Hitler ei olisi halunnut pettää Stalinia

Anonyymi-ap

Usein kuulee kerrottavan, että kaikki oli Hitlerille selvää jo Mein Kampf:ssa, että Saksa hyökkää Neuvostoliittoon elintilaa saadakseen. Väärin!

Hitlerin ulkopolitiikka oli ennen kaikkea tilanteeseen sopeutumista ja saadun tilaisuuden hyväksikäyttämistä. Saksa valloitti Itävallan edullisen poliittisen tilanteen tultua siihen. Saksa painosti Tsekkoslovakiaa ja käytti sitten hyväkseen länsimaiden heikkoutta Münchenin sopimukseen päästäkseen sudeettialueista, ja myöhemmin koko maan valtaamiseen.

Hitler solmi ns. Molotov-Ribbentrop sopimuksen hyötyäkseen Saksan ja Neuvostoliiton yhteisistä resursseista länsimaita vastaan. Tarkoitus oli laajentaa sopimuksen alaa myöhemmin koko maailman jakamiseksi, kun Neuvostoliitto olisi tullut mukaan ns. kolmen vallan sopimukseen Italian, Japanin ja Saksan kanssa. Tällaisia neuvotteluja käytiin syksyllä 1940.

Hitler päätti kuitenkin intuitioon perustuen sittenkin iskeä itään! Hänen kerrotaan olleen helpottunut, kun hän sai vihdoinkin toteuttaa todellista "luontoaan" ja ryhtyä ideologiseen sotaan kommunismia vastaan. Sitä ennen hän oli ajatellut toteuttaa strategista kumppanuutta Neuvostoliiton kanssa.

Hitlerin ja Stalinin piti olla kumppaneita, mutta toisin kävi.

6

174

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Anonyymi

      Vuosina 1921-1925 Adolf Hitler kehitti uskomuksen, että Saksa tarvitsi Lebensraumia "elintilaa" selviytyäkseen. Vakaumus siitä, että tämä asuintila voidaan saada vain idästä ja erityisesti Venäjältä, muodosti tämän ajatuksen ytimen ja muokkasi hänen politiikkaansa Saksan vallankaappauksen jälkeen vuonna 1933.

      • Anonyymi

        Ajatus Lebensraumin hankkimisesta Itä-Euroopassa tuli siis varsin tutuksi, kun Saksa kävi läpi ensimmäisen maailmansodan kokemuksia.

        Sodan syttymisen jälkeen saksalaiset tarttuivat tilaisuuteen esitellä sotatavoitteiden ohjelman, joka puoltaa suurten Länsi-Venäjän alueiden valtaamista. Ajatuksena oli, että kun suurin osa alkuperäisväestöstä oli raivattu, saksalaiset maanviljelijät asettuisivat maan. Uudisasukkaiden piti koostua pääasiassa sotaveteraaneista ja kaupunkityöläisistä, joiden oli tarkoitus olla avainasemassa Saksan kansan "fyysisen ja eettisen terveyden" varmistamisessa.

        Hitlerin näkemyksiin Venäjästä näinä alkuvuosina vaikutti voimakkaasti Alfred Rosenberg, joka liittyi natsipuolueeseen vuonna 1920.


      • Anonyymi

        Elintila liittyi Hitlerin varhaisessa poliittisessa ajattelussa hänen rotuo-oppiinsa, jossa "arjalainen" väestö oli ylivertaista muihin. Tälle väestölle kuului elintilaa muilta kansoilta.

        Mutta Hitlerillä ei ollut oppinsa toteutukseen mitään varsinaista sotasuunnitelmaa. Pääasiallinen vihollinen oli varhaisessa vaiheessa Ranska ja tavoitteena Versaillesin rauhansopimuksen kumoaminen. Tässä Hitler etenikin johdonmukaisesti v 1936 lukien, kun Saksa miehitti Reininmaan.

        HItler oli suunnitellut Reininmaankin miehittämistä vasta vuodelle 1937, mutta käytti otollisen polittisen tilanteen hyödykseen jälleen kerran.


    • Anonyymi

      Ensimmäisen maailmansodan aikana saksalaiset ottivat helposti haltuunsa Valkovenäjän ja Ukrainan pääosat tsaarinvallan ja sitä myötä Venäjän armeijan romahdettua.
      Niistä valloituksista jouduttiin kuitenkin luopumaan Länsirintaman romahdettua.
      Tapahtumat jäivät eräälle korpraali A.Hitlerille mieleen ja alkoivat työntää monenmoista tajunnanvirtaa...

    • Anonyymi

      Landsbergin vankilassa Münchenin olutvallankaappauksen epäonnistumisen jälkeen marraskuussa 1923 hän luki ja keskusteli Ratzelin töistä ja muusta geopoliittisesta kirjallisuudesta, jonka toimitti Münchenin maantieteen professori Karl Haushofer ja vanki Rudolf Hess.

