Helsingin kasvatuksen ja koulutuksen johto:
”Helsingin kaupungin päiväkodilla ja koululla on mahdollisuus ratkaista, etteivät ne järjestä uskonnollisia tilaisuuksia toiminta-aikana.” Näin toteaa Helsingin kasvatuksen ja koulutuksen toimialan johto 30.5. vastauksessaan Helsingin seudun vapaa-ajattelijain esitykseen.
Käytännössä kysymys on evankelis-luterilaisen kirkon seurakuntien tarjoamista uskonnollisista tilaisuuksista, joille päiväkotien ja koulujen tulee järjestää vastaavaa vaihtoehtoista toimintaa.
Tämän päätöksen jokainen päiväkoti ja koulu voi tehdä oman harkintansa mukaan. Harkinnassa koulut ja päiväkodit ottavat huomioon lapsi- ja oppilasryhmät sekä henkilöstöresurssit.
Ratkaisut toiminnan suunnittelusta, toteutuksesta ja arvioinnista tehdään yksiköissä.
Helsingin kasvatuksen ja koulutuksen toimialan johto katsoo, että on tärkeää jättää päiväkotien ja koulujen päätäntä- ja harkintavaltaan tilaisuuksien järjestäminen.
Helsingin kaupungin varhaiskasvatuksessa, esiopetuksessa ja perusopetuksessa toimitaan varhaiskasvatussuunnitelman, esiopetuksen ja perusopetuksen opetussuunnitelmien ja varhaiskasvatus- ja perusopetuslakien mukaisesti. Suunnitelmaohjeiden linjauksena on ”uskonnollinen, katsomuksellinen ja puoluepoliittinen sitouttamattomuus”.
Mikäli uskonnollisia tilaisuuksia ja niille vaihtoehtoista toimintaa on, niiden järjestämisessä noudatetaan Opetushallituksen antamia erillisiä ohjeita OPH 55-2018 ja OPH-3903-2022.
Uskonnollisia tilaisuuksia ei ole pakko ottaa päiväohjelmaan
14
274
Vastaukset
- Anonyymi
Askel oikeaan suuntaan.
- Anonyymi
Rohkeutta, rehtorit!
- Anonyymi
Tuetaan rehtoria tähän rohkeaan ratkaisuun.
Nostan tätä. Elämme keskellä muutosta, jossa koulu ja uskonto erkaantuvat. Muutos voisi teoriassa olla selkeä: eduskunta päättäisi, OPH tekisi ohjeet, koulut muuttaisivat toimintaansa. Käytännössä muutos tapahtuu kunta, koulu ja luokka kerrallaan.
- Anonyymi
Eduskunta on säätänyt perusopetuslain, jonka perustuslakivaliokunta on hyväksynyt, valtioneuvosto on antanut perusopetusasetuksen, Opetushallitus on antanut opetussuunnitelman perusteet ja kunnat (ja muut koulutuksen järjestäjät) ovat hyväksyneet opetussuunnitelmat.
Tämän pitäisi riittää. Mutta ei... Anonyymi kirjoitti:
Eduskunta on säätänyt perusopetuslain, jonka perustuslakivaliokunta on hyväksynyt, valtioneuvosto on antanut perusopetusasetuksen, Opetushallitus on antanut opetussuunnitelman perusteet ja kunnat (ja muut koulutuksen järjestäjät) ovat hyväksyneet opetussuunnitelmat.
Tämän pitäisi riittää. Mutta ei...Ööh? Laissa ei suoraan sanota tästä mitään, eikä asetuksessa. OPH:n ohje puolestaan nimenomaan sanoo että saa järjestää (tietyin ehdoin) mutta ei ole pakko.
- Anonyymi
jori.mantysalo kirjoitti:
Ööh? Laissa ei suoraan sanota tästä mitään, eikä asetuksessa. OPH:n ohje puolestaan nimenomaan sanoo että saa järjestää (tietyin ehdoin) mutta ei ole pakko.
OPH:n ohje ei perustu lakiin ja on ristiriidassa lakiin perustuvan opetussuunnitelman perusteet -asiakirjan kanssa.
- Anonyymi
Rohkaistaan. Eikä katsomuskasvatustakaan pidä ulkoistaa kirkolle.
- Anonyymi
Aivan! Mutta rehtoreita painostetaan ottamaan.
- Anonyymi
Rovaniemellä vedotaan siihen että enemmistö on kirkon jäseniä. Se ei enää päde pk-seudulla.
- Anonyymi
Uskonnollisia tilaisuuksia voidaan kuitenkin ottaa ohjelmaan ainakin niin kauan kuin laki ei sitä kiellä. Sitten jos laki sen kieltää, senkään jälkeen ei ole pakko ottaa osaa kaikenlaiseen muuhunkaan ohjelmaan.
- Anonyymi
Sitouttamattomuus kunniaan
Helppo. - Anonyymi
Ei ole pakko. Hellää kuvattiin, reksi.
Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.
Luetuimmat keskustelut
- 743022
- 712901
- 681842
Tykkään susta
Elämäni loppuun asti. Olet niin suuresti siihen vaikuttanut. Tykkäsit tai et siitä171709- 241667
- 261642
- 201620
- 481307
- 381283
Onko meillä
Molemmilla nyt hyvät fiilikset😢ei ainakaan mulla mutta eteenpäin on mentävä😏ikävä on, kait se helpottaa ajan myötä. Ko91279