Kristittyjen "fundamentaalinen totuus" ja kyvyttömyys ajatella

Anonyymi-ap

Kristinuskon perustassa, perimmäisessä pohjakivessä on vakava ongelma, jonka vuoksi en voi mitenkään arvostaa kyseistä maailmankuvaa. Minua häiritsee, että tuohon maailmankuvaan uskovia on päättävissä asemissa. Tekstini käsittelee varsinkin ns. karismaattisten liikkeiden uskovia.

Kuinka usein kristitty kuuntelee ihmistä, siis sellaista ihmistä, jonka elämäntavan tai kristinuskon ulkopuolisen filosofian kristitty tuomitsee, perustellen, että se on haitaksi yksilölle. Kristitty ei kuuntele, sillä hän tietää jo vastaukset. Vastaus on annettu ulkoa, se on vain sanoja, eikä sitä voi näyttää todeksi oikeassa todellisuudessa. Jos kristitty väittää, että jonkun asian voi näyttää todeksi, hänen perusteensa on joku uskonauktoriteetti, tämän puhe tai teksti, eli taas pelkkiä sanoja ilman todellisuutta. Jos kristitty on itse todistanut jotain, todiste on aina ollut tunne tai jokin muu sisäinen asia. Tällöin kristitty kieltää ihmisyyden, ja sanoo, että vain Jumala voi luoda ihmiselle syvimpiä tunteita, ja että vain kristitty niitä oikeasti tuntisi. Hän ei näe, että kaikilla on sama tunnesyvyys, ja itseasiassa kristityllä on syvyyttä kaikkein vähiten.

Osa kristinuskoa onkin ahdas muotti sille, mitä on ihminen. Ihmiskuva on hyvin kapea, eikä se vastaa maailman tai ihmislajin moninaisuutta. Kristinusko on paradoksaalinen uskonto. Toisaalta tulisi olla nöyrä ja oma ego kuolettaa Jumalan edessä. Toisaalta vain kristitty elämäntyyli on puhdas ja oikeellinen, siis juuri hänen elämäntyylinsä, ja se näkyy uskovien suhtautumisessa muihin ihmisiin. Kristityt eivät kohtaa näitä paradokseja, vaan he ohittavat ne semantiikalla ja erilaisilla ajatuskieroumilla. He ovat nöyriä samalla, kun ovat ainoita oikeassa.

Esimerkiksi mainittu paradoksi nöyryyden ja juuri minun oman elämäntyylini oikeellisuuden välillä selitetään sanakikkailuilla, jotka eivät vastaa todellisuutta. Esimerkiksi homojen tasa-arvosta saarnatessa, uskovat samaan aikaan sanovat rakastavansa homoseksuaalisia yksilöinä kuten kaikkia lähimmäisiään, ja toivovan heille parasta, johon kuuluu elämä synnittä. Kauniilla sanoilla ei ole väliä, jos toimii rumasti. Kristityt jarruttavat kaikkea sellaista elämää, joka ei sovi heidän muottiinsa. Jos muottiin ei asetu, ihminen on viallinen, syntinen ja tämän oma kyky ajatella vain viettelystä. Tämä on vaarallinen tapa ajatella. He eivät itse voi tajuta sitä, sillä he eivät näe oikeaa maailmaa. He ovat ajatusrakennelmiensa vankeja, luullen, että se vankila on todellisuus

Olen törmännyt myös seuraavaan ajatukseen: on paha maailma, jonne omasta lahkosta eroavat siirtyvät syntisiksi vaeltajiksi, ja oma turvallinen ympäristö täynnä samoinajattelevia kristittyjä. Kuinka tätä voi perustella? Tällainen oman mielensisäisen moraalijärjestelmän lähes autoritäärinen korottaminen ympäröivän todellisuuden yläpuolelle on merkki siitä, että kristitty ei kykene ajattelemaan. Hän selittää ilmiöitä, maailmaa ja ihmisyyden osia noiden päänsä sisäisten arvotusten, hierarkioiden ja peräti taikauskon kautta, mutta ei kykene avaamaan silmiään ja katsoa maailmaa, tai höristämään korviaan ja aidosti kuunnella, mitä muut sanovat. Ainakaan sitten, että pyrkisivät ajattelemaan ja ymmärtämään.

Tämä on vaarallinen yhdistelmä. Ihminen, joka on samaan aikaan fundamentaalisen totuuden pauloissa, mutta ilman kykyä ajatella oman totuutensa ulkopuolella.

