Demokratian ja sosiaalidemokratian erot

Anonyymi-ap

Demokratia on yhteiskuntamalli, eli valtiojärjestys. Demokratia tarkoittaa sananmukaisesti kansan valtaa (kreik. demos = kansa, kratos = valta). Demokratiassa kansalla on oikeus poliittisen vallan käyttöön ja oikeus vaikuttaa yhteisiin asioihin. Demokratian perusajatuksena on, että hallintovallan edustajat nousevat kansan joukosta ja että hallintovalta toteuttaa kansan tahtoa.

Sosiaalidemokratia taas on poliittinen aate. Sosiaalidemokratia jakaa sosialististen liikkeiden käsityksen siitä, että markkinoita, yhteiskunnan tulonjakoa ja yksityisiä tuotantovälineitä on tarpeellista kontrolloida sosiaalisen oikeudenmukaisuuden takaamiseksi (tasa-arvoinen ja oikeudenmukainen talousjärjestelmä).

6

128

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Anonyymi

      Sosiaalinen oikeudenmukaisuus eli varastaminen.

      • Anonyymi

        Arvauksesi meni kylläkin väärin.


      • Anonyymi

        Jokainen joutuu maksamaan veronsa. Hyvinvointiyhteiskunnan/hyvinvointivaltion ylläpitämisestä kun joutuu maksamaan jonkin verran.

        Pohjoismaisen hyvinvointivaltion malli on sellainen, jossa päävastuu on valtiolla. Pohjoismainen malli tunnetaan myös sosiaalidemokraattisena hyvinvointivaltiona. Hyvinvointivaltion etujen piiriin kuuluvat kaikki kansalaiset tasapuolisesti ja järjestelmän painopiste on tulonsiirroissa.

        Pohjoismaisen hyvinvointivaltiomallin periaate perustuu yksittäisen henkilön oikeuteen saada julkisia etuuksia/palveluja ja nämä etuudet on kollektiivisesti rahoitettu verovaroin. Julkiset palvelut (esim. koulut, terveydenhoito, kirjastopalvelut, uimahallit jne.) ovat hyviä esimerkkejä tällaisista palveluista.


    • Anonyymi

      Asiasta aidanseipääseen, niin käsitteet vasemmisto ja oikeisto syntyivät Ranskan vallankumouksessa, jolloin ne viittasivat istumapaikkajärjestykseen Ranskan lainsäädäntöelimissä.

    • Anonyymi

      Yleinen harhakäsitys on, että Suomessa vallitsisi demokratia.
      Suomessa kansa valitsee 200 loista (kansanedustajaa, jotka kuppaavat valtion kassasta rahaa minkä ehtivät). Näistä 200 loisesta muodostetaan hallitus, jaetaan ministerin salkut jne. (hallituksen ulkopuolelle jäävät loiset muodostavat opposition). Sitten nämä loiset unohtavat tyystin, miksi he ovat siellä, ja keitä heidän kuuluisi edustaa, ja alkavat ajaa omia etujaan. Oppositio yrittää kalastella seuraavia vaaleja varten itselleen ääniä tekemällä välillä välikysymyksiä (siis tarjoavat kansalle leipää ja sirkushuveja), joilla tuodaan esiin tulevia vaalipuheita. Koska hallituksella on kansan mandaatti toimilleen, sitä eivät välikysymykset kuitenkaan kaada (vaikka aihetta olisi).
      Kansan valta ei siis toteudu, vaan valta on annettu pienelle eliittijoukolle, joka verottaa kansaa, nostaa kovaa palkkaa ja runsaita etuja ja keskittyy ajamaan itselleen tärkeitä asioita, ja kun valtakausi päättyy, nämä loiset tulevat uudelleen valituiksi henkilövaaleilla, joissa äänet menevätkin omituisesti puolueille, ja muutaman julkkisehdokkaan turvin uuteen hallitukseen päätyy taas kasa samoja kuluneita naamoja, joiden omat äänet eivät olisi välttämättä edes riittäneet. Ja mikäli eivät tule valituiksi, liukenevat vähin äänin nauttimaan viekkaudella hankkimillaan varoilla yltäkylläistä elämäänsä.
      Ja mikä parasta koko systeemissä, tällä eliittijoukolla on valta tehdä mitä vain haluavat (veivät meidät ensin EU:hun ja nyt vielä Natoon. Siitä varmasti lankesi monet ilmaiset lounaat ja muutamia rahakkaita huippuvirkoja -ja kansa maksaa laskun) Mutta lopulta heillä ei ole mitään vastuuta tekemisistään - Kansa maksaa aina kaiken.

      • Anonyymi

        Kannattaakin välillä äänestää uutta verta vanhojen tilalle. Samat naamat laitostuvat ja erkaantuvat oikeasta elämästä.


    Ketjusta on poistettu 2 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Yritin nainen

      Kaikkeni ettei meidän välille syntyisi mitään. Tiesin jo hyvin alussa että sinä olet minun heikko kohta. Lopulta kuitenk
      Ikävä
      98
      2016
    2. Miksi et voi

      Soittaa tai laittaa viestiä
      Ikävä
      120
      1578
    3. Käärijä jättäytyy pois illan viisufinaalista

      https://www.is.fi/viihde/art-2000010420075.html Voi voi sentään! Kuka nyt Suomen pisteet jakaa. Tosi pölvästiä käytöstä
      Maailman menoa
      117
      1100
    4. Iso ikävä sinua nainen

      Aina vain, ei helpota millään. Ainoa varma helpotus olisi se et oltais yhdessä. Mutta se ei sinulle sovi.
      Ikävä
      30
      1030
    5. Mistä tykkäät

      Erityisesti kaivattusi olemuksessa
      Ikävä
      47
      949
    6. Kaikkien Vuosien Äitien Äiti

      Huomenna aamulla MTV:ssä vaihteeksi taas linssiluteet Martina ja isällään asuva tytär Vicotria ylistämässä toisiaan . Ai
      Kotimaiset julkkisjuorut
      162
      849
    7. Tunnustan nyt

      Tykkään katsella sua😍
      Ikävä
      36
      784
    8. Nainen, joskus päivällä kun tulet mieleen

      Olen puuhailemassa jotakin, yhtäkkiä ajattelen sinua, että olisit minun ja pääsisin iloitsemaan läsnäolostani, silloin k
      Ikävä
      30
      761
    9. Nainen, monta kertaa epäilin sinua

      ja koit sen syytöksinä ja ehkä jonkinlaisena vihan tai antipatian osoituksena, etten esim. sietänyt sinua tai oletin sin
      Ikävä
      51
      731
    10. Hyvää yötä

      Naiselle, joka ikävöi. 🩷
      Ikävä
      25
      653
    Aihe