Olavinlinnan muutos

olav1

http://fi.wikipedia.org/wiki/Olavinlinna

"Olavinlinna sijaitsee Savonlinnassa Haukiveden ja Pihlajaveden yhdistävässä Kyrönsalmessa. Linnan rakentaminen aloitettiin vuonna 1475 Erik Tottin toimesta. Vuonna 1714 linna menetettiin ensimmäisen kerran venäläisille mutta se saatiin takaisin Ruotsi-Suomelle 1722. Toisen kerran linna menetettiin 1743. Venäläiset aloittivat linnan voimakkaan varustamisen, jonka muistona ovat Olavinlinnalle tyypilliset tornien tiilirakenteiset pyöreäikkunaiset yläosat. Jo 1800-luvulla linnan sotilaallinen merkitys oli mitätön"

Onko mistään saatavilla kuvia vanhasta Olavinlinnasta ennen venäläisten muutostöitä? Tekstissä mainittu venäläisten voimakas varustus kun varmasti muutti muitakin kuin tornien ikkunoiden muotoja.

Entä kumpaan linnaan Savonlinnan vaakuna perustuu? Tässä asiassa vaakunan iän tietäminen olisi varmasti kaikkein hedelmällisin tieto.

Jollei kuvia ole, voisi joku linnaan perehtynyt kertoa, mitä tuolla venäläisten voimakkaalla varustuksella käytännössä tarkoitetaan. Entä erottuvatko ne selvästi vanhemmasta osasta linnaa?

27

3781

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • olav1

      http://snor.joensuu.fi/olavinlinna/

      Löysin tuon linkin melkein heti kun olin kysymykset esittänyt, valitan. Täytyy myöntää, että melko kattavat sivut yhdestä linnasta.

      Kaikkien Olavinlinnasta kiinnostuneiden kannattaa ehdottomasti vierailla kyseisillä sivuilla.

      • Savonmies

        Myönnetään, että sivujen teossa on nähty vaivaa mutta tulos on erinomainen vanhoine kuvineen.

        Sanoit:

        "Kaikkien Olavinlinnasta kiinnostuneiden kannattaa ehdottomasti vierailla kyseisillä sivuilla"

        Totta puhut, mutta ehkä kaikkien Olavinlinnasta kiinnostuneiden kannattaa ehdottomasti vierailla myös kyseisessä linnassa. Vai mitä olet mieltä?


      • olav1
        Savonmies kirjoitti:

        Myönnetään, että sivujen teossa on nähty vaivaa mutta tulos on erinomainen vanhoine kuvineen.

        Sanoit:

        "Kaikkien Olavinlinnasta kiinnostuneiden kannattaa ehdottomasti vierailla kyseisillä sivuilla"

        Totta puhut, mutta ehkä kaikkien Olavinlinnasta kiinnostuneiden kannattaa ehdottomasti vierailla myös kyseisessä linnassa. Vai mitä olet mieltä?

        Minua ei kiinnosta riehuminen palstoilla. Jätän siis systemaattisesti vastaamatta sinulle ja muille epäasiallisille tahoille.


      • Savonmies
        olav1 kirjoitti:

        Minua ei kiinnosta riehuminen palstoilla. Jätän siis systemaattisesti vastaamatta sinulle ja muille epäasiallisille tahoille.

        Vastasin sinulle asiallisesti, mutta aloitit heti ns. "piilov**uilun"

        Vai ei sinua kiinnosta riehuminen ja asiattomien viestin kirjoitus palstoille?

        Laittakaapa joku taas kopio olav1:n asiallisesta arvoitus-viestistä. Itse en edes viitsi kopsata sellaista törkyä.

        Ilmeisesti mies on saanut varoituksen ylläpidolta tai jostain muualta ja yrittää siistiä toimintaansa. Hyvä vaan, lopettaisi vielä sen alituisen multinikkeilyn ja feikkaamisenkin samalla.


      • Savonmies
        olav1 kirjoitti:

        Minua ei kiinnosta riehuminen palstoilla. Jätän siis systemaattisesti vastaamatta sinulle ja muille epäasiallisille tahoille.

        Sanoit:
        "Jätän siis systemaattisesti vastaamatta sinulle ja muille epäasiallisille tahoille"

        Tuolla viestillä vastasit minun viestiini. On se hienoa, kuinka hitaasti voi miehen ajatus kulkea.


      • Runttaaja
        Savonmies kirjoitti:

        Myönnetään, että sivujen teossa on nähty vaivaa mutta tulos on erinomainen vanhoine kuvineen.

        Sanoit:

        "Kaikkien Olavinlinnasta kiinnostuneiden kannattaa ehdottomasti vierailla kyseisillä sivuilla"

        Totta puhut, mutta ehkä kaikkien Olavinlinnasta kiinnostuneiden kannattaa ehdottomasti vierailla myös kyseisessä linnassa. Vai mitä olet mieltä?

        Kyllä siellä linnassa kannattaa vierailla. Kerran olen siellä vieraillutkin, mutta pitänee uusia kohtapuolin.

        Opas sanoi silloin kauan sitten, että miehet saivat juotavakseen olutta arkipäivisin 5 litraa ja sunnuntaisin 7! Huh, aika paljon, kun voi arvata, että se ei ole ihan mietoa ollut siihen aikaan. Ei ihme, että ovat jatkuvasti sotineet ja tapelleet.

        No, on kai ne silloin olleet olutänkyrässä naistenkin perään, mutta aika vahva oli se neitsyttornin ovi ja salpa, hehheh.

        Vaan mitäpä sinne nykyaikaan? Onkos Doe vielä ilmoitellut tulosta? Voisin ajella sielläpäin samoihin aikoihin, kun alkaa tuo kesä jo olemaan säilöttynä täälläpäin.


      • Savonmies
        Runttaaja kirjoitti:

        Kyllä siellä linnassa kannattaa vierailla. Kerran olen siellä vieraillutkin, mutta pitänee uusia kohtapuolin.

        Opas sanoi silloin kauan sitten, että miehet saivat juotavakseen olutta arkipäivisin 5 litraa ja sunnuntaisin 7! Huh, aika paljon, kun voi arvata, että se ei ole ihan mietoa ollut siihen aikaan. Ei ihme, että ovat jatkuvasti sotineet ja tapelleet.

        No, on kai ne silloin olleet olutänkyrässä naistenkin perään, mutta aika vahva oli se neitsyttornin ovi ja salpa, hehheh.

        Vaan mitäpä sinne nykyaikaan? Onkos Doe vielä ilmoitellut tulosta? Voisin ajella sielläpäin samoihin aikoihin, kun alkaa tuo kesä jo olemaan säilöttynä täälläpäin.

        Jep, tutkitusti äijät sotivat ja tappelivat paremmin kun olivat kunnon "tuubassa", heheh..

        Doesta ei ole kuulunut vähään aikaan, mutta nopeaan sen miehen löytää huuhaalta.

