Alokkaiden katsomusvapauden abc 2024

Anonyymi-ap

Puolustusvoimien varusmiespalveluksen alussa alokkaat pannaan höykytykseen, jonka aikana ei välttämättä ehdi paneutua perusoikeuksien teoriaan. Sen vuoksi erityisesti uskonnottomien on hyvä jo ennen palvelukseen astumista perehtyä ja perehdyttää uskonnon ja katsomuksen vapauden pelisääntöihin armeijassa. Ohjeesta on apua myös alokaskauden alkuviikkoina. Palvelus alkaa yleensä heinä- tai tammikuussa.

Iltahartaudet

Iltahartaudet eivät ole ns. palvelusta, vaan ne rinnastetaan harrastustoimintaan, eikä niihin tietenkään ole pakko osallistua. Niiden aikana varusmiehet voivat viettää aikaansa vapaasti. Toisin sanoen mitään järjestettyä vaihtoehtoista ohjelmaa, johon pitäisi osallistua, ei ole, ja hyvä niin.

Kirkkojumalanpalvelukset ja hartaudet

Kirkon jäseninäkään olevien varusmiesten ei ole pakko osallistua uskonnollisiin tilaisuuksiin, kuten jumalanpalvelus kirkossa tai sotilaspapin pitämä kenttä- tai maastohartaus. Jumalanpalveluksen vaihtoehtona on ns. henkistä toimintakykyä kehittävää ei-uskonnollista ohjelmaa, joka voi ohjeiden mukaan olla rentoa ja rentouttavaa. Kumpikin vaihtoehto on palvelusta, joten jompaankumpaan pitää osallistua.

Kenttä- tai maastohartaushetken osalta varsinaista vaihtoehto-ohjelmaa ei ole, vaan hartaudesta voi vain olla pois. Mikäli hartaus on pian muun ohjelman jälkeen, ennen sitä pitää ollut ainakin lyhyt tauko, jolloin voi luontevasti poistua hartauspaikalta.

Ei-uskonnollisen vaihtoehdon valintaa ei tarvitse perustella millään lailla, ei tarvitse kertoa mistään omantunnon syistä, puhumattakaan ”omantunnon ongelmista”, eikä henkilökunta saa sellaisia kysellä. Uskonnollisesta tilaisuudesta voi vain olla pois, niin kuin useimmat ihmiset ovat pois kirkkojumalanpalveluksista sunnuntaisin.

Valinta sotilasvakuutuksen tai sotilasvalan väliltä

Alokaskauden lopussa pitää valita, antaako uskonnollisesti neutraalin sotilasvakuutuksen ”kunniani ja omantuntoni kautta” vai uskonnollista julistusta sisältävän sotilasvalan, joka annetaan ”kaikkivaltiaan ja kaikkitietävän Jumalan silmien edessä”.
Sotilasvakuutus, aiemmalta nimeltään juhlallinen vakuutus, on äärimmäisen perinteinen, nimittäin se otettiin käyttöön jo vuonna 1919, samaan aikaan kuin sotilasvala. Siitä huolimatta sotilasvalaa saatetaan perinnesyihin vedoten edelleen markkinoida ja nostaa ikään kuin ”normaaliksi” vaihtoehdoksi alokkaiden sekä heidän vanhempiensa ja isovanhempien mieliin. Kantahenkilökunta ja sotilaspappi saattavat kertoa vaihtoehdoista ja niiden aiemmista osallistujamääristä tavalla, joka suosii sotilasvalaa. Monet nuoret on kouluaikana totutettu uskonnollisiin tapahtumiin.

Näistä syistä uskonnottomaan alokkaaseen kohdistuu sosiaalista painetta valita oletetun enemmistön valitsema sotilasvala. Jos nuori ei kuitenkaan ole uskonnollinen, on luonnollista valita uskontoneutraali vaihtoehto, eikä uskonnollisesti julistavaa vaihtoehtoa. Tämä voi kuitenkin tosipaikan tullen vaatia rohkeutta, pienen pelon voittamista. Varusmiespalvelukseen menevien kannattaa etukäteen pohtia, löytyisikö alokkaasta sotilaaksi siirtymisen rituaaliin tällaista rohkeutta. Onhan niitä pahempiakin tosipaikkoja.


Vapaa-ajattelijain liitto on esittänyt, että joukkoa uskonnon perusteella kahteen ryhmään jakavasta menettelystä luovutaan niin, että jatkossa kaikkien juhlallinen velvoittauminen hoidetaan uskonnollisesti neutraalilla tavalla. Silloin seremonian nimi voi olla sotilasvakuutus tai sotilasvala. Puolustusvoimain ylipäällikköhän antaa virkaan astuessaan juhlallisen vakuutuksen. On kuitenkin myös uskonnottomia valoja. Esimerkiksi kaikki poliisit antavat yhteisen eettisen valan. Kaikille yhteistä seremoniaa puoltaa myös arkaluontoisen tiedon yksityisyyden suoja, jolla on perusteltu oikeuden todistajan yhteiseen vakuutukseen siirtymistä.

