Huutokaupat.com - noudattaako he tätä päätöstä?

Anonyymi-ap

Markkinaoikeus kielsi kuluttaja-asiamiehen vaatimuksesta menettelyn, jolla Huutokaupat.com-verkkokauppaa ylläpitävä Mezzoforte Oy vei kuluttajilta oikeuden perua verkossa tehdyn kaupan. Markkinaoikeus tehosti kieltoa 100 000 euron suuruisella uhkasakolla. Huutokaupat.comissa suoraan Mezzofortelta ostoksen tehneet kuluttajat voivat vedota peruuttamisoikeuteen.

Huutokaupat.com-verkkokaupassa on tarjottu kuluttajien ostettavaksi muun muassa ajoneuvoja, pienkoneita, työkaluja, elektroniikkaa ja kalusteita. Myytävänä on ollut käytettyä ja uutta tavaraa. Kyse on ollut verkkohuutokaupasta, jossa tavaroiden myyntihinta on määräytynyt lähtöhinnan päälle tehtyjen korotettujen tarjousten perusteella. Kuluttajilla ei yhtiön sopimusehtojen mukaan ole ollut oikeutta perua tällaista kauppaa.

Markkinaoikeus kielsi 11.1.2021 kuluttaja-asiamiehen vaatimuksesta menettelyn, jolla Mezzoforte vei kuluttajilta kaupan peruuttamisoikeuden. Markkinaoikeus tehosti kieltoa 100 000 euron sakon uhalla. Markkinaoikeuden mukaan yritys menetteli kuluttajansuojalain vastaisesti, kun se oli kieltänyt peruuttamisoikeuden vedoten siihen, että kyseessä on huutokauppa.

Peruuttamisoikeus voidaan poikkeuksellisesti evätä vain niin sanotuissa perinteisissä huutokaupoissa, joihin liittyy muun muassa erillisen huutokaupanpitäjän, kuten huutokauppakamarin, järjestämä fyysinen huutokauppatilaisuus. Markkinaoikeuden mukaan Huutokaupat.com-verkkokaupassa ei ollut kyse poikkeuksen piiriin kuuluvasta huutokaupan muodosta. Kysymys ei ollut huutokaupanpitäjän johtamasta tarjouskilpailumenettelystä, eikä fyysisiä huutokauppatilaisuuksia järjestetty. Kyse oli verkkohuutokaupasta, joka ei kuulunut poikkeuksen piiriin.

Peruuttamisoikeus on etämyynnissä keskeinen kuluttajan oikeus

Etämyynnissä peruutusoikeus on pääsääntö, ja kuluttajalla on yleensä oikeus perua kauppa 14 päivän kuluttua ostoksen tekemisestä Euroopan unionin lainsäädäntöön perustuvan kuluttajansuojalain mukaan.

”Etämyynnissä tavaraan tai palveluun ei voi tutustua ennen ostopäätöstä, joten peruuttamisoikeus on kuluttajan kannalta tärkeä oikeus. Alustat mahdollistavat uudenlaisia palveluita. Erilaiset palvelukonseptit ovat tervetulleita, mutta niiden kehittämisessä ja käytännön toteuttamisessa tulee huomioida kuluttajien oikeudet”, kuluttaja-asiamies Katri Väänänen avaa peruuttamisoikeuden merkitystä.

Lainvastaiset sopimusehdot eivät sido kuluttajaa. Peruuttamisoikeuden puuttuminen Huutokaupat.com-kaupoissa on mitätön ehto, johon Mezzoforte ei voi myyjänä vedota.

Kuluttajilla mahdollisuus vedota peruuttamisoikeuteen

Kuluttajille on markkinoinnissa ja ennen sopimuksen tekemistä annetuissa tiedoissa Huutokaupat.com-verkkokaupassa ilmoitettu, että heillä ei ole kaupan peruuttamisoikeutta. Koska Huutokaupat.com-verkkokauppaa ylläpitävä Mezzoforte ei voi vedota lainvastaisena mitättömään sopimusehtoon, voivat sellaiset kuluttajat, joiden kohdalla pidennetty peruutusaika ei ole vielä kulunut umpeen, yhä vedota peruuttamisoikeuteen.

