Olen 60+ äijä ja minulla on kihti. Tavoite on hoitaa asia ruokavaliolla ja laihduttamalla eikä lääkkeillä. Kohtausten aikana tietenkin tarvitsen tulehduskipulääkkeitä.
Mutta se ruokavalio?! Puriinia pitää välttää ja fruktoosia.
Jotkut neuvot on selviä: ei olutta, ei nahkaa (kala, kana), ei maksaa, ei munuaisia ja punaissta lihaa harvoin (no sitä en syö juuri koskaan). Maito, kananmunat ja vilja on hyvä. Ja vihanneksiakin pitää suosia - ehkä.
Mutta monien ruoka-aineiden suhteen näyttää tulos olevan, että riippuu keneltä kysyy. Reumaliitto rinnastaa palkokasvit, sienet ja parsan kalan ja siipikarjan nahkaan eli kaikista pahimpaan kastiin. Ulkomaisissa vihreiden papujen ja herneiden puriinipitoisuudet ovat parasta A-ryhmää eli syö vapaasti ja parsa on keskikastia (50-150 mg / 100g) tai nippa nappa alinta (alle 50mg) tutkimuksesta riippuen.
Onko jossain suomalaista sivustoa, jossa olisi MITATTUIHIN tutkimuksiin perustuvaa taulukkoa vai pitääkö kaivaa näitä kanadalaisia, japanilaisia jne mittauksia ja säveltää niistä arvuuttamalla.
Lähtökohta minusta pitää olla, että ilman hyvää syytä dieettiään ei pidä lähteä kaventamaan, vaan syödä kaikkea mahdollista tervellistä ja rajata pois vain ne joihin on perusteltu syy.
En ole minkään vaivan suhteen törmännyt näin sekaviin "virallissten tahojen" antamiin ohjeisiin.
Kihtiruokavalioon LUOTETTAVIA ohjeita
55
560
Vastaukset
- Anonyymi
Minulla ehdotus, käytä vanhanajan mummon kurkkuja lisukkeena.
Tuore avomaan kurkkua siivuna , purkkiin suolaa ja sokeria hieman. Mausta soijalla
tai tipalla etikkaa. tuoretilli tai kuivattu mausteena hyvää. Käy myös mustapippuria rouheena ripaus. säilyy jääkaapissa 5 -- 6 vrk. jos ei syö ennemmin. Leivälle, Ranskiksille, fisulle ja pastalle mahee kyytipoika. kokeile. Kihtiin vanha kansanlääke.
Syö isompia kaloja ,niissä vähemmän ikävän tuottajia.- Anonyymi
Mitä ihmettä kurkkusalaatilla on tekemistä kihdin kanssa?
Kurkussa ei varmassti ole juurikaan puriinia eli sitä voi huoletta kihtipotilaskin syödä, mutta ei kurkku ihan riitä. Tarvitaan mm. proteiineja.
Lohessa on puriinia (japanilaisen mittauksen mukaan) 125 mg ja hummerissa (äyriäinen) "vain" 102 mg / 100g? Tämä on juuri tätä ristiriitaista ohjeistusta: kalaa maltilla, mutta äyriäiset on kielletty?
- Anonyymi
Minäkin olen kokeillut tuolla ohjeella ja toimii hyvin. Viikottainen käyttö sopii myös tuorekurkku. Suosittelen.
- Anonyymi
Kihti on krooninen tauti, joka harvoin hoituu ruokavaliolla. Jos juo mäyräkoirallisen olutta päivässä ja useasti viikossa syö wingsejä, niin silloin pelkkä ruokavalion järkeistäminen voi auttaa. Yleensä tarvitaan estolääkkeet. Tauti (uraatin kertyminen kaikkiin niveliin) on alkanut helposti 10 vuotta aikaisemmin kuin ensimmäinen kihtikohtaus tulee (yleensä ukkovarpaaseen).
Suomessa estolääkityss aloitetaan usein turhan myöhään ja potilaita rääkättään kihtikohtauksilla vuosikausia ennen kuin (ainakaan julkinen puoli) määrää estolääkereseptin. Suomessa "normaalina" pidetty veren uraattiarvo miehelle on 230 – 480 µmol/liltra. USA.ssa 480 µmol/l on raja jonka jälkeen estolääkitys aloitetaan heti jo enssimmäisen kihtikohtauksen jälkeen.
Uraatista 2/3 tuottaa elimistö itse loput tulee ravinnosta. Elimistön uraattituotantoon paras tapa vaikuttaa on laihduttaminen. Se laskee omaa uraattituotantoa ja on hyödyllistä monella muullakin tapaa.
Puriini muuttuu elimistössä uraatiksi ja vähäpuriininen dieetti on hyvä tuki hoidolle, mutta kannattaa pitää maltti mukana eikä yksipuolistaa ruokailuaan turhaan. Puriiniahan ei voi välttää, koska sitä on kaikessa solukossa (liha, kala kasvit) - toisissa ruoka-aineissa toki enemmän kuin toisissa.
Kalan ja kanan nahka (ja nahkoineen syötävä kala), maksa ja munuaiset pois.
Punainen liha kannattaa vähentää minimiin monesta muutakin syystä.
Alkoholin käyttö maltilliseksi sekä kokonaiskulutuksen että kerta-annosten osalta. Olut mielellään kokonaan pois tai korkeintaan tölkki kerrallaan eikä joka viikko sitäkään.
Muuten normaali monipuolinen kasvisvoittoinen ravinto riittää kun estolääkitys on kunnossa. Lääkityksellä kihti paranee. Eli niveliin (ja muualle) kertynyt uraatti liukenee ja katoaa elimistöstä.- Anonyymi
Kiitos.
Pääsin viimein erikoislääkärille ja viesti oli pitkälle sama. Ruokavaliolla kihdin pahenemista voi hidastaa mutta kysymys vain siitä paheneeko kihti nopeammin vai hitaammin. Se pahenee joka tapauksessa. Estolääkitys on ainoa tapa estää taudin paheneminen. Laihdutuskuuria kuitenkin vahvasti suositeltiin. - Anonyymi
Anonyymi kirjoitti:
Kiitos.
Pääsin viimein erikoislääkärille ja viesti oli pitkälle sama. Ruokavaliolla kihdin pahenemista voi hidastaa mutta kysymys vain siitä paheneeko kihti nopeammin vai hitaammin. Se pahenee joka tapauksessa. Estolääkitys on ainoa tapa estää taudin paheneminen. Laihdutuskuuria kuitenkin vahvasti suositeltiin.Jos on ollut kihtikohtaus noin puoli vuotta sitten ja se on silloin hoidettu kortisonilla ja yhdellä muulla lääkkeellä viikon- kahden kuurilla (nimeään en muista) eikä muuta lääkitystä ole aloitettu niin onko se kuitenkin kirkossa kuulutettu että kohtaukset uusiutuvat?
