Missä Eeden sijaitsi?

”Eedenistä lähti virta, joka kasteli puutarhan, ja se jakaantui sieltä neljäksi haaraksi. Ensimmäisen nimi on Piison. Se kiertää koko Havilan maan, jossa on kultaa. Sen maan kulta on hyvää, ja siellä on myös bedellion-pihkaa ja onyksi-kiveä. Toisen virran nimi on Giihon. Se kiertää koko Kuusin maan. Kolmannen virran nimi on [hepreaksi] Hiddekel [joissain raamatunkäännöksissä Tigris]. Se virtaa Assurin itäpuolitse. Neljäs virta on Eufrat [hepreaksi P’rath].” (1. Moos. 2:10–14)
Ensimmäisen Mooseksen kirjan luku 2 kuulostaa siltä, että siinä kuvataan todellista maantieteellistä aluetta – mutta sellaista, jota maapallolla ei ole enää nykyään olemassa missään. Ja juuri näin olettaisimmekin, jos maailmanlaajuinen vedenpaisumus myllersi maanpinnan perin pohjin Nooan aikana.
Monet kuitenkin uskovat, että Eeden tulisi sijoittaa Mesopotamian tienoille. Voisivatko he olla oikeassa, ja miten voimme tietää?
1. Mooseksen kirja sijoittaa Eedenin todelliseen maailmaan
Tähän raamatunkohtaan voi suhtautua monin eri tavoin. Ikävä kyllä jotkut raamatunselittäjät väittävät, että on väärin yrittää löytää Eedeniä kartalta, koska heidän mielestään 1. Mooseksen kirjan tarkoitus ei koskaan ollut kertoa jostain maapallolla olevasta paikasta. He rinnastavat Eedenin temppeliin tai antavat sille muita hengellisiä merkityksiä selittääkseen 1. Moos. 2:n yksityiskohdat. Heidän mielestään Eedenin paikallistamisyritys on kuin yrittäisi löytää joulupukin työpajaa todelliselta pohjoisnavalta [tai Korvatunturilta].
Toisaalta monet koettavat väittää Eedenin olleen Lähi-idässä, nimenomaan Ala-Mesopotamiassa, ehkä muinaisen Uurin tai Sinearin maan lähellä. He vakuuttavat, aivan oikein, että Raamatun historiallisissa osuuksissa ei missään muualla kerrota ”ei-maanpäällisistä” paikoista eikä tekstissä ole mitään, mikä viittaisi mihinkään muuhun kuin todelliseen maantieteelliseen kuvaukseen. On kuten Derek Kidner toteaa: ”Jakeissa 10–14 nähdään jonkin verran vaivaa paikan esittämiseksi todellisena, ei vertauskuvallisena tai myyttisenä.”2 On ehdotettu useitakin mahdollisia sijaintivaihtoehtoja, mutta tavoite on ”löytää” Eeden tarkastelemalla nykymaantieteen vihjeitä.
Mutta tämäkin näkemys on virheellinen.
Mietipä asiaa – vedenpaisumus oli maailmanlaajuinen ja erittäin tuhoisa. Mantereille kerrostui valtavat määrät sedimenttiä, ja vedenpaisumuksen vetäytymisvaiheessa eroosio oli massiivista, kun vedet valuivat pois mantereilta. Lisäksi mannerlaatat siirtyilivät nostattaen vuoria ja saaden aikaan syviä vajoamalaaksoja. Miksi olettaisimme nykymaisemien muistuttavan vedenpaisumusta edeltäviä maisemia?

8

176

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Anonyymi

      Matujen Irakissa se sijaitsi !

      • Anonyymi
        UUSI

        🍑🍑🍑🍑🍑🍑🍑🍑🍑🍑🍑🍑

        🍑 ­­N­­­y­m­­­f­o­m­­­a­­­a­­­n­i -> https://l24.im/ecC7ux#kissagirl21

        🔞❤️❤️❤️❤️❤️🔞💋💋💋💋💋🔞


    • Anonyymi

      Suomi ainakin sijaitsee (Sw)edenistä itään.

    • Anonyymi

      Eedenin paratiisi sijaitsi Tigrisin varrella vähän matkaa, enintään 40 km Tigrisvirtaa sisämaahan päin Eufratin ja Tigrisin yhtymäkohdasta.

    • Anonyymi

      1. Oliko Eedenin puutarha todellinen paikka?

      Miksi tätä epäillään? Siihen on saattanut vaikuttaa filosofia. Satojen vuosien ajan teologit ajattelivat, että tämä Jumalan puutarha oli yhä olemassa jossakin. Kirkkoon olivat kuitenkin vaikuttaneet sellaiset kreikkalaiset filosofit kuin Platon ja Aristoteles, jotka olivat sitä mieltä, ettei maan päällä mikään voi olla täydellistä; täydellistä voi olla vain taivaassa. Siksi teologit päättelivät, että alkuperäisen paratiisin oli oltava pikemminkin lähellä taivasta. * Jotkut väittivät sen sijaitsevan hyvin korkean vuoren laella juuri ja juuri maapallon turmeluksen ulottumattomissa. Toisten mielestä se oli joko pohjois- tai etelänavalla, kun taas jotkut arvelivat sen olevan kuussa tai lähellä sitä. Ei ihme, että koko Eeden alkoi vaikuttaa tarunhohtoiselta fantasialta. Jotkut nykytutkijat pitävät pohdintaa Eedenin maantieteellisestä sijainnista turhana ja väittävät, ettei sellaista paikkaa ole koskaan ollut olemassakaan.

