Vedenalaiset kivet

Rock

Onko kenellekään tuttu vedenalaisten kivien kammo? Joskus Hesarin Nyt-liitteessä oli juttu erilaisista kammoista ja mukana oli tämä vedenalaisten kivien kammo. Itse kärsin tästä ja olisin kiinnostunut tietämään löytyykö tosiaan muitakin. Tämä on sen tyyppinen kammo, jota muut ihmiset eivät pysty ymmärtämään, kaikki ahtaat paikat ja korkean kammot ovat kyllä yleisesti hyväksyttyjä, mutta tämä ei ole.

21

2545

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Tapaus Y

      Itse en lapsena oppinut millään uimaan, kun ainoa uintipaikkamme oli pohjaltaan kivikkoinen, eikä siellä kovin usein käytykään. 11-vuotiaana olin hukkua kun serkkuni vei uimarenkaani ja lähdin perään, eikä jalka tavannut pohjaa äkkisyvässä järvessä. Serkku kiskoi pintaan.

      Vasta yli 20-vuotiaana opettelin parina kesänä itse ominpäin uimaan. Hitaasti, mutta kuitenkin. Vuosiin en kuitenkaan mennyt niin syvälle että jalka ei tapaisi pohjaa, ja suuri pelkoni olivat nimenomaan kivet, joissa saattaisin kompuroida ja mennä nurin ja hukkua. Uimahallissakin meinasin saada paniikkikohtauksen nähdessäni syvässä päässä kyltin että 4 m syvää (tai jotain). Nykyisin teen pyrähdyksiä syvemmällekin, mutta en vieläkään usko pääseväni omin voimin pohjasta ylös jos pää menee veden alle.

    • Tia

      Tosin mä pelkään kaikkea sitä mitä veden alla on. Ja tämä ahdistaa suunnattomasti, ja usein unissakin sotkeudun uidessani vanhoihin verkkoihin, katiskoihin jne. jotka ovat jääneet esim kaatuneen puun oksiin kiinni tms. Joskus suututtaa ettei voisi "tyhjentää" järveä ja katsoa sen pohjaa mitä kaikkea siellä on. Se on jotenkin niin kamala arvoitus. Ja sitten kun uit ja yht äkkiä mahaasi hipookin joku iso levänen kivi..niin voi olla varma että säikähtää niin helvetisti. Mikäs noilla tuolla austraaliassa on olla kun vesi on niin kirkasta että pohjan näkee..mutta hui kauhistus kun en mökilläkään pysty nykyään rennosti uimaan ja sukeltamaan ilman että mietin kaikkea kamalaa..joskus ajattelen että sinne on hukkunut joku ihminen ja sen käsi esim osuu mun jalkoihin tms. mikä shokki se olisi! huh pyörryttää jo ajatuskin..
      pienenä olin tosi kova hyppimään laiturilta, sukeltamaan ja uimaan..nyt en ihan heti lähtisi laiturilta hyppäämään, jos se jalka johonkin takertuukin enkä pääse pintaan............??!

      • Rock

        Juuri tulin mökkireissulta, ja niinhän ne kivet taas kerran siellä järven pohjassa aiheuttivat sellaisen lyhytkestoisen kauhun tunteen. Sellaiset kivet, jotka näkyvät osittain veden päällä eivät haittaa, mutta annas olla jos näet kiven veden alla niin johan alkaa tapahtumaan. Hetkeksi menee aivan lukkoon, mutta melkein samantien järjen toimivat rippeet sanovat, että "hölmö, sehän on vain kivi" ja toimintakyky palautuu.

        En tiedä mistä tämä kaikki johtuu, lapsena kerran putosin laiturilta järveen ja olin lähellä hukkua, mutta en usko että siinä on syy. Toinen vaihtoehto voisi olla se, että edelleen pienenä lapsena ollessani olimme perheen kanssa moottoroidulla soutuveneellä järvellä liikkeellä ja yhtäkkiä karautimme keskellä järven selkää karille, siis sellaiselle jota ei voi nähdä. Vene oli todella tiukasti kivellä ja äitini sai jo jonkinasteisen paniikin kun emme heiluttelusta huolimatta saaneet venettä pois kiven päältä. Ehkä tästä tilanteesta jäi minullekin sitten jotain alitajuntaan muistoksi. Mitään muita pelkoja minulla ei tosiaan ole. Erikoista vai mitä?


      • Heh, sielä Australiassa on kyllä sitte kahta kauheemmin oikeita vaaroja näki ne eli ei.


