvetin kärsimys koostuu (ainakin) oman huonon luonteen kanssa elämisestä.

        Vapaan tahdon näkemyksen painotus luonteenmuodostukseen johtaa luonnollisesti katoliseen kiirastuliopiin. Huonon luonteensa vuoksi ilkeillä ihmisillä ei voi olla kuolemanjälkeistä elämää täysin vailla kärsimystä. Kiirastulessa olevat, vaikkakin alun perin ilkeitä, pystyvät ja ovat halukkaita katumaan ja vastaanottamaan vapaasti hyvän luonteen Jumalalta; siksi heidän kärsimyksensä on väliaikaista ja he pääsevät lopulta taivaaseen.

        Helvetissä olevat sitä vastoin eivät joko kykene tai halua tehdä parannusta; ainoa kuolemanjälkeinen elämä, jonka Jumala voi antaa sellaisille ihmisille, on itsensä aiheuttaman kärsimyksen tuonpuoleinen elämä.


      • Anonyymi

        Siellä samaisessa Raamatussa sanotaan, että Sodoma ja Gomorra kärsivät ikuisen tulen rangaistusta mutta eihän siellä enää mitään pala. Raamattu sanoo, että nuo kaupungit tuhoutuivat hetkessä. Kalan vatsassa oltiin ainaisesti vaikka se kesti vain kolme päivää. Välillä ikuisuus kesti yhden sukupolven.


      • Anonyymi

        Kiitos, näitpä vaivaa. Taivaassa ollaan kahdessa tai oikeastaan kolmessa eri olomuodossa. Jumala on henki, niin kuin myös Jumalan luomat henkiolennot eli enkelit. Jeesus on siellä ylösnousemusruumissaan, niin kuin juuri muutama Vanhassa Testamentissa mainittu ihminenkin. Lisäksi on lukuisa joukko pelastettuja sieluja, joiden kerrotaan saavan ylösnousemusruumiit sitten kun Jeesus tulee maan päälle toisen kerran. Tästä jo Vanhassa Testamentissa ennustetusta tapahtumasta käytetään nimitystä ruumiin ylösnousemus.

        Voikaa hyvin!


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Roomalaiskatolisen kirkon Trenton kirkolliskokous päätti 14. istuntonsa 5. kaanonissa, että tuomio on ikuinen: ”…iankaikkisen autuuden menetys ja iankaikkinen tuomio, jonka syntinen on kokenut…”

        Roomalaiskatolisessa kirkossa ja monissa muissa kristillisissä kirkoissa (kuten metodisteissa, baptisteissa ja episkopaalien kirkoissa sekä joissakin kreikkalaisortodoksisissa kirkoissa), helvettiä opetetaan sellaisten syntisten kohtaloksi, joita ei ole havaittu kelvollisiksi ylösnousemukseen viimeisen tuomion jälkeen. Viimeisellä tuomiolla syntisiä rangaistaan ikuisesti synnistä ja heidät erotetaan pysyvästi Jumalasta.

        Kuitenkin monet liberaalikristityt pääprotestanttisissa kirkoissa uskovat yleismaailmalliseen sovintoon, vaikka se onkin ristiriidassa perinteisten oppien kanssa, joita evankeliset yleensä harjoittavat omissa kirkkokunnissaan.Mitä tulee uskoon helvettiin, Extra Ecclesiam nulla salusin tulkinta on myös merkityksellinen.

        Jotkut modernit kristityt teologit hyväksyvät ehdollisen kuolemattomuuden oppeja. Ehdollinen kuolemattomuus on usko, että sielu kuolee ruumiin kanssa eikä elä uudelleen ennen ylösnousemusta.

        Kristillinen kuolevaisuusoppi (mortalismi) päättelee, että kaikkien miesten ja naisten, ml. kristittyjen, on kuoltava, eivätkä elämä ja tietoisuus jatku kuoleman jälkeen. Annihilationismi sisältää opin, jonka mukaan ”pahat”hävitetään/tuhotaan sen sijaan, että heitä piinataan ikuisesti perinteisessä ”helvetissä” tai tulijärvessä.

        Kristillinen mortalismi ja annihilationismi liittyvät suoraan ehdollisen kuolemattomuuden oppiin, ajatukseen, että ihmissielu ei ole kuolematon, ellei sille anneta iankaikkista elämää Kristuksen toisen tulemisen ja kuolleiden ylösnousemuksen yhteydessä.

