Osa mehupurkeista voidaan säilyttää avaamattomana huoneenlämmössä, mutta jotkut mehut eivät. Valmistusaineet näyttävät olevan yleensä samat, eli appelsiinimehutiiviste ja vesi.
Mistä tuo säilyvyysero oikein johtuu? Iskukuumennetaanko mehuja kuten maitoakin?
Mitä eroa on kylmässä ja lämpimässä säilytettävillä appelisiinimehuilla?
7
399
Vastaukset
Lämpimässä säilyvät mehut on pastöroitu. Yksi pastörointimenetelmä on iskukuumennus.
- Anonyymi
Tyhjiöpakatut säilyvät avaamattomina huoneenlämmössä
- Anonyymi
Höpsistä. Tyhjiöpakattu mehu alkaa käymään alta aikayksikön huoneenlämmössä.
- Anonyymi
Anonyymi kirjoitti:
Höpsistä. Tyhjiöpakattu mehu alkaa käymään alta aikayksikön huoneenlämmössä.
Kaupoissa eivät kuitenkaan ala käymään, vaikka eivät ole kylmässä?
Anonyymi kirjoitti:
Kaupoissa eivät kuitenkaan ala käymään, vaikka eivät ole kylmässä?
Ei ala ei, koska se on pastöroitu. Kannattaa selventää itselle, mitä eroa on tyhjiöpakkaamisella, umpioimisella ja pastöroinnilla.
Tyhjiöpakkaus on pakkaus (yleensä ruoka- tai vaatepakkaus), josta ilma on pyritty poistamaan mahdollisimman tarkoin, jotteivät ruokaa pilaavat mikrobit kuten home voisi elää pakkauksessa. Tämä estää aerobisten mokrobien toiminnan, mutta ei esimerkiksi hiivojen toimintaa. Suodattamaton ja pastöroimaton oluttölkki räjähtää kun sitä säilyttää pitkään lämpimässä. Näin varmaan käy myös tyhjiöpakatulle ja pastöroimattomalle mehulle.
https://fi.wikipedia.org/wiki/Tyhjiöpakkaus
Pastöroinnissa elintarvikkeen säilyvyyttä ja turvallisuutta parannetaan tuhoamalla mahdolliset tautia aiheuttavat mikrobit kuumentamalla. Pastöroitu mehu ei ala käymään tai muuten pilaantumaan, jos se on pastöroitu eli siitä on tapettu mikrobit ja siihen ei pääse pastöroinnin jälkeen uusia mikrobeja.
https://fi.wikipedia.org/wiki/Pastörointi
Umpiointi on elintarvikkeen säilömistä kuumennuksen ja ilmatiiviin astian avulla. Umpiointia voidaan käyttää kotioloissa etenkin hedelmien, marjojen ja sienten säilöntään. Umpiointi on tehokkain menetelmä kun se tappaa bakteerit, minimoi hapen määrän ja estää umpioinnin jälkeen uusien mikrobien pääsyn tuotteeseen. Teknisesti ottaen pastöroitu ja tiiviisti pakattu appelsiinimehupurkki on myös umpioitu. Siitä on kuumentamalla tapettu mikrobit eikä siihen pääse uusia mikrobeja kun pakkaus on tiivis.
https://fi.wikipedia.org/wiki/Umpiointi
Osa niistä mehutörpöistä on nostettu muuten vain kylmäkaappiin palelemaan, kuten Rainbowin appelsiinimehu.
"Rainbow appelsiinitäysmehu löytyy kaupan kylmähyllystä.
Säilytysohje: Huoneenlämmössä, avattuna jääkaapissa noin 4 päivää."
Samaa mehua myydään vähän erimuotoisessa purkissa myös lämpimästä hyllystä muutaman sentin halvemmalla.
Ketjusta on poistettu 2 sääntöjenvastaista viestiä.
Luetuimmat keskustelut
- 585060
Suomen kaksikielisyys - täyttä huuhaata
Eivätkö muuten yksilöt pysty arvioimaan mitä kieliä he tarvitsevat? Ulkomaalaiselle osaajalle riittää Suomessa kielitai544572Työeläkeloisinta 27,5 mrd. per vuosi
Tuo kaikki on pois palkansaajien ostovoimasta. Ja sitten puupäät ihmettelee miksei Suomen talous kasva. No eihän se kas1224499Mikä on vaikeinta siinä, että menetti yhteyden kaivattuun, jota vielä ajattelee?
Mikä jäi kaihertamaan? Jos jokin olisi voinut mennä toisin, mitä se olisi ollut? Mitä olisit toivonut vielä ehtiväsi san2951690- 851345
- 2281308
- 751294
- 3061005
- 199940
Pääsit koskettamaan
Sellaista osaa minussa jota kukaan ei ole ennen koskettanut. Siksi on hyvin vaikea unohtaa sinut kokonaan.50830