Valtio on maksanut poronomistajille lähes kahdeksan miljoonan euron vahingonkorvaukset poroista, jot

Anonyymi-ap

Valtio pulitti pe­to­va­hin­gois­ta en­nä­tys­sum­man – tästä voit katsoa, miten lähes kah­dek­san mil­joo­nan potti ja­kau­tui po­ron­omis­ta­jil­le
Risto Pyykkö
17
07.05.2024 05:00
PETOVAHINGOT
Valtio on maksanut poronomistajille lähes kahdeksan miljoonan euron vahingonkorvaukset poroista, jotka menivät suurpetojen suuhun vuonna 2022.

Vähintään 50 000 euron korvauksen sai kahdeksan poronomistajaa.

Heistä yksi on Lapista. Loput ovat neljästä Kuusamon ja Pohjois-Kainuun paliskunnasta itärajalta.

Tiedot selviävät Ruokaviraston tilastoista, jotka se koosti Lapin Kansalle.

Vuodelta 2023 virasto toimitti ennakkotiedot ilman korvauksensaajien nimiä. Yksilöidymmät tiedot tulevat julkisiksi ensi vuonna.

Henkilöistä tilaston kärjessä on Leo Juntunen jo kahdeksannen kerran perättäin.

Vuodelta 2022 suomussalmelaiselle korvattiin 52 poroa.

12

111

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Anonyymi

      sdp keskusta sexi hommiin poro rosvot maksatte takasin sex hommila akat ja ukot

    • Anonyymi

      etokorvauksia käytetään väärin: Poronvasoja ostetaan pohjoisesta ja syötetään pedoille idässä
      1.11.2017 6.24

      JENNI LEUKUMAAVAARA

      KUUSAMON JA KAINUUN poronhoitoalueella osa poromiehistä ostaa vuosittain satoja poronvasoja Lapista. Samat vasat tai niistä kasvatetut täysikokoiset porot päästetään kotipaliskunnassa tarkoituksella petojen syötäväksi.

      Syynä on se, että petovahingoista voi nostaa tietyissä paliskunnissa tavallista korkeamman petokorvauksen.

      Vihreän Langan tietojen mukaan näin tekevät jotkin poromiehet ainakin Hallan ja Hossa–Irnin paliskunnissa koillisrajalla Kainuussa ja Koillismaalla. Molempien paliskuntien saamat petokorvaukset ovat olleet jopa yli kymmenkertaisia teurastuottoon verrattuna.

      Näissä paliskunnissa sovelletaan niin sanottua Lex Halla -järjestelmää, joka takaa pedon aiheuttamasta porovahingosta kaksi kertaa suuremman korvauksen kuin muulla poronhoitoalueella. Lex Halla on voimassa kymmenessä paliskunnassa.

      Jos poromies ostaa vasan esimerkiksi 250 eurolla, korvaus pedon syömästä vasasta voi olla yli kaksinkertainen. Vasan myyjä taas saa elävänä myydystä vasasta paremman hinnan kuin teuraaksi menevästä.

      Poroelinkeinon etua ajava Paliskuntain yhdistys arvioi korkeiden petokorvausten kannustavan väärinkäytöksiin. Korvausten kahmintaa on yritetty estää myös paliskuntien omilla päätöksillä.


      Lex Halla tuli voimaan 2009 osana riistavahinkolakia, kun petojen tekemiksi ilmoitetut vahingot olivat kasvaneet poronhoitoalueella.

      Luonnonvarakeskuksen arvioinnin mukaan koko poronhoitoalueella löytyneiden petojen tappamien porojen määrä yli kolminkertaistui poronhoitovuodesta 2004–2005 vuoteen 2012–2013, jolloin korvattiin 5 262 petojen tappamaksi ilmoitettua poroa.

      Lex Halla on saanut nimensä Suomussalmen Hallan paliskunnasta, jossa ilmoitetut petovahingot ovat suhteessa porojen määrään olleet Suomen suurimpia.

      Lex Hallan piirissä olevien alueiden poromiehet saavat pedoille menetetyistä poroista kaksi kertaa suuremman korvauksen kuin muualla poronhoitoalueella asuvat elinkeinonharjoittajat.