        Raamatun tutkijat, jotka tarkastelevat asiaa heprealaisen tekstin kautta, ovat kiistäneet opetuksen synnynnäisestä kuolemattomuudesta. Sielun kuolemattomuuden hylkääminen ja kristillisen kuolevaisuuden puolustaminen oli protestantismin piirre uskonpuhdistuksen alkuajoista lähtien, kun Martti Luther itse hylkäsi perinteisen opin kuolemattomasta sielusta, vaikka hänen mortalisminsa ei levinnyt ortodoksiseen luterilaisuuteen.

        Yksi merkittävimmistä englantilaisista sielun kuolemattomuuden vastustajista oli Thomas Hobbes, joka kuvailee kuolemattoman sielun ideaa kreikkalaiseksi ”tartunnaksi” kristiinuskoon.

        Ehdollisen kuolemattomuuden nykyajan kannattajia ovat anglikaanisen kirkon jäsenet, kuten N. T. Wright. Uskontokunnista Seitsemännen päivän adventistit, Raamatuntutkijat, Jehovan todistajat, Kristadelfialaiset, Living Church of God, The Church of God International sekä eräät muut protestanttiset kristityt ryhmät tulkitsevat sielun kuolemattomuuden ehdolliseksi.

        Katolinen kekismus sanoo: ”Syntisten sielut laskeutuvat helvettiin, missä he kärsivät ”ikuisessa tulessa”. Englannin ja Walesin katolisen kirkon seniori-kardinaali Vincent Nichols, sanoo kuitenkin, että ”katolisessa opetuksessa ei ole missään kohtaa, joka todella sanoisi jonkun olevan helvetissä”.

        Paavi Johannes Paavali II kommentoi vuoden 1999 Audience-tilassa: ”Pyhän Raamatun meille esittämät helvetin kuvat on tulkittava oikein. Ne osoittavat elämän täydellisen turhuuden ja tyhjyyden ilman Jumalaa. Helvetti ilmaisee paikan sijaan niiden tilaa, jotka vapaasti ja lopullisesti erottavat itsensä Jumalasta, kaiken elämän ja ilon lähteestä.”

        Seitsemännen päivän adventtikirkon viralliset uskomukset tukevat annihilationismia. He kieltävät katolisen kiirastulen ja opettavat, että kuolleet makaavat haudassa, kunnes heidät herätetään viimeistä tuomiota varten; sekä vanhurskaat että jumalattomat odottavat ylösnousemusta toisen tulemisen yhteydessä.

        Seitsemännen päivän adventistit uskovat, että kuolema on tajuttoman unen tila ylösnousemukseen asti. He perustavat tämän uskomuksen raamatullisiin teksteihin, kuten Saarnaaja 9:5, jossa sanotaan ”kuolleet eivät tiedä mitään”, ja 1. Tessalonikalaiskirje 4:13–18, joka sisältää kuvauksen kuolleiden nousemisesta haudasta toisessa tulemisessa. Väitetään, että nämä jakeet osoittavat, että kuolema on vain unen jakso tai muoto.

        Jehovan todistajat uskovat, että sielu lakkaa olemasta, kun henkilö kuolee ja siksi helvetti (Sheol tai Hades) on olemattomuuden tila. Heidän teologiansa mukaan Gehenna eroaa Sheolista tai Hadeksesta siinä, että sillä ei ole toivoa ylösnousemuksesta. Tartaruksen katsotaan olevan langenneiden enkelien alenemisen vertauskuvallinen tila heidän moraalisen lankeemuksensa (1. Mooseksen kirjan luku 6) välillä heidän tuhatvuotisen jälkeiseen tuhoonsa Saatanan mukana (Ilmestyskirjan luku 20).

        Raamatuntutkijat ja Kristadelphialaiset uskovat myös annilationismiin. Kristilliset universalistit uskovat yleismaailmalliseen sovintoon, siihen uskoon, että kaikki ihmissielut sovitetaan lopulta Jumalan kanssa ja päästetään taivaaseen. Jotkut unitaari-universalistit noudattavat tätä uskoa.

