Venäjä ei ole "tuhatvuotinen"

Anonyymi-ap

V. Putin, valtakuntansa entinen presidentti, uhkasi juuri viimeisissä harhoissaan, että jos hän ei voita tätä sotaa Ukrainassa, on koko "tuhatvuotinen Venäjä" tuhoutumassa.

https://www.hs.fi/maailma/art-2000010516323.html

Onko Venäjä "tuhatvuotinen"?

Arabialainen historianfilosofi ibn Khaldun esitti, että dynastian elinikä on kolme sukupolvea. Sukupolven iäksi lasketaan 25 vuotta. Täten 75 vuodessa valtakunnan tai valtiojärjestelmän tulisi syntyä, kukoistaa, ja rappeutua muodostuakseen joksikin muuksi. Neuvostoliitto kesti aika tarkalleen tämän ajan.

Neuvostoliittoa edelsi keisarillinen Venäjä, joka sekin voidaan katsoa alkaneeksi vasta Aleksanteri I:n ajasta 1800-luvun alussa. Peruutamme 1700-luvun alkuun, ja olemme Pietari Suuressa, "ikkunoiden avaajassa" ja uudistajassa, joka teki merkittävän pesäeron entiseen tsaarilliseen Venäjään. Koko 1700-luku Venäjällä menikin saksalaissyntyisten naishallitsijoiden aikakautena.
1600-luvulla Venäjä kipuili Puolan vaikutusvallan kanssa, eikä ollut yleensä edes pahemmin siinä voitolla. 1500-luvun Iivanoiden aika taisteli tataareja vastaan.

Ajatus yhtenäisestä Venäjästä, johon myös Ukraina kuuluisi, on yllättävän nuori. Venäjän historian kirjoittaja Karamzin loi tätä ajatusta 1800-luvun puolessavälissä. Historian juontaminen "Kiovan Venäjään" 900-luvulle on sekin verratain uusi käsitys.

Venäjän tämänhetkisen "entisen", ei enää legitiimin presidentin harhaiset tulkinnat ovat syy huoleen. Hän on alkanut nähdä itsensä messiaanisena hahmona, kuvitteellisen tuhatvuotisen valtakunnan jatkeena, Pyhän Vladimirin ruumiillistumana. Tällaisista harhoista ei seuraa mitään hyvää.

16

210

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Anonyymi

      Putin uskoo olevansa jonkinlainen Venäjän tukipilari, messiaaninen sankari, joka kääntää lakastuvan imperiumin kohtalon. Hän ei ole kuitenkaan oikeasti käynnistämässä uutta aikakautta, vaan elää yhä keskellä sitä valtion hajoamisprosessia, joka alkoi 1991. Post-Neuvostoliittolainen Venäjä on vasta 33-vuotias.

      "Uusi Venäjä" - millainen se sitten onkaan - voisi nähdä päivänvalon 2060-luvulla. Jos toivoa saan - ja saanhan minä - se voisi olla demokraattinen, laajuudestaan ja hyvistä naapuri- ja kauppasuhteistaan hyötyvä, kansalaisilleen hyvä paikka elää, eikä valheellisessa narratiivissaan pullisteleva imperiumi.

    • Anonyymi

      ----dynastian elinikä on kolme sukupolvea. Sukupolven iäksi lasketaan 25 vuotta.-----

      Mitä lie nuokin höpinöitä. Kyllä Roomakin kesti kauemmin kuin 75 v.

    • Anonyymi

      "Tuhatvuotinen Venäjä" on narratiivi, erityisesti tämä Putinin tulkinta siitä.

      "Tuhatvuotiseksi" Venäjä tulkittiin kyllä jo vuonna 1862, jolloin tuli tuhat vuotta siitä, kun "viikinkiruhtinas" Rurik kutsuttiin hallinnoimaan Novgorodia:

      https://en.wikipedia.org/wiki/Millennium_of_Russia

      Novgorod sopisikin Venäjän alun merkiksi paremmin kuin Kiovan Rusista ja Vladimir Pyhän/Suuren kasteesta vuonna 988 laskeminen. Tällöin mukaan historiankuvaan laskettaisiin pakanallinen, ei-kristillinen Venäjä. Vladimir Suuren kasteen korostaminen ja Iivana Julman ajatus Moskovasta "kolmantena Roomana" sotkee käsityksen venäläisyydestä ortodoksiuskontoon ja imperialismiin.

      https://fi.wikipedia.org/wiki/Vladimir_Suuri

      Pitäytyminen Novgorodin monikansallisen kauppatasavallan ja esiasteella olevan "demokratian" huomioimisessa voisi tarjota Venäjälle paremman tulevaisuudenkuvan.

      Myönnettäköön silti, että "tuhatvuotinen Venäjä" oli pahasti katkolla mongoli-tataarivallan aikana 1200-1500-luvuilla.

    • Anonyymi

      Putin ammentaa politiikkaa erään Aatun kirjasta. Tuhatvuotinen valtakuta oli Aatunkin unelma.

