KANOJEN ESIINMARSSI

Yllättävää kyllä, kanoja ei mainita ollenkaan Vanhassa testamentissa. Syy siihen on nyt selvinnyt.
Äskettäisessä tutkimuksessa vanhimmat kanan luut (Thaimaassa) arvioitiin 3 250–3 650 vuotta vanhoiksi. Kun otetaan huomioon, että naturalistiset tutkijat tunnetusti käyttävät työssään ”ikiä venyttäviä” ennakko-oletuksia, se on huomattavasti vähemmän kuin aiemmin luultiin (8 000–11 000 vuotta). Tutkimuksessa selvisi myös, että kanat ilmaantuivat Lähi-idän alueelle vielä tätäkin myöhemmin: jopa heidän viitekehyksensä mukaan vain 2 800 vuotta sitten.
Raamatun näkökulmasta kaikki tämä sopii kuvaan. Jumala lähetti Nooan luo kanalintulajityypin edustajat (jotka vastasivat mahdollisesti Gallus-sukua tai Phasianidae-heimoa). Arkista päästyään ne asettuivat uusille alueille ja lajiutuivat eri lajeiksi ja alalajeiksi, kuten kesykanaksi (Gallus gallus domesticus).

3

133

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Anonyymi

      Osittainen suvunjatkamiskyky on erinomainen todiste evoluutiosta. Vain kesykanan ja viherviidakkokanan koirasjälkeläiset (Bekisar) ovat suvunjatkamiskykyisiä.

      Geneettiset tutkimukset ovat osoittaneet kanan kehittyneen Etelä-, Kaakkois-, ja itä-Aasiassa.

      Kesykanat polveutuvat Kaakkois-Aasian viidakkokanoista, joista punaviidakkokana (Gallus gallus), srilankanviidakkokana (Gallus lafayettii), harmaaviidakkokana (Gallus sonneratii) ja viherviidakkokana (Gallus varius) ovat yhä olemassa. Nykyiset kesykanat ovat edellisistä lähinnä punaviidakkokanaa.

      Muinaisesta Intiasta kana levisi itäiselle Välimerelle. Ne esiintyvät muinaisessa Egyptissä 1400-luvun puolivälissä eKr., kun "lintu, joka synnyttää joka päivä" on tullut Syyrian ja Sinearin väliseltä maalta Babylonista Thutmosos III : n aikakirjojen mukaan . Ne tunnetaan muinaisessa Kreikassa 5. vuosisadalta eKr.

      Uskotaan että kana kesytettiin aluksi kukkotappeluja varten ja myöhemmin uskonnolliseen käyttöön, jotta saataisiin riittävä määrä lintuja uhrattavaksi ja ennustamista varten, ja vasta myöhemmin lihaa ja munia alettiin hyödyntää. Vuonna 500 eaa. persialaiset toivat sotasaaliinaan taistelukukkoja kotimaahansa. Persiasta kana levisi Turkkiin ja Egyptiin.

      Esihistoriassa kanat eivät olleet ruokaa, vaan niitä kunnioitettiin. Sen osoittaa muun muassa se, että naaraslintuja pantiin naisten ja kukkoja miesten hautoihin.

      Vuoden 100 jaa. tienoilla kana oli kotieläimenä jo levinnyt Eurooppaan Kreikan ja eteläisen Venäjän kautta. Rooman valtakunnan aikoihin kanankasvatus lisääntyi voimakkaasti. Vanhojen käyttömuotojen lisäksi kananlihan syöminen yleistyi, kanojen avulla alettiin myös ennustaa ja niihin liitettiin erilaisia uskomuksia. Suomeen kana tuli rautakaudella 300 eaa. – 1300 jaa. Sitä kasvatettiin aluksi kartanoissa. Talonpoikaisväestön keskuuteen kana alkoi levitä 1800-luvun lopulla.

      Osittainen suvunjatkamiskyky on erinomainen todiste evoluutiosta.

    • Anonyymi

      "Osittainen suvunjatkamiskyky on erinomainen todiste evoluutiosta."

      Jaa muniko se kana joitain toisia eläinjälkeläisiä? Lajin sisäiset muutokset kun eivät ole todiste evoluutiosta vaan siitä että lajeja ei luotu staattisiksi. Lajeilla on tämän takia mm. parempi mahdollisuus säilyä elossa vaikka niitä ympäröivä ympäristö muuttuisikin.

      • Anonyymi

        Et sitten tajunnut mitä osittainen suvunjatkamiskyky tarkoittaa evoluution kannalta. Se on erinomainen todiste evoluution toimivuudesta. On jo tapahtunut sellainen muutos, että suvunjatkaminen toimii vain osittain. Seuraava askel on se, että se ei toimi enää ollenkaan, jolloin on tapahtunut lajien täydellinen eriytyminen.


    Ketjusta on poistettu 2 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Nesteen bensapumput pois, tilalle latausasemat

      Näin se maailma muuttuu, kun Suomessakin liikenneasemat lopettavat polttoaineiden myynnin ja tarjoavat enää sähköä autoi
      Maailman menoa
      179
      1498
    2. Mietin sinua nainen

      Ikävöin sinua enemmän kuin voin myntää. Ajattelin et laitan sinulle viestriä (kirjoitin jo puhelimeen viestin) Sitten
      Ikävä
      55
      1032
    3. Kyllä suoraan

      Sanottua vi.tu.taa. Miksi en toiminut silloin. Sama kun olisi heittänyt smagardin menemään.
      Ikävä
      38
      771
    4. Härsilällä jännät paikat, saako hän 30 päiväsakkoa Rasmuksen tapauksesta

      Syyttäjä vaatii peräti kolmekymmentä päiväsakkoa Härsilälle, vaikka todistajan mukaan Rasmus aloitti nuhjaamisen, jossa
      Lapua
      63
      771
    5. Nainen, viime aikoina olen itkenyt sinua yhä useammin

      Niin kuin juuri äsken. Aamulla näin myös unta sinusta. Koskin unessa hiuksia päälaellasi, ja pyytelin sitä heti anteeksi
      Ikävä
      51
      707
    6. Voisitko nainen kertoa mulle

      Tykkäätkö sä musta, vai unohdanko koko jutun? Mä en viitti tulla sinne enää, ettei mua pidetä jonain vainoajana, ku sun
      Suhteet
      111
      700
    7. Ne alkaa aina yhdeltä

      jos mies et ole sattunut huomaamaan!
      Ikävä
      81
      669
    8. Haluan sinua mies

      Saat minut kuumaksi.
      Ikävä
      37
      666
    9. Voitaisiinko harjoitella rakas

      Näiden tekoa? 👶👶👶👶👶👶
      Ikävä
      71
      634
    10. Täällä iImenee vihamielisyys kristinuskoa kohtaan

      Ei taida sielunvaellus-/jälleensyntymisväellä olla omasta asiastaan mielekästä sanottavaa, kun pitää kiivaasti hyökätä e
      Hindulaisuus
      304
      609
    Aihe