Ruokavalioon liittyvä kysymys myös. "Keksin" sellaisen kalan jota käsittelyn jälkeen matjessilliksi nimitetään ja se maistuu muutteesta hyvältäkin mutta en oikein saa selvää onko siitä fileoitaessa poistettu nahka, fileinähän sitä myydään. Hinta ei liene maailman matalin mutta nyt ei ole varaa sitä kytätä. - Anonyymi
Anonyymi kirjoitti:
Jos on ollut kihtikohtaus noin puoli vuotta sitten ja se on silloin hoidettu kortisonilla ja yhdellä muulla lääkkeellä viikon- kahden kuurilla (nimeään en muista) eikä muuta lääkitystä ole aloitettu niin onko se kuitenkin kirkossa kuulutettu että kohtaukset uusiutuvat?
Ruokavalioon liittyvä kysymys myös. "Keksin" sellaisen kalan jota käsittelyn jälkeen matjessilliksi nimitetään ja se maistuu muutteesta hyvältäkin mutta en oikein saa selvää onko siitä fileoitaessa poistettu nahka, fileinähän sitä myydään. Hinta ei liene maailman matalin mutta nyt ei ole varaa sitä kytätä.Veren uraattiarvo kannattaa tutkia ja sitä seurata (kohtauksen aikana ei kannata tutkia, vaan sen jälkeen). Jos ruokavaliolla pääsee lähelle 360 µmol/liltra -tasolle. niin kihti ei välttämättä pahene. Ruokavalion merkitys tuohon tasoon normaali-ihmisellä luokkaa 10%. Jos alkoholin käytössä on selvää vähentämisvaraa ja painossa pudottamista, voi päästä 15% laskuun ilman lääkkeitä.
Jos uraatti on lähellä suomalaisen standardin "normaaliarvon" ylärajaa 480 µmol/liltra, niin ikävä kyllä ennuste on, että kohtaukset uusiutuu ja pahenee. Ilman lääkkeitä tuon saaminen lähelle 360 µmol/liltra on käytännössä yleensä mahdotonta jos ruokavalio ei ole ihan pielessä (tyyliin päivittäin chicken wingsejä ja olutta).
Jos uraatti pysyy korkeana (400+), niin kohtauksia tulee lisää ja ne paranenvat hitaammin. Vaikka oireet ovat yleensä vain ukkovarpaassa, niin uraattia on kertynyt aivan kaikkiin niveliin niin käsissä kuin jaloissakin. Lisäksi tulehdukset toistuessaan voivat vaurioittaa niveltä, jolloin se ei palaa tulehdusten jälkeen enää ennalleen.
Sillistä en osaa sanoa. Eikö fileestä huomaa onko siinä nahka vai ei? - Anonyymi
Anonyymi kirjoitti:
Veren uraattiarvo kannattaa tutkia ja sitä seurata (kohtauksen aikana ei kannata tutkia, vaan sen jälkeen). Jos ruokavaliolla pääsee lähelle 360 µmol/liltra -tasolle. niin kihti ei välttämättä pahene. Ruokavalion merkitys tuohon tasoon normaali-ihmisellä luokkaa 10%. Jos alkoholin käytössä on selvää vähentämisvaraa ja painossa pudottamista, voi päästä 15% laskuun ilman lääkkeitä.
Jos uraatti on lähellä suomalaisen standardin "normaaliarvon" ylärajaa 480 µmol/liltra, niin ikävä kyllä ennuste on, että kohtaukset uusiutuu ja pahenee. Ilman lääkkeitä tuon saaminen lähelle 360 µmol/liltra on käytännössä yleensä mahdotonta jos ruokavalio ei ole ihan pielessä (tyyliin päivittäin chicken wingsejä ja olutta).
Jos uraatti pysyy korkeana (400 ), niin kohtauksia tulee lisää ja ne paranenvat hitaammin. Vaikka oireet ovat yleensä vain ukkovarpaassa, niin uraattia on kertynyt aivan kaikkiin niveliin niin käsissä kuin jaloissakin. Lisäksi tulehdukset toistuessaan voivat vaurioittaa niveltä, jolloin se ei palaa tulehdusten jälkeen enää ennalleen.
Sillistä en osaa sanoa. Eikö fileestä huomaa onko siinä nahka vai ei?Oikeaoppinen matjessilli valmistetaan tai ainakin pitäisi valmistaa erityisen nuoresta, vielä kutemattomasta kalasta jossa liha ja nahkakin ovat vielä "nuoruudenpehmeitä".
Aion selvittää valmistajan ja kysyä heiltä jos vaan mahdollista, saavatpa naurunaihetta hekin. - Anonyymi
Anonyymi kirjoitti:
Oikeaoppinen matjessilli valmistetaan tai ainakin pitäisi valmistaa erityisen nuoresta, vielä kutemattomasta kalasta jossa liha ja nahkakin ovat vielä "nuoruudenpehmeitä".
Aion selvittää valmistajan ja kysyä heiltä jos vaan mahdollista, saavatpa naurunaihetta hekin.Kerro mitä vastaavat. Voihan se olla, että nuoren sillin nahka pehmenee suolatessa, niin, että sitä ei enää nahaksi.
Silakkahan on Itämeren kääpiösilli ja siis melkein samaa lajia ja silakan nahassa on puriinia 1645 mg/100g (lähde: duodecim -lehti) mikä on vallan hirmuiseti. Kymmenen grammaa silakan nahkaa vastaa yli 300 grammaa turkskaa, mikä on jo tuhti kerta-annos. - Anonyymi
Anonyymi kirjoitti:
Kerro mitä vastaavat. Voihan se olla, että nuoren sillin nahka pehmenee suolatessa, niin, että sitä ei enää nahaksi.
Silakkahan on Itämeren kääpiösilli ja siis melkein samaa lajia ja silakan nahassa on puriinia 1645 mg/100g (lähde: duodecim -lehti) mikä on vallan hirmuiseti. Kymmenen grammaa silakan nahkaa vastaa yli 300 grammaa turkskaa, mikä on jo tuhti kerta-annos.Vastasivat että fileoitaessa nahka poistetaan.
Kokonaisena myytävä silli on eri asia. Tosin eihän se kokonainen päättömänä ja ilman sisäelimiä ole sekään mutta ei jossitella sillä... - Anonyymi
Anonyymi kirjoitti:
Vastasivat että fileoitaessa nahka poistetaan.
Kokonaisena myytävä silli on eri asia. Tosin eihän se kokonainen päättömänä ja ilman sisäelimiä ole sekään mutta ei jossitella sillä...Hyvä tietää.