    • Anonyymi

      Mongolit voisivat ollakin parempia Venäjän hallitsijoita.

    • Anonyymi

      500 vuotta sodanhaastoa. :-)

    • Anonyymi

      Muistuttakaapas minua historiapalstalaiset että kuka maailmanjohtaja se edellisen kerran höpisi tuhatvuotisesta valtakunnasta ja miten sitten kävikään?

    • Anonyymi

      Venäjä on vanhempikin kuin 1 000 v, tosin muoto ja nimi on vahdellutl.

      • Anonyymi

        vuonna 1024 ei kyllä ollut venäjää missään muodossa.


      • Anonyymi

        Kiovan Russia alkoi muodostua vähän ennen 1000 lukua ja siitä tuli Novogrod ja se käsitti laajimmillan osan nykyisestä Ukrainata, nykyisen Valko-Venäjän ja suomalaissukuisten karjalan alueita.

        Nykysen Venäjän on Moskovan Russia se taas sai alkunsa Morkovan ympäristöstä jonkin verran myöhemmin ja se valtai vähitellen Novogrodin alueet ja oli laajimmillaan NL:n aikana.


    • Anonyymi

      Aloittajalla on pitkää jorinaa, joskaan ei luettu kuin otsikko harhaisesta vaeltajasta ja sitten vaan etittiin roskalehen linkkiä ja sekin löytyi....voi näitä lampahia ja sopuleita - vanhoja paapoja yleensä ko eivät osaa muuta metiaa lukkee.

      Tässä menoa ja meininkiä, on venäjä taas kunnostautunut ja tuhonnut drooni- ja asevarastoja useitakin .....se rauha aina lähenee, mutta suuret on sotakorvaukset ukrainalaisilla kun päästivät jenkit tuhoamaan maataan 2014.

      https://www.youtube.com/watch?v=beyx8mdp-Fg

      • Anonyymi

    • Anonyymi

      Jos neneonatsit yrittävät jenkkiaseilla tuhota venäläisten puolen aluetta niin kyllä silloin tulee isän kädestä - tai oikeammin Karhun käpälästä ja kunnolla....

      https://www.youtube.com/watch?v=gNNwCeLGq5Y

      • Anonyymi

        Puolustusohjus varmaan ja ammuttu ennen kohteeseen osumista taas ja tulee näitä vääriä osumia kuten natsein Puolaan ampumakin töppöily.


      • Anonyymi

        Nytkö on jo neneonatsit lanseerattu kremlissä?
        Nytkö vielä selviäisi mitä ne ovat.


    • Anonyymi

      Neonatsit on keksitty ilmiö jotta voidaan fasistiselle venäjän kansalle perustella syy miksi on tarvetta hyökätä ukrainaan.

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Monenko kanssa olet harrastanut seksiä

      tänä aikana kun olet kaivattuasi kaipaillut?
      Ikävä
      119
      2681
    2. Timo Soini tyrmää Tynkkysen selitykset Venäjän putinistileiristä

      "Soini toimi ulkoministerinä ja puolueen puheenjohtajana vuonna 2016, jolloin silloinen perussuomalaisten varapuheenjoht
      Maailman menoa
      256
      1155
    3. Melkein lähetin viestin.

      Onneksi tulin järkiini. Mukavaa kesää
      Ikävä
      91
      1129
    4. Taas kuoli kuortaneella

      Mitä tapahtui kuhinoilla kun auton alle jäi ja kuoli 66.
      Kuortane
      8
      1084
    5. Nainen voi rakastaa

      Ujoakin miestä, mutta jos miestä pelottaa näkeminenkin, niin aika vaikeaa on. Semmoista ei varmaan voi rakastaa. Miehelt
      Ikävä
      79
      1011
    6. Kalateltta fiasko

      Onko Tamperelaisyrittäjälle iskenyt ahneus vai mistä johtuu että tänä vuonna ruuat on surkeita aikaisempiin vuosiin verr
      Kuhmo
      12
      940
    7. Sulla on nainen muuten näkyvät viiksikarvat naamassa jotka pitää poistaa

      Kannattaa katsoa peilistä lasien kanssa, ettet saa ihmisiltä ikäviä kommentteja.
      Ikävä
      63
      933
    8. Rakastan sinua

      Olen tiennyt sen pitkään mutta nyt ymmärsin että se ei menekään ohi
      Ikävä
      30
      906
    9. IS Viikonloppu 20.-21.7.2024

      Tällä kertaa Toni Pitkälä esittelee piirrostaitojansa nuorten pimujen, musiikkibändien ja Raamatun Edenin kertomusten ku
      Sanaristikot
      41
      842
    10. Ikävöimäsi henkilön ikä

      Minkä ikäinen kaipauksen kohteenne on? Onko tämä vain plus 50 palsta vai kaivataanko kolme-neljäkymppisiä? Oma kohde mie
      Ikävä
      37
      809
    Aihe