        Hienosti toit esille erilaisia näkemyksiä ja tulkintoja. Kaikki nuo ovat olemassa. kuoleman jälkeinen elämä, sielu persoonallisena yksilönä, taivas, helvetti, kadotus, pelastus, ruumiin ylösnousemus Jeesuksen tullessa toisen kerran jne. Ne on aika selvästi Raamatussa kerrottu. Tosin tulkinnat jostain syystä eroavat. Tärkeintä on luottaa Jeesukseen Kristukseen henkilökohtaisena Pelastajana ja Vapahtajana.

        Kaikkea hyvää!


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Annihilationismi (tunnetaan myös nimellä ”ehdollinen kuolemattomuus”, vrt. mortalismi) opettaa, että viime kädessä syntinen lakkaa olemasta, eikä siten ole tietoinen ikuisesti.

        Annihilationismin mukaan kirottujen lopullinen kohtalo ei sisällä kärsimystä (koska se on olemattomuuden tila). Annihilationistit voivat kuitenkin väittää, että Jumala saattaa syntisen läpi tietoisen kärsimyksen ajanjakson ennen kuin lopulta tukahduttaa heidän olemassaolonsa. Tämän tilapäisen tietoisen kärsimyksen kuvaukset voivat vaihdella ankaruudeltaan yllä kuvatun perinteisen näkemyksen mukaisesti.

        Vapaan tahdon näkemys on ensisijaisesti teesi helvetin tarkoituksesta. Se opettaa, että Jumala ei aseta kirottuja helvettiin rankaistakseen heitä, vaan kunnioittamaan heidän vapaasti tekemiään valintoja.

        Tämän näkemyksen mukaan helvetti ei ole niinkään peräisin jumalallisesta oikeudenmukaisuudesta kuin jumalallisesta rakkaudesta. Vapaan tahdon mukaan yksi Jumalan tarkoitus luomakunnassa on luoda aidot rakkauteen perustuvat suhteet Jumalan ja ihmisten välille sekä ihmisyhteisön sisällä. Mutta rakkaus on suhde, joka voi olla olemassa vain ihmisten välillä, jotka ovat aidosti vapaita. Siksi Jumala antaa ihmisille vapauden tässä elämässä päättää itse, vastaavatko he Jumalan rakkautta vai eivät tulemalla sellaisiksi ihmisiksi, joiksi Jumala heidät loi.

        Ihmiset valitsevat vapaasti, miten he toimivat, ja näiden valintojen kautta he muokkaavat moraalista luonnettaan (kokoelma vakaita taipumuksia ajatella, tuntea ja toimia tietyillä tavoilla). Ne, jotka kehittävät ilkeän luonteen, kärsivät psykologisesti sekä tässä että tulevassa elämässä, sillä kuolemanjälkeisessä elämässä ihmiset säilyttävät luonteensa, jonka he ovat kehittäneet tässä elämässä. Joten helvetin kärsimys koostuu (ainakin) oman huonon luonteen kanssa elämisestä.

        Vapaan tahdon näkemyksen painotus luonteenmuodostukseen johtaa luonnollisesti katoliseen kiirastuliopiin. Huonon luonteensa vuoksi ilkeillä ihmisillä ei voi olla kuolemanjälkeistä elämää täysin vailla kärsimystä. Kiirastulessa olevat, vaikkakin alun perin ilkeitä, pystyvät ja ovat halukkaita katumaan ja vastaanottamaan vapaasti hyvän luonteen Jumalalta; siksi heidän kärsimyksensä on väliaikaista ja he pääsevät lopulta taivaaseen.

        Helvetissä olevat sitä vastoin eivät joko kykene tai halua tehdä parannusta; ainoa kuolemanjälkeinen elämä, jonka Jumala voi antaa sellaisille ihmisille, on itsensä aiheuttaman kärsimyksen tuonpuoleinen elämä.

        Kiitos. Hienosti toit esille tuon vapaan tahdon periaatteen. Toki Jumala olisi heti kyennyt tuhoamaan pahuuden, mutta Hän antoi juuri tuon vapaan tahdon kaikille luoduilleen, siis myös myöhemmin langenneille enkeleilleen.

        Jumala kuitenkin haluaa pelastaa jokaisen, joka ottaa Hänen Poikansa vastaan Vapahtajanaan. Aika yksinkertaista, eikö?

        Voimia!