      • Anonyymi

        Minä tyhjensin koko järven. Omani. Vieläkin pelottaa, mitä siellä pohjassa on.
        Ei ole ihampaa paikkaa uida


    • ae

      mitä haittaa kammosta sinulle on ?
      estävätkö niljakkaat vedenalaiset kivet uimahallissa uintisi aiheuttaen sinulle pysyvää vahinkoa tielläsi mm-kultaan ?
      en ole nähnyt moneen vuoteen yhtään vedenalaista kiveä. en ole uinutkaan moneen vuoteen. kun en tykkää kylmästä vedestä ja ina se on kylmää jos varpaalla koittaa. ehkä vedenalaisten kivien kammosi on suojelumekanismi joka tahtoo estää sinua paleltumasta vedessä.

    • janne789

      Itsellä vähän samanlainen pelko, mutta ainoastaan soutuveneillessä, kun ehtii nähdä ne kivet hyvin ja sitten alkaa miettimään että jos joku ruumi ajelehtisi pohjassa yms.

      Olin toissapäivänä mökin järvellä soutelemassa ja tuli semmoinen lievä kuumotus kun näki kaatuneen puun järven pohjassa. Hölmö kammohan se on periaatteessa.

    • purrmiau

      Mulla on juuri tämä kyseinen pelko. Itseäni kammottavat sekä kokonaan veden pinnan alapuolella häilyvät kivet että ne, jotka tulevat pintaan aaltojen nuoleksittaviksi. Matalassa vedessä olevat kivet eivät nosta karvoja pystyyn, vaan nimenomaan sellaiset, jotka häviävät syvälle tummaan veteen. Kalliot ja korkealle pinnan yläpuolelle kohoavat kivet eivät hirvitä.

      En tiedä, mistä kammo on saanut alkunsa. Olen taitava uimari ja tottunut vesilläliikkuja. Jotenkin yhdistän kuitenkin tämän fobian synnyn siihen, miten minut laitettiin aina veneen kokkaan tähystämään siltä varalta, ettei vene karahtaisi kiville. Tähystelin aina mustiin aaltoihin niin, että silmiin sattui. Veden alla vaanivat niljakkaat järkäleet kylmäävät jo pelkästään ulkonäkönsä puolesta, mutta niihin liittyy ajatus veneen särkymisestä ja joutumisesta veden varaan ja kosketuksiin kylmän ja kovan, satuttavan, muodoltaan tuntemattoman entiteetin kanssa.

      Kirkkaassa vedessä uiminen ei välttämättä ole ratkaisu sekään. Kerran uidessani kirkasvetisessä järvessä pinnan alla häämöttävä kivi salpasi hengen totaalisesti. Pelkäsin loukkaavani itseni siihen enkä meinannut uskaltaa uida takaisin rantaan.

    • pelkään

      Ihanaa kun löytyy muita ketkä kärsii samasta kammosta! Itse olen saanut kuulla monet v*ttuilut kammoni takia. Minulla ei myöskään ole harmainta aavistusta mistä kammo on peräisin... minulla myös veteen kuulumattomat esineet nostavat niskavillat pystyyn esim. putket, roskat, ketjut, ponttoonit, verkkomerkit ja ne ketjun päässä lilluvat muovikuplat joihin vene kiinnitetään. Olen lapsuuteni viettänyt vesillä, eikä nuorempana ollut mitään pelkoa vettä kohtaan yms. Pahinta olisi jos sellaista pinnan alla olevaa isoa järkälettä pitäisi koskettaa..sen jälkeen saisi lähteä suoraan hautaan. Niin ja veneiden potkurit ovat kamalia, en pysty niitä vedenalaisina edes katsomaan.

    • arjen filosofi

      Jopa sattuu paikalleen, mutta en niin kovasti pelkää. Päinvastoin. Olen ollut pari kertaa hukkumaisillani lapsena ja syvistä vesistä ja äkkisyvistä on tullut kammo uintireissuilla. Nyt kun järvestä on vesi tosi alhaalla, niin kokee kun nämä karit viilettävät välissä vatsaa uidessa. Minulle se tuo enemmän turvallisuutta, että en ole kovin syvällä ja pohja on lähellä. Olen muutenkin rantavesissä porskuttelija.
      Jospa teitä kammoisia pelottavat alitajuiset "kivenjärkäleet". pelot joita kelluu alitajunnan syvyyksissä. Nuo kivet konkretisoivat pelkonne.

    • Kivinais

      Minulla on jäätävä pelko vedenalaisiin kiviin. Jo aikuiset lapseni muistavat aina että kun menemme veteen, joku kävelee edellä "haravoiden" kiviä, ja kävelen tarkasti samaa reittiä mm. Kalajoen hiekkasärkillä jossa joutuu kahlaamaan pitkään. Mökkivesissä uin rannassa ympyrää, kun tiedän missä ne kivet on. Sama veneillessä, katselen eteenpäin liki neuroottisesti ettei vaan näkyisi kiviä. Mikä ihmeen juttu tämä on? Joillekin ihmisille se tuntuu olevan hyvä vitsi että pelkää kiviä, mutta onko vaikkapa väkivallan uhka kaupan kassalla sama asia? Tuskin on, mutta sekin on olemassa! Ja sitä tosiaan tapahtuu.

