Kokemuksia kattolämmityksestä

Muutto edessä

Kertokaa kokemuksia kattolämmityksestä kenellä sellainen on! Riittääkö lämpö kovillakin pakkasilla ja ovatko lattiat kovin kylmät? Kaikki mielipiteet ovat tervetulleita! Kiitos jo etukäteen...

54

32166

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • kva

      mietimme myös kattolämmitystä, mutta "elementit" eivät kuulemma ole ikuisia, vaan rikkoutuvat yllättävänkin nopeasti. Varsinaista omakohtaista kokemusta ei ole.
      Otapa siitä sitten selvää.

    • ja toimii

      Meillä on koko talossa kattolämmitys, ainoastaan pesutiloissa tietty lattialämmitys sähköllä.

      Talo on rakennettu -87 ja ainoat ongelmat mitä on ollut niin pari termostaattia on jouduttu uusimaan (ihan tavallisia huonetermareita)

      Lämpöä riittää, lattiat eivät tunnu kylmältä, koska kattolämmitys perustuu säteilylämpöön. Eli varsinaisesti huoneilman lämmittää vasta pinnat johon lämpösäteily osuu.

      Periaatteessa huoneessa tuntuu lämpöisemmältä kuin mitä todellisuudessa huoneilma on.

      Lämmön riittävyyteen tietysti vaikuttaa elementtien tehomitoitus, mutta esimerkiksi meillä mitoitus on tehty muistaakseni ihan suositusten mukaan, ei esim yläkanttiin.

      Eli 18v on meidän talossa elementit kestäneet (tiettävästi kaikki on ehjiä, lämpöä ainakin riittää vielä). Ja jos niitä joskus rikkoutuu, niin sähköpattereitahan on suht helppo asentaa jälkikäteen tilalle. Kattoelementin vaihto on tietysti isompi juttu.

    • lämpö riittää kuten muillakin lämmitysmuodoilla.

      Plussana voisi pitää lämmityksen nopeutta ja tasaisuutta, jos on ollut vaikka läpötilan pudotus käytössä.

      Miinuspuolelta isojen tasojen, esimerkiksi pöytien, alla voi olla viileämmän tuntuista, ja sisustusta se jonkin verran rajoittaa. Elementtien alla on oltava riittävästi vapaata tilaa, voi tulla vastaan korkeiden kaapistojen tai hyllyjen kanssa, ja kattoon ei ihan huoletta voi ruuvailla amppeleita tai muita värmeitä.

      Mulla ei ole ollut ongelmia, eikä lattiat tunnu kylmiltä.

      -r

      • rape

        voin kertoa. Meillä on kattolämmitys vuodesta 1985. Talvella olemme käyttäneet myös leivinuunia ja varaavaa takkaa. Pesutiloissa on lattialämmitys. Mielestäni kattolämmityksessä on pitemmällä aikavälillä haittana elementtien kestävyys etenkin jos asennusohjeita ei ole noudatettu. Rakentaja asensi meillä pariin huoneeseen 27 mm paneelin, joka on kattolämmitykseen liian paksu. Niinpä niistä 15 - 20 vuoden jälkeen paloivat vastukset poikki. ja jouduin ne uusimaan. Se oli työläs homma. Vanhat paneelit pois ja uudet tilalle ja alle uusin lämmityselementit. Kattopinnaksi uusin toiseen huoneeseen 12 mm puupaneelin ja toiseen huoneeseen jonkun levyn (10 mm), joka oli hyväksytty kattolämmitykseen. Kustannukset olivat pienet, kun tein työn itse - myös sähkö. Kokeilemalla olen huomannut myös, että parista huoneesta on toinen kattoelementti "palanut". Niisssä huoneissa paneelin paksuus on ohjeiden mukainen. Tein muutama vuosi sitten kaverille isoon olohuoneeseen kattoremontin liian paksujen kattolautojen vuoksi. Kymmenkunnasta elementistä toimi vain kolme. Elementit olivat kolmisenkymmentä vuotta vanhat. Näiden remonttien yhdeydessä kyselin asiantuntijalta korjausvaihtoehtoja. Häneen mukaansa elementin poikkipalaneen vastuksen voi helposti korjata sähköä johtavalla aineella, mutta onhan se katto aina aukaistava, että elementtiin pääsee käsiksi. Ja kannattaneeko sitä vanhaa elementtiä korjata. Palaa poikki kohta toisesta kohti. Yksi keino on laittaa vanhan katon päälle vähintään kymmenen mm eriste. Se oli jotain tulenkestävää eristettä - piippujen muurauksen yhteydessä käytettävää. Sen päälle uusi elementti ja sitten paneeli tai joku levy. Parhaimmillaan katto paksunee vain pari- ehkä kolmekymmentä mm.
        Muuten kattolämmitys on kätevä - näkymätön ja hoitaa tehtävänsä. Termostaattien suhteen ei ole ollut ongelmia.