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Kiitos, näitpä vaivaa. Taivaassa ollaan kahdessa tai oikeastaan kolmessa eri olomuodossa. Jumala on henki, niin kuin myös Jumalan luomat henkiolennot eli enkelit. Jeesus on siellä ylösnousemusruumissaan, niin kuin juuri muutama Vanhassa Testamentissa mainittu ihminenkin. Lisäksi on lukuisa joukko pelastettuja sieluja, joiden kerrotaan saavan ylösnousemusruumiit sitten kun Jeesus tulee maan päälle toisen kerran. Tästä jo Vanhassa Testamentissa ennustetusta tapahtumasta käytetään nimitystä ruumiin ylösnousemus.

        Voikaa hyvin!

        "Jeesus on siellä ylösnousemusruumissaan, niin kuin juuri muutama Vanhassa Testamentissa mainittu ihminenkin. "

        Niin eli hänen on pakko olla henki, koska ihminen ei kestä taivaisiin nousemista hapettomassa tilan läpi.

        Mutta ei hätää, sillä kaikki Jeesuksen ajan ylösnousemusruumiit kestivät hapettomassa tilaa. Muutkin Jumalan pojat ja jumalat kestivät sen.


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Kiitos. Hienosti toit esille tuon vapaan tahdon periaatteen. Toki Jumala olisi heti kyennyt tuhoamaan pahuuden, mutta Hän antoi juuri tuon vapaan tahdon kaikille luoduilleen, siis myös myöhemmin langenneille enkeleilleen.

        Jumala kuitenkin haluaa pelastaa jokaisen, joka ottaa Hänen Poikansa vastaan Vapahtajanaan. Aika yksinkertaista, eikö?

        Voimia!

        "Kiitos. Hienosti toit esille tuon vapaan tahdon periaatteen. Toki Jumala olisi heti kyennyt tuhoamaan pahuuden, mutta Hän antoi juuri tuon vapaan tahdon kaikille luoduilleen, siis myös myöhemmin langenneille enkeleilleen. "

        Jännä juttu, että ajattelet noin, sillä mitään vapaata tahtoa ei ole siinä, että annetaan mahdollisuus vain joko palvoa Jumalaa tai tulla tapetuksi.

        Ja kaiken kukkuraksi Jumala vielä tiesi, että ihminen tulisi lankeamaan, kun laittoi naiivin syntiä kokemattoman lapsen kaltaisen ihmisen samalle planeetalle sen saman Saatanan kanssa, joka sai kolmasosan enkeleistäkin lankeamaan. Jumalahan sanoi Adamille ja Eevalle, että KUN te lankeatte... ja pelastussuunnitelmakin oli jo valmiina ennen luomista....


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        "Kiitos. Hienosti toit esille tuon vapaan tahdon periaatteen. Toki Jumala olisi heti kyennyt tuhoamaan pahuuden, mutta Hän antoi juuri tuon vapaan tahdon kaikille luoduilleen, siis myös myöhemmin langenneille enkeleilleen. "

        Jännä juttu, että ajattelet noin, sillä mitään vapaata tahtoa ei ole siinä, että annetaan mahdollisuus vain joko palvoa Jumalaa tai tulla tapetuksi.

        Ja kaiken kukkuraksi Jumala vielä tiesi, että ihminen tulisi lankeamaan, kun laittoi naiivin syntiä kokemattoman lapsen kaltaisen ihmisen samalle planeetalle sen saman Saatanan kanssa, joka sai kolmasosan enkeleistäkin lankeamaan. Jumalahan sanoi Adamille ja Eevalle, että KUN te lankeatte... ja pelastussuunnitelmakin oli jo valmiina ennen luomista....

        Kiitos kommentista. Johtuu varmaan siitä, että Jumala on kaiken luonut ja Hänellä on viimeinen sana kaikessa. Eli jos ei olisi Jumalaa, ei olisi mitään muutakaan. Tämä Jumala on hyvä ja oikeudenmukainen. Hän ei siedä pahuutta, vaikka antaakin sen maan päällä vielä toimia.

        Voi ajatella, että kävelet metsätietä pitkin aina vain syvemmälle metsään. Tiedät kartan mukaan, että kun tie haarautuu, vasen haara vie entistä synkempään metsään, jossa ei ole mökkiä, jossa saisi levätä. Toisen haaran päässä tiedät olevan kirkasvetisen lammen, jonka rannalla myös eräkämppä sijaitsee. Kumman haaran valitset?