Nahattoman sillin ouriinipitoisuus on n. 80 mg/100g mikä ei ole ihan vähän, mutta ei kohtuuttomastikkaan. Sardiinisäilykkeessä saattaa olla 200 mg. - Anonyymi
Anonyymi kirjoitti:
Hyvä tietää.
Nahattoman sillin ouriinipitoisuus on n. 80 mg/100g mikä ei ole ihan vähän, mutta ei kohtuuttomastikkaan. Sardiinisäilykkeessä saattaa olla 200 mg.Entä nahallisen?
Voiko mitään kalaa syödä nahattomana jos haluaa välttää kihtiä?
Toisinaan ostan esim. broilerin koska siitä nahan saa helposti eroteltua eikä sitä nahkaa muutenkaan ole tapana syödä mutta onko se lihakin pakasta? - Anonyymi
Anonyymi kirjoitti:
Hyvä tietää.
Nahattoman sillin ouriinipitoisuus on n. 80 mg/100g mikä ei ole ihan vähän, mutta ei kohtuuttomastikkaan. Sardiinisäilykkeessä saattaa olla 200 mg.Mistä noita furiinipitoisuustietoja voi saada, netti ei anna hakusanaóilla "furiini" tai "furiinipitoisuus" mitään ainakaan minulle ymmärrettävässä muodossa ja - kielellä?
Onko myös esim. kanan lihassa tätä jos kerran nahassakin on jne. - Anonyymi
Anonyymi kirjoitti:
Mistä noita furiinipitoisuustietoja voi saada, netti ei anna hakusanaóilla "furiini" tai "furiinipitoisuus" mitään ainakaan minulle ymmärrettävässä muodossa ja - kielellä?
Onko myös esim. kanan lihassa tätä jos kerran nahassakin on jne.Se on puriini englanniksi kannattaa kokeilla hakusanoja pirine content food.
- Anonyymi
Anonyymi kirjoitti:
Se on puriini englanniksi kannattaa kokeilla hakusanoja pirine content food.
Ja taas näppivirhe: piti olla PURINE.
- Anonyymi
Kihti lähtee kun välttää koisokasveja ja retinoleja.
- Anonyymi
Joo, olenkin aina ollut munakoison ja retinolien suurkuluttaja...
- Anonyymi
Koisokasvit (kuten mukakoiso) ovat hyvin marginaalinen tekijä. Käytännössä tuolla ohjeella ei ole MITÄÄN merkitystä kihdin välttämiseen.
Alkoholin ja ylipainon merkitys on paljon suurempi. Kaiken ravinnon kokonaisvaikutus on 10% - 15% veren uraattiarvoihin. Eli oma arvo kannattaa tutkia ja laskea itse onko 15% laskulla mahdollista päästä ihannearvon 360 µmol/liltra lähelle tai alle. - Anonyymi
Anonyymi kirjoitti:
Koisokasvit (kuten mukakoiso) ovat hyvin marginaalinen tekijä. Käytännössä tuolla ohjeella ei ole MITÄÄN merkitystä kihdin välttämiseen.
Alkoholin ja ylipainon merkitys on paljon suurempi. Kaiken ravinnon kokonaisvaikutus on 10% - 15% veren uraattiarvoihin. Eli oma arvo kannattaa tutkia ja laskea itse onko 15% laskulla mahdollista päästä ihannearvon 360 µmol/liltra lähelle tai alle.Ts. ihmisen syntymän merkitys on suurin! Ellei synny, ellei elä pitkään jne. ei todennäköisimmin saa kihtiä ja toisinpäin.
- Anonyymi
Anonyymi kirjoitti:
Ts. ihmisen syntymän merkitys on suurin! Ellei synny, ellei elä pitkään jne. ei todennäköisimmin saa kihtiä ja toisinpäin.
Tuo on totta. Kun kuolee nuorena säästyy todennäköisesti kihdiltä.
En silti suosittele.
- Anonyymi
Kaljaa ei sit kannata juoda.
- Anonyymi
Paljon nesteitä ja vähän nesteitä poistavia.
- Anonyymi
Nesteitä poistavia kaljoja..?
- Anonyymi
Anonyymi kirjoitti:
Nesteitä poistavia kaljoja..?
Alkoholi on diureetti.
Kuten laulussa sanotaan: vain merimies sen tietää miten kalja kusettaa...
- Anonyymi
Sokeri ja erityisesti fruktoosi on myös paha. Ne ei sisällä puriinia, mutta vaikuttaa uraatin poistumiseen elimistöstä.
- Anonyymi
Kihtiruokavalio on vaikea rasti.
Kalan ja kanan nahka ja sisäelimet on helppo välttää eikä estä monipuolista ruokavaliota.
Mutta kun rajoittaa pitäisi myös lihan, kalan, äyriäisten ja palkokasvien nauttimista, niin mistä sitten saa proteiinia? Kun usealla kihtipotilaalla kolesterolikin on korkealla, niin munia ja juustojakin pitää välttää. Rasvaton raejuusto taitaa jäädä melkein ainoaksi protskulähteeksi joten yksipuoliseksi menee. Ja liikaa kauraakaan ei pitäisi jonkun ohjeen mukaan nauttia ja kolesterolin takia taas pitäisi syödä juuri kauraa.
Estolääkitys taitaa olla ainoa realistinen tie.
Laihdutus toki on suositeltavaa muutenkin.- Anonyymi
Juurikin noin sillä puriinia elimistö myös tarvitsee, kuten muuten myös esim. kolesterolia.
Jos syömisiään liikaa alkaa kyttäämään niin kuolee nälkään tai stressiin eli kohtuus kaikessa, pullo päivässä.
Ainakin kolesteroliin on alentava lääkitys ja kihtiinkin on lääkitystä.
Alhaisen lapsikuolleisuuden ja toisesta päästä lääkkeiden voimalla pidennetyn elämän ansiostahan keski- ikämme on niin korkea kuin on. - Anonyymi
Anonyymi kirjoitti:
Juurikin noin sillä puriinia elimistö myös tarvitsee, kuten muuten myös esim. kolesterolia.
Jos syömisiään liikaa alkaa kyttäämään niin kuolee nälkään tai stressiin eli kohtuus kaikessa, pullo päivässä.
Ainakin kolesteroliin on alentava lääkitys ja kihtiinkin on lääkitystä.
Alhaisen lapsikuolleisuuden ja toisesta päästä lääkkeiden voimalla pidennetyn elämän ansiostahan keski- ikämme on niin korkea kuin on.Sekä puriinia että kolesterolia elimistö tuottaa myös itse. Kumpiakin voi olla liikaa vaikka minimoisi niiden saannin ravinnosta.
Lääkäri sanoi kerran, että ihmisen takuu loppuu 40-vuotiaana ja tekninen käyttöikä 60-vuotiaana. Lääketiedettä ja lääkkeitä tarvitaan, koska haluamme elää "luonnottoman" pitkään ja terveenä.
