Viime vuosina osa ihmisistä on alkanut kyseenalaistaa totuuden olemassaolon. Kyse on eräänlaisesta äärirelativismista, jossa kaikki on subjektiivista ja mikään ei ole objektiivista. Tämä näkemys on tarjonnut perustan vaihtoehtoisille faktoille, joihin myös salaliittoteoriat kuuluvat. Vaikka relativismilla on myös loogisia perusteita, tarkoitukseni on haastaa tämä näkemys uudella totuuden määritelmällä.
Mistä siis tiedämme, että jokin asia on totta, tai niin totta kuin on teoriassa mahdollista todentaa? Jutun juju on havainnoissa ja niiden välisessä koherenssissa. Ihmisten tekemät havainnot ovat kyllä subjektiivisia, mutta niiden välillä on merkittäviä korrelaatioita, mikä todistaa todellisuuden olemassaolon. Esimerkiksi, sekä sinä että minä pystymme näkemään saman tädin kävelemässä katua pitkin ja pystymme kuvailemaan tädin olemusta toisillemme termein, joista voimme olla samaa mieltä. Koska havaintomme ovat sopusoinnussa keskenään, voimme todeta, että ne vastaavat oman mielemme ulkopuolista todellisuutta.
Tästä pääsemme laajempaan totuuden määritelmään, johon myös kirjatieto lukeutuu. Nimittäin, tieteellinen prosessi koostuu havaintojen tekemisestä ja niiden mittausepätarkkuuden matemaattisesta mallintamisesta. Vuosien varrella, tiedemiehet ovat tehneet lukuisia havaintoja koskien vaikkapa ihmisen fysiologiaa tai luonnonlakien toimintaa. He ovat myös verranneet näitä havaintoja toisiinsa ja aikaisempiin havaintoihin, ja huomanneet, että ne ovat kaikki synergiassa keskenään. Tämä on ollut mahdollista, koska tiedemiehet raportoivat havaintonsa tieteellisissä julkaisusarjoissa, mikä mahdollistaa tieteellisen tiedon vertailun.
Tieteellinen maailmankuva on siis keskenään ristiriidattomien tutkimustulosten joukko, vähän samaan tapaan kuin salapoliisin tutkimustyö perustuu ristiriitojen tunnistamiselle ja siihen perustuvaan päättelyyn. Johtolanka voi olla validi vain, jos se on ristiriidaton muiden johtolankojen kanssa. Toki tieteellisia tutkimustuloksia on myös vuosien varrella kumottu. Tällöin on joko löydetty olemassaoleva ristiriita, jota ei aikaisemmin ole huomattu, tai uusi tulos on laajentanut olemassaolevaa todellisuuden mallia ilman sen suurempia ristiriitoja kyseisen mallin kanssa. Tieteellinen totuuden kriteeri onkin jonkin tuloksen ristiriidattomuus aikaisemmin tehtyjen tutkimustulosten kanssa, tai näiden tulosten välinen synergia, koska ristiriitoja ei tieteessä voi olla. Näin tiede edistyy ja kehittyy kohti täydellistä harmoniaa olemassaolevien teorioiden ja mittaustulosten välillä.
Aikaisemmin hankittu tutkimustieto puolestaan on sukupolvien yli välitettyä viisautta, joka on kumulatiivista luonteeltaan. Seisomme kaikki jättiläisten olkapäällä. Ihmiskunnan sivistys ja tiede rakentuvat aikaisempien polvien kehittämille innovaatioille, joita käytetään yhä uudestaan uusien innovaatioiden luomiseen. Esimerkiksi käynee kirjoitustaito, jota ilman nykyinen tiede todennäköisesti olisi mahdotonta. Kirjoitustaito puolestaan perustuu puhetaitoon, joka taas perustuu ihmisaivojen kykyyn käsitellä informaatiota. Kaikki tämä on kehittynyt asteittain siitä lähtien, kun Homo Sapiens hylkäsi luolamiehen elämän ja rupesi rakentamaan sivilisaatiota.
Relativismi toteaa vain, että havaintomme ovat yksilöllisiä ja voivat toisinaan olla myös virheellisiä. Siksi tieteelliseen tietoon tarvitaan toistettavuutta, että eri havaitsijat voivat toisistaan riippumatta päätyä samaan johtopäätökseen. Tällä tavalla varmistetaan, että havainnot jotka kirjataan tieteeksi kuvastavat todellisia korrelaatioita sinun ja minun tekemieni havaintojen välillä, eli ulkopuolista totuutta, eikä esimerkiksi harhoja, joita toinen meistä näkee päänsä sisällä.
