Minkä taakseen jättää sen

Anonyymi-ap

edestään löytää. Vaikea on Suomen syyttömyyttään osoittaa mutta

https://www.is.fi/ulkomaat/art-2000010081153.html

Venäjän on helppoa Suomen syyllisyys osoittaa. Suomi voisi tietenkin vastavetona käynnistää oman oikeudenkäyntinsä desanttien korpikylissämme tekemistä siviilien joukkomurhista.

116

758

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Anonyymi

      Eipä ne Itä-Karjalan siviilit olleet syyllisiä desanttien tekosiin. Saattaa olla pysäyttävä tieto.

      Katotaanpa mitä varsinaiset tutkijat ovat mieltä.

      Turun yliopiston Suomen historian oppiaineen blogi

      Liisa Vuonokari-Bomström

      Itä-Karjalassa ei ollut ”keskitysleirejä” vaan keskitysleirejä – ja niistä on syytä puhua 20

      26.11.2019

      https://blogit.utu.fi/suomenhistoria/ita-karjalassa-ei-ollut-keskitysleireja-vaan-keskitysleireja-ja-niista-on-syyta-puhua/

      "Itä-Karjalan miehityshallinto perustettiin ajatukselle, jonka mukaan miehitetystä alueesta tulisi osa Suomea ja sinne jäisi asumaan vain suomensukuisiksi määriteltyjä henkilöitä. Miehitetyllä alueella suunniteltiin siis etnistä puhdistusta, ja vain sodan päättyminen häviöön pelasti Suomen syyllistymiseltä siihen.

      "Täsmennän vielä, etten tarkoita suomalaisten keskitysleirien olleen tuhoamisleirejä. Sodan loppuvaiheessa käyttöön otettu nimi siirtoleiri kuvaa hyvin niiden tarkoitusta. Etnistä puhdistusta ei ollut tarkoitus toteuttaa tappamalla, vaan siirtämällä ihmiset pois. Joukkokuolemat olivat seurausta ehkä enemmänkin välinpitämättömyydestä, kuin tarkoituksellisuudesta. Se ei kuitenkaan vähennä miehityshallinnon vastuuta niistä. Se jäi onneksi selviämättä, mitä suunnitelmat vangeiksi otettujen siviilien luovuttamisesta saksalaisten haltuun olisivat tarkoittaneet, koska Saksan eteneminen pysähtyi.

      "Itä-Karjalan miehityshallinto on erittäin surullinen osa suomalaista historiaa. Se kuuluu samaan kategoriaan sisällissodan vankileirien kanssa. Siitä pitää keskustella, koska se on osa historiaamme ja siitä pitää keskustella, jos emme halua FSB:n määrittelevän sitä, millaisena miehityshallinnon historia kirjoitetaan. Keskitysleireillä kuolleet ja kärsineet ihmiset ansaitsevat sen, että heidän kokemuksiaan tutkitaan tieteen keinoin, eikä alisteta Venäjän historiapolitiikan välineeksi. Järkevä reaktio ei ole asettua siilipuolustukseen ja yrittää kiistää kaikki. Suomalaisten pitää kyetä näkemään se, ettei Suomi ollut toisessa maailmansodassa vain uhri, vaan aktiivinen toimija, jonka tekemistä virheistä maksoivat hengellään täysin viattomat siviilit miehitetyllä alueella."

      Ai niin, myös Antti Rautiaiset, Lars Westerlundit ja Helge Seppälät ovat kirjoittaneet Itä-Karjalan vankileireistä, jos etsit muita tutkijoita kuin nuo iltis-artikkelissa mainitut.

    • Anonyymi

      Saa nähdä millainen korvausvaatimus sieltä Suomelle jysähtää. Suomen maksama sotakorvaus kyllä sisältää kaikki korvaukset. Ei asia kai voi muulla tavoin ollakaan.

      • Anonyymi

        Laitetaanpa saman tien, että onhan MTV-uutiset maininnut itä-Karjalan leirit jo vuonna 2008 ja tutkija Osmo Hyytiän kirjoitusten pohjalta.


        "Mannerheim määräsi keskitysleirit Itä-Karjalaan"

        https://www.mtvuutiset.fi/artikkeli/mannerheim-maarasi-keskitysleirit-ita-karjalaan/1963640#gs.i7wacp

        Itä-Karjalan venäläinen väestö siirrettiin syksyllä 1941 keskitysleireille ylipäällikkö Mannerheimin käskystä. Asiasta kirjoittaa historiantutkija Osmo Hyytiä teoksessaan sota-ajan Itä-Karjalasta.

        Jatkosodan alkaessa kesäkuussa Suomi aloitti hyökkäyksen ja eteni Laatokan pohjois- ja itäpuolitse Itä-Karjalaan. Alueen väestö eroteltiin kahteen ryhmään: kansallisiin ja epäkansallisiin. Jälkimmäiseen ryhmään kirjattiin venäläiset, mutta myös ukrainalaisia, puolalaisia, latvialaisia ja moldovalaisia. Epäkansalliset siirrettiin keskitysleireihin.

        Keskitysleireillä oli enimmillään 24 000 vankia vuoden 1942 huhtikuussa. Se oli alle puolet alueen venäläisiksi lasketuista.

        Itä-Karjalaan rotuoppia (!!!!!!!!!!)

        Sitä mukaa kuin suomalaiset etenivät Itä-Karjalassa, alueen väestö kirjattiin ja jaoteltiin kansallisuuden perusteella. Väestökirjauksen tarkoituksena oli "Suomen kansaan elimellisesti liittyvän ja rodullisesti puhtaan kantaväestön luominen Itä-Karjalaan".

        Ylipäällikkö oli jo ennen Itä-Karjalan sotilashallinnon perustamista 8. heinäkuuta 1941 antanut käskyn, jossa määrättiin vallattavalle alueella jääneen väestön käsittelystä. Sen mukaan venäläinen väestö oli vangittava ja toimitettava keskitysleireihin.

        Venäläisiin ei kuitenkaan tullut lukea suomalaisista tai karjalaisista vanhemmista polveutuvia venäjänkielisiä henkilöitä, jotka halusivat liittyä karjalaiseen väestöön.

        Kansalliseen väestöön kuulunut sai vihreän oleskeluluvan, epäkansalliseen punaisen kortin.

        Valtaosa leiriläisistä aliravittuja

        Vallattujen alueiden väestö koostui melkein yksinomaan naisista, alle15-vuotiaista lapsista ja vanhoista miehistä. Tämä näkyi myös leirien kuolemansyytilastoissa, joissa perussyyksi tai lisätekijäksi kuolemaan on arvioitu aliravitsemus.

        Korkeimmillaan kuolleisuus oli kesällä 1942. Silloin kuoli 500-600 henkeä kuukaudessa. Kuolleista suurin osa oli lapsia ja vanhuksia.

        Keskitysleirit oli määrätty noudattamaan sotavankileirien ravintoannoksia. Laskennallisista ravintoarvoista (työssä käyville 2538 ja käymättömille 2038 kaloria) ei kuitenkaan kyetty pitämään kiinni. Perunan loputtua vuoden 1942 alussa ravintoarvot jäivät vielä alhaisemmiksi. Aliravitsemus paheni ja leiriläisiä alkoi kuolla nälkään.



        --------------


        Sama se puolusteletko tuota toisten pahantekosilla, kyllä tämä on erittäin noloa, kun vähänkään ajattelee.


      • Anonyymi

        Oho, näköjään jo vuodelta 2004 löytyy MTV-uutista itä-Karjalaan liittyen!



        "Muistelmateos kuvaa Itä-Karjalan keskitysleirien kurjuutta"

        https://www.mtvuutiset.fi/artikkeli/muistelmateos-kuvaa-ita-karjalan-keskitysleirien-kurjuutta/1992576




        Muistelmateos antaa äänen Itä-Karjalan keskitysleirien lapsille. Suomalaisleireillä olleet vetoavat korvausasiassa presidentti Haloseen.


        Nälkä, taudit, kuolema, pakkotyö, raippa- ja pamputusrangaistukset, vapautus, jatkuva epäluulo. Nämä seikat jäävät voimakkaina mieleen, kun lukee Itä-Karjalassa lapsuutensa viettäneiden entisten alaikäisten leirivankien muistelmia sotavuosilta 1941-44.

        Tuona aikana Suomi miehitti suurta osaa Neuvosto-Karjalaa, Aunusta, Syväriä, Petroskoita, Äänisniemeä, siis alueita, jotka eivät koskaan olleet kuuluneet Suomelle. Itä-Karjalaan tultuaan suomalaismiehittäjät internoivat sinne jääneet siviilit, eli lähinnä naiset, lapset ja vanhukset, leireihin, joita ensi kutsuttiin keskitysleireiksi ja myöhemmin siirtoleireiksi.

        - Leiriajasta päällimmäisenä muistona on kauhu ja kuolema ja nälkä. Ensimmäisenä leirivuotena ihmisiä kuoli surkeille lavitsoilleen ja ruumiit kannettiin pois, itkettiin, valitettiin, joku meni joskus järjiltään... Meillä oli aina nälkä! muistelee vuonna 1936 Petroskoissa syntynyt Lenina Pavlovna Makejeva.

        Hän ja monet muut kertovat tarinansa kirjailija Marja-Leena Mikkolan kirjassa Menetetty lapsuus - suomalaismiehittäjien vankeudessa 1941-44 (Tammi). Entisten leirivankien kohtaloiden lisäksi Mikkola piirtää kuvaa alueen kulttuurista ja historiasta, mm. Pietari Suuren perustamasta Petroskoista ja tarunhohtoisesta Äänisniemestä.

        Enimmillään leireillä oli noin 25 000 venäläistä, ja heistä kuoli suomalaisarvioiden mukaan 4 600-4 700. Suurimmilleen kuolleisuus nousi keväällä 1942, jolloin elintarviketilanne huonontui ratkaisevasti myös Suomessa.

        Itä-Karjalan leireillä olleet vetoavat Haloseen

        Suomalaisleireillä Itä-Karjalassa jatkosodan aikana olleet venäläiset entiset lapsivangit vetoavat presidentti Tarja Haloseen ja Suomen eduskuntaan saadakseen korvauksia leiriajan aiheuttamista kärsimyksistä.

        Asiasta kertoi entisten alaikäisten leirivankien yhdistyksen ensimmäinen puheenjohtaja petroskoilainen Klavdia Njuppijeva, joka esiintyi Marja-Leena Mikkolan kirjan "Menetetty lapsuus - suomalaismiehittäjien vankeudessa 1941-44" julkistamistilaisuudessa Helsingissä.

        - Vetoomuksemme tavoitteena on korvausten maksaminen entisille suomalaisille vangeille, Njuppijeva totesi.

        Hänen mukaansa tänä päivänä on vielä elossa noin 8 000 entistä suomalaisten keskitysleirien vankia. Entiset leirivangit ovat nyky-Karjalassa joutuneet vaikeaan tilanteeseen, koska pienien eläkkeiden takia he eivät aina pysty hoitamaan sairauksiaan tai hankkimaan kalliita lääkkeitä. Njuppijeva muistutti, että lähes kaikilla leirivangeilla on sairauksia, joista suuri osa johtuu leiriaikojen nälästä ja kylmyydestä.

