Solujen koneistot on suunniteltu yhteensopiviksi

Solujen koneistot on suunniteltu yhteensopiviksi
Hyvin suunniteltu tuotantolaitos on enemmän kuin osiensa summa. Niissä jokainen kone on tarkalleen oikeaan paikkaan sijoitettu, nopeata ja parasta mahdollista tulosta silmälläpitäen. Tämä voidaan todeta myös luonnosta, jopa yksisoluisista aitotumaisista eliöistä.
Solujen energiatuotantolaitos on hyvä esimerkki
Mitokondrio on nerokkaasti suunniteltu soluelin, joka tuottaa soluille polttoainetta. Se rakentuu viidestä, toiminnaltaan ja kemiallisilta ominaisuuksiltaan erilaisesta osastosta. Nämä ovat sileä ulkokalvo, poimuttunut sisäkalvo, ulko- ja sisäkalvon välinen tila, sisäkalvon poimut eli kristat ja sisäkalvon sisäpuoli eli matriksi. Yhdessä solussa voi olla jopa kaksi miljoonaa mitokondriota.
Toimintonsa yhteensovittaneita koneita
Mitokondrioiden konekokonaisuus on hieno esimerkki koordinoidusta tuotantolaitoksesta. Ne tuottavat soluille polttoainetta, jossa energia on varastoitu korkeaenergisiin fosfaatteihin, yleensä ATP:hen eli adenosiinitrifosfaattiin. Kun siitä irtoaa fosfaattiryhmä, se luovuttaa runsaasti energiaa, jota solu käyttää erilaisiin toimintoihinsa, kuten vaikkapa lihassupistuksen vaiheisiin. Energiaa tuottavat ravintoaineet, kuten rasvat, glukoosi ja proteiinit muokataan yhteen välituotteeseen, joka pystyy muodostamaan ATP:tä mitokondrion konekokonaisuuden avulla.
Solujen polttoaine tehdään yhdestä välituotteesta
Kyseinen välituote on aktiivinen etikkahappo eli asetyyli-CoA, jonka hiiliatomit pelkistyvät hiilidioksidiksi ja vedyt vedeksi, jonka muodostumiseen tarvitaan happea. Tätä kutsutaan soluhengitykseksi. Glukoosi hajoaa solulimassa ja yhtä glukoosia kohden muodostuu 2 ATP-molekyyliä. Rasvahapot pilkkoutuvat kristojen välisessä tilassa entsyymien vaikutuksesta ja muodostuu asetyyli-CoA:ta. Sitruunahappokierrossa muodostuu sitraattia, hiilidioksidia ja lopulta oksaloasetaattia. Oksidatiivinen fosforylaation lopputuloksena syntyy mm. vettä.
Mitokondrio on dynaaminen soluelin
Sen reaktiot ovat järjestäytyneet keskenään erittäin nerokkaasti. Reaktiot voivat myös vaihtaa suuntaansa, jolloin energiaa pyritään varastoimaan pitkäaikaisempaan käyttöön, esimerkiksi maksaan glykogeenina tai rasvapisaroina.
Animaatio mitokondrion toiminnasta
Mitokondriot pitävät planeettaamme hengissä! Tässä linkissä on upea animaatio mitokondrion toiminnasta: Exploring a massive supercomplex in mitochondria comprising all four respiratory complexes (https://luominen.fi/ohjaa_muualle/VEE574ta)
Kuinka maallistuneet tutkijat reagoivat tähän nerokkaaseen suunnitteluun?
Nature -lehti kertoi valtavasta superkompleksista: "150 proteiinin ja 311 lipidin muodostama vankka rakenne". Evoluution huippu? - Ei suinkaan, vaan koko komeus oli jo yksisoluisessa eliössä nimeltä Tetrahymena thermophila.
Rakenne on ennalta suunniteltu
Jokaisen koneiston 5 osan on oltava täsmälleen oikealla paikalla, jotta tuotanto toimii parhaalla mahdollisella teholla. Ne ovat tiiviisti toisiinsa yhdistetyt ja optimaalisesti taivutetut, ikään kuin oikein ratkaistussa, valtavassa, taivutetussa Rubikin kuutiossa. Tutkijat antavat kuitenkin kaiken kunnian noppaa heittävälle evoluutiolle, jonka tarjoamista vaihtoehdoista luonnonvalinta olisi rakentanut kyseisen koneiston: "proteiinien evoluutio olisi johtanut tähän supermonimutkaiseen rakenteeseen - joka optimoi ATP-tuotannon - joka tarjoaa energian elämälle".
Onko evoluutio tiedettä?
Moderni tieteellinen tutkimus todellisuudessa vahvistaa suunnittelun. Nykyisen kaltaista elämää ei olisi ilman mitokondrioissa tapahtuvaa energian tuotantoa. Mitokondriot kertovat myös tosiasiat maailman historiasta. Ne kertovat, että eläimet polveutuvat noin 5 000 vuotta sitten eläneistä muutamista eläinpareista ja kaikilla ihmisillä on ollut sama äiti, joka eli noin 5700 vuotta sitten. Ne kertovat myös, että menossa ovat tämän langenneen luomakunnan viimeiset vuodet, sillä mitokondrioiden DNA on hyvin pahasti rappeutunut. Niihin sukupolvesta toiseen kertyviä kopiointivirheitä on pian kuolettava määrä ja elämän liekki tällä planeetalla sammuu. Lisätietoja kirjoista Epigenettinen informaatio ja kadonnut evoluutio ja Kuusi päivää (https://kauppa.luominen.fi/epigeneettinen-informaatio-ja…) (TV7 kustannus).
LÄHDE: Compact Factory Optimizes Shape for Efficiency — A New Level of Intelligent Design in Life (Solujen koneistot on suunniteltu yhteensopiviksi