Vaihtoehtoisten faktojen ongelma on, että ne ovat usein ristiriidassa suurimman osan tieteellisistä havainnoista kanssa. Jos vaikka väitetään, että Maapallo on litteä, tuloksena on suuri joukko ristiriitoja ihmisten tekemien havaintojen välillä, eikä ainoastaan yhtä ristiriitaa. Näiden ristiriitojen avulla on mahdollista tunnistaa disinformaatiot ja valheet. Jos väitettäisiin, että koko koululaitos on vain salaliitto, joka opettaa meille poliittisesti valikoituja valheita, nämä valheet olisi mahdollista tunnistaa vertaamalla niitä omiin havaintoihin ja tiedossa oleviin faktoihin, joita tieteellinen kirjallisuus tuottaa. Jos taas kyseenalaistaa koko tieteellisen prosessin, törmää luultavasti samanlaisiin ristiriitoihin, esimerkiksi siinä mitä maailmanlaajuisen salaliiton olemassaolo edellyttää, jotta pystyy päättelemään tällaisen salaliiton olemassaolon hölynpölyksi.
Totuuden olemassaolo ja olemus
7
72
Vastaukset
- AnonyymiUUSI
Samaa mieltä.
Onko tämä tuttua:
.Thomas Kuhn tunnetaan parhaiten vuonna 1962 ilmestyneestä pääteoksestaan Tieteellisten vallankumousten rakenne. Siinä hän esittää, ettei tiede kulje tasaista ja hienovaraista erilaisten teorioiden falsifioinnin polkua vaan että tieteen historiaa leimaavat pikemminkin ajoittaiset vallankumoukset, "paradigmanvaihdokset". Hän jakoi tieteen kehityksen vakaisiin ja kumouksellisiin kausiin - AnonyymiUUSI
Totuuden olemus = Kolikolla on samaan aikaan kaksi eri puolta. Toinen voi olla auringossa mutta toinen onkin varjossa.
Totuus on subjektiivinen. Pienen lapsen traktorin rengas on eri havainto kuin aikuisen havaitsema traktorin rengas.
Useiden havaintojen korreloituvuus keskenään tarvitaan esim. Jotta voidaan muodostaa toimiva puhekieli. Ja sanasto. - AnonyymiUUSI
Totuus on se, että kaurapuuro on ravintoa. Totuus on se, että kaurapuuro on likaa. Se riippuu ihan siitä, että onko se lautasella vai puseron rinnuksilla.
- AnonyymiUUSI
Totuudella on vain yksi arvo eli tosi valheella taas ei ole mitään arvoa. Salaliittoteoreetikoksi syytetään silloin kun ei ole tätä totuusarvoa esittää eli ei osata perustella sitä miksi se on tosi ja tästä voi vain vetää yhden johtopäätöksen, että totuusarvoa ei ole. Totuus on aivan muuta kuin mitä väitetään totuudeksi, jos sitä ei osata perustella kyse on lähinnä uskomuksesta.
Se on pelkkää nihilismi, ettei totuutta ole. Tottakai on, emme vain tiedä sitä, osaa sitä tajua sitä ja siksi on vain teorioita siitä, ja tiedeyhteisö, joka arvioi teorioita. Ja filosofit ja uskovat ym jotka arvioivat sitä, mikä se totuus mistäkin voisi olla.
Ongelma ei ole siinä, onko totuutta vai ei, vaan siinä, ettemme tiedä mikä on totuus. Vähitellen lähestymme sitä ja se on äärimmäisen monimutkaista miten se tapahtuu ja mikä on oikea tapa. Kiistat koskevat sitä kohtaa, totuuden epäileminen, ettei mitään sellaista olisi, on turhaa.
Joistakin asioista tiedämme ihan tarkkaan mikä on totuus. Esim kiertääkö aurinko maata vai päinvastoin. Se vaati paljon tieteellistä työtä saavuttaa tämä tieto, kun asia näyttää päinvastaiselta ja tiedeyhteisö ja kirkko vastustivat.
Kuitenkin asia on ihan selvä, kun planeettojen, maan, kuun ja auringon suhteita jne. tutkii.
Sama on universumin kanssa. Tiedeyhteisö ja kirkko kannattavat taas naurettavan lapsellista teoriaa, eivätkä itse suostu sitä tajuamaan. Miksi tiedeyhteisö on aina tuommoinen? Ja valta kirkot.
