USAn hegemonia ajan lopputuloksia

Anonyymi-ap

Neuvostoliiton järjestelmän romahtaminen 26 vuotta sitten, joulunseutuun 1991, antoi sysäyksen vaaralliseksi osoittautuneelle Yhdysvalloissa luodulle ideologiselle suuntaukselle, jota voimme kutsua nimityksellä neokonservatismi.

Neuvostoliitto oli karvoineen ja nahkoineen toteuttanut tärkeintä tehtäväänsä, Yhdysvaltain unilateraalisten, yksinvaltaisuuteen tähtäävien toimien rajoittajana. Tämän vastavoiman katoaminen sai välittömästi Washingtonin ja sen silmäntekevät neokonservatiivit julistamaan oman agendansa Yhdysvaltain maailmanlaajuisesta hegemoniasta.

Yhdysvallat oli nyt ”ainoa suurvalta”, ”sole superpower”, ”unipower” – ainoa supervalta, yksinvalta – joka voi, ja tulee toimimaan ilman mainittavaa vastustaa kaikkialla maailmassa.

*

Washington Postin uuskonservatiivinen toimittaja Charles Krauthammer tiivisti ”uudet realiteetit” tähän tapaan:

”Meillä on ylivoimainen globaali voima. Me olemme luoneet maailmanhistorian merkittävimmän valtajärjestelmän. Kun Neuvostojärjestelmä petti, syntyi jotain uutta, jotain todella uutta – yhden supervallan malli, unipolaarinen maailma, jota hallitse yksi ainoa valta, Yhdysvallat, jolla ei ole ainuttakaan varteenotettavaa kilpailijaa tai haastajaa, ja joka määrää maailman joka kolkalla.

Tämä merkitsee strategisesti täysin uutta kehitysaskelta ihmiskunnan historiassa, eikä sellaista ole nähty sitten Rooman valtakunnan tuhon. Eikä edes Roomaa voida verrata siihen asemaan, jonka Amerikka on tänään ottanut”.

*

Se tyrmäävä yhden voimakeskuksen mahti, jonka historia nyt on suonut Washingtonille, tuli turvata hinnalla millä hyvänsä.

Vuonna 1992 Pentagonin johtava viranhaltija, alivaltiosihteeri Paul Wolfowitz määritteli ”Wolfowitzin doktriinin”, Wolfowitzin opin, josta tuli Washingtonin ulkopoliittinen ohjenuora.

Wolfowitzin ohjelma julisti, että Yhdysvaltain ulko- ja sotilaspolitiikan ”ensimmäinen päämäärä” on ”torjua niiden uusien haastajien esiinnousu, niin entisen Neuvostoliiton alueella kuin kaikkialla muuallakin, jotka muodostavat uhkan (Yhdysvaltain yksinvallalle) ja pyrkivät samaan asemaan, joka entisellä Neuvostoliitolla aikoinaan oli.

Tämä on uusi dominointi, joka huomioi ensisijaisesti uuden alueellisen puolustusstrategian ja edellyttää, että me pyrimme torjumaan kaikki vihamieliset voimat, ja erityisesti ne, jotka pyrkivät ilman rajoitustoimia kehittymään globaaleiksi voimiksi.

(A ”hostile power” on sellainen valtio, joka on kyllin voimakas, että se kykenee omaksumaan Washingtonista riippumattoman itsenäisen ulkopolitiikan”.)

*

Amerikan hegemonistisen yksinvallan muotoutumisesta kiinnipitämisen politiikka käynnistyi presidentti Clintonin hallinnon aikana sen suorittaessa aseellisen intervention Jugoslaviaan, Serbiaan ja Kosovoon, ja sen määrättyä lentokieltoalueen Irakiin

Vuonna 1997 uuskonservatiivit julkaisivat hankkeensa ”Projekti Uuden Amerikkalaisen Vuosisadan toteuttamiseksi”.

Vuonna 1998, kolme vuotta ennen 9/11 –tapahtumaa, uuskonservatiivit lähettivät presidentti Clintonille kirjeen, jossa he vaativat Irakin hallinnon vaihtamista ja ”Saddam Husseinin siirtämistä vallasta”.

Neokonservatiivit julkaisivat ohjelmansa, jossa he vaativat seitsemän hallituksen syrjäyttämistä vallasta lähimmän viiden vuoden aikana.

(Vaatimus koski Irakin, Syyrian, Libanoin, Libyan, Somalian, Sudanin ja Iranin hallintojen kaatamista, vh).

5

81

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Anonyymi

      Pyrkimyksillään muodostaa Yhdysvaltain ikuinen hegemonia maailmaan, uuskonservatiivit heittävät roskakoppaan sen takuun, jonka Washington antoi Gorbatshoville, nimittäin että NATO ei inahda tuumaakaan itään päin.