      • Haukionkala

        Juu. Minä pelkään myös valaskaloja. Ja haikaloja.


    • Anonyymi

      Sori kun nyt kerron tästä loska vanha ketju, mutta minulla sama että en tiedä mistä pelko on tullut mutta uidessa en halua koskea pohjaan ja kun osun veden alla johonkin, se on todella epämukavaa ja kun kahlaa sameassa vedessä ja nään yhtäkkiä leväisen kiven pimeydestä, saan paniikkikohtauksen. Myös mökillä en uskalla mennä yksin soutelemaan, vaikka tiedän missä kivet ovat.

      • Anonyymi

        Googletin juuri haulla "vedenalaisten kivien kammo" ja löysin tämän ketjun. Olen 40v. mies ja tuntuu että kivikammo vain ajanmyötä pahenee. Juuri tulin mökkireissulta jossa kaverit nauroivat taas kivikammolleni kun lähdimme karikkoisen alueen läpi soutamaan. Kävi tietysti vieläpä pahin eli jäimme kivelle jumiin. Iski snadi paniikki, mutta onneksi olin itse airoissa joten pääsin pois tilanteesta pian.

        Luulen että kivikammoon liittyy jonkinlainen pelko suuresta tuntemattomasta. Aivan kuin kivellä olisi jokin henki ja tahto. En varsinaisesti muista lapsuudesta mitään traumatisoivia tapauksia, mutta toisaalta taustalla voi piillä pelko siitä että jalka jää jumiin johonkin näkymättömään. Pahimpia ovat tosiaan kokonaan veden alla olevat, pimeisiin syvyyksiin katoavat järkäleet joiden koosta, muodosta ja kavereista ei pääse selvyyteen.


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Googletin juuri haulla "vedenalaisten kivien kammo" ja löysin tämän ketjun. Olen 40v. mies ja tuntuu että kivikammo vain ajanmyötä pahenee. Juuri tulin mökkireissulta jossa kaverit nauroivat taas kivikammolleni kun lähdimme karikkoisen alueen läpi soutamaan. Kävi tietysti vieläpä pahin eli jäimme kivelle jumiin. Iski snadi paniikki, mutta onneksi olin itse airoissa joten pääsin pois tilanteesta pian.

        Luulen että kivikammoon liittyy jonkinlainen pelko suuresta tuntemattomasta. Aivan kuin kivellä olisi jokin henki ja tahto. En varsinaisesti muista lapsuudesta mitään traumatisoivia tapauksia, mutta toisaalta taustalla voi piillä pelko siitä että jalka jää jumiin johonkin näkymättömään. Pahimpia ovat tosiaan kokonaan veden alla olevat, pimeisiin syvyyksiin katoavat järkäleet joiden koosta, muodosta ja kavereista ei pääse selvyyteen.

        Tällainen kivikammo on minullakin aina ollut. Minua on aina inhottanut jollakin tapaa syvällä vedessä, pinnan alla "uivat" isot jättiläiskivet. Tätä inhoa on jotenkin vaikea selittää. Esim jos soutaessa tai uidessa havaitsee pinnan alla ison kiven juuri mahan alla se saa suuren inhoreaktion, lähinnä henkisen. Olen kyllä karaissut itseäni ja pakottanut itseni mm. uimaan jollekin pinnan alaiselle kivelle ja menemään seisomaan sille jne. Tai soutaessa koskemaan sellaista airolla. Silti ne jossain määrin inhottavat. Varsinkin se, että huomaamattaan uisi tällaisen uinuvan jättiläisen päälle ja se olisi suoraan mahan alla. Jotenkin järkyttävää, vaikka siitä järkytyksestä selviääkin rationaalisuudella.

        Siskollani on tämä myös, vielä voimakaampana. Muistan kun lapsena mm ajettiin moottoriveneellä pahaa aavistamattomina eräästä salmesta, jonka keskellä on näitä valtavia lohkareita pinnan alla. Sisko meni aivan paniikkiin nähdessään nuo järkäleet veden pinnan alla. Eivät ne itsestänikään mukavilta tuntuneet. Silti en ensikädessä pelkää niissä karille ajoa vaan jonkinlaista koon aiheuttamaa megalofobiaa. Kuten muutkin tässä ketjussa, asiaa on hieman vaikea selittää ja eritellä edes itselleen mikä vedenalaisissa isoissa kivissä inhottaa.