        - Meitä on elossa kolme sisarusta, ja meillä kaikilla on sydän- ja verisuonisairauksia sekä reumaattisia vikoja. Minulla on toisen luokan invaliditeetti, kertoi Njuppijeva, joka valmistui sodan jälkeen biologiksi ja maataloustieteiden kandidaatiksi.

        Njuppijeva kääntyi entisten alaikäisten leirivankien korvausasiassa kymmenkunta vuotta sitten Suomen silloisen presidentin Martti Ahtisaaren puoleen vastausta milloinkaan saamatta.



        Laitetaanpa uudestaan tuo viitattu kirja, eli:

        Marja-Leena Mikkola, "Menetetty lapsuus - suomalaismiehittäjien vankeudessa 1941-44"

        julkaisija: Tammi


        Tarkastin ja tuo Marja-Leena Mikkolan kirja löytyy muuten Adlibriksestä. Sen e-kirja-versio on julkaistu 1.12.2022 eli aivan äskettäin.



        Kannattaa sitten miettiä rupeatko tällaisia puolustelemaan jollain "mutqu Neuvostoliitolla oli Gulag"-selittelyllä. Juuri tutkimalla näitä asioita rehellisesti toimitaan Kremlin propaganda-potentiaalia vastaan.


      • Anonyymi

        Olisi vähän niinku pitänyt. Tarja toimi väärin.


      • Anonyymi

        Voisit viisastua vähän lukemalla Psychology Todaystä mikä motivoi jaottelua "arvoisiin" ja "ei-arvoisiin" uhreihin. Olet mainio esimerkki siitä ajattelutavasta.

        Psychology Today

        The Psychology Behind "Worthy" and "Unworthy" Victims of War

        https://www.psychologytoday.com/us/blog/cultural-psychology-discrimination/202203/the-psychology-behind-worthy-and-unworthy-victims-war

        Turhaan puolustelet jonkun keskitysleirejä, kun samoista asioista kirkuisit pääsi halki, jos sitä tekee joku toinen taho (kuten Neuvostoliitto). Se tekee sinusta vain tekopyhän. Sopiikin kysyä oletko itse ollut mukana moisia keskitysleirejä ylläpitämässä, kun kerran näyttää sinulla olevan oma lehmä ojassa. Todennäköisesti et, mutta ei tuollaisia oidä puolustella, kun on jo nähty mihin se johtaa.


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Voisit viisastua vähän lukemalla Psychology Todaystä mikä motivoi jaottelua "arvoisiin" ja "ei-arvoisiin" uhreihin. Olet mainio esimerkki siitä ajattelutavasta.

        Psychology Today

        The Psychology Behind "Worthy" and "Unworthy" Victims of War

        https://www.psychologytoday.com/us/blog/cultural-psychology-discrimination/202203/the-psychology-behind-worthy-and-unworthy-victims-war

        Turhaan puolustelet jonkun keskitysleirejä, kun samoista asioista kirkuisit pääsi halki, jos sitä tekee joku toinen taho (kuten Neuvostoliitto). Se tekee sinusta vain tekopyhän. Sopiikin kysyä oletko itse ollut mukana moisia keskitysleirejä ylläpitämässä, kun kerran näyttää sinulla olevan oma lehmä ojassa. Todennäköisesti et, mutta ei tuollaisia oidä puolustella, kun on jo nähty mihin se johtaa.

        NAULAN KANTAAN! JUURI NÄIN!


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Olisi vähän niinku pitänyt. Tarja toimi väärin.

        Hyvä, että se itä-Karjalan leirien selviytyjiä halveksuva kommentti poistettiin. Hyi tuollaisille epäinhimillistäville vihanlietsomisille! Häpeä!


    • Anonyymi

      Neuvostoliiton aikana asiasta ei puhuttu,ei Suomessa eikä myöskään Neuvostoliitossa. Syynä oli YYA liturgia maiden välisistä hyvistä suhteista, mitä myös Neuvostoliiton puolella korostettiin.
      Putinin Venäjällä asiaa ei tarvitse salailla, päinvastoin sopii vaikka liioitellakin.

      • Anonyymi

        Muistutus Liisa Vuonokari-Bomströmin sanoista:


        "Itä-Karjalan miehityshallinto on erittäin surullinen osa suomalaista historiaa. Se kuuluu samaan kategoriaan sisällissodan vankileirien kanssa. Siitä pitää keskustella, koska se on osa historiaamme ja siitä pitää keskustella, jos emme halua FSB:n määrittelevän sitä, millaisena miehityshallinnon historia kirjoitetaan. Keskitysleireillä kuolleet ja kärsineet ihmiset ansaitsevat sen, että heidän kokemuksiaan tutkitaan tieteen keinoin, eikä alisteta Venäjän historiapolitiikan välineeksi. Järkevä reaktio ei ole asettua siilipuolustukseen ja yrittää kiistää kaikki. Suomalaisten pitää kyetä näkemään se, ettei Suomi ollut toisessa maailmansodassa vain uhri, vaan aktiivinen toimija, jonka tekemistä virheistä maksoivat hengellään täysin viattomat siviilit miehitetyllä alueella."


        Eli juuri sen takia suomalaismiehittäjä-historian rehellinen tutkiminen on tärkeää.


      • Anonyymi

        " Neuvostoliiton aikana asiasta ei puhuttu,ei Suomessa eikä myöskään Neuvostoliitossa. "

        Eipä ole ensimmäinen kerta, kun Neuvostoliitto on yrittänyt tukahduttaa myös vihollistensa uhrien muiston. Omat uhrit kierolla tavalla ymmärtää, mutta vihollisten uhrit?


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        " Neuvostoliiton aikana asiasta ei puhuttu,ei Suomessa eikä myöskään Neuvostoliitossa. "

        Eipä ole ensimmäinen kerta, kun Neuvostoliitto on yrittänyt tukahduttaa myös vihollistensa uhrien muiston. Omat uhrit kierolla tavalla ymmärtää, mutta vihollisten uhrit?

        En ymmärrä??????? Mitä muita kertoja on että neuvsotoliitto olisi vihollistensa uhreja pimitellyt, siis eiköös nimenomaan vihollisten uhreja pidä korostaa??? Sitähän tekee kaikki, yhdysvallat, venäjä, kumpaisenkin liittolaiset, miksi ihmeessä vastustajan uhreja pitäisi pimitellä???


    • Anonyymi

      Lieventävänä asianhaarana voisi todeta, että Raatteen tiellä ammuimme vain ukrainalaisia.

      • Anonyymi

        Osaatko laittaa väitteillesi "lieventävänä asianhaarana" todisteita?


      • Anonyymi

        Ja höpö höpö! Raatteen tiellä ammuttiin hyökkääviä venäläissotilaita eikä kysytty kansalaisuuden perään!


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Osaatko laittaa väitteillesi "lieventävänä asianhaarana" todisteita?

        Puna-armeijan 44. divisioona oli ukrainalainen divisioona. Nykyisin sitä ei haluttaisi sanoa ääneen, vaan puhua vain Neuvostoliitosta ja sen sotilaista.


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Ja höpö höpö! Raatteen tiellä ammuttiin hyökkääviä venäläissotilaita eikä kysytty kansalaisuuden perään!

        Putin ainakin on retroaktiivisesti venäläistänyt Neuvostoliitossa kuolleita.

        Luepa Yorgis Mitraliasin artikkeli "äärivasemmistolaiselta" CounterPunch-sivustolta.

        Yorgos Mitralias

        Why Does Putin Make All the Soviet Dead of the Second World War… “Russians”?

        (viittaa Vadim Erlikmanin tutkimukseen "Poteri narodonaseleniia v XX veke: spravochnik, Moscow 2004 (ISBN 5-93165-107-1) s. 23-35.")

        https://www.counterpunch.org/2022/05/23/why-does-putin-make-all-the-soviet-dead-of-the-second-world-war-russians/


      • Anonyymi

        Sanoitko tosissasi "lieventävänä asianhaarana"?


        Ketkä kuolevat ja tappavat imperiumien valloitussodissa?

        22.06.2022

        Venäjän Ukrainassa hyökkäävien joukkojen heikosta motivaatiosta on uutisoitu paljon. Maaliskuun alussa maan puolustusministeriö myönsi, että rintamalle on lähetetty myös nuoria varussotilaita. Julkisessa keskustelussa on myös epäilty Venäjän tapattavan tarkoituksella vähemmistökansallisuuksiaan sodassa. Keitä hyökkääjät ovat?

        BBC:n Ukrainan kirjeenvaihtaja Olga Ivšina on kevään aikana kerännyt ja analysoinut julkisesti saatavilla olevia tietoja Ukrainan sodassa kaatuneista venäläissotilaista. Hänen havaintojensa mukaan jopa 80 prosenttia heistä on kotoisin Venäjän matalan tai melko matalan elintason alueilta, kuten Dagestanista tai Burjatiasta. Myös etnisiin vähemmistöihin, kuten Siperian alkuperäiskansoihin ja Pohjois-Kaukasian kansoihin kuuluvien osuus vaikuttaisi olevan selvästi koholla kaatuneiden joukossa.

        Moskovan jättimäisestä miljoonakaupungista taas ei ollut vielä huhtikuun alussa tiedossa yhtään hyökkäyksessä kuollutta sotilasta, ja senkin jälkeen osuus on pysynyt hyvin pienenä.

        Ivšinan arvion mukaan köyhiltä alueilta tulevia tai sorrettuihin vähemmistöihin kuuluvia motivoivat värväytymään raha sekä muiden mielekkäiden tulevaisuudennäkymien puute. Esimerkiksi Kaspianmeren rannalla sijaitsevan Dagestanin tasavallan työttömyysaste on 15%, kun koko Venäjällä se on vain 4%. Venäjän armeijan sopimussotilaana kuukausipalkka ylittää dagestanilaisten keskipalkan, niin kutsutun “sotilaallisen erityisoperaation” aikana maksetun korotetun palkkion aikana jopa moninkertaisesti.

        Ukrainassa kaatuneiden joukossa on myös muista entisistä neuvostotasavalloista Venäjälle saapuneita siirtolaisia. Vielä 2000-luvun alussa armeijaan värväytyminen tarjosi monille mahdollisuuden saada Venäjän kansalaisuus. Nykyään tällainen reitti ei enää virallisesti ole mahdollinen, mutta säännöissä on porsaanreikiä.

        KÖYHIEN ASEVELVOLLISUUS

        Luonnehdinnat Venäjän hyökkäysarmeijan sotilaista saattavat kuulostaa tutuilta. Lähes samoin sanankääntein, lähinnä paikannimet vaihtaen on totuttu puhumaan Yhdysvaltain armeijasta. Amerikkalaisen rauhanliikkeen esillä pitämien lukujen mukaan työväenluokasta tulevien osuus maan armeijaan värvätyistä on niin suuri, että maassa puhutaan köyhien asevelvollisuudesta (conscription by poverty). Myös rodullistettujen, kuten mustien sekä Amerikan alkuperäiskansojen osuus värvätyistä ylittää selvästi heidän osuutensa väestöstä. Lukuisat siirtolaiset tavoittelevat Yhdysvaltain kansalaisuutta liittymällä armeijaan tänäkin päivänä.