      Raamatussa paratiisia ei kuitenkaan kuvailla tällä tavoin. 1. Mooseksen kirjan 2:8–14:ssä siitä kerrotaan yksityiskohtaisesti. Se sijaitsi idässä Eedeniksi kutsutulla alueella ja sai vetensä virrasta, joka haarautui neljäksi virraksi. Kukin noista neljästä mainitaan nimeltä, ja niiden reittiä kuvaillaan lyhyesti. Nämä yksityiskohdat ovat jo pitkään kiehtoneet tutkijoita, joista monet ovat tutkineet tätä raamatunkohtaa tarkasti saadakseen vihjeitä siitä, mikä mahtaa olla tämän muinaisen paikan nykyinen sijainti. Tuloksena on kuitenkin ollut lukemattomia keskenään ristiriitaisia näkemyksiä. Merkitseekö tämä, että kuvaus Eedenistä, sen puutarhasta ja virroista on virheellinen tai myyttinen?

      Eedenin puutarhaa koskeva kertomus kuvailee noin 6 000 vuotta sitten sattuneita tapahtumia. Ne merkitsi muistiin Mooses, joka on saattanut hyödyntää suullisia kertomuksia tai kenties jopa tuolloin olemassa olleita kirjallisia lähteitä. Mooses kuitenkin kirjoitti noista tapahtumista noin 2 500 vuotta niiden jälkeen, jolloin Eeden oli jo mennyttä historiaa. Voivatko sellaiset maamerkit kuin jokien uomat muuttua satojen vuosien saatossa? Maapallon kuori on dynaaminen, alati liikkeessä. Alue, jolla myös Eeden todennäköisesti sijaitsi, on maanjäristysvyöhykettä; nykyään siellä tapahtuu noin 17 prosenttia kaikista suurimmista järistyksistä. Tällaisilla alueilla muutokset ovat pikemminkin sääntö kuin poikkeus. Maapallon pinnanmuodostusta on saattanut muuttaa myös Nooan ajan vedenpaisumus tavoilla, joita emme nykyään edes tunne. *

      Seuraavat tosiseikat kuitenkin tunnemme: 1. Mooseksen kirjan kertomuksen mukaan Eeden oli todellinen paikka. Kertomuksessa mainituista neljästä virrasta kaksi – Eufrat sekä Tigris eli Hiddekel – tunnetaan edelleen, ja osa niiden lähteistä on hyvin lähellä toisiaan. Raamatussa jopa mainitaan nimeltä maat, joiden halki nuo joet virtasivat, ja sanotaan, mistä luonnonrikkauksista tuo seutu tunnettiin. Muinaiseen Israelin kansaan kuuluville, tuon kertomuksen alkuperäiselle lukijakunnalle, nämä yksityiskohdat kertoivat paljon.

      • Anonyymi

        Pelastetut palaa takaisin Paratiisi aikaan ja jatketaan siitä mihin Aatami ja Eeva jäivät!
        Kaikki nykyisyys katoaa!


      • Anonyymi

        Eden Jumala luo uudestaan kristityille!


    • Anonyymi

      Meidän planeetalla!

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Naiset miltä kiihottuminen teissä tuntuu

      Kun miehellä tulee seisokki ja ja sellainen kihmelöinti sinne niin mitä naisessa köy? :)
      Sinkut
      69
      4938
    2. Haistoin ensin tuoksusi

      Käännyin katsomaan oletko se todellakin sinä , otin askeleen taakse ja jähmetyin. Moikattiin naamat peruslukemilla. Tu
      Ikävä
      15
      2320
    3. Olet sä kyllä

      ihme nainen. Mikä on tuo sun viehätysvoiman salaisuus?
      Ikävä
      26
      1846
    4. Hiljaiset hyvästit?

      Vai mikä on :( oonko sanonut jotain vai mitä?
      Ikävä
      13
      1556
    5. Teuvo Hakkaraisesta tulee eurovaalien ääniharava

      Persuissa harmitellaan omaa tyhmyyttä
      Maailman menoa
      37
      1530
    6. Miksi kohtelit minua kuin tyhmää koiraa?

      Rakastin sinua mutta kohtelit huonosti. Tuntuu ala-arvoiselta. Miksi kuvittelin että joku kohtelisi minua reilusti. Hais
      Särkynyt sydän
      5
      1338
    7. Turha mun on yrittää saada yhteyttä

      Oot mikä oot ja se siitä
      Suhteet
      10
      1257
    8. "Joka miekkaan tarttuu, se siihen hukkuu"..

      "Joka miekkaan tarttuu, se siihen hukkuu".. Näin puhui jo aikoinaan Jeesus, kun yksi hänen opetuslapsistaan löi miekalla
      Yhteiskunta
      13
      1176
    9. Kyllä poisto toimii

      Esitin illan suussa kysymyksen, joka koska palstalla riehuvaa häirikköä ja tiedustelin, eikö sitä saa julistettua pannaa
      80 plus
      4
      1171
    10. Näkymätöntä porukkaa vai ei

      Mon asuu yksin. Mitas mieltä ootte ?
      Ikävä
      15
      1166
    Aihe