Mitä olivat ja ovat SDPn Kuutoset?

Anonyymi-ap

"Kuutoset" eli SDP sisälle syntynyt opportunistinen ns. "sosialistinen eduskuntaryhmä". Ryhmä meni NL:n puolelle ja arvosteli välirauhan aikana voimakkaasti Suomen ulkopolitiikkaa ja vaati ystävällismielisempää asennoitumista Neuvostoliittoon. Vuonna 1944 näistä tuli SKDL:n ydinjoukko ja NL:n "ystäviä". Nimet: Karl Harald Wiik, Mikko Ampuja, Väinö Meltti, Yrjö Räisänen, Kaisu-Mirjami Rydberg ja Cay Sundström.

Ja nyt nämä uudet "kuutoset" rajalakia vastaan äänestäneet uudet Kuutoset tekevät ihan samaa. SDP:n sisäinen repeämä: syntyykö meille ”Venäjä-myönteinen” SDP?

Historialla on tapana toistaa itseään. Ikävä kyllä.

Tilanne muistuttaa vuoden 1940-1941 tapahtumia, jolloin SDP:n peruslinjasta erosi ryhmä kansanedustajia (ns. kuutoset), jotka tyrmäsivät talvisodan ajan kansallisen yksimielisyyden politiikan.
Suomi oli keväällä 1940 täysin yksin ja näytti siltä, että ”kuutosten” politiikka olisi kaukonäköistä heidän oman itsensä kannalta. Että NL voittaisi ja ”kuutosten” luopuminen kansallisesta linjasta palkittaisiin ruhtinaallisesti Neuvosto-Suomessa.

”Kuutosten” synty liittyy välirauhan aikaan, jolloin NL yritti aggressiivisesti ja määrätietoisesti luoda itselleen liittolaisia Suomen poliittisessa elämässä. Talvisodan ajan yksimielisyys haihtui keväällä 1940 Moskovan rauhan ankariin rauhanehtoihin ja siihen, että opportunistiset ainekset SDP:ssä ryhtyivät vilkuilemaan mahdollisuutta jatkaa politiikassa, mikäli NL aloittaisi uuden operaation Suomea vastaan.
Oli halua olla menestyjien puolella ja luoda uutta uraa uudessa poliittisessa tilanteessa.

”Kuutoset” kapinoivat avoimesti eduskuntapuheissaan ja teoissaan puolueen enemmistöä vastaan. Erityisesti SDP:n johto oli ”kuutosten” kuten myös Kremlin herrojen hampaissa. Väinö Tannerin johtama SDP oli ollut mukana talvisodan hallituksessa ja puoluejohtaja Tanner peräti ulkoministerinä. NL koki, että erityisesti Väinö Tanner oli syypää siihen, että Suomen työväenluokka ei rientänyt puna-armeijan puolelle. Hän oli siksi ”fasisti”.

11

132

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Anonyymi

      Virallinen SDP ryhtyi päättävästi vastustamaan tätä oppositioryhmää. Se suhtautui myös kielteisesti ”Suomen ja Neuvostoliiton rauhan ja ystävyyden” seuraan, joka pyrki ulkoparlamentaarisilla keinoilla horjuttamaan yhteiskuntarauhaa.

      Ylpeys kävi lankeemuksen edellä
      NL:n myötäsukailu ei kuitenkaan kannattanut. ”Kuutoset” tuomittiin jatkosodan alussa vuonna 1941 maanpetoksen valmistelusta ja heidät vapautettiin rauhan tullessa vuonna 1944. Ryhmä jatkoi sen jälkeen omana eduskuntaryhmänään ja osa tästä joukosta liittyi myöhemmin SKDL:n ryhmään.

      Eduskunnassa pitämissään puheissaan he argumentoivat edustavansa rauhaa, demokratiaa ja yhdistyneitä kansakuntia, sekä tietysti NL:n taattua rauhantahtoa. Vastustajat olivat tälle laitavasemmistolle (erityisesti Väinö Tanner) ”fasisteja” ja ”Hitlerin liittolaisia”.

    • Anonyymi

      Mitä historia opettaa meille?

      ”Kasipallot” kertovat siitä, että sosiaalidemokraatit ovat nyt repeämässä kahtia.Tämä ryhmä aikoo pian julkaista oman manifestinsa. Epäilemättä rauhan puolesta, juristerian puolesta ja ihmisoikeuksien puolesta. Ja Venäjän puolesta.

      ”Kasipallot” ja heidän edustamansa oppositio kertoo siitä, että SDP on ideologisessa umpikujassa. Puolueen puheenjohtaja on heikko eivätkä äänestäjät tiedä mikä on demarien linja. Ollaanko woken puolella vai ollaan oikeasti sosiaalidemokraatteja? Venäjän nykyjohdon puolella vai sitä vastaan?

      Harhailu on johtanut jo siihen, että presidentinvaaleissa perinteiset äänestäjät menivät Pekan puolelle ja EU-vaaleissa Lin puolelle. Käännytyslaki avaa tämän haavan kokonaan auki: mitä se sosiaalidemokratia oikein on? Hyväksytäänkö Venäjän aggressiivinen imperialismi vai ollaanko Suomen puolella. Eikö omasta maasta voi pitää huolta?

      Venäjä on Suomen Nato-päätöksen jälkeen inspiroinut omat vaikuttamisensa aivan uudelle tasolle. Tämä ”kasipallo-ryhmä” ja sen aktivoituminen on merkkinä siitä. Nyt vilkuillaan mahdollisuuksia ja prospekteja; katsotaan, että voiko tätä poliittista konjunktuuria käyttää hyväksi.

