- Ei kerjuukulttuuria Suomeen vaan kunnon palkat työläisille
Moni kiusaantuu tippiä kysyttäessä – Näin tilanteessa kannattaa toimia, kertovat Suomen ykköstarjoilijat
https://www.hs.fi/ruoka/art-2000010501536.html
"Kysyimme kolmelta tarjoilijalta, miten tippaamisen kanssa tulisi toimia."
Siivoojat, hoitoapulaiset, kaupan kassa jne. ovat yhtä alipalkattuja kuin tarjoilijat ja ovat asiakaspalvelutyössä. Miksei heille anneta tippiä? ”Koska ei ulkomaillakaan lienee oikea vastaus”, koska se ”että ulkomaillakin” lienee suurin syy orastavaan tippikulttuuriin.
USAsta on vanha tippikulttuuri, koska minimipalkkaa ei tunnettu ja tietyissä ammateissa suurin osa saattoi koostua tipeistä. Kiitos ei Suomeen.
Tippikerjuukulttuuria tuodaan taas euroalueen kalleimman hintatason Suomeen mediassa - Ei kerjuuta v
34
97
Vastaukset
- AnonyymiUUSI
Perattu Hätälän silakka kaupassa 19,95 €/kg (= 120 MK)...saako tämän maksamiseen asiakas tippejä????
- AnonyymiUUSI
Jenkeissä mennään jo absurdiuden rajamailla; jopa itsepalvelukassoilla ja drive-ineissä tulee tippaus-ilmoituksia "henkilöstömaksujen" päälle.
Korporaatiot eivät näemmä jätä käyttämättä pienintäkään mahdollisuutta hyväksikäyttää työntekijöitään ja asiakkaitaan.
- AnonyymiUUSI
Onko näin että heille ei makseta palkkaa? Ei suurella osalla ole vara maksaa tippejä jotka menevät suoraan ohi verotuksen. Toiveena jopa 10% laskun päälle, v-ttu ootteko tosissanne lähivuosien Suomen yritysten ahneusinflaation (greedflatin) hintatasolla? Olisiko kuitenkin parempi että tulen ravintolaan tippiä maksamattomaksi asiakkaaksi ja edes näin kannatan yritystä kuin että jään kotiini?
- AnonyymiUUSI
Tippien pyytäminen pitäisi kieltää. Antaa saa, jos haluaa, mutta pyytäminen edes epäsuorasti (esim. maksupääte pyytää tippiprosenttia) tulisi olla kiellettyä. Jos jonkun talous lepää tippien varassa, niin ollaan jo vaarallisella alipalkkauksen tiellä.
- AnonyymiUUSI
En anna tippiä koska työnantaja huolehtii työehtosopimuksen mukaisen palkan ja sivukulut. NE sisältyvät hinnaston mukaiseen laskuun. Ilettää jossain paikoissa oleva tippikuppi ja -kello.
- AnonyymiUUSI
Monet antavat jo Woltin ja Foodoran kuskeille tippiä, vaikka nämä riistoyritykset ulkoistavat jo muutenkin palkanmaksuaan. Sairasta, ei todellakaan tippikerjuukulttuuria Suomeen !
- AnonyymiUUSI
"Näin kannattaa tipata Suomessa" - virheellinen otsikko, pitäisi olla "Suomessa ei todellakaan tipata missään, eikä ravintolalla tai sen henkilökunnalla ole mitään oikeutta painostaa asiakkaita siihen."
Nyt tekee mieli vielä vähemmän käydä missään ravintolassa tai edes pikaruokapaikassa syömässä, jos tällainen etova meininki yritetään pakolla saada tännekin. Omat eväät vain kaikkialle, ellei työnantaja tarjoa kimpparuokaa, jolloin kiinteä hinta on sovittu. - AnonyymiUUSI
Japanissa tipin antamista pidetään loukkauksena ja sitä se mielestäni onkin. Rikkaat työnantajat almuilee mieluummin kuin maksaa palkkoja.
Anonyymi kirjoitti:
En anna tippiä koska työnantaja huolehtii työehtosopimuksen mukaisen palkan ja sivukulut. NE sisältyvät hinnaston mukaiseen laskuun. Ilettää jossain paikoissa oleva tippikuppi ja -kello.
Muistuttaa vähän kirkon touhua, kun kirkollisveron lisäksi kolehtihaavi koukkii...