        Näin selvästi Jumala myös ihmisille varoittaa ja viestii eri tavoin. Myös ihmiselle annettu omatunto ilmoittaa usein, mihin suuntaan ihmisen on mentävä. Paholaisen vaiko Jumalan suuntaan. Ei tämän monimutkaisempaa.

        Voi hyvin!


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        "Jeesus on siellä ylösnousemusruumissaan, niin kuin juuri muutama Vanhassa Testamentissa mainittu ihminenkin. "

        Niin eli hänen on pakko olla henki, koska ihminen ei kestä taivaisiin nousemista hapettomassa tilan läpi.

        Mutta ei hätää, sillä kaikki Jeesuksen ajan ylösnousemusruumiit kestivät hapettomassa tilaa. Muutkin Jumalan pojat ja jumalat kestivät sen.

        Kiitos kommentista. Hengelliseen ulottuvuuteen pääsee myös ylösnousemuruumiissa. Toki Jeesus ennen ensimmäistä tuloaan oli myös Henki, koska on samaa olemusta Isän kanssa. Kolminaisuuden toinen persoona. Juu, sielut sekä ylösnousemusruumiissa olevat sielut ovat yliluonnollisessa tilassa olevia persoonia. Niihin ei mitkään fysiikan lait enää päde. Hyvin oivalsit. Kaikkea hyvää!


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Kiitos kommentista. Johtuu varmaan siitä, että Jumala on kaiken luonut ja Hänellä on viimeinen sana kaikessa. Eli jos ei olisi Jumalaa, ei olisi mitään muutakaan. Tämä Jumala on hyvä ja oikeudenmukainen. Hän ei siedä pahuutta, vaikka antaakin sen maan päällä vielä toimia.

        Voi ajatella, että kävelet metsätietä pitkin aina vain syvemmälle metsään. Tiedät kartan mukaan, että kun tie haarautuu, vasen haara vie entistä synkempään metsään, jossa ei ole mökkiä, jossa saisi levätä. Toisen haaran päässä tiedät olevan kirkasvetisen lammen, jonka rannalla myös eräkämppä sijaitsee. Kumman haaran valitset?

        Näin selvästi Jumala myös ihmisille varoittaa ja viestii eri tavoin. Myös ihmiselle annettu omatunto ilmoittaa usein, mihin suuntaan ihmisen on mentävä. Paholaisen vaiko Jumalan suuntaan. Ei tämän monimutkaisempaa.

        Voi hyvin!

        "Tämä Jumala on hyvä ja oikeudenmukainen. Hän ei siedä pahuutta, vaikka antaakin sen maan päällä vielä toimia."

        Voit ajatella juuri niin kuin sinua huvittaa. Jumalan ns. sallimus on hänen hiljaista hyväksyntäänsä.

        Kiva, että sinusta se, että Jumala tiesi, että miljoonat maailman ihmiset tulisivat kärsimään mitä mahdottomimmilla tavoilla mitä suurimpia kärsimyksiä tuhansien vuosien ajan, on sinusta hyvää ja oikeidenmukaista. Minun koiranikin on oikeudenmukaisempi kuin tuo Jumala.


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Kiitos kommentista. Hengelliseen ulottuvuuteen pääsee myös ylösnousemuruumiissa. Toki Jeesus ennen ensimmäistä tuloaan oli myös Henki, koska on samaa olemusta Isän kanssa. Kolminaisuuden toinen persoona. Juu, sielut sekä ylösnousemusruumiissa olevat sielut ovat yliluonnollisessa tilassa olevia persoonia. Niihin ei mitkään fysiikan lait enää päde. Hyvin oivalsit. Kaikkea hyvää!

        "Kolminaisuuden toinen persoona. "

        Kolminaisuusoppi on ihmisten keksimä oppi. Yksikään Raamattuun kirjaansa saanut ei opeta kolminaisuusopin teologisia perusteita.

        Kaikkea sitä itteään!


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Kiitos kommentista. Johtuu varmaan siitä, että Jumala on kaiken luonut ja Hänellä on viimeinen sana kaikessa. Eli jos ei olisi Jumalaa, ei olisi mitään muutakaan. Tämä Jumala on hyvä ja oikeudenmukainen. Hän ei siedä pahuutta, vaikka antaakin sen maan päällä vielä toimia.