Tietenkin on niitä jotka ovat saaneet geeniarvonnassa oikean rivin ja tietenkin on myös niin että elämäntavoilla (terveellinen ruoka, liikunta, painonhallinta) voi jotain vaikuttaa, mutta on paljon ihmisiä joiden kolesteroli tai veren uraatti ei vanhemmiten käytännössä millään pysy ihannearvoissa vaikka elää miten terveellisesti.
Itseään ei pidä ylilääkitä, mutta ei myöskään alilääkitä. Lääkkeet on kehitetty tarpeeseen ja niitä kannattaa käyttää jos tai kun terveet elämäntavat ei riitä.
- Anonyymi
Ruoka on tasapainoilua hyvien ja huonojen vaikutusten välillä, esim. kananmunasta lääketiede väittää että siinä on parhaat ravintoaineet mitä vain voi olla aivojen tehokasta toimintaa ylläpitämään mutta samalla se on kolesterolia nostava. Itse syön munia tiu ja kk- tahtiin, kolesterolia alennan pilleri päivässä- tahtiin.
- Anonyymi
Aivot on enimmäkseen rasvaa ja tärkeämpää on riittävä omega-3 rasvahapot eli parempia rasvan ja proteiinin lähteitä ovat esimerkiksi rasvainen kala, pähkinät ja viljoista quinoa. Kaksi jälkimmäistä taitavat sopia parhaiten kihtipotilaalle ja kolesterolin kannalta kaikki kolme ovat hyviä.
- Anonyymi
Anonyymi kirjoitti:
Aivot on enimmäkseen rasvaa ja tärkeämpää on riittävä omega-3 rasvahapot eli parempia rasvan ja proteiinin lähteitä ovat esimerkiksi rasvainen kala, pähkinät ja viljoista quinoa. Kaksi jälkimmäistä taitavat sopia parhaiten kihtipotilaalle ja kolesterolin kannalta kaikki kolme ovat hyviä.
Aivot voivat fyysisesti olla rasvaakin, niiden toiminta on kuitenkin sähköistä tiedonvälitystä, liiassa rasvassa tieto kulkee mutkitellen vääristyen matkalla, eli kyse ei olekaan kananmunan rasvasisällöstä!
- Anonyymi
Anonyymi kirjoitti:
Aivot voivat fyysisesti olla rasvaakin, niiden toiminta on kuitenkin sähköistä tiedonvälitystä, liiassa rasvassa tieto kulkee mutkitellen vääristyen matkalla, eli kyse ei olekaan kananmunan rasvasisällöstä!
Tuossa on aika arvostetun lehden artikkeli "aivotereellisestä" ruuasta:
https://www.forbes.com/health/nutrition/best-brain-food/
Ja mikä tärkeintä artikkelissa on asiallinen lähdeluettelo, jossa on yli 15 tutkimusta ja ammattilehtien artikkelia neurologia, yleislääketieteen ja geriatrian alalta.
Tuossa on mainittu kananmuna vain Omega-3 ja B12 lähteenä. - Anonyymi
Anonyymi kirjoitti:
Tuossa on aika arvostetun lehden artikkeli "aivotereellisestä" ruuasta:
https://www.forbes.com/health/nutrition/best-brain-food/
Ja mikä tärkeintä artikkelissa on asiallinen lähdeluettelo, jossa on yli 15 tutkimusta ja ammattilehtien artikkelia neurologia, yleislääketieteen ja geriatrian alalta.
Tuossa on mainittu kananmuna vain Omega-3 ja B12 lähteenä.Joo, esim. pähkinät, mantelit ja suklaa jotka eivät sisällä kuin ihan vähän energiaa...pähkinät noin 600 kcal/100g...On pitänyt totuttaa itsensä todella pieniin ruokamääriin jos esim. pähkinöillä aikoo itseään turvottamatta pitää nälän kurissa, tosin elihän Mahatma Gandhikin muistelmiensa mukaan lähes pelkästään pienellä määrällä pähkinöitä. Nuorempana hän kertoo herkutelleensa nauttimalla silloin tällöin (kallis ruoka) myös lihaa.
- Anonyymi
Juuri lehdessä juttu että pitää välttää erityisesti olutta ja siideriä jos sairastaa kihtiä, mutta mikä juuri noissa aiheuttaa? Toinen viljatuote, toinen hedelmistä tai marjoista, yhteistä vain alkoholi ellei sitten hiiva vaikuta.
"Paljon alkoholia käyttävät, ja eheistä etenkin olutta ja siideriä suosivat, ovat suurentuneessa vaarassa sairastua kihtiin. Tämä selviä tuoreesta tutkimuksesta.
JAMA Network Open -lehdessä julkaistuun tutkimukseen osallistui 180 000 brittimiestä ja 220 000 naista, joita seurattiin 13 vuoden ajan. Seurannan aikana 8600 sairastui kihtiin.
Tutkimuksesta uutisoinut Duodecim kertoo, että alkoholin käytöllä oli yhteys sairastumiseen. Voimakkain yhteys koski olutta ja siideriä, ja se havaittiin sekä miehillä että naisilla."
https://www.iltalehti.fi/terveysuutiset/a/82b33eff-49ce-487a-a86a-7c63f3801345
Luulisi väkevämpien alkoholien olevan haitallisempia kuin miedompien, mutta johtuuko enemmänkin siitä mitä noiden juomien kanssa syödään eli usein lihaa, makkaraa ja muuta pikaruokaa. Toisaalta nuo ovat myös yleisimpiä juomia alkoholin suurkuluttajilla.- Anonyymi
Perustuuko koko tutkimuksellinen tieto kihdistä tähän yhteen tutkimukseen, esim. reilun kahden prosentin sairastuneisuus on juuri se mitä yleisesti toistetaan?
Yksi tutkimus, vaikka melko laajakin, voi antaa myös satunnaistuloksia.
En pitäisi lihaa pikaruokana...silloinhan suomalaiset olisivat saaneet vuosisatoja pääosan ruoastaan pikaruokana... - Anonyymi
Hyvä kysymys.
Oluessa ei ole ihan kamalasti puriinia. Mittausten mukaan 5-10 mg per 100g eli tuopillisesta voi saada korkeintaan 50 mg. Jos ajatellaan, että possun fileessä on puriinia 80-90 mg per 100g eli 200g annos 170 mg. Niinpä jos syö possun filettä ja juo kaksi tuoppia olutta, niin possusta tulee puriinia enemmän - eli kannattaa luopua ruuasta eikä ruokajuomissta :)
Tietenkin riski on, että jos ei juo vain yhtä saunaolutta, vaan lähtee ns. viihteelle niin puolentusinaa tuoppia on vielä vähän ja silloin ollaan 300 mg puriinimäärissä ja alkoholin vaikutus siihen päälle, niin voi voi. Alkoholi estää uraatin (joksi puriini muuttuu) eritystä ja sitä jää silloin enemmän elimistöön ja se kulkeutuu niveliin ja kihtikohtauksen todennäköisyys kasvaa. Mutta alkoholi on alkoholia.
