Tutkivan tuomion opin synty ja sen asema kristinuskon valtavirrassa

Anonyymi-ap

Johdanto

Tutkivan tuomion oppi on seitsemännen päivän adventistien ainutlaatuinen käsitys, joka juontaa juurensa 1800-luvun puolivälin Millerin liikkeeseen ja Ellen G. Whiten vaikutukseen. Tämä kirjoitus tarkastelee opin historiallista syntyä, sen yhteyttä William Millerin ennustuksiin ja syitä siihen, miksi valtavirran kristinusko ei pidä oppia raamatullisena. Lopuksi käsittelemme psykologisia tekijöitä, jotka auttoivat milleriläisiä omaksumaan tutkivan tuomion opin.

Tutkivan tuomion synty

1800-luvun alussa baptistisaarnaaja William Miller alkoi tutkia Danielin kirjan profetioita, erityisesti Daniel 8:14:ää, jossa mainitaan "kaksi tuhatta kolme sataa iltaa ja aamua; sitten pyhäkkö asetetaan jälleen oikeuteensa". Miller tulkitsi tämän tarkoittavan 2 300 vuotta, laskien aloitusajankohdaksi vuoden 457 eKr. Hän päätteli Jeesuksen palaavan vuonna 1844.

Millerin ennustus herätti laajaa kiinnostusta ja tuhannet liittyivät liikkeeseen odottaen innolla Kristuksen paluuta. Kun 22. lokakuuta 1844 tuli eikä Jeesusta näkynyt, seurasi "suuri pettymys". Monet jättivät liikkeen, mutta osa uskoi edelleen ennustuksen olevan totta jollain tavalla.

Ellen G. White, nuori nainen, joka väitti saaneensa näkyjä Jumalalta, tarjosi selityksen. Hän ehdotti, että Millerin laskelmat olivat oikeat, mutta tapahtuman luonne oli väärin ymmärretty. Sen sijaan, että Jeesus olisi palannut maan päälle, hän oli siirtynyt taivaallisessa pyhäkössä kaikkeinpyhimpään aloittaakseen tutkivan tuomion — prosessin, jossa uskovien teot ja usko arvioidaan ennen lopullista tuomiota.

Miksi tutkiva tuomio ei ole raamatullinen valtavirran kristinuskon mukaan

Valtavirran kristilliset kirkot — katolinen, ortodoksinen ja useimmat protestanttiset kirkot — eivät hyväksy tutkivan tuomion oppia seuraavista syistä:

1. Raamatun tulkinta: Danielin kirjan profetioita tulkitaan yleensä eri tavalla. Monet pitävät "pyhäkön puhdistamista" viittauksena historiallisesti Antiokhos IV Epifanesin aikaan tai symbolisena Kristuksen sovitustyölle ristillä, ei taivaallisena tuomiona, joka alkaisi vuonna 1844.

2. Pelastusoppi: Kristinuskon ydinopetukseen kuuluu, että pelastus saavutetaan armosta uskon kautta Jeesukseen Kristukseen (Ef. 2:8-9). Tutkiva tuomio saatetaan nähdä painottavan tekoja uskon rinnalla, mikä voi olla ristiriidassa opin kanssa, että pelastus on Jumalan lahja eikä ansioiden tulos.

3. Lopunajan tapahtumat: Useimmat kristilliset traditiot opettavat, että tuomio tapahtuu Kristuksen toisen tulemisen yhteydessä, ei etukäteen aloitettuna prosessina. Raamatussa on kohtia, kuten Heprealaiskirje 9:27, joka viittaa siihen, että tuomio seuraa kuolemaa, ei jatkuvaa tutkintaa ennen sitä.

Psykologinen näkökulma milleriläisten kokemukseen

Ymmärtääksemme, miksi tutkivan tuomion oppi oli milleriläisille houkutteleva, on tärkeää tarkastella psykologisia tekijöitä:

1. Kognitiivinen dissonanssi: Suuri pettymys aiheutti voimakkaan ristiriidan uskon ja todellisuuden välillä. Uuden selityksen hyväksyminen auttoi lievittämään tätä ahdistusta, koska se salli uskon jatkumisen ilman, että tarvitsi myöntää olleensa täysin väärässä.

