Solujen koneistot on suunniteltu yhteensopiviksi

Solujen koneistot on suunniteltu yhteensopiviksi
Hyvin suunniteltu tuotantolaitos on enemmän kuin osiensa summa. Niissä jokainen kone on tarkalleen oikeaan paikkaan sijoitettu, nopeata ja parasta mahdollista tulosta silmälläpitäen. Tämä voidaan todeta myös luonnosta, jopa yksisoluisista aitotumaisista eliöistä.
Solujen energiatuotantolaitos on hyvä esimerkki
Mitokondrio on nerokkaasti suunniteltu soluelin, joka tuottaa soluille polttoainetta. Se rakentuu viidestä, toiminnaltaan ja kemiallisilta ominaisuuksiltaan erilaisesta osastosta. Nämä ovat sileä ulkokalvo, poimuttunut sisäkalvo, ulko- ja sisäkalvon välinen tila, sisäkalvon poimut eli kristat ja sisäkalvon sisäpuoli eli matriksi. Yhdessä solussa voi olla jopa kaksi miljoonaa mitokondriota.
Toimintonsa yhteensovittaneita koneita
Mitokondrioiden konekokonaisuus on hieno esimerkki koordinoidusta tuotantolaitoksesta. Ne tuottavat soluille polttoainetta, jossa energia on varastoitu korkeaenergisiin fosfaatteihin, yleensä ATP:hen eli adenosiinitrifosfaattiin. Kun siitä irtoaa fosfaattiryhmä, se luovuttaa runsaasti energiaa, jota solu käyttää erilaisiin toimintoihinsa, kuten vaikkapa lihassupistuksen vaiheisiin. Energiaa tuottavat ravintoaineet, kuten rasvat, glukoosi ja proteiinit muokataan yhteen välituotteeseen, joka pystyy muodostamaan ATP:tä mitokondrion konekokonaisuuden avulla.
Solujen polttoaine tehdään yhdestä välituotteesta
Kyseinen välituote on aktiivinen etikkahappo eli asetyyli-CoA, jonka hiiliatomit pelkistyvät hiilidioksidiksi ja vedyt vedeksi, jonka muodostumiseen tarvitaan happea. Tätä kutsutaan soluhengitykseksi. Glukoosi hajoaa solulimassa ja yhtä glukoosia kohden muodostuu 2 ATP-molekyyliä. Rasvahapot pilkkoutuvat kristojen välisessä tilassa entsyymien vaikutuksesta ja muodostuu asetyyli-CoA:ta. Sitruunahappokierrossa muodostuu sitraattia, hiilidioksidia ja lopulta oksaloasetaattia. Oksidatiivinen fosforylaation lopputuloksena syntyy mm. vettä.
Mitokondrio on dynaaminen soluelin
Sen reaktiot ovat järjestäytyneet keskenään erittäin nerokkaasti. Reaktiot voivat myös vaihtaa suuntaansa, jolloin energiaa pyritään varastoimaan pitkäaikaisempaan käyttöön, esimerkiksi maksaan glykogeenina tai rasvapisaroina.
Animaatio mitokondrion toiminnasta
Mitokondriot pitävät planeettaamme hengissä! Tässä linkissä on upea animaatio mitokondrion toiminnasta: Exploring a massive supercomplex in mitochondria comprising all four respiratory complexes (https://luominen.fi/ohjaa_muualle/VEE574ta)
Kuinka maallistuneet tutkijat reagoivat tähän nerokkaaseen suunnitteluun?
Nature -lehti kertoi valtavasta superkompleksista: "150 proteiinin ja 311 lipidin muodostama vankka rakenne". Evoluution huippu? - Ei suinkaan, vaan koko komeus oli jo yksisoluisessa eliössä nimeltä Tetrahymena thermophila.
Rakenne on ennalta suunniteltu
Jokaisen koneiston 5 osan on oltava täsmälleen oikealla paikalla, jotta tuotanto toimii parhaalla mahdollisella teholla. Ne ovat tiiviisti toisiinsa yhdistetyt ja optimaalisesti taivutetut, ikään kuin oikein ratkaistussa, valtavassa, taivutetussa Rubikin kuutiossa. Tutkijat antavat kuitenkin kaiken kunnian noppaa heittävälle evoluutiolle, jonka tarjoamista vaihtoehdoista luonnonvalinta olisi rakentanut kyseisen koneiston: "proteiinien evoluutio olisi johtanut tähän supermonimutkaiseen rakenteeseen - joka optimoi ATP-tuotannon - joka tarjoaa energian elämälle".
Onko evoluutio tiedettä?
Moderni tieteellinen tutkimus todellisuudessa vahvistaa suunnittelun. Nykyisen kaltaista elämää ei olisi ilman mitokondrioissa tapahtuvaa energian tuotantoa. Mitokondriot kertovat myös tosiasiat maailman historiasta. Ne kertovat, että eläimet polveutuvat noin 5 000 vuotta sitten eläneistä muutamista eläinpareista ja kaikilla ihmisillä on ollut sama äiti, joka eli noin 5700 vuotta sitten. Ne kertovat myös, että menossa ovat tämän langenneen luomakunnan viimeiset vuodet, sillä mitokondrioiden DNA on hyvin pahasti rappeutunut. Niihin sukupolvesta toiseen kertyviä kopiointivirheitä on pian kuolettava määrä ja elämän liekki tällä planeetalla sammuu. Lisätietoja kirjoista Epigenettinen informaatio ja kadonnut evoluutio ja Kuusi päivää (https://kauppa.luominen.fi/epigeneettinen-informaatio-ja…) (TV7 kustannus).
LÄHDE: Compact Factory Optimizes Shape for Efficiency — A New Level of Intelligent Design in Life (Solujen koneistot on suunniteltu yhteensopiviksi

6

175

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Anonyymi

      Ja siltikään sinun jumalasi ei ole luonut yhtään mitään.