    • Anonyymi

      On.

      Ei voi käsittää, mutta on.

    • Anonyymi

      Onko mitään kamalampaa, kuin että jokin tarttuu sinuun vedessä?

    • Anonyymi

      Olen kiertänyt maailmaa. Aina on ollut pakko mennä uimaan, kun on vettä näkynyt . Meri. Järvi. Joki. Vettä. Eiku sinne.

      Eipä ole pelottanut, mutta ihan tutuissa vesissä. . Voi pukki, että siellä pohjassa on joku..

    • Anonyymi

      Mikään ei ole ihanampaa kuin uida kylmässä vedessä

    • Anonyymi

      Helpottavaa huomata, ettei ole yksin tällaisen järjettömän fobian kanssa! Minulla tilanne on pahentunut mitä vanhemmaksi olen kasvanut, pienempänä hieman vain iljetti veden alla näkyvät isot kivet, mutta nykyään varsinkin veneellä/kanootilla mentäessä voi iskeä paniikki. Jotenkin se ajatus niiden valtavasta koosta ja siitä että ne ilmestyy aivan yllättäen näköpiiriin.

      Kiviä enemmän pelkään uppotukkeja. Ne saavat minut aivan tolaltaan ja vaikka itse kävelisin kuivalla maalla ja nään vesistössä uponneen puunrungon ahdistus on taattu puhumattakaan siitä että kohtaisin sellaisen veneellä tai uidessa. Pienenä minua peloteltiin uppotukeista (niitä oli paljon mökin järvessä) että kun niihin koskee ne voi nousta pintaan ja veikkaisin tästä kehitelleeni itselleni pelon.

      Monet eivät ihan taida tajuta kuinka tosissaan pelkään näitä asioita ja kerronkin aika "vitsilläni" ystävilleni tästä mielestäni tyhmästä pelosta. Poikaystäväni kerran melontaretkellä huomasi uppotukin ja vitsillään ohjasi kanoottiamme sitä kohti. Se oli suoraa huutoitkua ja anelua, että ei koskisi siihen. Taisi siitä kerrasta oppia, että kun nään vedenalaisen kiven/uppotukin järki on minusta kaukana.

    • Anonyymi

      Vedenalaiset kivekset

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Mielessäni vieläkin T

      Harmi että siinä kävi niinkuin kävi, rakastin sinua. Toivotan sulle kaikkea hyvää. Toivottavasti löydät sopivan ja hyvän
      Ikävä
      42
      2197
    2. Pupuhuhdasta löytyi lähes sadan kilon miljoonalasti huumeita

      Pupuhuhdasta löytyi lähes sadan kilon miljoonalasti huumeita – neljä Jyväskylän Outlaws MC:n jäsentä vangittu: "Määrät p
      Jyväskylä
      51
      1728
    3. Persut petti kannattajansa, totaalisesti !

      Peraujen fundamentalisteille, vaihtkaa saittia. Muille, näin sen näimme. On helppo luvata kehareille, eikä ne ymmärrä,
      Maailman menoa
      37
      1548
    4. Ei luottoa lakko maahan

      Patria menetti sovitun ksupan.
      Suomen Keskusta
      43
      1511
    5. Nähtäiskö ylihuomenna taas siellä missä viimeksikin?

      Otetaan ruokaöljyä, banaaneita ja tuorekurkkuja sinne messiin. Tehdään taas sitä meidän salakivaa.
      Ikävä
      3
      1459
    6. Nellietä Emmaa ja Amandaa stressaa

      Ukkii minnuu Emmaa ja Amandaa stressaa ihan sikana joten voidaanko me koko kolmikko hypätä ukin kainaloon ja syleilyyn k
      Isovanhempien jutut
      8
      1454
    7. Sinäkö se olit...

      Vai olitko? Jostain kumman syystä katse venyi.. Ajelin sitten miten sattuu ja sanoin ääneen siinä se nyt meni😅😅... Lis
      Ikävä
      4
      1430
    8. Housuvaippojen käyttö Suomi vs Ulkomaat

      Suomessa housuvaippoja aletaan käyttämään vauvoilla heti, kun ne alkavat ryömiä. Tuntuu, että ulkomailla housuvaippoihin
      Vaipat
      3
      1361
    9. Hyvää yötä ja kauniita unia!

      Täytyy alkaa taas nukkumaan, että jaksaa taas tämän päivän haasteet. Aikainen tipu madon löytää, vai miten se ärsyttävä
      Tunteet
      5
      1281
    10. Lepakot ja lepakkopönttö

      Ajattelin tehdä lepakkopöntön. Tietääkö joku ovatko lepakot talvella lepakkopöntössä ´vai jossain muualla nukkumassa ta
      8
      1245
    Aihe