      Vielä kerran: tämä ideologinen repeämä on vaarallinen kansalliselle yksimielisyydelle sekä myös SDP:lle itselleen. Se puolueelle vakavampi haaste kuin mikään ”skogilaisuus” tai ”pälkäneläisyys”.
      Nyt johtajuus on hukassa. Ja oma linja. Ja sen myötä äänestäjät.

    • Anonyymi

      Minkälaisen kohtelun ”kasipallot” saavat Venäjän mediassa?

      ”Kasipallot” saavat epäilemättä Venäjän mediassa sankarin kohtelun ja uhrin roolin kuten aikoinaan Suomen ja Venäjän rauhan ja ystävyyden seura.

      Silloinhan Moskovan radio totesi 2.8.1940 omassa lähetyksessään, että 31.7.1940 ”Suomen ja Neuvostoliiton rauhan ja ystävyyden seuran” julkisessa kokouksessa Suomen poliisit pieksivät työläisiä ja että ohikulkijat ryhtyivät auttamaan seuran jäseniä. Näinhän ei ollut vaan seuran provokaattorit pyrkivät väkivaltaan.

      Moskovan radio pauhasi vuoden 1940 kesällä monta päivää siitä, että Suomessa poliisi hakkasi neuvostoystävyyttä halajavia naisia, vanhuksia ja miehiä. Erityisesti kuvattiin riemukkaasti myös sitä, että SDP:n jäsenet olivat alkaneet irtautua ”Tannerin klikistä” ja että he järjestävät mielenosoituksia, että päästäisiin todellisiin ystävyyssuhteisiin Neuvostoliiton kanssa.

      NL halusi silloin hajottaa SDP.
      Entäpä nyt?

      ps. Tämä Venäjän strategia ei ole mitään rakettitiedettä. Venäjä on perustamassa omia ryhmittymiään Eurooppaan ja pyrkii hajottamaan. Suomessa luomaan oman bulvaaninsa.

    • Anonyymi

      Myös vasemmsitoliitossa oma "kuutonen" joka vastusti Natoon liittymistä. Puolue kokonaisuudessan vastusti vihreitten kanssa rajalakia.

      Eduskunnassa pitämissään puheissaan he argumentoivat edustavansa rauhaa, demokratiaa ja yhdistyneitä kansakuntia, sekä tietysti NL:n taattua rauhantahtoa. Vastustajat olivat tälle laitavasemmistolle (erityisesti Väinö Tanner) ”fasisteja” ja ”Hitlerin liittolaisia”. Sama toistuu, nytkin toverit haukkuu fasisteiksi ym kunnon ihmisiä ja järjestöjä. AY lakkoilee Putinille.

    • Anonyymi
    • Anonyymi

      NL koki, että erityisesti Väinö Tanner oli syypää siihen, että Suomen työväenluokka ei rientänyt puna-armeijan puolelle. Hän oli siksi ”fasisti”.

      • Anonyymi

        NL vainosi Väinöä olemassa olonsa ajan SDP johtajana.


    • Anonyymi

      Eikä edelleenkään sanaakaan palstan aiheesta.

    • Anonyymi

      SDP muuttanut olomuotoaan, kuin filmitähdet esiintyy. Jetset "kuutoset"

    • Anonyymi

      Eikä vieläkään sanaakaan palstan aiheesta.

    Ketjusta on poistettu 3 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Hyvästi, mies

      Tulen nyt tänne harvoin. Lakkasin unelmoimasta meistä. Päästin irti tästä meidän välisestä tilanteesta. Vaikka mitään ei
      Ikävä
      27
      2351
    2. Sä saisit kenet

      Sä vaan haluaisit
      Ikävä
      79
      1736
    3. Oikein hyvää perjantai päivää

      Hyvää huomenta ja kaikkea hyvää. ☺️🤍🍁✨🧡
      Ikävä
      222
      1062
    4. Hiihtäjälegenda Juha Mieto avautuu Farmin "leidien" käytöksestä - Tämä yllätti: "Me miehet oltiin.."

      Juha Mieto on mukana Farmi Suomi: Revanssi -realityssä. Tsemppiä Farmille, Mietaa! Lue Juha Miedon haastattelu: https:
      Suomalaiset julkkikset
      18
      989
    5. Semmonen juttu, että..

      ..ikävä iski. Mietin kaikkea sitä, mitä sä antaisit mulle ja mitä mä antaisin sulle. Millasta meillä olisi yhdessä, kos
      Ikävä
      28
      934
    6. Nuorempi mies, vanhempi nainen

      Olen aivan sekaisin itseäni n. 20 vuotta vanhemmasta naisesta. En saa häntä mielestäni millään, vaikka olen yrittänyt. E
      Ikävä
      61
      911
    7. Parisuhteettomuus- kyse valinnasta, kelpaamisesta vai siitä ettei osaa hakea

      Parisuhteettomuus- kyse valinnasta, kelpaamisesta vai siitä ettei osaa hakea? Ikivanhan aloituksen provosoimana mietin m
      Sinkut
      122
      891
    8. Mennäänkö sitten mies

      Naimisiin joskus? Haluaisitko?
      Ikävä
      43
      829
    9. Mietin vain sua

      Kuinka saat pään ihan pyörälle. Oltaisiin hyviä yhdessä. Joku uskomaton kemia meidän välillä. Ulkopuolisista varmaan näy
      Ikävä
      11
      771
    10. On ilta jälleen joten

      Uusi iltaketju tähän. Mukavaa iltaa vaan. Susi se täällä aina yksin tallustaa. 😊🐺🌃🌙☕🧡
      Ikävä
      118
      720
    Aihe