Sodan ja rauhan etiikan oppitunnit

Varusmieskoulutukseen erityisesti alokasaikana sisältyy myös tietopuolista opetusta muun muassa sodan ja rauhan etiikasta, kuoleman mahdollisuuteen ja kaatuneiden huoltoon liittyvistä asioista sekä uskonnon ja vakaumuksen vapaudesta. Tähän opetukseen ei sisälly enää uskonnollisesti tunnustuksellisista osuutta ja sisältöä. Pääesikunnan määräyksestä kuitenkin tätä opetusta toistaiseksi hoitavat lähinnä sotilaspapit. Erinäisistä muista aiheista oppitunteja voivat pitää myös upseerit ja toimiupseerit, sosiaalikuraattorit ja terveydenhuoltohenkilöstö.

Koska sotilaspappien pitämien oppituntien pitää olla uskonnollisesti tunnustuksettomia ja sitouttamattomia, varusmiesten on jo alokkaana hyvää tietää tämä linjaus. Jos kuitenkin alkaa tuntua siltä, että opetus on jotenkin uskonnollista, siitä voi ilmoittaa esimerkiksi yksikön päällikölle.

Jos haluaa puuttua ongelmiin luottamuksellisesti nimen paljastumatta joukko-osastossa, kyseenalaisesta sisällöstä voi kertoa, opetuksen sisältöä kuvailla lähettämällä viestiä Vapaa-ajattelijain liitolle.

17

142

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Anonyymi

      Kylläpä on vanhentunutta tuubaa. Toimiupseereita ei ole jne. Nämä eläkeläisvaparit ovat ihan pihalla.

      • Anonyymi

        Mitä jne.? Kyllä tuossa on hyvin ajantasaisia ja tarpeellisia neuvoja.


      • Anonyymi

        Noh, pitäisi mainita termi aliupseerit, mutta ei se siltä ja tarkoitusta muuta.


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Noh, pitäisi mainita termi aliupseerit, mutta ei se siltä ja tarkoitusta muuta.

        Parasta on, jos yksikön päällikkö esittelee uskonnon ja katsomusvapauden perusasiat.


    • Anonyymi

      Hyvä vertaus: Esimerkiksi kaikki poliisit antavat yhteisen eettisen valan.

    • Anonyymi

      Viikonloppuna evästykset. Ensi viikolla se alkaa.

    • Anonyymi

      Ei jätetä tulevaa alokasta yksin.

    • Anonyymi

      Totinen paikka.

    • Anonyymi

      Heinäkuun eka viikolla. Tsemppiä.

    • Anonyymi

      Se on pian TJ täynnä.

    • Anonyymi

      No nyt! Nyt.

    • Anonyymi

      Pidetään yhteyttä.

    • Anonyymi

      No niin. Non ni.

    • Anonyymi

      Juurikin näin. Aliupseerien keralla.

    • Anonyymi

      Asento! Lepo.

    • Anonyymi
      UUSI

      Nyt se alkaa. Mukana.

    • Anonyymi
      UUSI

      No niiiinnn!!

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Tykkään sinusta tosi tosi paljon

      Siksi en pysty sisäistämään sitä, että se ei ole molemminpuolista. Sattuu liikaa. En osaa käsitellä sitä tunnetta, koska
      Ikävä
      37
      3296
    2. Mikä sai sut ihastumaan

      Mitä tapahtui?
      Ikävä
      153
      2005
    3. Kaupan kassalla kannataa olla kylmä käytös

      https://www.is.fi/taloussanomat/art-2000010488540.html "19-vuotias Minja ja 59-vuotias Anne työskentelevät sillä todelli
      Sinkut
      195
      1622
    4. Mitä tehdä asialle?

      Jos laitan deitti-ilmon "40-vuotias nainen etsii seuraa" niin ketään ei kiinnosta (korkeintaan paria runkkaripenaa joill
      Sinkut
      129
      1493
    5. 80
      1115
    6. Hyvää heinäkuuta

      Hyvää huomenta ihanaa. 🦗🌾☔🤗🌻❤️
      Ikävä
      234
      1094
    7. Mitä helvettiä pakolaisille pitäisi tehdä RAJALLA?

      Jos Venäjä työntää rajalle pakolaisia ja tekee Suomelle selväksi että heidän puolelleen ei ole pakolaisilla asiaa - mitä
      Maailman menoa
      264
      971
    8. Olen pahoillani mies

      Olen surullinen puolestasi, ettet saanut kaipaamaasi naista. Yrititkö lopulta edes? Teistä olisi tullut hyvä pari
      Ikävä
      52
      889
    9. Ethän syytä itseäsi

      siitä miten asia menivät. Mä en antanut sulle tilaisuutta.
      Ikävä
      114
      884
    10. Olet mies varmasti peto

      Makkarin puolella. 🤤
      Ikävä
      68
      810
    Aihe