        Voi ajatella, että kävelet metsätietä pitkin aina vain syvemmälle metsään. Tiedät kartan mukaan, että kun tie haarautuu, vasen haara vie entistä synkempään metsään, jossa ei ole mökkiä, jossa saisi levätä. Toisen haaran päässä tiedät olevan kirkasvetisen lammen, jonka rannalla myös eräkämppä sijaitsee. Kumman haaran valitset?

        Näin selvästi Jumala myös ihmisille varoittaa ja viestii eri tavoin. Myös ihmiselle annettu omatunto ilmoittaa usein, mihin suuntaan ihmisen on mentävä. Paholaisen vaiko Jumalan suuntaan. Ei tämän monimutkaisempaa.

        Voi hyvin!

        "Hän ei siedä pahuutta, vaikka antaakin sen maan päällä vielä toimia."

        Minun Raamatussani ei lue mitään tuollaista. Taitaa olla ihan keksittyä tarinaa.


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Kiitos kommentista. Hengelliseen ulottuvuuteen pääsee myös ylösnousemuruumiissa. Toki Jeesus ennen ensimmäistä tuloaan oli myös Henki, koska on samaa olemusta Isän kanssa. Kolminaisuuden toinen persoona. Juu, sielut sekä ylösnousemusruumiissa olevat sielut ovat yliluonnollisessa tilassa olevia persoonia. Niihin ei mitkään fysiikan lait enää päde. Hyvin oivalsit. Kaikkea hyvää!

        Mitään ruumiista erillistä ruumista ei ole. Ei ainakaan Raamattu tunnista mitään sellaista.


    • Anonyymi

      Mitä sitten tarkoittaa Ilmestyskirjan 20:11-15?

      Ja varsinkin sen jakeet: 14, 15:
      "Kuolema ja Tuonela heitettiin tuliseen järveen. Tämä on toinen kuolema: tulinen järvi. Ja jos jonkun nimeä ei löytynyt elämän kirjaan kirjoitettuna, hänet heitettiin tuliseen järveen."

      • Anonyymi

        Hyvin.


      • Anonyymi

        Hieno kysymys. Kertoo ihan vihoviimeisestä tuomiosta, jonka jälkeen Jumala luo uuden maailman ja taivaallinen Jerusalem laskeutuu tämän uuden maailman pääkaupungiksi. Silloin pahuus on lopullisesti poissa. Tsemppiä!


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Hieno kysymys. Kertoo ihan vihoviimeisestä tuomiosta, jonka jälkeen Jumala luo uuden maailman ja taivaallinen Jerusalem laskeutuu tämän uuden maailman pääkaupungiksi. Silloin pahuus on lopullisesti poissa. Tsemppiä!

        Tsemppiä vaan, sillä Ilmestyskirja kirjoitettiin 100-luvun (jKr) ihmisille, eikä sen koskaan ollut tarkoitus kertoa tulevaisuudesta. Vielä 1700-luvun ihmiset tiesivät tämän. Vain fanaatikot uskovat sen käsittelevän tulevaisuutta.


    • Anonyymi

      Kuolema heitettiin siis sinne.

      Sen täytyy myös olla joku käännösvirhe ja selittää ettei kuolema voi enää toista kertaa kuolla, sillä jos kuolema kuolee, niin sehän tarkoittaisi sitä ettei sitä enää ole ja olisi ikuinen elämä kun kuolema häviää.

      Kyllä senkin pystyy jotenkin oudosti selittämään ettei lue siten kuten on kirjoitettu.

    • Anonyymi

      Ei ole välttämättä käännösvirhe. Joku noheva kirjuri saattoi haluta jättää puumerkkinsä tekstiin.
      Hyvin harva osasi lukea tai kirjoittaa veraita kieliä.

      • Anonyymi

        No eihän kirjuri kirjoittanut vieraita kieliä, vaan äidinkieltään.


    • Anonyymi

      Mitä ihmettä se sitten tarkoittaa jos kuolema heitetään tuliseen järveen?

      Kyllä joku sen varmaan tietää kun kerran kaikki muutkin asiat Raamatusta tiedetään alkujuuriaan myöten miten helvetti on syntynyt ja missä sitä minäkin hetkenä pidetty, niin pitäisi olla aivan päivänselvä asia mitä se tarkoittaa että kuolema heitetään tuliseen järveen. Eikö kuolemaa sitten enää ole kenenkään osana.