        Mistä eri tavoin sorrettujen ryhmien suuri osuus suurvaltojen sotavoimissa sitten johtuu? Luultavasti samoista syistä kuin miksi samat ryhmät ovat monissa maissa yliedustettuina useissa raskaissa ja vaarallisissa töissä, joita vakaaseen taloudelliseen asemaan syntyneet valkoiset miehet harvoin tekevät. Pääomalle luokkajako, sukupuoliroolit ja rodullistaminen ovat olleet kelpo työkaluja tuottaa halpaa työvoimaa vaikkapa teurastamoihin, kaivoksiin ja hoiva-alalle. Tästä syystä vallitsevaa taloudellista järjestelmää vahvasti puolustavat tahot suhtautuvat vastahakoisesti myös marginalisoitujen ihmisten asemaa parantamaan pyrkiville aloitteille.

        Suomessakin on puolustettu yleistä asevelvollisuutta sillä, että näin vältetään asepalveluksen muuttuminen pelkästään köyhille miehille varatuksi rääkiksi – nimenomaan miesten, koska vallitsevassa sukupuolijärjestelmässä asepalvelus on kaikesta huolimatta valikoitunut keskimäärin parhaassa asemassa olevan sukupuolen eli miesten asiaksi. Ongelma tuskin kuitenkaan ratkeaisi laajentamalla asevelvollisuutta nykyistä yleisemmäksi, saati ulottamalla sitä koskemaan kaikkia sukupuolia.

        Ehkä ongelman ratkaisu löytyisi pikemminkin antimilitaristisen toiminnan ja eri sorrettuja ryhmiä puolustavien liikkeiden yhteistyöstä?


        Teksti: Aku Kervinen

        ANTIMILITARISTI

        https://antimilitaristi.fi/artikkeli/ketka%CC%88-kuolevat-ja-tappavat-imperiumien-valloitussodissa


        Putin ja muu Venäjän johto tapattaa mielellään huonompi-osaisia ja etnisiä vähemmistöjä.


      • Anonyymi

        Kiinnostaisi edelleenkin ne hemmetin todisteet, että Suomen sotapojat olisivat tulittaneet Raatteen tiellä ukrainalaisia.


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Puna-armeijan 44. divisioona oli ukrainalainen divisioona. Nykyisin sitä ei haluttaisi sanoa ääneen, vaan puhua vain Neuvostoliitosta ja sen sotilaista.

        "Nykyisin sitä ei haluttaisi sanoa ääneen, vaan puhua vain Neuvostoliitosta ja sen sotilaista."

        Ja se johtuu aivan yllättäen siitä, että se OLI vuonna 1939 Neuvostoliiton hyökkäämään lähettämä divisioona, joka koostui maan sen hetkisistä kansalaisista! Ei fakta muutu miksikään vaikka kuinka sitä kääntelet!


      • Anonyymi

        Kiinnostaisi edelleenkin tietää mistä voi vahvistaa, että suomalaisten tähtäimiin olisi joutunut Raatteen tiellä etnisiä ukrainalaisia.


    • Anonyymi

      Suomen johto oli syksyyn -44 asti erittäin rotutietoista josta syystä venäläiset ym. vastaavat piti hävittää 100 %, yhtään ei saanut jäädä tulevan suur-Suomen alueelle.

      • Anonyymi

        Mistähän mahtoi johtua?


      • Anonyymi

        Tyhjä ja posketon väite! Valtaosa venäläisistä sotavangeista palautettiin hengissä syksyllä 1944 takaisin kotimaahansa! Ei heitä mitenkään yritetty hävittää! Suomalaisia sotavankeja kuoli Venäjällä prosentuaalisesti paljon isompi prosentti Venäjällä kuin venäläisiä Suomessa huolimatta siitä, että vankeuden kesto oli venäläisillä keskimäärin paljon pitempi!


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Tyhjä ja posketon väite! Valtaosa venäläisistä sotavangeista palautettiin hengissä syksyllä 1944 takaisin kotimaahansa! Ei heitä mitenkään yritetty hävittää! Suomalaisia sotavankeja kuoli Venäjällä prosentuaalisesti paljon isompi prosentti Venäjällä kuin venäläisiä Suomessa huolimatta siitä, että vankeuden kesto oli venäläisillä keskimäärin paljon pitempi!

        PöhveIillä on selvästikin ollut sukulaisia vankileirien vartijana, kun noin ottaa asia koville:-D


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Tyhjä ja posketon väite! Valtaosa venäläisistä sotavangeista palautettiin hengissä syksyllä 1944 takaisin kotimaahansa! Ei heitä mitenkään yritetty hävittää! Suomalaisia sotavankeja kuoli Venäjällä prosentuaalisesti paljon isompi prosentti Venäjällä kuin venäläisiä Suomessa huolimatta siitä, että vankeuden kesto oli venäläisillä keskimäärin paljon pitempi!

        Sinä et osaa antaa väitteillesi todisteita, mutta väitteitä vastaan on enemmän kuin kasallinen.


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        PöhveIillä on selvästikin ollut sukulaisia vankileirien vartijana, kun noin ottaa asia koville:-D

        Siltä vähän niinku näyttää. Jos puolustelee keskitysleirejä heti kun ne on suomalaisten ylläpitämiä, sitten on oma lehmä ojassa. Niin läpinäkyvää.


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        PöhveIillä on selvästikin ollut sukulaisia vankileirien vartijana, kun noin ottaa asia koville:-D

        Ei ainoatakaan, mutta faktat on faktoja!

        Kun ilmeisesti sitä haluar niin kerrataan;

        Suomalaisten saamien venäläisten sotavankien kohtelu oli kuitenkin kunniakkaampaa kuin neukun oma sotavankien kohtelu!

        Suomalaiset kohtelivat neukkusotavankeja paremmin kuin neukut suomalaisia!


        N-liiton 64.000:sta Jatkosodan sotavangeista Suomessa kuoli 31,3 %, useimmat joko haavoihinsa tai tauteihin. Suomalaiset ampuivat noin 1000 neuvostovankia. Vuonna 1944 Suomi palautti N-liittoon 44 000 vankia (siis hengissä). Joitakin satoja karanneita palautettiin myöhemmin, mutta satoja sotavankeja onnistui pakenemaan lähinnä Ruotsiin ja jäämään länteen.

        Japanilaiset huolehtivat brittiläisistä sotavangeista esimerkillisesti, ja kuolleisuus olikin alhaisempi, kuin suomalaisten ylläpitämillä Neuvostoliiton sotilaiden sotavankileireillä.

        Mainittakoon, että vapautetut venäläiset sotilaat rajan ylitettyään jatkoivat pettureina matkaa Siperian vankileireille, joissa ’pettureita’ odottivat monien lisävuosien vankituomiot.

        Puna-armeijalle antautuneista 3400 suomalaissotilaasta kuoli tai surmattiin vankeudessa noin 1400, mikä tekee vähän 41,2 %. Tosin suomalaisista useimpien sotavankeusaika kesti vain joitakin kuukausia, puna-armeijalaisten enemmistö oli vankina yli kolme vuotta.


    • Anonyymi

      ” Vaikea on Suomen syyttömyyttään osoittaa mutta Venäjän on helppoa Suomen syyllisyys osoittaa.”

      Syyllisyys MIHIN? Että vankileirillä menehtyi ihmisiä? Niin tapahtui sotien aikana kaikkien maiden vankileireillä!

      Katynissä murhattiin keväällä yli 20.000 puolalaista upseeria niskalaukauksilla ja Venäjä on jopa asian tunnustanut? Ei omaiset ole silti saaneet korvausta yhtäkään zlotya!

      Vertailun vuoksi:

      Suomalaisten saamien venäläisten sotavankien kohtelu oli kuitenkin kunniakkaampaa kuin neukun oma sotavankien kohtelu!

      Suomalaiset kohtelivat neukkusotavankeja paremmin kuin neukut suomalaisia!

      N-liiton 64.000:sta Jatkosodan sotavangeista Suomessa kuoli 31,3 %, useimmat joko haavoihinsa tai tauteihin. Suomalaiset ampuivat noin 1000 neuvostovankia. Vuonna 1944 Suomi palautti N-liittoon 44 000 vankia (siis hengissä). Joitakin satoja karanneita palautettiin myöhemmin, mutta satoja sotavankeja onnistui pakenemaan lähinnä Ruotsiin ja jäämään länteen. Japanilaiset huolehtivat brittiläisistä sotavangeista esimerkillisesti, ja kuolleisuus olikin alhaisempi, kuin suomalaisten ylläpitämillä Neuvostoliiton sotilaiden sotavankileireillä.
      Mainittakoon, että vapautetut venäläiset sotilaat rajan ylitettyään jatkoivat pettureina matkaa Siperian vankileireille, joissa ’pettureita’ odottivat monien lisävuosien vankituomiot.

      Puna-armeijalle antautuneista 3400 suomalaissotilaasta kuoli tai surmattiin vankeudessa noin 1400, mikä tekee vähän 41,2 %. Tosin suomalaisista useimpien sotavankeusaika kesti vain joitakin kuukausia, puna-armeijalaisten enemmistö oli vankina yli kolme vuotta.

      • Anonyymi

        "Syyllisyys MIHIN? Että vankileirillä menehtyi ihmisiä? Niin tapahtui sotien aikana kaikkien maiden vankileireillä!"

        "Katynissä murhattiin keväällä yli 20.000 puolalaista upseeria niskalaukauksilla ja Venäjä on jopa asian tunnustanut? Ei omaiset ole silti saaneet korvausta yhtäkään zlotya!"

        Hehehe pöhveIin logiikalla Katynissakaan ei tapahtunut mitään rikosta, koska niskalaukauksilla tapettiin ihmisiä muuallakin:-D


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        "Syyllisyys MIHIN? Että vankileirillä menehtyi ihmisiä? Niin tapahtui sotien aikana kaikkien maiden vankileireillä!"

        "Katynissä murhattiin keväällä yli 20.000 puolalaista upseeria niskalaukauksilla ja Venäjä on jopa asian tunnustanut? Ei omaiset ole silti saaneet korvausta yhtäkään zlotya!"

        Hehehe pöhveIin logiikalla Katynissakaan ei tapahtunut mitään rikosta, koska niskalaukauksilla tapettiin ihmisiä muuallakin:-D

        Katynissa tehtiin tilaa suomalaisille sotavangeille, jotka Neukkula olisi saanut valloitettuaan Suomen talvisodassa.


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Katynissa tehtiin tilaa suomalaisille sotavangeille, jotka Neukkula olisi saanut valloitettuaan Suomen talvisodassa.

        Höpö höpö, ensinnäkään Katynissa ei säilytetty sotavankeja, ja suomalaisille sotavangeille oli varattu tilat muualta.

        Tuo huhu perustuu hevosmiesten keskusteluihin, joissa arvuuttelivat puolalaisia sotavankeja suomalaisiksi.


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Höpö höpö, ensinnäkään Katynissa ei säilytetty sotavankeja, ja suomalaisille sotavangeille oli varattu tilat muualta.

        Tuo huhu perustuu hevosmiesten keskusteluihin, joissa arvuuttelivat puolalaisia sotavankeja suomalaisiksi.

        Puolalaiset ujpseerit Katynikssa olivat nimenomaan sotavankeja, joita Puna-armeija oli saanut Itä-Puolasta!