Kaikkea ei kihdistä tiedetä. Kihtiähän pahentaa myös sokeri (hiilihydraatti) ja erityisesti hedelmäsokeri. Ehkä oluen hiilihydraatti, joka on hyvin nopeasti imeytyvää jotenkin tehostaa uraatin syntymistä tms? Jos tutkimus sanoo, että siideristä ja oluesta saatu alkoholi on pahempaa kuin kuivasta viinistä, niin paha mennä mutu-pohjalta kiistämäänkään. - Anonyymi
Anonyymi kirjoitti:
Perustuuko koko tutkimuksellinen tieto kihdistä tähän yhteen tutkimukseen, esim. reilun kahden prosentin sairastuneisuus on juuri se mitä yleisesti toistetaan?
Yksi tutkimus, vaikka melko laajakin, voi antaa myös satunnaistuloksia.
En pitäisi lihaa pikaruokana...silloinhan suomalaiset olisivat saaneet vuosisatoja pääosan ruoastaan pikaruokana...Pikaruokana syödään paljon prosessoitua lihaa päivittäin, pihvejä, makkaraa jne, vähemmän tavallisessa kotiruuassa mitään lihaa syödään, en minä ainakaan. Jauhelihaa riittää aika pieni määrä ruuassa, leivän päällä kinkku-tai makkarasiivu, välillä ei lihaa ollenkaan. Joskus tulee syötyä enemmän kun tekee vaikka pihvejä, mutta niissäkin mukana sientä tai punajuurta.
- Anonyymi
Anonyymi kirjoitti:
Hyvä kysymys.
Oluessa ei ole ihan kamalasti puriinia. Mittausten mukaan 5-10 mg per 100g eli tuopillisesta voi saada korkeintaan 50 mg. Jos ajatellaan, että possun fileessä on puriinia 80-90 mg per 100g eli 200g annos 170 mg. Niinpä jos syö possun filettä ja juo kaksi tuoppia olutta, niin possusta tulee puriinia enemmän - eli kannattaa luopua ruuasta eikä ruokajuomissta :)
Tietenkin riski on, että jos ei juo vain yhtä saunaolutta, vaan lähtee ns. viihteelle niin puolentusinaa tuoppia on vielä vähän ja silloin ollaan 300 mg puriinimäärissä ja alkoholin vaikutus siihen päälle, niin voi voi. Alkoholi estää uraatin (joksi puriini muuttuu) eritystä ja sitä jää silloin enemmän elimistöön ja se kulkeutuu niveliin ja kihtikohtauksen todennäköisyys kasvaa. Mutta alkoholi on alkoholia.
Kaikkea ei kihdistä tiedetä. Kihtiähän pahentaa myös sokeri (hiilihydraatti) ja erityisesti hedelmäsokeri. Ehkä oluen hiilihydraatti, joka on hyvin nopeasti imeytyvää jotenkin tehostaa uraatin syntymistä tms? Jos tutkimus sanoo, että siideristä ja oluesta saatu alkoholi on pahempaa kuin kuivasta viinistä, niin paha mennä mutu-pohjalta kiistämäänkään.En ole koskaan tutustunut noihin puriinin määriin, enkä tiennyt edes sitä ainesosaa, mutta kuullut lihan aiheuttavan, eikä lukujesi perusteella ole ihmekään.
Juodessa tulee monilla tarve syödä suolaista pikaruokaa tai kesällä kotona grillimakkaraa joillakin isojakin määriä. Minulla ei onneksi ole tuota elintasosairautta, yritän välttää ylipainoa ja syödä suht terveellisesti ja juodakin kohtuullisesti.
Hain sitten lisää tietoa niin ilmeisesti juuri hiiva vaikuttaa käymistuotteissa eikä alkoholi, silloinhan Suomessa on typerä laki kun suositaan käymistuotteita sekoitejuomien sijaan.
"Vyötärölihavuus on yhteydessä kihtiin, samoin metabolinen oireyhtymä. Runsas sokerilla makeutettujen juomien käyttö voi altistaa kihdille. Myös perintötekijät vaikuttavat kihdin puhkeamisen todennäköisyyteen.
Yhdysvaltalaisen kliinisen ravitsemuksen tietokannan mukaan runsaasti puriineja sisältävät olut, kalan ja siipikarjan nahka, sisäelimet, riista, hanhi sekä hiivavalmisteet (ei koske leivinhiivaa).
Kohtalaisesti puriiniaineita sisältäviä ruoka-aineita voivat monet käyttää säännöllisemmin, kunhan kerta-annokset ovat kohtuullisia. Näihin lukeutuvat muun muassa liha, nahaton siipikarja, nahaton kala, äyriäiset, kuivatut herneet, pavut ja linssit, liha- ja kalaliemet, kaura, vehnänalkiot ja -leseet, kukkakaali, parsa, pinaatti, sienet ja vihreät herneet. Kihtikohtauksen aikana ohjeellisena päivittäisenä enimmäiskäyttömääränä on pidetty 150 grammaa."
https://www.terveyskirjasto.fi/dlk01254
Aika lailla samat ruoka-aineet kuin aloituksessakin. - Anonyymi
Anonyymi kirjoitti:
Pikaruokana syödään paljon prosessoitua lihaa päivittäin, pihvejä, makkaraa jne, vähemmän tavallisessa kotiruuassa mitään lihaa syödään, en minä ainakaan. Jauhelihaa riittää aika pieni määrä ruuassa, leivän päällä kinkku-tai makkarasiivu, välillä ei lihaa ollenkaan. Joskus tulee syötyä enemmän kun tekee vaikka pihvejä, mutta niissäkin mukana sientä tai punajuurta.
Kotona paistamani sianliha ei kai ole "prosessoitua" lihaa?
Milloin sama liha hieman suuremmassa määrässä valmistettuna muuttuu prosessoiduksi lihaksi?
Jos teen hernekeittoa sianlihaa ym. siihen lisäten ja samaa tekee esim. SA.int. kenttäkeittiö vaikka 80 litraa niin mikä jälkimmäisestä ruoasta tekee prosessoitua..? - Anonyymi
Anonyymi kirjoitti:
Hyvä kysymys.