    • peukku68

      parilla tutulla on moinen lämmitys ja molemmilla kattolevynä ohutta n30cm leveää verhoilulevyä puukuvioituna, molemmilla nuo levyt retkottavat vähän epämääräisinä. johtuuko sitten kiinnitystavasta lämmityksen takia vai onko lämmitys ne veltostuttanut?

      jokatapauksessa ikkunasta hohkaa kylmä sohvalla istuessa. vessa on kun naparetkellä. iso takka molemmilla isossa avarassa alakerrassa paikkaa vähän tunnelmaa.. ylhäällä vinon katon alla selvästi kylmä alue toisella johtuisiko taas elementin asennosta?

      kumpikin harmittelee lämmitystään, mutta minkäs teet kun valmiin talon olet ostanut..

    • Vanhempi suunnittelija

      Jos tehot ovat alimitoitetut ja elementit laskoksilla ja puuta yli 15 mm niin eipä ole hurraamista tuon lämmitystavan kanssa.

      Mutta jos tehot ovat oikeat ja asennukset ohjeitten mukaiset, myös yläpuoliset riittävät eristeet, niin on vallan mainio lämmitys. Elementit kestävät talon iän, jos ei ole asennusvirhettä.

    • Uutta mulle

      Avasin jo ylemmä topicin ennen kuin sain vihjeen tänne.
      Kävin katsomassa -87 tehtyä omakotitaloa jossa on sähkölämmitys katossa. Huuli pyöreänä katselin että miten tähän nyt sitten pitää suhtautua kun on kesä eikä voi tietää miltä talossa tuntuu talven pakkasilla. Mutta sellaistahan se on.
      Näistä yllä olevista kommenteista voisi päätellä että kohta 20v ikäisessä talossa tulee katossa olevien elementtien kanssa remonttia ennemmin tai myöhemmin ja se on työlästä / kallista.
      Miten on, lakkaako ne vastukset yksi kerrallaan toimimasta vai voiko koko katollinen pimetä ykskaks?

      • Juuso

        Rakensin 1979 Teval-kättolämmityselementeillä ok-talon. 3h oh k et, noin 100 m2 yhteensä. Villaa katolla oli 400 mm ja ohjeiden mukaiset paneli ja levypaksuudet kattoelementtien päällä. Jokaisessa huoneessa oli useita ja eri tehoisia lämmityselementtejä. Noin 15 vuoden kuluttua sammuivat pikku hiljaa tietyn tehoiset elementit yksi toisensa jälkeen. Olisiko ollut 120 vai 200 wattiset, nyt en muista ja talokin myyty.
        Jouduin laittamaan kaikkiin huoneisiin sähköpatterit ikkunan alle. Se homma sinänsä oli helppo, koska syötöt sai otettua suoraan kattoelementtien rasioista.
        Olohuoneessa oli isot ikkunat ja kattoelementtien lämmittäessä ikkuna hohki kyllä kovalla pakkasella kylmää aika pahasti. Sähköpatteri ikkunan alla taas oli selvästi mukavampi, koska lämmin virtaus katkaisi kylmän hohkeen.
        En suosittele kattolämmitystä.


      • Juuso

        Siis kattoon voi jäädä tietysti muutama elementti toimimaan, mutta silloin se saa paahtaa yksinään ja on aina päällä ja sippaa ennenpitkää.


    • Eerikki

      Vuosi sitten muutettiin tähän v. 90 valmistuneeseen paritaloon jossa on vain kattolämmitys ja pesutiloissa lattial. On ollut erittäin miellyttävä ja tasaisempi lämpö kuin edellisen v. 2003 rakennetun asunnon sähköpatterit. Termostaatteja pidettiin kovimmilla pakkasilla (Oulussa) n. 23 asteen paikkeilla. Tietenkin jos elementit alkavat rikkoutumaan niin korvataan varmaan tavallisilla säköpattereilla.

    • rape

      Meillä elementit Norells-merkkisiä. Minulta löytyi vielä rakennusaikainen pohjapiirros lämmityssuunnitelmasta. Makuuhuoneiden katossa (11m2)on kaksi elmenttiä kumpikin kooltaan 90 x 235cm 315w. Lämmitystehoa huoneessa on siis 630w. Näyttää noita elementtejä olevan eri muotoisia wattimäärältään 240w - 490w. Toinen elementti on sijoitettu ikkunan kohdalle. Tarkoituksena on estää vedon tuntu ikkunasta. Meillä se on onnistunut. Ikkunat ovat kolmilasiset tiivisteet hyvät.