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Puolalaiset ujpseerit Katynikssa olivat nimenomaan sotavankeja, joita Puna-armeija oli saanut Itä-Puolasta!

        Kuinkahan moni niistä puolalais-upseereista oli tappanut Puola-Ukrainan sodan jälkeen bolsevikkeja vastaan taistelleita ukrainalaisia PUOLAN keskitysleireillä?

        Ukraina taisteli samaan aikaan kahta hyökkääjää eli Puolaa ja Neuvostoliittoa.

        Ukrainalaisten tapattamista Puolan keskitysleireillä voisi pitää esi-Katyninä. (pre-Katyn)


      • Anonyymi

        " Syyllisyys MIHIN? Että vankileirillä menehtyi ihmisiä? Niin tapahtui sotien aikana kaikkien maiden vankileireillä! "

        Kun vastaukseksi et kerran osaa antaa "mutqu Neuvostoliitto" -klisettä ja tekopyhää selittelyä kun Suomi-miehittäjä on tehnyt samaa, toistetaanpa muistutus Liisa Vuonokari-Bomströmin sanoista:


        "Itä-Karjalan miehityshallinto on erittäin surullinen osa suomalaista historiaa. Se kuuluu samaan kategoriaan sisällissodan vankileirien kanssa. Siitä pitää keskustella, koska se on osa historiaamme ja siitä pitää keskustella, jos emme halua FSB:n määrittelevän sitä, millaisena miehityshallinnon historia kirjoitetaan. Keskitysleireillä kuolleet ja kärsineet ihmiset ansaitsevat sen, että heidän kokemuksiaan tutkitaan tieteen keinoin, eikä alisteta Venäjän historiapolitiikan välineeksi. Järkevä reaktio ei ole asettua siilipuolustukseen ja yrittää kiistää kaikki. Suomalaisten pitää kyetä näkemään se, ettei Suomi ollut toisessa maailmansodassa vain uhri, vaan aktiivinen toimija, jonka tekemistä virheistä maksoivat hengellään täysin viattomat siviilit miehitetyllä alueella."


        Luepa ajatuksella ennen kuin taas toistelet ajattelematta refleksiivisesti "mutqu Neuvostoliitto, niin Suomi saa tehdä kaikkea" -kliseitä.


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Puolalaiset ujpseerit Katynikssa olivat nimenomaan sotavankeja, joita Puna-armeija oli saanut Itä-Puolasta!

        Hehe, mutta kun ei niitä siellä siellä Katynissa säilytetty, tajuatko?


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Hehe, mutta kun ei niitä siellä siellä Katynissa säilytetty, tajuatko?

        Hehe, mutta kun Suomen tapattamat siviilivangit olivat valmiiksi Stalinin terrorisoimia, tajuatko?


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Hehe, mutta kun Suomen tapattamat siviilivangit olivat valmiiksi Stalinin terrorisoimia, tajuatko?

        Hahaha pöhveIi kuvittelee Stalinin suosineen suomalaisia 😂


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Hehe, mutta kun ei niitä siellä siellä Katynissa säilytetty, tajuatko?

        Älä sorru lillukanvarsiin! Se ei auta!


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        " Syyllisyys MIHIN? Että vankileirillä menehtyi ihmisiä? Niin tapahtui sotien aikana kaikkien maiden vankileireillä! "

        Kun vastaukseksi et kerran osaa antaa "mutqu Neuvostoliitto" -klisettä ja tekopyhää selittelyä kun Suomi-miehittäjä on tehnyt samaa, toistetaanpa muistutus Liisa Vuonokari-Bomströmin sanoista:


        "Itä-Karjalan miehityshallinto on erittäin surullinen osa suomalaista historiaa. Se kuuluu samaan kategoriaan sisällissodan vankileirien kanssa. Siitä pitää keskustella, koska se on osa historiaamme ja siitä pitää keskustella, jos emme halua FSB:n määrittelevän sitä, millaisena miehityshallinnon historia kirjoitetaan. Keskitysleireillä kuolleet ja kärsineet ihmiset ansaitsevat sen, että heidän kokemuksiaan tutkitaan tieteen keinoin, eikä alisteta Venäjän historiapolitiikan välineeksi. Järkevä reaktio ei ole asettua siilipuolustukseen ja yrittää kiistää kaikki. Suomalaisten pitää kyetä näkemään se, ettei Suomi ollut toisessa maailmansodassa vain uhri, vaan aktiivinen toimija, jonka tekemistä virheistä maksoivat hengellään täysin viattomat siviilit miehitetyllä alueella."


        Luepa ajatuksella ennen kuin taas toistelet ajattelematta refleksiivisesti "mutqu Neuvostoliitto, niin Suomi saa tehdä kaikkea" -kliseitä.

        Ei toki saanut vaan teki siinä kuin muutkin! Eihän sitä ole kukaan kiistänyt!


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Hahaha pöhveIi kuvittelee Stalinin suosineen suomalaisia 😂

        Suosi toki meidän ’omalla miehellä’ nimeltä Otto Ville Kuusinen!


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Suosi toki meidän ’omalla miehellä’ nimeltä Otto Ville Kuusinen!

        Ai senkö takia oli OK tapattaa Suomen vankileireillä Stalinin terrorisoimia neuvostokansalaisia? Hieno logiikka, mitäs seoksia on pitänyt vetää, että tuollaista omaksuu?


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Höpö höpö, ensinnäkään Katynissa ei säilytetty sotavankeja, ja suomalaisille sotavangeille oli varattu tilat muualta.

        Tuo huhu perustuu hevosmiesten keskusteluihin, joissa arvuuttelivat puolalaisia sotavankeja suomalaisiksi.

        Juu totta, Katynissä ei säilytetty vankeja. Heidäthän ammuttiin! Nuo hevosmiehet, mistä maasta he olivat?
        Neukkulan suunnitelmissa oli tappaa kaikki suomalaiset upseerit, poliisit, professorit, opettajat, papit, presidentti sekä eduskunta, jne.


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Juu totta, Katynissä ei säilytetty vankeja. Heidäthän ammuttiin! Nuo hevosmiehet, mistä maasta he olivat?
        Neukkulan suunnitelmissa oli tappaa kaikki suomalaiset upseerit, poliisit, professorit, opettajat, papit, presidentti sekä eduskunta, jne.

        Siksihän Suomen miehityshallinto halusi karkoittaa "epäkansalliset yksilöt", jotta Stalin voisi tehdä heistä lopun. Eipä näyttäydy sinun kullanmussukka suomalaismiehittäjä yhtään paremmassa valossa, senkin tekopyhä kaksinais-moralisti siviilimurhanpuolustelija.


      • Anonyymi

        " Suomalaisten saamien venäläisten sotavankien kohtelu oli kuitenkin kunniakkaampaa kuin neukun oma sotavankien kohtelu! "

        Oikeasti suomalaisten saamien venäläisten sotavankien kohtelu oli vähintään yhtä julmaa, ellei julmempaa, kuin neukun oma sotavankien kohtelu ja kaiken lisäksi oltiin valmiita luovuttamaan etnisyyden pohjalta sotavankeja Hitlerille murhattavaksi.

        Aika epätoivoisesti yrität lakaista ikäviä asioita maton alle.


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Juu totta, Katynissä ei säilytetty vankeja. Heidäthän ammuttiin! Nuo hevosmiehet, mistä maasta he olivat?
        Neukkulan suunnitelmissa oli tappaa kaikki suomalaiset upseerit, poliisit, professorit, opettajat, papit, presidentti sekä eduskunta, jne.

        No minkähän takia sitten kuitenkin palauttivat Talvisodan vangit?


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        "Syyllisyys MIHIN? Että vankileirillä menehtyi ihmisiä? Niin tapahtui sotien aikana kaikkien maiden vankileireillä!"

        "Katynissä murhattiin keväällä yli 20.000 puolalaista upseeria niskalaukauksilla ja Venäjä on jopa asian tunnustanut? Ei omaiset ole silti saaneet korvausta yhtäkään zlotya!"

        Hehehe pöhveIin logiikalla Katynissakaan ei tapahtunut mitään rikosta, koska niskalaukauksilla tapettiin ihmisiä muuallakin:-D

        ” Hehehe pöhveIin logiikalla Katynissakaan ei tapahtunut mitään rikosta, koska niskalaukauksilla tapettiin ihmisiä muuallakin:-D”

        SEN SIJAAN Tarkkispoika ITSE haluaa korostaa, että neukku teki ERITYISESTI Katynissa pahan rikoksen riippumatta siitä, mitä tuolloin muualla tehtiin! Niinhän?


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        ” Hehehe pöhveIin logiikalla Katynissakaan ei tapahtunut mitään rikosta, koska niskalaukauksilla tapettiin ihmisiä muuallakin:-D”

        SEN SIJAAN Tarkkispoika ITSE haluaa korostaa, että neukku teki ERITYISESTI Katynissa pahan rikoksen riippumatta siitä, mitä tuolloin muualla tehtiin! Niinhän?

        Ja rasisti-alkoholisti räpiköi kun todisteet osoittavat brittien tappaneen intialaisia enemmän kuin mitä väkeä on kuollut neukun, maolaisten, punakmeerien, suuren kimin ja mengistun nälänhädissä yhteensä! :D

        Eikä vielä ole laskettu brittien murhaamia irlantilaisia mukaan! Niinhän? :D


    • Anonyymi

      Niin, kyllähän sodassa ihmisiä kuolee. Se kun vähän niin kuin kuuluu siihen. Kyllä kai Putin tämän ymmärtää.

      • Anonyymi

        Heti kun tuli todisteita suomalaisten leireillä kuolleista, hirveä kiire selitellä ja valkopestä! Älyn ihmiset näkee tuollaisen tekopyhyyden läpi.

        Laitetaanpas taas muistutus Liisa Vuonokari-Bomströmin sanoista:


        "Itä-Karjalan miehityshallinto on erittäin surullinen osa suomalaista historiaa. Se kuuluu samaan kategoriaan sisällissodan vankileirien kanssa. Siitä pitää keskustella, koska se on osa historiaamme ja siitä pitää keskustella, jos emme halua FSB:n määrittelevän sitä, millaisena miehityshallinnon historia kirjoitetaan. Keskitysleireillä kuolleet ja kärsineet ihmiset ansaitsevat sen, että heidän kokemuksiaan tutkitaan tieteen keinoin, eikä alisteta Venäjän historiapolitiikan välineeksi. Järkevä reaktio ei ole asettua siilipuolustukseen ja yrittää kiistää kaikki. Suomalaisten pitää kyetä näkemään se, ettei Suomi ollut toisessa maailmansodassa vain uhri, vaan aktiivinen toimija, jonka tekemistä virheistä maksoivat hengellään täysin viattomat siviilit miehitetyllä alueella."


        Jos osaat vain toistella samoja selittelyjä kuin venäläis-, amerikkalais- ja muut imperialistit voit yhtä hyvin jättää kommentoimatta.


    • Anonyymi

      Sotarikoksia tehtiin puolin ja toisin tosin sillä erotuksella, että siviilien tappamisen aloitti Suomi ja teki sitä n. 20-kertaisen määrän mitä neukku. Näilläkin asioilla on ikävä kyllä merkityksensä.

      • Anonyymi

        OK, onko todisteita, että "siviilien tappamisen aloitti Suomi ja teki sitä n. 20-kertaisen määrän mitä neukku"?