2. Tarve tarkoitukselle ja merkitykselle: Milleriläiset olivat omistautuneet odottamaan Jeesuksen paluuta. Tutkivan tuomion oppi antoi heille uuden tarkoituksen ja selityksen tapahtuneelle, mikä auttoi heitä jatkamaan eteenpäin.

3. Yhteisöllinen tuki: Uskonyhteisö tarjosi turvaa ja yhteenkuuluvuutta. Yhteinen usko uuteen oppiin vahvisti yhteisöä ja auttoi jäseniä käsittelemään pettymystä yhdessä.

4. Auktoriteetin vaikutus: Ellen G. Whiten karismaattinen johtajuus ja väitetyt näyt antoivat uskottavuutta uudelle opille. Hänen kauttaan jäsenet kokivat saavansa jumalallista ohjausta.

Loppusanat

Tutkivan tuomion oppi syntyi tilanteessa, jossa syvä pettymys uhkasi hajottaa uskovien yhteisön. Sen omaksuminen ei ollut merkki petollisuudesta, vaan inhimillisestä tarpeesta löytää merkitys ja jatkaa eteenpäin vaikeassa tilanteessa. Ymmärtämällä psykologiset tekijät voimme nähdä, että milleriläisten toiminta kumpusi ahdistuksesta ja halusta pysyä uskollisina uskolleen.

Vaikka oppi ei ole valtavirran kristinuskon mukaan raamatullinen, sen syntyminen kertoo paljon ihmismielen kyvystä sopeutua ja löytää toivoa pettymyksen keskellä. Tämä inhimillinen tarve ymmärtää ja selittää maailmaa on universaali, ja sen tunnistaminen voi edistää empatiaa eri tavoin ajattelevia kohtaan.

1

<50

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Anonyymi
      UUSI

      Pena siinä viime metreillä veti ässän hihasta ja keksi tämmöisen...

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Kuka maksaa Elokapinan töhrinnän?

      Vieläkö tukevat Elokapinan toimintaa mm. Aki Kaurismäki, Sofi Oksanen, Paleface, Koneen Säätiö ym. ? Kenen kukkarosta ot
      Maailman menoa
      591
      4071
    2. Muuttaisiko viesti mitään

      Haluaisin laittaa viestin, mutta muuttaisiko se mitään. Oletko yhä yhtä ehdoton vai valmis kyseenalaistamaan asenteesi j
      Ikävä
      48
      3418
    3. Valpuri Nykänen elokapina

      Aikas kiihkomielinen nainen kun mtv:n uutiset haastatteli. Tuollaisiako ne kaikki on.
      Maailman menoa
      66
      2959
    4. Jos sinulla kiinnostaisi

      Nyt, miten antaisit minun ymmärtää sen?
      Ikävä
      38
      2901
    5. Oon vähän ihastunut suhun nainen

      Vaikka toisin jokin aika sitten väitin mutta saat mut haluamaan olemaan parempi ihminen :)
      Ikävä
      19
      2234
    6. Jospa me nähtäisiin

      Sinne suuntaan menossa🤣
      Ikävä
      32
      2171
    7. Se että tavattiin

      Hyvin arkisissa olosuhteissa oli hyvä asia. Olimme molemmat lähestulkoon aina sitä mitä oikeasti olemme. Tietysti pieni
      Ikävä
      12
      2107
    8. Elämä jatkuu

      Onneksi ilman sinua
      Ikävä
      29
      1935
    9. Oot pala mun sielua

      Jos toivot, että lähden mä lähden. Jos toivot, että jään mä jään. Koen, että olet mun sielunkumppani, mutta lämmöllä my
      Ikävä
      17
      1930
    10. Hei T........

      Ajattelin kertoa että edelleen välillä käyt mielessä.... En ole unohtanut sinua, enkä varmasti ikinä... Vaikka on kulunu
      Suhteet
      47
      1879
    Aihe