      • Vanhempi suunnittelija

        Eli on 150 W/m2 elementit. Elementtejä on myös 125 W/m2. Sillä tulee alempi lämpötila elementtiin ja kestää paremmin asennusvirheitä.
        Vastaavasti on asennettava isommalle alalle.


      • kannattaa huomioida
        Vanhempi suunnittelija kirjoitti:

        Eli on 150 W/m2 elementit. Elementtejä on myös 125 W/m2. Sillä tulee alempi lämpötila elementtiin ja kestää paremmin asennusvirheitä.
        Vastaavasti on asennettava isommalle alalle.

        Noilla pienempitehoisilla elementeillä kannattaa tosiaan huomata että joutuu vuoraamaan jo aika huomattavan osan katosta. Jossain vaiheessa mitoituksessa nyrkkisääntö taisi olla lähemmäs 100W/m2 huoneistoalaa, jolloin 2/3 kattopintalasta on sellaista, jonka kohdalle ei saisi asentaa korkeita komeroita (koska elementti lämmittää silloin vain sitä komeroa), eikä ole suotavaa kiinnittää mitään (muualle kuin koolauspuiden kohdalle), puhumattakaan siitä että sähköjohtoja ei saa vetää kattoon elementtien kohdalle. Onnistui meillä vielä ihan kohtalaisesti, mutta voisin kuvitella että 125 W:n elementeillä kun pitää peittää 80% alasta saattaa tulla jo vähän ahdasta sähkövetojen kanssa. Upotetuista halogeeneistä ei varmaan kannata siinä vaiheessa haaveilla, hyvä kun saa kaksi kattorasiaa olohuoneeseen. Voi tietysti olla että 100W on turhan iso mitoitus, en uskalla arvailla mikä on oikea.


    • turha keksintö

      en tiedä onko sitten edellinen omistaja säästänyt kustannuksissa, mutta ikinä en niin huonoon lämmitysmuotoon ole törmännyt kuin kattolämmitys.. termostaatit täysillä ja talo aivan jäässä, asennutin sähköpatterit ja jätin kattolämmittimet pois käytöstä niin lämmityskulut laskivat talviaikana noin 50-75e/kk ja lämpöä on riittänyt. en voi suositella enkä itse ikinä laittais moisia.. kyllä se lattialämmitys pitää olla..

    • Lämpökurko

      Itellä käänteinen kattolämmitys eli lattialämmitys. Hyvin toimii kun vielä lämmönlähteenä se tuttu ja turvallinen lämpöace.

      • kaapelit_kurassa

        Hyvin toimii siihen asti, kunnes kaapeli sanoo poks.


    • ei ihan susi

      -77 asennettu kattolämmitys ja nyt ensimmäiset panelit on pimeenä, 2 termostaattia (honeywell) on vaihtokunnossa, pesutiloissa lattialämmitys... hyvin pärjää

    • Zähkäri

      70-80 luvulla asennettiin aika paljon noita kattolämmityksiä, mutta kyllä ne ovat varmaan lähes kaikki korvattu jo jollain muulla lämmityksellä. Ne kelmut menevät yksi kerrallaan rikki ja loput paahtaa silloin täysillä ja menevät myös rikki. Uusiakin saa vielä mutta ovat työläitä vaihtaa kuten edellä kerrottiin. Onhan se kuitenkin fysikaalinen totuus että lämpö pyrkii nousemaan ylös, ja se säteilyvaikutus on aika olematon, ilmankos isojenkin tilojen kattokaseteista on pääsääntöisesti luovuttu. Onhan se myös suhteellisen kallista suoralla sähköllä lämmittää.
      Laita ilmalämpöpumppu tai kaksi ja jätä ne kattolämmitykset varalle kovia pakkasia varten auttamaan ilppejä.

      • tomppa2000

        "70-80 luvulla asennettiin aika paljon noita kattolämmityksiä, mutta kyllä ne ovat varmaan lähes kaikki korvattu jo jollain muulla lämmityksellä."

        Tällä asuinalueella on paljon 80-luvulla rakennettuja kattolämmitettyjä taloja. Suurimmassa osassa ne toimii kyllä edelleen. Meidän talo on rakennettu 80-luvulla, ainakin etälämpömittarilla (mikähän lie oikea nimi) tutkattuna kaikki elementit toimii edelleen.


    • Sähkösuunnittelija

      kattolämmitys tuo lämmön alas korkeissa paikoissa
      Paras ratkaisu kattolämmitys lattialämmitys

      • Sähkösuunnittelijamyös

        No ei, kattolämmitys on kuin 70-luvun villitys tehdä tasakattoisia omakotitaloja. Se on jo nähty, haitat tiedetään ja jääköön kokeiluna historiaan kun olemassaolevat poistuvat.


