Palautetaanpa mieliin Venäjän suunnitelmat Ukrainassa

Venäjällä oli tarkka suunnitelma, miten ukrainalaisia olisi kohdeltu maan miehittämisen jälkeen – ihmiset oli jaettu neljään ryhmään.

Venäjä suunnitteli etukäteen, että Ukrainaan tunkeudutaan kymmenessä päivässä ja sen jälkeen maa miehitetään ja liitetään Venäjään elokuuhun mennessä. Näin kerrotaan brittiläisen puolustus- ja turvallisuusalan tutkimuslaitoksen Royal United Services Instituten (Rusi) tekemässä raportissa.

Raportin mukaan Venäjä oletti, että hyökkäyksen nopeus ja Ukrainan joukkojen harhauttaminen mahdollistaisivat pääkaupunki Kiovan nopean haltuunoton.

Suunnitelman mukaan Ukrainan poliittinen ja sotilaallinen johto tuhottaisiin, jotta kansalaisten kyky ja halu vastarintaan saadaan tukahdutettua. Lisäksi oli tarkoitus heikentää Ukrainan mahdollisuutta puolustaa itseään tuhoamalla maan ilmapuolustus, lennosto ja laivasto. Ukrainan jalkaväki oli tarkoitus hoitaa Donbasissa. Lisäksi oli tarkoitus hämätä Ukrainan hallintoa siitä, milloin, missä ja millä mittakaavalla hyökkäys toteutettaisiin.

Raportin mukaan Ukrainan poliittisen johdon eliminoiminen oli pääasiassa Venäjän erikoisjoukkojen tehtävä. Hyökkäysvaiheen jälkeen armeijan oli tarkoitus tukea erikoisjoukkoja miehityshallinnon luomisessa alueille. Suunnitelmissa oli varauduttu myös siihen, että miehitys aiheuttaa kapinointia. Oletuksena vaikuttaa kuitenkin tutkijoiden mukaan olleen, että Ukrainan hallituksen virkamiehet joko pakenisivat tai otettaisiin kiinni nopean hyökkäyksen tuloksena. Venäjän turvallisuuspalvelu FSB:n puolestaan piti ottaa kiinni paikallisia virkamiehiä.

Raportin mukaan Venäjän vastatiedustelu oli tehnyt listoja, joissa ukrainalaiset oli jaettu neljään kategoriaan. Ensimmäinen ryhmä pitäisi likvidoida fyysisesti. Toiset tarvitsisivat alistamista ja pelottelua. Kolmatta ihmisjoukkoa pidettiin neutraaleina, mutta heidät voitaisiin houkutella tekemään yhteistyötä. Neljänteen ryhmään luokiteltiin ne, jotka olisivat valmiita tekemään yhteistyötä.

Raportin mukaan ensimmäiseen ryhmään kuuluneita henkilöitä vastaan oli mahdollista tehdä operaatioita, joissa heidät otetaan kiinni tai tapetaan. Monissa tapauksissa tarkoituksena oli saattaa kiinniotettu oikeuteen vuoden 2014 mielenosoituksista ja teloittaa hänet.

Raportin mukaan Venäjä testasi jo maaliskuussa 2021 sitä, miten Ukrainan kansainväliset kumppanit suhtautuvat siihen, että Venäjä lisää joukkojaan Ukrainan rajoilla. Raportin mukaan maailman reaktiot osoittivat Kremlille, että jos kansainväliset tahot reagoisivat, ne reagoisivat liian myöhään ja olisi mahdollista hyökätä Ukrainaan ilman merkittävää kansainvälistä vastustusta. Raportin mukaan tämä kasvatti itseluottamusta Kremlissä ja oli tärkeä syy täyden hyökkäyksen toteuttamiseen.

Raportin mukaan Venäjän hämäystaktiikka ja nopeus toimivat aluksi. Ongelmaksi kuitenkin muodostui se, että hyökkäyksen nopeus ei tuottanut toivottua tulosta ja Venäjän asemat heikkenivät Ukrainan saatua rivinsä kasaan. Tutkijoiden mukaan Venäjän hyökkäyssuunnitelmien tekeminen hyvin pienessä piirissä auttoi yllätyshyökkäyksen valmistelussa, mutta lopulta heikensi mahdollisuuksia toteuttaa se toivotusti.

https://www.ess.fi/uutissuomalainen/5570749

4

102

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Anonyymi
      • Anonyymi

        Entä sitten? Amerikka kiruttaa vielä enemmän.


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Entä sitten? Amerikka kiruttaa vielä enemmän.

        Sä kirutat meitä typeryydelläsi.


    • Anonyymi

      On se VENÄJÄN AINANEN VALES jotenkin järkyttävää

      KUN PITÄÄ VALEENSA PÄÄLLÄ ELÄÄ OPERAATIOIN

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Tapio Suominen on kuollut

      Urheilutoimittaja Tapio Suominen on kuollut. Suominen oli kuollessaan 60-vuotias. Selostajalegendan kuolemasta kertoo Y
      Maailman menoa
      285
      19511
    2. Tapio Suominen oli sairauden uhri

      Urheiluselostaja Tapio Suominen kuoli eilen keskiviikkona aamulla tapaturmaisesti Hattulassa. Toisen uutisen mukaan van
      99
      3869
    3. Tapio suominen

      Liian aikaisin lähdit sinua oli kiva kuunnella.
      Ikävä
      125
      2306
    4. Mitä toivot

      Tämän hetkiseen tilanteeseen?
      Ikävä
      197
      2003
    5. Sydämeni on

      varattu sinulle. Et ole minun, en ole sinun. Me on mahdottomuus. Mutta olet se joka on mielessäni ensimmäisenä kun herää
      Ikävä
      142
      1900
    6. Rannalle! Uimaan!! Rinnat paljaiksi!!!

      Järki kadonnut sekä niiltä feministeiltä, jotka vaativat saada esiintyä rinnat paljaina julkisilla uimarannoilla, kuten
      Maailman menoa
      304
      1722
    7. Minä itkin kotona kun tajusin että

      Pelkuruuteni takia kun en lähestynyt vaikka järjestit otollisen hetken ja myöhemmin huomasin lasittuneen katseesi miten
      Ikävä
      10
      1412
    8. Kok-edustaja: Yle aivopesee työntekijöitä

      "– Yle ei vain sensuroi Kyllä isä osaa-sarjaa, vaan haluaa jaksojen määrää manipuloimalla HÄVITTÄÄ ”ongelman” todellisuu
      Maailman menoa
      92
      1395
    9. Muistutus t-Naiselle.

      Olet ilkeä ja narsistinen k-pää. Annat itsestäsi kiltin kuvan ulospäin kelataksesi ihmiset ansaan. Sitten päsmäröit, hau
      Ikävä
      150
      1207
    10. Ylen jälkiviisaat estotonta Kamala Harris suitsutusta

      Kolme samanmielistä naikkosta hehkutti Kamala Harrisia ja haukkui Trumpia estottomasti. Nyt oli tarkoituksella valittu
      Maailman menoa
      246
      1111
    Aihe