Osingon jaosta??

Coco

Kertokaa viisaammat minulle, miten tapahtuu ytityksen osingonjako jos omistat siitä osakkeita tietynmäärän? Millä perusteella siitä jaetaan osinkoa (vuosittain)? Ja miten on mahdollista jos edellisenä vuonna sai osinkoa n.15.000,00€ ja tänä vuonna vain n.800,00€? Mihin yritys voi sitoa omaisuutta/varallisuutta, jotta se ei tule osingonjaon piiriin? Kenties tyhmä kysymys, mutta tietoa kaipaava?
Kiitos =)

4

1459

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • tapahtuu

      yhtiökokouksessa, missä päätetään vuotuisen osingon määrä per osake. Yritys sitoo pääomaa esimerkiksi korjauskustannuksiin, laitteiden uusimiseen tai kiinteistö ym. kauppoihin. Ja kiperin vaihtoehto on se, että on mennyt taloudellisesti niin huonosti, ettei nettoa jää tarpeeksi jaettavaksi. Tuloslaskelmasta ja taseesta näet, miten on mennyt.

    • jaetaan jopa

      kyllähän yritykset omistavat vaikka kuinka paljon kiinteistöjä jne,mitä ei tarvi jaella jos ei halua.isommat yritykset ovat jakaneet osinkoja jopa tappiollisista tuloksista monena vuonna,että ei tule liikaa varallisuutta, ja saa rahoja pois.eihän osinkoja ole pakko jakaa, rahoja voi kerätä ihan miten yhtiö kokous päättää.

    • kylteri

      Yrityksen osikopolitiikka tarkoittaa yrityksen tapaa jakaa tilikauden voitto omistajien (eli osakkeen omistajien) kesken. On olemassa aktiivisia sekä passiivisia osinkopolitiikkoja. Passiivisella osinkopolitiikalla tarkoitetaan sitä, että yritys ei muuta osingon suuruutta tilikauden tuloksen mukaan. Eli hyvinä sekä huonoina aikoina maksetaan yhtä suuri euromääräinen osinko, esim. 1euro/osake. Eli jos omistat esimerkiksi 100 kpl jonkun yrityksen osakkeita, saat osinkoina 100 * 1 euroa =100 euroa (josta pitää vielä vähentää verot). Esimerkissäsi yritys harjoittaa tod. näk. aktiivista osinkopolitiikkaa, eli se maksaa vuosittain jonkun prosenttiosuuden tilikauden voitosta, minkä vuoksi myös vuosittain jaettavan osingon suuruuskin vaihtelee.

      Tärkeää on muistaa että päätöksen osingonjaosta tekee yhtiökokous hallituksen ehdotuksesta, mikä tarkoittaa sitä että osakkeenomistajat yhtiökokouksessa joko hyväksyvät tai hylkäävät hallituksen ehdotuksen jaettavan osingon suuruudesta. Eli osakkeenomistajana voisit itse mennä yhtiökokoukseen vaikuttamaan jaettavan osigon suuruuteen. Omistamiesi osakkeiden määrästä ja tyypistä riippuu myös äänivaltasi kokouksessa. Pienilläkin osakkeenomistajilla on mahdollisuus vaikuttaa sillä osakeyhtiölain mukaan kymmenesosaa osakkeista edustavat omistajat voivat yhtiökokouksessa vaatia maksettavaksi osinkona vähintään puolet tilikauden voitosta.

      Yleensä yritykst eivät perusteettomasti sido voittoja kiinteään pääomaan vain siitä syystä ettei sen tarvitsisi maksaa osinkoja. Osakeyhtiössähän osingonjaosta päättävät juuri osakkenomistajat yhiökokouksessa.
      Lisäksi yrityksen on perusteetonta sijoittaa voittovaroja kohteeseen jos osakkeenomistajat voisivat saada samoille rahoille paremmaan tuoton (eli suuremman koron) sijoittamalla saamansa osingot johonkin muuhun kohteeseen. Eli jos hallitus ehdottaa ettei osinkoja jaeta tilikaudella ollenkaan vaan voittovarat sijoitetaan johonkin kohteeseen, pitää heidän myös kyetä todistamaan, että ko. kohteesta saadaan parempi tuotto kuin mitä osakkeenomistajat voisivat osingoille saada sijoittamalla ne esimerkiksi jonkun toisen yrityksen osakkeisiin.

      Toivottavasti tämä vastasi kysymykseesi! :)

      • Coco

        vastauksista, jo selvensi


    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Venäjä aikoo yksipuolisesti muuttaa rajalinjauksia Suomenlahden itäosassa

      Venäjä aikoo muuttaa rajalinjauksia Suomenlahden itäosassa Venäjän saarten eteläpuolella. Ylen jutussa kerrotaan mm.
      Maailman menoa
      176
      1319
    2. Suomi lähettää tarkkailijoita merialueelle

      Venäjä on ilmoittanut aikovansa ylittää Suomen merialueen rajat kysymättä lupaa kertomalla että Suomen merialueen raj
      Maailman menoa
      311
      1050
    3. Jokohan se viimein myöntäisi

      Vai onko vielä jotain epäselvyyttä sen asian suhteen?
      Ikävä
      142
      983
    4. RIP Lauri Paavola

      Kansalaisaktivisti ja freelance-journalisti Lauri Paavola on kuollut vain 31-vuotiaana. Hän tuli tunnetuksi hyvin kärjek
      Maailman menoa
      21
      964
    5. En pidä sinusta, en kirjoita viestejäni sinulle.

      Yritä nyt ymmärtää. En koskaan tule kiinnostumaan sinusta. Jätä minut rauhaan täällä.
      Ikävä
      96
      862
    6. Upea, kaunis ja menestynyt Martina menee onnellisesti naimisiin

      Mitäs palstan vihaajamönkeröt tähän? Kiehuttaako? Kaikki vain eivät ole kauniita ja menestyviä kuten Martina.
      Kotimaiset julkkisjuorut
      224
      830
    7. Tiedätkö näen

      sinun pelisi hyvin kirkkaasti.
      Ikävä
      59
      825
    8. Asuntojen reaalihinnat alimmillaan 20 vuoteen

      Sääliksi käy niitä jotka pari vuotta sitten maksoivat itsensä kipeäksi. Kohta pankki ottaa asunnon haltuunsa ja huutok
      Maailman menoa
      84
      798
    9. Nyt olis hyvä hetki tavata ja jutella

      Entinen parisuhde on paketoitu, ja nyt olisin vapaa mies sinun käyttöösi. Vieläkö tahdot mua? Aikaa on mennyt liikaa, mu
      Ikävä
      51
      758
    10. Ehdin aamulla

      ajattelemaan sinua. Olit ensimmäisenä mielessäni. Avasin silmäni tähän uneen, jota elämäksi kutsutaan. Kuuntelin lintuje
      Ikävä
      122
      732
    Aihe