Maahanmuuttajille kesätyöpaikkoja

Olin erityisluokan opena ennen kuin lähdin eläkkeelle vuoden vaihteessa. Tapasin hommata oppilaille kesätyöpaikkoja. Kyllä opettaja huomaa, keneltä homma luonnistuu ja keneltä ei. Oli tausta mikä tahansa.

Yhdelle hommasin töitä rakennusfirmasta. Hän suhtautui oppitunneilla hyvin torjuvasti naisiin. Hänen mukaansa heidän paikkansa oli kotona. No sitten järjestin vierailun eräällä rakennustyömaalla.

Paikalle ilmestyi nainen. Kysyin että mitä hän tekee? Onko siivooja vai keittiöllä töissä. Hän kertoi olevansa työnjohtaja. Mamupojalta meni kuppi aivan nurin. Hän ei millään uskonut että naisella on parinsenkymmentä miestä alaisenaan. Ja vielä rakennuksilla.

Lähdettiin pois niin poika uhosi. "Mä en aikanaan tekisi mitään mitä tuo nainen käskisi. Mä vaihtaisin työpaikkaa". Sanoin: "Ne soittaa uudesta työpaikasta vanhaa. Mitä luulet että kuka vastaa puhelimeen?". Poika meni hiljakseksi.

Juu ja sitten kesällä sain hänet töihin pieneen rakennusfirmaan, joka teki saneeraustöitä. Siellä hänen pomonaan toimi koko kesän pomon vaimo. Ja ihan hyvin meni.

Seuraava vuonna sitten kun juttelimme naisen asemasta tunnilla, niin poika oli vaihtanut mielipidettä. Hänen mukaansa nainen voi olla töissä. Hän oli valmis myös siihen että hänen tuleva tytär voi lähteä opiskelemaan.

Tuossa työteossa oli yksi ongelma. Pojan perhe eli toimeentulotuella. Poika antoi ensimmäisen palkkansa perheelle. Toisen hän sai pitää itse, mutta osti silti äidilleen tiskikoneen.

Ongelma liittyi siihen, että 15-vuotiaasta pojasta tuli perheen virallinen "elättäjä". Hänen saamansa palkka lyhennettiin toimeentulotuesta. Seuraava kesänä poika ei mennyt töihin vaikka paikka oli olemassa.

Toinen tapaus viime syksynä. Hommasin pojille TET-paikat rengasfirmasta. Sinne meni kaksi poikaa. Toinen oli virolainen ja toinen tummempi mamu, joka ei osannut edes lukea suomea kunnolla. Saati sitten kirjoittaa.

Jälkikäteen soittelin firmaan. Omistaja sanoi että virolainen poika oli koko ajan plärännyt vain kännykkää. Toisesta tummemmasta hän sanoi että ottaisi pojan koska tahansa töihin.

Häntä kun sai pidätellä liiasta ahkeruudesta. Tämä jälkeen sain hommattua hänelle pidempää TETiä rakennusfirmasta. Tarkoitus on myös että sitä kautta hänelle aukeaisi oppisopimuspaikka yläasteen jälkeen.

Minusta tässä olisi yksi väylä "hoitaa" kotoutumista. Noita nuoria poikia
pistettäisiin oppisopimuskoulutukseen. Turha kiusata heitä teoreetisella koululla, joka vain korostaa heille itselleen "huonoutta".

Käden töiden kautta he oppivat itselleen ammatin ja saavat myös lisää itsetuntoa. Ynnä oppivat tämän yhteiskunnan sääntöjä ja tasa-arvoa. Ja etenkin sitä että raha ei kasva puussa.

3

195

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Anonyymi

      debiilit ovat suomen pelastus ja uskovaiset sellaiset etenkin 🤣

      renkaan vaihtajia tarvitaan syksyllä ja keväällä , koska ei nykysuomalainen viitsi itse vaihtaa alle 50e .Mietin vain, että miten virheetön suoritus säilyy näillä kuormitettuna 🤔

      • Minä sanoin että se kaveri meni sen jälkeen raksalle TETtiin. Ja siitä varmaan sinäkin tiedät sen verran että sitä tehdään läpi vuoden. Duunia raksalla.


    • Anonyymi

    Ketjusta on poistettu 1 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. En usko et meistä tulee jotain

      Se ei kuitenkaan estä toivomasta et tulisi. Toivon et voitas suudella ja se sais asioita loksahtamaan paikoilleen. Jutel
      Ikävä
      10
      2520
    2. Kuvaile itseäsi

      Kaivatullesi, niin että hän sinut tunnistaa.
      Ikävä
      85
      1940
    3. Eini paljastaa nuorekkuutensa salaisuuden - Tämä nousee framille: "Se on pakko, että jaksaa!"

      Discokuningatar Eini on täyttänyt upeat 64 vuotta. Lavoilla ja keikoilla nähdään entistä vapautuneempi artisti, joka ei
      Suomalaiset julkkikset
      38
      1469
    4. Huomenta keskipäivää

      Kivaa päivää mukaville ja söpösille. 🐺🫅❤️☕☀️
      Ikävä
      260
      1398
    5. Yli puolella maahanmuuttajalapsista ei ole tietoja ja taitoja, joilla selviää yhteiskunnassa

      Miksi Suomeen otetaan väkeä jolla on älyvajetta? https://www.hs.fi/politiikka/art-2000010730220.html
      Maailman menoa
      273
      1018
    6. Oletko koskaan katunut kun

      elämäsi tilaisuus jäi käyttämättä? 💔
      Ikävä
      66
      883
    7. Olen J-mies

      Jos kerrot sukunimeni alkukirjaimen, ja asuinpaikkakuntani. Lupaan ottaa yhteyttä sinuun.
      Ikävä
      47
      871
    8. Ei sitten, ei olla enää

      Missään tekemisissä. Unohdetaan kaikki myös se että tunsimme. Tätä halusit tämän saat. J miehelle. Rakkaudella vaalea na
      Ikävä
      77
      850
    9. Sinusta näkee että

      Kaipaat paljon.
      Ikävä
      51
      826
    10. Haluaisin ottaa sinut syleilyyni mies

      Olet suloinen...
      Ikävä
      44
      755
    Aihe