Filosofia otti kantaa kulutusyhteiskuntaan jo 1900-l alussa?

Anonyymi-ap

Luin filosofian ensyklopediaa englanniksi ja eräs 1900-luvun alun filosofi näyttäisi pohtineen jo tuolloin kulutusyhteiskunnan synnyn perusteita.

Luonnontieteet ovat tietoisia olleet aina resurssien rajallisuudesta ja ovat ajaneet kohtuukulutuksen linjaa.
Mutta humanistiset tieteet joita on kai esim. psykologia, sosiologia, taloustiede? tms. ovat aina jättäneet huomioon ottamatta resurssien rajallisuuden. Ja niiden kuunteleminen johtaa kerskakulutukseen. Ne esittävät utopioita ja ideoita, joita on mahdoton toteuttaa ilman luonnon kohtuutonta riistämistä.

Onko asia sitten niin, että kaikki mikä nykyisin vaikuttaa talouselämässä ja politiikassa valittiin linjaksi jo 1800-luvun lopussa tai 1900-luvun alussa tietoisesti. Hylättiin luonnontieteiden näkökanta ja valittiin humanististen tieteiden linjat.

1800-luvun puolivälissä oli joitakin uskonnollisia liikkeitä jotka ajoivat maapallon paratiisinkaltaistamista. Adventistit ja Jehovan todistajat mm. kristillisistä ja ehkä samanlaisia liikkeitä oli muitakin. Ilmestyskirja mainitsee SEITSEMÄN UKKOSTA ALKOI PUHUA MUTTA ENKELI SANOI SINETÖI SE MITÄ HE PUHUIVAT ÄLÄKÄ JULKAISE SITÄ SILLÄ AIKA ON LOPUSSA. Nuo seitsemän ukkosta kuvaavat Amerikan intiaanien käsityksiä luonnosta, joita ei sallittu julkaista. Johannesta kiellettiin kirjoittamasta ylös heidän sanansa.

Intiaanit kannattivat luonnon säilyttämistä paratiisitilassa.
Paljon on tietoa nykyisin internetissä historiasta. Ja se tieto olisi pitänyt jo olla aiemmin saatavana. Nyt voimme lähinnä lukea, että kaikki valinnat on tehty ja tie jolla olemme on viitoitettu jo 1800-luvun lopussa.

5

141

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Anonyymi

      Voi kuluttaa aineettomia hyödykkeitä jotka ei kuluta luonnonvaroja.

      Vaikka kirjasto ja hieronta.

    • Anonyymi

      Visioiden, näkyjen ja utopioiden määrä tulee yhä vain lisääntymään, vaikka luonnolla ei ole mitään resursseja olla mukana kaikkien utopioiden toteen laittamisessa.
      1950-1960-luvuilla esim. esitettiin utopia kaikkien kotien tietokoneistamisesta ja päättäväisesti ryhdyttiinkin luomaan tuota paljon sähköä nielevää utopiaa todeksi. Syntyi IT boomi, jonka kaltaista ei toista ole eikä voi olla. Samoihin aikoihin esitettiin myös utopioita avaruuden asuttamisesta.

      Danielin kirja mainitsee kuitenkin että on olemassa aioni eli aikakausi jolloin: NÄKY JA PROFETIA SINETILLÄ VAHVISTETAAN. Tuo aioni on 1960-2450 jKr eli juuri nyt menossa. Uusi suuri utopia alkoi 2013 esiinmarssin kun MAAILMANLAAJUISEEN KANSALAISPALKKAAN yhdistettiin maailmanhallitus ja kaikkea muuta utopistista. Tuo UBI utopia on esitetyssä muodossa niin massiivinen, että mitkään resurssit eivät voi riittää sen toteen laittamiseen.
      Niin käy kun HUMANISTIT esittävät utopioita. Ainoa mahdollisuus onkin järkevälle tasolle saattaa yhteiskuntien hankkeet luottaa ennemmin LUONNONTIETEESEEN tai jopa transhumanismiin. Mä luulen että humanismin 1470-1960 aikakausi alkaa pian olla lopussa. Sen korvaa transhumanismi, teokratia tai jokin teknokratia.

      On suuri paradoksi, että jo 1900-luvun alussa todettiin resurssit eivät riitä humanistien utopioihin. Ja kuitenkin esim. profeetta Daniel yllyttämällä yllyttää esittämään yhä uusia suuria utopioita. Jos niitä yritetään laittaa toteen seurauksena on maailmanloppu ennen kuin huomataankaan.

      On totta, että on mahdollista valita palveluja ja sen sellaista jotka eivät vie resursseja kohtuuttomasti, mutta kun nykyisin utopiat koskevat koko maailmaa. Millä tehdä Afrikkaan ja kolmanteen maailmaan kaikki palvelujen vaatimat rakennukset ja tilat. Niiden rakentaminen vaatii biljoonia miestyövuosia ja kohtuuttomasti resursseja.