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        OK, onko todisteita, että "siviilien tappamisen aloitti Suomi ja teki sitä n. 20-kertaisen määrän mitä neukku"?

        On todisteita. Lue historiaa, edes alkeet.


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        On todisteita. Lue historiaa, edes alkeet.

        Laitapa ne todisteet sitten. Täällä palstoilla tyypit lätisee jopa sen jälkeen, kun todisteita annetaan, mutta sitä suuremmalla syyllä.


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Laitapa ne todisteet sitten. Täällä palstoilla tyypit lätisee jopa sen jälkeen, kun todisteita annetaan, mutta sitä suuremmalla syyllä.

        Mutta sinähän trollaat tai sitten olet umpiluukalloinen. Pidä hyvinäsi.


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Mutta sinähän trollaat tai sitten olet umpiluukalloinen. Pidä hyvinäsi.

        Tai sitten voisit laittaa ne perhanan todisteet niin antaisi sun väitteille pontta täällä mielipidemölinän keskellä.


      • Anonyymi

        Missäs ne s##t#n#n todisteet viipyy, että "siviilien tappamisen aloitti Suomi ja teki sitä n. 20-kertaisen määrän mitä neukku"?!


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        On todisteita. Lue historiaa, edes alkeet.

        "On todisteita. Lue historiaa, edes alkeet."

        Ei ole! Lue historiaa, edes alkeet!


      • Anonyymi

        Venäläisten tiedetään pommittaneen Helsinkiä aamulla 30.11.1939, jolloin yli sata siviiliä murhattiin. Kuinak monta siviiliä suomalaiset olivat tappaneet ennen mainittu ajankohtaa?

        Veikkaan nolla.


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Venäläisten tiedetään pommittaneen Helsinkiä aamulla 30.11.1939, jolloin yli sata siviiliä murhattiin. Kuinak monta siviiliä suomalaiset olivat tappaneet ennen mainittu ajankohtaa?

        Veikkaan nolla.

        Eipä sinun veikkauksesi ole tiedon väärti.


    • Anonyymi

      Marsalkka oli päässyt leiritysten makuun jo 1918, olisi ollutkin outoa ellei olisi jatkanut sitä 20v myöhemmin kun tilaisuus jälleen aukesi.

      • Anonyymi

        Kyse ei ole mielipiteestäsi vaan tarkoita luvuista kummaltakin osapuolelta?


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Kyse ei ole mielipiteestäsi vaan tarkoita luvuista kummaltakin osapuolelta?

        Ja tekopyhyydestä, koska miehittäjä-Suomi halusi karkoittaa valmiiksi Stalinin terrorisoimat "epäkansalliset" ihmiset pois itä-Karjalasta, jotta Stalin voisi viimeistellä Suomen likaisen työn. Suomi suunnitteli etnistä puhdistusta. Suomi oli miehittäjä, ei pelastaja.

        Jos sota ei olisi mennyt kuten meni, Suomi olisi päätynyt luovuttamaan Stalinin valmiiksi terrorisoimia "epäkansallisia" neuvostokansalaisia Hitlerille, joka olisi varmasti murhannut heidät tai tapattanut vähintään Koverin leirin tasoisella pakkotyöllä.

        Suomen vangitsemille siviileille oli sen verran onnenpotku, että miehittäjä-Suomi pakotettiin perääntymään.

        Jo ketjun alussa on laitettu runsaasti todistetta varsinaisilta suomalaisilta tutkijoilta.

        "Mutqu Neuvostoliitto" ei ole sitten mikään puolustus, jos oikeasti vastutat vankileirejä, karkureiden ampumista ja etnistä puhdistusta. Miehittäjä-Suomi teki samanlaisia juttuja, mikä ei ole ylpeilyn aihe, jos ei ole tyystin himmeä päästään ja tyystin vailla aivotoimintaa.


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Ja tekopyhyydestä, koska miehittäjä-Suomi halusi karkoittaa valmiiksi Stalinin terrorisoimat "epäkansalliset" ihmiset pois itä-Karjalasta, jotta Stalin voisi viimeistellä Suomen likaisen työn. Suomi suunnitteli etnistä puhdistusta. Suomi oli miehittäjä, ei pelastaja.

        Jos sota ei olisi mennyt kuten meni, Suomi olisi päätynyt luovuttamaan Stalinin valmiiksi terrorisoimia "epäkansallisia" neuvostokansalaisia Hitlerille, joka olisi varmasti murhannut heidät tai tapattanut vähintään Koverin leirin tasoisella pakkotyöllä.

        Suomen vangitsemille siviileille oli sen verran onnenpotku, että miehittäjä-Suomi pakotettiin perääntymään.

        Jo ketjun alussa on laitettu runsaasti todistetta varsinaisilta suomalaisilta tutkijoilta.

        "Mutqu Neuvostoliitto" ei ole sitten mikään puolustus, jos oikeasti vastutat vankileirejä, karkureiden ampumista ja etnistä puhdistusta. Miehittäjä-Suomi teki samanlaisia juttuja, mikä ei ole ylpeilyn aihe, jos ei ole tyystin himmeä päästään ja tyystin vailla aivotoimintaa.

        Onko olemassa dokumentteja, että vankeja olisi suunniteltu luovutettavaksi Karjalasta Hitlerille?


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Onko olemassa dokumentteja, että vankeja olisi suunniteltu luovutettavaksi Karjalasta Hitlerille?

        Karl Lennart Oesch poltti dokumentit. Mutta seuraavaksi sinä varmaan länkkäät, että Neuvostoliiton dokumentit eivät olisi luotettavia. Kaksoisstandardit mitkä kaksoisstandardit!


    • Anonyymi

      Kiitoksia sille, joka viittasi Leo Martti Niemisen teokseen Suur-Suomi Saasta.

      "Kirja on ilmestynyt 1975 ja kirjan tekijä ei suinkaan ole kommunisti vaan tiedotuspäällikkö, maanviljelijä teollisuuden ja kaupan toimihenkilö, pienliikkeenharjoittaja, ammattiyhdistysmies jne. Eli kirjoittaja tuntee laajalti kansamme elämää."

      Tokkopa pienyrittäjä mitään kommunismia kannattaa, jos yhtään pidetään jalat maassa kiinni.

      "Kirjan takakannessa todetaan mm. näin: ” Koottuaan penkomansa karmean ”Suur-Suomi saastan” tähän teokseen ja esittämällä kansantajuiset johdonmukaiset yhteenvedot, tekijä suorastaan repii valheen kaihin lukijan silmiltä”… ” Odottaa siis sopiikin, että tämä henkisen maanpuolustuksen järkyttävä sotadokumentti löytää itsensä jokaisen, Suomen itsenäisyysajan historiasta kiinnostuneen ihmisen luettavaksi ja muistutukseksi siitä, miten raskaasti ja verisesti meitä on ”höynäytetty” "

      "... Mannerheimille ei esimerkiksi riittänyt se, että hän teurastutti suomalaisia vaan hän sammumattomassa vihassaan järjesti ristiretkiä nuorta Neuvosto – Venäjää vastaan nostaakseen vakoiset takaisin valtaan Venäjällä. Mannerheim oli haltioissaan jo -20 luvulla alkaneesta ryssävihan lietsonnasta, olihan hän vannonut, ettei laita miekkaansa tuppeen ennen kuin Suur – Suomi on tosiasia. Unelmaansa hän pääsi yrittämään talvi – ja jatkosodissa – valitettavasti suomalaiset joutuivat maksamaan kalliin hinnan Mannerheimin ja muiden Suur – Suomi haihattelijoiden unelmista ja tavoitteista. Ja yrittämiseksihän se lopulta jäi, mutta kalliiksi sellaiseksi.

      ....

      " Ettei totuus unohtuisi näin itsenäisyyspäivän aattona, niin kannattaa välillä lukea muutakin kuin sitä oikeistolaista ”virallista” totuutta. Kuitenkin saamme taas huomenna kuulla virallisilta tahoilta mitä ihmeellisimpiä asioita sodasta ja ”torjuntavoitosta”. Itsenäisyyttä pitäisi juhlia aivan muista syistä. Siinä ei ole mitään juhlimista, että sotaintoilijat ja Suur – Suomi haihattelijat saivat aikaan suunnattoman määrän surua ja murhetta monissa kodeissa ja perheissä."

      Eli itsenäisyys ei ole Suur-Suomi-haihattelun ansiota vaan siitä huolimatta.



      Leo Martti Nieminen

      Suur-Suomi saasta

      https://archive.org/details/suur-suomi-saasta/page/n1/mode/2up


      -----

      Vinkattu ketjussa "Suur-Suomi aate"

      https://keskustelu.suomi24.fi/t/11051932/suur-suomi-aate#comment-58312142

      • Anonyymi

        "kirjan tekijä ei suinkaan ole kommunisti vaan tiedotuspäällikkö, maanviljelijä teollisuuden ja kaupan toimihenkilö, pienliikkeenharjoittaja, ammattiyhdistysmies jne."

        MITÄ?! Läheskään jokaista, joka kertoo ikäviä asioita oman maan historiasta, ei voi rehellisesti sanoa kommunistiksi?!

        Mitä seuraavaksi? Jos luulen niin, olen pelkkä käänteis-peilikuva kommunisteista ja ilmennän samanlaista yksilönvapauksien vastaisuutta? Ja sitten sivistyneempi seura katsoo kieroon? D:

        Ja oikein pienyrittäjä kertomassa negatiivisia juttuja oman maan historiasta? Ja pienyrittäjää ei voi syyttää kommunistiksi ilman, että teen itsestäni aasin?! D:

        ELÄMÄNI ON PILALLA!!!!!!!!!!!!!!


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        "kirjan tekijä ei suinkaan ole kommunisti vaan tiedotuspäällikkö, maanviljelijä teollisuuden ja kaupan toimihenkilö, pienliikkeenharjoittaja, ammattiyhdistysmies jne."

        MITÄ?! Läheskään jokaista, joka kertoo ikäviä asioita oman maan historiasta, ei voi rehellisesti sanoa kommunistiksi?!

        Mitä seuraavaksi? Jos luulen niin, olen pelkkä käänteis-peilikuva kommunisteista ja ilmennän samanlaista yksilönvapauksien vastaisuutta? Ja sitten sivistyneempi seura katsoo kieroon? D:

        Ja oikein pienyrittäjä kertomassa negatiivisia juttuja oman maan historiasta? Ja pienyrittäjää ei voi syyttää kommunistiksi ilman, että teen itsestäni aasin?! D:

        ELÄMÄNI ON PILALLA!!!!!!!!!!!!!!

        " pienyrittäjää ei voi syyttää kommunistiksi ilman, että teen itsestäni aasin "

        Tekopyhät kansallismieliset haluavat määritellä valikoivasti keiden yksityisyrittäjien etuja tulisi ajaa. Loppujen tulisi olla niitä ulkovaltojen viideskolonnalais-agentteja ja ihan sama jos ovat syntyperäisiä kansalaisia ja 100 % samaa etnisyyttä.

        Mutta jos kansallismieliset soveltaisivat järkeä, eivät olisi kansallismielisiä.


    • Anonyymi

      Simon Sebag Montefiore suggested that Stalin was ultimately responsible for the deaths of between 20 and 25 million people.
       