        Huhuillaan se Doe jostain ja tsekataan joku hyvä aika niin lähdetään käymään oluella porukalla.


      • Doe-01
        Runttaaja kirjoitti:

        Kyllä siellä linnassa kannattaa vierailla. Kerran olen siellä vieraillutkin, mutta pitänee uusia kohtapuolin.

        Opas sanoi silloin kauan sitten, että miehet saivat juotavakseen olutta arkipäivisin 5 litraa ja sunnuntaisin 7! Huh, aika paljon, kun voi arvata, että se ei ole ihan mietoa ollut siihen aikaan. Ei ihme, että ovat jatkuvasti sotineet ja tapelleet.

        No, on kai ne silloin olleet olutänkyrässä naistenkin perään, mutta aika vahva oli se neitsyttornin ovi ja salpa, hehheh.

        Vaan mitäpä sinne nykyaikaan? Onkos Doe vielä ilmoitellut tulosta? Voisin ajella sielläpäin samoihin aikoihin, kun alkaa tuo kesä jo olemaan säilöttynä täälläpäin.

        Hitsi,tulin juuri eilen Kuopiosta "ystävääni"tapaamasta,enkä tiedä,tulenko savoon päin ainakaan pariin kuukauteen:(

        Tosissani minäkin olin,että voitais mennä Olavinlinnaan,Seurikselle tuopille ja torille lörtsyille.

        Heh,kyllä tuo kaljamäärä on turhan tuhti.Meikäläisellekin riittää mäyris päivässä;=))


      • olav1
        Runttaaja kirjoitti:

        Kyllä siellä linnassa kannattaa vierailla. Kerran olen siellä vieraillutkin, mutta pitänee uusia kohtapuolin.

        Opas sanoi silloin kauan sitten, että miehet saivat juotavakseen olutta arkipäivisin 5 litraa ja sunnuntaisin 7! Huh, aika paljon, kun voi arvata, että se ei ole ihan mietoa ollut siihen aikaan. Ei ihme, että ovat jatkuvasti sotineet ja tapelleet.

        No, on kai ne silloin olleet olutänkyrässä naistenkin perään, mutta aika vahva oli se neitsyttornin ovi ja salpa, hehheh.

        Vaan mitäpä sinne nykyaikaan? Onkos Doe vielä ilmoitellut tulosta? Voisin ajella sielläpäin samoihin aikoihin, kun alkaa tuo kesä jo olemaan säilöttynä täälläpäin.

        "Opas sanoi silloin kauan sitten, että miehet saivat juotavakseen olutta arkipäivisin 5 litraa ja sunnuntaisin 7! Huh, aika paljon, kun voi arvata, että se ei ole ihan mietoa ollut siihen aikaan. Ei ihme, että ovat jatkuvasti sotineet ja tapelleet."

        Mainittakoon nyt, että tuohon aikaan olut oli, toisin kuin Runttaaja luuli, alkoholipitoisuudelta paljon nykyoluita laimeampaa ja paljon ravinteikkaampaa. 5 litraa vanhaa olutta vastaa ehkä litraa nykyistä keskiolutta. Oppaat eivät tuota aina tuota ja montaa muuta asiaa tiedä ja historiaa heikommin osaaville turisteille jää helposti vääriä mielukuvia.


      • Runttaaja
        olav1 kirjoitti:

        "Opas sanoi silloin kauan sitten, että miehet saivat juotavakseen olutta arkipäivisin 5 litraa ja sunnuntaisin 7! Huh, aika paljon, kun voi arvata, että se ei ole ihan mietoa ollut siihen aikaan. Ei ihme, että ovat jatkuvasti sotineet ja tapelleet."

        Mainittakoon nyt, että tuohon aikaan olut oli, toisin kuin Runttaaja luuli, alkoholipitoisuudelta paljon nykyoluita laimeampaa ja paljon ravinteikkaampaa. 5 litraa vanhaa olutta vastaa ehkä litraa nykyistä keskiolutta. Oppaat eivät tuota aina tuota ja montaa muuta asiaa tiedä ja historiaa heikommin osaaville turisteille jää helposti vääriä mielukuvia.

        Olavinlinnan ruokakin oli huomattavasti suolaisempaa siihen aikaan kuin muualla maassa yleensä. Johtui yksinkertaisesti siitä, että ruokaa jouduttiin säilömään paljon ja pitkienkin piiritysaikojen varalle.

        Aikoinaan osattiin kyllä valmistaa erivahvuisia oluita ja historiaakin tuntematon pystyy päättelemään, (jos on millä päätellä) että myös Olavinlinnan oluelta vaadittiin tavallista parempaa säilyvyyttä ja milläs muulla sitä saatiin kuin vahvalla alkoholipitoisuudella.

        Muualla maassa saattoi kyllä olla oluen alkoholipitoisuus alhaisempi kuin nykyisen keskioluen, mutta ei sentään niin alhainen kuin arvelit ("5 litraa vanhaa olutta vastaa ehkä litraa nykyistä keskiolutta"). Ne miedotkin oluet menivät kyllä päähän, tosin ihmisten alkoholinsietokykykin saattoi olla hieman alhaisempi kuin nykyisin.


      • olav1
        Runttaaja kirjoitti:

        Olavinlinnan ruokakin oli huomattavasti suolaisempaa siihen aikaan kuin muualla maassa yleensä. Johtui yksinkertaisesti siitä, että ruokaa jouduttiin säilömään paljon ja pitkienkin piiritysaikojen varalle.

        Aikoinaan osattiin kyllä valmistaa erivahvuisia oluita ja historiaakin tuntematon pystyy päättelemään, (jos on millä päätellä) että myös Olavinlinnan oluelta vaadittiin tavallista parempaa säilyvyyttä ja milläs muulla sitä saatiin kuin vahvalla alkoholipitoisuudella.

        Muualla maassa saattoi kyllä olla oluen alkoholipitoisuus alhaisempi kuin nykyisen keskioluen, mutta ei sentään niin alhainen kuin arvelit ("5 litraa vanhaa olutta vastaa ehkä litraa nykyistä keskiolutta"). Ne miedotkin oluet menivät kyllä päähän, tosin ihmisten alkoholinsietokykykin saattoi olla hieman alhaisempi kuin nykyisin.

        Runttaaja:
        "Olavinlinnan ruokakin oli huomattavasti suolaisempaa siihen aikaan kuin muualla maassa yleensä. Johtui yksinkertaisesti siitä, että ruokaa jouduttiin säilömään paljon ja pitkienkin piiritysaikojen varalle."

        Lainaanpa tässä tuossa ylempänä mainitsemiani Olavinlinnan sivuja:

        "Suuri Pohjan sota alkoi venäläisten ja ruotsalaisten välillä vuonna 1700. Olavinlinnaa ei ole koskaan varsinaisesti sotilaallisesti miehitetty, mutta vuonna 1714 linna joutui antautumaan venäläisille useamman päivän piirityksen jälkeen. Linnasta loppuivat ruoka, juoma ja ammukset."

