Lihansyönti vanhentaa aivoja

Anonyymi-ap

Kun Arto täällä aina laittaa mormonismiin liittymättömiä aloituksia ja mollaa kasvissyöntiä, laitetaanpa tänne mormonismia jotenkin sivuava (Viisauden sanan mukaan lihaa ei pitäisi syödä) aihe.

Runsaasti punaista lihaa syövät ihmiset ovat alttiimpia kognitiivisen heikkenemisen ja dementian riskille verrattuna niihin, jotka syövät hyvin vähän punaista lihaa. Tämä koskee erityisesti prosessoitua lihaa, kuten pekonia ja makkaraa. Asia käy ilmi Neurology-tiedelehdessä julkaistusta tutkimuksesta.

”Punainen liha sisältää runsaasti tyydyttynyttä rasvaa, ja sen on aikaisemmissa tutkimuksissa osoitettu lisäävän tyypin 2 diabeteksen ja sydänsairauksien riskiä, ​​jotka molemmat liittyvät heikentyneeseen aivoterveyteen”, kertoo tutkimuksen pääkirjoittaja Dong Wang bostonilaisesta Bringham and Women’s Hospitalista tutkimuksen julkaisseen American Academy of Neurologyn tiedotteessa.

”Tutkimuksessamme havaittiin, että käsitelty punainen liha voi lisätä kognitiivisen heikkenemisen ja dementian riskiä, ​​mutta hyvä uutinen on myös se, että sen korvaaminen terveellisemmillä vaihtoehdoilla, kuten pähkinöillä, kalalla ja siipikarjalla, voi vähentää riskiä.”

Tutkimukseen osallistui 133 771 henkilöä, joiden keski-ikä oli 49 vuotta, eikä kenelläkään ollut dementiaa tutkimuksen alussa. Heitä seurattiin enimmillään jopa 43 vuoden ajan, ja tänä aikana 11 173 henkilöä sairastui dementiaan.

Osallistujat pitivät ruokailupäiväkirjaa kahden–neljän vuoden välein, kirjaten ylös, mitä he söivät ja kuinka usein. Prosessoiduksi punaiseksi lihaksi määriteltiin pekoni, makkarat, salamimakkarat, bologna-leikkelemakkara ja muut prosessoidut lihatuotteet. Prosessoimattomaksi punaiseksi lihaksi luokiteltiin naudanliha, porsaanliha, lampaanliha ja hampurilaispihvit.

Tutkijat jakavat prosessoitua punaista lihaa syövät osallistujat kolmeen ryhmään. Vähiten syönyt ryhmä söi alle 0,10 annosta päivässä, keskivertoryhmä 0,10–0,24 annosta, ja eniten syönyt ryhmä 0,25 tai enemmän.

Kun tuloksissa huomioitiin muun muassa ikä, sukupuoli ja muut kognitiivisen heikkenemisen riskitekijät, havaittiin, että paljon prosessoitua punaista lihaa syöneillä oli 13 prosenttia suurempi riski sairastua dementiaan verrattuna vähiten syöneisiin.

Prosessoimattoman punaisen lihan kohdalla tutkijat vertasivat alle puoli annosta päivässä syöviä niihin, jotka söivät yhden tai useamman annoksen päivässä, eikä riskissä havaittu eroja.

Subjektiivista kognitiivista heikkenemistä arvioitiin toisessa ryhmässä, johon kuului 43 966 osallistujaa keski-iän ollessa 78 vuotta. He vastasivat muistia ja ajattelutoimintoja mittaavaan kyselyyn kahdesti tutkimusjakson aikana. Subjektiivinen kognitiivinen heikkeneminen viittaa henkilön omiin muisti- ja ajattelutoimintojen ongelmiin, jotka eivät vielä näy standarditestien tuloksissa.