      • tyhmyys_julki

        Tyhjät tynnyrit taas äänessä


      • Sähkösuunnittelijamyös
        tyhmyys_julki kirjoitti:

        Tyhjät tynnyrit taas äänessä

        Toki. Ilmeisesti myös ne kattolämmitysasunnoissa asuvat jotka remontin yhteydessä vaihtavat kattolämmityksestä johonkin toiseen lämmitysmuotoon, ovat niitä tyhjiä tynnyreitä eivätkä 20 kattolämmitystalossa asuttuaan ole vieläkään sisäistäneet kuinka erinomainen lämmitysmuoto asunnossaan on kun ovat siitä luopumassa?


      • saakertoa
        Sähkösuunnittelijamyös kirjoitti:

        Toki. Ilmeisesti myös ne kattolämmitysasunnoissa asuvat jotka remontin yhteydessä vaihtavat kattolämmityksestä johonkin toiseen lämmitysmuotoon, ovat niitä tyhjiä tynnyreitä eivätkä 20 kattolämmitystalossa asuttuaan ole vieläkään sisäistäneet kuinka erinomainen lämmitysmuoto asunnossaan on kun ovat siitä luopumassa?

        Kerrotko nyt oman käsityksesi mikä kattolämmityksessä on vialla? Perusteena, että se on huono on hieman vajaa.


      • Sähkösuunnittelijamyös
        saakertoa kirjoitti:

        Kerrotko nyt oman käsityksesi mikä kattolämmityksessä on vialla? Perusteena, että se on huono on hieman vajaa.

        En ole sanonut kattolämmitystä huonoksi kuten huomaat jos luet viestini tarkemmin. Mutta sillä on huonoja puolia jotka on tässä ketjussa jo mainittukin. Ikävin ominaisuus on juuri tuo rikkoutuneen elementin vaihtamisen vaikeus yhdistettynä siihen että aivan tyypillinen tilanne että osa paneeleista on melkein aina pimeänä. En osaa sanoa johtuuko paneelien valmistajien välisistä eroista vaiko väärästä asennusmenetelmästä, mutta lopputulos on sama.


      • saakertoa
        Sähkösuunnittelijamyös kirjoitti:

        En ole sanonut kattolämmitystä huonoksi kuten huomaat jos luet viestini tarkemmin. Mutta sillä on huonoja puolia jotka on tässä ketjussa jo mainittukin. Ikävin ominaisuus on juuri tuo rikkoutuneen elementin vaihtamisen vaikeus yhdistettynä siihen että aivan tyypillinen tilanne että osa paneeleista on melkein aina pimeänä. En osaa sanoa johtuuko paneelien valmistajien välisistä eroista vaiko väärästä asennusmenetelmästä, mutta lopputulos on sama.

        Et sanonut kattolämmitystä huonoksi? Ilmeisesti et pidä tasakattoakaan huonona...

        Ja miksi noiden pitäisi jäädä kokeiluna historiaan?

        Kattoelementin vaihtamisen vaikeus ilmeisesti on oleellisesti vaikeampaa, kuin lattialämmityselementin?

        Kun lattialämmitys pimahtaa, niin aika moni korvaa sen ruuvaamalla sähköpatterin seinään. Ilmeisesti pidät myös lattialämmitystä huonona, koska monet ovat siitä luopuneet samasta syytä ja ruuvanneet patterin seinään?

        Kattolämmitys oli aikoinaan aikamoinen villitys ja siitä on aikaa. Aika moni saman ikäinen lattialämmityskin on pimennyt. Analogiasi jatkuneekin ja pidät näitä kahta samanveroisina?


      • Sähkösuunnittelijamyös
        saakertoa kirjoitti:

        Et sanonut kattolämmitystä huonoksi? Ilmeisesti et pidä tasakattoakaan huonona...

        Ja miksi noiden pitäisi jäädä kokeiluna historiaan?

        Kattoelementin vaihtamisen vaikeus ilmeisesti on oleellisesti vaikeampaa, kuin lattialämmityselementin?

        Kun lattialämmitys pimahtaa, niin aika moni korvaa sen ruuvaamalla sähköpatterin seinään. Ilmeisesti pidät myös lattialämmitystä huonona, koska monet ovat siitä luopuneet samasta syytä ja ruuvanneet patterin seinään?

        Kattolämmitys oli aikoinaan aikamoinen villitys ja siitä on aikaa. Aika moni saman ikäinen lattialämmityskin on pimennyt. Analogiasi jatkuneekin ja pidät näitä kahta samanveroisina?

