Uskonnottomien mielestä oikea ja väärä on sosiaalisesti rakennettua ja opittua

Anonyymi-ap

11

161

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Anonyymi

      epätieteellisen seta-seksuaalisen valiiton teoriassa sukupuoli on sosiaalinen rakennelma
      ja biologia vihapuhetta

      ilmeisesti myös rotu on sosiaalinen rakennelma ja totuus vihapuhetta

      valiitto on vihervasemmistolainen huuhaaseura

      https://www.suomenuutiset.fi/sukupuolihistorioitsija-tunnustaa-vaitteille-sukupuolen-sosiaalisesta-konstruoitumisesta-ei-koskaan-ollut-mitaan-tutkimusnayttoa/

      Konstruktionistien kuplassa hylättiin ihmisluonto
      Harvardin yliopiston psykologian professori Steven Pinkerin kuuluisa sosiaalisen konstruktionismin kritiikki, The Blank Slate: The Modern Denial of Human Nature, oli julkaistu jo ennen kuin Dummitt oli saanut väitöskirjansa valmiiksi.

    • Anonyymi

      Käytännössä se tarkoittaa ettei ole mitään oikeaa ja väärää.

      • Anonyymi

        Tuo tutkimus osoittaa juuri päin vastoin.


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Tuo tutkimus osoittaa juuri päin vastoin.

        Kaikenlaisia maililinkkejä ei kannata availla.
        https://katsomukset.fi/2024/04/11/mihin-oikea-ja-vaara-pohjautuvat-ateisteilla-on-monenlaisia-kasityksia-moraalista/

        Aloituksen otsikko kertoo ettei mitään pysyvää oikeaa ja väärää ole vaan käsitykset muuttuvat sosiaalisten tilanteiden mukaan. Jos ajatellaan, että on rauha maassa, suhteellisen hyvät olot kaikilla ts. olot on vakaat voi kohtuullinen moraali ja etiikka säilyä. Ne koetellaan poikkeuksellisissa oloissa joko valtakunnan tai yksilön tasolla.

        Mistä tuo ajatus on peräisin, ettei ateisteilla olisi mitään moraalia?

        https://katsomukset.fi/2024/04/11/mihin-oikea-ja-vaara-pohjautuvat-ateisteilla-on-monenlaisia-kasityksia-moraalista/


    • Anonyymi

      Onko uskonnoton ja ateisti aina välttämättä sama asia?

    • Hegel kirjoitti hengestä (geist). Maailmanhenki (weltgeist) edustaa kaiken järjen ja tietoisuuden perustaa. Maailmanhenki ei ole persoonallinen olento, vaan abstrakti periaate, joka ohjaa historian kulkua.

      Ajan henki (zeitgeist) kuvaa vallitsevaa kulttuurista ja älyllistä ilmapiiriä tietyssä historiallisessa ajassa. Ajan henki muodostuu vallitsevista ajatuksista, uskomuksista, arvoista, taiteellisista suuntauksista, muodista ja sosiaalisista normeista.

      Yksi tapa määritellä moraalia on määritellä oikeaksi teko tai ajatus, joka on vallitsevan hengen hyväksyttävissä; ts. hyväksyykö muu kollektiivinen ihmisyhteisö teon tai ajatuksen. Pahoja tekoja ovat niin ikään teot, jotka henki (eli kollektiivinen yhteisö) kokee pahoiksi.

      Henki ei ole elävä organismi, vaan meidän ihmisten kollektiivinen ja historiallinen ymmärrys. Eettiset kysymykset voidaa heijastaa hengen arvosteltaviksi: missä menee hyväksytyn ja ei hyväksytyn raja? Se, mikä on yleisesti hyväksyttävää, on lähes aina moraalista ja päinvastoin.

      Hegeliläinen hengen malli määrittelee eettisen kompassin, jota seuraamalla ei ainakaan pahasti eksy valtavirran moraalista. Laumaa seuraava ei joudu hukkaan – hukkaan laumasta. Hengen seuraaminen moraalisena ohjenuorana voi kuitenkin johtaa kyseenalaisiin valintoihin ja tekoihin, eikä se siten ole yksiselitteisesti luotettava. Normaalitilanteissa kompassi näyttää oikeaan suuntaan, mutta poikkeusoloissa ajan- tai kansan hengen seuraaminen voi johtaa arveluttaviin ongelmiin, kuten esim. natsi-Saksassa (jossa hengen seuraaminen johtaisi holokaustin hyväksymiseen).

      Eettiset kysymykset nousevat pintaan erityisesti vastavirtaan uivien yksilöiden tai ryhmien kohdalla; toimivatko he moraalisesti, kun he vastustavat yleisesti hyväksyttyjä arvoja. Kyllä ja ei. Vastavirtaan uivien joukossa on rikollisia, raiskaajia ja murhaajia, mutta myös arvojen uudistajia, jotka ovat yhteisön dynamiikan ja elinvoiman kannalta tärkeitä. Esimerkiksi natsi-Saksassa zeitgeistia vastaan ui juutalaisia puolustanut protestanttinen pappi, Dietrich Bonhoeffer.

