Työelämä käy vuosi vuodelta hektisemmäksi, ja samalla uniongelmat lisääntyy.
Myös kellojen siirtäminen eteenpäin laittaa elimistön heittämään kuperkeikkaa kun illat muuttuu jo ennestäänkin kesää kohti valoisammaksi.
Normaalina talviaikana joudun heräämään aamuvuoroon 4:15.
Mutta kun kelloja siirretään eteenpäin, niin herätys tapahtuukin todellisuudessa jo 3:15.
illalla katsoo koko ajan kelloa, ja järki sanoo että pitäisi olla jo nukkumassa, mutta biologinen kello on eri mieltä koska se elää normaalia aikaa, eikä anna kehon vielä nukkua.
Tähän kun vielä lisätään yövuorojen jälkeinen myöhäisemmän unirytmin päälle jääminen, niin unen pituus jää aamuvuoroihin erittäin lyhyeksi, jos ollenkaan.
Aamuvuorot ovat kuitenkin useasti juuri niitä vuoroja jolloin töissä pitäisi olla skarppina ja pirteänä, koska silloin on yleensä kaikenlaista tavanomaisessa poikkeavaa.
Mielestäni vuorotyön ja päivätyön rytmiä pitäisi suunnitella uudestaan terveellisemmäksi, lähemmäs ihmisten biologista luontaista rytmiä.
Vuorotyön rytmiä onkin jo muutettu useissa työpaikoissa terveellisempään suuntaan, mutta edelleenkin on monia työpaikkoja joissa työnantaja ei syystä tai toisesta ole halunnut lähteä sitä parantamaan, vaikka työntekijäpuolella siihen olisikin halukkuutta.
Toinen tuottavuutta sekä työntekijöiden hyvinvointia lisäävä tekijä on työajan lyhentäminen.
Näin palautumiselle jää enemmän aikaa, joka näkyy positiivisesti myös yrityksen tuloksessa.
Nämä kaikki kaikki ovat erittäin tärkeitä asioita myös silloin kun yritykset kilpailevat hyvistä työntekijöistä.
Esimerkiksi jos minulle tarjotaan kahdesta firmasta samanlaista vuorotyötä, mutta ensimmäinen on: AAIIYY—— ——, kun taas toinen olisi: AAYY——————, niin ei tarvitse jäädä miettimään että kumpaan firmaan menen töihin.
Ensimmäisessä vaihtoehdossa vapaa-aika jää todella pieneksi.
Aamuvuorot menee olemattomilla yöunilla ja kotona ei jaksa tehdä mitään.
Iltavuoroihin nukkuu pois aamuvuorojen univelkaa, ja ennen töihin lähtöä ei kerkiä tehdä mitään.
Ennen ensimmäistä yövuoroa on koko päivä aikaa ja kohtuullisen hyvin virtaa, mutta yövuorojen jälkeen pää ei toimi eikä mitään saa aikaiseksi.
Tämä yövuorojen jälkeinen toipuminen vie yleensä 2 vapaapäivää, jonka jälkeen jää 2 vapaapäivää ennen kuin vuorot alkaa taas pyörimään alusta.
Eli varsinaisia vapaapäiviä on todellisuudessa vain 2, ja arkenakin vain yksi päivä jolloin on edes mahdollisuus jaksaa jotain tehdä.
Tuossa toisessa vaihtoehdossa jo aamuvuorot alkaa useimmiten vasta 7:00, joka tarkoittaa jo huomattavaa yöunien pidentymistä juuri silloin, jolloin uni on kaikista syvimmillään(REM), joka osaltaan tuo lisää virtaa myös vapaa-ajalle töiden jälkeen.
Viimeisen aamuvuoron, ja hyvien yöunien jälkeen on lähes koko seuraava päivä vapaata, jonka jälkeen alkaa yövuorot.
Yövuorojen jälkeen ottaa sen pari päivää toipua, eli varsinaista vapaata jää 4 päivää, jonka lisäksi myös arkena jaksaa enemmän.
https://yle.fi/a/74-20081956
https://yle.fi/a/3-8628916
https://www.is.fi/taloussanomat/art-2000010259226.html
Työelämä vie voimat vapaa-ajalta
7
400
Vastaukset
- Anonyymi
Kyllähän tuo työviikko joutaisi lyhentää 4 päivään.