        Kattolämmitys on mielestäsi hyvä ratkaisu, mikäpä siinä. Jostain syystä käytännössä kukaan uudisrakentaja tai remontoija ei ole kanssasi samaa mieltä vaikka takavuosina tehty asennuskanta ja siten kokemuspohja kattolämmityksestä on laaja. Kertonee jostain?
        Minulla ei ole tähän lisättävää, pilkunviilaamista saat jatkaa itseksesi.


      • kurahousut
        Sähkösuunnittelijamyös kirjoitti:

        En ole sanonut kattolämmitystä huonoksi kuten huomaat jos luet viestini tarkemmin. Mutta sillä on huonoja puolia jotka on tässä ketjussa jo mainittukin. Ikävin ominaisuus on juuri tuo rikkoutuneen elementin vaihtamisen vaikeus yhdistettynä siihen että aivan tyypillinen tilanne että osa paneeleista on melkein aina pimeänä. En osaa sanoa johtuuko paneelien valmistajien välisistä eroista vaiko väärästä asennusmenetelmästä, mutta lopputulos on sama.

        Ai kattolämmityksessä on vaikeaa uusia rikkoontunut elementti?

        Mikä sitten on parempi ... annas kun mä arvaan... kaapelit kurassa eli maailman hienoin idea, sähköinen lattialämmitys. Joka on NIIN helppo korjata vikaatuessaan.

        Nähty on yksien tuttujen talo, jossa 20 vuoden ikään mennessä kypsyi tuulikaapin ja pesuhuoneen lämmityskaapelit. Pesuhuoneeseen vetäistiin uudet kaapelit ja laatoitukset lattiaan. Tuli tosi rivon näköinen, kun oli lattia seinän alin laattarivi ihan eri näköiset kuin seinien yläosat.

        Ja suoli24 palstallakin on näkynyt mainintoja lattialämmitysten korjaamisesta tai siitä, että on useamman vikaantumisen jälkeen kyllästytty ja laitettu sähköpatterit seinille.

        Jos vertailuun otetaan kaapelit kurassa taloistakin 80-luvun tuotteet, niin niissähän on usein mosaiikkiparketti lattiassa. Voi olla kanssa pikkaisen haastava paikattava niin, ettei paikkauskohta hypi silmille.

        Viihtyvyys taasen... kattolämmitys on sellainen ratkaisu, joka kyllä edellyttäisi aika hyvän lämmöneristyksen. Se ei pysty torjuman esim huonosti lämpöä eristävän ikkunan konvektiovirtausta eikä toimi hyvin silloinkaan, kun korvausilma revitään sisään raakana (karmiventtiileistä & rakennevuodoista). Mutta täsmälleen samat ongelmat ovat myös lattialämmityksessä! Ei 1-2 astetta huoneilmaa lämpimämpi lattia pärjää taistelussa korvausilmaventtiilistä valuvalle kylmälle ilmalle!

        Ja aiheesta siis on myös hlökohtaista kokemusta talossa, jossa oli sekä katto- että lattialämmityksellä varustettua tiloja. Kattolämmitys olisi muutoin ollut erittäin hyvä ja nopeasti säätyvä, mutta ao. talossa mätti juuri ilmanvaihto (kon. poisto).


      • saakertoa
        Sähkösuunnittelijamyös kirjoitti:

        Kattolämmitys on mielestäsi hyvä ratkaisu, mikäpä siinä. Jostain syystä käytännössä kukaan uudisrakentaja tai remontoija ei ole kanssasi samaa mieltä vaikka takavuosina tehty asennuskanta ja siten kokemuspohja kattolämmityksestä on laaja. Kertonee jostain?
        Minulla ei ole tähän lisättävää, pilkunviilaamista saat jatkaa itseksesi.

        Kun ainoa perustelusi näyttää olevan se, että ei rakenneta enää yhtä paljoa, niin aika väsynyttä. Oikeasti.

        Aivan viilaamatta pilkkua kannattaisi olla kirjoittamalla, kun et mitään asiasta selvästi tiedä.

        Kattolämmityksiä asennetaan, vastoin tietoasi, myös nykyään. Tyypillisiä kohteita ovat hallit, sekä tilat, joissa tarvitaan kohdelämmitystä.

        Kattolämmityksellä on toki huonoja puolia, mutta elementtien vaihtamisen hankaluus ei kuulu niihin, kun verrokkina on lattialämmitys. Juurikin väärinpäin.


