Eläkejärjestelmä on täysin turha

Anonyymi-ap

Väitän että suurin osa suomalaisista ottaisi eläkkeen osuuden palkasta (+25%) mielummin heti pankkitilille kuin laittaisi "säästöön" eläkepäivien varalle, jos sattuu elämään niin pitkään.

Yleensä ihmisillä on nuorena enemmän käyttöä rahalle kuin työuran jälkeen. Ja jos ei ole onnistunut keräämään säästöjä/omaisuutta eläkeikään mennessä niin se on täysin omaa tyhmyyttä, mutta onneksi mikään ei estä menemästä töihin vaikka olisikin eläkeläinen!

12

219

Äänestä

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Anonyymi

      Sinäänsä kyllä. Käytännössä kaikki haluaisivat 25% enemmän käteen heti. Pieni osa saisi säästettyä ja sijoitettua onnistuneesti tämän kaiken. Osa cherrypickaisi jotain tulikiveä ja menettäisi suurimman osan. Toiset käyttäisivät kaiken/suurimman osan leveämpään elämään ja säästöön jäisi hyvin vähän. Tietyllä osalla olisi tämänkin jälkeen vain velkaa. Mitä näille tehtäisiin? Heitetään mereen? Holhoukseen? Ei holtitonta rahankäyttöä ainakaan palkita voi.

      Tässä yhteiskunnassa moni asia on kuitenkin suunniteltu kaltaisiesi heikkojen ja tyhmien tueksi ja suojaksi vaikka jotkut sitä valittavatkin, että pelkästään valittamalla ei pääse miljonääriksi.

    • Anonyymi

      Periaatteessa ja kärjistäen voisi tuon ajatuksesi levittää kaikkeen muuhunkin vakuutustoimintaan ja miksei myös julkisiin palveluihinkin, joita verovaroin tuotetaan.

      Jos nuo kaikki lopetettaisiin, niin säästö vakuutusmaksuissa koko työelämän ajalta olisi melkoinen. Puhumattakaan, jos verovaroin kustannettavat/tuetut palvelut siirrettäisiin itse kunkin maksettavaksi niitä käytettäessä, niin veromme olisivat vain murto-osa nykyisestä eli nettopalkkamme huimasti suurempi.

      Sitten ollaankin sen kysymyksen ääressä, että mitä tehtäisiin siinä tapauksessa kun siitä korkeammasta nettopalkasta ei olisikaan kyetty säästämään niin, että tarpeellista palvelua ei kykenisikään hankkimaan? Esim lääkäri tai eläkeläisen päivittäinen toimeentulo, jne. Mistä rahat, kun yhteiskunta ei olisi varautunut rahattomien välttämättömään tarpeeseen?

    • Anonyymi

      Ei taida maailmassa olla yhtään valtiota, jossa ei olisi minkäänlaista ’eläkejärjestelmää’ kansalaistensa vanhuuden turvaksi järjestetty. Ja nyt tietysti puhun vain teollistuneissa ja hyvinvointivaltioista enkä maailman köyhimmistä kehitysmaista.

      Maissa, joissa ei ole lakisääteistä eläketurvaa, kansalaiset joutuvat ottamaan itse vakuutuksia/eläkesäästötilejä tms vanhuutensa turvaksi. Jos edes lähimainkaan haluaa samantasoista ja kattavaa turvaa, niin vakuutusmaksut hipovat taivaita… jos nyt edes sellaisia ’yleisvakuutusyhtiöt’ edes tarjoavat. Suomessa ei ainakaan ole tarjolla.

      • Anonyymi

        Kappalemäärällisesti on enemmän maita, joissa ei ole eläkettä/sosiaaliturvaa, kuin niitä, joissa on.


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Kappalemäärällisesti on enemmän maita, joissa ei ole eläkettä/sosiaaliturvaa, kuin niitä, joissa on.

        Kuten kirjoituksessani mainitsinkin, niin kirjoitin vain teollistuneissa ja hyvinvointivaltioista.

        En maailman köyhistä kehitysmaista. Et kai sinäkään varmaan tarkoita, että Suomesta pitäisi tehdä noiden valtioiden joukkoon kuuluva maa?


    • Anonyymi

      Mielestäni eläkejärjestelmää voisi kehittää!

      Tottakai eläkejärjestelmää voisi kehittää vähän sellaiseksi, että palkansaaja maksaisi enemmän. Aivan ongelmaton tämä asia ei ole, sillä kaikkea ei voi muutaa vuodessa tai kahdessa, eikä kymmenessä.