Kokeiluistakin on pelkästään hyvää sanottavaa.
Suurin este on ennakkoluulot.
https://areena.yle.fi/1-66694432?seek=2415- Anonyymi
satuilua
- Anonyymi
Anonyymi kirjoitti:
satuilua
Faktaa, jonka jonkainen aivoilla varustettu ihminen voi tarkistaa.
- Anonyymi
Mitäs menit sinne työpaikkaan ja vielä vapaaehtoisesti.
- Anonyymi
Työtä pitäisi jakaa ja samalla viikkotunnit 32 h.
- Anonyymi
Kyllä! Ei vielä 2000-luvun alussa ollut tällaista töissä. Meillä periaatteessa etätyötä saa tehdä mutta pääkallonpaikalle vaaditaan kerta viikossa. Pomot on luoneet yhä uusia läsnäkokouksia ja kehittämishumppaa lähes joka viikolle jonne on pakko tulla. Aivan tyhjänpäiväisiä samoja asioita vuodesta toiseen vatvovia tilaisuuksia. Viestejä ja uutisia tulee tietsikalle jatkuvalla syötöllä, ei hetken rauhaa. Puhelinvuoroissa saat roikkua luurissa tuntikaupalla ja pomot kyttää jos viivyt vessassakin kauemmin. Joka vuosi kehityskeskustelussa lyödään lisää kuormaa ja uusia alueita entisten päälle. En tule jaksamaan vanhuuseläkeikään asti.
- Anonyymi
Kyllä ryyppääminenkin ottaa päähän.
Ketjusta on poistettu 4 sääntöjenvastaista viestiä.
Luetuimmat keskustelut
Aivosyöpää sairastava Olga Temonen TV:ssä - Viimeinen Perjantai-keskusteluohjelma ulos
Näyttelijä-yrittäjä Olga Temonen sairastaa neljännen asteen glioomaa eli aivosyöpää, jota ei ole mahdollista leikata. Hä1213839Pelotelkaa niin paljon kuin sielu sietää.
Mutta ei mene perille asti. Miksi Venäjä hyökkäisi Suomeen? No, tottahan se tietenkin on jos Suomi joka ei ole edes soda3142001Mikä saa ihmisen tekemään tällaista?
Onko se huomatuksi tulemisen tarve tosiaan niin iso tarve, että nuoruuttaan ja tietämättömyyttään pilataan loppuelämä?2471767- 1041677
IL - VARUSMIEHIÄ lähetetään jatkossa NATO-tehtäviin ulkomaille!
Suomen puolustuksen uudet linjaukset: Varusmiehiä suunnitellaan Nato-tehtäviin Puolustusministeri Antti Häkkänen esittel4381626Kiitos nainen
Kuitenkin. Olet sitten ajanmerkkinä. Tuskin enää sinua näen ja huomasitko, että olit siinä viimeisen kerran samassa paik21600Nyt kun Pride on ohi 3.0
Edelliset kaksi ketjua tuli täyteen. Pidetään siis edelleen tämä asia esillä. Raamattu opettaa johdonmukaisesti, että4321474Esko Eerikäinen tatuoi kasvoihinsa rakkaan nimen - Kärkäs kommentti "Ritvasta" lävähti somessa
Ohhoh! Esko Eerikäinen on ottanut uuden tatuoinnin. Kyseessä ei ole mikä tahansa kuva minne tahansa, vaan Eerikäisen tat431250MTV: Kirkossa saarnan pitänyt Jyrki 69 koki yllätyksen - Paljastaa: "Se mikä oli hyvin erikoista..."
Jyrki Linnankivi alias Jyrki 69 on rokkari ja kirkonmies. Teologiaa opiskeleva Linnankivi piti elämänsä ensimmäisen saar511189Hyväksytkö sinä sen että päättäjämme ei rakenna rauhaa Venäjän kanssa?
Vielä kun sota ehkäpä voitaisiin välttää rauhanponnisteluilla niin millä verukkeella voidaan sanoa että on hyvä asia kun4041129