    • Anonyymi

      "kaikilla ihmisillä on ollut sama äiti, joka eli noin 5700 vuotta sitten."

      Hulvatonta viihdettä. En ymmärrä, miten joku haaskaa elämänsä tällaiseen, mutta omapahan on.

      • Anonyymi

        Wiki:
        "Pisimmän katkeamattoman äitilinjan esiäitinä pidetään noin 200 000 vuotta sitten Afrikassa elänyttä naista, jota on kutsuttu nimellä Mitokondrio-Eeva."


    • Anonyymi

      Mitokondrio on toiminnallisesti "soluelin", mutta faktisesti se on endosymbioottinen bakteeri, jolla on oma rengasmainen dna, kuten muillakin bakteereilla. Solun tumassa ei ole "ohjeita" mitokondrion rakentamiseksi.

      Endosymbioottiset bakteeri (toinen merkittävä endosymbioottinen bakteeri on "viherhiukkanen") kumoavat luomisen, koska symbioosi voi syntyä vain siten, että ensin eliöt ovat eläneet erikseen. Eli aitotumalliset (ja myöhemmin aitotumalliset kasvit ja levät) ovat KEHITTYNEET eikä niitä ole suunniteltu kerralla valmiiksi.

    • Anonyymi

      Evoluutio muodostaa oppivan järjestelmän, jonka tulokset voivat näennäisesti olla vaikea erottaa älykkään suunnittelijan tekeleistä. Satunnaisuus, missä sopivimmat selviytyvät, on tehokas menetelmä paremman systeemin löytämiseen.

      Mitokondrio on mielenkiintoinen eukaroottisten solujen osa. Sillä on oma DNA ja se on kuin bakteeri, joka on jäänyt solun vangiksi.

      https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3428767/

    • Anonyymi

      ”Jokaisen koneiston 5 osan on oltava täsmälleen oikealla paikalla, jotta tuotanto toimii parhaalla mahdollisella teholla. Ne ovat tiiviisti toisiinsa yhdistetyt ja optimaalisesti taivutetut, ikään kuin oikein ratkaistussa, valtavassa, taivutetussa Rubikin kuutiossa.”

      Tuossa tulikin jo joukko väitteitä. Luettele nuo viisi osaa ja heitä perustelut, miksi homma voisi toimia neljällä osalla tai hieman eri tavalla järestetyillä viidellä osasella.

      ”Tutkijat antavat kuitenkin kaiken kunnian noppaa heittävälle evoluutiolle, jonka tarjoamista vaihtoehdoista luonnonvalinta olisi rakentanut kyseisen koneiston:”

      Tutkijat tietävät asiasta enemmän kuin sinä tai minä, joten parempi uskoa heitä.

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Naiset miltä kiihottuminen teissä tuntuu

      Kun miehellä tulee seisokki ja ja sellainen kihmelöinti sinne niin mitä naisessa köy? :)
      Sinkut
      110
      8316
    2. Olet sä kyllä

      ihme nainen. Mikä on tuo sun viehätysvoiman salaisuus?
      Ikävä
      39
      2529
    3. Teuvo Hakkaraisesta tulee eurovaalien ääniharava

      Persuissa harmitellaan omaa tyhmyyttä
      Maailman menoa
      121
      2253
    4. Hiljaiset hyvästit?

      Vai mikä on :( oonko sanonut jotain vai mitä?
      Ikävä
      22
      1929
    5. Miksi kohtelit minua kuin tyhmää koiraa?

      Rakastin sinua mutta kohtelit huonosti. Tuntuu ala-arvoiselta. Miksi kuvittelin että joku kohtelisi minua reilusti. Hais
      Särkynyt sydän
      15
      1654
    6. Turha mun on yrittää saada yhteyttä

      Oot mikä oot ja se siitä
      Suhteet
      11
      1489
    7. Kyllä poisto toimii

      Esitin illan suussa kysymyksen, joka koska palstalla riehuvaa häirikköä ja tiedustelin, eikö sitä saa julistettua pannaa
      80 plus
      16
      1452
    8. "Joka miekkaan tarttuu, se siihen hukkuu"..

      "Joka miekkaan tarttuu, se siihen hukkuu".. Näin puhui jo aikoinaan Jeesus, kun yksi hänen opetuslapsistaan löi miekalla
      Yhteiskunta
      14
      1389
    9. Näkymätöntä porukkaa vai ei

      Mon asuu yksin. Mitas mieltä ootte ?
      Ikävä
      15
      1272
    10. Kristityt "pyhät"

      Painukaa helvettiin, mä tulen sinne kans. Luetaan sitten raamattua niin Saatanallisesti. Ehkä Piru osaa opetta?!.
      Kristinusko
      12
      1183
    Aihe