Oluessa ei ole ihan kamalasti puriinia. Mittausten mukaan 5-10 mg per 100g eli tuopillisesta voi saada korkeintaan 50 mg. Jos ajatellaan, että possun fileessä on puriinia 80-90 mg per 100g eli 200g annos 170 mg. Niinpä jos syö possun filettä ja juo kaksi tuoppia olutta, niin possusta tulee puriinia enemmän - eli kannattaa luopua ruuasta eikä ruokajuomissta :)
Tietenkin riski on, että jos ei juo vain yhtä saunaolutta, vaan lähtee ns. viihteelle niin puolentusinaa tuoppia on vielä vähän ja silloin ollaan 300 mg puriinimäärissä ja alkoholin vaikutus siihen päälle, niin voi voi. Alkoholi estää uraatin (joksi puriini muuttuu) eritystä ja sitä jää silloin enemmän elimistöön ja se kulkeutuu niveliin ja kihtikohtauksen todennäköisyys kasvaa. Mutta alkoholi on alkoholia.
Kaikkea ei kihdistä tiedetä. Kihtiähän pahentaa myös sokeri (hiilihydraatti) ja erityisesti hedelmäsokeri. Ehkä oluen hiilihydraatti, joka on hyvin nopeasti imeytyvää jotenkin tehostaa uraatin syntymistä tms? Jos tutkimus sanoo, että siideristä ja oluesta saatu alkoholi on pahempaa kuin kuivasta viinistä, niin paha mennä mutu-pohjalta kiistämäänkään.Ja mihin perustuu esim. tietosi sokerin (ja erityisesti hedelmäsokerin) vaikutuksista?
Jos hiilihydraatti on paha, silloinhan iso osa perusravintoa olisi paha...toisaalta viljatuotteiden (esim. leivät) väitetään sopivan hyvinkin vaikka juuri niissähän paljon hiilihydraattia saadaan... - Anonyymi
Anonyymi kirjoitti:
Ja mihin perustuu esim. tietosi sokerin (ja erityisesti hedelmäsokerin) vaikutuksista?
Jos hiilihydraatti on paha, silloinhan iso osa perusravintoa olisi paha...toisaalta viljatuotteiden (esim. leivät) väitetään sopivan hyvinkin vaikka juuri niissähän paljon hiilihydraattia saadaan...Tuossa yksi suomenkielinen uutinen:
https://yle.fi/a/3-5821754
Sen taustalla on British Medical Journalissa julkaistu tutkimus, jossa seurattiin 12 vuotta 43000 miestä ja sokeristen virvoitusjuomien nauttimisella oli tilastollisesti merkitystä kihdin puhkeamiseen. Todennäköisyys kasvoi kymmeniä prosentteja, mutta ei moninkertaiseksi.
Kihdissä on vielä paljon tutkittavaa eikä ihan selvää oli miten hedelmäsokeri vaikuttaa. Aivan samoin kuin estolääkityken aloittaminen voi ensimmäistn viikkojen / kuukausien aikana lisätä riskiä kihtikohtaukseen ja senkin ilmiön syystä on vain arvailuja ja epäilyjä, mutta mekanismia ei varmuudella tunneta. - Anonyymi
Anonyymi kirjoitti:
En ole koskaan tutustunut noihin puriinin määriin, enkä tiennyt edes sitä ainesosaa, mutta kuullut lihan aiheuttavan, eikä lukujesi perusteella ole ihmekään.
Juodessa tulee monilla tarve syödä suolaista pikaruokaa tai kesällä kotona grillimakkaraa joillakin isojakin määriä. Minulla ei onneksi ole tuota elintasosairautta, yritän välttää ylipainoa ja syödä suht terveellisesti ja juodakin kohtuullisesti.
Hain sitten lisää tietoa niin ilmeisesti juuri hiiva vaikuttaa käymistuotteissa eikä alkoholi, silloinhan Suomessa on typerä laki kun suositaan käymistuotteita sekoitejuomien sijaan.
"Vyötärölihavuus on yhteydessä kihtiin, samoin metabolinen oireyhtymä. Runsas sokerilla makeutettujen juomien käyttö voi altistaa kihdille. Myös perintötekijät vaikuttavat kihdin puhkeamisen todennäköisyyteen.
Yhdysvaltalaisen kliinisen ravitsemuksen tietokannan mukaan runsaasti puriineja sisältävät olut, kalan ja siipikarjan nahka, sisäelimet, riista, hanhi sekä hiivavalmisteet (ei koske leivinhiivaa).
Kohtalaisesti puriiniaineita sisältäviä ruoka-aineita voivat monet käyttää säännöllisemmin, kunhan kerta-annokset ovat kohtuullisia. Näihin lukeutuvat muun muassa liha, nahaton siipikarja, nahaton kala, äyriäiset, kuivatut herneet, pavut ja linssit, liha- ja kalaliemet, kaura, vehnänalkiot ja -leseet, kukkakaali, parsa, pinaatti, sienet ja vihreät herneet. Kihtikohtauksen aikana ohjeellisena päivittäisenä enimmäiskäyttömääränä on pidetty 150 grammaa."
https://www.terveyskirjasto.fi/dlk01254
Aika lailla samat ruoka-aineet kuin aloituksessakin.Ruoka-aineiden puriinipitoisuuksien tutkiminen on aika salapoliisityötä.
Vieläkin törmää vanhoihin ohjeisiin, joissa esimerkiksi äyriäiset ovat "pahoja", mutta netistä löytyy puriinimittauksia, joissa scampi eli jättikatkaravun pyrstö sisältää selvästi vähemmän puriinia kuin mikään kala ja hummerikin vähemmän kuin useimmat kalat. Kotimaisten rapujen puriinipitoisuutta ei tietääkseni ole mitattu, mutta jossain Duodecimin (muistaakseni?) artikkelissa sanottiin, että suomalainen puriinimittaushanke on käynnissä, jossa saadaan puriinipitoisuudet suomalaisista elintarvikkeista. Ehkä sitten olemme viisaampia.
Tuo "päivittäisenä enimmäiskäyttömääränä on pidetty 150 grammaa" osoittaa miten mahdoton rasti dieetin pitäminen on. Useinhan lihaa normaalissa ravintola-annoksessa on helposti liki 200 grammaa varsinaista "pihviä". Eli jo se on vähän "liika". Vielä jos vaikka aamulla syö kaurapuuron, niin päivällä ei sitten saakkaan syödä noramaalia lounasannosta lihaa, kanaa, kalaa, äyriäisiä, papuja, parsaa eikä herneitä. Onnea vaan lounasravintolaan "sallitun" annoksen metsästyksessä. Ja kun tähän vielä lisää sen, että vanhetessa pitäisi syödä mielellään yli gramma proteiinia päivässä jokaista ihannepainon painokiloa kohti eikä se kolesterolin takia saa tulla juustosta eikä kananmunista....
Juu ei. - Anonyymi
Anonyymi kirjoitti:
Ruoka-aineiden puriinipitoisuuksien tutkiminen on aika salapoliisityötä.