4

89

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Anonyymi

      Hieno ja kiinnostava aloitus. Kiitos!

    • Anonyymi

      Arto itse ei pystyisi kirjoittamaan yhtä ainutta tuossa esiintynyttä virkettä. Hän kopioi juttuja jostain kertomatta yleensä lähteitä.

      • Anonyymi

        Aloitus on myös hänestä kiinnostava ja hieno.


    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Paras olisi vain unohtaa

      Tuleekohan tähän meidän tilanteeseen ikinä mitään selvyyttä. Epätoivo iskee taas, enkä jaksaisi enää odottaa. Kohta lop
      Ikävä
      75
      1326
    2. Voisitko laittaa

      Nimesi ensimmäisen ja kaksi viimeistä kirjainta tähän?
      Ikävä
      68
      1195
    3. huono omatunto

      johtuu siitä, että minulla on tunteita sinua kohtaan. Se vaikuttaa asiaan. Kaipasin sinua tänäänkin.
      Ikävä
      55
      914
    4. Nämä kaikki alla olevat aloitukset on saman naisen aloituksia

      Kuinka paljon täytyy vintissä viheltää että esiintyy välillä jopa miehenä, ja sitten itse vastailee omiin kysymyksiinsä?
      Ikävä
      138
      906
    5. Mietitikö nainen koskaan

      Miksi me ollaan päädytty tähän pisteeseen. Lähestmistapaa ei ole. Tarvitaanko me oikeasti enää tätä.
      Ikävä
      77
      819
    6. Päätin juuri että

      En odota että meidän välillä enää tapahtuisi mitään. Tämä on aivan liian monimutkaista ja kyllä sinäkin olisit joskus mi
      Ikävä
      31
      774
    7. Suomalaisia naisia lennätetään seksimatkoille

      https://www.iltalehti.fi/kotimaa/a/1f5f5e20-8c36-4907-9640-8e0c3b017c5a Gambia on jo vuosia ollut yhtä kuin munanhaku ma
      Lieksa
      162
      773
    8. Huomenna se

      Tulee kohta, odotatko?
      Ikävä
      61
      766
    9. Onnistuit sohaisemaan mua

      Kaikkein herkimpään kohtaan ja kyseenalaistamaan mun luottamuksellisuuden. Kun sitä ei ole niin ei ole mitään muutakaan
      Ikävä
      59
      754
    10. Mitä kaipaat

      Usein elämässäsi
      Ikävä
      76
      675
    Aihe