Mainosvaltuutetulle ja muille tarkennus veriasiaan ja pihviin lautasella

Anonyymi-ap

"Uskollinen ja ymmärtäväinen orja" -ketjussa on muutama virheellinen väite lihaan liittyen, joten korjattakoot ne erillisessä ketjussa.

Joku loihe lausuman seuraavaa:

"Kypsentäminen ei liity asiaan mitenkään. Myös JT saa syödä pihvinsä mediumina tai vaikka raakana, kunhan teurastuksessa verenlasku on tehty. Veri tirskuu lautasella, mutta liha on rituaalisesti puhdasta syötäväksi."

Vastaus: Veri ei tirsku lautasella millään tavalla, se on lihasnestettä, jonka väri on esimerkiksi naudan lihassa punainen sen sisältämän lihaspunan, myoglobiinin takia.

Mainosvaltuutettu:

"Nykyään tekniikan avulla on tehty erilaisia analyyseja esimerkiksi lihasnesteestä jota tihkuu sekä raa'asta että kypsästä lihasta. Joidenkin analyysien mukaan lihasta tihkuva neste ei punaisesta väristä huolimatta olisi verta vaan hemoglobiinin kaltaista proteiinia nimeltä myoglobiini. On kuitenkin vaikea välttää ajatusta siitä, että raa'assa lihassa ei olisi lainkaan verijäämiä, ainakin jos lihan säilytysastiaa tai pakkausta käsittelee."

Vastaus: Jos raa'assa lihassa olisi verijäämiä, mihin ne katoaisivat kypsennyksen jälkeen? Aivan niin, eivät mihinkään, ne vain kypsentyisivät. Jehovan todistajat eivät saa syödä sen enempää raakaa kuin kypsennettyäkään verimakkaraa, joten mitä merkitystä tällaisella saivartelulla on edes teoriassa?

Lihaan jää aina jonkin verran verta, jäähän lasiinkin vettä, vaikka kaadat kaiken veden pois. Se veri mitä lihaan jää on kuitenkin aivan mitätön määrältään, eikä se liity juuri lihasnesteeseen millään tavalla.

Naudanliha on punaista edellä mainitun proteiinin, myoglobiinin, toiselta nimeltään lihaspunan, ansiosta. Jos tarkistat seuraavan kerran porsaanlihasta pakkausrasiaan valuneen lihasnesteen värin, se on paljon vaaleampaa kuin nautaa sisälttävässä pakkausrasiassa. Kumpikin liha on sisältänyt ennen teurastusta täysin samantyyppistä verta, mutta vain punaisemman lihan pakkausrasian lihasneste on punertavaa. Joko hoksottimet toimivat?

Eikä ole olemassa mitään "joitain analyysejä", joiden mukaan lihasneste olisi punaista myoglobiinin takia, vaan se ON punaista juuri siksi. Ihmeellistä todistajamaista pseudopaskaa taas selvästä asiasta.

7

191

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Miten muuten jt suhtautuvat henkilöön jolla on pahat vuotavat pukamat, ja pitäisi kuitenkin päästää Peräilmaa niin kuin muutkin jt ? Eli siis veren frakdiot väkisin sekoittuvat Peräilmaan. Annetaanko tälläinen jt suoraan Saatanalle, vai annetaako tilaisuus huollattaa pukamat kuntoon Ranuan Ryppyreikä Centerissä?

    • Anonyymi

      "Veri ei tirsku lautasella millään tavalla, se on lihasnestettä, jonka väri on esimerkiksi naudan lihassa punainen sen sisältämän lihaspunan, myoglobiinin takia."

      Kiitos korjauksesta ja muutenkin asiantuntevasta kommentista. En ollut tarkistanut, miten vähän lihaan oikeastaan jää verta, ja ajattelin lautaselle tirskuvan nesteen ilman muuta sisältävän myös verta (muutenkin kuin teoreettisen määrän). Possunlihaa ja naudanlihaa koskeva ero on myös tosiaan havainnollinen, mutta en ollut sitäkään tullut ajatelleeksi.

      • Anonyymi

        Mukavaa kun saimme korjattua tämän. :)


      • Anonyymi

        > En ollut tarkistanut, miten vähän lihaan oikeastaan jää verta, ja ajattelin lautaselle tirskuvan nesteen ilman muuta sisältävän myös verta >

        Näinhän 99% ihmisistä luulee ja sellainen luulo oli Raamatun aikoinakin kun mitään verianalyysejä ei tehty. Raakaa lihaa ei varmasti silloin syöty johtuen juuri tästä visuaalisesta seikasta. Nykytietämys voi olla toista mutta siitä huolimatta en syö raakaa lihaa, ihan hygieniasyistä.