Universumi, kaikkeus, on ikuinen asia, ei se mitään ala mistään, eikä mihinkään katoa. Eikä niin suunnattoman suuren entiteetin laajenemisella tai supistumisella ole mitään merkitystä.
Sitä tässä seuraa, kun filosofinen asia jätetään fyysikoiden, matemaatikkojen ja empiristien ratkaistavaksi. Tässä tarvitaan sekä empiiristä tietoa, että filosofista järkeä.- AnonyymiUUSI
Occamin partaveitsellä on ainakin helppo ratkaista, että mikä ei varmastikaan ole totuutta. Esim. joulupukki ja mormonien moninaintikäskyjä antama luulihaklönttijumala voidaan ilman muuta sulkea pois heti kättelyssä. Kyseessä on naurettavan lapsellinen teoria (Ollin sanoja lainatakseni).
Ja jälleen Olli esittää ehdottomana totuutena, että maailmankaikkeus on suunnattoman suuri (muttei kuitenkaan ääretön?). Se "suunnattoman suuri" voidaan kuitenkin skaalata vaikkapa tuhannesosaan itsestään. Silloin sen ympärillä onkin tilaa suunnattoman paljon...
Unohda jo Olli hyvä mies tuollaiset käsitteet pois kosmologiasta, kuten "suunnattoman suuri".
Filosofinen järki on tietenkin hyväksi silloin jos sitä on, mutta kyllä pitää olla myös edes esikoulutasoiset tiedot myös fysiikasta. Anonyymi kirjoitti:
Occamin partaveitsellä on ainakin helppo ratkaista, että mikä ei varmastikaan ole totuutta. Esim. joulupukki ja mormonien moninaintikäskyjä antama luulihaklönttijumala voidaan ilman muuta sulkea pois heti kättelyssä. Kyseessä on naurettavan lapsellinen teoria (Ollin sanoja lainatakseni).
Ja jälleen Olli esittää ehdottomana totuutena, että maailmankaikkeus on suunnattoman suuri (muttei kuitenkaan ääretön?). Se "suunnattoman suuri" voidaan kuitenkin skaalata vaikkapa tuhannesosaan itsestään. Silloin sen ympärillä onkin tilaa suunnattoman paljon...
Unohda jo Olli hyvä mies tuollaiset käsitteet pois kosmologiasta, kuten "suunnattoman suuri".
Filosofinen järki on tietenkin hyväksi silloin jos sitä on, mutta kyllä pitää olla myös edes esikoulutasoiset tiedot myös fysiikasta.Tuo on se perskärpäseni mormonismipalstalla, joka kosmologiassa tietysti on BBn kannalla eikä kosmologiasta sen enempää tiedä.
Hänen mielestä koska olen Jeesuksen opetuslapsi, minun täytyy olla väärässä kosmologiassakin. Uskovaisuus osoittaa järjettömyyttä.
Niin tosiaan ateistit usein ajattelevat täälläkin. Vastakaikua löytyy paljon.
Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.
Luetuimmat keskustelut
Sairaammaksi menee: Musk alkaa sensuroida Zelenskyin viestintää X:ssä
IL: Musk puuttuu Zelenskyin viestintään – X:ään tulossa muutoksia "Elon Musk sanoo korjaavansa X:n, jotta käyttäjät voi2902458Mihin sinussa haluan koskea
Tilanne, että pääsisin tutustumaan eri kohtiin sinussa, mitä haluaisin kokeilla. Käsiin haluaisin tutustua, hieroa niitä472456- 1221686
Toisen ihmisen sydämellä
leikkiminen on äärettömän moraalitonta. Antaa turhiaa toiveita ja sitten olla kuin mitään ei olisi tapahtunut. Kuinka vo1461360- 1151317
Oho! Toivo Sukari paljastaa erikoisista iltatoimista Nadja-vaimon kanssa: "Hän aina putsaa mun..."
Oho! Onpa iltatoimet tällä pariskunnalla. Toivo Sukari ja Nadja Sukari menivät naimisiin v. 2019. Lue lisää: https://301195PAM:in mainos, älä mene tänään ruokakauppaan
kannatan kovasti kaupan työntekijöille lisää liksa. MUTTA lakossa on huonoa, nyt kauppiaat näkevät kuinka vähällä henki1421183- 741059
- 661027
- 70990