       Eri lähteiden perusteella tiedetään, että Stalinin ajan vainoissa eri puolilla Neuvostoliittoa kuoli miljoonia ihmisiä. Pienimmätkin arviot ovat 4–5 miljoonaa, suurimmat ovat jopa 60–70 miljoonaa, jos mukaan lasketaan kaikki sodissa kaatuneet ja erilaisilla työleireillä tuhotut ihmiset Stalinin valtakaudella vuosina 1922–1953. Hannu Rautkallion mukaan puoluevaltion terrori tuhosi 1920–1930-luvuilla noin 25–30 miljoonaa Neuvostoliiton kansalaisia.

      Osana näitä puhdistuksia Neuvostoliitossa eläneitä suomalaisia tai suomalaissyntyisiä ihmisiä tuhottiin arviolta 25 000–30 000. Eri tutkijoiden mukaan noin 6 000:sta amerikansuomalaisesta siirtolaisesta kuoli Stalinin puhdistuksissa noin 2 000. Tuhansia suomalaisia ja suomalaissyntyisiä vangittiin ja monet olivat varmasti tietoisia siitä, että ihmisiä vangitaan ja teloitetaan valtion toimesta. Silti moni uskoi, että noille tuomioille oli oikeat syyt. Kuitenkin kyse oli järjestelmällisistä puhdistuksista, joissa NKVD (Neuvostoliiton valtiollinen poliisi, myöhemmin KGB, nykyinen FSB) toteutti ylhäältä päin annettuja käskyjä likvidoida tietty määrä ihmisiä tietyltä alueelta.

      • Anonyymi

        Senkö takia Suur-Suomi-aatteelliset heitti Stalinin terrorisoimia ihmisiä keskitysleirille ja oli vielä valmis karkoittamaan "väärät etnisyydet" Stalinin armoille?

        Aika huonosti toimii tuo sinun "mutqu Stalin" -whataboutismi.


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Senkö takia Suur-Suomi-aatteelliset heitti Stalinin terrorisoimia ihmisiä keskitysleirille ja oli vielä valmis karkoittamaan "väärät etnisyydet" Stalinin armoille?

        Aika huonosti toimii tuo sinun "mutqu Stalin" -whataboutismi.

        Se tehoaa aina! Venäjän kilpi on = seula!


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Se tehoaa aina! Venäjän kilpi on = seula!

        MIKÄ tehoaa aina? Suur-Suomen etnisen puhdistuksen puolusteluko? Etpä sinäkään voi tuomita Stalinin etnisiä puhdistuksia.


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Senkö takia Suur-Suomi-aatteelliset heitti Stalinin terrorisoimia ihmisiä keskitysleirille ja oli vielä valmis karkoittamaan "väärät etnisyydet" Stalinin armoille?

        Aika huonosti toimii tuo sinun "mutqu Stalin" -whataboutismi.

        Älä viitsi! Todellisuudessa se toimii VALLAN MAINIOSTI! On surkuhupaisee se, että maailman epäinhimilkusimmän valtion venäläinen lakeija muistaa vain 3.500 vankia Itä-Karjalassa, mutta ei kadu tippaakaan 20 miljoonaa"omaa kansalaista", jotka menehtyi Stalinin vainoissa!


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Älä viitsi! Todellisuudessa se toimii VALLAN MAINIOSTI! On surkuhupaisee se, että maailman epäinhimilkusimmän valtion venäläinen lakeija muistaa vain 3.500 vankia Itä-Karjalassa, mutta ei kadu tippaakaan 20 miljoonaa"omaa kansalaista", jotka menehtyi Stalinin vainoissa!

        Älä viitsi! On surkuhupaisaa, että isänmaantoivo pitää keskitysleirejä puolusteltavina heti, kun ne kuuluvat Mannerheimille ja suursuomi-aatteellisille ja tästä tekopyhyydestä huomauttaessa myöntää, että murhaluvut ovat pelkkä poliittinen ase. Heti kun samat murhattavat neuvostokansalaiset kuolivatkin suursuomalaisten keskitysleirillä, ne olikin yks kaks ok tappaa!


    • Anonyymi

      Toisen maailmansodan unohdetut rikokset – Churchillin ansiosta miljoonat kuolivat nälkään Intiassa 1943

      Heinäkuu 1943. Australialaisessa viljalastissa olevia laivoja matkalla Eurooppaan suhaa ohi Intian rannikon ja brittiläinen imperiumi vie nälänhädän kourissa kamppailevasta Intiasta riisiä Eurooppalaisen sotakoneistonsa ja kansansa tarpeiksi. Nälänhätä tappaa miljoonia ihmisiä siirtomaassa, jonka isäntävaltion johtoon asettunut mies ei välitä vähääkään imperiuminsa kansoista Brittein saarten ulkopuolella…
      Intian vuoden 1943 tapahtumat unohtuvat usein niin opetussuunnitelmasta kuin valtioiden toisen maailmansodan aikana tekemistä rikoksista. Eri arvioiden mukaan 3-4 miljoonaa ihmistä kuoli nälkään Iso-Britannian pääministeri Winston Churchillin päätöksien johdosta.

      Iso-Britannian sotaministeriö mietti -43 keväällä Intian brittiläisen sisäministerin Leopold Ameryn ja kenttämarsalkka Sir Archibald Wavellin johdolla ratkaisua Intiaa piinaavaan nälänhätään. Imperiumi vei Intiasta ruokaa ulos ja priorisoi muista siirtomaistaan viedyn ruoan Eurooppaan, joten vaihtoehdot olivat jo lähtökohtaisestikin vähissä. Pääministeri Churchill linjasi kuitenkin Euroopan olevan tärkeämpi, näin sinetöiden miljoonien intialaisten kohtalon. Euroopan virallisen historian mukaan pelastajaksi ylistetty Churchill mm. ohjasi Intiaan suunnattuja avustuslaivoja uusiin kohteisiin ja totesi:

      – Jos nälänhätä kerran on niin paha, miksi Gandhi ei ole vielä kuollut?

      Kirjailija ja journalisti Madhusree Mukherjee näkee Churchillin Intiasta vuoden 1943 tammi-heinäkuun välillä viemän 70 000 riisitonnin voineen yksin pelastaa jopa 400 000 intialaisen hengen. Kun ruoka oli vähissä, hinnat nousivat järjettömyyksiin ja ne, joilla oli varaa hamstrata, tienasivat omaisuuden muiden kuollessa nälkään. ”Nälänhätää tai ei, Intialaiset lisääntyvät kuin kanit”-Churchill totesi vastauksena huoliin Intian tilanteesta.

      Suurimmat uhriluvut syntyivät Bengalissa, jossa Churchill poltti suurimman osan rannikkoa peläten Japanilaisten maihinnousua Intiaan. ”Poltetun maan taktiikkaan” sisältyi myöskin veneiden ja mm. riisin takavarikointi. Vasta vuodenvaihteessa 1943-44 hengissä selvinneet paikalliset saivat kerättyä riisisatonsa ja nälänhätä päättyi. Syksyn 1943 aikana Iso-Britannia kasvatti omalle 47 miljoonaiselle kansalleen varattuja ruokavarastojaan 18,5 miljoonaan tonniin. Yksin Bengalissa asui tuolloin 61 miljoonaa ihmistä…

      • Anonyymi

        MITÄ?! Minä luulin, että vain kommunistihallinnot ovat aiheuttaneet nälänhätää! ELÄMÄNI ON PILALLA!!


      • Anonyymi

        ” Yksin Bengalissa asui tuolloin 61 miljoonaa ihmistä…”

        Jouista peräti 6,5 miljoonaa pelastui!


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        ” Yksin Bengalissa asui tuolloin 61 miljoonaa ihmistä…”

        Jouista peräti 6,5 miljoonaa pelastui!

        Laskepa sitten yhtälö.

        61 000 000 - 6 500 000 = 54 500 000 britti-kolonialismin murhaamaa intialaista


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Laskepa sitten yhtälö.

        61 000 000 - 6 500 000 = 54 500 000 britti-kolonialismin murhaamaa intialaista

        MITÄ? Yritykseni valkopestä brittiläisiä massamurhaajia kompastui omiin lankoihin?! ELÄMÄNI ON PILALLA!


    • Anonyymi

      Tutkija: Stalinin vainoissa kuolleiden suomalaisten vaiheet on selvitettävä perusteellisesti.

      – Jo pelkästään arviot kuolleiden määrästä heittelevät niin paljon, että se todistaa tutkimuksen tarpeellisuuden. Välillä puhutaan 12 000 kuolleesta, välillä taas 30 000 tai jopa useammasta, Mainio sanoo ja arvelee todellisen kuolleiden määrän olevan jossain mainittujen lukujen välissä.

      https://yle.fi/a/3-11158755

      • Anonyymi

        Olivatko itä-Karjalan siviilit syypäitä Stalinin tekosiin?


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Olivatko itä-Karjalan siviilit syypäitä Stalinin tekosiin?

        Yhtä paljon kuin Serbian asevoimien tekemään Bosnian muslimien joukkomurhaan Srebrenicassa olivat syypäitä Krajinasta karanneet serbisiviilit, evakkoina vasten tahtoaan Kroatian Operaatio Myrskyn takia.


    • Anonyymi

      Sodassa 1941-44 Suomi oli kiistatta se joka aloitti siviilien surmaamisen. Sitä totuutta ei voi kumota millään ketkuilullal.

      • Anonyymi

        Sinä oikein piehtaroit siinä Suomi-vihassasi...onko ihanaa , kiihottavaa...kauheeta jos finnit olisivat olleet fiksumpia...niinkö?


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Sinä oikein piehtaroit siinä Suomi-vihassasi...onko ihanaa , kiihottavaa...kauheeta jos finnit olisivat olleet fiksumpia...niinkö?

        Tiedätkö itsekään mitä ihmettä selität? :)


      • Anonyymi

        Jatkosota ALKOI sillä, että neukku pommitti Suomen aluetta jakohdisti tänne tykkitulta. SILLOIN tulivat jo ne ensimmäiset siviilimurhat!

        Ei partisaanit mitään ”kostaneet”! Neukkujohto odotti partisaanien hyökkäävän sotilaallisiin kohteisiin, mutta koska se koettiin vaaralliseksi niin he hyökkäsivät suomalaisiin siviilikyliin ja väittivät tuhonneensa armeijan varikon!


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Jatkosota ALKOI sillä, että neukku pommitti Suomen aluetta jakohdisti tänne tykkitulta. SILLOIN tulivat jo ne ensimmäiset siviilimurhat!

        Ei partisaanit mitään ”kostaneet”! Neukkujohto odotti partisaanien hyökkäävän sotilaallisiin kohteisiin, mutta koska se koettiin vaaralliseksi niin he hyökkäsivät suomalaisiin siviilikyliin ja väittivät tuhonneensa armeijan varikon!

        Osaakos anonyymi isänmaantoivo laittaa lähteytystä väitteiden tueksi vai onko todisteina vain tyhjentynyt kossupullo? :)


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Jatkosota ALKOI sillä, että neukku pommitti Suomen aluetta jakohdisti tänne tykkitulta. SILLOIN tulivat jo ne ensimmäiset siviilimurhat!