        Eipä Olavinlinnassa taidettu sittenkään niin hyvin siihen piiritykseen varautua, jos jo päivien kuluttua pitää antautua. Lisäksi tuohon aikaan kaikki ruoka oli tavattoman suolaista ja säilyi pitkään. Olavinlinnaan ostettiin varmasti ihan samaa suolalihaa kuin muutkin ostivat.


        Runttaaja:
        "Aikoinaan osattiin kyllä valmistaa erivahvuisia oluita ja historiaakin tuntematon pystyy päättelemään, (jos on millä päätellä) että myös Olavinlinnan oluelta vaadittiin tavallista parempaa säilyvyyttä ja milläs muulla sitä saatiin kuin vahvalla alkoholipitoisuudella."

        Erivahvuisia oluita osattiin kyllä valmistaa, mutta tuskin Olavinlinnassa oli mitään erikoista olutta. Sotilaat joivat kyllä vahvempaa olutta kuin rahvas, mutta eivät mistään säilyvyyssyistä. Piirityksiä tapahtui todella harvoin ja niiden aikana juotiin kyllä vettä vähän varastossa olleen oluen loputtua.


        Runttaaja
        "Muualla maassa saattoi kyllä olla oluen alkoholipitoisuus alhaisempi kuin nykyisen keskioluen, mutta ei sentään niin alhainen kuin arvelit ("5 litraa vanhaa olutta vastaa ehkä litraa nykyistä keskiolutta"). Ne miedotkin oluet menivät kyllä päähän, tosin ihmisten alkoholinsietokykykin saattoi olla hieman alhaisempi kuin nykyisin."

        Lainaan linkkiä: http://www.tkukoulu.fi/tiimalasi/ruokatalous.htm

        "Suolainen ruoka tietysti janotti. Olut oli tärkein juoma keskiaikana ja usein se oli luotettavampaa kuin kaivovesi. Olutta joivat kaikki ja useita litroja päivässä. Onneksi oluen alkoholipitoisuus ei sentään ollut suuri, silloinhan ihmiset olisivat olleet humalassa koko ajan. Lapset, naiset ja palvelijat joivat miedompaa olutta kuin sotilaat ja herrat. Olut oli ravitsevaa ja olikin osa päivittäistä ravintoa."

        Tuosta tietenkin on hankalaa päätellä tarkkoja prosenttejä. Jos sinulla on tuon ajan olueiden vahvuuksista joku linkki, niin pistähän tänne.

        Alkoholinsietokyky riippuu perimästä ja juomisen määrästä. Perimä on sama ja oluttakin juotiin arkijuomana. Voisi siis luulla, että (miesten) alkoholinsietokyky olisi samalla tasolla kuin nykyään.


      • Runttaaja
        olav1 kirjoitti:

        Runttaaja:
        "Olavinlinnan ruokakin oli huomattavasti suolaisempaa siihen aikaan kuin muualla maassa yleensä. Johtui yksinkertaisesti siitä, että ruokaa jouduttiin säilömään paljon ja pitkienkin piiritysaikojen varalle."

        Lainaanpa tässä tuossa ylempänä mainitsemiani Olavinlinnan sivuja:

        "Suuri Pohjan sota alkoi venäläisten ja ruotsalaisten välillä vuonna 1700. Olavinlinnaa ei ole koskaan varsinaisesti sotilaallisesti miehitetty, mutta vuonna 1714 linna joutui antautumaan venäläisille useamman päivän piirityksen jälkeen. Linnasta loppuivat ruoka, juoma ja ammukset."

        Eipä Olavinlinnassa taidettu sittenkään niin hyvin siihen piiritykseen varautua, jos jo päivien kuluttua pitää antautua. Lisäksi tuohon aikaan kaikki ruoka oli tavattoman suolaista ja säilyi pitkään. Olavinlinnaan ostettiin varmasti ihan samaa suolalihaa kuin muutkin ostivat.


        Runttaaja:
        "Aikoinaan osattiin kyllä valmistaa erivahvuisia oluita ja historiaakin tuntematon pystyy päättelemään, (jos on millä päätellä) että myös Olavinlinnan oluelta vaadittiin tavallista parempaa säilyvyyttä ja milläs muulla sitä saatiin kuin vahvalla alkoholipitoisuudella."

        Erivahvuisia oluita osattiin kyllä valmistaa, mutta tuskin Olavinlinnassa oli mitään erikoista olutta. Sotilaat joivat kyllä vahvempaa olutta kuin rahvas, mutta eivät mistään säilyvyyssyistä. Piirityksiä tapahtui todella harvoin ja niiden aikana juotiin kyllä vettä vähän varastossa olleen oluen loputtua.


        Runttaaja
        "Muualla maassa saattoi kyllä olla oluen alkoholipitoisuus alhaisempi kuin nykyisen keskioluen, mutta ei sentään niin alhainen kuin arvelit ("5 litraa vanhaa olutta vastaa ehkä litraa nykyistä keskiolutta"). Ne miedotkin oluet menivät kyllä päähän, tosin ihmisten alkoholinsietokykykin saattoi olla hieman alhaisempi kuin nykyisin."

        Lainaan linkkiä: http://www.tkukoulu.fi/tiimalasi/ruokatalous.htm

        "Suolainen ruoka tietysti janotti. Olut oli tärkein juoma keskiaikana ja usein se oli luotettavampaa kuin kaivovesi. Olutta joivat kaikki ja useita litroja päivässä. Onneksi oluen alkoholipitoisuus ei sentään ollut suuri, silloinhan ihmiset olisivat olleet humalassa koko ajan. Lapset, naiset ja palvelijat joivat miedompaa olutta kuin sotilaat ja herrat. Olut oli ravitsevaa ja olikin osa päivittäistä ravintoa."

        Tuosta tietenkin on hankalaa päätellä tarkkoja prosenttejä. Jos sinulla on tuon ajan olueiden vahvuuksista joku linkki, niin pistähän tänne.

        Alkoholinsietokyky riippuu perimästä ja juomisen määrästä. Perimä on sama ja oluttakin juotiin arkijuomana. Voisi siis luulla, että (miesten) alkoholinsietokyky olisi samalla tasolla kuin nykyään.

        Linnaa alettiin rakentamaan 1400-luvun jälkipuoliskolla ja on sitä ehditty pitää ruoiltaan ja juomiltaan hyvin varustettuna ennen 1700-luvun Pohjan sotaa. Ehkäpä linnaa ei silloin enää pidetty niin tärkeänä varustaa, koska niin nopeasti sapuskat loppuivat.

        Eipä ole linkkiä laittaa keskiajan olutpanimoon, mutta aikakoneellahan tuon kävis äkkiä tarkistamassa silloiset olutvahvuudet ym. hämäräksi jääneet asiat.