Jos elinkeinonharjoittaja ei ole kertonut kuluttajalle tämän peruuttamisoikeudesta, peruuttamisaika päättyy 12 kuukauden kuluttua normaalin peruuttamisajan päättymisestä. Jos elinkeinonharjoittaja korjaa puutteen tänä aikana, peruuttamisaika päättyy 14 päivän kuluttua päivästä, jona kuluttaja sai tämän tiedon.

Kauppa on mahdollista perua, vaikka tavara olisi otettu käyttöön. Jos elinkeinonharjoittaja on laiminlyönyt velvollisuutensa antaa kuluttajalle peruuttamisoikeutta koskevan tiedon, ei kuluttaja peruuttamistilanteessa vastaa käyttöönotetun tavaran arvonalentumisesta. Jos kuluttaja haluaa peruuttaa tekemänsä kaupan, hänen tulee ilmoittaa tästä myyjälle. Ongelmatilanteissa kuluttajaneuvonnasta saa henkilökohtaista neuvontaa.

Määrätty kielto koskee ainoastaan sellaisia kauppoja, joissa Mezzoforte ostaa myytävän tavaran sen aiemmalta omistajalta ja myy sen eteenpäin omissa nimissään Huutokaupat.comissa. Markkinaoikeuden päätös ei ole vielä lainvoimainen. Kieltoa on noudatettava 25.1.2021 alkaen.

14

110

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Anonyymi
      • Anonyymi

        kyllä siellä on vielä taustalla ja siis ohjaimissa Janne Leino ja Juha Jaskara

        Huutokaupat.comin yrittäjät Janne Leino ja Juha Jaskara jatkavat yhtiön omistajina ja antavat jatkossakin panoksensa kasvun rakentamiseen. Omistajat uskovat yhdessä, että kasvu tuo entistä enemmän mahdollisuuksia Huutokaupat.comin henkilöstölle ja asiakkaille.


      • Anonyymi

        Pääomasijoittajat ry

        Innovation Home Kamppi
        Kansakoulukatu 3, 00100 Helsinki

        Eli pääomasijoittajat on se taho joka tekee näin moraalitonta yritystoimintaa

        -sari


      • Anonyymi

      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Pääomasijoittajat ry

        Innovation Home Kamppi
        Kansakoulukatu 3, 00100 Helsinki

        Eli pääomasijoittajat on se taho joka tekee näin moraalitonta yritystoimintaa

        -sari

        https://www.ains.fi/yhteystiedot/petrus-blomqvist

        Blomqvist


      • Anonyymi

        On siellä suurempi vilttiketju: Juha Jaskara, Petrus Blomqvist, Santtu Poutanen ja Janne Leino.

        Heilla on moraali hävinnyt tuosta yritystoiminnasta, mutta luulen että rahan ahneus on sokaissut heidät
        Toisaalta siihen ei ole hoitokeinoa

        Samppa


    • Anonyymi

      Toimiiko alusta myyjänä vai välittäjänä?

      Silloinkin, kun tavaran kauppa tehdään verkossa, kuluttajalle ei saa jäädä epäselvyyttä myyjän identiteetistä. Kuluttajalle pitää aina olla selvää, kenen puoleen hän voi ongelmatilanteissa kääntyä, ja kuka vastaa tavarassa olevasta virheestä. Kuluttaja-asiamiehen havaintojen mukaan kuluttajan voi olla vaikea saada selkoa, toimiiko markkinapaikka ainoastaan ilmoitusalustana vai tuotteen myyjänä. Alustan velvollisuus on kertoa omasta roolistaan kuluttajalle.

      Alustojen kannattaakin miettiä omaa rooliaan tarkasti, sillä kuluttajansuojalaissa on erityissäännös kulutushyödykkeen välittäjän vastuusta. Se asettaa tietyissä tilanteissa välittäjät suoraan vastuuseen sopimusrikkomuksesta kuluttajaan nähden. Tällaista vastuuta sopimuksen täyttämisestä ei kuitenkaan synny, jos laissa määritellyt edellytykset täyttyvät.

      Alusta vastaa aina omista palveluistaan ja toiminnastaan. Alustan ylläpitäjän on muotoiltava palvelunsa sellaiseksi, että sitä käyttävillä yrityksillä on mahdollisuus toimia lain mukaisesti. Vastaavasti myyjäyrityksillä on vastuu noudattaa etämyynnin säännöksiä.