3

82

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Anonyymi

      Samaistat oman negatiivisen maailmankuvan muidenkin ongelmaksi. Olen kristitty, jolle Jumala on vahvistanut uskoni tärkeimmät totuudet aina pyydettyäni sitä. En löydä ylimielisestä vuodatuksestasi juuri mitään opiksi otettavaa. Mihin pyrit ? Näen kirjoituksessasi paljon tietämättömyyttä Jumalan ylivertaisesta viisaudesta, joka vallitsee kaikkialla, missä kaltaisesi saatanan demonien vallitsemat ihmiset eivät saastuta mieliä ja ympäristöä. Tekoälyn avulla sanelemat ajatukset, eivät ole persoonan kokemusperäisiä, ihmiselle tärkeää syvällistä vuorovaikutteista sanomaa.

      • Anonyymi

        Minun tunteellani tai maailmankuvani sävyllä ei ole väliä. Huomasitko, ettet reaktiosi oli kertoa tunteestasi ja kertoa oletuksistasi minua (ketjun aloittaja) kohtaan.

        Kyse ei ole tunteista tai siitä kenen maailmankatsomus on oikea. Tiivistän aloitukseni: fundamentilistikristillinen ajattelutapa perustuu mielen sisäisiin rakennelmiin, eikä se kuvaa oikeaan maailmaan.

        Ja yleisesti ketjun herätyskristillisille lukijoille: luen mielelläni, jos joku esittää perusteltuja näkemyksiä ketjun aiheeseen. Siis todistaa, että ajatukseni ovat huonoista kokemuksistani jääneitä ennakkoluuloja herätyskristityistä. Kuuntelen mielelläni myös muiden ajatuksia, pyrin ymmärtämään muita ja jos opin uutta, korjaan ennakkoluulojani. Kiinnostaisi kuulla aitoa, omaa pohdintaa ketjussa esittämiini väitteisiin.


    • Anonyymi

      Ei meillä kristityillä ole oikeutta ajatella itse.

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Milloin viimeksi näit ikäväsi kohteen?

      Oliko helppo tunnistaa hänet? Millaisia tunteita tuo näkeminen herätti sinussa?
      Ikävä
      109
      2155
    2. Kirjoita nainen meistä jotain tänne

      tai minusta, ihan mitä haluat. Niinkin voi kirjoittaa, etteivät muut tunnista, esim. meidän kahdenkeskisistä jutuista. K
      Ikävä
      119
      1666
    3. Suhde asiaa

      Miksi et halua suhdetta kanssani?
      Ikävä
      124
      1530
    4. En tiedä..

      Yhtään minkälainen miesmaku sinulla on. itse arvioin sinua moneenkin otteeseen ja joka kerta päädyin samaan lopputulokse
      Ikävä
      106
      1347
    5. Paras olisi vain unohtaa

      Tuleekohan tähän meidän tilanteeseen ikinä mitään selvyyttä. Epätoivo iskee taas, enkä jaksaisi enää odottaa. Kohta lop
      Ikävä
      75
      1266
    6. Voisitko laittaa

      Nimesi ensimmäisen ja kaksi viimeistä kirjainta tähän?
      Ikävä
      68
      1175
    7. Kristityn megahyökkäys idän palstoilla on kauhistuttava

      Terroristikristityn megahyökkäys joka puolella on kauhistuttava, hänen viesteissään on järjetön määrä vihaa. Hän on idän
      Idän uskonnot
      489
      1167
    8. IS viikonloppu 18-19.5.2024.

      Laatija Toni Pitkälä on itse laatinut ja kuvittanut 3- arvoista ristikkonsa. Nihkeästi tuntuu löytyvän ensimmäisiä var
      Sanaristikot
      88
      963
    9. Oliko vähä sometettu taas vai?

      Tuli aiva liika nopiaa traktorin perä vastahan. https://www.iltalehti.fi/kotimaa/a/2b3857b3-f2c6-424e-8051-506c7525223a
      Kauhava
      9
      942
    10. Nämä kaikki alla olevat aloitukset on saman naisen aloituksia

      Kuinka paljon täytyy vintissä viheltää että esiintyy välillä jopa miehenä, ja sitten itse vastailee omiin kysymyksiinsä?
      Ikävä
      138
      886
    Aihe