      • olav1
        Runttaaja kirjoitti:

        Linnaa alettiin rakentamaan 1400-luvun jälkipuoliskolla ja on sitä ehditty pitää ruoiltaan ja juomiltaan hyvin varustettuna ennen 1700-luvun Pohjan sotaa. Ehkäpä linnaa ei silloin enää pidetty niin tärkeänä varustaa, koska niin nopeasti sapuskat loppuivat.

        Eipä ole linkkiä laittaa keskiajan olutpanimoon, mutta aikakoneellahan tuon kävis äkkiä tarkistamassa silloiset olutvahvuudet ym. hämäräksi jääneet asiat.

        Linnan miesvahvuuksista en löytänyt mitään tietoa, mutta tottahan se on, että 1700-luvulla linna ei ollut enää lainkaan niin tärkeä strategisesti kuin alkuaikoinaan.

        Aikakoneita ei ole rakennettu, mutta sellaisen rakentaminen saattaa olla joskus kaukaisessa tulevaisuudessa mahdollista.

        Sellaista aikakonetta, jolla pääsisi hetkeen ennen sen rakentamista ei ole edes teoriassa keksitty. Niinpä sellaisesta puhelemiset kuuluvat Aku Ankoille ja muille, jotka eivät ole edes suppeaan suhteellisuusteoriaan perehtyneet.


      • Runttaaja
        olav1 kirjoitti:

        Linnan miesvahvuuksista en löytänyt mitään tietoa, mutta tottahan se on, että 1700-luvulla linna ei ollut enää lainkaan niin tärkeä strategisesti kuin alkuaikoinaan.

        Aikakoneita ei ole rakennettu, mutta sellaisen rakentaminen saattaa olla joskus kaukaisessa tulevaisuudessa mahdollista.

        Sellaista aikakonetta, jolla pääsisi hetkeen ennen sen rakentamista ei ole edes teoriassa keksitty. Niinpä sellaisesta puhelemiset kuuluvat Aku Ankoille ja muille, jotka eivät ole edes suppeaan suhteellisuusteoriaan perehtyneet.

        Linnassa ei siis ollut kaivoakaan, joten veden haku olisi ollut jo alkuaikoinakin vaikeaa piiritystilanteissa. Oluen valmistus olisi linnassa ollut aika työlästä ja piiritystilanteessa mahdotonta, joten uskon, että sitä joko hankittiin, tai valmistettiin suuria määriä ja pakostakin sen olisi pitänyt olla säilyvyyden vuoksi vahvaa. Alkoholihan on aika hyvä säilöntäaine.

        Suolainen ja hapatettu (ei paljon muita säilöntäkeinoja ollut pitkien piiritystilanteiden varalle) ruoka ei ainakaan vähennä juomahaluja.

        Vanhoja matkakertomuksia lukeneena (1700-luvulta mm. Acerbi ym.) hämmästelin tietoa, että jossain Suomessa lapsillekin annettiin viinaa. Kännissä pörräilivät pitkin pihoja. En tarkkaan muista kenen kirjoittamasta kirjasta tuon luin, mutta uskottavalta se vaikutti. Tuolta pohjalta ei ole mikään kummallisuus, vaikka vahvaa olutta olisivat juoneet lapsetkin, kuten mainitsit. Ei siis välttämättä mietoja, kuten vois olettaa.


      • olav1
        Runttaaja kirjoitti:

        Linnassa ei siis ollut kaivoakaan, joten veden haku olisi ollut jo alkuaikoinakin vaikeaa piiritystilanteissa. Oluen valmistus olisi linnassa ollut aika työlästä ja piiritystilanteessa mahdotonta, joten uskon, että sitä joko hankittiin, tai valmistettiin suuria määriä ja pakostakin sen olisi pitänyt olla säilyvyyden vuoksi vahvaa. Alkoholihan on aika hyvä säilöntäaine.

        Suolainen ja hapatettu (ei paljon muita säilöntäkeinoja ollut pitkien piiritystilanteiden varalle) ruoka ei ainakaan vähennä juomahaluja.

        Vanhoja matkakertomuksia lukeneena (1700-luvulta mm. Acerbi ym.) hämmästelin tietoa, että jossain Suomessa lapsillekin annettiin viinaa. Kännissä pörräilivät pitkin pihoja. En tarkkaan muista kenen kirjoittamasta kirjasta tuon luin, mutta uskottavalta se vaikutti. Tuolta pohjalta ei ole mikään kummallisuus, vaikka vahvaa olutta olisivat juoneet lapsetkin, kuten mainitsit. Ei siis välttämättä mietoja, kuten vois olettaa.

        "Linnan keittiötilat suurine uuneineen sijaitsivat aina 1630-luvulle saakka päälinnan eteläosassa ja sen jälkeen päälinnan itäsiivessä. Panimorakennus oluen tekoa varten oli tehty esilinnan eteläsivustalle ja sinne johti pihalta holvattu porttikäytävä ns. panimoportti. Mallaspirtti tai mallassauna oli linnan kaakkoispuolella olevassa pienessä saaressa, jota alettiin kutsua Mallassaareksi, myöh. Mallatsaareksi. Koska linnassa ei ollut varsinaista kaivoa, oli oluen panossa tai muussa käytössä tarvittava vesi otettava linnaa ympäröivästä vuolaasta virrasta."

        En tiedä luitko tuon jo, mutta tuolla Mallassaaressa Olavinlinnan olut valmistettiin. Arvelen, että olutta tuli sieltä tasaiseen tahtiin, kun kerran kuluttajat olivat niin lähellä.

        Linnassa asui myös paljon muutakin väkeä kuin sotilaita. Voisi olettaa, että olut yritettiin tehdä mahdollisimman maistuvaksi. Sodan lähestyessä saatettiin tietysti reseptejä muuttaa, kun säilyvyydelläkin alkoi olla väliä. Tiedot lähestyvistä sotajoukoista saatiin kyllä lähes aina melko hyvissä ajoin ja ruokaa, juomaa, sotilaita ja muuta tarpeellista oli aikaa hamstrata linnaan.

        Eräällä sivulla arveltiin tavallisten ihmisten oluen vastaavan vahvuudeltaan kotikaljaa. Olut oli kuitenkin peruselintarvike siinä missä leipäkin, joten ei se kovin vahvaa voinut olla, sillä tuskin työnteko olisi onnistunut litrojen jälkeen.


      • Runttaaja
        olav1 kirjoitti:

        "Linnan keittiötilat suurine uuneineen sijaitsivat aina 1630-luvulle saakka päälinnan eteläosassa ja sen jälkeen päälinnan itäsiivessä. Panimorakennus oluen tekoa varten oli tehty esilinnan eteläsivustalle ja sinne johti pihalta holvattu porttikäytävä ns. panimoportti. Mallaspirtti tai mallassauna oli linnan kaakkoispuolella olevassa pienessä saaressa, jota alettiin kutsua Mallassaareksi, myöh. Mallatsaareksi. Koska linnassa ei ollut varsinaista kaivoa, oli oluen panossa tai muussa käytössä tarvittava vesi otettava linnaa ympäröivästä vuolaasta virrasta."