    • Anonyymi

      Jatkoa toisesta ketjusta, johon aloituksessa viitattiin.

      "On totta ettei Raamatussa ole erikseen kielletty syömästä raakaa lihaa. Raamatusta löytyy kuitenkin kohtia ja tapahtumia, joiden perusteella voi tehdä johtopäätöksiä."

      Raamatusta ei löydy mitään sellaista, mikä soveltuisi kielloksi syödä raakaa lihaa. Kypsentäminen ei todellakaan ollut se pointti, vaan veren laskeminen.

      "Muinaisina aikoina ei voitu tehdä analyyseja; se, mikä näytti vereltä, käsitettiin vereksi. Lihaa kypsentäessä punainen - vereen yhdistetty väri - haihtuu ja tilalle tulee väritön lihasneste joka epäilemättä yhdistettiin veren haihtumiseen. Sama periaate liittyy kieltämättä myös omaan lihankäsittelyyn ja mielikuviin varsinkin kun omaa varsin tarkan omantunnon asian suhteen."
      --
      Eläimen liha lisättiin ihmisen ruokavalioon Raamatun mukaan tässä vaiheessa. Nooalla oli siis hyvin suppea kokemus lihan käyttämisestä ravinnoksi - puhumattakaan siitä, miten veren käytön kieltämistä voisi kiertää. Se, mikä näytti vereltä, oli Nooan silmissä verta koska analyysitekniikkaa ei ollut. Jumala ei Raamatun mukaan myöskään antanut informaatiota sen suhteen, mikä mahdollisesti on myoglobiinin värjäämää lihasnestettä ja mikä ei."

      Eikö Raamatun pitänyt edustaa jumalallista viisautta, joka on aina paikkansapitävää ja yhteensopivaa myös kaiken tulevan tosi tieteen kanssa? Sikäli vetoaminen muinaisten ihmisten käsityksiin on vähän ontuvaa.

      "Toisaalta ainoa Raamatussa kerrottu tilanne, jossa voisi Jumalan kansaan kuuluvan voi olettaa syöneen raakaa lihaa, esitetään kielteisessä yhteydessä. Kun Saul, Israelin kuningas, aloitti sodan filistelialaisia vastaan, taistelun jatkuessa kiivaana Saul antoi määräyksen ettei yksikään sotilas saa syödä ennenkuin sota oli voitettu. Ajan kuluessa sotilaat alkoivat nääntyä ravinnon puutteessa ja "miehet alkoivat olla lopen väsyneitä" (1.Sam.14:31)."

      Tässäkään ongelma ei ollut lihan syöminen raakana, vaan se, ettei verta laskettu kunnolla. Tämä tulee ilmi kohdasta "vierittäkää nyt tänne minun eteeni suuri kivi -- Tuokaa jokainen härkänne ja lampaanne minun luokseni ja teurastakaa ne täällä". Parempi teurastuspaikka antoi mahdollisuuden veren laskuun asianmukaisesti. Rangaistusta "veren pyhyyden" rikkomisesta ei tullut, vaikka moitteet kylläkin. Asia ei siis ollut mikään elämän ja kuoleman kysymys, vaan erikoistilanne otettiin huomioon. Normaaliarjessa vastaavan tekeminen olisi varmasti ollut vakavampi asia.

      "Raa'an lihan syöminen ei siis sinänsä ole Raamatussa kiellettyä, mutta se saattaa olla ongelmallista jos teurastuksen taso on huono."

      Alat jo pikkuhiljaa myönnellä erehtyneesi, aiemminhan asia kuului: "Verisen eli raa'an lihan syöminen olisi merkinnyt kuolemanrangaistusta. "

      • Anonyymi

        > Rangaistusta "veren pyhyyden" rikkomisesta ei tullut, vaikka moitteet kylläkin. Asia ei siis ollut mikään elämän ja kuoleman kysymys, vaan erikoistilanne otettiin huomioon. Normaaliarjessa vastaavan tekeminen olisi varmasti ollut vakavampi asia >

        Kyse oli todellakin erikoistilanteesta joka aiheutui "Jumalan voidellun" (merkityksen voi todeta lukemalla Saulin historiaa) virheestä. Rangaistuksen poistaminen oli poikkeuksellinen Jumalan päätös; verisen lihan syöminen olisi merkinnyt muuten kuolemanrangaistusta.

