Kertokaa viisaammat minulle, miten tapahtuu ytityksen osingonjako jos omistat siitä osakkeita tietynmäärän? Millä perusteella siitä jaetaan osinkoa (vuosittain)? Ja miten on mahdollista jos edellisenä vuonna sai osinkoa n.15.000,00€ ja tänä vuonna vain n.800,00€? Mihin yritys voi sitoa omaisuutta/varallisuutta, jotta se ei tule osingonjaon piiriin? Kenties tyhmä kysymys, mutta tietoa kaipaava?
Kiitos =)
Osingon jaosta??
4
1547
Vastaukset
- tapahtuu
yhtiökokouksessa, missä päätetään vuotuisen osingon määrä per osake. Yritys sitoo pääomaa esimerkiksi korjauskustannuksiin, laitteiden uusimiseen tai kiinteistö ym. kauppoihin. Ja kiperin vaihtoehto on se, että on mennyt taloudellisesti niin huonosti, ettei nettoa jää tarpeeksi jaettavaksi. Tuloslaskelmasta ja taseesta näet, miten on mennyt.
- jaetaan jopa
kyllähän yritykset omistavat vaikka kuinka paljon kiinteistöjä jne,mitä ei tarvi jaella jos ei halua.isommat yritykset ovat jakaneet osinkoja jopa tappiollisista tuloksista monena vuonna,että ei tule liikaa varallisuutta, ja saa rahoja pois.eihän osinkoja ole pakko jakaa, rahoja voi kerätä ihan miten yhtiö kokous päättää.
- kylteri
Yrityksen osikopolitiikka tarkoittaa yrityksen tapaa jakaa tilikauden voitto omistajien (eli osakkeen omistajien) kesken. On olemassa aktiivisia sekä passiivisia osinkopolitiikkoja. Passiivisella osinkopolitiikalla tarkoitetaan sitä, että yritys ei muuta osingon suuruutta tilikauden tuloksen mukaan. Eli hyvinä sekä huonoina aikoina maksetaan yhtä suuri euromääräinen osinko, esim. 1euro/osake. Eli jos omistat esimerkiksi 100 kpl jonkun yrityksen osakkeita, saat osinkoina 100 * 1 euroa =100 euroa (josta pitää vielä vähentää verot). Esimerkissäsi yritys harjoittaa tod. näk. aktiivista osinkopolitiikkaa, eli se maksaa vuosittain jonkun prosenttiosuuden tilikauden voitosta, minkä vuoksi myös vuosittain jaettavan osingon suuruuskin vaihtelee.
Tärkeää on muistaa että päätöksen osingonjaosta tekee yhtiökokous hallituksen ehdotuksesta, mikä tarkoittaa sitä että osakkeenomistajat yhtiökokouksessa joko hyväksyvät tai hylkäävät hallituksen ehdotuksen jaettavan osingon suuruudesta. Eli osakkeenomistajana voisit itse mennä yhtiökokoukseen vaikuttamaan jaettavan osigon suuruuteen. Omistamiesi osakkeiden määrästä ja tyypistä riippuu myös äänivaltasi kokouksessa. Pienilläkin osakkeenomistajilla on mahdollisuus vaikuttaa sillä osakeyhtiölain mukaan kymmenesosaa osakkeista edustavat omistajat voivat yhtiökokouksessa vaatia maksettavaksi osinkona vähintään puolet tilikauden voitosta.
Yleensä yritykst eivät perusteettomasti sido voittoja kiinteään pääomaan vain siitä syystä ettei sen tarvitsisi maksaa osinkoja. Osakeyhtiössähän osingonjaosta päättävät juuri osakkenomistajat yhiökokouksessa.
Lisäksi yrityksen on perusteetonta sijoittaa voittovaroja kohteeseen jos osakkeenomistajat voisivat saada samoille rahoille paremmaan tuoton (eli suuremman koron) sijoittamalla saamansa osingot johonkin muuhun kohteeseen. Eli jos hallitus ehdottaa ettei osinkoja jaeta tilikaudella ollenkaan vaan voittovarat sijoitetaan johonkin kohteeseen, pitää heidän myös kyetä todistamaan, että ko. kohteesta saadaan parempi tuotto kuin mitä osakkeenomistajat voisivat osingoille saada sijoittamalla ne esimerkiksi jonkun toisen yrityksen osakkeisiin.
Toivottavasti tämä vastasi kysymykseesi! :)- Coco
vastauksista, jo selvensi
Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.
Luetuimmat keskustelut
Nyt tajusin mitä haet takaa
En epäile etteikö meillä olisi kivaa missä vaan. Se on iso hyppy henkisellä tasolla sinne syvempään päätyyn, kuten tiedä403077- 812904
- 1902479
Kukapa se Ämmän Kievarissa yöllä riehui?
En ole utelias, mutta haluaisin tietää, kuka riehui Ämmän Kievarissa viime yönä?362195- 201493
Salilla oli toissapäivänä söpö tumma
Nuori nainen, joka katseli mua. Hymyili kun nähtiin kaupan ovella sen jälkeen411406Naiselle mieheltä
Huomasin tuossa, että jääkaapissani on eräs sinun ostamasi tuote edelleen avaamattomana. Arvaatko mikä?231403- 101284
- 131269
- 221251