        En tiedä luitko tuon jo, mutta tuolla Mallassaaressa Olavinlinnan olut valmistettiin. Arvelen, että olutta tuli sieltä tasaiseen tahtiin, kun kerran kuluttajat olivat niin lähellä.

        Linnassa asui myös paljon muutakin väkeä kuin sotilaita. Voisi olettaa, että olut yritettiin tehdä mahdollisimman maistuvaksi. Sodan lähestyessä saatettiin tietysti reseptejä muuttaa, kun säilyvyydelläkin alkoi olla väliä. Tiedot lähestyvistä sotajoukoista saatiin kyllä lähes aina melko hyvissä ajoin ja ruokaa, juomaa, sotilaita ja muuta tarpeellista oli aikaa hamstrata linnaan.

        Eräällä sivulla arveltiin tavallisten ihmisten oluen vastaavan vahvuudeltaan kotikaljaa. Olut oli kuitenkin peruselintarvike siinä missä leipäkin, joten ei se kovin vahvaa voinut olla, sillä tuskin työnteko olisi onnistunut litrojen jälkeen.

        En viitsi ryhtyä tarkistelemaan, vaan kirjoittelen muistista, tai päättelemällä. Vanha perinteinen suomalaisoluthan on sahti. Suomalaista sahtia pidetään muutenkin lähimpänä sitä alkuperäisintä olutta. Luulen, että se oluen valmistus on ollut linnan alkuaikoina juuri tuollaista sahdin valmistusta. Sahdin prosentit vaihtelee yleensä välillä 7-9, mutta vahvempaakin voi olla.

        Luulen kuitenkin, että silloinkin on jo tehty miedompiakin oluita, mutta minkä vahvuisia, niin sitä on vaikea arvailla.


      • Guru-ukko
        olav1 kirjoitti:

        Linnan miesvahvuuksista en löytänyt mitään tietoa, mutta tottahan se on, että 1700-luvulla linna ei ollut enää lainkaan niin tärkeä strategisesti kuin alkuaikoinaan.

        Aikakoneita ei ole rakennettu, mutta sellaisen rakentaminen saattaa olla joskus kaukaisessa tulevaisuudessa mahdollista.

        Sellaista aikakonetta, jolla pääsisi hetkeen ennen sen rakentamista ei ole edes teoriassa keksitty. Niinpä sellaisesta puhelemiset kuuluvat Aku Ankoille ja muille, jotka eivät ole edes suppeaan suhteellisuusteoriaan perehtyneet.

        Vuoden 1543 linnantileissä on ensimmäinen täydellinen luettelo Olavinlinnan päällystöstä ja miehistöstä, mihin luettiin myöskin palkatut ase- ja ammattimiehet. Sitäpaitsi vakinaisia ja tilapäisiä palvelijoita ja palvelijattaria. palkkausluettelosta käy samalla ilmi itsekunkin arvoaste. Luettelossa ovat seuraavat nimet:
        Linnanvoudin Klemetti Kirjurin 5 omaa miestä:
        Martti Hannunp., hevosesta ja varuksesta.....15mk
        Paavo Eerikinp., " " .....15mk
        Nilo Laurinp., " " .....15mk
        Matti Laurinp., " " .....15mk
        Kristoffer Juhonp., " " .....15mk

        Jaakko Pietarinp.,maavouti 2 varuksesta .....30mk
        Matti Tuurenp., " " " .....30mk
        Jaakko Ollinp., alivouti " " .....30mk
        Jesper Siegfridinp. " " " .....30mk
        Pietari Mikonp., " " " .....30mk

        Simo Antinp., räätäli " " .....22mk
        Yrjänä kirjuri, 1 " .....15mk
        Taneli "Bysseskytte" (tykkimies) .....15mk
        Herman "Bardskärare" (parranajaja) .....15mk
        Eskil Klemetinp., linnankirjuri .....10mk
        Lasse kirjuri .....10 mk
        Pekka Laurinp., kirjuri .....10mk
        Sigfrid kirjuri .....10mk
        Herra marius., kappalainen .....10mk
        Matti kirjuri .....10mk
        Olavi Jaakonp. .....10mk
        Brandt " .....10mk
        Hannu " .....10mk
        Paavo kirjuri .....10mk

        Jaakko Matinp. ......8mk
        Martti " ......8mk
        Matti räätäli ......8mk
        Eerik Pietarinp. ......8mk
        Henrik Martinp. ......8mk
        Eerik Mikonp. ......8mk
        Olavi Laurinp. ......8mk
        Eskil Jaakonp. ......8mk
        Yrjänä Henrikinp. ......8mk
        Tuomas Laurinp. ......8mk
        Matti Ragvaldinp. ......8mk
        Jesper Skånelainen ......8mk
        Pietari Antinp. ......8mk
        Tuomas Volmarinp. ......8mk
        Paavo Tuomaanp. ......8mk
        Juho Pekanp. ......8mk
        Henrik Haulainen ......8mk
        Paavo Eerikinp. ......8mk
        Henrik jaakonp. ......8mk
        Paavo kokki (Hofkock) ......8mk
        Olavi Höffneinen (Hyvönen) ......8mk

        Simo Simonp. ......6mk
        Antti Paavonp. ......6mk

        Klemetti, n.s. redesven .....10mk

        Antti, kirvesmies ......8mk
        Antti, pyssyseppä ......8mk
        Antti Kaninen, pyssyseppä ......8mk

        Mikko, suutari ......6mk
        Eerik, tynnyrintekijä ......6mk
        Tapani, n.s. slottsliggare ......6mk
        Yrjänä, köydenpunoja ......6mk

        Eerik, portinvartija ......5mk
        Henrik " ......5mk
        Paavo, kellaripoika ......5mk
        Pietari, linnankokki ......5mk
        Henrik, mylläri ......5mk
        Aittain haltija (emäntä, fateburshustrun).....5mk
        Juho, tiilenvalaja ......5mk

        Olavi, peitturi (karvari) ......4mk
        Henrik, juomanpanija ......4mk
        Antti, teurastaja ......4mk
        Pietari Ollinp. palkollinen ......4mk
        Lasse Laukkanen ......4mk
        Lasse, kalastaja ......4mk
        Paavo " ......4mk
        Matti " ......4mk
        Antti " ......4mk
        Paavo Lenttinen ......4mk

        Anna, kankuri ......3mk

        Pietari Martinp. palkollinen ......2mk
        Pietari Niilonp. " ......2mk

        (lähde: Sune Maconi: Pyhä=Olavin-Linna, Helsinki 1925)

        Luettelossa mainitaan yksi tykkimies (bysseskytte).
        Voidaan olettaa, että hän on ollut tykistön päällikkö apulaisinaan useita miehiä, koska senaikaisten kanuunojen käsittely vaati runsaasti miehistöä


      • olav1
        Runttaaja kirjoitti:

        En viitsi ryhtyä tarkistelemaan, vaan kirjoittelen muistista, tai päättelemällä. Vanha perinteinen suomalaisoluthan on sahti. Suomalaista sahtia pidetään muutenkin lähimpänä sitä alkuperäisintä olutta. Luulen, että se oluen valmistus on ollut linnan alkuaikoina juuri tuollaista sahdin valmistusta. Sahdin prosentit vaihtelee yleensä välillä 7-9, mutta vahvempaakin voi olla.