      Jos paliskunnan poroista kolmessa vuodessa keskimäärin kolme prosenttia joutuu petojen saaliiksi, paliskunta nousee Lex Hallan piiriin.

      Maa- ja metsätalousvaliokunnan lain pohjaksi tekemän mietinnön mukaan erityiskorvauksen arveltiin koskevan lähinnä poronhoitoalueen kaakkoiskulmaa eli Hallaa, Hossa–Irniä, Kallioluomaa ja Näljänkää, joissa erityisesti susien aiheuttamat vahingot olivat lisääntyneet 2000-luvulla.





      Porojen myynti ei ole poikkeuksellista. Siitosporoja myydään silloin tällöin kannan monipuolistamiseksi ja petovahinkojen kattamiseksi.

      Systemaattiseksi väärinkäytöksi tilanne muuttuu siinä vaiheessa, kun joka vuosi ostetaan kymmeniä vasoja, kasvatetaan ne sen ikäisiksi että korvaussumma kasvaa, ja päästetään porot ilman valvontaa petojen keskelle.

      ”Siellä on muutama henkilö, joilla on vuodesta toiseen suuret vahingot ja korvaukset. Kyllähän se hiertää paliskunnan sisälläkin, että toiset tekevät töitä, ja toiset keräävät raadot ja korvaukset”, Paasovaara sanoo.

      Suurin osa paliskunnan poromiehistä pitää porot aitauksessa tai lähimaastossa vuodenvaihteesta vappuun, jolloin petoja on paljon liikkeellä.

      Korvauksia väärin käyttävät poromiehet antavat porojensa kulkea vapaasti niin sanotut kuolinpannat kaulassaan. Pantojen avulla raadot löytyvät helposti.

      Normaali petokorvaus porosta vaihtelee muutamasta sadasta eurosta noin 1 300 euroon. Korvaus riippuu poron iästä ja esimerkiksi siitä, onko kyseessä siitos- tai kilpaporo. Lex Hallan paliskunnissa tämä korvaus tulee tuplana, eli esimerkiksi pedon tappamasta vaadinporosta voi saada 2 700 euroa.









      Lapin Kansan keräämien tietojen mukaan Hallan paliskunnassa vahingonkorvaukset voivat olla lähes 20 kertaa suuremmat kuin teurastulot. Hossa-Irnissä petokorvaukset olivat viime vuonna 12-kertaiset teurastuloihin verrattuna.

      Korvausten kasvuun vaikuttaa se, että Maaseutuvirasto korotti petokorvausten pohjana olevaa poron käypää arvoa kolmanneksella viime vuonna. Käypä arvo määritetään porolajin keskimääräisen painon ja porolajikohtaisen siitoskertoimen sekä poronlihan tuottajahinnan perusteella. Ajatuksena on vähentyneiden teurasmäärien korvaaminen.

      Myös myyjä hyötyy taloudellisesti kuviosta, jossa vasoja myydään etelään petojen syötiksi. Elävinä myytävistä vasoista saa paremman hinnan kuin teurastettavista. Lisäksi rahat saa heti käteen. Teurasrahojen saamisessa voi kulua parikin kuukautta.




      Poromies Asko Länsman Kaldoaivin paliskunnasta Utsjoelta kertoo, että esimerkiksi Utsjoen merkkipiirissä myynti lopetettiin, koska omia vasoja ei haluta ehdoin tahdoin petojen suuhun.

      ”Ei se enää ole porotaloutta tuollainen, se on jo jotain muuta. Toiminta myös vahingoittaa koko poroelinkeinon mainetta”, Länsman sanoo.


      Hossa-Irnin paliskunta teki poronhoitolakiin vedoten keväällä enemmistöpäätöksen, jonka mukaan paliskuntaan ei enää saa tuoda poroja ulkopuolelta.

    • Anonyymi

      Poronhoitoalueella poroviranomaisissa sekä poliiseissa on poromiehiä ja tähän ei valtiovalta uskalla puuttua mitenkään . "Laki kun ei koske poliisia eikä poromiestä ".