        Ei partisaanit mitään ”kostaneet”! Neukkujohto odotti partisaanien hyökkäävän sotilaallisiin kohteisiin, mutta koska se koettiin vaaralliseksi niin he hyökkäsivät suomalaisiin siviilikyliin ja väittivät tuhonneensa armeijan varikon!

        Äläpäs taas puhu påskaa, hei! Jatkosota alkoi siitä kun Suomi ja Saksa jo ennen Barbarossan h-hetkeä miinottivat Punalaivaston reittejä ja kun B:n alettua Saksan koneet saivat käyttää Suomen ilmatilaa ja kenttiä hyökkäyksissään Leningradin alueelle.


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Äläpäs taas puhu påskaa, hei! Jatkosota alkoi siitä kun Suomi ja Saksa jo ennen Barbarossan h-hetkeä miinottivat Punalaivaston reittejä ja kun B:n alettua Saksan koneet saivat käyttää Suomen ilmatilaa ja kenttiä hyökkäyksissään Leningradin alueelle.

        Miinoittivat miehitetyn Viron vesiä! Kai saksalaiset sai kebttiä käyttää kun kerran Neukku ITSE käytti miehitetyn Vironkenttiä 1940 Suomen pommittamiseen vaikka se oli sopimuksessa kiellettyä!


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Miinoittivat miehitetyn Viron vesiä! Kai saksalaiset sai kebttiä käyttää kun kerran Neukku ITSE käytti miehitetyn Vironkenttiä 1940 Suomen pommittamiseen vaikka se oli sopimuksessa kiellettyä!

        -----Miinoittivat miehitetyn Viron vesiä!----

        Jos hyökkää miinoin jonkun maan sotalaivoja vastaan on se sotatoimi tapahtukoon ihan missä tahansa.

        ------ Kai saksalaiset sai kebttiä käyttää kun kerran Neukku ITSE käytti miehitetyn Vironkenttiä 1940 Suomen pommittamiseen ------

        Jos joku rikkoo lakeja vastaan ei se tarkoita sitä, että sen jälkeen kaikki saavat rikkoa. Jos et usko niin kysy vaikka poliisilta tai joltain juristilta.


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        -----Miinoittivat miehitetyn Viron vesiä!----

        Jos hyökkää miinoin jonkun maan sotalaivoja vastaan on se sotatoimi tapahtukoon ihan missä tahansa.

        ------ Kai saksalaiset sai kebttiä käyttää kun kerran Neukku ITSE käytti miehitetyn Vironkenttiä 1940 Suomen pommittamiseen ------

        Jos joku rikkoo lakeja vastaan ei se tarkoita sitä, että sen jälkeen kaikki saavat rikkoa. Jos et usko niin kysy vaikka poliisilta tai joltain juristilta.

        En kysy. Sodassa kannattaa käyttää samaa kikkaa kuin vastapuoli! Ei siihen silloin lakikirjat väliin tule!

        Sinä taas yrität kehittää "omia sääntöjä" yksinomaan neukulle? Ei sodassa ole "vapaaoppilaita"!


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        En kysy. Sodassa kannattaa käyttää samaa kikkaa kuin vastapuoli! Ei siihen silloin lakikirjat väliin tule!

        Sinä taas yrität kehittää "omia sääntöjä" yksinomaan neukulle? Ei sodassa ole "vapaaoppilaita"!

        Antimilitaristi.fi

        Kasper Kotisaari,

        Mustavalkoinen myytti

        07.04.2022

        ---

        Venäjän hyökkäyksen alettua Ukrainassa suomalaisilla on sanottu aktivoituneen jonkinlainen jopa geneettinen, uinuva muisto menneestä tragediasta: talvisodasta 1939 Venäjän hyökkäystä vastaan. Pitäisin tätä ennemmin ehdollistumana, mutta ilmiön tarkka olemus ei ole tässä välttämätöntä määrittää. On herätty muistamaan "kansa taisteli" -tyyppistä militaristista kuvastoa. Miten on mahdollista, että samaan aikaan kun yhtenäinen kansa oli väitetysti yhtenäisempi kuin koskaan, suomalainen aseistakieltäytyjä Arndt Pekurinen teloitettiin rintamalla suomalaisten toimesta? Miten on mahdollista, että samaan aikaan suomalaisia vasemmistolaisia laitettiin keskitysleireille ja tekemään jopa "miinanraivausta" puukeppien kanssa? Vastaus on yksinkertaisesti se, että talvisodan myytti ei pidä täysin paikkaansa.

        -

        Vaietut vankileirit

        Palataan Suomeen ja talvisodan aikoihin. Emme kuitenkaan voi ymmärtää, mitä tapahtui, jos emme palaa vielä kauemmas taaksepäin aina sisällissodan aikaan saakka. Suomi oli itsenäistymäisillään, eri osapuolet olivat vielä keväällä kelvollisissa väleissä. Sitten sattumoisin juuri Ukrainan viljasato epäonnistui, ja Suomessakin oli kehno sato. Tuli nälänhätä kesäksi 1917. Jos ei aikaisemmin, niin viimeistään tässä vaiheessa poliittiset erimielisyydet alkoivat tuntua ylitsepääsemättömiltä. Jätän tarkemmat yksityiskohdat sosiaalihistorioitsijoiden selitettäviksi, mutta joka tapauksessa tilanne kärjistyi punaisten leirittämiseen, teloituksiin ja nälkiinnyttämiseen kesäksi 1918. Tarinan loppu, sanoi koulun historiakirja. Mutta itse asiassa poliittisesti väärää mieltä olevien suomalaisten vangitseminen ei sotien välillä koskaan kokonaan päättynyt. Kansan arkiston lähteistä paljastuu laaja kuva poliittisista vangitsemisista Suomessa muun muassa vuosina 1919-1944. Esimerkiksi Tammisaaren pakkotyölaitokselle laitettiin poliittisesta toiminnasta tuomittuja vasemmistolaisia, ja kun laitoksen johtajaa Edvard Kiianlinnaa pidettiin liian lepsuna, hänen tilalleen siirrettiin Suomenlinnan kurikomppaniassa muun muassa Arndt Pekurista ja muita aseistakieltäytyjiä kurittanut Arvo Kartano. Kartano lopetti Tammisaaren vankileirin nälkälakot pakkoruokinnalla, jossa kuoli useita vankeja.

        Talvisodan alettua poliittisesti epäilyttäviksi katsottuja suomalaisia laitettiin "turvasäilöön", ensin Tammisaareen, sodan jatkuessa esimerkiksi Köyliön vankileirille ja Koverin keskitysleirille Itä-Karjalaan. Arvo Kartano ehti toimia urallaan myös Koverin keskitysleirin päällikkönä. Leiriläiset söivät salaa pyydystämiään rottia, käärmeitä ja sammakoita. Lopulta toisinajattelijoiden tie vei sodan lopulla Karvian suovankilaan. Vielä 1960-luvulla vankila muutti nimensä "Karvian erityistyölaitokseksi", jonne siirrettiin asevelvollisuuden suorittamisesta kieltäytyneitä henkilöitä, esimerkiksi Jehovan todistajia. Urho Kekkonen tarkasti laitoksen vuonna 1968 ja se lopulta suljettiin vuonna 1969. Tämä aikakausi Suomen historiassa on vieläkin niin kivulias, että Koverin keskitysleiriä koskevan Wikipedia-artikkelin mukaan Suomen entinen puolustusministeri Jussi Niinistö väitti vielä 2000-luvun alussa, ettei Koveri olisi ollut keskitysleiri, ja että leiriläisten muistelmat olisi kirjoitettu "korvausvaatimusten vauhdittamiseksi ja marttyyrikuvan luomiseksi".

        Hiljattain minulle esitettiin ajatus siitä, että aseistakieltäytymisen vapauden olisivat minulle urheasti taistelleet suomalaiset sotilaat talvi- ja jatkosodassa. Tämän väitteen sijaan vaikuttaa siltä, että aseistakieltäytymisen oikeuden puolesta ovat saaneet kamppailla yksin aseistakieltäytyjät. Tarina olisi todennäköisesti melko samanlainen melko monessa muussakin maassa.

        Suomalaiset kohtelivat myös talvisodan aikana karmealla tavalla toisia suomalaisia. Tämä ei kuitenkaan lainkaan tee Neuvostoliiton johdon tai senaikaisen armeijan rikoksista pienempiä. Kyseessä on jälleen haaste mustavalkoiselle ajattelulle, haaste yhdistää koherentiksi maailmankuvaksi ja ihmiskäsitykseksi tietoja, jotka ovat ristiriitaisia, ja joissa hyvät toimijat tekevät toisinaan pahoja asioita, ja pahat toimijat voivat tehdä joskus hyviä asioita. Sotapropagandan näkökulmasta tämä ei kuitenkaan sovi. Tarina menettää propagandistisen arvonsa, jos se ei [Arthur] Ponsonbyn hengessä [joka kirjoitti vuonna 1928 kirjan "Falsehood in War-Time", johon pohjautuen on myöhemmin koostettu niin sanotut sotapropagandan keskeiset tekniikat,] yksiselitteisesti selitä yhtä toimijaa hyväksi ja jaloksi, ja toista toimijaa pahaksi ja syylliseksi. Toimijoiden tai ryhmien sisällä ei saa olla harmaan sävyjä. Propagandan teho heikkenee, jos tarinan monipuolisuus tuodaan esiin. Ponsonbyläisittäin, ei voida myöntää "pienintäkään järkeä tai oikeutusta" propagandan vastaisille kuvakulmille.

        https://antimilitaristi.fi/artikkeli/mustavalkoinen-myytti

        Arkistoituna:

        https://web.archive.org/web/20230927013916/https://antimilitaristi.fi/artikkeli/mustavalkoinen-myytti


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        En kysy. Sodassa kannattaa käyttää samaa kikkaa kuin vastapuoli! Ei siihen silloin lakikirjat väliin tule!

        Sinä taas yrität kehittää "omia sääntöjä" yksinomaan neukulle? Ei sodassa ole "vapaaoppilaita"!

        Olet täysi päs si, houreesi eivät liity mitenkään tekstiin johon kuvittelet muka vastaavasi. Horajat jo kuin esikuvasi Putin.


      • Anonyymi

        Neukku ITSE aloitti 1941 sodan pommittamalla Suomen aluetta ja kohdistamalla maahan tykkitulta, joten ollos huoleton! Olipa raakuuslaji mikä tahansa niin neukku voittaa AINA!


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Äläpäs taas puhu påskaa, hei! Jatkosota alkoi siitä kun Suomi ja Saksa jo ennen Barbarossan h-hetkeä miinottivat Punalaivaston reittejä ja kun B:n alettua Saksan koneet saivat käyttää Suomen ilmatilaa ja kenttiä hyökkäyksissään Leningradin alueelle.

        Kyse oli siviiliuhreista ja niissä Suomen osalta neukku voitti!


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Neukku ITSE aloitti 1941 sodan pommittamalla Suomen aluetta ja kohdistamalla maahan tykkitulta, joten ollos huoleton! Olipa raakuuslaji mikä tahansa niin neukku voittaa AINA!