        Luulen kuitenkin, että silloinkin on jo tehty miedompiakin oluita, mutta minkä vahvuisia, niin sitä on vaikea arvailla.

        http://www.erm.ee/vanast/pysi/finpages/olu.html

        "Käyminen kestää 18 - 48 tuntia käymislämpötilasta ja vierteen vahvuudesta riippuen. Yleisen käsityksen mukaan alle 24 tuntia käynyt olut ei mene päähään."

        Tuollaista 24-tunnin olutta luulisi sen normaalin oluen olleen. Olut kun oli lähinnä ravintoa ja lihan mukana tulleen suolan aiheuttaman janon sammuttajaa.

        Tuollasia vahvoja sahteja joutiin kai sitten juhlissa ja varakkaammien pöydissä.


      • Runttaaja
        olav1 kirjoitti:

        http://www.erm.ee/vanast/pysi/finpages/olu.html

        "Käyminen kestää 18 - 48 tuntia käymislämpötilasta ja vierteen vahvuudesta riippuen. Yleisen käsityksen mukaan alle 24 tuntia käynyt olut ei mene päähään."

        Tuollaista 24-tunnin olutta luulisi sen normaalin oluen olleen. Olut kun oli lähinnä ravintoa ja lihan mukana tulleen suolan aiheuttaman janon sammuttajaa.

        Tuollasia vahvoja sahteja joutiin kai sitten juhlissa ja varakkaammien pöydissä.

        Aika lailla sama on sahdin valmistusmenetelmä kuin tuosta linkistä avautuva oluenpano.

        Ehkäpä sitä alle 24 tuntia käynyttä olutta annettiin lapsille. Jos jo 24 tuntia käynyt olut meni päähän, niin kuinkahan vahvaa mahtoikaan olla 48 tuntia käynyt olut?

        Oluen päähän meno olis siis ehkä eräs määritelmä, minkä perusteella vois arvioida keskiaikaisen oluen vahvuuksia.

        Jos pilsnerin vahvuus on 2,6% (arvaus), niin ei se kyllä päähän mene ainakaan minulla. Ruotsalaista olutta, jota myydään tavallisissa ruokakaupoissa, olen joskus saunaoluena juonut useita litroja, eikä se päähän mennyt, prosenttejahan siinä on 3,5.

        Suomalainen keppana lienee n. 4,6-4,7 prosenttista ja jos juon "mäyräkoirallisen" (12 pulloa/4 litraa), niin kyllähän se hiukan tuntuu, mutta en menis sitä mainitsemaan kovin päähän menevänä. Keppanan vahvuinen on lähinnä sellaista sauna-/seurustelujuomaa.

        Sahdista voi jo sanoa, että se menee päähän, prosentit jo aiemmin mainitsinkin.


      • olav1
        Runttaaja kirjoitti:

        Aika lailla sama on sahdin valmistusmenetelmä kuin tuosta linkistä avautuva oluenpano.

        Ehkäpä sitä alle 24 tuntia käynyttä olutta annettiin lapsille. Jos jo 24 tuntia käynyt olut meni päähän, niin kuinkahan vahvaa mahtoikaan olla 48 tuntia käynyt olut?

        Oluen päähän meno olis siis ehkä eräs määritelmä, minkä perusteella vois arvioida keskiaikaisen oluen vahvuuksia.

        Jos pilsnerin vahvuus on 2,6% (arvaus), niin ei se kyllä päähän mene ainakaan minulla. Ruotsalaista olutta, jota myydään tavallisissa ruokakaupoissa, olen joskus saunaoluena juonut useita litroja, eikä se päähän mennyt, prosenttejahan siinä on 3,5.

        Suomalainen keppana lienee n. 4,6-4,7 prosenttista ja jos juon "mäyräkoirallisen" (12 pulloa/4 litraa), niin kyllähän se hiukan tuntuu, mutta en menis sitä mainitsemaan kovin päähän menevänä. Keppanan vahvuinen on lähinnä sellaista sauna-/seurustelujuomaa.

        Sahdista voi jo sanoa, että se menee päähän, prosentit jo aiemmin mainitsinkin.

        http://www.panimoliitto.fi/Olut/oluttyypit.htm

        "Suomalainen sahti lukeutuu vanhimpiin teollisesti valmistettaviin oluttyyppeihin. Sahti on puoliksi pinta- ja puoliksi pohjahiivaolutta. Käymisen alussa hiiva nousee astian pinnalle laskeutuakseen sitten sen pohjalle. Leivinhiivan käytön takia sahdin säilyvyys on korkeasta alkoholipitoisuudesta huolimatta huono."

        http://www.yle.fi/mikaeli/arkisto/kulttuuri/lamminsahti/

        "Sahti on juhlajuoma, ja se on parhaimmillaan kahden viikon kuluttua valmistuksesta. Sahti on elävä tuote, joten oikeanlainen säilytys on erittäin tärkeää. Lähellä nollaa sahti saattaa säilyä useita kuukausia juomakelpoisena, mutta jos säilytyslämpötila on yli jääkaappilämmön, niin säilyvyys on korkeintaan pari viikkoa. "Sahtia ei ole tehty säilytettäväksi vaan juotavaksi", Kääriäinen huomauttaa."

        Noiden linkkien mukaan tuo sahdin säilyvyys on aika huono, joten tuskin se mikään piiritysjuoma oli ainakaan säilyvytensä puolesta.

        Tuon päähänmenon arviointi on aika vaikeaa. Pilsneri menisi ainakin allekirjoitaneella jonkin verran päähän, jos sitä 7 litraa joisin, tai näin ainakin arvelen.

        Yritän etsiä jonkinlaista linkkiä tuosta oluen vahvuudesta, kun on sopivasti aikaa.