      Haushofer korosti "valtakunnan äärimmäisen epäsuotuisaa tilannetta sotilasmaantieteen näkökulmasta" ja Saksan rajallisia ruoka- ja raaka-aineresursseja ja epäilemättä tarjosi siten Hitlerille perustelun näkemyksilleen. Nämä ilmaistiin Mein Kampfissa ja pysyivät pohjimmiltaan samoina seuraavien vuosien ajan.

      Tärkeä syy hänen päätökseensä hyökätä Neuvostoliittoon kesäkuussa 1941 olikin hänen halunsa hankkia Lebensraum , jota hän oli etsinyt Saksalle vuodesta 1925 lähtien. Hän aikoi sijoittaa saksalaiset mestariroduksi Länsi-Venäjälle, samalla kun hän karkoti suurimman osan maasta. Venäläiset Siperiaan ja käyttävät loput orjatyövoimana.

      Hän ei tietenkään ollut ainoa, joka on sitoutunut hankkimaan Lebensraumin idässä, kuten SS:n tulevan johtajan Heinrich Himmlerin päiväkirjaan vuonna 1919 kirjattu muistiinpano osoittaa:

      "Työskentelen ihanteeni saksalaisen naiseuden puolesta, jonka kanssa jonakin päivänä elän elämääni idässä ja taistelen taisteluni saksalaisena kaukana kauniista Saksasta."

      • Anonyymi

        Ideologia pysyi Hitlerillä samana koko ajan (kuolemaansa saakka), mutta on erehdys luulla, että Hitlerin suunnitelmana olisi ollut toteuttaa oppinsa. Sitä suunnitelmaa hänellä ei ollut.

        Hitler oli vielä syksyllä 1940 kahden vaiheilla: jatkaa Neuvostoliiton kanssa saavuttamaansa liittoa, vai sittenkin kääntyä sodassa itään. Hitler oli itsekin kirjoittanut, ettei koskaan ryhtyisi kahden rintaman sotaa sekä idässä että lännessä. Ja sitten kuitenkin teki niin!


    Ketjusta on poistettu 2 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Tollokin tajuaa että Timo Vornanen

      oli joutunut äärimmäiseen tilanteeseen ampuessaa yhden laukauksen katuun. Ei poliisi tee tuollaista hetken mielijohteest
      Maailman menoa
      583
      4252
    2. Istuva kansanedustaja epäiltynä pahoinpitelystä ja ampuma-aserikoksesta

      Seiskan tietojen mukaan Timo Vornanen on epäiltynä pahoinpitelystä ja ampuma-aserikoksesta eikä kenellekään taatusti tul
      Maailman menoa
      468
      3479
    3. Timo Vornanen kilahti

      Mikähän sille kansanedustajalle polisiisi miehelle on noin pahasti mennyt hermot , että tulevaisuudensa pilasi totaalise
      Kotka
      144
      3126
    4. Pullonpalautusjärjestelmä muuttuu - paluu menneisyyteen

      EU suuressa viisaudessaan on päättänyt, että pulloja pitää kierrättää. Jos oikein ymmärsin, nykyisen järjestelmänmme ti
      Maailman menoa
      166
      2407
    5. Sininen farmari - Ford Focus- YFB-842 on poliisilta kadoksissa Kauhajärvellä

      https://alibi.fi/uutiset/poliisilta-poikkeuksellinen-vihjepyynto-autossa-oleva-henkilo-on-avuntarpeessa/?shared=29255-2d
      Lapua
      8
      2260
    6. 235
      1748
    7. Onko oikeudenmukaista? Yhdellä taholla yllättävä valta-asema Tähdet, tähdet -voittajan valinnassa!

      Näinpä, onko sinusta tämä oikein? Viime jaksossakin voittaja selvisi vain yhden äänen erolla ja tänä sunnuntaina ensimm
      Tv-sarjat
      23
      1437
    8. No kerros nyt nainen

      Kumpi mielestäsi oli se joka väärinkäsitti kaiken? Nyt voi olla jo rehellinen kun koko tilanne on jo lähes haihtunut.
      Ikävä
      100
      1339
    9. Persukansanedustaja Timo Vornanen ammuskellut Helsingissä

      Poliisi siviiliammatiltaan, luvallinen ase mukana baarissa tällä hemmetin valopääpersulla. Meni eduskunnasta suoraan baa
      Haapavesi
      95
      1320
    10. Nainen, mietit miten minä jaksan

      En voi hyvin. Nykyään elämäni on lähinnä selviytymistä tunnista ja päivästä toiseen. Usein tulee epävarma olo, että mite
      Ikävä
      89
      1120
    Aihe