      TÄTÄ HUUTOKAUPAT KIERTÄÄ SITEN ETTÄ LAITTAA MYYJÄKSI MOLEMMAT NIMET SEKÄ AUTOKAPAN JOSTA AUTO NOUDETAAN ETTÄ ITSENSÄ JOLLOIN OSTAJA EI EDES TIEDÄ KUKA ON MYYJÄ

    • Anonyymi

      NIIN jos huutokaupat.com myy esimerkiksi Auton joka on rikki mutta auton esittelytekstissä kerrotaan ettei lyhyellä koeajolla ilmennyt mitää erikoista ja auto on ajolleen ollut jokapäiväisessä käytössä, mutta kun haet sen niin sisällä haisee koiran kusi ja katsastuksen korjauskehoitukset ovat tekemättä ja vaihteet ei toimi. Sitten kun yrität perua niin Huutokaupat/ mezzoforte aloittaa uhkailun että he vähetää ostohinnastasi kaikki kilometri joita olet ajanut niin joudut maksamaan lisää meille …. Hahahahahha näin se toimii kun moraali on poissa Mezzoforten omistajilta

      Kuka muuten omistaa mezzoforten kusetuslaitoksen ?

    • Anonyymi

      Tämmöinen yritys joka kertoo toistaa viranomaisille ja tekee toista sitten asiakkaiden kanssa esli kusettaa asiakkaita

    • Anonyymi

      Onko mitään hyvää kukaan löytänyt?

    • Anonyymi

      Ei kait kkv oikeasti koskaan laita maksuun näitä uhkasakkoja ja toisaalta mitä se merkitsee yhtiölle joka tekee hyvää tulosta ?

    • Anonyymi

      Eivät noudata, mutta kuka sitä noudaataa? Koska sakot ei tule maksuu…

    • Anonyymi

      Ei tuolla ole pakko tehdä ostoja. Sontaa olen minäkin ostanut. Oppirahat.

    Ketjusta on poistettu 1 sääntöjenvastaista viestiä.

    Takaisin ylös

    Luetuimmat keskustelut

    1. Ole rohkeampi kuin koskaan

      ja kerro tähän suoraan kaivattusi nimi
      Ikävä
      108
      2266
    2. Oulussa puukotettu lasta

      Onko perussuomalaiset huolissaan julkisten tilojen turvallisuudesta. Miten sisäministeri Rantanen suhtautuu lapsiin kohd
      Perussuomalaiset
      437
      1699
    3. Mitä tekisit jos

      täällä ois viesti sulle, otsikossa sun etunimi ? Ja viestissä sanotaan "minä rakastan sua" ja allekirjoituksena kaiva
      Ikävä
      91
      1363
    4. Nyt pärähtää - Uusi lavatanssiohjelma starttaa tv:ssä!

      Oletko toivonut lavatanssiohjelmaa televisioon? Puoli seiskan kesäilta tuo lavatanssit suomalaisiin koteihin. Juontajin
      Tv-sarjat
      19
      1245
    5. Milloin olet viimeksi nähnyt

      Kaivattusi ja missä? Onko ikävä vastaa rehellisesti.
      Ikävä
      81
      1214
    6. Kokki Akseli Herlevin ex-rakas Emmi Suuronen kisasi Diilissä - Nyt Selviytyjissä: "Vaikka olen..."

      Emmi Suuronen ja Akseli Herlevi ovat ex-pariskunta. Nyt Emmi nähdään taas tosi-tv-ohjelmassa. Takana on jo Diili ja mis
      Suomalaiset julkkikset
      12
      1144
    7. Onpas punavihreät taas ärhäkkäinä

      😺 Ihan tuntuu kuin syyttäisitte meikäläisiä/meikäläistä Oulun puukotuksesta. Tapaus on hyvin ikävä ja tuomittava. En
      Luterilaisuus
      292
      1072
    8. Ääripersu puukotti taas.

      Kamalaksi on mennyt. Persut ammuskelee ja puukko heiluu..
      Oulu
      192
      1064
    9. Miten ihmeessä

      on kaksi niin samanlaista. Älä ymmärrä väärin, en yritä mitenkään itseäni ylentää mutta eiköhän me jollakin radioaallol
      Ikävä
      52
      1041
    10. Hauskaakin jopa...

      Että moni nainen olettaa, että kyse on vaan siitä kaanustinloukusta, kun mies jotain ehdottaa. 😄 Ja miettiikö monikaan
      Sinkut
      205
      883
    Aihe