      Humanismin aika on ohitse. Kyse on vain siitä tuleeko valtaan teokratia vai teknokratia. Vai jokin muu? Kiina edustaa kai teknokratiaa ja sitten on useita pieniä liikkeitä kuten Afganistanin Taleban, joka edustaa teokratiaa. Humanismi vetelee viimeisiään ja muuttuu kohta historian kirjojen lukemistoksi vain.

    • Anonyymi

      Luonnotieteiden voittokulku on johtanut ns. teknologiseen imperatiiviin,eli siihen, että kaikki mahdolliset teknologiset innovaatiot otetaan käyttöön. Tämä alkoi jo 1800-luvun höyrykoneesta ja on jatkunut sen jälkeen kiihtyvästi.

      Kerskakulutukseen johtaa siis luonnontieteet ja sen aikaansaama teknologisen imperatiivin leviäminen kaikkeen ajattteluun [myös humanistiseen] yhteiskunnassa.

      • Anonyymi

        Kuitenkin näky tietokoneesta jokaiseen kotiin ajettiin läpi harrastelijavoimin ja pienyrityksissä. Joku IBM ei ollut asian suhteen kovin aktiivinen. Vaan kai keskittyi yrityksiin ja kauppoihin.

        Entä onko varmaa että näyn kännyköistä ajoi läpi teknikot. Kaikille myytävän kännykän visioijaa en tiedä mutta välillä tuntuu että harrastajat tekee kaiken. Eikä suuret yritykset insinööreineen. Tietenkin oli Edison ja Ford jotka pyrkivät kaikille tuotteensa markkinoimaan. Mutta Edison oli kai enemmän kuin pelkkä teknikko?

        Linux toteutettiin myös harrastusprojektina.

        Täytyy tutkia vielä toi Edisonin elämänkerta. Saatan olla hakoteillä.


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Kuitenkin näky tietokoneesta jokaiseen kotiin ajettiin läpi harrastelijavoimin ja pienyrityksissä. Joku IBM ei ollut asian suhteen kovin aktiivinen. Vaan kai keskittyi yrityksiin ja kauppoihin.

        Entä onko varmaa että näyn kännyköistä ajoi läpi teknikot. Kaikille myytävän kännykän visioijaa en tiedä mutta välillä tuntuu että harrastajat tekee kaiken. Eikä suuret yritykset insinööreineen. Tietenkin oli Edison ja Ford jotka pyrkivät kaikille tuotteensa markkinoimaan. Mutta Edison oli kai enemmän kuin pelkkä teknikko?

        Linux toteutettiin myös harrastusprojektina.

        Täytyy tutkia vielä toi Edisonin elämänkerta. Saatan olla hakoteillä.

        Näkyä kännyköistä ei tarvitse varmaan erikseen hirveästi ajaa.

        Ne Helpottaa elämää niin suuresti.

        Eräs afganistanilainen sanoi tv:ssä että ennen jonkun tietyn työn suorittaminen vei kolme kuukautta, mutta nyt sen tekee kännykällä hetkessä.


    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Kuka maksaa Elokapinan töhrinnän?

      Vieläkö tukevat Elokapinan toimintaa mm. Aki Kaurismäki, Sofi Oksanen, Paleface, Koneen Säätiö ym. ? Kenen kukkarosta ot
      Maailman menoa
      587
      3900
    2. Muuttaisiko viesti mitään

      Haluaisin laittaa viestin, mutta muuttaisiko se mitään. Oletko yhä yhtä ehdoton vai valmis kyseenalaistamaan asenteesi j
      Ikävä
      48
      3338
    3. Jos sinulla kiinnostaisi

      Nyt, miten antaisit minun ymmärtää sen?
      Ikävä
      38
      2811
    4. Valpuri Nykänen elokapina

      Aikas kiihkomielinen nainen kun mtv:n uutiset haastatteli. Tuollaisiako ne kaikki on.
      Maailman menoa
      66
      2779
    5. Oon vähän ihastunut suhun nainen

      Vaikka toisin jokin aika sitten väitin mutta saat mut haluamaan olemaan parempi ihminen :)
      Ikävä
      19
      2154
    6. Jospa me nähtäisiin

      Sinne suuntaan menossa🤣
      Ikävä
      32
      2101
    7. Se että tavattiin

      Hyvin arkisissa olosuhteissa oli hyvä asia. Olimme molemmat lähestulkoon aina sitä mitä oikeasti olemme. Tietysti pieni
      Ikävä
      12
      1997
    8. Elämä jatkuu

      Onneksi ilman sinua
      Ikävä
      29
      1875
    9. Oot pala mun sielua

      Jos toivot, että lähden mä lähden. Jos toivot, että jään mä jään. Koen, että olet mun sielunkumppani, mutta lämmöllä my
      Ikävä
      17
      1830
    10. Hei T........

      Ajattelin kertoa että edelleen välillä käyt mielessä.... En ole unohtanut sinua, enkä varmasti ikinä... Vaikka on kulunu
      Suhteet
      47
      1759
    Aihe