Tässä ryhmässä havaittiin, että 0,25 annosta tai enemmän prosessoitua punaista lihaa päivässä syöneillä oli 14 prosenttia suurempi riski subjektiiviseen kognitiiviseen heikkenemiseen verrattuna alle 0,10 annosta syöneisiin.

Yksi tai useampi annos prosessoimatonta punaista lihaa päivässä puolestaan lisäsi subjektiivisen kognitiivisen heikkenemisen riskiä 16 prosenttia verrattuna niihin, jotka söivät vähemmän kuin puoli annosta päivässä.

Tutkimuksessa tarkasteltiin myös objektiivista kognitiivista toimintaa, jota arvioitiin 17 458 naisen ryhmässä, jonka keski-ikä oli 74 vuotta. He suorittivat muisti- ja ajattelutestejä neljä kertaa tutkimuksen aikana. Objektiivinen kognitiivinen toiminta tarkoittaa sitä, miten hyvin aivojen muisti-, ajattelu- ja ongelmanratkaisutoiminnot toimivat.

Prosessoidun punaisen lihan korkea kulutus liittyi nopeampaan aivojen ikääntymiseen, joka vastasi 1,61:tä vuotta globaaleissa kognitiivisissa kyvyissä ja 1,69:ää vuotta verbaalisessa muistissa jokaisen päivittäisen lisäannoksen myötä.

Valoisampana seikkana havaittiin, että korvaamalla yhden annoksen prosessoitua punaista lihaa päivässä yhdellä annoksella pähkinöitä ja palkokasveja, dementiaan liittyvä riski pieneni 19 prosenttia, ja kognitiivinen ikääntyminen väheni 1,37:llä vuodella. Vastaava korvaaminen kalalla liittyi 28 prosenttia pienempään riskiin ja kanan osalta 16 prosenttia pienempään riskiin.

”Ihmisen syömän punaisen lihan vähentäminen ja sen korvaaminen muilla proteiinilähteillä ja kasviperäisillä vaihtoehdoilla voitaisiin sisällyttää ruokavaliosuosituksiin kognitiivisen terveyden edistämiseksi”, Wang sanoo.

0

137

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000

      Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

      Luetuimmat keskustelut

      1. Hyvää syntymäpäivää Sanna 40 vee!!!!

        ᕼᗩᑭᑭY ᗷIᖇTᕼᗞᗩY Sister ❣️🥰 🎉🎂✨🍰🥳 🥳🎂🥂 🎉🎊🎁🎈🎂
        Maailman menoa
        79
        5289
      2. Suomen kaksikielisyys - täyttä huuhaata

        Eivätkö muuten yksilöt pysty arvioimaan mitä kieliä he tarvitsevat? Ulkomaalaiselle osaajalle riittää Suomessa kielitai
        Maailman menoa
        70
        4693
      3. Työeläkeloisinta 27,5 mrd. per vuosi

        Tuo kaikki on pois palkansaajien ostovoimasta. Ja sitten puupäät ihmettelee miksei Suomen talous kasva. No eihän se kas
        Maailman menoa
        130
        4635
      4. Mikä on vaikeinta siinä, että menetti yhteyden kaivattuun, jota vielä ajattelee?

        Mikä jäi kaihertamaan? Jos jokin olisi voinut mennä toisin, mitä se olisi ollut? Mitä olisit toivonut vielä ehtiväsi san
        Ikävä
        353
        2012
      5. Kerro kaivattusi etunimi

        Miehille..
        Ikävä
        94
        1670
      6. 97
        1587
      7. Sulla on mies

        Aivan liikaa naisia.
        Ikävä
        257
        1486
      8. 346
        1181
      9. Pääsit koskettamaan

        Sellaista osaa minussa jota kukaan ei ole ennen koskettanut. Siksi on hyvin vaikea unohtaa sinut kokonaan.
        Ikävä
        57
        1012
      10. Kadutko mitään?

        Minä kadun ikävässä kirjoittamista, mutta en saa sitä tekemättömäksi.
        Sinkut
        200
        1001
      Aihe