Mielestäni hieman samaan vertautuva, kuin "kauhistuttaa", mutta mistä alunperin tuleekaan sanonta "hirvittää"?
Ajattelen, että siinä kuvataan suurta tunnetta ja sitä kuvaamaan on otettu suuri eläin, eli hirvi. Ehkä niinkin, että hirvi on hyvin arka ja säikky, ehkä sanonta tuleekin siitä?
Hirvittää-sana
9
780
Vastaukset
Entä mistä ja kummin päin on suomeen vakiintunut sana hirviö?
Metsän hirviöt hirveästi hirveä hirvittävät.- Anonyymi
Onko hirvi kantasana sattuma sanoissa hirviö ja hirvittää? Voiko olla, että muinaissuomalaisilla liittyi hirveen myyttisiä pelkoja? Kalevalassa on hiiden hirvi, jonka hiidet rakensivat puupökkelöstä ja risuista. Muuten en muista, että Kalevalassa hirveen olisi liitetty mystisiä uskomuksia.
Anonyymi kirjoitti:
Onko hirvi kantasana sattuma sanoissa hirviö ja hirvittää? Voiko olla, että muinaissuomalaisilla liittyi hirveen myyttisiä pelkoja? Kalevalassa on hiiden hirvi, jonka hiidet rakensivat puupökkelöstä ja risuista. Muuten en muista, että Kalevalassa hirveen olisi liitetty mystisiä uskomuksia.
Ulkomaalaisetkin ihastelevat suomen sananjohdoksia, joilla on tuhatvuotiset perinteet.
Onkohan sana "hirvi" eufemismi, millä estetään paha onni tai jopa kirous mainittaessa metsän iso otus oikealla nimellään?
Karhu on karhea, hirvi on hirveä. Muinoin toki sana hirveä saattoi hyvinkin tarkoittaa jotakin muuta, esimerkiksi kunnioittavaan tapaan ilmaistuna hirmuinen; hirmuisen iso.
- Anonyymi
Lähtömuoto taitaa olla vanha sana ”hirmu” johdoksineen (hirmuinen jne), jonka muunnelmia ovat hirveä ja hirvittävä.
Sana ’hirmu’ tunnetaan myös virossa.
Hirmun merkitys on ’kauhu, pelko’ ja ’pelottava olento tai ilmiö’. Esim. pirtti-hirmu.- Anonyymi
" ’pelottava olento tai ilmiö’. Esim. pirtti-hirmu."
Pirttihirmuksi sanotaan yleensä naaraspuolista talon asukkia. Sellaiseksi tuloon antaa mahdollisuuden ainoastaan se, että miehenkuvatus on pelkkä tohvelisankari ;-)
- Anonyymi
Voisiko olla niin päin että " hirvi" tulee sanoista "hirveä", "hirmu" ? Onhan hirvi iso eläin, oikea metsän hirmu.
- Anonyymi
Kun oltiin marjassa ja korvesta ilmestyi sarvipäinen metsä-hirmu, ei ehkä ensimmäiseksi ajateltu kuinka suu pannaan. kunhan jotain hönkäistiin. - Hirmu, hirvas, hirviä, hirveä, hirvi… ! Ehkä vanhemmiten ensin hirmu.
- Anonyymi
Sanan "hirvittää" alkuperä voidaan jäljittää muinaissuomen verbimuotoon *hirjetä, joka tarkoitti alun perin "täristä, vavista pelosta".
Hirvi-sana puolestaan viittaa suureen eläimeen, joka saattaa aiheuttaa pelkoa ja kauhua.
Näiden kahden elementin yhdistelmästä on muodostunut nykyinen merkitys, jossa "hirvittää" tarkoittaa pelottaa tai kauhistuttaa. Joten voidaan sanoa, että sanonta "hirvittää" on peräisin hirven pelottavaan ja säikyttävään luonteeseen liittyvästä kuvasta.
Ketjusta on poistettu 2 sääntöjenvastaista viestiä.
Luetuimmat keskustelut
- 1818367
En löydä sinua
En löydä sinua täältä, etkä sinä varmaankaan minua. Ennen kirjoitin selkeillä tunnisteilla, nyt jätän ne pois. Varmaan k264538- 504108
- 543542
- 513116
- 502870
Ne oli ne hymyt
Mitä vaihdettiin. Siksi mulla on taas niin järjetön ikävä. Jos haluat musta eroon päästä niin älä huomioi mua. Muuten kä262566- 352218
Anteeksi kun käyttäydyn
niin ristiriitaisesti. Mä en usko että haluaisit minusta mitään, hyvässä tapauksessa olet unohtanut minut. Ja silti toiv382033- 292026