      Moraalinen oikea ja väärä opitaan jo taaperona

      Moraali on yhteisöllinen ominaisuus. Mikään yhteisö ei toimi ilman yhteisiä sääntöjä. Edes parisuhde ei toimi ilman yhteistä ymmärrystä siitä, mikä on sallittua ja mikä ei. Historian saatossa alkeellinen proto-moraali on kehittynyt uskonnollisen lain jälkeen yhteiskunnallisen oikeuden monimutkaisiksi hyllymetrien mittaisiksi lakiteksteiksi.Erilaisia lakitekstejä uskonnollisista valtiollisiin voidaan tulkita monin tavoin, mutta moraalin rungon muodostaa äidin kiellot.

      Mun ateistisen moraalin pohjalla on vaikutteita Thomas Hobbesin filosofiasta.

      Hobbes uskoi, että luonnontila, tila jossa ei ole yhteiskuntaa tai lakeja, olisi "kaikkien sota kaikkia vastaan" -tila ("bellum omnium contra omnes"). Luonnontilassa ihmiset toimisivat vain omien etujensa mukaisesti, mikä johtaisi jatkuvaan pelkoon ja väkivaltaan.

      Ihmiset pakenevat luonnontilan kauhuja solmimalla yhteiskuntasopimuksen. Tämän sopimuksen mukaan ihmiset luovuttavat osan vapauksistaan suvereenille hallitsijalle vastineeksi järjestyksen ja turvallisuuden takaamiseksi.

      Hobbesin moraali on naturalistisen perinteinen. Hyvä on se, mikä edistää ihmisen oman säilymisen ja hyvinvoinnin tavoitetta. Paha on se, mikä uhkaa ihmisen olemassaoloa.

      Suvereenin hallitsijan säätämät lait määrittävät moraalisen toiminnan. Kansalaisten on totellettava lakeja, vaikka ne eivät aina tuntuisi oikeudenmukaisilta. Tämä periaate on tärkeä yhteiskunnallisen järjestyksen ylläpitämiseksi.

      Moraali on kuin yhteisöllinen liima: ilman sitä ihmisyhteisö ei pysy koossa. Se on kokoelma sanattomia ja kirjoitettuja sopimuksia - yhteisymmärrys asioiden tilasta ja siitä, mitkä ovat toivottavia ja mitkä epätoivottavia asioita.

      • Anonyymi

        Tämä täytyy lukea myöhemmin ajan kanssa, kiitos!


    • Anonyymi

      Roosa Haimila oli alustamassa Tampereen vaparien vapaaklubilla. Talvella.

    • Anonyymi

      Humanismi lähti kehittymään jo kivikaudella.

    • Anonyymi

      Tutkimus vaikuttaa asialliselta.

    • Anonyymi

      Tämän on myös kehityspsykologian tieteellinen käsitys.

    Ketjusta on poistettu 6 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Naiset miltä kiihottuminen teissä tuntuu

      Kun miehellä tulee seisokki ja ja sellainen kihmelöinti sinne niin mitä naisessa köy? :)
      Sinkut
      143
      10446
    2. Olet sä kyllä

      ihme nainen. Mikä on tuo sun viehätysvoiman salaisuus?
      Ikävä
      56
      2983
    3. Teuvo Hakkaraisesta tulee eurovaalien ääniharava

      Persuissa harmitellaan omaa tyhmyyttä
      Maailman menoa
      206
      2809
    4. Hiljaiset hyvästit?

      Vai mikä on :( oonko sanonut jotain vai mitä?
      Ikävä
      25
      2117
    5. Miksi kohtelit minua kuin tyhmää koiraa?

      Rakastin sinua mutta kohtelit huonosti. Tuntuu ala-arvoiselta. Miksi kuvittelin että joku kohtelisi minua reilusti. Hais
      Särkynyt sydän
      17
      1868
    6. Turha mun on yrittää saada yhteyttä

      Oot mikä oot ja se siitä
      Suhteet
      17
      1689
    7. Voi kun mies rapsuttaisit mua sieltä

      Saisit myös sormiisi ihanan tuoksukasta rakkauden mahlaa.👄
      Ikävä
      14
      1616
    8. Kyllä poisto toimii

      Esitin illan suussa kysymyksen, joka koska palstalla riehuvaa häirikköä ja tiedustelin, eikö sitä saa julistettua pannaa
      80 plus
      18
      1587
    9. "Joka miekkaan tarttuu, se siihen hukkuu"..

      "Joka miekkaan tarttuu, se siihen hukkuu".. Näin puhui jo aikoinaan Jeesus, kun yksi hänen opetuslapsistaan löi miekalla
      Yhteiskunta
      18
      1533
    10. Mikko Leppilampea epäillään seksuaalisesta ahdistelusta

      Tämä on ilon päivä 😁
      Kotimaiset julkkisjuorut
      82
      1378
    Aihe