      • Runttaaja
        olav1 kirjoitti:

        http://www.panimoliitto.fi/Olut/oluttyypit.htm

        "Suomalainen sahti lukeutuu vanhimpiin teollisesti valmistettaviin oluttyyppeihin. Sahti on puoliksi pinta- ja puoliksi pohjahiivaolutta. Käymisen alussa hiiva nousee astian pinnalle laskeutuakseen sitten sen pohjalle. Leivinhiivan käytön takia sahdin säilyvyys on korkeasta alkoholipitoisuudesta huolimatta huono."

        http://www.yle.fi/mikaeli/arkisto/kulttuuri/lamminsahti/

        "Sahti on juhlajuoma, ja se on parhaimmillaan kahden viikon kuluttua valmistuksesta. Sahti on elävä tuote, joten oikeanlainen säilytys on erittäin tärkeää. Lähellä nollaa sahti saattaa säilyä useita kuukausia juomakelpoisena, mutta jos säilytyslämpötila on yli jääkaappilämmön, niin säilyvyys on korkeintaan pari viikkoa. "Sahtia ei ole tehty säilytettäväksi vaan juotavaksi", Kääriäinen huomauttaa."

        Noiden linkkien mukaan tuo sahdin säilyvyys on aika huono, joten tuskin se mikään piiritysjuoma oli ainakaan säilyvytensä puolesta.

        Tuon päähänmenon arviointi on aika vaikeaa. Pilsneri menisi ainakin allekirjoitaneella jonkin verran päähän, jos sitä 7 litraa joisin, tai näin ainakin arvelen.

        Yritän etsiä jonkinlaista linkkiä tuosta oluen vahvuudesta, kun on sopivasti aikaa.

        Sieltä linkistäsi löytyi myös seuraava: http://www.panimoliitto.fi/Olut/historia.htm

        "Historiankirjat tietävät kertoa, kuinka korkealle suomalainen olut arvostettiin Ruotsin hovissa 1500-luvulla. Oluen taloudellinen merkitys oli tuolloin erityisen suuri, sillä Suomi sai maksaa osan veroistaan kruunulle oluena"

        Eli siis, suomalaista olutta on rahdattu Ruotsiin saakka 1500-luvulla. On sen pitänyt olla aika hyvin säilyvää, kun kuljetukset ovat olleet hitaita ja tuskin pieniä määriä on kerralla viety.

        Huonosti säilyvä tuotehan olisi ollut vaarassa pilaantua jo kuljetuksen aikana ja perillä se kuorma olisi pitänyt äkkiä juoda pois. Sellainen olut tuskin olisi ollut korkealle arvostettua.

        Olavinlinnassa tuskin oli ongelmia säilyttää olut riittävän kylmänä ainakaan talvisin ja kai ne säilytystilat kesäisinkin viileinä pysyivät.

        Sitä en tiedä millaista hiivaa käytettiin silloin oluen ja sahdin valmistuksessa.


      • multinikki n+1
        Runttaaja kirjoitti:

        Sieltä linkistäsi löytyi myös seuraava: http://www.panimoliitto.fi/Olut/historia.htm

        "Historiankirjat tietävät kertoa, kuinka korkealle suomalainen olut arvostettiin Ruotsin hovissa 1500-luvulla. Oluen taloudellinen merkitys oli tuolloin erityisen suuri, sillä Suomi sai maksaa osan veroistaan kruunulle oluena"

        Eli siis, suomalaista olutta on rahdattu Ruotsiin saakka 1500-luvulla. On sen pitänyt olla aika hyvin säilyvää, kun kuljetukset ovat olleet hitaita ja tuskin pieniä määriä on kerralla viety.

        Huonosti säilyvä tuotehan olisi ollut vaarassa pilaantua jo kuljetuksen aikana ja perillä se kuorma olisi pitänyt äkkiä juoda pois. Sellainen olut tuskin olisi ollut korkealle arvostettua.

        Olavinlinnassa tuskin oli ongelmia säilyttää olut riittävän kylmänä ainakaan talvisin ja kai ne säilytystilat kesäisinkin viileinä pysyivät.

        Sitä en tiedä millaista hiivaa käytettiin silloin oluen ja sahdin valmistuksessa.

        Suoraan edellisen lainauksen jälkeen teksti jatkuu:

        "Tuolloisessa Ruotsi-Suomessa nautittiin olutta henkeä kohden 15 kertaa enemmän kuin tänään. "

        Tuohan tarkoittaisi nykyisellä suhteella kerrottuna, että allekirjoittanut joisi about 60 pulloa olutta päivässä.

        Hmmmm, hyvästi selevä päevä ...


      • olav1
        Runttaaja kirjoitti:

        Sieltä linkistäsi löytyi myös seuraava: http://www.panimoliitto.fi/Olut/historia.htm

        "Historiankirjat tietävät kertoa, kuinka korkealle suomalainen olut arvostettiin Ruotsin hovissa 1500-luvulla. Oluen taloudellinen merkitys oli tuolloin erityisen suuri, sillä Suomi sai maksaa osan veroistaan kruunulle oluena"

        Eli siis, suomalaista olutta on rahdattu Ruotsiin saakka 1500-luvulla. On sen pitänyt olla aika hyvin säilyvää, kun kuljetukset ovat olleet hitaita ja tuskin pieniä määriä on kerralla viety.

        Huonosti säilyvä tuotehan olisi ollut vaarassa pilaantua jo kuljetuksen aikana ja perillä se kuorma olisi pitänyt äkkiä juoda pois. Sellainen olut tuskin olisi ollut korkealle arvostettua.

        Olavinlinnassa tuskin oli ongelmia säilyttää olut riittävän kylmänä ainakaan talvisin ja kai ne säilytystilat kesäisinkin viileinä pysyivät.

        Sitä en tiedä millaista hiivaa käytettiin silloin oluen ja sahdin valmistuksessa.

        Sahti on siis eri asia kuin olut. Sahti todettiin melko huonosti säilyväksi, kun taas olut näyttää säilyvän ainakin viileässä melko hyvin.

        Siksi siis Olavinlinnassa kaiketi tehtiin juuri olutta, joka säilyi hyvin ja jota pystyi juomaan suuriakin määriä ilman, että päivittäistn askareiden hoitaminen olisi jäänyt väliin. Olut oli myös terveellisempää juotavaa kuin usein saastunut vesi.

        Oluen vahvuudesta voisi lähettää sähköpostitse kysymyksen jollakin paikalliselle vastaavalle. Miltään sivuilta en mitään suoraa vastausta löytänyt, vaan ainoastaan viittauksia nykyolutta vähäalkoholisempaan koostumukseen.


      • olav1
        multinikki n+1 kirjoitti:

        Suoraan edellisen lainauksen jälkeen teksti jatkuu:

        "Tuolloisessa Ruotsi-Suomessa nautittiin olutta henkeä kohden 15 kertaa enemmän kuin tänään. "

        Tuohan tarkoittaisi nykyisellä suhteella kerrottuna, että allekirjoittanut joisi about 60 pulloa olutta päivässä.

        Hmmmm, hyvästi selevä päevä ...

        Tuon kirjoituksen aikaan Suomessa juotiin vuodessa 80 litraa olutta henkilöä kohden.

        Eli Ruotsi-Suomessa juotiin 1200 litraa henkilöä kohden vuodessa.

