Demokratian ja sosiaalidemokratian erot

Anonyymi-ap

Demokratia on yhteiskuntamalli, eli valtiojärjestys. Demokratia tarkoittaa sananmukaisesti kansan valtaa (kreik. demos = kansa, kratos = valta). Demokratiassa kansalla on oikeus poliittisen vallan käyttöön ja oikeus vaikuttaa yhteisiin asioihin. Demokratian perusajatuksena on, että hallintovallan edustajat nousevat kansan joukosta ja että hallintovalta toteuttaa kansan tahtoa.

Sosiaalidemokratia taas on poliittinen aate. Sosiaalidemokratia jakaa sosialististen liikkeiden käsityksen siitä, että markkinoita, yhteiskunnan tulonjakoa ja yksityisiä tuotantovälineitä on tarpeellista kontrolloida sosiaalisen oikeudenmukaisuuden takaamiseksi (tasa-arvoinen ja oikeudenmukainen talousjärjestelmä).

6

100

  Vastaukset

  Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
  5000
  • Anonyymi

   Sosiaalinen oikeudenmukaisuus eli varastaminen.

   • Anonyymi

    Arvauksesi meni kylläkin väärin.


   • Anonyymi

    Jokainen joutuu maksamaan veronsa. Hyvinvointiyhteiskunnan/hyvinvointivaltion ylläpitämisestä kun joutuu maksamaan jonkin verran.

    Pohjoismaisen hyvinvointivaltion malli on sellainen, jossa päävastuu on valtiolla. Pohjoismainen malli tunnetaan myös sosiaalidemokraattisena hyvinvointivaltiona. Hyvinvointivaltion etujen piiriin kuuluvat kaikki kansalaiset tasapuolisesti ja järjestelmän painopiste on tulonsiirroissa.

    Pohjoismaisen hyvinvointivaltiomallin periaate perustuu yksittäisen henkilön oikeuteen saada julkisia etuuksia/palveluja ja nämä etuudet on kollektiivisesti rahoitettu verovaroin. Julkiset palvelut (esim. koulut, terveydenhoito, kirjastopalvelut, uimahallit jne.) ovat hyviä esimerkkejä tällaisista palveluista.


  • Anonyymi

   Asiasta aidanseipääseen, niin käsitteet vasemmisto ja oikeisto syntyivät Ranskan vallankumouksessa, jolloin ne viittasivat istumapaikkajärjestykseen Ranskan lainsäädäntöelimissä.

  • Anonyymi

   Yleinen harhakäsitys on, että Suomessa vallitsisi demokratia.
   Suomessa kansa valitsee 200 loista (kansanedustajaa, jotka kuppaavat valtion kassasta rahaa minkä ehtivät). Näistä 200 loisesta muodostetaan hallitus, jaetaan ministerin salkut jne. (hallituksen ulkopuolelle jäävät loiset muodostavat opposition). Sitten nämä loiset unohtavat tyystin, miksi he ovat siellä, ja keitä heidän kuuluisi edustaa, ja alkavat ajaa omia etujaan. Oppositio yrittää kalastella seuraavia vaaleja varten itselleen ääniä tekemällä välillä välikysymyksiä (siis tarjoavat kansalle leipää ja sirkushuveja), joilla tuodaan esiin tulevia vaalipuheita. Koska hallituksella on kansan mandaatti toimilleen, sitä eivät välikysymykset kuitenkaan kaada (vaikka aihetta olisi).
   Kansan valta ei siis toteudu, vaan valta on annettu pienelle eliittijoukolle, joka verottaa kansaa, nostaa kovaa palkkaa ja runsaita etuja ja keskittyy ajamaan itselleen tärkeitä asioita, ja kun valtakausi päättyy, nämä loiset tulevat uudelleen valituiksi henkilövaaleilla, joissa äänet menevätkin omituisesti puolueille, ja muutaman julkkisehdokkaan turvin uuteen hallitukseen päätyy taas kasa samoja kuluneita naamoja, joiden omat äänet eivät olisi välttämättä edes riittäneet. Ja mikäli eivät tule valituiksi, liukenevat vähin äänin nauttimaan viekkaudella hankkimillaan varoilla yltäkylläistä elämäänsä.
   Ja mikä parasta koko systeemissä, tällä eliittijoukolla on valta tehdä mitä vain haluavat (veivät meidät ensin EU:hun ja nyt vielä Natoon. Siitä varmasti lankesi monet ilmaiset lounaat ja muutamia rahakkaita huippuvirkoja -ja kansa maksaa laskun) Mutta lopulta heillä ei ole mitään vastuuta tekemisistään - Kansa maksaa aina kaiken.

   • Anonyymi

    Kannattaakin välillä äänestää uutta verta vanhojen tilalle. Samat naamat laitostuvat ja erkaantuvat oikeasta elämästä.


  Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

  Luetuimmat keskustelut

  1. Junger Maria on kuollut

   Tämä EI ole ilon päivä. Tiedoksi sille hömelölle, joka aina toitottaa "ilon päivää" aiheesta kuin aiheesta.
   Kotimaiset julkkisjuorut
   142
   6120
  2. Maria Jungner on kuollut.

   Kaikkein viehättävin teeveekuuluttaja Maria Jungner, 50, on kuollut. R.I.P.
   Sinkut
   88
   5009
  3. Kuvaile kaivattusi

   ulkonäköä. Onko katseenkestävä vai pitääkö piilotella? 💆‍♂️
   Ikävä
   177
   2769
  4. Todennäköisesti Maria Jungner kuoli

   sydänkohtaukseen. Niin tai näin,,olipahan melkoinen pommi. En olisi ikinä voinut uskoa, että niin hyväntuulinen ja energ
   Maailman menoa
   31
   2150
  5. Miksi en vaan voi

   olla ajattelematta sua? Aiheutat suuria tunteita ❤️ Harvoin kokee näin voimakkaasti.
   Ikävä
   101
   1653
  6. Mitä sanoisit nainen

   Jos sanoisin että sä oot elämäni nainen ja tahtoisin viettää sen vain sun kanssas 🙏❤️
   Ikävä
   109
   1537
  7. En muista koskaan itkeneeni...

   Niin paljon jonkun ihmisen perään kuin sinun perääsi olen itkenyt. En edes sen ihmisen, joka oli elämässäni todella pitk
   Ikävä
   92
   1477
  8. Surullisia uutisia

   Äärettömän kaunis Maria Jungner on kuollut äkillisesti. Oli vasta 50 vuotias. Upea nainen. Suuri suru! Tuli kaikille jär
   Kotimaiset julkkisjuorut
   22
   1260
  9. Mitä haluaisit tällä hetkellä

   sanoa kaivatullesi?
   Ikävä
   134
   1234
  10. SM 2024 -kisojen onnistujat ja yllättäjät

   Aloitetaan Kujanhaaran voitolla Olympia-toivo Sahasta. Mahtava suoritus ja huikeaa työtä urheilijalta sekä valmentajalta
   Judo
   78
   1140
  Aihe