Osa mehupurkeista voidaan säilyttää avaamattomana huoneenlämmössä, mutta jotkut mehut eivät. Valmistusaineet näyttävät olevan yleensä samat, eli appelsiinimehutiiviste ja vesi.
Mistä tuo säilyvyysero oikein johtuu? Iskukuumennetaanko mehuja kuten maitoakin?
Mitä eroa on kylmässä ja lämpimässä säilytettävillä appelisiinimehuilla?
7
377
Vastaukset
Lämpimässä säilyvät mehut on pastöroitu. Yksi pastörointimenetelmä on iskukuumennus.
- Anonyymi
Tyhjiöpakatut säilyvät avaamattomina huoneenlämmössä
- Anonyymi
Höpsistä. Tyhjiöpakattu mehu alkaa käymään alta aikayksikön huoneenlämmössä.
- Anonyymi
Anonyymi kirjoitti:
Höpsistä. Tyhjiöpakattu mehu alkaa käymään alta aikayksikön huoneenlämmössä.
Kaupoissa eivät kuitenkaan ala käymään, vaikka eivät ole kylmässä?
Anonyymi kirjoitti:
Kaupoissa eivät kuitenkaan ala käymään, vaikka eivät ole kylmässä?
Ei ala ei, koska se on pastöroitu. Kannattaa selventää itselle, mitä eroa on tyhjiöpakkaamisella, umpioimisella ja pastöroinnilla.
Tyhjiöpakkaus on pakkaus (yleensä ruoka- tai vaatepakkaus), josta ilma on pyritty poistamaan mahdollisimman tarkoin, jotteivät ruokaa pilaavat mikrobit kuten home voisi elää pakkauksessa. Tämä estää aerobisten mokrobien toiminnan, mutta ei esimerkiksi hiivojen toimintaa. Suodattamaton ja pastöroimaton oluttölkki räjähtää kun sitä säilyttää pitkään lämpimässä. Näin varmaan käy myös tyhjiöpakatulle ja pastöroimattomalle mehulle.
https://fi.wikipedia.org/wiki/Tyhjiöpakkaus
Pastöroinnissa elintarvikkeen säilyvyyttä ja turvallisuutta parannetaan tuhoamalla mahdolliset tautia aiheuttavat mikrobit kuumentamalla. Pastöroitu mehu ei ala käymään tai muuten pilaantumaan, jos se on pastöroitu eli siitä on tapettu mikrobit ja siihen ei pääse pastöroinnin jälkeen uusia mikrobeja.
https://fi.wikipedia.org/wiki/Pastörointi
Umpiointi on elintarvikkeen säilömistä kuumennuksen ja ilmatiiviin astian avulla. Umpiointia voidaan käyttää kotioloissa etenkin hedelmien, marjojen ja sienten säilöntään. Umpiointi on tehokkain menetelmä kun se tappaa bakteerit, minimoi hapen määrän ja estää umpioinnin jälkeen uusien mikrobien pääsyn tuotteeseen. Teknisesti ottaen pastöroitu ja tiiviisti pakattu appelsiinimehupurkki on myös umpioitu. Siitä on kuumentamalla tapettu mikrobit eikä siihen pääse uusia mikrobeja kun pakkaus on tiivis.
https://fi.wikipedia.org/wiki/Umpiointi
Osa niistä mehutörpöistä on nostettu muuten vain kylmäkaappiin palelemaan, kuten Rainbowin appelsiinimehu.
"Rainbow appelsiinitäysmehu löytyy kaupan kylmähyllystä.
Säilytysohje: Huoneenlämmössä, avattuna jääkaapissa noin 4 päivää."
Samaa mehua myydään vähän erimuotoisessa purkissa myös lämpimästä hyllystä muutaman sentin halvemmalla.
Ketjusta on poistettu 2 sääntöjenvastaista viestiä.
Luetuimmat keskustelut
- 1333612
Kehutaan vaihteeksi Perussuomalaisia
Perussuomalaiset ovat olleet melkoisen lokakampanjoinnin kohteena, vaikka ovat saaneet paljon hyvää aikaiseksi. Nyt on1282576- 242126
SDP ylivoimainen ykkönen
En ole koskaan viitsinyt käydä äänestämässä, mutta nyt SDP:n etumatka on niin kutkuttava, että pakkohan se on vaivautua.222030Roiskeläpät takaisin niin alkaa lasit kestämään
"Tuulilaseja hajottava talvi-ilmiö on ehkä ratkennut" Tämän päivän autoissa kun on esimerkiksi vanhempaa autokalustoa s291603Tiesitkö? Johannes Brotheruksen ex-isäpuoli on kuin onkin Mikko Kuustonen - Tästä on kyse!
Tiesitkö? Ja hehän on kuin kaksi marjaa... Johannes Brotherus on KUUMAA-yhtyeen jäsen ja tänä syksynä mukana Vain elämää181589Mitä tapahtuu?
Mitä säpäkän risteyksessä on tapahtunut kun poliiseja, ambulansseja ja kopteri paikalla?291580Murtautuminen uimahalliin
17.10. yöllä Kiuruveden uimahalliin murtauduttiin yläkerran oven ikkunasta. Onko kellään havaintoja tapauksesta?301021- 87952
Mitä tarkalleen tunnet
Minkälaisia tunteita sisälläsi liikkuu, kun tiedät, että ajattelen sinua lämmöllä ja jotain syttyy myös sinussa? Haluai64926