        Voi siis arvata, ettei keskiajan olut ollut todellakaan humaltumistarkoitukseen vaan ravinnoksi. Prosentteja oli varmaan joku 0,5.


      • Multinikki n+1
        olav1 kirjoitti:

        Tuon kirjoituksen aikaan Suomessa juotiin vuodessa 80 litraa olutta henkilöä kohden.

        Eli Ruotsi-Suomessa juotiin 1200 litraa henkilöä kohden vuodessa.

        Voi siis arvata, ettei keskiajan olut ollut todellakaan humaltumistarkoitukseen vaan ravinnoksi. Prosentteja oli varmaan joku 0,5.

        asiattoman tekstin saisi taas sheriffi poistaa sen isompaa rutinaa ...)

        Tuo Ruotsi-Suomen olutmäärä tuntuu uskomattomalta. Ilmeisesti voidaan olettaa, ettei lapset juoneet tuota määrää eikä ehkä kaikki naisetkaan. Tasan jaettuna menekki vastaisi 10 ploa per päviä, eli monille ehkä jäi lipitettäväksi n 15-20 ploa olutta joka päivä. Pelkkänä nesteenä jo 4,5-6 litran siemailu jatkuvasti voi tuntua työläältä.


      • Runttaaja
        olav1 kirjoitti:

        Tuon kirjoituksen aikaan Suomessa juotiin vuodessa 80 litraa olutta henkilöä kohden.

        Eli Ruotsi-Suomessa juotiin 1200 litraa henkilöä kohden vuodessa.

        Voi siis arvata, ettei keskiajan olut ollut todellakaan humaltumistarkoitukseen vaan ravinnoksi. Prosentteja oli varmaan joku 0,5.

        Tuohon aikaan olutta käytettiin varmaan paljon myös ruokajuomana ja sitä joivat miehet, naiset ja lapsetkin (ei tainnut olla ikärajoja?) Lapsille oli varmaan miedompaa olutta, kuten olen aiemmin arvellutkin. Se korkeampi kulutus voi johtua juuri noista syistä.

        Maininta oluen päähän menosta antaa viitteitä sen vahvuudesta, eikä mieto olut säily hyvänä tänäkään päivänä pitkiä aikoja. Esim. pullotettu pilsneri tarvii jo lisäaineen, kun pelkkä alkoholipitoisuus ei riitä.

        Ennen olutta siis kuljetettiinkin pitkiä matkoja ja niiden piti säilyä hyvänä matkan ajan ja sen jälkeisen varastoinnin. Oluen säilyminen hyvänä kesähelteillä, pitkillä ja vaivalloisilla matkoilla ei takuulla olisi ollut mahdollista ilman korkeaa alkoholipitoisuutta ja taas talvipakkasilla mieto olut olisi jäätynyt helposti.

        Lambic oluet ovat suomalaisen sahdin rinnalla vanhin edelleen valmistettava olut. http://ourworld.compuserve.com/homepages/pvosta/pcrbier1.htm

        Tuoltapa löytyy mainintoja Lambic oluiden vahvuuksista (1-7,2). Valmistusmenetelmä on aika erikoinen tänä päivänä, mutta joskus kauan sitten ehkä yleinen? Miedoimmat oluet on varmaankin aikoinaan olleet nopeaan käyttöön ja lapsille tarkoitettuja ja vahvimmat pitkiä kuljetuksia ja säilytystä varten.

        Joissain vanhoissa olutaiheisissa piirroksissa ihmiset näyttävät aika juopuneilta.


      • Runttaaja
        olav1 kirjoitti:

        Sahti on siis eri asia kuin olut. Sahti todettiin melko huonosti säilyväksi, kun taas olut näyttää säilyvän ainakin viileässä melko hyvin.

        Siksi siis Olavinlinnassa kaiketi tehtiin juuri olutta, joka säilyi hyvin ja jota pystyi juomaan suuriakin määriä ilman, että päivittäistn askareiden hoitaminen olisi jäänyt väliin. Olut oli myös terveellisempää juotavaa kuin usein saastunut vesi.

        Oluen vahvuudesta voisi lähettää sähköpostitse kysymyksen jollakin paikalliselle vastaavalle. Miltään sivuilta en mitään suoraa vastausta löytänyt, vaan ainoastaan viittauksia nykyolutta vähäalkoholisempaan koostumukseen.

        Nykyään ne ovat eri juomia. En tiedä millä hiivalla olut, siis sahti käytettiin ennen, nykyääänhän sahti käytetään leivinhiivalla.

        Mikäs siitä oluesta terveellisempää teki, jos sen tekoon käytettiin samaa juomavettä? No joo, kyllähän oluen tekoon käytettävä vesi kuitenkin kuumennettiin, mutta keitettiinkö?
        Niin ja mikäs sen veden olisi 500 vuotta sitten saastuttanut? Virtaavien vesien ainakin vois olettaa olleen puhtaampia kuin nykyisin.

        Olavinlinnan ohitse virtaavasta vedestähän se olutkin aikoinaan tehtiin ja todennäköisesti samaa vettä pystyi myös juomaan, en tiedä onko juomakelpoista nykyään sellaisenaan, maatalous on pilannut monet vesistöt.


    Ketjusta on poistettu 3 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Nyt tajusin mitä haet takaa

      En epäile etteikö meillä olisi kivaa missä vaan. Se on iso hyppy henkisellä tasolla sinne syvempään päätyyn, kuten tiedä
      Ikävä
      40
      3067
    2. Kaksi tyttöä putosi

      Minkä takia ne tytöt katolle oli kiivenny?
      Helsinki
      80
      2831
    3. Mitä haluaisit tänään sanoa kaivatullesi?

      Onko sydämelläsi jotain?
      Ikävä
      186
      2444
    4. Kukapa se Ämmän Kievarissa yöllä riehui?

      En ole utelias, mutta haluaisin tietää, kuka riehui Ämmän Kievarissa viime yönä?
      Suomussalmi
      36
      2165
    5. Kiitos kun sanoit ikävästi minulle, herkälle

      Sait kesälomani pilattua😔
      Ikävä
      19
      1483
    6. Naiselle mieheltä

      Huomasin tuossa, että jääkaapissani on eräs sinun ostamasi tuote edelleen avaamattomana. Arvaatko mikä?
      Ikävä
      23
      1403
    7. Salilla oli toissapäivänä söpö tumma

      Nuori nainen, joka katseli mua. Hymyili kun nähtiin kaupan ovella sen jälkeen
      Ikävä
      41
      1396
    8. Kaipaan niin....

      Aaawww mikä kaipuun tunne iski ja lujaa🥺😭❤️
      Ikävä
      10
      1274
    9. Eiii...

      Etkä! 😘
      Ikävä
      13
      1269
    10. Mikset vain

      Unohtaisi?
      Ikävä
      22
      1241
    Aihe