      Jos työnantajan maksamasta palkkasummasta siirrettäisiin esim. 2% palkansaajan bruttoon ja työnanatajan maksamaa eläkemaksua pienennenttäisiin vastaavasti, niin tulisi uusi ongelma. Ilman työntekijän omaa eläkemaksua varten pitäisi säätää laissa. Eli siis Suomeksi. Työntekijän pitäisi sopia itse omasta vapaaehtoisesta eläkerahastosta.... Mutta arvatkaas miten kävisi.... ei menisi läpi.

      Meille jotka ollaan nyt jo yli 50v ikäisiä se ei toimisi..... Meille joilla on syystä tai kolmannesta huono työhistoria ei tule nykyiselläkään reilun 10v päästä mitään eläkettä... Jos huonossa asemassa olevan tulo eläkeiässä on jokin Kelan kansaneläke, niin ei se ole mikään eläke, se on tulonsiirto jota täydennetään tuella ja tuella. Joku äärimmäisen huonossa tilanteessa oleva pelastuu jonkin ihmeen kautta.

      Jos nyt tehtäisiin laki, niin se alkaisi aikaisintaan 2030-luvun toisella puolella ja alkaisi näkymään joskus 2080-luvulla. Joku 1960-1980 lukulainen on voinut tajuta tämän totuuden ja tehnyt omat systeemit. Minä en pelastu enää kuin ihmeellä ja jos näkisin sateenkaaren pään, niin olisiko siitä enää mitään apua minulle tai itseni kaltaiselle.

      • Anonyymi

        On kovasti tulkintakysymys, kuka palkansaajan työeläkevakuutusmaksut maksaa jo nykyisin.

        Se, että työnantaja tilittää palkansaajan puolesta työeläkevakuutusmaksut työeläkevakuutusyhtiölle, ei tarkoita sitä, että kyseessä olisi työnantajan rahan maksamista sen enempää kuin verojen tilittämisen verottajallekaan.
        Tietysti kaikki työntekijälle maksettava palkkaraha on työnantajan rahaa, mutta palkatessaan työntekijän työnantaja sitoutuu maksamaan palkan ja siihen liittyvät muut palkkakustannukset ja tilittämään verot, työeläke- ja tapaturmavakuutusmaksut jne niille tahoille, joille ne kuuluu maksaa. Ne kaikki ovat palkkakustannuksia eli periaatteessa palkansaajan rahaa. Palkansaajallehan ropsahtaa tilille vain nettopalkka, josta nuo muut kulut ja verot on työnantaja vähentänyt maksaakseen ne sinne minne kuuluu.

        Olisihan tietysti periaatteessa toinen ääripäävaihtoehto, eli että palkansaaja hoitaisi itse kaikki nuo nyt työnantajalle sovitut tilitykset ja palkansaajalle maksettaisiinkin bruttopalkka mukaan lukien kaikki muutkin palkkakustannukset. Siitä vaan tulisi melkoinen rumba ja byrokratia, kun palkansaajille hyvin harvoin on mitään automatiikkaa noiden suorittamiseen, mutta varmastikin alkaisi syntyä palvelumarkkinoilla, jotka sitä tekisivät. Ja ainahan palkansaaja voisi maksaa nuo laskut kuten muutkin laskut, mutta joka kerta pitäisi laskea summat, kun verotus/vakuutusmaksut/tulot jne muuttuisivat. Onnistuisi useimmille, muttei kaikille ja joka tapauksessa verrattuna nykyiseen, jossa työnantajilla on valmiit järjestelmät ja palkanlaskennan ammattilaiset, niin hallinnollista sotkua tulisi. Ja entäs, kun joukossa on aina niitä, jotka eivät kuitenkaan hoitaisi noita velvollisuuksiaan.


    • Anonyymi

      Perinteinen suomalainen asenne säästämiseen on: "Jos mulla on satanen niin kyllä mä käytän sen, en sitä johonkin säästöön laita".

      • Anonyymi

        Niin ja se perustuu kyllä vahvasti siihen, että yhteiskunta huolehtii tarvittaessa, Työeläkkeet, sosiaaliturva, terveydenhuolto, koulutus, jne,
        Tuota yhteiskunnan taustalla tarjoamaa turvaa ei monikaan tule ajatelleeksi ja se otetaan itsestäänselvyytenä.