        Ei aloittanut, Suomi ja Saksa valtasivat yhdessä Neuvostoliiton Petsamon konsulaatin 22.6.1941 klo. 2:30


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Ei aloittanut, Suomi ja Saksa valtasivat yhdessä Neuvostoliiton Petsamon konsulaatin 22.6.1941 klo. 2:30

        Ei suomalaisia olluy Petsamossa. Se oli saksalaisten vastuu-aluetta!


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Ei suomalaisia olluy Petsamossa. Se oli saksalaisten vastuu-aluetta!

        Valehtelet, kyllä oli!


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Valehtelet, kyllä oli!

        Ja tämän takia on sellainen käsite kuin LÄHTEYTYS!


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Ja tämän takia on sellainen käsite kuin LÄHTEYTYS!

        Ottaako valehtelijaa pattiin?

        Olet sen muutaman tuhat kertaa valehdellut, ettei suomalaisia ollut muka Petsamossa, ja lukemattomat kerrat on asia oikaistu lähteiden kanssa.


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Ottaako valehtelijaa pattiin?

        Olet sen muutaman tuhat kertaa valehdellut, ettei suomalaisia ollut muka Petsamossa, ja lukemattomat kerrat on asia oikaistu lähteiden kanssa.

        Siviilejä saartoi olla, mutta tuskin sotilaita! Ja ei todellakaan mesoamisesi häiritse tipan vertaa!


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Ottaako valehtelijaa pattiin?

        Olet sen muutaman tuhat kertaa valehdellut, ettei suomalaisia ollut muka Petsamossa, ja lukemattomat kerrat on asia oikaistu lähteiden kanssa.

        Sori, en oo kumpikaan teistä anonyymeistä.😂


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Siviilejä saartoi olla, mutta tuskin sotilaita! Ja ei todellakaan mesoamisesi häiritse tipan vertaa!

        PöhveIin taloutta näköjään Orpon leikkauslista kirpaisee pahasti, kun ei pysty hankkimaan mitään historian kirjaa 😄

        On aivan yleisessä tiedossa Petsamossa olleet suomalaisten yksiköt, plhveIi tosin on tapansa mukaan kaikesta pihalla niinkuin lumiukko⛄


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        PöhveIin taloutta näköjään Orpon leikkauslista kirpaisee pahasti, kun ei pysty hankkimaan mitään historian kirjaa 😄

        On aivan yleisessä tiedossa Petsamossa olleet suomalaisten yksiköt, plhveIi tosin on tapansa mukaan kaikesta pihalla niinkuin lumiukko⛄

        Sinullako on päälläsi kaiken maailman louis-vuittoneita ja gucceja? Omistat varmaan myös viidenkymmenen tonnin auton ja käyt joka päivä ostamassa Stockmannilta ja Luxbagista lisää hienoja vaatteita? 😄


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Sinullako on päälläsi kaiken maailman louis-vuittoneita ja gucceja? Omistat varmaan myös viidenkymmenen tonnin auton ja käyt joka päivä ostamassa Stockmannilta ja Luxbagista lisää hienoja vaatteita? 😄

        Seuraavaksi varmaan kysyt miten voi työllistyä paremmin, jos ei saa tukia ja pysty kokopäiväisesti opiskelemaan uutta tutkintoa. Katos, se onnistuu sormia napsauttamalla!


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Seuraavaksi varmaan kysyt miten voi työllistyä paremmin, jos ei saa tukia ja pysty kokopäiväisesti opiskelemaan uutta tutkintoa. Katos, se onnistuu sormia napsauttamalla!

        Herra taikuri tietää, kun on nauttinut niin paljon niitä aine-seoksia.


    • Anonyymi

      Niin ei se käy sitä letkua mistä lapsia tulisi pistää väärään putkeen. Ei se käy.

      • Anonyymi

        Sinähän sitä väärää letkua juot kun oot koko ajan kuivana ja kännissä kuin käki!


    • Anonyymi

      " Suomi voisi tietenkin vastavetona käynnistää oman oikeudenkäyntinsä desanttien korpikylissämme tekemistä siviilien joukkomurhista."

      Aina sitä kaikkea voisi mutta tuskin Suomen kannattaa asialla paljon elämöidä. Katsokaas kun partisaanit tappoivat runsaat 200 sivilliä ja Suomi runsaat 4 000.

      • Anonyymi

        Aijaijaijai, isänmaantoivon pyhä lehmä olikin kuollut hevonen.

        Ei sillä, etteikö brittein imperiumi muutenkin kiitäisi Neuvostoliiton ohi massamurhaajien kärkiasemaan. Briteille on vaikea pärjätä massamurhaluvuissa, kuten onkin muistutettu jo useammassa ketjussa.


      • Anonyymi

        Neukku-Venäjä murhasigulageilla Stalinin vainoissa 20 miljoonaa OMAA SIVIILIÄ!


      • Anonyymi

        Eroa on tavoissa! Partisaanit hyökkäsivät vartioimattomiin kyliin, joissa oli vain naisia, lapsia ja vanhuksia ja surmasivat heitä lähietäisyydeltä konetuliasein!

        Vankileireille jaettiin ruoka-annokset, mutta ne olivat sen verran niukat, että myös Suomen puolella niillä menehtyi väkeä!

        Nälkäkuolemat talvella 1941-1942

        Omien peltojen tuoton jäädessä puoleen tarvittavasta ja Saksan toimitusten viivästyessä kevääseen, Suomea kohtasi vakava elintarvikekriisi. Siitä kärsivät ensi sijassa sotavangit, joita menehtyi talven ja kevään aikana noin 12.000. Lisäksi Itä-Karjalan siviilejä kuoli noin 3.500 kuolemien painottuessa kevääseen ja kesään.

        Nälkäkuolemia esiintyi myös suomalaisten siviilien joukossa, mutta heidän kuolemistaan ei ole katsottu aiheelliseksi tehdä tutkimustyötä.

        Hajatietoja siviilien kuolleisuudesta:

        Mielisairaalat. Kuolleisuus nousi 10%:iin eli kaksinkertaistui normaalista.

        Vuosina 1941 ja 1942 mielisairaaloissa kuoli yhteensä 1.100 - 1.200 potilasta yli keskiarvon.

        Vanhukset. Kuolleiden määrä tuntematon.

        Siviilivangit. Vankiloissa oli 27 todettua ja 14 mahdollista nälkäkuolemaa.

        Imeväiskuolleisuus. Kasvoi 7%:stä 9%:iin.

        Pikkulapset. Kuolleiden määrä tuntematon.

        Yleinen kuolleisuus. Siviilien yleinen kuolleisuus 1940-1944 oli 0,1%-yksikköä normaalia suurempi. Tämä tarkoittaa 19.500 menehtynyttä suomalaista siviiliä.

        Korttiannos oli sen verran niukka, että pelkästään sillä eli nälässä! Vapaudessa oli mahdollisuus eri tavoin hankkia ruuanjatkoa kuten:
        - kalastus ja metsästys
        - musta pörssi
        - kasvattaa itse
        - keräillä luonnosta
        jne

        Nälkäkuolemia tauteihin tapahtui yhtälailla Suomen puolella vankiloissa, sairaaloissa ja vastaavissa laitoksissa!


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Neukku-Venäjä murhasigulageilla Stalinin vainoissa 20 miljoonaa OMAA SIVIILIÄ!

        Ja silti brittien imperiumi kiihdyttää leikiten Neuvostoliiton ohi murhaluvuissa! Kolonialismi murhasi intialaisia ja irlantilaisia kymmeniä miljoonia


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Neukku-Venäjä murhasigulageilla Stalinin vainoissa 20 miljoonaa OMAA SIVIILIÄ!

        Venäjän Tiltu sepittää valeitaan, todellisuudessa Gulagin läpi meni noin 18 miljoonaa ihmistä, joista kuoli noin 1,6 miljoonaa.

        Asian ovat länsimaiset tutkijat selvittäneet arkistotutkimuksilla.


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Venäjän Tiltu sepittää valeitaan, todellisuudessa Gulagin läpi meni noin 18 miljoonaa ihmistä, joista kuoli noin 1,6 miljoonaa.

        Asian ovat länsimaiset tutkijat selvittäneet arkistotutkimuksilla.

        Samoin brittien aiheuttamissa nälänhädissä ehti kuolla jo intialaisia enemmän kuin mitä kommunistivaltiot ehtivät tappaa alle vuosisadassa.

        Asian ovat länsimaiset tutkijat selvittäneet arkistotutkimuksilla.


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Samoin brittien aiheuttamissa nälänhädissä ehti kuolla jo intialaisia enemmän kuin mitä kommunistivaltiot ehtivät tappaa alle vuosisadassa.

        Asian ovat länsimaiset tutkijat selvittäneet arkistotutkimuksilla.

        Kyllähän niitä lilli-putinisteja näkee jos tietää mitä vetää. ;)

        https://m.youtube.com/watch?v=fS6ywFz9exA


    Ketjusta on poistettu 5 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Katso: Ohhoh! Miina Äkkijyrkkä sai käskyn lähteä pois Farmi-kuvauksista -Kommentoi asiaa: "En ole.."

      Tämä oli shokkiyllätys. Oliko tässä kyse tosiaan siitä, että Äkkijyrkkä sanoi asioita suoraan vai mistä.... Tsemppiä, Mi
      Tv-sarjat
      130
      5115
    2. Voi kun mies rapsuttaisit mua sieltä

      Saisit myös sormiisi ihanan tuoksukasta rakkauden mahlaa.👄
      Ikävä
      32
      3217
    3. Haluan jutella kanssasi Nainen

      Olisiko jo aika tavata ja avata tunteemme...On niin paljon asioita joihin molemmat ehkä haluaisimme saada vastaukset...O
      Ikävä
      16
      1837
    4. Poliisiauto Omasp:n edessä parkissa

      Poliisiauto oli parkissa monta tuntia Seinäjoen konttorin edessä tänään. Haettiinko joku tai jotain pankista tutkittavak
      Seinäjoki
      22
      1810
    5. Onko mies niin,

      että sinulle ei riitä yksi nainen? Minulle suhde tarkoittaa sitoutumista, tosin eihän se vankila saa olla kummallekaan.
      Tunteet
      19
      1665
    6. Voitasko leikkiä jotain tunnisteleikkiä?

      Tietäisi ketä täällä käy kaipaamassa.. kerro jotain mikä liittyy sinuun ja häneen eikä muut tiedä. Vastaan itsekin kohta
      Ikävä
      71
      1511
    7. Tietysti jokainen ansaitsee

      Hän varmasti ansaitsee vain parasta ja sopivinta tietenkin, suon sen onnen hänelle enemmän kuin mielelläni. Aika on nyt
      Ikävä
      11
      1365
    8. Armi Aavikko Malmin hautausmaa

      Haudattiinko Armi arkussa Malmin hautausmaalle vai tuhkattiinko hänet? Kuka tietää asiasta oikein?
      Kotimaiset julkkisjuorut
      11
      1286
    9. Miksi näin?

      Miksi vihervassut haluaa maahan porukkaa jonka pyhä kirja kieltää sopeutumisen vääräuskoisten keskuuteen? Näin kotoutumi
      Maailman menoa
      19
      1267
    10. Haluisin suudella ja huokailla

      ja purra kaulaasi ja rakastella sinua. Haluisin puristella rintojasi ja pakaroitasi. Ei sinulla taida olla kuitenkaan ni
      Ikävä
      16
      1267
    Aihe