      Niinpä uuskonservatiivit pullauttivat Yhdysvallat pois ABM-sopimuksesta (torjuntaohjuksia koskeva sopimus), joka määritteli, että kumpikaan, ei Yhdysvallat eikä Venäjä saa kehittää eikä tuottaa torjuntaohjuksia.

      Uuskonservatiivit uudelleenkirjoittivat Yhdysvaltain sotilasdoktriinin ja siirsivät ydinaseet niille jo vakiintuneesta kosto-aseen roolista ennaltaehkäisevän ensi-iskun aseeksi.

      Samoin uuskonservatiivien vaatimuksesta ja paineesta Yhdysvallat päätti sijoittaa torjuntaohjuksia Venäjän rajan tuntumassa sijaitseviin tukikohtiin, julistaen että tukikohdat perustetaan tarkoituksella suojella Eurooppaa Iranin väitettyjä mannertenvälisiä ydinohjuksia vastaan, ydinaseita, joita sillä ei väittämistä huolimatta ollut.

      *

      Yhdysvaltain hallinto ja media ovat demonisoineet Venäjän ja Venäjän presidentti Vladimir Putinin, sekä heille lojaalit tahot, paljolti uuskonservatiivien mielipidevaikuttamisen tuloksena. Esimerkiksi Hillary Clinton, joka oli demokraattien presidenttiehdokas, julisti Putinin olevan ”uusi Hitler”. Aiempi CIA:n viranomainen vaati Putinin salamurhaamista.

      Molempien pääpuolueiden presidenttiehdokkaat ovat kilpailleet siitä, kuka kykenee käyttämään aggressiivisinta kieltä Venäjästä ja sen päämiehestä.

      *

      Tämä on tuhonnut suurten ydinasevaltojen välisen luottamuksen.

      Venäjän hallitus on oppinut, ettei Washington kunnioita sen omia lakeja, ja vielä vähemmän kansainvälistä oikeutta, ja ettei sen voi odottaa pitävän kiinni mistään sen kanssa solmituista sopimuksista.

      Tämä luottamuksen puute, yhdessä Washingtonin ja amerikkalaisen prostituioidun median avoimen Venäjä-vihamielisyyden kanssa, jota idioottimaisesti toistetaan Euroopan pääkaupungeissa, on luonut pohjan ydinsodalle.

    • Anonyymi

      Onneksi tuo USAn sadistinen maailmanvalta on viimein tulossa päätökseen.

    • Anonyymi

      Hyvä tiivistelmä. Mutta suomalaiset ei usko, no muu maailma uskoo.

      • Syyllinen on siis USA ja Venäjä onkin vain viaton uhri, vai mitä.


    • Anonyymi

      Nämä muu maailma oppii ala-asteella, Suomessa pimitetään. Miksi?

    Ketjusta on poistettu 1 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Monenko kanssa olet harrastanut seksiä

      tänä aikana kun olet kaivattuasi kaipaillut?
      Ikävä
      126
      3038
    2. Timo Soini tyrmää Tynkkysen selitykset Venäjän putinistileiristä

      "Soini toimi ulkoministerinä ja puolueen puheenjohtajana vuonna 2016, jolloin silloinen perussuomalaisten varapuheenjoht
      Maailman menoa
      267
      1255
    3. Melkein lähetin viestin.

      Onneksi tulin järkiini. Mukavaa kesää
      Ikävä
      101
      1241
    4. Nainen voi rakastaa

      Ujoakin miestä, mutta jos miestä pelottaa näkeminenkin, niin aika vaikeaa on. Semmoista ei varmaan voi rakastaa. Miehelt
      Ikävä
      79
      1051
    5. Sulla on nainen muuten näkyvät viiksikarvat naamassa jotka pitää poistaa

      Kannattaa katsoa peilistä lasien kanssa, ettet saa ihmisiltä ikäviä kommentteja.
      Ikävä
      65
      1026
    6. Kalateltta fiasko

      Onko Tamperelaisyrittäjälle iskenyt ahneus vai mistä johtuu että tänä vuonna ruuat on surkeita aikaisempiin vuosiin verr
      Kuhmo
      12
      1000
    7. Rakastan sinua

      Olen tiennyt sen pitkään mutta nyt ymmärsin että se ei menekään ohi
      Ikävä
      30
      946
    8. IS Viikonloppu 20.-21.7.2024

      Tällä kertaa Toni Pitkälä esittelee piirrostaitojansa nuorten pimujen, musiikkibändien ja Raamatun Edenin kertomusten ku
      Sanaristikot
      49
      916
    9. Ikävöimäsi henkilön ikä

      Minkä ikäinen kaipauksen kohteenne on? Onko tämä vain plus 50 palsta vai kaivataanko kolme-neljäkymppisiä? Oma kohde mie
      Ikävä
      42
      904
    10. Liikenne onnettomuus

      Annas kun arvaan -Nuoriso -Ajokortti poikkeusluvalla -Ylinopeus
      Orimattila
      44
      806
    Aihe