      • nohuhhuhhuh

        ihme rähjäämistä. hankkisit vaikka jonkun harrastuksen tai jotain muuta sisältöä elämääsi


      • fetissinsäkullakin
        nohuhhuhhuh kirjoitti:

        ihme rähjäämistä. hankkisit vaikka jonkun harrastuksen tai jotain muuta sisältöä elämääsi

        Näyttää olevan herkkä paikka . Joillekin Toyota on pyhä asia, joillekin BMW jne

        Tälle tyypille kattolämmitys näyttää olevan pyhä X)


      • saakertoa
        fetissinsäkullakin kirjoitti:

        Näyttää olevan herkkä paikka . Joillekin Toyota on pyhä asia, joillekin BMW jne

        Tälle tyypille kattolämmitys näyttää olevan pyhä X)

        Näyttää olevan pyhä asia parjata kattolämmitys :D :D

        Jotkut vain haluavat rähjätä asioista joista evät mitään tiedä. Tulipa kokeiltua oikaista, mutta tuskin autaa, koska se oma tojota on se paras kuitenkin.


    • werneskaliinia

      Ei ole hyvä, niistä on luovuttu monissa paikoissa, johon sellainen alkuhuumassa on asennettu, lämpö menee aina ylöspäin, ketä yläosan katon lämmittäminen hyödyttää.

      • vaikuinkasemenikään

        Sama juttu auringon kanssa. Ei se lämpö tule avaruuden -270 asteisen pakkasen läpi maapallolle asti.


    • omakokemus

      Meillä on 89 asennettu kattolämmitys. Toimii vieläkin hyvin. Syy varmastikin monilla lämmitysmuodon vaihtoon on sähkön hinta.
      Huono puoli on se että kattoon ei voi ruuvata kuin juoksujen kohdalle. Myös se vapaatila alapuolella pitää huomioida.

      Asennus on kaksistaan helppoa, tosin huolellinen pitää olla niin, elementin kuin eristeiden asennuksessakin. Eikä eristeissä kannata säästää. Meillä on elementtejä tosin asennettu *katto täyteen*. siis ylimitoitettu varmuuden vuoksi. Elementit ainakin silloin olivat varsin edullisia. (yli 100v vanha talo).

      Joku vara lämmitys kannattaa kuitenkin olla. Takka hella tms, mahdollisten sähkökatkosten varalta.

      Sisustuksellisesti kattolämmitys on hyvä.

      89 ei saanut lattialämmitystä asentaa vastaavalla menetelmällä. Käsittääkseni nykyisin se olisi mahdollista.

    • remppaaaaaaaaaa

      Yli 30 vuotta asuttu talossa jossa kattolämmitys. Naapureissa on mennyt kattolämmityksiä ja asennettu pattereita. Meillä termostaatit säädetty noin 15 asteeseen ja lämmityksen hoitaa ilmalämpöpumppu. Kosteissa tiloissa lattialämmitys. Talossa koneellinen ilmanvaihto. En kylläkään ole ollut tyytyväinen kattolämmitykseen. Olisi pitänyt aikoinaan laittaa seinäpatterit, niin ja tietenkin vesikiertoinen lämmitys (mielummin lattia) mutta kun joka asiasta piti säästää. Kattolämmitys oli halvin. Sisustuksellisesti ajatellen silloin oli etunsa mutta tosiaan hankala uusia, vedon tunne ikkunoiden lähellä jne. Takka ja uuni kylläkin täydentävät mukavasti.

    • Elements100

      Hei! Minulla kattolämmitys ja on pelannut mahtavasti jo 15 vuotta. Laittaisin edelleenkin. Lämmityskulut todella pienet, eikä ole ollut kylmä -35 pakkasellakaan. Elementit kaikki kunnossa, ainoat mitä vaihtaa pittää jossain vaiheessa on seinätermostaatit, maksaa muutaman kympin :)

    • Mietteliäsmies

      Itse juuri ostamassa taloa, jossa yläkerrassa kattolämmitys. Hieman miettinyt tuota, koska kattolämmitys itselle aika tuntematon.

      Talo -91 rakennettu ja lämmitys juuri tarkastettu, että kaikki kunnossa. Siis 25 vuotta toimunut ne moitteetta, mutta pelottaa hieman, että mitä jos ne nyt sit hajoaa kun olen ostanut talon??

      Olisikohan tuo ilmalämpöpumpun asentaminen järkevää? Talossa molemmissa kerroksissa varaava takka.

    • 5v.kokemusta

      ILP kannattaa asentaa. Pohjan sokkeloisuudesta riippuen ehkä kaksi sisäyksikköä. Nykyään on malleja joissa sisäyksikköjä voi olla useita. Voi säästää kolmasosan talon lämmityskustannuksia.