- AnonyymiUUSI
Tippi"kulttuurin" ei soisi yleistyvän, kun kuitenkin asumme sivistysmaassa - Yhdysvallat ja muut työläisen törkeään riistoon perustuvat valtiot erikseen.
- AnonyymiUUSI
Mutta eiköhän sitä ajeta kun ravintoloitsijat ja muu oikeisto ajaa Suomeen amerikanmallia eli ulkoistaa tarjoilijoiden palkanmaksua kuluttajille. Voitot heille kulut meille.
- AnonyymiUUSI
Olen täysin samaa mieltä! Oman (kapean) kokemuksen mukaani Yhdysvalloissa 10 prosentin tippi on enemmänkin loukkaus ja 20-25 prosenttia alkaa olla normaali. Siellähän on enenevässä kansanliikkeitä, joilla tippikulttuuria yritetään ajaa alas. Tarjoilijoiden ansioihin soisi vaikutettavan palkankorotuksin, niin kuin Suomessa käsittääkseni tehdäänkin.
- AnonyymiUUSI
USA:ssa työasioissa käydessäni monet paikalliset kolleegani olivat kurkkua myöten tympääntyneet heidän tippikulttuuriinsa. Monen kohdalla tipit olivat jo oman talouden kannalta sellainen kuluerä, josta olisivat mielellään päässeet eroon. Tippaamiseen ei ole mitään syytä Suomessa.
- AnonyymiUUSI
Anonyymi kirjoitti:
USA:ssa työasioissa käydessäni monet paikalliset kolleegani olivat kurkkua myöten tympääntyneet heidän tippikulttuuriinsa. Monen kohdalla tipit olivat jo oman talouden kannalta sellainen kuluerä, josta olisivat mielellään päässeet eroon. Tippaamiseen ei ole mitään syytä Suomessa.
Tippiravintoloita voisi boikotoida...
- AnonyymiUUSI
Kyllä nyt lähti Suomi ja valtion alijäämätalous nousuun!
- AnonyymiUUSI
Suomessa ravitsemusliikkeiden hintoihin on sisällytetty ns. tippipalkat, joka on oikeudenmukaista työnntekijöille. Monissa ”tippimaissa” näin ei ole, vaan tarjoilijat ym. saavat pääosin palkkansa tipeistä.
- AnonyymiUUSI
Tippien ei tulisi levitä lainkaan Suomeen. Se ei ole toivottua. Vähän kuin kerjäisi kadulla, mutta tämä tehdäänkin ravintolassa. Se on törkeää asiakkaita kohtaan ja sen oletetaan olevan törkeää jättää tippi välistä. Millä tavoin voi kuvitella jonkun ylittävän odotukset, että maksaisi jollekin vielä bonukset? Nämäkin oikein odottavat tuntiliksan nousevan muutamalla eurolla ellei kympeillä.. ravintolat voisi ilmoittaa samantien ovellaan, jos siellä on tipit käytössä, jotta asiakkaat tietää jättää moisen paikan välistä. Euroopassa kukaan ei jätä tippiä, eikä sitä kulttuuria odoteta missään muualla kuin Yhdysvalloissa.. jota taas Eurooppalaiset kritisoi.. kuten myös monet muut valtiot, jossa tippi on jopa loukkaus. Tarjoilijat ei kykene ylittämään odotuksia. Niiden täytyy omassa ammatissaan osata tarjota ruuat jne. Se ei ole mikään vaihtoehto. Asiakaspalvelu ja kaikki muu on osa sitä työtä. Tippi ei tule ilmaiseksi.
Ihmisten ei pitäisi maksaa noita tippejä lainkaan. Ne ei ole onneksi pakollisia ja jatkossa tietää vältellä koko ravintolaa. - AnonyymiUUSI
Kuten jutussa todetaan, tippaaminen ei ole Suomessa yleinen käytäntö kuten jossain muualla, vaan asiakkaan halutessaan antama huomionosoitus erityisen hyvästä palvelukokemuksesta. Miksi sitten ravintoloiden maksupäätteet pitää asettaa "kysymään" tippiä, eli vaatimaan käyttäjää aktiivisesti ohittamaan jokin tippaus- tai extra-kenttä, jotta maksunsa saa tehtyä loppuun? Jos olisin ravontoloitsija, tämä tuntuisi minusta lähinnä kiusalliselta. Maksupäätteessä voisi toki olla tippausmahdollisuus, mutta siten, että sen saisi halutessaan valita erikseen, ja normaali (ilman tippiä tehtävä) maksusuoritus menisi aivan samoin kuin kaikkialla muuallakin, ilman että käyttäjän tarvitsee aktiivisesti ohittaa jotain tippikysymystä. Maksupäätteen valmistajat ehkä päättävät, miten valikoissa edetään, mutta varmaan nekin omia asiakkaitaan (ravintoloita) kuuntelevat, jos heiltä palautetta saavat.