Vieläkin törmää vanhoihin ohjeisiin, joissa esimerkiksi äyriäiset ovat "pahoja", mutta netistä löytyy puriinimittauksia, joissa scampi eli jättikatkaravun pyrstö sisältää selvästi vähemmän puriinia kuin mikään kala ja hummerikin vähemmän kuin useimmat kalat. Kotimaisten rapujen puriinipitoisuutta ei tietääkseni ole mitattu, mutta jossain Duodecimin (muistaakseni?) artikkelissa sanottiin, että suomalainen puriinimittaushanke on käynnissä, jossa saadaan puriinipitoisuudet suomalaisista elintarvikkeista. Ehkä sitten olemme viisaampia.
Tuo "päivittäisenä enimmäiskäyttömääränä on pidetty 150 grammaa" osoittaa miten mahdoton rasti dieetin pitäminen on. Useinhan lihaa normaalissa ravintola-annoksessa on helposti liki 200 grammaa varsinaista "pihviä". Eli jo se on vähän "liika". Vielä jos vaikka aamulla syö kaurapuuron, niin päivällä ei sitten saakkaan syödä noramaalia lounasannosta lihaa, kanaa, kalaa, äyriäisiä, papuja, parsaa eikä herneitä. Onnea vaan lounasravintolaan "sallitun" annoksen metsästyksessä. Ja kun tähän vielä lisää sen, että vanhetessa pitäisi syödä mielellään yli gramma proteiinia päivässä jokaista ihannepainon painokiloa kohti eikä se kolesterolin takia saa tulla juustosta eikä kananmunista....
Juu ei.No papuja ja herneitä ei tietenkään ollenkaan koska palkokasvit ovat ja pahasta kihtiä ajatellen!
Löysin sellaisen melko vähärasvaisen (5%) kalkkunanakin jota olisi ollut hyvä nauttia vaikka perunan ym. kera mutta selvitin sisältääkö tuote myös kalkkunannahat, sen ilmoitetaan ja olevan vältettävä ainesosa. Valmistaja myönsi että kyllä sinne makkaraan menevät nahat mukaan, ne ilmoitetaan vaan hämäävästikin tuoteselosteessa nimellä kalkkunanrasva...
Tieto lisää tuskaa... - Anonyymi
Anonyymi kirjoitti:
No papuja ja herneitä ei tietenkään ollenkaan koska palkokasvit ovat ja pahasta kihtiä ajatellen!
Löysin sellaisen melko vähärasvaisen (5%) kalkkunanakin jota olisi ollut hyvä nauttia vaikka perunan ym. kera mutta selvitin sisältääkö tuote myös kalkkunannahat, sen ilmoitetaan ja olevan vältettävä ainesosa. Valmistaja myönsi että kyllä sinne makkaraan menevät nahat mukaan, ne ilmoitetaan vaan hämäävästikin tuoteselosteessa nimellä kalkkunanrasva...
Tieto lisää tuskaa..."No papuja ja herneitä ei tietenkään ollenkaan koska palkokasvit ovat ja pahasta kihtiä ajatellen!"
Näinhän ohjeissa sanotaan niputtaen kaikki palkokasvit pistetään samaan nippuun. Tämän ongelma on se, että kihtipotilas helposti rajottaa ja yksipuolistaa syömistään turhaan.
Esimerkiksi alla linkkinä olevassa koosteessa on mainittu puriinipitoisuudet:
Vihreissä pavuissa on puriini 18 mg / 100g
Soijapavut (keitetyt) 34 mg / 100g
Herneet 63 mg / 100g
Linssit 84 mg / 100g
Kaikki ovat "pahoja" palkokasveja"?
Vertailun vuoksi vaikkapa (nahaton) kana sisältää puriinia 55 mg / 100g. Kalkkuna taitaa olla samaa tasoa.
Ja tiedot oli siis täältä:
https://www.purine-direkt.de/index.php?r=food-purin/index2&catid=4&sort=purin&page=1 - Anonyymi
Anonyymi kirjoitti:
Kotona paistamani sianliha ei kai ole "prosessoitua" lihaa?
Milloin sama liha hieman suuremmassa määrässä valmistettuna muuttuu prosessoiduksi lihaksi?
Jos teen hernekeittoa sianlihaa ym. siihen lisäten ja samaa tekee esim. SA.int. kenttäkeittiö vaikka 80 litraa niin mikä jälkimmäisestä ruoasta tekee prosessoitua..?Kokeilepa hakukoneella, ei se määrä vaan tapa.
- AnonyymiUUSI
Anonyymi kirjoitti:
"No papuja ja herneitä ei tietenkään ollenkaan koska palkokasvit ovat ja pahasta kihtiä ajatellen!"
Näinhän ohjeissa sanotaan niputtaen kaikki palkokasvit pistetään samaan nippuun. Tämän ongelma on se, että kihtipotilas helposti rajottaa ja yksipuolistaa syömistään turhaan.
Esimerkiksi alla linkkinä olevassa koosteessa on mainittu puriinipitoisuudet:
Vihreissä pavuissa on puriini 18 mg / 100g
Soijapavut (keitetyt) 34 mg / 100g
Herneet 63 mg / 100g
Linssit 84 mg / 100g
Kaikki ovat "pahoja" palkokasveja"?
Vertailun vuoksi vaikkapa (nahaton) kana sisältää puriinia 55 mg / 100g. Kalkkuna taitaa olla samaa tasoa.
Ja tiedot oli siis täältä:
https://www.purine-direkt.de/index.php?r=food-purin/index2&catid=4&sort=purin&page=1Vihreitä papuja on kai härkäpapu joka itse asiassa ei ole ollenkaan papujen sukua mutta siitä saa sitten paljon hiilihydraatteja ja taas on paha tuote, on tää vaikeeeeta!
Vähän samalla tavalla harhaanjohtava nimi on cashev- pähkinällä joka ei ole pähkinöille mitään sukua. - AnonyymiUUSI
Anonyymi kirjoitti:
Vihreitä papuja on kai härkäpapu joka itse asiassa ei ole ollenkaan papujen sukua mutta siitä saa sitten paljon hiilihydraatteja ja taas on paha tuote, on tää vaikeeeeta!
Vähän samalla tavalla harhaanjohtava nimi on cashev- pähkinällä joka ei ole pähkinöille mitään sukua.Minä käsitän, että englannin "green beens" on palkoineen syötävä papu, jota meillä kutsutaan usein "leikkopavuksi" tai "tarhapavuksi".
Palkokasveista härkäpapu, linssi ja herne ovat peräissin Atlantin tältä puolelta ja leiikkopavut ja monet muut ovat Amerikasta. Ja jos "pähkinöihin" mennään, niin myös maapähkinä on itse asiassa palkokasvi ja kotoisin Etelä-Amerikasta. - AnonyymiUUSI
Anonyymi kirjoitti:
Minä käsitän, että englannin "green beens" on palkoineen syötävä papu, jota meillä kutsutaan usein "leikkopavuksi" tai "tarhapavuksi".