      • Mietteliäsmies

        Periaatteessa voisi varmaan asentaa ILP sisäyksikön ala-ja yläkertaan? Alakerta sokkeiloisempi, mutta yläkerta kohtuullisen avaraa tilaa.

        Joka tapauksessa meillä tulee lattiapäällysteiden vaihtoa laminaatteihin ja sitäkin mietin, että jos asentaisi lattialämmityksen mm. makuuhuoneisiin. Tässä vaiheessahan se olisi suhteellisen järkevää mielestäni, kun ne kuitenkin revin auki.


    • repukin

      Rakensin OK-talon kattolämmityksellä (Teval) 1982, katolla villaa 400 lämmittimien kohdalla 50, seinissä 200. Lattia ei tuntunut missään tilanteessa kylmältä paitsi ikkunan eteen sijoitetun toimistotyöpöydän alla eron huomasi. Valtaosa lämmityselementeistä pimeni n. 2001 ja uusin ne syksyllä. Kuvasinkin yksityiskohtia pimenemisen syystä, en ollut ottanut tosissani kehoitusta käyttää KOVAA villaa lämmittimien alla. Olin vaimon kanssa asennuksessa 'pönkännyt' lastulevykaistaleella lämmityselementtiä kiinnityssoirojen tasaan ettei venymiä pääsisi syntymään, mutta tämä ei ollut riittävää vaan pehmytvilla oli kuitenkin aiheuttanut elementin sivuttaista venymistä, mikä näkyi selvinä poimuina elementeissä kattopanelin poistamisen jälkeen, mistä löytyi poikkipalamiskohdat. Nyt ennen uusien lämmittimien asentamista pingoitin zikzakkiin pakettinauhaa minkä oli tarkoitus pitää pehmytvilla kuosissa. Nyt 2016 huomaan aikaisten pikkupakkasten tultua lämmittimien taas pimentyneen, pehmytvillojen tueksi viritetyt zikzak -pakettinauhaviritelmät eivät olleet toimineet odotetusti ja panelien vaihtaminen kyproc-levyiksi ei sekään ollut vaikuttaneet sen kummemmin. Ensiasennuslämmittimet kestivät 19 v ja uuasennetut 15 v.
      Nyt jos ryhdyn vielä uusimaan kattoasennuksia, siis lämmittimet ja kattolevytys, pehmytvillat (s=50) vaihtuvat kovavillalevyiksi.
      Ammattilaisena olin alunperin laskenut lämmitystarpeet todellisten häviöiden mukaan, mutta havaintona on, että kovimmat pakkaset voitaisiin pudottaa tuntuvasti suosituksista (20°) poiketen ehkä 15°C:een. Henkilökuorma tuo passiivista lämpöä merkittävästi sekä valaistus silloisen hehkulamppukuorman takia vähentäen lämmitystarvetta.
      Reijo Pursiainen

    • pymppy

      Aina pitää mainostaa noita pumppuja...voi tätä kansaa.. Skoda pihaan ja pumppu seinään kun naapurillakin on. Suomi!! jes!! Sitte kehutaan kun 1000wattia imee pumppu sähkötaulusta tehoa ja sillä saadaan jopa 5000w lämpöä. Juu. Sitte tulee se oikea talvi ja -20 astetta pakkasta ja hupsis pumppu imee 2000w tehoa ja antaa 2000w lämpöä. Ja puhaltimella varmistetaan että sisäyksikkö etsii joka huoneen kolkasta kaiken kylmän kiertoon ja pumppu raukka lämmittää nekin nurkat joiden kylmyyttä ei ennen edes huomannu. Ja sitten luetaan jostain palstalta kun hätääntyneet äidit kirjoittaa että paljonko teille muilla on sähkölasku? Kun meillä on 100m2 talo, kaksi pumppua ,kaksi takkaa ja tammikuussa 2016 oli sähkölasku 500e. Tietysti jos ei seinissä ole mitään eristeitä niin kai se hyvin on sitte. Puhahahaha

      • naapurillaeioleskodaa

        Niitä 20 pakkasasteen talvipäiviä on Etelä-Suomessa talven aikana tyypillisesti sen 10-20 päivää. Lämmityskausi kestää n.7kk eli n.200 päivää. Suurimmat säästöt lämmityskuluissa lämpöpumpuilla tehdään siinä -10...-15 pakkaskelillä kun lämpöä tarvitaan jo paljon, mutta pumpun hyötysuhde on vielä parempi kuin suorasähkölämmityksellä.
        Mikä tässä on nimimerkille "pymppy" niin vaikeaa ymmärtää?


    • Uskookentahtoo

      No sähän saat noin uskoa.