- AnonyymiUUSI
Itse jätän ravintolat väliin, joissa kerjätään, vaikka hintataso on Suomessa Euroopan korkeimpia jossa mukana tarjoilijoiden hyvän palvelun palkat.
- AnonyymiUUSI
Mikäli tippiä kysytään maksupäätteellä tarjoilijan sitä pidellessä, koen menettelyn tungettelevaksi. Tippi jää säännönmukaisesti antamatta. Vältän jatkossa tälläisiä paikkoja.
- AnonyymiUUSI
Totta, varsin kiusallista. Tuskin enää samaan raflaan sellaisen kokemuksen jälkeen kukaan menee uudestaan syömään.
Tosi kiusallinen aterian huipennus. Henkilökunta on palkkansa ansainnut - jollain arvokkaammalla tavalla.
- AnonyymiUUSI
Suomalaiset ovat tunnetusti huonoja tippaajia, koska meillä on totuttu että tarjoilija saa palkkaa.
Amerikkalaiset pilaavat Euroopassa tippikulttuurin , koska jenkeissä tarjoiija ei saa palkkaa, vaan laskuun lisätään tarjoilijalle 20% juomarahaa ja jos ei anna niin saa tarjolijan peräänsä.. Nyt esimerkiksi Kroatiassa tarjotaan laskun yhteydessä tippiä - vaihtoehdot 10-15 ja 20% eli ollaan menossa amerikkalaiseen sairaaseen systemiin, jossa tarjoilijaa kohdellaan muka yrittäjänä. - AnonyymiUUSI
Tippaaminen on pimeää tuloa. Siitä ei makseta veroja, minkä joku saattaa kokea myönteisenäkin. Tarjoilijan kannalta vahingollisempaa on, että tipit eivät kasvata eläkkeitä.
Tippaaminen mahdollistaa sen, että työnantaja voi maksaa pienempää palkkaa tarjoilijoille, joiden oletetaan olevan itse vastuussa tipeistään. Tarjoilijalle tämä on tietenkin nöyryyttävää mutta yhteiskunnan kannalta haitallista.
Edelleen voidaan kysyä, miksi vain tarjoilijoille tipataan. Eikö myös partureita, taksikuskeja, siivoojia tai kaupan myyjää olisi syytä muistaa hyvin tehdystä työstä?- AnonyymiUUSI
Onhan portsarin oviraha..
- AnonyymiUUSI
Tippaus ei kuulu suomalaiseen kulttuuriin jossa tarjoilijat työskentelevät tes-palkalla. Joissain maissa on tipattava koska tarjoilijoiden ansiot koostuvat suurimmaksi osaksi tai pelkästään tipeistä.
Kaikki samaa anglismia, tekemällä tehtyä jäljittelyä institutioista jotka eivät tänne kuulu ja ovat kuin toiselta planeetalta. Jenkki jee jeeetä vain. - AnonyymiUUSI
Suomessa kuluttajat maksavat korkeissa hinnoissa jo ravintolsn työntekijöiden puolesta erilaiset verot ja maksut, jotka likipitäen tuplaavat työnantajalta menevät palkkakulut. Nämä näkyvät sitten kuluttajalle ravintolalaskussa. Näin ollen ei ole mitään järkeä maksaa vielä erikseen juomarahaa jo entisestään kalliin ravintolakäynnin päätteeksi, paitsi jos on erityisen varakas tai höveli.
- AnonyymiUUSI
Laittaisin ylimääräiset kolikot mieluumin vaikka pelastusarmeijan lippaaseen. Haastatellut eivät vaikuta olevan hyväntekeväsisyyden tarpeessa.