        Raaka liha on todennäköisemmin verinen kuin kypsennetty, eikö?


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        > Rangaistusta "veren pyhyyden" rikkomisesta ei tullut, vaikka moitteet kylläkin. Asia ei siis ollut mikään elämän ja kuoleman kysymys, vaan erikoistilanne otettiin huomioon. Normaaliarjessa vastaavan tekeminen olisi varmasti ollut vakavampi asia >

        Kyse oli todellakin erikoistilanteesta joka aiheutui "Jumalan voidellun" (merkityksen voi todeta lukemalla Saulin historiaa) virheestä. Rangaistuksen poistaminen oli poikkeuksellinen Jumalan päätös; verisen lihan syöminen olisi merkinnyt muuten kuolemanrangaistusta.

        Raaka liha on todennäköisemmin verinen kuin kypsennetty, eikö?

        "Rangaistuksen poistaminen oli poikkeuksellinen Jumalan päätös; verisen lihan syöminen olisi merkinnyt muuten kuolemanrangaistusta. "

        Tätähän sinulle on yritetty rautalangasta vääntää, että ankarissakin säännöissä voi olla poikkeuksensa. Jos Saulin miehet selvisivät tuollaisesta ilman rangaistusta, vaikka eivät mitenkään edes olleet nälkäkuoleman partaalla, niin aika vaikea on perustella, ettei verta saisi ottaa edes hengen hädässä. Jehovan todistajien verioppi muistuttaa sitä, että jätetään lapsi nostamatta kuopasta, koska on sapatti. Tai oikeastaan se on vielä pahempi, sillä lapsihan saattaisi pärjätä kuopassa seuraavaan päivään.

        Toisinaan tulee tilanteita, missä kaksi periaatetta on vastakkain ja vähemmän tärkeän täytyy tuossa tilanteessa joustaa. Itse ainakin pidän symbolia vähemmän tärkeänä kuin asiaa, jota se edustaa. Elämän suojeleminen menee siis elämän symbolin suojelemisen edelle, jos nämä kaksi joutuvat vastakkain.

        "Raaka liha on todennäköisemmin verinen kuin kypsennetty, eikö?"

        Ainakin se näyttää verisemmältä, mutta lihassa on verta se mikä on, ei se kypsentämällä mihinkään häviä.


    Ketjusta on poistettu 1 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Naiset miltä kiihottuminen teissä tuntuu

      Kun miehellä tulee seisokki ja ja sellainen kihmelöinti sinne niin mitä naisessa köy? :)
      Sinkut
      123
      9616
    2. Olet sä kyllä

      ihme nainen. Mikä on tuo sun viehätysvoiman salaisuus?
      Ikävä
      50
      2817
    3. Teuvo Hakkaraisesta tulee eurovaalien ääniharava

      Persuissa harmitellaan omaa tyhmyyttä
      Maailman menoa
      160
      2574
    4. Hiljaiset hyvästit?

      Vai mikä on :( oonko sanonut jotain vai mitä?
      Ikävä
      22
      2049
    5. Miksi kohtelit minua kuin tyhmää koiraa?

      Rakastin sinua mutta kohtelit huonosti. Tuntuu ala-arvoiselta. Miksi kuvittelin että joku kohtelisi minua reilusti. Hais
      Särkynyt sydän
      14
      1796
    6. Turha mun on yrittää saada yhteyttä

      Oot mikä oot ja se siitä
      Suhteet
      14
      1623
    7. Kyllä poisto toimii

      Esitin illan suussa kysymyksen, joka koska palstalla riehuvaa häirikköä ja tiedustelin, eikö sitä saa julistettua pannaa
      80 plus
      15
      1547
    8. "Joka miekkaan tarttuu, se siihen hukkuu"..

      "Joka miekkaan tarttuu, se siihen hukkuu".. Näin puhui jo aikoinaan Jeesus, kun yksi hänen opetuslapsistaan löi miekalla
      Yhteiskunta
      11
      1484
    9. Voi kun mies rapsuttaisit mua sieltä

      Saisit myös sormiisi ihanan tuoksukasta rakkauden mahlaa.👄
      Ikävä
      11
      1429
    10. Näkymätöntä porukkaa vai ei

      Mon asuu yksin. Mitas mieltä ootte ?
      Ikävä
      14
      1336
    Aihe