      • Anonyymi

        Ilm.20:1 Enkeli näytti minulle elämän veden virran, joka kristallinkirkkaana kumpuaa Jumalan ja Karitsan valtaistuimesta. 2Kaupungin valtakadulla, virran haarojen keskellä kasvoi elämän puu. Puu antaa vuodessa kahdettoista hedelmät, uuden sadon kerran kuukaudessa, ja sen lehdistä kansat saavat terveyden. 3Mikään ei enää ole kirouksen kahleissa. Kaupungissa on Jumalan ja Karitsan valtaistuin, ja kaikki palvelevat Jumalaa. 4He saavat nähdä hänen kasvonsa, ja heidän otsassaan on hänen nimensä. 5Yötä ei enää ole, eivätkä he tarvitse lampun tai auringon valoa, sillä Herra Jumala on heidän valonsa. He hallitsevat kuninkaina aina ja ikuisesti.


    • Anonyymi

      Ei ole taivasta ei helvettiä. Eikä sen puoleen jumalaakaan, sen lehtolapsesta nyt puhumattakaan. Se on slut kun viimeisen henkisen vetäiset.

    • Anonyymi

      Albert Einstein viimeisissä kirjeissään pohti uskontoa. Raamattu koostui aikalaisten toiveista, peloista ja uskomuksista.
      Voiko sen selvemmin sanoa.

      • Anonyymi

        Voi sanoa. Raamattu heijastelee kirjoittajiensa agendoja ja maailmankuvaa.


    Ketjusta on poistettu 1 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Katso: Ohhoh! Miina Äkkijyrkkä sai käskyn lähteä pois Farmi-kuvauksista -Kommentoi asiaa: "En ole.."

      Tämä oli shokkiyllätys. Oliko tässä kyse tosiaan siitä, että Äkkijyrkkä sanoi asioita suoraan vai mistä.... Tsemppiä, Mi
      Tv-sarjat
      135
      5589
    2. Voi kun mies rapsuttaisit mua sieltä

      Saisit myös sormiisi ihanan tuoksukasta rakkauden mahlaa.👄
      Ikävä
      33
      3455
    3. Haluan jutella kanssasi Nainen

      Olisiko jo aika tavata ja avata tunteemme...On niin paljon asioita joihin molemmat ehkä haluaisimme saada vastaukset...O
      Ikävä
      17
      1893
    4. Poliisiauto Omasp:n edessä parkissa

      Poliisiauto oli parkissa monta tuntia Seinäjoen konttorin edessä tänään. Haettiinko joku tai jotain pankista tutkittavak
      Seinäjoki
      23
      1865
    5. Onko mies niin,

      että sinulle ei riitä yksi nainen? Minulle suhde tarkoittaa sitoutumista, tosin eihän se vankila saa olla kummallekaan.
      Tunteet
      24
      1720
    6. Voitasko leikkiä jotain tunnisteleikkiä?

      Tietäisi ketä täällä käy kaipaamassa.. kerro jotain mikä liittyy sinuun ja häneen eikä muut tiedä. Vastaan itsekin kohta
      Ikävä
      73
      1558
    7. Tietysti jokainen ansaitsee

      Hän varmasti ansaitsee vain parasta ja sopivinta tietenkin, suon sen onnen hänelle enemmän kuin mielelläni. Aika on nyt
      Ikävä
      14
      1463
    8. Armi Aavikko Malmin hautausmaa

      Haudattiinko Armi arkussa Malmin hautausmaalle vai tuhkattiinko hänet? Kuka tietää asiasta oikein?
      Kotimaiset julkkisjuorut
      11
      1356
    9. Haluisin suudella ja huokailla

      ja purra kaulaasi ja rakastella sinua. Haluisin puristella rintojasi ja pakaroitasi. Ei sinulla taida olla kuitenkaan ni
      Ikävä
      16
      1347
    10. Miksi näin?

      Miksi vihervassut haluaa maahan porukkaa jonka pyhä kirja kieltää sopeutumisen vääräuskoisten keskuuteen? Näin kotoutumi
      Maailman menoa
      23
      1308
    Aihe