- AnonyymiUUSI
Tarjoilijan palkalla pääkaupunkiseudulla on todella vaikea tulla toimeen. Mielestäni tippikulttuuri on ihan tervetullut lisä Suomeen, mutta ei toki Amerikan malliin. Jos palvelu ja ruoka on ollut erinomaista, voi tippiä halutessaan antaa.
- AnonyymiUUSI
Muuttakoot sitten muualle pääkaupunkiseudulta kuten jatkossa myös työttömät ja pienituloiset osa-aikatyöläiset, näinhän kokoomus, persut, RKP ja kristillisdemokraatit haluavat. Ei kerjuuta työn ohella.
- AnonyymiUUSI
Mielestäni hyvä palvelu on paras palkita kiittämällä ja tulemalla toistekin.
Tipillä ja lahjuksella ei ole paljoakaan eroa. Olen jopa lukenut ohjeen, että ravintolaan tullessa pitää antaa seteli tarjoilijalle ja pyytää pitämään meistä hyvää huolta. Varmasti toimii useimmiten, ihan kuten muukin lahjonta. Mutta loukkaa syvästi ihmistä, jolla on moraali kohdallaan. - AnonyymiUUSI
Suomen suuripalkkaiset "ykköstarjoilijat" on nyt kuultu. Kuullusta tulee nyt tehdä kooste, jossa kiteytyy suomalaisen tippikulttuurin nykytila ja tulevaisuuus.
Mitäköhän tavalliset tarjoilijat olisivat sanoneet? Varmaankin jotain paljon tavallisempaa. - AnonyymiUUSI
Miksei sitten laajenneta tippikulttuuria? Poliisi, tuomari, katsastusmies, verottaja, opettaja, virastomestari, kaupan kassa.. Esimerkiksi näitä voisi muistaa hyvästä palvelusta.
- AnonyymiUUSI
En enää käy ravintoloissa syömässä, yksinkertaisesti siksi, etten viitsi maksaa satasta siitä, että saan puolisoni kanssa vain kelvollista ruokaa ja hieman kultaa kalliimpaa keskitason viiniä.
Mutta siis aiheeseen. Kun ihminen menee ravintolaan syömään, odottaa hän ystävällistä ja ammattitaitoista palvelua, sekä tietenkin myös sitä, että tarjoilut ovat vähintään hintansa väärti.
Jos sitä saa, pitääkö tipata? Jos ostaa prismasta sisäfilettä, ja saa sitä alehintaan (koska taas yksi nautatila on joutunut lopettamaan kannattamattomana ja naudat teurastetaan saman tien, jolloin hintoja täytyy pudottaa), täytyykö tipata?
Siis täytyykö maksaa ekstraa, jos ravintolan sisäänostaja, kokki ja tarjoilija tekevät työnsä hyvin. Minun mielestäni se on perusvaatimus kaikessa työssä millä tahansa alalla.- AnonyymiUUSI
Paistoin juuri Atrian porsaanfilettä, HH:ssa 6,95 kg..mmm..
Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.
Luetuimmat keskustelut
Mitä tehdä asialle?
Jos laitan deitti-ilmon "40-vuotias nainen etsii seuraa" niin ketään ei kiinnosta (korkeintaan paria runkkaripenaa joill1713127Selänteiden kommentit
Se on kesä taas. On alkanut Selänteen rouvakin antamaan lausuntoja ja ohjeita meille. Ei voi olla totta. Yksi Selännekki3082548- 1961867
Miljonääri-Miehensä palkalla elelijä-Sirpa Selänne kertoo: lapsemme eivät osoita mieltä!
Miksi osoittaisivatkaan kun saavat kaiken isin miljoonilla? Luontoakaan ei kannata suojella niin kovin kun isin autotal901435- 791401
Kirkon kuoronjohtajalle varoitus
Oulun hiippakunnan oratoriokuoro johtaja on saanut varoituksen. Lähettänyt seksuaalissävytteisiä viestejä naiskuorolais331239Nyt kun pride on ohi on siks
Raamattu opettaa johdonmukaisesti, että homoseksuaalisuuden harjoittaminen on syntiä (1. Moos. 19:1-13; 3. Moos. 18:22;3391190- 811106
Muistatteko itsenne vuonna 1986?
Millainen olit, mitä haaveilit? Ovatko haaveet toteutuneet, jäänyt vajaaksi vai oletko jopa saanut enemmän mitä olisit t184965- 65908