    • Anonyymi

      Onkohan ihan oikeasti pedot tappaneet..saa hyvät korvaukset..muutama poro murs jertoikin vuosia sitten ett näin huijataan caltiolta korvauksia..saattaa se poro ha vasa kuolla luonnollisesta syystä eikä peto tappanut

      • Anonyymi

        Petokorvaukset on niin suuret ettei petoja ole niin paljon että pystyisivät tappamaan tuollaisen määrän. Siinä on mukana omatkin syömiset ja vieläkin menee yli.


    • Anonyymi

      Ja kukaan ei uskalla puhua siitä, miten suuret vahingot tulee ympäristölle, kun poroja on aivan liikaa.
      Kaikki ympäristöviranomaiset sen tietää, mutta uskaltavat sanoa sen ääneen vasta kun siirtyvät eläkkeelle.

    • Anonyymi

      Koska lähi-idän miehet huomaa helpon tulonlähteen?

      alkaa muutto pohjoiseen ja poroilta kurkku auki---ahma se oli

      • Anonyymi

        Nuita poro omistaja rosvoja on ihan tarpeeksi täällä Pohjoisessa, huijaavat Valtiota sen kun kerkeevät.Ei tarvitse enään Lähi-idän porukkaa tulla.Tulee kilpailua🤣😂🤣


    • Anonyymi
    • Anonyymi

      Kaikki poromies-poroviranomaiset ja poromies-poliisit tulisi laittaa selvityksen alle .

      • Anonyymi

        Kyllä.. miten ne osaakin huijata niin uskottavasti ???


    • Anonyymi

      Valtio tukee raviurheilua 40 -miljoonaa.
      Montako piiskaa sillä saa, kyllä hevonen juoksee, kun on valtion hevonen ja oma piiska.
      "Eläinrääkkääjät" saavat 5x enämpi, kuin poromiehet.
      Montako poroa ja montako hevosta on Suomessa.

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Takaisin ylös

    Luetuimmat keskustelut

    1. Tärkeä kysymys!

      Haluatko sinä, mies, minut?
      Ikävä
      96
      1852
    2. Asiallinen lähestyminen

      Mitä on asiallinen lähestyminen?? Tietääkö tai tajuaako kukaan, varsinkaan miehet??? Eilen NELJÄNNEN kerran jouduin isk
      Sinkut
      176
      1377
    3. Jennika Vikman avoimena - Isosisko Erika Vikman ohjeisti napakasti Tähdet, tähdet -kisaan: "Älä.."

      Jennika ja Erika - niin ovat kuin kaksi marjaa! Ilmeiltään, ääneltään ja eleiltään hyvinkin samanlaiset - toinen on kyll
      Suomalaiset julkkikset
      16
      1228
    4. En tiedä..

      Yhtään minkälainen miesmaku sinulla on. itse arvioin sinua moneenkin otteeseen ja joka kerta päädyin samaan lopputulokse
      Ikävä
      106
      1157
    5. Milloin viimeksi näit ikäväsi kohteen?

      Oliko helppo tunnistaa hänet? Millaisia tunteita tuo näkeminen herätti sinussa?
      Ikävä
      63
      1112
    6. Mitäs nainen

      Meinaat tehdä viikonloppuna.
      Ikävä
      87
      976
    7. Suhde asiaa

      Miksi et halua suhdetta kanssani?
      Ikävä
      81
      974
    8. Kirjoita nainen meistä jotain tänne

      tai minusta, ihan mitä haluat. Niinkin voi kirjoittaa, etteivät muut tunnista, esim. meidän kahdenkeskisistä jutuista. K
      Ikävä
      72
      959
    9. Vedalainen metafysiikka

      Termi ”metafysiikka” kuuluu Aristoteleelle. Metafysiikka tarkoittaa ”fysiikan jälkeen” eli tietoa siitä, mikä on tavalli
      Hindulaisuus
      289
      793
    10. Ai jaa sinä oletkin ahnas

      Ja romanttinen luonne, nyt vasta hiffasin että olet naarastiikeri. Parempi myöhään kuin ei milloinkaan.
      Ikävä
      107
      768
    Aihe