Palkokasveista härkäpapu, linssi ja herne ovat peräissin Atlantin tältä puolelta ja leiikkopavut ja monet muut ovat Amerikasta. Ja jos "pähkinöihin" mennään, niin myös maapähkinä on itse asiassa palkokasvi ja kotoisin Etelä-Amerikasta.Ja ihan samanlainen palko on myös tontillani kasvavissa saksanpähkinöissä, hedelmä on palon sisällä, tosin yleensä vain yksi per palko kun maapähkinöissä on yleensä kaksi per palko ja siksi palko myös enempi kivespussi- mallinen...
Käsittääkseni pähkinöitä ei lueta palkokasveiksi ja joissain kihtioireisille tarkoitetuissa ohjeissa niitä suositellaan, tosin rasvaa eli energiaa niissä on valtavasti. - AnonyymiUUSI
Anonyymi kirjoitti:
Ja ihan samanlainen palko on myös tontillani kasvavissa saksanpähkinöissä, hedelmä on palon sisällä, tosin yleensä vain yksi per palko kun maapähkinöissä on yleensä kaksi per palko ja siksi palko myös enempi kivespussi- mallinen...
Käsittääkseni pähkinöitä ei lueta palkokasveiksi ja joissain kihtioireisille tarkoitetuissa ohjeissa niitä suositellaan, tosin rasvaa eli energiaa niissä on valtavasti."Maapähkinä" on ainoa palkokasvi "pähkinöissä". Maapähkinässä onkin enemmän puriinia kuin muissa pähkinöissä, mutta edelleen kohtuullisesti. Maapähkinässä on n. 50mg / 100g, kun manteleissa (oikeastaan hedelmän "kivi") on 30mg, cashew-pähkinässä sekä saksanpähkinöissä 25mg ja hasselpähkinöissä alle 20mg.
"Pähkinät" eivät ole kovin yhtenäinen ryhmä, vaan monenlaiset kasvit tuottavat "pähkinämäisiä" syötäviä osia.
- AnonyymiUUSI
Nämä sivut ovat väärä paikka hakea ohjeita noinkin kivuliaaseen sairauteen. - saahan netistä "viagraakin"?
- AnonyymiUUSI
???
- AnonyymiUUSI
Oletko 70 täyttänyt lapsi?
- AnonyymiUUSI
Kuten keskustelu ja ihan luotettavat lähteet osoittavat, niin myös yleislääkäreiltä voi saada jos ei vääriä, niin hyvin ylimalkaisia ohjeita kihti-ruokavaliosta, kuten "ei palkokasveja eikä äyriäisiä" ja samalla ei puhuta vaikkapa punaisesta lihasta mitään.
Syömisensä merkittävä yksipuolistaminen "varmuuden vuoksi" on lähtökohtaisesti minusta väärin, koska emme edes tiedä mitä kaikkea hyötyä monipuolisesta syömisestä on. - AnonyymiUUSI
Anonyymi kirjoitti:
Kuten keskustelu ja ihan luotettavat lähteet osoittavat, niin myös yleislääkäreiltä voi saada jos ei vääriä, niin hyvin ylimalkaisia ohjeita kihti-ruokavaliosta, kuten "ei palkokasveja eikä äyriäisiä" ja samalla ei puhuta vaikkapa punaisesta lihasta mitään.
Syömisensä merkittävä yksipuolistaminen "varmuuden vuoksi" on lähtökohtaisesti minusta väärin, koska emme edes tiedä mitä kaikkea hyötyä monipuolisesta syömisestä on.Kyllä lääkäritkin tuon tietänevät, he yrittävät kuitenkin saada potilaat välttämään niitä kaikkein pahimpia vaihtoehtoja, siis että vaikkapa 100 g äyriäisiä on kihtioireiselle huonompi valinta kuin 100g sianlihaa.
Ei kai ainakaan yleislääkäri voi mikään ravitsemusterapeutti olla ja kiireessään pitää pitkää kaikenkattavaa luentoa eri ravintoaineiden hyödyistä ja haitoista. Ihan kohtuullista että se
potilas itsekin vähän näkee vaivaa tuollaisen asian selville ottamisessa.
Kun sitten oikein tarkalle mennään ruokavalion kanssa vältettäessä puriinin saantia niin eiköhän siinä tule vastaan tilanne jossa ikääntyvällekin välttämätöntä proteiinia on hankittava lisää ihan pillereistä tai purkkijauhoista tai mitä niitä nyt on mitä kehonrakentajatkin popsivat kourakaupalla...
- AnonyymiUUSI
Reumaliiton suositukset saattavat olla tehty yhteistyössä kotimaisten ravitsemusterapeuttien kanssa, jotka lobbaa kotimaista maataloutta. En väitä että on, mutta on mahdollista, että on.
He vastustavat ihan yleisesti sellaisia ohjeita, mitä muualla suositellaan.
Joten: jos kotimaiset ohjeet eivät tepsi, kannattaa kokeilla ulkomaisia.
En tunne reumaa enkä kihtiä sen paremmin, mutta tämä ohje on yleispätevä.
Ketjusta on poistettu 1 sääntöjenvastaista viestiä.
Luetuimmat keskustelut
- 343753
Mä koin helpompana
Kun emme nähneet. Vaikka ensimmäinen ero repi sydäntä. Pakotat mut tuntemaan tunteita joita en saisi ja tiedät miten syv192898Pettymys faneille? Lisätietoa Katri Helena vierailusta Vain elämää -ohjelmassa: "Nytten..."
Katri Helena - tuo sinivalkoinen suomalainen ääni ja laulajalegenda - on tällä kaudella mukana yllätysvieraana Vain eläm212446Trump ei aio enää osallistua vaaliväittelyyn Kamala Harrisia vastaan
Trump ei aio enää osallistua vaaliväittelyyn Kamala Harrisia vastaan Jopa konservatiivisen uutiskanava Fox Newsin kommen2042208Mahtava huomata
Sinusta nainen että pystyt suodattamaan palstalla paljon asioita. Olet täysin minun tyyppiä. Kahdestaan unohdettaisiin k362067Tappelen mielelläni palstalla
Itseäni älyllisesti päätä lyhyempien kanssa, ei nukuta ja telkkarissa ei ole mitään. Riidellään vaan.511748Parkanolainen tappoi Tampereella Hämeenkadulla
https://www.mtvuutiset.fi/artikkeli/ampumiskahakasta-ruovedella-vuosien-vankeustuomio-rivitalon-pihalle-ilmestyi-hauliko211664- 341645
- 541603
Luovutitko jo nainen?
En ole itse päässyt vielä kunnolla edes alkuun. Oikeasti sä oot hyvä nainen ja hyvällä asenteella varustettu. Tykkään ja631459