    • Anonyymi

      Kyllähän tuo nykyinen eläkejärjestelmä on kuitenkin enemmän pienituloisen/vähävaraisen etu, kuin varakkaan. Ja oikeastaan heidän pelastus. Isommat tulot ja eläkekertymät lähinnä kasvattaa sitä rahastoa ja tekee sijoituksia. Esimerkiksi kauppakeskukset, vähävaraisten vuokra-asunnot jne.

      Monelle olisi varmasti kiva/ jopa eduksi, että eläkkeen tasoa voisi säädellä vaataavasti, kuin yrittäjät. Tai sijoittamaan itse ainakin osan rahoista. Sen vaikutuksia vain pitäisi pohtia laajemmin, kuin oman itsensä kohdalta.

      Miten esimerkiksi vaikuttaisi meidän talouteen, jos puolet nykyiseen eläkejärjestelmään sisään tulevista rahoista sijoitettaisiinkin ulkomaille?

      Nykyisen eläkejärjestelmän varoilla voisi ostaa Helsingin pörssin kokonaan. Tai toisaalta lähes lopettaa koko paskan.

      • Anonyymi

        Kyllä se on pieni- ja keskituloisen vahva turva. Suurituloiset helposti voisivat sijoittaa työeläkevakuutukseen maksamansa vakuutusmaksut johonkin muualle, vaikka ulkomaille. Suurituloisten työeläkevakuutusmaksutkin voivat olla euromääräisesti todella suuria. Tosin saahan vastineena suuren eläkkeenkin.

        Suurituloisissahan onkin enemmän vastustusta järjestelmälle. Ei suurituloiset välttämättä tarvitse lakisääteistä työeläkettä. Mm eläkekattoa varmastikin juuri suurituloisille on motiivi kannattaa juuri isojen vakuutusmaksujen vuoksi. Jos eläkekatto tulisi, niin suurituloisten vakuutusmaksuthan pienenisivät oleellisesti ja se tarkoittaisi järjestelmään tulevan rahan vähenemistä.

        Nykyisen työeläkejärjestelmän rahastoilla voisi myös maksaa koko Suomen valtiovelan kerralla pois ja vielä jäisi noin 100 miljardia jäljelle.


    • Anonyymi

      Ketjussa tulikin esille se ongelma että suurin osa ei kykenisi hommaamaan sitä vanhuuden varaa ja olisi sitten käsi ojossa yhteiskunnan suuntaan sillä verukkeella ettei ketään saa tappaa nälkään ja kylmään.

      Sitten on vielä se yksi ongelma joka koskee myös niitä jotka ehkä onnistuisivatkin työuran aikana säästämään, se on sairastuminen.
      Nykysysteemi takaa eläkkeen vaikka sairastuisit vakavasti ihan työuran alkuvaiheessa.
      Jos nykyistä systeemiä ei olisi niin pitäisikö sairastuneen itse kaivaa itselle hauta valmiiksi jonne voi sitten kaatua nälissään ja kylmissään?

      Eläkejärjestelmän lakkauttaminen taitaisi maksaa yhteiskunnalle enemmän kuin eläkejärjestämässä pyörii rahaa.

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Jäätävä epävarmuus

      Mistä tää hirveä epävarmuus molemminpuolin johtuu? Pohjimmiltaan uskon, että molemmat tietää, että tunteita on. Vai onko
      Ikävä
      85
      1967
    2. Ainakin hän on elossa

      ehdin jo huolestua.
      Ikävä
      43
      1560
    3. Persut romahti Haapaveellä, kiitos Ilkka!

      Persut saivat historiallisen tappion haapaveellä! Kiitos Ilkka!
      Haapavesi
      60
      1240
    4. Hyvää yötä, olen rakastunut suhun

      Sanon tämän kyllä vielä sulle henkilökohtaisestikin. 😘
      Ikävä
      73
      1110
    5. Mitä hellittelynimiä

      Sinulla on kaivatustasi?
      Ikävä
      76
      1100
    6. Pitsaa selliiä

      Onko uudet pitsat hyviä, kannatteooko käyvä vai suosiollako pittää hilipasta sotkamoon
      Kuhmo
      25
      1035
    7. Mitä meille oikein

      Tapahtuu vai tapahtuuko mitään?
      Ikävä
      59
      1011
    8. Tiedätkö et olet

      Ärsyttävän hyvännäköinen.
      Ikävä
      35
      977
    9. Olet vain kiltimpi

      Ja rauhallisempi ja rakastavampi. Se vetoaa
      Ikävä
      38
      866
    10. Teki mieli

      Huutaa meidän nimet tänne, niin ei jäisi epäselvyyttä. Ikävä sinua urpo.
      Ikävä
      39
      824
    Aihe