    • InfraHell

      Kattolämmitys toimi hyvin n. 20 vuotta. Sen jälkeen elementit on paskana. Piti hommata patterit ja ilmalämpöpumppu. Mikä muu lämmitys menee paskaksi parissa kymmenessä vuodessa.

      • Anonyymi

        Myös lattialämmityskaapeleita hajoaa joskus. On sitten tosi kiva ja halpa korjata.


      • Anonyymi

        Meillä on 30 vanha systeemi nyt. Toimii. Yksi termostaatti oli hajonnut, vaihdatimme samalla muutkin.

        Jos uutta taloa nyt tekisimme, tulisi siihen suora sähkö / patterit ikkunoiden kohdalle. Helposti ja edullisesti korjattava, yksinkertainen systeemi. Mitään vesikiertoista lämmitystä en ikinä halua.


      • Anonyymi

        Ei mikään muu niin nopeasti.


    • Anonyymi

      On -78 asennettu kattolämmitys,toimii vieläkin,yksi termostaatti on sökönä,muuten kunnossa.Onko sitten hyvä vai huono,itse kuitenkin ratkennut hyvin.

    • Anonyymi

      tarjennut,oli tarkoitus kirjoittaa

    • Anonyymi

      1992 saatiin talo muttovalmiiksi, iso leivinuuni ja takka. Noin 20m2 lattialämmitystä 134m2 asui pinta-ala.
      Kattolämmitys on toiminut loistavasti, myös termostaatit. Korkeuseroa on poikittain talossa puoli metriä, mutta joka paikassa on lämmintä. Katon kaltevuus ei siis haittaa, kun lähin paneeli on 30cm päästä ikkunasta/ seinästä. Paneeleita on on muistaaksi reilusti yli tarpeen, jos joku sattuisi simahtamaan. Olen talvella yrittänyt mitata infrapuna mittarilla, onko joku kohta katossa kylmänä, mutta eipä ole ollut.
      Uudet paneelit ja " kuori" päälle on mainosten mukaan helppo asentaa, paksuutta tulee lisää korkeintaan 2,5mm .

      En ole katunut lämmitysvalintaani, asunut talossa 32 vuotta.

    • Anonyymi

      Hyvät, paksut huopikkaat jalkaan niin se vetoinen lattia niinkään haittaa

    • Anonyymi

      Vesikaton lämmitys on ollu tosi hyvä.

    • Anonyymi

      historiallisten aloituksien nostoviikko näemmä alkanut...

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Hyvästi, mies

      Tulen nyt tänne harvoin. Lakkasin unelmoimasta meistä. Päästin irti tästä meidän välisestä tilanteesta. Vaikka mitään ei
      Ikävä
      27
      2351
    2. Sä saisit kenet

      Sä vaan haluaisit
      Ikävä
      79
      1736
    3. Oikein hyvää perjantai päivää

      Hyvää huomenta ja kaikkea hyvää. ☺️🤍🍁✨🧡
      Ikävä
      222
      1062
    4. Hiihtäjälegenda Juha Mieto avautuu Farmin "leidien" käytöksestä - Tämä yllätti: "Me miehet oltiin.."

      Juha Mieto on mukana Farmi Suomi: Revanssi -realityssä. Tsemppiä Farmille, Mietaa! Lue Juha Miedon haastattelu: https:
      Suomalaiset julkkikset
      18
      989
    5. Semmonen juttu, että..

      ..ikävä iski. Mietin kaikkea sitä, mitä sä antaisit mulle ja mitä mä antaisin sulle. Millasta meillä olisi yhdessä, kos
      Ikävä
      28
      934
    6. Nuorempi mies, vanhempi nainen

      Olen aivan sekaisin itseäni n. 20 vuotta vanhemmasta naisesta. En saa häntä mielestäni millään, vaikka olen yrittänyt. E
      Ikävä
      61
      911
    7. Parisuhteettomuus- kyse valinnasta, kelpaamisesta vai siitä ettei osaa hakea

      Parisuhteettomuus- kyse valinnasta, kelpaamisesta vai siitä ettei osaa hakea? Ikivanhan aloituksen provosoimana mietin m
      Sinkut
      122
      891
    8. Mennäänkö sitten mies

      Naimisiin joskus? Haluaisitko?
      Ikävä
      43
      829
    9. Mietin vain sua

      Kuinka saat pään ihan pyörälle. Oltaisiin hyviä yhdessä. Joku uskomaton kemia meidän välillä. Ulkopuolisista varmaan näy
      Ikävä
      11
      771
    10. On ilta jälleen joten

      Uusi iltaketju tähän. Mukavaa iltaa vaan. Susi se täällä aina yksin tallustaa. 😊🐺🌃🌙☕🧡
      Ikävä
      118
      720
    Aihe